Kategorier
Artikel Sociala medier

WhatsApp och användarvillkoren – därför har WhatsApp en sån särställning hos Facebook

Facebooks uppdaterade användarvillkor fick det att ta hus i helsicke bland WhatsApp-användarna. Så pass att Facebook backade och sköt upp införandet av de nya villkoren. Och det är inte särskilt konstigt att det är just WhatsApp som får den här särbehandlingen av Facebook.

Du vet de där uppdaterade användarvillkoren som vi nästan aldrig läser? Ibland kan de orsaka ett rejält ramaskri hos användarna. Bara att fråga Facebook.

För inte så länge sedan gick Facebook ut med att WhatsApp skulle få uppdaterade användarvillkor i början av februari: gå med på att din WhatsApp-data delas med övriga Facebook-tjänster, även om du inte har ett konto där. (Det visade sig mest bara gälla kommunikation med företag via WhatsApp, men när Facebook försökte förklara det var skadan redan skedd.) Datadelandet fick så många WhatsApp-användare att skrika så högt att Facebook bestämde sig för att skjuta fram införandet av de nya villkoren till maj. 

Och just det sistnämnda säger en hel del om hur mycket som står på spel för Facebooks framtida ambitioner.

WhatsApp – udda fågeln i Facebook-familjen

I sig är de nya användarvillkoren vare sig särskilt konstiga eller oväntade. Att Facebook vill dela data från världens största chattapp med sina övriga tjänster varit på gång ett tag. Facebook har dessutom mer eller mindre alltid byggt på att ha koll på vad användarna gör, även när de inte är på Facebook. Men WhatsApp har haft och har fortfarande en särställning i Facebook-familjen.

När Facebook i början av 2014 gick ut med att de hade köpt WhatsApp var det många som tappade hakan. Det var inte uppköpet av WhatsApp i sig som förvånade, utan summan: 19 miljarder dollar (som till sist blev 22 miljarder). 19 gånger mer än vad Facebook två år tidigare hade betalat för Instagram.

Likt Instagram blev också WhatsApp grundare lovade stor frihet. Jan Koum, en av grundarna, konstaterade i ett blogginlägg att ”WhatsApp kommer att förbli oberoende och drivas självständigt. Du kan fortsätta använda tjänsten till en låg kostnad. /…/ Och du kan fortfarande räkna med att din kommunikation absolut inte kommer avbrytas av reklam”. 

Två år senare skrotade WhatsApp prenumerationsavgiften, en dollar om året, och gjorde tjänsten helt fri. Likt övriga Facebook-tjänster, alltså. Men till skillnad från övriga Facebook-appar så hade WhatsApp ingen reklam. Knappt några intäkter alls, utan har istället subventionerats av Facebook och Instagram. Det var givetvis inte Facebooks långsiktiga plan för uppköpet.

WhatsApp bidrar med tillväxt, inte intäkter

WhatsApp har varit Facebooks stora experimentverkstad när det handlar om andra sätt att tjäna pengar. Från början var planen att WhatsApp skulle finansieras av företag, som betalade för kommunikation med användare som kontaktade dem. Men i det stora hela var summorna som kom den vägen försvinnande små.

Men även om WhatApp inte alls bidrog till att dra in pengar så hade appen en annan viktig roll, vilket också var anledningen till att Facebook betalade så mycket som de gjorde för tjänsten: framtidssäkring.

Lite förenklat kan man säga att Facebook har delat upp chattvärldskartan mellan sina två appar: Messenger är störst på de utvecklade och mogna marknaderna som USA och Europa medan WhatsApp dominerar ungefär överallt annars (med undantag som Kina och Japan). WhatsApp har helt enkelt varit störst på de marknader där Facebook inte tjänar särskilt mycket pengar. Idag. Det är däremot här som användartillväxten är störst – och det är här Facebook räknar med att morgondagens pengar kommer att rulla in.

Men WhatsApps rätt fristående roll har också betytt att användarna än mindre än exempelvis instagrammarna har känt någon relation till Facebook. När WhatsApp visade en ruta som sa att data skulle börja delas med Facebook fick det därför många att börja se sig om efter alternativ. Signal och Telegram nedladdningsrusade, inte minst i viktiga WhatsApp-marknaden Indien.

Facebooks viktigaste app för 2020-talet

Sen har vi också det kanske absolut jobbigaste för Facebook: hoten om och kraven på ökad reglering och uppstyckning av techgiganterna. Indien var snabba med att gå ut och kräva att Facebook ska dra tillbaka de nya villkoren. Det i sig var en rätt allvarlig signal.

Under 2020 förbjöd Indien en stor mängd kinesiska appar, så det finns anledning att tro att landet kan gå rätt långt även mot en sån jätte som Facebook. Med tanke på att Facebook på sikt ser WhatsApp som betydligt mer än bara en chattapp i Indien – som en allt-i-allo-app där man även kan handla och betala räkningar – så var det inte särskilt oväntat att Facebook sköt upp införandet av de nya villkoren.

Senaste två åren har Facebook aktivt jobbat med att bygga ihop sina tjänster allt mer. Syftet är inte minst att göra det svårare att kräva att Facebook ska sälja Instagram eller just WhatsApp. Just nu handlar det framförallt om en oro att behöva släppa Instagram, den tjänst som står för en allt större del av alla Facebooks intäkter.

Men pratar vi hela 2020-talet och framåt så är WhatsApp Facebooks enskilt viktigaste tjänst. Den kommer Facebook inte släppa utan en rejäl strid.

(Toppbild: Lydur Skulason, flickr.com)


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *