Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
Sök/SEO
Google News Showcase rullas ut i fler länder
Google har absolut inget problem att säga två saker samtidigt. Som att vägra betala för nyheter och samtidigt betala för nyheter. Som när det blev klart att Google kommer börja betala för nyheter i Frankrike samtidigt som man kämpade med näbbar och klor för att slippa göra det i Australien – inklusive att, på Google-manér, slå på stora ”då stänger vi ner vår sök”-trumman.
Blev förstås ännu bättre när Google kort därefter gick ut med att man lanserar sin News Showcase-funktion i Australien. Alltså ett sätt att betala för nyheter. Nu öppnar funktionen i ännu fler länder.
Det här är alltså precis det som Facebook också försöker få till: få fram en lösning som blir billigare än det lagstiftarna annars kommer drämma till med. Kan man få till avtal med de stora publikationerna så blir det mindre press på att betala alla.
Samtidigt är News Showcase förstås en funktion på Googles villkor. Publikationer måste skapa särskilt innehåll för funktionen, som dessutom, givetvis, bor hos Google. Men med det sagt är det oavsett välkommet att så väl nyhetsförmedlare som nyhetsaggregerare börjar dra upp riktlinjerna för vad som kan bli en hållbar intäktsmodell för nyheter. Även om vi inte är där än.
Google News Showcase launches in more countries, including the UK and Argentina
Google News Showcase is starting to roll out to more countries worldwide, including the UK and Argentina, on the heels of its Australian launch last week. The digital news digest includes free and paywalled articles from more than 120 UK and 40 Argentinian outlets, bringing its tally to 450 publications.
Google lägger till nedräkning vid filmsökningar
Ännu ett tillägg som testas/rullas ut i Googles sök: en nedräkningstimer. Specifikt en som visas när man söker på filmer som ännu inte haft premiär (för alla som inte är tillräckligt gamla för att komma ihåg det så innebar det att filmen gick upp på så kallade ”biografer”. Fysiska platser man kunde gå till för att titta på film. Det kallades ”att gå på bio”. Sånt man gjorde förr i tiden.)
Ett gammalt beprövat knep både för att bygga hype och för att stressa fram köpbeslut. Inget nytt under solen alltså. Mer än att Google nu alltså testar att lägga till det direkt i sin sök.
Och jag misstänker att det är en funktion som kan komma att breddas. Både platsmässigt och temamässigt. Att det exempelvis blir möjligt att lägga till under My business när något ska börja säljas eller när en butik ska slå upp portarna. Och att Google själva förstås kommer lägga till motsvarande snurror för olika slags evenemang och andra stora händelser.
Google Search Movie Release Date Countdown Widget
Google Search now can show a countdown timer widget in the movie search results. If you search for some upcoming movies, such as [little nightmares 2] on mobile search, Google will give you a countdown timer as to when it will be released.
Apple Maps får funktion för att rapportera trafikstörningar
Apple fortsätter ligga i innovationsframkant. Ny funktion i Apple Maps: funktion som gör det möjligt för användare att rapportera in trafikstörningar – i realtid! Varför har ingen karttjänst tidigare kommit på det?
Det är med andra ord business as usual hos Apple. Same-same but lite senare än the rest. Men det är förstås ett rätt självklart tillägg – men det var trots det inte självklart att det skulle bli del av Apple Maps. Men så har Apple tagit rätt rejäla kliv med sin karttjänst bara senaste 1-2 åren. Visst, inte vassaste funktionerna, men som vanligt hos Apple så är det tillräckligt för de flesta.
Sen är det förstås också talande att det här rätt mycket är en bilfunktion. Det är förstås inte primärt i iPhonen den här tänkt att användas utan som del av CarPlay. Och, tja, det har ju bara senaste veckorna överlag varit… rätt mycket prat om just bilar i samband med Apple.
Apple Maps will get crowdsourced incident reporting with iOS 14.5
The iOS 14.5 beta updates Apple Maps to allow you to report when you see incidents on the road.
Detaljhandel/e-handel
Shopify rullar ut sin betallösning Shop Pay till Facebook och Instagram
E-handel för företeelse är en av de absolut största vinnarna på coronakrisen. Kanadensiska e-handelsplattformen Shopify en av de enskilda företag som gynnats mest. Nu tar Shopify nästa steg i sin strävan att bli en e-handelsjätte i Amazons skugga: Shopifys egen betallösning Shop Pay integreras nu med Instagram och Facebook.
De här är inte första gången som Shopify och Facebook har affärer ihop. Shopify var en av de integrationer som fanns från start när Instagrams egen check out-lösning såg dagens ljus. Lite drag and drop för Shopify-användare att också börja sälja via sin Instagram-profil, alltså (ja, rent konceptuellt åtminstone). Nu kan man alltså köra Shop Pay över sin Shopify-butik även via Facebooks gränssnitt.
Det som däremot ändå gör den nya integrationen värd att uppmärksamma lite extra är att det här är första gången som Shopify lägger till Shop Pay i ett kundgränssnitt utanför de som Shopify äger och driftar. Ett tecken på hur mycket Shopify tror på dessa kanaler som e-handelsplatser (okej, ÄNNU mer tror på, eftersom Facebook redan är en rätt stor kanal för Shopify).
Shopify expands its payment option, Shop Pay, to its merchants on Facebook and Instagram | TechCrunch
Shopify announced this morning it’s partnered with Facebook to expand its payment option, Shop Pay, to all Shopify merchants selling across both Facebook
DoorDash köper salladrobotföretaget Chowbotics
Ännu ett uppköp för (mat)leveransföretaget DoorDash. Och vilken del av logistikkedjan stärker DoorDash upp den här gången? Den automatiska salladplockardelen. Förstås.
Det är nämligen precis det som är Chowbotics är mest kända för. Sally. En salladsmaskin. Det är den automatiserade versionen av att plocka ihop sin lunchsallad på Ica. Fast lite mer coronasäkrat. Lunchsalladen möter kaffemaskinen.
Ett… lite intressant uppköp, med andra ord. Enligt DoorDash kommer det ”öka våra kunders tillgång till färska och säkra måltider”. Det är med andra ord samma sak som vi sett hos några andra kedjor: man ser till att maten finns så nära slutkunden som möjligt. Precis det som är en av e-handels största utmaningar – leveranstiden. Det är exempelvis därför som Amazon börjar öppna minilager inuti köpcentra och övergivna butikslokaler.
Att man dessutom kan erbjuda både det som säljs och distributionskanalen sitter förstås inte heller i vägen.
https://techcrunch.com/2021/02/08/doordash-acquires-salad-making-robotics-startup-chowbotics/
Livevideoshopping kan ha stått för 10 % av all e-handel i Kina 2020
Hur stort är livevideoshopping i Kina? Enligt uppskattningar från HSBC och Qianhai Securities så stod livevideoshopping för 10 % av det totala e-handelsförsäljningsvärdet förra året. Kan dubblas till 20% under nästa år.
Hur mycket är då dessa 10 % jämfört med något annat? Det är tydligen halva Amazons totala försäljningsvärde 2019. Så… rätt mycket.
Livestream e-Commerce is 10% of China e-Commerce GMV
Have you heard of ”livestream e-commerce” but aren’t quite exactly sure what it is or how your brand can use it? Read on to get up to speed in record time – all it takes is the time to read this blog post.
Strömmade medier
Disney+ har nu nästan 95 miljoner prenumeranter
Igår var det dags för kvartalsrapport från Disney som bland annat gav oss uppdaterade siffror för Disney+. Disneys strömningstjänst hade nästan 95 miljoner prenumeranter globalt ganska precis ett år efter starten. Disneys egen ursprungsprognos? 90 miljoner. Efter fyra år. Så… lite före i kurvan.
Det är en väldigt viktig framgång för Disney. Till skillnad från de flesta andra videoströmningsföretag så hade Disney i det stora hela inget roligt 2020. Det beror på att Disney fortfarande är väldigt tunga på film och nöjesparker. Och, well, just de två verksamhetsområdena gick ju som bekant lite sådär förra året.
Det digitala (även bortom Disney+) hade varit viktigt för Disney oavsett. Coronakrisen lär definitivt ha visat Disney HUR viktigt det är.
Disney Plus Pops to 95 Million Paid Subscribers
Disney Plus notched 94.9 million customers worldwide as of Jan. 2, 2021, continuing the streaming service’s meteoric rise.
Fireside – ny podcastapp med möjlighet till livesamtal med lyssnare
Vad behöver världen mer av? Precis! Podcastappar. Dags för ännu en: Fireside. Kommer att släppas senare i år. En app där det är möjligt att starta en sändning och bjuda in sina lyssnare att delta i samtalet.
Att ingen har tänkt på det tidigare! En röstbaserad app där man kan ha samtal med människor man inte känner i realtid.
</clubhouse>
Okej, Fireside gör det också möjligt att på ett enkelt sätt förvandla här och nu-samtalet till där och sen-lyssnande via de vanliga poddcastplattformarna. Så det kan absolut finnas en nisch för Fireside där det än så länge inte är knökfullt.
Men Fireside är också del av en större utveckling: där format och tekniker allt mer smälter ihop med varandra. Men där det också blir allt mindre viktigt att på förhand bestämma sig vilket format man ska skapa innehåll för. Mix, match and make.
Stories, I blame you.
Mark Cuban is co-founding a podcast app where hosts can talk to fans live and monetize their conversations
Mark Cuban and Falon Fatemi are co-founding a ”next gen” podcasting app called Fireside. Podcasters will be able to chat with fans live and monetize those conversations. It’ll launch later this year.
Podz – app för… kortpoddar?
Jamen det var väl givet att vi skulle få en tjänst som Podz 2021. Vad får man om man mashar ihop två just nu väldigt trendiga format (podcast och kortvideo)? En kortpoddapp förstås!
Det ser ut ungefär som att Podz har tagit TikTok-gränssnittet och applicerat det på poddar. Upp till 60 sekunder långa.
Nu måste inte podden i sig bara vara 60 sekunder långa. De flesta poddar är ju som bekant rätt mycket längre. Vad Podz gör är helt enkelt erbjuda en trailertjänst. Användare ska alltså kunna få en snabbuppfattning om man podden handlar om via ett snabbt smakprov. Gillar man det man hör är det bara att trycka sig vidare till hela inspelningen.
Podz turns podcasts into a personalized audio newsfeed | TechCrunch
Podz is the latest startup trying to solve the problem of podcast discovery, with backing from investors like M13, Katie Couric and Paris Hilton. ”Even
IoT – internet of things
Världen börjar drabbas av chipbrist
Ännu en produkt som blev en bristvara under 2020 – och en som har potential att bli rätt mycket värre än toalettpapperbristen: chip. Och då inte bara för mobiltelefoner, utan även andra prylar – från datorer till bilar.
En anledning är förstås att coronakrisen satt fart på oväntad fart på försäljningen inom vissa produktkategorier – som datorer. Men en anledning visar sig också vara att Kina dammsuger chipmarknaden. Varför? För att bygga upp kapacitet för att möta USA:s svartlistning av allt fler företag. Huawei allra mest så här långt. USA:s handelskrig gör dessutom att även andra länder tvingas välja sida vilket bland annat ska ha lett till att även Samsung är på gång att sluta leverera komponenter till Huawei.
Det är ingen slump att Kinas kommande femårsplan bland annat handlar om att göra Kina självförsörjande inom halvledare och avancerade chip. Det är heller ingen slump att exempelvis Apple satsar allt mer på att tillverka sina egna chip.
Vi kan anta att kampen om avancerade chip bara har börjat.
Chip Shortage Spirals Beyond Cars to Phones and Consoles
(Bloomberg) — The first hints of trouble emerged in the spring of 2020. The world was in the early throes of a mysterious pandemic, which first obliterated demand then super-charged internet and mobile computing when economies regained their footing.
EU och USA tar sig an chipbristen i världen
Häromdagen skrev jag om att 2020 inte bara ledde till brist på toalettpapper – det har även börjat bli tomt i chiphyllan (som tur var inte chipshyllan, då hade civilisationens undergång förmodligen varit nära förestående). En kombination av att chip används i allt fler prylar, bilindustrin är en av dem som drabbats rätt hårt av den sinande tillgången, att Kina har dammsugit marknaden på grund av USA:s svartlistningar mot affärer på chipsidan och 2020 överlag, inte minst på grund av att datorn gjorde en milt sagt oväntad comeback.
Hur allvarligt bedöms det här vara? Rätt så. Igår kom uppgifter på att såväl EU som USA är på väg att ta till hyfsade krafttag. EU kanske går längst i och med uppgifter som säger att unionen kan vara på gång att se till att EU kan få egen chipproduktion. Från USA kommer samtidigt rykten om att Biden kan skriva under en presidentorder för att reda ut var de svaga länkarna i chipkedjan finns.
Det EU gör är alltså ungefär samma sak som Kina. Kina står för en stor del av världens tillverkning inom det mesta på techsidan, men har ännu inte kunskapen att tillverka de riktigt avancerade chipen. Det intressanta i EU-spekulationen är man överväger att ta hjälp av de två företag som ligger längst fram: taiwanesiska TSMC och koreanska Samsung.
https://europe.autonews.com/suppliers/eu-mulls-deal-asian-producers-european-microchip-foundry
Microsoft ska hjälpa Volkswagen bygga självkörande bilar
Att techjättarna även är inblandade i utvecklingen av (självkörande) bilar har nog rätt många koll på vid det här laget. Bara senaste veckan eller så har Ford meddelat att deras kommande modeller kommer ha Android som operativsystem och GM gick ut med att deras Cruise-varumärke kommer ta hjälp av Microsoft. Här ännu ett bilföretag som bestämt sig för att ta hjälp av Microsoft: Volkswagen.
Precis som i GM-fallet så handlar det inte om att Microsoft ska arbeta med själva biltekniken, utan tillhandahålla molnplattformen. Bilarnas ”hjärnor” om man så vill.
Volkswagen partners with Microsoft on automated cars
Volkswagen Group is enlisting Microsoft’s help to speed up the development of autonomous driving systems.
Kia säger att de inte är i samtal om bilsamarbete med Apple
Senaste avsnittet i den strömmade hitserien iCar: Kia och moderbolaget Hyundai har idag gått ut med att de inte är i samtal med Apple om att ta fram en iCar. Eller någon form av gemensam Kia/Apple-bilmodell, åtminstone. Det betyder alltså att storyn så här långt gått från att Hyundai sa att de var nära att skriva avtal med Apple, till att direkt efter det sudda bort ”Apple” ur sitt pressmeddelande, till uppgifter om att de samtal som inte förs hade pausats till att de samtal som inte förs nu alltså inte förs.
Samtidigt kommer uppgifter om att Apple ska vara i kontakt med ”minst” sex japanska biltillverkare om partnerskap. Vi kan väl anta att de kommer vara VÄLDIGT noga med att inte säga flaska om några eventuella Apple-samtal förrän Tim Cook officiellt bekräftar dem.
Hyundais och Kias aktier rusade på beskedet om Apple-kopplingen och dammade följaktligen i backen när dementin nu publicerades. Minus 8 respektive minus 13 %. Det går med andra ord fint att fortfarande manipulera aktiemarknader utan Reddit.
Hyundai and Kia Now Say They Aren’t in Discussions to Develop Apple Car
Following weeks of rampant Apple Car rumors, Hyundai and its subsidiary Kia today said they are not (or at least no longer) in discussions with Apple…
Facebook kan bygga egen smartklocka
I Facebooks kvartalsrapporter så ökar segmentet Other hyfsat stadigt. Med andra ord alla intäkter som inte kommer från annonser. Exakt vad som döljer sig i Other och hur pengarna här fördelar sig vet bara Facebook, men hårdvaruförsäljningen lär vara en drivande faktor. Främst Oculus-grejerna. Nu kan det vara dags för ännu en pryl med Facebook-logga: en smartklocka. Åtminstone enligt uppgifter från The Information.
Vad skulle det innebära? Tydligen fokus på meddelanden och hälsa. Lite no brainer där – ett av Facebooks kärnområden möter det som visat sig vara smartklockans riktiga sweet spot: hälsa. Uppgifterna säger att Android blir operativet, men inte att det nödvändigtvis blir Googles Wear OS. Och det kan vi nog anta att Google helst slipper.
Tillsammans med Ray-Ban-samarbetet kring glasögon som ska landa senare i år så börjar Facebook skrapa ihop ett rätt heltäckande ekosystem av prylar. Visst, försvinnande få volymer fortfarande men ändå. Vi lär se än mer framöver. En riktig hårdvarufamilj – kanske till och med med ett Facebook-operativ – skulle minska beroendet av Google och Apple rejält. Inte minst intressant med tanke på att dessa båda är i full färd med att strypa den data Facebook kan samla in som förut.
Facebook is secretly building a smartwatch and planning to sell it next year
Facebook is building a smartwatch as part of its ongoing hardware efforts, according to a new report from The Information. The device is said to be an Android-based smartwatch, and it may come out as soon as next year.
Amazon kan arbeta på vägg-Echo som fjärrkontroll till det uppkopplade hemmet
Inte alls särskilt oväntade uppgifter: Amazon kan arbeta på en ny Echo. En vägg-Echo med skärm. En som med andra ord skulle kunna användas som fjärrkontroll för det uppkopplade hemmet.
Den här typen har förstås funnits ett tag. Folk som har satt upp en surfplatta på väggen och haft den som kontrollhubb för, tja, det mesta. Men att Amazon nu uppges fundera på att skapa mer dedikerade prylar just för det här ändamålet säger en del om att Amazon inte direkt kommer att skala ner sina ambitioner att bli operativet i våra framtida bostäder.
Men jag tänker dessutom att det här inte bara måste bli en pryl för privatpersoner. Det skulle lika gärna kunna bli något som säljs mot byggföretag. En uppsättning hårdvaror och mjukvaror framtagna och optimerade för att byggas in i hus och andra fastigheter.
Plus att det förstås skulle kunna vända lite upp och ned på bostadsbyggande överlag. Istället för att fundera på var man får in digitala gränssnitt i befintliga bostadsbyggarprocesser så börjar man med att välja de digitala lösningarna och sedan komplettera med den övriga hårdvara som behövs runtomkring i just bostadskontexten.
Report: Amazon Might Be Developing a Wall-Mounted Echo
The display would let you call Grandma and control your smart home.
Storbritannien bygger världens första flygplats för… flygande bilar
Ännu en sån där nyhet som först känns som något man inte hade väntat sig att läsa 2021 och som när man har sett den känns så fullständigt självklart. Storbritannien bygger världens första flygplats för… flygande bilar. Ska dessutom öppna redan i november i år.
Okej, nu är det inte en ny Heathrow vi pratar om. Eller ens något permanent. Det är en popupflygplats (ännu ett koncept jag inte visste fanns förrän nu) som bara ska vara öppen i en månad. Tänkt att vara ett exempel på hur det skulle kunna fungera.
Och det är nog rätt välbehövligt. Om vi tänker oss att flygande bilar – åtminstone för taxiändamål även om det inte är för privatpersoner (till att börja med?) – kommer att bli ett hyfsat vanligt inslag i våra städer, vad kommer det innebära? Visst, hela lagpaketet är en stor del, men vad kommer det betyda för infrastrukturen? Flygande mikromobilitet (ett tredje koncept!) lär bygga på att man som användare vill komma ganska nära slutdestinationen. Alltså parkera mer eller mindre utanför ingång. Och hur ser det ut överlag på parkerings- och laddningssidan?
Det sägs dessutom att DeLorean DMC-12 ska göra comeback i höst – som elbil. Just sayin.
The UK is building the world’s first airport… for flying cars
The pop-up venture will see electric flying taxis and drones operating in the city of Coventry later this year. Could this be the solution to urban congestion and achieving zero emissions?
Hackare lyckades komma in och ändra inställningar i vattenreningsverk
De flesta hackerattacker har så här långt mestadels handlat om åtkomst och ändringar i digitala system. Men allt oftare börjar det också drabba betydligt mer analoga verksamheter, som kollektivtrafik och sjukhus. Här är ytterligare ett exempel: en hackare som lyckas ta sig in i ett vattenreningsverks kontrollsystem. Och göra ändringar.
Hackaren ska ha lyckats ändra nivån av natriumhydroxid, eller lut, hundrafalt. En administratör på vattenreningsverket såg intrånget och kunde direkt ändra tillbaka värdena, men hackaren lyckades alltså mer eller mindre förgifta vattnet på digital väg, utifrån.
Som tur var så stoppades alltså angreppet innan det fick allvarliga konsekvenser. Jag har för dålig koll på hur farligt det skulle ha varit för de människor som hade druckit drabbat vatten, men det är alltså ännu ett exempel på hur det går att använda ett system mot sig självt för att orsaka skada – även på helt analoga företeelser. Och även om det värsta som hade hänt hade varit att människor som drack vattnet hade blivit lite dåliga i magen så hade det oavsett drabbat förtroendet för samhällskontraktet.
Något som förstås långsiktigt kan göra betydligt större skada. Bara att fråga USA:s valmyndigheter.
Hackers tampered with a water treatment facility in Florida by changing chemical levels
Hackers exploited a remote control system for a water treatment facility in Florida, allowing them to briefly increase the amount of sodium hydroxide in the water supply. A plant operator caught the change, and no residents were harmed. The county, the FBI, and the Secret Service are now investigating.
Förvaltningsrätten ger PTS rätt att förbjuda Huawei i 5G-nät
Fler motgångar för Huawei här på hemmaplan. Nu har förvaltningsrätten i Stockholm gett PTS rätt i beslutet att förbjuda Huawei-teknik i byggandet av 5G-nät. Det handlar alltså inte om frågan om huruvida Huawei ska få få del av de svenska 5G-frekvenserna (med tanke på att auktionen är avslutad så antar jag att den frågan borde vara lite halvdöd, men kan förstås eventuellt komma domstolsutslag som river upp det). Vad det handlar om är andra operatörer inte får använda komponenter från Huawei. Eller ZTE. Ja, eller från något kinesiskt bolag, antar jag.
De delar som finns i befintliga nät måste även de bytas ut, något som kommer att kosta en inte helt oansenlig summa i Sverige. Samma sak är på gång i USA, där Huawei senaste igår bad en domstol riva upp beslutet att all befintlig Huawei-nätverksutrustning måste bytas ut.
Visst, trist att inte få verka på en marknad förstås. Men jag gissar att Sverige-kampen också handlar om en betydligt större fråga: övriga EU-länder. Liknande beslut är på gång i fler länder och Huawei vill stoppa dominoeffekten så tidigt det bara går.
Nu antar jag att det här domslutet kommer att överklagas, så sista ordet är nog långtifrån sagt.
Domstolen: Inte fel av PTS att neka Huawei
Huawei kommer fortsatt att vara utestängt från det svenska 5G-nätet. Det står klart efter att förvaltningsrätten i Stockholm avslagit den senaste protesten från det kinesiska företaget.