Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 2: Sök/SEO, Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier, IoT – internet of things
- Del 3: Mobilt, Digitalisering, Ekonomi och finans, Övrigt
Artikel: TikTok-försäljningen i USA pausas – vad händer nu?
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Facebook blockar nyheter och nyhetslänkar i Australien
Minns ni debatten kring EU:s upphovsrättsdirektiv för ett par år sedan? Ett direktiv som till stora delar var snudd på skräddarsytt för att komma åt Google och Facebook. Minns ni hur de två techjättarna hanterade läget? Google lobbade mot direktivet både i och utanför sina egna kanaler och hotade med att helt ta död på nyhetslänkar i sökresultatet som följd. Facebook? De höll en betydligt lägre profil. En förvånansvärt låg profil. Visst, det var en tid när Facebook hade en hel del andra problem och därför inte ville sätta för mycket strålkastarljus på sig själv, men ändå.
Nu när samma slags lag är på gång i Australien är rollerna ombytta. Båda har förstås protesterat som bara den mot det lagförslag som är tänkt att tvinga (uttalat) Google och Facebook att ersätta publicister för nyheter i sina respektive plattformar. Google har visserligen hotat att lämna landet med sin sök, men mer pragmatiskt har de också börjat förhandla med några publicister om att betala för nyheter (liksom de också har gjort i Frankrike). Facebook? Ett Google-hissyfit.
Facebook har gått ut med att de kommer att begränsa nyheter i Australien. Rejält. Och precis som det Google gjorde i EU så införs den här regeln nu, innan lagen ens har klubbats. Som ett hot och för att sätta press på landets tidningar. ”Så här går det när vi slutar skicka trafik till er! How you like me now, bitch?”.
Vad Facebooks nya Australien-policy innebär för nyheter är:
🇦🇺 Australiska publicister: Kan inte dela eller publicera något innehåll på sina sidor (alltså ett straff långt bortom själva nyhetsinnehållet).
🌍 Internationella publicister: Kan publicera på som vanligt, förstås, men länkar och inlägg kommer inte visas för och därmed inte heller kunna delas av användare i Australien.
🇦🇺 Australiska användare: Kan inte se eller dela nyheter från australiska eller internationella publikationer och kan varken se eller dela nyheter från australiska eller internationella publikationer (a.k.a. storsläggan).
🌍 Internationella användare: Kan inte se eller dela nyheter från australiska publikationer eller se och dela innehåll på australiska publikationers sidor.
(Med tanke på att australiska nyhetspublikationer inte kommer att kunna lägga ut något på sina sidor så känns det lite överdöd att räkna upp att det inte kommer att gå att se något innehåll som postas där…)
Facebook själva säger att bara 4 % av innehållet är nyheter och att lagen alltså bara kommer att drabba publicisterna. Men om Australien ändå väljer att sätta hårt mot hårt så tror jag att det här i slutändan kommer att drabba Facebook hårdare än Google. Facebook känns mest sura över att Google har kommit längre i sina förhandlingar om att betala för nyheter och jag är rätt övertygad om att Facebooks nyhetsblockad inte är ett drag som är särskilt långsiktigt tänkt.
Facebook will block Australian users and publishers from sharing news links in response to new bill
Facebook has decided to block Australian users of its main social network from sharing links to news articles and related content, following the country's proposed landmark regulatory measure that forces tech giants to pay Australian media organizations for using their content.
Känns som att nyhetsblockeringen var en rätt hastigt påkommen panikåtgärd som Facebook inte riktigt testade igenom ordentligt. Långt mer än bara nyhetssidor och nyhetsinnehåll blockerades - som myndighetssidor. (Om man känner för att ta på sig foliehatten skulle man förstås här kunna spekulera i att det kanske var medvetet…)
Facebook's botched Australia news ban hits health departments, charities and its own pages
Social media company's ban on sharing news has also affected dozens of government, not-for-profit and community pages
Facebooks nyhetsblockad i Australien fick en lokal nyhetsapp att nedladdningsrusa
Ha. Facebook är som bekant just nu inte helt kompis med Australien. Mer specifikt kring den lagstiftning som Australien vill införa, där Facebook och Google uttalat ska tvingas att betala australiska publicister för nyheter på respektive techjättes plattform. Google försöker lösa det genom att erbjuda publicister ett annat sätt att få betalt, tänkt att bli rejält mycket billigare för Google, medan Facebook valde att helt blocka nyhetslänkar från att läggas upp och delas. En följd av det? En lokal nyhetsapp rusade upp i toppen nedladdningslistan i Appstore.
Att Facebook införde sin nyhetsblockad innan lagen trätt i kraft var förstås ett preventivt hot för att försöka sätta press på Australiens politiker: så här kommer det bli om lagen blir verklighet. Men också utöva press mot publicisterna genom att visa (som det är tänkt) vilket slag mot trafiken till publicisternas sajter det blir med lagen på plats.
Australiensarnas svar: hello ABC-appen, alltså.
Nu är nedladdningar förstås inte samma sak som användning. Framförallt på sikt. Men Facebooks drag skulle alltså kunna driva mer mot direkt användning av mediernas egna tjänster.
Australian news app beats Facebook in App Store
It's an encouraging sign that Australians might be willing to ditch the social giant as a news curator.
Instagram lägger till stöd för grupplivechattar
Instagram gör en Clubhouse! Det gick fort! Grupplivechattar med upp till 4 personer! Så precis som Clubhouse! Fast med video! Och bara med människor man känner!
Så… okej. Inte alls som Clubhouse. Men nu ska vi inte sabba min koppling till Clubhouse bara för att lura dig att läsa.
Instagram Plans to Launch Multi-Participant Live-Streams Later This Month
Instagram will soon enable users to go live with up to three people at a time on a single stream.
TikTok
TikToks annonsverksamhet ökade kraftigt i USA under 2020
Hörni, hur går det för TikTok i USA? Det har ju jag knappat alls delat en massa länkar och skrivit en artikel om senaste veckan. Men här en nyhet som inte bara handlar om förbudsfrågan. En rapport om hur det går för TikToks annonsverksamhet i landet. Jotack bara bra. Upp 500 % under 2020.
Det är åtminstone så många fler annonsörer som kör annonser i TikTok jämfört med för ett år sedan. Efter att ökenbuskarna började rulla runt inne på TikToks annonsavdelning efter Trumps TikTok-förbud i juli så verkar intresset ha exploderat efter det blev klart att Biden vann presidentvalet (så med andra ord: tidsmässigt i början av november för de flesta).
500 % ska vara ökningen av antalet annonsörer jämfört med för ett år sedan. Och det är ju… en del. Vi vet inget om vad det betyder i faktiska antalssiffror, men vi kan väl utgå från att tillväxten sker från i sammanhanget låga nivåer. Oavsett: rejält styrkebesked för plattformen.
Till det ska väl sägas att förbudsfaran inte är helt överspelad. Biden har sagt att han kommer fortsätta ha en tuff hållning mot Kina, plus att det generella politiska klimatet i USA inte direkt är pro Kina. TikTok kommer ha utmaningar som Bytedance kommer behöva lösa hyfsat snabbt för att inte hamna i en ny förbudscirkus.
Focus: TikTok's U.S. ad business roars back as Trump's threats recede
Accused by the Trump administration of being a front for the Chinese government, TikTok's ad business looked bleak last July.
Bytedance kan ha avbrutit TikTok-uppköpssamtalen med Oracle
I förra veckan hette det att USA skjutit upp förbuden mot TikTok och WeChat ”permanent” (åtminstone finns inget nytt datum). Gällande TikTok så gäller det då alltså även tvångsförsäljningen av TikTok till ett amerikanskt företag. Med tanke på att Bytedance har vunnit i varenda domstolsförhandling om förbudet så här långt så har jag flera gånger skrivit att jag inte alls skulle ha särskilt bråttom att slutföra affären om jag var Bytedance. Och det verkar som Bytedance tänkt samma sak - och nu helt avbrutit samtalen när Biden flaggat för nya tider. Åtminstone enligt de vanliga ”insatta källorna”.
Det stora frågetecknet är förstås vilka samtal Bytedance nu kan ha lämnat. Baklängeshistorien började med att Walmart, Oracle och Bytedance var överens om ett avtal och slutade med att ingen var överens om någonting. Walmart, Oracle och Bytedance var inte överens om vad de hade kommit överens om och USA och Kina tyckte båda att det var ett dåligt avtal. Så pass att Kina snabbklubbade en ny AI-exportlag bara för att stoppa försäljningen.
Och nu kan alltså alltihop ha kört i diket på riktigt. Inte särskilt oväntat, som sagt. Bytedance har ju hela tiden förhandlat med en pistol mot tinningen. Utan den så har de tappat en väldigt stor anledning att sälja sig själva.
Exclusive | ByteDance walks away from TikTok deal with Oracle after Trump exit
The app's Chinese owner had been in talks to sell its US operations, but Trump's departure has destroyed its 'raison d'être'.
Bytedance kan förhandla om att sälja sin indiska verksamhet
Mer TikTok-rykten och den här gången några som känns väldigt, väldigt sannolika. Bytedance kan förhandla om att sälja sin indiska verksamhet till indiska mobilinnehållsföretaget Glance.
För ett par veckor sedan kom uppgifter om att Bytedance var på gång att säga upp nästan all sin personal i landet. Uppgifter som kom kort efter det att Indien meddelat att TikTok-förbudet som kickade in i somras (och även förbudet mot några av Bytedance andra appar) numer är permanent. TikTok Bytedance hade hoppats att det fanns chans att övertyga Indien, men nu har alltså persiennen dragits ned. Då gäller det att försöka tjäna pengar på det som går.
Glance jobbar med spel och annat innehåll för mobiltelefoner och är dessutom del av annonsjätten InMobi. Precis som i USA så verkar det vara Bytedance-delägaren Softbank som initierat och drivit på affären. En annan USA-koppling hittar vi dessutom i Google.
Google var ett av namnen som nämndes som ett företag som var intresserade av att köpa TikTok i USA. Nu kanske det på sätt och vis blir av i Indien. I slutet av förra året investerade Google nämligen i just Glance. Det i sin tur gör förstås att man inte kan låta bli att undra över vad Google visste - eller om samtalen redan var på gång i december.
https://www.livemint.com/companies/news/tiktok-bytedance-may-sell-indian-operations-to-inmobi-s-glance-says-report-11613210992478.html
TikTok på gång med affiliateprogram för företag och influencers
Ett rätt väntat drag från TikTok. Uppgifter om att kortvideoplattformen kan arbeta på en Tinder-funktion för företag och influencers. Ja, ett affiliateprogram åtminstone för att göra det enklare för företag och influencers att hitta varandra. Dessutom väldigt starkt kopplat till shopping, vilket också är ett område som TikTok uppges ta stora kliv på kommande år. Möjlighet att direkt handla i och via TikTok.
App News and Data
Have you got a press release or announcement? Get in front of 10,000 app industry professionals with an announcement on Business of Apps.
Bytedance kan börsnotera Douyin i USA
Det här är milt sagt oväntat. Och ett tecken på att det dels blåser nya vindar i USA och dels att TikTok-ägaren Bytedance numer har avsevärt bättre självförtroende. Uppgifter om att Bytedance kan börsnotera Douyin i USA.
Börsryktet om Douyin kom redan i slutet av förra året, så i sig är det inte nytt. Då som nu är det intressant att Bytedance alltså kan överväga att börsnotera en av sina tjänster Douyin, TikToks kinesiska systerapp, före eller istället för en börsnotering av moderbolaget. Men uppgifterna om en USA-notering är nya - och det är det som är det oväntade i sammanhanget. När det tidigare pratades om en notering av Bytedance så var det bara Hong Kong som nämndes. Med tanke på relationen mellan USA och Kina, inte minst kring kinesiska börsbolag noterade i USA, så har jag utgått från att det bara skulle vara Hong Kong och Shanghai som skulle vara på tal för Bytedance.
