Kategorier
AI - Artificiell intelligens Bekvämlighetsekonomin IoT - internet of things Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 49 2020 – del 2

Youtube testar nya funktioner för att försöka minska antalet hatkommentarer. Amazon Music lägger till musikvideos. Amazon kan köpa podcastföretaget Wondery. Discover på väg att lansera sin egen strömningstjänst Discover+. Googles nyhetssatsning News Showcase ger gratis tillgång till vissa betalartiklar. Spelplattformen Roblox arrangerar virtuell författarturn. Apple CarPlay får Teams-stöd. Amazons Alexa på gång att lära sig svenska.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Detaljhandel/e-handel

Amerikanska konsumenter installerar allt fler shoppingappar

Årets Black Friday-högtid blev i stora delar ungefär som väntat. Ett uppsving av konsumenter bland annat tack vare att många äldre användare av nödvändighet valde att handla via nätet, men också en avmattande ökning (kanske till och med minskning) totalt sett online och offline. Framförallt plattade såväl handlare som kunder ut shoppingkurvan genom att inte fokusera lika mycket på de enskilda dagarna Black Friday och Cyber Monday (se kommentar för en längre genomgång som jag gjort av årets Black Friday, framförallt fokuserat på hur det gick för Amazon).

En annan utveckling som fortsatte var att mobilhandlandet ser ut att öka även i år. På sätt och vis väntat, men i år har ju datorn fått sig en rätt rejäl don’t call it a comeback. Här kan man också tänka sig att de äldre konsumenterna i högre utsträckning har föredragit datorn framför mobilen.

Enligt Sensor Towers uppskattningar så betydde mobilshoppandet att kunder ännu mer vände sig till shoppingappar för sitt handlande. Åtminstone i USA, men jag gissar att mönstret säkert återkommer i andra länder. Säkert också här hos oss i Sverige. Även nedladdandet följde samma utplattningskurva: enligt Sensor Tower så ökade nyinstallerandet av shoppingappar under Black Friday lika mycket som mellan 2018 och 2019, +8 %, men fler installationer skedde totalt sett utspritt över hela november.

Bland de mest nedladdade shoppingapparna i USA hittar vi de väntade i toppen: Walmart, Amazon, Target, Best Buy och spårningsappen Shop. Dessutom Walmart före Amazon och Klarna på plats nio totalt sett och på fjärde plats bland de rena onlineaktörerna.

Men det kanske mest intressanta är diagrammet som syns här ovan: fördelningen av nedladdningar mellan de tio största shoppingapparna och övriga.

I stort är mönstret som synes rätt intakt. De tio stora tar en väldigt stor andel, men övriga står rent antal- och fördelningsmässigt för en större del. Men det riktigt intressanta är att se hur mycket topp tio förlorat såväl i antal nedladdningar som i andel av totalen. 2016 stod topp-tio-apparna för 37,5 % av alla nedladdningar, i år är den siffran nere på 27,6. En minskning med 10 % på fyra år.

Det här kan förstås ha en massa förklaringar. Inte minst samma sak som gör att en app som TikTok laddas ner mer än Facebooks appar helt enkelt för att så många redan har Facebooks appar installerade sedan tidigare. I år förlängde inte minst Amazon sin julshoppingperiod med en månad, vilket säkert också gjort att många nedladdningar kom tidigare under månaden.

Men jag tror att det här också visar att konsumenter är allt mer villiga att ladda ner enskilda företags appar för att handla. Säkert mycket för att företagen själva satsat mer på sina appar och drivit kunder till dem via olika former av erbjudanden och förmåner. Men också för att fler företag satsat på att skapa riktigt bra och värdeskapande appar för att bygga relationer med sina kunder.

 

Strömmade medier

Youtube testar nya funktioner för att försöka minska antalet hatkommentarer

Fler försök från Youtube att försöka skapa lite bättre stämning i kommentarsfältet. Dels en funktion som poppar upp om det verkar som att en användare håller på att posta något som kan bryta mot riktlinjerna eller som åtminstone kan vara sårande för den som har postat videon (ungefär samma som börjar ploppa upp hos de flesta andra plattformar nu) och dels ett test att automatgömma kommentarer.

Den sistnämnda funkar för dem som använder Youtube Studio för att hantera sin kanal och är en utbyggnad av den befintliga funktionen som gör att kommentarer fastnar i ett modereringsfilter innan de kan läggas ut. Med den nya funktionen kan innehållsskapare välja att aldrig behöva se de här kommentarerna. Ett skräpfilter, alltså.

https://techcrunch.com/2020/12/03/youtube-introduces-new-features-to-address-toxic-comments/

Amazon Music lägger till musikvideos

När MTV slutade stå för Music Television, och istället började betyda en kanal som vevar dåliga dokusåpor – så hade jag nog inte trott att musikvideos skulle vara jätteinne två årtionden senare. Men så är det. I princip alla stora musiktjänster har bara senaste året eller så satsat på musikvideos.

Nu är det så dags för Amazon att hoppa på musikvideotåget. Åtminstone om man betalar för Amazons Music Unlimited-abonnemang. Inte en tjänst som är vare sig gratis eller ingår i Prime, alltså. Men som vanligt när det handlar om Amazons tilläggstjänster så blir det billigare om du är Prime-medlem.

Även om själva formatet i stort sett likadant ut sedan MTV såg dagens ljus för snart 40 år sedan (nästa år!) så är syftet numer ännu mer en direkt ersättare till att lyssna på musiken utan bild. Eller rättare sagt: det finns numer inte längre någon skillnad mellan musik med bild och musik utan bild.

Amazon Music Unlimited now lets you stream music videos

Amazon has added a large vault of music videos to its Amazon Music Unlimited service. Paying subscribers will now see videos when searching for music and can switch between music videos and audio-only streaming.

Amazon uppges förhandla om att köpa podcastföretaget Wondery

Om man vill få sitt företag uppköp just nu är det en lämplig idé att syssla med podcasts. Nu kommer uppgifter om ännu en potentiell poddaffär: Amazon sägs förhandla om att köpa Wondery. Artikeln konstaterar att Wondery är det sista stora, oberoende podcastföretaget som finns kvar att köpa upp och, tja, det är nog inte orimligt med tanke på hur den marknaden har uppköpsdammsugits bara senaste året.

Känns dessutom också lite som att Amazon är det sista stora företaget att lägga vantarna på ett poddbolag. Med tanke på att Amazon bara senaste kvartalet har lagt till podcasts som ny del av sin ljudbokstjänst Audible så är det ett rätt naturligt steg. Inte minst eftersom de poddar som Audible erbjuder även finns på andra plattformar. Med tanke på hur mycket tajtare poddplattformskonkurrensen har blivit på sistone så räcker det förstås inte långt för att stå ut. Exklusiva poddar är vad som behövs. Som det Amazon nu kan få via Wondery.

https://www.wsj.com/articles/amazon-in-talks-to-buy-podcast-maker-wondery-11606931396?mod=djemalertNEWS

Discover på väg att lansera sin egen strömningstjänst Discover+

Efter att Netflix satt rätt bekvämt solo på videoströmningstronen de första sisådär tio åren så har videoströmningsmarknaden fullständigt exploderat senaste året. De nytillkomna konkurrenterna återfinns dessutom i två olika kategorier: distributionsföretag som börjar ta fram eget innehåll (som Apple) och gamla innehållsspelare som vill ha sin egen kanal till slutkunderna. Nu fylls den senare gruppen på med ännu ett namn: Discovery.

Vad har då Discoverys egen strömningstjänst för kreativt namn? Discovery+, förstås. Because plus. Började rullas ut i Storbritannien redan i november och kommer till USA 4 januari nästa år. Tjänsten planeras komma till 25 länder under 2021. 5 dollar i månaden blir prislappen, 7 dollar om du vill slippa reklam.

Och just det börjar allt mer se ut som en begynnande trend. Den tidigare rätt tydliga uppdelningen som varit rätt rådande så här långt – välj gratisabonnemang och betala genom att titta på annonser eller betala med pengar och slipp annonser – börjar luckras upp allt mer. Till och med Netflix sägs ha funderat i de här banorna.

En följd av den allt tajtare konkurrensen alltså: för att få tillgång till innehåll så måste man både betala direkt och via annonstittande – eller betala ännu mer för att slippa annonser helt.

Discovery+ starts streaming in the US on January 4th for $5 per month

Discovery+ is launching its on-demand streaming on January 4th at a starting price of $5 per month.

Googles nyhetssatsning News Showcase ger gratis tillgång till vissa betalartiklar

Googles relation med nyhetspublicister kan sammanfattas som att det är… komplicerat. Medan de kämpar med näbbar och klor för att undvika att betala för nyheter i EU och i Australien så jobbar de parallellt med att ta fram andra lösningar som de hoppas publicister ska gilla (och kosta Google mycket mindre pengar). Ett av de senaste initiativen är News Showcase – Googles egen motsvarighet till Apples News+. Nu uppdateras tjänsten med fler publicister och några funktioner, som att Showcase-användare kostnadsfritt ska få tillgång till betalartiklar hos publicister som deltar i initiativet.

News Showcase är tänkt att betala utvalda publicister för nyheter. Brasklappen är dock att det innebär att det bara omfattar de publicister som Google väljer ut och dessutom måste nyheterna förpackas i ett nytt särskilt Showcase-format. Nu kommer alltså användare också kostnadsfritt kunna ta del av vissa betalväggsartiklar – så länge som man registrerar sig direkt hos publicisten. Ännu ett sätt för Google att försöka göra publicisterna på gott humör alltså.

Blir intressant att följa hur det går för News Showcase framöver. Apples satsning har ju gått lite sådär, men Google ligger redan före i kurvan på ett viktigt område: man har knutit till sig betydligt fler nyhetsföretag.

https://techcrunch.com/2020/12/02/google-news-showcase-paywalled-stories/

Spelplattformen Roblox arrangerar virtuell författarturné

Författarturnéer lär finnas bland de fenomen som tokdött under 2020. Ja, åtminstone fysiska sådana. Jag har ingen aning om hur många virtuella författarturnéer som har arrangerats under coronakrisen, men jag misstänker att Ernest Clines turné för romanen ”Ready Player Two” lär vara rätt unik: inuti spelplattformen Robloxs spelvärld.

2020 har varit ett riktigt konsertår – för Fortnite. Och för inte så länge sedan så var det dags för Roblox, som främst vänder sig till barn, att presentera sin första konsertupplevelse tillsammans med Lil Nas X. Och nu alltså marknadsföring av en bok.

Allt det här är förstås del av en betydligt större trend. Där onlinespelvärldar förvandlas till Second Life-världar på riktigt. Där spel bara är en del. Där produktpresentationer, konserter, filmpremiärer, författarturnéer, shopping och snart sagt vad som helst är lika självklara som huvudfunktionen.

’Ready Player Two’ author is going on a virtual book tour in ’Roblox’

’Ready Player Two’ author Ernest Cline is going on a book tour inside ’Roblox,’ complete with a treasure hunt to win virtual fan gear.

 

IoT – internet of things

Apple CarPlay får Teams-stöd

”Tredjepartstjänster” är ett av Apples favoritord nuförtiden. Ge sina användare möjlighet att använda precis vilka tjänster som helst och inte vara låst bara till Apples. Ja, eller de gillar att säga att de gillar det, men det handlar förstås mest om att Apple böjer sig dubbelt bakåt för att göra regleringsmyndigheter i USA och i EU på lite mindre grinigt humör. En av tjänsterna som senaste året fått betydligt bättre stöd för externa tjänster är CarPlay, Apples gränssnitt för bilskärmar. Och nu kommer en lite… oväntad tjänst att flytta in. Microsoft Teams.

Det är ett tillägg som ligger helt i corona-tiden, men förvånade mig trots allt lite. Tills jag insåg att det handlar om möjlighet att ta Teams-samtal i bilen. Ja, röstsamtal, åtminstone.

Microsoft och Amazon är stora i många människors uppkopplade liv, men de har en stor svaghet: de är i praktiken beroende av Apple och Google. De saknar med andra ord egna mobila plattformar. Det är bland annat därför som Amazon har satsat så mycket på att komma in i bilar. I den andra sortens mobila plattform.

Men det här är självklart också av en annan anledning: vad som är ett ”kontor” har aldrig varit lika flytande som det är 2020.

Microsoft Teams is getting CarPlay support for calls

You’ll soon be able to hand off calls between your phone and computer.

 

AI – artificiell intelligens

Amazons Alexa på gång att lära sig svenska

Efter premiären av Amazons svenska sajt för några veckor sedan så verkar det som att Alexa är på gång att lära sig svenska. Svenska Alexa-användare har börjat få inbjudningar att betatesta en version tänkt för oss.

Med tanke på hur det gick med maskinöversättandet av just Amazon. se så kan det bli… intressant.

Att det gick som det gick med översättandet där var nog en kombination av stressad tidplan och det faktum att Amazon aldrig brytt sig om svenska. Jämfört med exempelvis Google och Apple så har Amazon överlag inte alls varit lika intresserade av att åka på språkresa. Istället har man fokuserat på de språk där man har sajter och formell verksamhet. Därmed logiskt att det nu är vår tur.

Och det finns ju förstås en annan sida av att låta Alexa lära sig svenska. Genom att riktiga människor kan utbilda Alexa i svenska så kommer Amazons röstassistent bli bättre. Men inte bara Alexa, utan även Amazons övriga delar där svenska är inblandat. Som översättningar av produkter på Amazons svenska sajt.

Gratis arbetskraft för Amazon, alltså.

