Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier, Sök/SEO
- Del 2: Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier, IoT – internet of things, AI – artificiell intelligens
Mobilt
Världens tech- och finansjättar gör sig redo för auktion om mobilbetalningslicenser i Indien
Medan den mesta mediauppmärksamheten här hos oss fortfarande är riktad mot Kina så håller västvärldens globala jättespelare på att rigga sig för kommande årtiondes viktigaste tillväxtmarknad: Indien. Nu är det dags för ännu en skärmytsling: en auktion för att få säkra en licens att erbjuda mobilbetalningstjänster i landet.
Enligt Bloomberg så finns åtminstone fyra megakonsortier så här långt med i listan över dem som vill vara med och leka. Ett där Amazon, Visa och Mastercard har slagit sig samman med några indiska spelare. Ett som leds av Indiens största privata företag Reliance Industries, där även Google och Facebook (som båda investerade stort i Reliance förra året) är med. Det tredje leds av indiska betalplattformen Paytm, bildelningsjänsten Ola (lika roligt varje gång) och ”minst fem andra”. Den fjärde och sista gruppen har indiska Tata Group som toppnamn, men även här återfinns Mastercard.
Inget är bekräftat, så vi vet inte säkert om det här stämmer. Deadline för att medverka i auktionen är sista mars, så det kan dessutom dyka upp fler namn. Men det vi nog kan vara övertygade om är att inga kinesiska företag kommer att släppas in. Och just Kina är också en stor anledning att företag som Google, Facebook och Amazon jagar Indien så hårt. Facebook och Google är förbjudna i Kina och Amazon kastade för inte särskilt länge sedan in handduken. Indien blir alltså istället basen för den massiva sydostasiatiska marknaden kommande årtionden.
Bloomberg
No Description
Amazon, Google, Facebook vie for a piece of India’s digital payments market
The companies are part of four consortia preparing to apply for licenses to operate retail payments and settlement systems in the country
Rapport som tittar på vilka iOS-appar som är bäst och sämst vad gäller att hantera din data
I slutet av förra året ändrade Apple sina regler för Appstore, vilket gör att alla utvecklare numer måste ange vilken data som samlas in och hur datan används redan på appens Appstore-sida. Vilka är de värsta apparna när det gäller att samla in data – och de bästa (eller minst dåliga?) Det bestämde sig pCloud för att titta på.
Och värst är som, rätt väntat, appar som Facebook och Instagram. Men även matleveransappar och mobilitetstjänster, som då och då kritiseras för just sin datainsamling. I andra ändan av skalan hittar vi appar som Clubhouse och Signal. En rapport som kan vara värd att gå igenom bara för att se hur det ligger till för de olika appar som man använder. Men med det sagt så är det också värt att ha en hel del frågetecken och brister i själva undersökningen i bakhuvudet när du läser.
Det är alltså apputvecklarnas egen självrapportering som är bas. Att vi hittar Facebook och Insta högst upp kan lika mycket vara bevis på att de är ärligare än många andra – lär definitivt vara så bland de mindre. Det är också värt att notera att Google stora appar är rätt frånvarande – något som lär bero på att Google släpade fötterna efter sig och lät bli att lägga till de här etiketterna eftersom de såg vilket liv det blev när Facebook gjorde det. Det i sin tur gjorde att exempelvis Gmail inte uppdaterades förrän efter tre månader (första uppdateringen med spårningsinformationen gjordes bara häromdagen).
Dessutom saknas som vanligt Apples appar i de här sammanställningarna. Visst, eftersom exempelvis iMessage/Meddelanden inte finns i Appstore så är det bökigare, men hade varit rimligt att ha med ändå eftersom den informationen finns tillgänglig utanför Appstore. (Forbes har exempelvis jämfört hur Signal, iMessage, WhatsApp och Messenger står sig i en datamärkningsjämförelse.) Apple Music finns dessutom i Appstore och att inte ha med så pass stora appar är väldigt märkligt.
Tittar vi sedan i den andra ändan av spektrat så hittar vi Signal i topp. En app som har profilerat sig hårt som ett integritetsalternativ, så inte så oväntat. Kanske lite mer oväntat hittar vi också Clubhouse. Den dammsuger förstås din adressbok bara för att få tillgång till tjänsten, men sammantaget anser pCloud alltså att den är näst säkrast att använda av de undersökta apparna rent integritetsmässigt. Men Clubhouse har visat sig läcka pågående samtal som ett såll och kört data via kinesiska servrar (något som talar för uppgifterna att Clubhouse ska vara baserad på kinesisk teknik). Kan vara lite sisådär för integriteten, men är inte direkt något som täcks av Apples integritetsetiketter.
Topp 20 bland de appar pCloud tycker är säkrast att använda hittar vi också Bigo Live och Likee (eller ”Likke” som pCloud har döpt om den till). Två appar ägda av kinesiska Joyy, vilket i sig gör att det finns frågetecken kring hur pass säkra de egentligen är när det kommer till att inte släppa iväg data till tredje part.
(Sen har vi förstås också den uppenbara skillnaden att de appar som har jämförts har helt olika användningsområden och därmed helt olika behov av att samla in data. Men det är en helt annan historia.)
Så för att sammanfatta: en ambitiös och intressant genomgång. Men som skulle ha mått bra av lite fler perspektiv. Och som visar att Apples integritetsetiketter framförallt är till för att sätta press på apputvecklare än att ge en heltäckande bild över hur data i appar faktiskt används. Eller inte.
Apple skapar dedikerad sida för att visa vad alla Apple-appar samlar in för data
I slutet av förra året började Apple kräva att alla apputvecklare listar vilken data som en app samlar in om sina användare – och för vilket ändamål (åtminstone utifrån 14 fasta kategorier som Apple satte upp). Apple drog snabbt på sig kritik för att de själva in behövde göra samma sak. Åtminstone inte för de flesta av sina appar, eftersom de inte går att ladda ner från Appstore och därmed inte har någon Appstore-sida. Nu har Apple skapat en sida på sin sajt dedikerad åt att presentera just det.
Så visst. Det handlar om att jag som användare måste gå någon annanstans än Appstore för att få svaret, men som sagt – det finns liasom inga Appstore-sidor att visa upp informationen på (om Apple inte skulle ha skapat fejk-Appstore-sidor). Den nya sidan lär inte tysta de värsta kritikerna, men hej. Nu vinns åmtinstone informationen publicerad för den som är är intresserad.
Mest förvånande (för mig)? Att det handlar om hela 103 appar. Flera jag inte hört talas om tidigare. Visst, handlar mycket om inställningsappar och liknande, som appen för Apple Watch, men ändå.
Privacy – Labels
Privacy labels inform you of app privacy practices so you can make better choices. See how apps from Apple handle your data.
Digitalisering
2021 års Ikea-katalog blir en 4 timmar lång podcast
Ha. Ljud! Ljud!! LJUD!!! Den här gången från Ikea. 2020 slutade som bekant med beskedet att den tryckta Ikea-katalogen läggs ned efter 70 år. Men hur kan man göra en digital katalog roligare än en blädderbar pdf? Man kan… göra en podcast. En nästan 4 timmar lång podcast. Som går igenom hela 2021 års Ikea-katalog.
Du kan närmare bestämt njuta av inte mindre än 1000 produktbeskrivningar, Ikea-stylee. Min första tanke? En Billy-version av sjörapporten. Absolute Ikea-zen. Instant 2021.
Och ni vet förstås vad det här innebär för kommande vecka? En triljard Clubhouse-rum som pratar om ljud-Ikea-katalogen.
Ikea Just Turned Its 2021 Catalog Into a 4-Hour Podcast
The retailer and Ogilvy created a new way to browse after suspending physical printing.
Uppeldat Banksy-verk sålt som digital NFT
Ha. Underbart. Ännu en skön twist på det just nu väldigt trendiga kryptoformatet NFT. Alltså unika exemplar av digitala föremål. Ett gäng kryptomänniskor köpte ett verk av den ansiktslöse konstnären Banksy och… eldade upp det. Förstörde det kort sagt. (På samma sätt som Banksy själv har gjort med ett av sina verk.) Och när de väl förstört det fysiska verket så sålde de det igen. Den här gången i digitalt format.