Det är också intressant att det är just Douyin som det pratas om. Frågan är förstås om det då handlar om just bara Douyin eller även TikTok. TikTok är ju mer eller mindre hela Bytedances verksamhet utanför Kina, så om något skulle noteras i väst så skulle det väl vara TikTok (enligt källan i artikeln verkar det vara just bara Douyin som är aktuellt).
Visst, det lär fortfarande vara enklare att ragga upp kapital i USA än i Kina, men som sagt. Relationerna är ju inte det bästa. Att Kinas näst största kortvideoapp Kuaishou för ett par veckor sedan klev in på börsen i Kina var lite mer i linje med vad jag hade väntat mig.
Och visst kan det vara så att det är en taktisk notering av Bytedance. Den stora framtidstillväxten kommer inte ske i Kina även om det är där som pengarna rullar in. Just nu. Det kan alltså handla om en delvis utflyttning av de centrala delarna av verksamheten. Åtminstone börja kratta manegen för en framtid utan lika starka kinesiska kopplingar, vilket lär vara en förutsättning framöver.
Att se vad som händer.
Exclusive | ByteDance in early talks to list Douyin in New York, source says
Douyin would be the first initial public offering by a Chinese social-media network in the US, giving American investors a piece of one of the most successful apps in the world's largest internet market.
StockTok - TikToks eget WallStreetBets
Ni vet WallStreetBets, Reddit-forumet som var i centrum i hela Gamestop-cirkusen, där Gamestops aktie drevs upp till stratosfären? Klart att TikTok har sin egen version: StockTok. Tiktokare som ger sina följare aktie- och investeringstips.
Som artikeln konstaterar så är de tipsen inte alltid något man bör följa. Men det är ju vare sig något som Reddit eller TikTok var först med. Att försöka driva upp aktiepriser på olika sätt har ju funnits lika länge som det funnits aktier. Skillnaden är i TikTok-fallet precis som hos Reddit är samma sak som nästan alltid gäller för saker som sociala medier kritiseras för: det är inte fenomenet som är nytt utan storleken på den potentiella spridningen.
Så, tja, nästa memeaktie som drar iväg kanske börjar som en stocktok.
Personal Finance TikTokers Are Misleading Users, And the Problem Is Worse Than You Think | Entrepreneur
"StockTok" is inspiring young people to learn about investing... but what happens when the content is rotten?
Clubhouse
Clubhouse har laddats ned över 8 miljoner gånger
Aaaaaand on to 8 miljoner nedladdningar. Eller mer. Av Clubhouse. Enligt App Annie.
Så. Jävla. Mainstream.
Report: Social audio app Clubhouse has topped 8 million global downloads | TechCrunch
Social audio app Clubhouse has now topped 8 million global downloads, despite still being in a prelaunch, invite-only mode, according to new data released
Twitter rullar ut ljudmeddelanden i Indien, Brasilien och Japan
Twitter fortsätter satsa på ljud, fast den här gången i meddelandeformat. Möjligheten att skicka röst-DM breddas nu till att även dyka upp i Indien, Brasilien och Japan (Brasilien och Indien fortsätter alltså vara de västerländska techbolagens stora favorittestmarknader känns det det som).
Twitter är ju inte direkt… först på bollen här. Men det är ännu ett tecken på att Twitter satsar mycket på ljud och överlag röstbaserad kommunikation - två saker som inte varit Twitters kärnkompetenser så här långt. (Och det här påbörjades före Clubhouse!) Överlag har ju direktkommunikation vid sidan om tweet aldrig varit något som Twitter lagt jättemycket energi på. Men det ser alltså ut att ändras.
Och längden? Precis som ljudtweets så kan ett ljud-DM vara max 140 sekunder långt. Förstås.