Amazons Alexa kommer till Sverige

Amazons röst-assistent och ekosystem Alexa har börjat utvecklas för den svenska marknaden och nu söker man folk som vill betatesta. Alexa är bredvid Google Home det största ekosystemet men finns på…

Googles DeepMind har löst ett 50-årigt proteinbiologiproblem

Åhejåhå vad jag inte begriper det här. Vet inte ens om jag ens börjar greppa det konceptuella. Men Googles AI DeepMind ska tydligen ha löst ett femtioårigt biologiproblem. Hur man viker proteiner, tydligen. Eller nåt.

Artikeln har en betydligt bättre genomgång än vad jag klarar av att få till, men det ska handla om att DeepMinds AlphaFold-system kan förutsäga proteiners struktur och form till en atoms storleksskillnad. Så typ rätt… exakt.

Det här ska bland annat göra det ännu enklare att identifiera nya och tidigare okända virus. Som, säg, ett nytt influensavirus. Och därmed skräddarsy ett vaccin snabbare.

Tror jag. Oavsett. Way cool.

DeepMind’s protein-folding AI has solved a 50-year-old grand challenge of biology

DeepMind has already notched up a streak of wins, showcasing AIs that have learned to play a variety of complex games with superhuman skill, from Go and StarCraft to Atari’s entire back catalogue. But Demis Hassabis, DeepMind’s public face and co-founder, has always stressed that these successes were just stepping stones towards a larger goal:…

ServiceNow köper Element AI

Ännu en företagsaffär på AI-området: arbetsflödesföretaget ServiceNow köper Element AI. Ett inte särskilt oväntat köp med tanke på att ServiceNows huvudverksamhet handlar om att optimera interna flöden och processer. Och eftersom Element AI har haft som fokus att ta fram AI-lösningar för företag så kan vi tänka oss att ServiceNow inte bara tänker att Element AI:s lösningar inte bara ska optimera befintliga verksamhetsområden, utan också bli en helt ny verksamhetsgren. AI as a service.

https://techcrunch.com/2020/11/30/servicenow-is-acquiring-element-ai-the-canadian-startup-building-ai-services-for-enterprises/

 

Bekvämlighetsekonomin

Airbnb och DoorDash siktar på högre värderingar än väntat vid sina börsnoteringar

Uppdateringar kring två av årets mest hypade börsnoteringar: Airbnb och (mat)leveransföretaget DoorDash. Och de båda företagen ser ut att ha väldigt bra självförtroende. De siktar på värderingar över förväntningarna.

Airbnb hoppas nå en värdering mellan 30 och 33 miljarder dollar medan DoorDash räknar med 2,8 miljarder. Så långt samma lika för de två börskandidaterna. Men de respektive börsansökningarna visar också på skillnader. Som att DoorDash, lite oväntat, gjorde en vinst under årets andra kvartal, medan Airbnb fortsätter dras med rätt hysteriska förluster. En förlust som Q3 dessutom ökade från 323 miljoner till 697 miljoner jämfört med 2019. Airbnb har dessutom gått med förlust vartenda år sedan starten och säger i sin ansökan att de kanske aldrig kommer att gå med vinst. Sortera under: förtroendegivande.

Nu är förluster rätt mycket norm bland techbolag som kliver in på börsen och genom att säga att man kanske aldrig kommer att gå med vinst så friskriver man sig mot gnälla aktieägarstämningar längre fram.

Att DoorDash har fått boostat självförtroende av 2020 är inte så konstigt, men lite mer oväntat att även Airbnb har så höga förväntningar. Deras verksamhet har ju gått lite… sådär i år.

https://www.theverge.com/2020/11/30/21726364/airbnb-doordash-valuations-higher-ipo-wall-street

Grab och Gojek kan gå ihop i jätteaffär

En jätteaffär kan vara på gång i Asien. Däremot inte i Kina. Det handlar istället om en affär med rötterna i Indonesien och i Singapore: Gojek och Grab uppges förhandla om ett samgående.

Vilka är då Grab och Gojek? Sydostasiens största startups. Och motsvarigheter till namn som DoorDash, Meituan, Uber och Foodora. Bildelning, leveranstjänster och betalplattformar – i superappsformat. Väldigt mycket överlappande verksamheter, vilket också är precis anledningen till att de båda företagen nu tycker att det kanske är smartare att köra ihop istället för att bränna pengar på att jaga marknadsandelar.

Det är med andra ord precis samma utveckling som vi har sett i USA bara senaste året, där precis den här marknaden har konsoliderats rätt ordentligt i och med att två av de största aktörerna köpts upp (Postmates sögs upp av Uber, medan Grubhub svaldes av europeiska Just Eat Takeaway). Vi lär nog se något liknande även hos oss i Sverige när marknaden har mognat lite mer.

Grab And Gojek Reportedly Closing In On Mega-Merger

A mega-merger between Grab Holdings and Gojek is getting closer to being finalized, and would the biggest tie-up of online firms in Southeast Asia.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *