Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier, Sök/SEO
- Del 2: Strömmade medier, IoT – internet of things, AI – artificiell intelligens, Bekvämlighetsekonomin
Mobilt
Android Auto kommer till Sverige
Google presenterar sex Android-nyheter lagom till jul. Saker som bättre tillgänglighetsstöd, att Google tillsammans med några förlag i USA kommer använda ”autoberättare” för att skapa on the fly-ljudboksversioner av böcker som inte finns som ljudbok, en ny favoritplatsflik i Maps och stöd för att bumpa appar till någon annan i närheten. Och så funktionen som jag är mest avundsjuk på: Gboards emoji-mashupfunktion byggs ut.
Men den kanske största nyheten här hos oss är att Android Auto, alltså Android för bilen likt Apples CarPlay, nu kommer till ett antal nya länder. Sverige är ett av dem.
Jag måste säga att jag i min okunniga enfald trodde att den redan fanns här. </applefanboy>
6 new ways Android can help this holiday season
New helpful Android features are available for the holidays, with updates on Gboard, Google Play, Maps and more.
Indien förbjuder ytterligare 43 kinesiska appar
Så är det dags för tredje vändan appförbud i Indien. Den här gången är det ytterligare 43 kinesiska appar som har förbjudits med samma motivering som tidigare: de är ett hot mot Indiens självständighet och säkerhet.
Det gör att landet nu totalt har förbjudit 220 Kina-baserade appar sedan i juli. Bland de mest kända TikTok, WeChat, Alipay och PUBG Mobile. Dessutom Kwai (eller Kuaishou som appen heter i Kina). I förra förbudssvängen konstaterade jag att den TikTok-kopia som Kuaishou lanserade tidigare i år – Snack Video – skulle vara bland dem som förbjöds i nästa sväng och mycket riktigt blev det så. Bland de 43 senaste hittar vi också WeWork China och DingTalk (Alibabas jobbchattapp).
Indien steppar alltså upp sitt kalla internetkrig mot Kina. Och sina ambitioner att komma ikapp och ta över Kinas roll som Asiens ekonomiska supermakt.
India Bans Another 43 Chinese Apps, Claiming Data Security Concerns
The Indian government announced Tuesday to ban another 43 Chinese apps, including Alibaba-backed Aliexpress.
Apples iOS 14 kan automatiskt tagga knappar och UI-element för funktionsnedsatta användare
Väldigt bra från Apple. Jag hade inte koll på att den här iOS 14-funktionen var så pass avancerad. Screen Recognition. Inbyggt maskininlärningsstöd i iOS 14 som automatiskt ska tagga upp knappar och andra UI-element för funktionsnedsatta användare.
Med andra ord ska man nu inte behöva förlita sig på att apputvecklare har gjort det de ska och manuellt taggat upp alla relevanta element.
Blir väldigt spännande att se hur bra den här funktionen kommer vara. Den ska ju vara byggd för att lära sig bli bättre hela tiden, men med tanke på att Apple generellt har tagit tillgänglighet på stort allvar så borde funktionen vara hyfsat bra redan från start. Är förhoppningsvis (ja, eller det utgår jag ifrån) så pass bra att den är språkoberoende. Eller åtminstone nästan lika bra även för mindre språk, som svenska.
https://techcrunch.com/2020/12/03/iphones-can-now-automatically-recognize-and-label-buttons-and-ui-features-for-blind-users/
3 % av alla appar i Appstore står för över 92 % av intäkterna
För någon vecka sedan gick Apple ut med den lite oväntade nyheten att man kapar sin Appstore-avgift med hälften. Från 30 % till 15 %. Ja, med ett aber: det gäller för alla appar som omsätter mindre än 1 miljon dollar per år. Appanalysföretaget App Annie har räknat på vad det kan innebära i reda siffror. Och, tja, enligt App Annie så betyder det att väldigt många appar inkluderas i undantaget. Väldigt, väldigt många, tydligen.
App Annies beräkningar pekar på att över 97 % av alla appar i Appstore får ta del av den nya avgiftssäkningen. Eller omvänt: mindre än 3 % av alla iOS-appar står för nästa 98 % av intäkterna.
Med andra ord är Apples avgiftssänkning, mest för att göra regleringsivrare i USA och EU på bättre humör, ett drag som kostar företaget väldigt lite.
Inte oväntat så var det här inte på långa vägar tillräckligt för Epic Games VD Tim Sweeney, som slog sig ännu mer för bröstet och sa att Epics kamp mot Apples avgifter är att likna vid en kamp för medborgerliga rättigheter. Hur mycket tycker Sweeney att en rimlig Appstore-avgift är? 8 %. Hur mycket tar Epic själva i sin egen Game Store? 12 %. Så there’s that.