Twitter Starts Testing Voice Messages for Users in India, Brazil, Japan
Twitter has launched voice DMs for users in India, Brazil, and Japan. The new feature will let Android and iOS users send voice notes as direct messages or DMs.
Twitter-aktien når ny all-time high - för första gången på över 7 år
Snaps aktie har inte direkt varit en klang- och jubelfest för ägarna sedan noteringen. Men i höstas hoppade aktiekursen upp rätt rejält och har sedan dess fortsatt uppåt. Det innebar att det tog tre och ett halvt år för aktien att nå nivån den låg på vid noteringen. Men det är inget mot den ökenvandring som Twitter bjudit sina aktieägare på. Men plötsligt händer det! Igår nådde Twitter-aktien ny all-time high kurs. Som mest nästan 75 dollar. Det förra rekordet sattes i praktiken under Twitters första börsdagar - för över sju år sedan.
Både Snap och Twitter har mått bra av 2020 i synnerhet, men de har sakta men säkert visat upp allt bättre siffror och allt mer flitig användning i ett par år nu. Uppgången senaste veckorna var en följd av positiva kvartalsrapporter från bolagen, men var också delvis ett lättnadsrally eftersom det finns tydliga tecken på att annonsmarknaden börjar studsa tillbaka.
Men för Twitter är uppgången ännu viktigare av en annan anledning: Donald Trump.
Trump har själv medgett att han förmodligen inte hade blivit vald utan sociala medier och Twitter har förstås alltid varit den föredragna plattformen. Det har lett till en lite ökande oro bland investerare hur det skulle gå för Twitter den dag Trump inte längre är president - efter fyra eller åtta år. Twitter förekom som bekant det genom att dra ur pluggen för Trump innan han ens hade hunnit lämna kontoret.
I senaste kvartalsrapporten, som sträckte sig fram till sista december, valde Twitter att göra något så ovanligt som att prata om hur det gått med användartillväxten det här kvartalet. Som de själva sa: på grund av de ”extraordinära händelser” som kom att känneteckna januari. Och användartillströmningen fortsatte - även efter det att Trumps stängts av.
Nu är det förstås alldeles för tidigt att säga vad det här kommer att innebära för Twitter på sikt. Även Twitter har utmaningen med utplanande tillväxt framför sig. Då gäller det att börja växa mer i nya länder - och tjäna mer pengar på sina befintliga användare.
Men Twitter är dessutom oavsett vid ännu ett vägskäl. En identitetskris, om man så vill. Ingen slump att Twitter bara senaste månaderna dels har börjat testa sin Clubhouse-klon Audio Spaces och dels att de har köpt nyhetsbrevstjänsten Revue. Det kommande decenniet kommer vi nog få se ett delvis helt nytt Twitter ta form.
LinkedIn kan vara på gång att ta fram frilansbokningstjänst
Ny tjänst på gång från LinkedIn, åtminstone enligt The Information. Marketplaces. Ungefär vad det låter som - en köp och sälj-plattform för… frilansare. En som dessutom kan lanseras så tidigt som i september i år (ja, fast det lär väl kanske inte vara här i Sverige initialt, i så fall).
Det här är både rätt givet och väldigt oväntat. Givet eftersom, tja, det handlar om jobb. LinkedIn gets with the gigekonomi-times. Men LinkedIn har, trots sina rekryteringsfunktioner i stort tillhandahållit en plattform för jobbsökande och rekryterare och hållit sig vid sidlinjerna. En frilanstinderfunktion kan förstås vara ungefär detsamma. En liten vidareutveckling av de statusar man kan lägga på sin profilbild om man söker jobb eller söker folk. Men det känns spontant som lite mer än så.
Lägg till att LinkedIn är i full gång med att anställa sin första community manager som ska ha i uppdrag att ”stötta innehållskapare”. Vad som skulle kunna vara ett första steg mot ett program för innehållsskapare ungefär som alla andra stora sociala tjänster har.
LinkedIn gör ju trots allt nästan alltid som alla andra sociala plattformar. Fast några år senare.
https://www.theinformation.com/articles/microsofts-new-gig-a-linkedin-freelancer-market-rivaling-upwork-fiverr
Triller
TikTok-konkurrenten Triller storsatsar på eget innehåll
Kortvideoappen Triller gör som så många andra för att sticka ut: storsatsar på eget innehåll. Dessutom kändistungt innehåll. Dessutom innehåll som matchar det Triller framförallt har nischat in sig på: musik. Bakom kulisserna-grejerna som ännu en marknadsföringskanal för artister. Totalt 40 halvtimmesprogram kommer att rullas ut som dela av Trillers ”tv-kanal”.
Även Triller går i börstankar och vill förstås boosta sig själva så mycket det bara går inför det. Det som kommer bli mest intressant med det är att få lite bättre inblick i hur det faktiskt går för just den här TikTok-konkurrenten. Det har förekommit anklagelser, även från insidan, om att Triller ända sedan starten har blåst upp sina användarsiffror. Visst, det går förstås att fortsätta fuppla med siffrorna även som börsbolag, men det blir åtminstone lite svårare.
Triller Makes Linear Programming Bid With Shows Starring Jennifer Lopez, The D'Amelios, Hype House - Tubefilter
Ahead of its planned public offering, TikTok competitor Triller is launching a linear programming bid featuring 40 half-hour shows fronted by a bevy of
Trillers användarsiffror ifrågasätts ännu en gång
Jag har några gånger skrivit om frågetecken kring TikTok-konkurrenten Trillers användarsiffror. Nu är det dags igen. En rapport från Billboard som säger att Triller har rapporterat högre användarsiffror offentligt än vad de har delat med upphovsrättshavare. Trillers svar? Oj, vad är det för konstig fågel därborta?
Svaret på frågor från Billboard om användarmyglandet blev: ”det finns ingen legal definition på MAU/DAU”, alltså de hyfsat vedertagna användarmått som brukar användas i de här sammanhanget (Monthly respektive Daily active users. Alltså hur många som använder en tjänst minst en gång i månaden eller om dagen.) Sen droppar Triller i sitt uttalande också något om fiskar och cyklar because relevans.
Och visst, det finns inte någon formellt bindande definition nedskriven, så det har ju VD:n Mike Lu rätt i. I ett senare uttalande konstaterar Lu (som han sagt tidigare) att Triller aldrig har överdrivit några användarsiffror och att inga rättighetsinnehavare tydligen får den här typen av data.
Med andra ord vet vi (jag) inte hur landet objektivt ligger. Men det börjar bli så mycket användarfuffelrök att det mer och mer känns som att det finns en soptippseld någonstans hos Triller.
Triller faces new questions about how many users it has
Triller is again facing questions about how many users it actually has after its CEO said "there is no legal definition of MAU/DAU."
Parler
Parler är tillbaka online
Aaaaaaand they’re back! (Tossehöger)alternativ-plattformen Parler är uppe igen efter en månads frånvaro. Sing hallelujah etc.
Den här gången är det leverantören SkySilk som erbjuder en ”hållbar, oberoende teknik” och gör att Parler inte längre är beroende av ”big tech” för att dra runt sin verksamhet. Men med de storslagna orden så lär väl Parler fortfarande leva med risken att bli utsparkade igen om medlemmarna lyckas samordna nån ny attack nånstans. Ny VD har de också, efter det att styrelsen sparkade grundaren John Matze från den positionen för ett par veckor sedan. En Tea Party-anhängare. Förstås.
Det verkar däremot som att inget av innehållet har följt med, bara själva kontona och inloggningen. Oklart om det är ett omedvetet eller medvetet beslut. Det är väl också lite osäkert hur det kommer att gå för Parlers försök att komma tillbaka till sin gamla form. De får ju fortfarande inte ha sin app i Appstore eller Google Play. Visst, Parler säger nu att de kommer att steppa upp sitt modererande och Apple öppnade trots allt för att Parler skulle kunna komma tillbaka om de hanterar modereringsfrågan bättre. Känns ändå rätt osannolikt.
Ökat modererande kan ju snarare göra att de som tidigare drogs till Parler inte längre tycker att det är lika kul.
Parler crawls back online empty and with a Tea Party CEO | TechCrunch
Parler, a social network adopted by the far right and recently kicked off AWS for its userbase's habit of advocating violence, is back online. The
Övrigt sociala medier
SpaceHey - MySpace i… 00-kostym
Vad kan vi inte få nog av? Precis! Nya sociala medier. Som shiny and new SpaceHey!
Okej. Den är väl inte särskilt shiny, men åtminstone rätt ny. Och vad är då SpaceHey? MySpace. I... 00-kostym. Den ser ganska mycket exakt ut som MySpace. VÄLDIGT mycket retrovibbar åtminstone.
Och vem är då supernostalgikern som vill återuppleva sin MySpace-tid? 18-åriga An från Tyskland. Ännu en uttalad anti-Facebook gjord för tonåringar. An själv har i en intervju sagt att hen ”hatar Facebook” och vill minimera sitt behov av att använda tjänsten så mycket som möjligt. En anledning så god som någon att starta ett nytt socialt medium, antar jag.
Och förutom att satsa på integritet och minimal datainsamling (som ligger i tiden) så står personalisering också högt upp. På MySpace-manér. Kort sagt möjligt att anpassa sin profil med html och css. Because retro.
Facebookdödare!
Dispo - shake it like a polaroid picture!
Ha. Ännu en Clubhouse! Och Instagram-dödare! På samma gång! Dispo!
Ja, nu handlar Clubhouse-parallellen inte om ljud eller gruppchattar, utan att det är en app som funnits ett tag utan att särskilt mycket hände men så senaste veckan har den tydligen tagit fart. Och Instagram? Ja, det är ännu en i raden av fotoappar. Men med en nödvändig twist. Dispo är, tja, slow Insta.
Dispo är helt enkelt en fotoapp där du måste vänta på att dina bilder… framkallas. Det tar alltså ett tag innan du får se dem. (För alla nytillkomna tittare: förr i tiden kunde det gå en vecka eller mer efter det att man kom hem från semestern innan man fick se bilderna man tog.)
Men vad är det då som gjorde att Dispo fick fart precis nu? Nya funktionen Shared Rolls. Ett socialt element, alltså. Bilderna i ett gemensamt album framkallas varje dag kl 9 på morgonen. Fram till dess kan inte ens den som tog en bild se resultatet. Det sociala är alltså att man får… vänta på framkallningen ihop.
En Clubhouse-parallell till? Finns bara för iOS.
Alla på en gång nu: Shake it, shake it, shake it, suga! Shake it like a Polaroid picture!
Can Dispo Really Be The Next Instagram?
Dispo is a new photo-sharing app that elicits the feelings associated with using a disposable camera. Can it be the new Instagram?
Andreessen Horowitz och Sequoia sugna på att investera i fotoappen Dispo
Häromdagen skrev jag om appen Dispo, en fotoapp som bygger på att du måste vänta på att dina mobilbilder ska framkallas. En… poldaroid-app för 2020-talet, alltså. Efter årsskiftet har appen gjort en hockeystick efter att den släppte en ny, social funktion. Delade album som framkallas kl 9 varje morgon. Med andra ord måste alla snällt vänta till dess innan man får se bilderna.
Och redan nu verkar Dispo attraherat tunga investerare. Som Sequoia Capital, en investeringsfirma som sedan starten 1972 investerat i bolag som Apple, Google, PayPal, Stripe, Youtube, Instagram, Klarna och WhatsApp. Och Andreessen Horowitz som bland alla sina techinvesteringar kan räkna de 12 miljoner dollar som plöjdes ned i… Clubhouse. En månad efter appens lansering.
Såååå…. nu vet ni var ni kommer att hänga någonstans framåt sommaren. Lite förvarning, sådär.
https://www.theinformation.com/articles/camera-app-dispo-gets-investment-interest-from-sequoia-andreessen-horowitz-benchmark