Gruppen gjorde alltså en digital kopia innan de brände upp det fysiska originalet. Värdet på det som brändes upp? 95 000 dollar. Priset för NFT:en? 382 336 dollar. Fyra gånger så mycket.
Vad innebär det som gruppen gjorde? Att det enda exemplar som finns kvar av verket – originalet – numer är i digital form.
Someone burned a Banksy artwork then sold a digital version for $382,000
A crypto crew bought Banksy’s ’morons’ then sold a digital version as an NFT for just over $382,000
Kings of Leon drar 2 miljoner dollar på NFT-försäljning av sitt senaste album
NFT-trenden fortsätter. Senast ut: Kings of Leon. 5 mars släppte gruppen sitt åttonde album i de vanliga formaten och på de vanliga ställena. Men de släppte också albumet som en NFT. Det ska vara första gången en artist släpper ett album som just en NFT. Definitivt en mainstream-artist.
Vad är det alltså Kings of Leon har släppt? En unik, digital version av sitt album. Ja, eller ett par olika paket – bland annat livstidsbiljetter på första raden i kommande konserter och en limited-vinylutgåva.
Så hur gick det? Så här långt försäljning för runt 1,5 till 2 miljoner dollar. Och då kommer dessutom försäljningen fortsätta fram till 20 mars, så det lär öka en del.
Kings of Leon Generates Nearly $2 Million From NFT Album Sales
The Kings of Leon NFT album auction has ended, with the band generating between $1.4 to $2 million in sales. Here’s why it fluctuates.
Verk sålt för 69 miljoner dollar i den första NFT-auktionen via ett traditionellt auktionshus
Januari 2021: alla pratar om Gamestop. Februari 2021: alla pratar om Clubhouse. Mars 2021: alla pratar om NFT:er. Alltså unika exemplar av digitala objekt, lagrade i samma slags blockkedjeteknik som exempelvis Bitcoin.
Ni vet hur Jack Dorsey håller på att auktionera ut sin första, och därmed världens första, tweet som en NFT? Och att toppbudet just nu ligger på 2,5 miljoner dollar? Pfft. Kaffepengar. Idag 11 mars sålde Mike Winkelmann, eller Beeple, en NFT. För 69 miljoner dollar.
Och Beeple har så sakteliga levlat upp sitt game. Fram till oktober 2020 var det mesta Beeple hade fått för ett enskilt verk 100 dollar. Hans första NFT:er i oktober gick som mest för 66 666,66 dollar. I december sålde han verk för 3,5 miljoner dollar. Och idag alltså 69 miljoner. Dessutom såldes ett av Beeples 66 666,66 dollar-verk vidare igen i februari, då för 6,6 miljoner dollar. Det är Bitcoin-värdeutveckling det.
Men förutom att det var en hiskeligt högt slutbud så var det också en historisk auktion. Det var första gången som en NFT såldes via ett traditionellt auktionshus: Christie’s.
(Sedan ska det väl sägas att Beeples ”verk” ”Everydays – the First 5000 days” precis det. Beeple skapar ett verk varje dag – och har hållit på i 14 år. Så det var på sätt alltså Beeples samlade konstproduktion de senaste 14 åren som gick under klubban.)
Men oavsett kan vi konstatera att finrummen nu alltså har accepterat NFT som ett giltigt konstformat.
Beeple sold an NFT for $69 million
Mike Winkelmann, aka the digital artist Beeple, smashed records with a Christie’s auction of an NFT collage of the first 5,000 entries in his ”Everydays” series.
Amazon enda stora publicist som inte säljer böcker till bibliotek
Tittar vi på techjättarna så jobbar de hårt med att putsa på goodwillvarumärket. Visst, de lobbar och försöker förstås bli av med alla regleringshinder och andra saker som potentiellt kan sabba deras affärer, men de försöker också dra sina strån till samhällsstacken. Likadant med bolagets grundare och VD:ar. Amazon ligger däremot efter i kurvan på flera områden. Saker som att de halkar efter omställningen till grön el. Ja, och förstås Amazons aggressiva motarbetande av fackligt engagemang. Här kommer en sak till: Amazon är den enda stora publicist i USA som inte säljer böcker till bibliotek.
Det verkar som att Amazon har börjat ta steg om att förhandla rättigheter för bibliotek, men de gäller inte e-böcker och inte Amazons egna titlar. Och de blir fler och fler.
Inte oväntat så pratas det om lagförslag som ska tvinga förlag att sälja digitala böcker till bibliotek till ”rimliga priser” och jag kan inte låta bli att hålla med.
En av coronakrisens digitala baksidor är att den digitala klyftan har växt. Där vuxna haft olika förutsättningar för att arbeta på distans. Och där barn haft olika förutsättningar för sin digitala skolgång. Bibliotek har alltid haft en roll att jämna ut kunskapsskillnaderna i samhällen. Den rollen lär bli ännu viktigare framöver.
Perspective | Want to borrow that e-book from the library? Sorry, Amazon won’t let you.
Its monopoly is costing public libraries e-books and audiobooks from Mindy Kaling, Dean Koontz, Dr. Ruth Westheimer, Trevor Noah and a whole lot more.
Ekonomi och finans
PayPal köper kryptolagringsföretaget Curv
Ännu ett uppköp för PayPal och ännu ett tecken på att kryptovalutor blir allt mer mainstream. Den här gången har PayPal lagt vantarna på israeliska Curv, ett företag som hanterar lagring av kryptovalutor. Prislappen är okänd, men sägs kunna ligga på 200 miljoner dollar.
PayPal gav sig på allvar in på kryptoområdet under förra året, så Curv-köpet är en logisk fortsättning. På samma sätt som PayPal sedan starten har erbjudit möjlighet att lagra ”riktiga” pengar i sin plattform så bygger de nu upp kapacitet att säkert hantera rent digitala valutor.
Sedan finns det två saker som är värda lite extra uppmärksamhet här. Den ena är att PayPal inte kommer tänker använda Curv för att erbjuda digitallagring åt andra. PayPal hoppas alltså att Curv ska kunna boosta PayPals eget erbjudande. Inte minst locka Svensson-Bitcoin-köpare. Få befintliga PayPal-kunder att hänga kvar hos PayPal även för sina kryptobehov.
Det andra är att Curvs lagringsteknik också kan användas för att lagra ”andra typer av digitalt innehåll”. Som… de just nu väldigt trendiga NFT:erna. Unika och begränsade digitala föremål, alltså.
Med andra ord: behovet av bankfack lär kvarstå. Men mer och mer för våra digitala värdeföremål. Här vill PayPal säkert också hjälpa till.
PayPal Acquires Crypto Security Firm Curv for Nearly $200M – Decrypt
PayPal’s purchase of Curv is part of the company’s larger crypto ambitions, which include working with central banks on digital currency.
Basketlaget Dallas Mavericks är världens största Dogecoin-handlare
Pratar vi kryptovalutor så är förstås Bitcoin den överlägset mest välkända. Förmodligen också den enda som de flesta har hört talas om. Men det finns förstås andra. Som meme-krypton Dogecoin. En valuta som började just som ett skämt, men som sedan blev en valuta på riktigt. Och en av valutorna som Elon Musk har twittrat om.
Ett annat stort kryptofan är miljardären Mark Cuban. Så pass stort fan att han bara häromdagen gick ut med att hans eget basketlag Dallas Mavericks ska börja acceptera Dogecoin som betalmedel vid köp av merch och biljetter. Och ja, laget har i två års tid accepterat Bitcoin.
Och i lördags tweetade Cuban att Dallas Mavericks numer också ska vara världens största Dogecoin-handlare.
Inte bara det: Cuban räknar också med att laget ska kunna driva upp Dogecoin-kursen till svindlande nivåer. Enligt Cuban behöver hans Mavericks bara sälja merch för 6,5 miljarder Dogecoin till för att kursen för 1 Dogecoin ska nå… 1 dollar.
Det är… lite mindre än Bitcoin det.
Mark Cuban says the Dallas Mavericks are the largest Dogecoin merchant in the world – and predicts the token’s price could eventually hit $1
The ”Shark Tank” host said if his team sells merchandise worth another 6.5 billion Dogecoin, the digital asset’s price could hit $1.
Regioner i Kina kan förbjuda Bitcoin-brytande – för att få ner elkonsumtionen
En av baksidorna med Bitcoin – precis som de flesta kryptovalutor (och NFT:er) – är att de suger en massa el under produktionen. Mer specifikt är det brytandet av valutan, alltså de komplicerade matematikproblem som krävs för att få fram ett nytt ”mynt”, som är så energikrävande – trots att det är en föremål som bara finns i virtuell form. Och nu kan ett nytt hot mot Bitcoin vara på gång att segla upp: Kina.
Nära nog hälften av allt Bitcoin-brytande i världen ska ske i Kina och i minst en region kan ett förbud mot att bryta Bitcoin vara på gång. Anledningen? Regionen måste få ner elförbrukningen.
Jag har sett kurvor som pekar på att kostnaden för att bryta nya Bitcoins på sikt kommer att att överstiga vad en Bitcoin är värd. Det beror förstås på vad en Bitcoin är värd till att börja med (och just nu är en Bitcoin värd… skitmycket). Men det är rent miljömässigt en rätt ohållbar situation. Och nu pratar vi bara om en av kryptovalutorna.
Det är alltså inte förvånande att några av de nyare kryptovalutorna, som Tron, ska vara betydligt mindre energikrävande.
A Chinese Province Could Ban Bitcoin Mining to Cut Down Energy Use
Over the past decade, bitcoin has put increased stress on the largely coal-powered grid of China’s Inner Mongolia. Now, the province is clamping down. Officials announced plans to ban new cryptocurrency mining ventures and end existing activity.
Övrigt
Apple kan anordna nytt produktevent 23 mars
Sugen på lite nya Apple-produkter? Grattis! 23 mars kan det vara dags för Q1-julafton. Då ryktas det att Apple kommer att hålla nästa hårdvaruevent.
Förmodligen. Kanske. Men förmodligen förmodligen, eftersom mars är en rätt vanlig produktnyhetsmånad för Apple.
Vad kan vi vänta oss den här gången? Ny(a) iPad-modell(er), uppdaterad Apple TV, nya Airpods och AirTags. Extra mycket kanske på den sistnämnda. Apples egen Tile-konkurrent, alltså en pryl som ska kunna sättas fast på ungefär vad som helst som man vill kunna spåra, har stått på ryktesagenda varenda Apple-presentation sedan det började komma spekulationer om dem. Visst, det kommer allt fler spår av dem i Apple-kod, men vi kanske inte ska hålla andan den här gången heller.
I övrigt känns det som rätt väntade uppdateringar. De vi som vanligt mest hoppas på är någon one more thing vi inte har väntat oss.
Apple might launch AirTags, iPad Pro, and more on March 23
Apple is rumored to launch new AirTags, iPad Pro, AirPods and other gadgets on March 23, 2021.
Fuck You Pay Me låter influencers betygssätta företagssamarbeten
Vad finns det alltid plats för fler av i världen? Precis. Recensionssajter. Här kommer ännu en. Fuck You Pay Me (eller lite mer politiskt korrekta F**k You Pay Me). En tjänst som låter influencers sätta betyg på företag de samarbetar med så att andra kan ta del av det.
Som det lite lätt passiv-aggressiva namnet antyder så handlar det inte direkt om en tjänst som kom till tack vare ett pärlband av rosaskimrande samarbeten. Det handlar om en tjänst, startad av influencern Lindsey Lee, som vill komma till rätta med ”löneglappet” i branschen. Som mellan vit/icke-vit, man/kvinna och så vidare. Men också överlag dela erfarenheter av hur en uppdragsgivare är att samarbeta med.
F*** You Pay Me Founder Lindsey Lee Knows People Are Tired of ’Accepting Less Than You’re Worth’ | Entrepreneur
An inside look at the rapidly growing brand-partnership review site for influencers.
Pentagon testar pizzakartongstor solpanel i rymden som ska kunna skicka ned solel till Jorden
Internet nedskickat från rymden håller på att bli business. Framförallt via Elon Musk-ägda SpaceX, som har öppnat förhandsbokningar till internetabonnemang via de rymdsatelliter som företaget är i full gång med att skicka upp. Så varför inte göra samma sak med solenergi? Det undrade Pentagon som har skickat upp en pizzakartongstor solpanelsatellit som nu ska testas. Tänkt att kunna beama ned 10 watt el, eller det som en bärbar dator ska behöva.
Så ja, inte direkt så att vi kan stänga ned alla fossila kraftkällor på Jorden och förlita oss på rymdinsamlad solenergi riktigt än. Men det är oavsett ett intressant initiativ. Framförallt eftersom the sun always shines bortom molnen. Det har ju länge florerar teoretiska lösningar på ungefär det här, men nu finns det alltså en riktig skokartongspanel som snurrar runt ovanför våra huvuden.
Att det är svårt att släppa James Bond-storskurksvibbarna med en satellit som kan rikta solljus mot specifika platser på Jorden – inte minst med tanke på att Pentagon står bakom satsningen – är en helt annan femma.
CNN exclusive: A solar panel in space is collecting energy that could one day be beamed to anywhere on Earth | CNN
Scientists working for the Pentagon have successfully tested a solar panel the size of a pizza box in space, designed as a prototype for a future system to send electricity from space back to any point on Earth.
Kassettbandets skapare har dött
6 mars 2021 dog Lou Ottens. 94 år gammal. Jag ska i ärlighetens namn säga att jag aldrig hört talas om Ottens tidigare. Men däremot inser jag nu att Ottens är en av de människor som mest kom att definiera min barndom. Ännu mer mina tonår. Lou Ottens uppfann nämligen kassettbandet.
Kassettbandet var min generations mp3:a och Spotify i ett. Det sätt som jag kunde kopiera musik från mina vänner och de från mig. Det var också kassetten som gjorde det möjligt att lyssna på musik hur, när och var jag ville. Ett mobilt musikformat. Det var dessutom kassetten som lagrade mina datorspel, innan musiken kom in i mitt liv.
Visst. Kassetten hade förstås sina sidor. Kvaliteten försämrades varje spelning. Och slutade ofta med bandsallad.
Men fram till dess. Fram till dess. Att försöka maxa musiken som skulle in på kassettbandets två sidor – utan att det blev för mycket tystnad i slutet. Eller att en låt klipptes. Och att ge någon ett riktigt genomarbetat, dramaturgiskt perfekt blandband? Ren kärlek, som ingen Spotify-spellista kommer i närheten av.
Så tack för allt, Lou.
C-94.
The inventor of the cassette tape has died
Lou Ottens, the former Philips engineer who gave the world its first compact cassette tape, has passed away.
Entagningsdrönarfilm för att marknadsföra bowlinghall
Okej, det här var rätt… coolt.
Right Up Our Alley – FPV Drone Fly Through
This is the one that started it all. Looking for a creative way to help local businesses get back on their feet during the pandemic, JayByrd Films shot an FPV drone fly through at Bryant Lake Bowl, a vintage bowling alley in Uptown Minneapolis that has been open since 1935.
En nostalgisk titt på Olas datorer från åttio- och nittiotalet
In the beginning, there was Mac. And Mac had a groove.
Ja, och dessförinnan två gånger ZX Spectrum. Det var väl i och med dem som Mac-livsvalet blev oundvikligt. Medan alla andra runt omkring mig körde Vic 20 och Commodore 64 (eller… Amiga) så gick jag med i motståndsrörelsen. ZX Spectrum. Sämre grafik, men mycket charmigare. Samma sak med Macen jämfört med PC:n, fast dessutom bättre grafik. Och sjukt mycket bättre operativ. Har sedan den första Classicen 1991 aldrig ägt en Windows-dator.
Mina tre första datorer alltså. Alla rätt bärbara (om vi bortser från att det krävdes en TV för ZX:arna…). Från 16 kb RAM över svindlande 128 kb RAM till ”jag kommer aldrig någonsin i hela mitt liv behöva mer” 4000 kb RAM (och 40 000 kb hårddisk!). Okej, jag bytte visserligen ner mig från färg till svartvitt när jag tog steget till Macen, men hej. Priset man får betala som early adopter.