App News and Data
Have you got a press release or announcement? Get in front of 10,000 app industry professionals with an announcement on Business of Apps.
Zoom, TikTok och Disney+ var de mest nedladdade iOS-apparna 2020
Så här års står årslistorna som spön i backen. Även på det digitala området. Som de mest nedladdade apparna. Här är ännu en, över de 10 mest nedladdade gratisapparna i Appstore under 2020. Inte så att listan i sig överraskar, den ser ut som det brukar göra nuförtiden, men den här listan skiljer sig trots allt från alla andra iOS-topplistor i år. Det här är nämligen facit. Apples egen lista.
Den kanske största överraskningen hittar vi på plats 10, där betalplattformen Squares Cash-app återfinns. I övrigt ungefär samma namn som det brukar vara. Med Zoom som årets stora 2020-raket. Vilket på sätt och vis kanske är den näst största överraskningen: att TikTok inte lyckades bräcka Zoom. Visst har Zoom en bredare demografisk profil, men samtidigt ett lite snävare användningsområde. I externa uppskattningar har TikTok legat före Zoom sedan i somras, vilket säkerligen stämmer. Och visar vilken enorm nedladdningspuckel Zoom hade i början av året.
Som vanligt är ”nedladdning” inte samma sak som ”användning”. Att Snapchat exempelvis ligger före Messenger beror på att så många redan har Messenger installerad sedan tidigare. Samma sak med Instagram och TikTok. Och Apples egna appar syns förstås inte alls här.
Ekonomi och finans
Salesforce köper Slack för 27,7 miljarder dollar
De ”långt gångna förhandlingarna” mellan Saleforce och Slack var verkligen långt gångna. Nu bekräftar CRM-plattformen Salesforce att man köper samarbetsverktyget Slack.
Och det är ingen lite affär vi pratar om: prislappen handlar totalt på 27,7 miljarder dollar i kontanter och aktier. Det blir därmed Salesforce överlägset största företagsuppköp, nästan dubbelt så stort som fjolårets köp av Tableau för 15,3 miljarder.
Men inte bara det. Det innebär att köpet också blir den största affären inom sociala medier så här långt. Det innebär att affären knuffar ned den tidigare ettan, Microsofts köp av LinkedIn för 26,2 miljarder, och den tidigare tvåan, Facebooks köp av WhatsApp för 22 miljarder.
Det här är förstås ett inte alls orimligt äktenskap. Mer naturligt än, säg, att Microsoft skulle köpa delar av TikTok. Lite som Microsofts köp av LinkedIn.
Och just det sistnämnda är förstås en stor anledning till att Slack har varit villiga att sälja sig självt. Ja, inte LinkedIn, men väl Microsofts konkurrent Teams. Plus att även andra, med väldigt djupa fickor, börjar ta rejäla kliv in på Slacks område. Googles nya ambitiösa satsning på sitt revampade G Suite-paket och Gmail som samarbetshubb.
No Title
No Description
Facebooks kryptovaluta Libra kan lanseras i en rejält nedbantad version i början av 2021
Snart är 2020 till ända och vi kan nog anta att Facebooks ambitiösa kryptovalutaprojekt Libra inte kommer att se dagens ljus i år. Ytterligare försening till 2021, alltså. Åtminstone. Nu kommer uppgifter om att vi kan få se en rejält nedbantad Libra i början av nästa år.
När Facebook presenterade Libra sprang de rakt in i en vägg av motstånd, från både politiskt och lagstiftningshåll. Det i sin tur fick ett gäng av Facebooks tunga Libra-samarbetspartners att springa skrikande från projektet (känns som att de milt sagt var rätt naiva i sin syn på vad reaktionen skulle bli). För att göra främst USA och EU på bättre humör föreslog Facebook en anpassning av Libra: istället för att vara en kryptovaluta som bara var kopplad till sig själv så föreslogs att Libra snarare skulle vara en distributionsplattform för krypotvalutor kopplad till ”riktiga” valutor, som dollar och euro. Och nu verkar det vara nere på att rulla ut Libra med bara en digitalvaluta: kopplad till dollarn.
När Facebook började prata om Libra så skrev jag att det snarare var den digitala plånboken Calibra (som numer heter Novi) som var det viktigaste för Facebook med hela initiativet. Och det ser nu ut som att just Novi och själva transaktionstekniken är det som just nu verkar se dagens ljus.
Facebook’s Pared-Down Libra Project Could Launch as Soon as January
Facebook’s long-anticipated cryptocurrency venture, Libra, could go live as early as January, three people involved with the matter told Financial Times this week. But don’t get too excited just yet: Thanks to a torrent of federal scrutiny and many of its chief investors bailing on the project, its scope has been…
Facebooks kryptovalutaprojekt Libra Association döps om till Diem Association
Ett och ett halvt år. Så länge överlevde Facebooks ambitiösa kryptovalutaprojekt Libra. Efter att motstånd från politiskt och finansiellt håll har fått Facebook att stegvis sänka sina ambitioner så förpassas Libra nu alltså till historiens annaler. Åtminstone som Libra. Idag meddelade Facebook att man byter namn på hela satsningen: från Libra Association till Diem Association, som symbol för att det är ett nytt kapitel. En ny dag. (Infoga valfritt antal Carpe not diem-memes.)
Libra nämns bara en enda gång i Facebooks pressmeddelande – och då för att säga att det namnet nu alltså skrotas. Så lite oklart om det bara är valutans tänkta översynsinstans, som fram till nu alltså hette Libra Assocation, som byter namn eller om även själva valutan nu kommer heta Diem.
Ja, om det nu blir någon valuta vill säga.
Facebooks ambitionssänkning har gått från helt egen kryptovaluta, värdemässigt bara kopplad till sig själv om man så vill, till en plattform som är tänkt att erbjuda digitala motsvarigheter av några av världens stora etablerade valutor (dollar, yen, euro) till att numer kanske bara erbjuda dollarstöd vid lanseringen. Och nu alltså det här. Och i pressmeddelandet finns några intressanta detaljer.
De detaljerna sammanfattas rätt bra i den här uppdragsbeskrivningen för Diem Association:
The Diem project will provide a simple platform for fintech innovation to thrive and enable consumers and businesses to conduct instantaneous, low-cost, highly secure transactions
Det talas nu alltså överhuvudtaget inte om en egen valuta, utan bara om en fintechplattform. Okej, nu är det förstås inte bara bara, men ni fattar.
Facebook ser nu ut att ha landat i det jag konstaterade när jag skrev om Libra när projektet sjösattes i mitten av 2019: att det inte är valutan i sig som är det viktiga för Facebook, utan en plattform där andra kan bygga tjänster som ger transaktioner inom och driver trafik till Facebooks ekosystem. Och som inte minst ger Facebook själva möjligheter att bygga finansiella tjänster när väl infrastrukturen är på plats.
Några texter jag tidigare har skrivit om Libra/Calibra/Novi/Diem:
- Allt du skulle vilja veta om Facebooks kryptovaluta Libra men inte hunnit fråga än
- Har Facebook skrotat planerna på en global kryptovaluta?
- 4 skäl till varför Facebook döpte om sin digitala plånbok Calibra till Novi
Facebook-backed Libra Association rebrands as Diem | TechCrunch
The Libra Association, a consortium created by Facebook to support its Libra cryptocurrency efforts, announced this morning that it has a new name – the
Stripe lanserar Stripe treasury – banking-as-a-service
Betalplattformen Stripe har ett rätt bra 2020. Det talas exempelvis om att Stripe kan sikta mot en ny värdering en bit norr om senaste värderingen 36 miljarder dollar. Rätt mycket norr om det till och med. Kanske uppemot 100 miljarder. Det skulle i så fall inte bara göra Stripe till USA:s högst värderade techstartup – utan dessutom världens näst högst värderade (efter TikTok-ägaren Bytedance som just nu ligger runt 140 miljarder).
Men det betyder inte att Stripe lutar sig tillbaka, förstås. Tvärtom lanserade man igår nya tjänsten Stripe treasury. Banking-as-a-service, om man så vill. Eller ”inbäddad bank”.
Stripe treasury är en API-lösnings som gör de möjligt för Stripe-kunder att erbjuda banktjänster utan att behöva vara en bank. Inte heller Stripe tänker ge sig in i bankregleringsträsket, utan kommer låta riktiga banker (well, traditionella banker) sköta den biten. Stripe kommer erbjuda sladden mellan de båda.
Vad det här innebär är alltså ungefär samma upplägg som Apples kreditkort. Apple ger ut kortet och är den du skaffar kortet hos, men det är Goldman Sachs som sköter bankandet rent formellt. Samma upplägg hos Stripe. Ett sätt att branda ett befintligt bankkonto som sitt eget, utan banklicens och annat som behövs.
Blir intressant vad den här typen av upplägg kan få för påverkan på den traditionella bankbranschen. Om banker på sikt, likt exempelvis Tink eller Foursquare, kommer att gå från B2C till B2B. Verka som tjänstetillhandahållare och ge nödvändig backend medan andra företag och branscher kommer att ta över gränssnittet mot slutkund.
https://techcrunch.com/2020/12/03/stripe-announces-embedded-business-banking-service-stripe-treasury/
Bitcoin når ny rekordnivå
Minns ni Bitcoin? Ja, eller det gör ni förstås. Däremot är uppmärksamheten som världens största kryptovaluta har fått senaste åren långt ifrån det strålkastarljus som riktades mot Bitcoin när den trissades upp som mest 2016 och 2017. Därefter gick luften ur Bitcoin och uppmärksamhetshysterin la sig. Kanske därför som det faktum att Bitcoin nu har nått ny all time-high-nivå har fått så lite uppmärksamhet. 19 850 dollar för en Bitcoin. Som hittat.
Och om man tittar på artikelns graf över Bitcoins värdeutveckling så ser den väldigt mycket exakt ut som, tja, en hypekurva. Jättehausse som slutar i en besvikelsekollaps, följd av en uppgång till en lägre men jämnare nivå när användarbeteende, affärsmodeller och teknikutveckling kommer i fas med varandra.
Skillnaden är förstås den nya hysterirusningen senaste veckorna. Säkert mycket driven av att PayPal kommer lägga till stöd för kryptovalutor från 2021 och att Facebooks Libra till sist kan dyka upp ungefär då. Men det verkar som att utvecklingen senaste åren är av mer stabil karaktär än tidigare. Till skillnad från 2016-2018, när det mest handlade om privatpersoner som hoppades på snabba vinster, så ska det nu handla mer om insitutionella och långsiktiga investerare som söker alternativa placeringsplattformar.
Bitcoin Hits New Record, This Time With Less Talk of a Bubble (Published 2020)
The crazy cousin of traditional currencies, which fell below $4,000 in March, passed $19,783. More investors now are buying it for the long term.
Övrigt
Apple kan presentera ännu fler nya produkter nästa vecka
Apple har så här långt i höst haft tre evenemang där de har presenterat ny hårdvara: iPad och Watch i september, iPhone i oktober och så presentationen av Apples första generation Macar byggda på den egna SIlicon-chipplattformen. Med tanke att Mac-presentationen hade det Steve Jobs-klassiska namnet ”One more thing” så kan man undra vad Apple kommer att säga nästa vecka. One more one more thing? Det ryktas nu nämligen vara dags för en sista (?) omgång nya produkter för året.
Eftersom Apple själva inte har sagt något så lär det inte bli någon happening den här gången. Däremot har ett mejl gått ut och förvarnat återförsäljare om ”AppleCare-relaterade förändringar” som ska ske på tisdag eftermiddag amerikansk tid. Den osexiga frasen har Apple tydligen använt sig regelbundet av de gånger som man har smugit ut hårdvara utan större hallabaloo. Även rätt stora produktnyheter.
Vad kan det bli? Förmodligen inte Airtags, Apples förmodade Tiles-konkurrent. Kommer nog snarare att handla om uppgradering av något befintligt. Och med tanke på att julen står för dörren så… nästa generation Airpods? De flesta är överens om att de inte skulle dyka upp under 2020, men hej.
På tisdag får vi veta.
AppleCare Memo Hints at Potential Hardware Announcement Next Tuesday
Following a busy fall season in which Apple hosted three events in as many months, the company may have one more product announcement in store this…
Microsoft plockar bort individuella användarnamn ur sitt nya medarbetarövervakningssystem
I oktober presenterade Microsoft sin nya Office 365-funktion Productivity score utan att det ledde till särskilt mycket uppmärksamhet. Fullt förståeligt. Ett verktyg som ger ”företag en förståelse av hur medarbetare använder och tar till sig olika former av teknik” är sådär sexigt för de flesta.
Men så började det florera uppgifter förra veckan som ändrade på den saken. Det visade sig nämligen att funktionen ger företag möjlighet att ha koll på när, var och hur mycket individuella medarbetare använder Microsofts tjänster. Exempelvis på hur många Teams-möten någon är med på, hur ofta någon mejlar, använder chatt, använder omnämnanden i mejl och andra såna saker.
Microsoft gav alltså 365-administratörer en finfint övervakningsverktyg. Andra höll inte med om att det var lika finfint. Blev inte bättre när det visade sig att Microsoft dessutom i patent har ”utforskat idéer” som att ta fram ”kvalitativa betyg” utifrån mötesdata. Saker som kroppshållning och ansiktsuttryck hos mötesdeltagarna.
Och nu har Microsoft hastigt och lustigt bestämt sig för att skrota möjligheten att se individuella användarnamn. Det kommer bara bli möjligt att se organisationens data på aggregerad nivå.
Känns som att Microsoft borde ha kunnat räkna ut att vad reaktionen skulle bli.
Microsoft will remove user names from ’Productivity Score’ feature after privacy backlash
Microsoft says it will make changes in its new Productivity Score feature, including removing the ability for companies to see data about individual