Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier, Sök/SEO
- Del 2: Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier, IoT – internet of things, AI – artificiell intelligens, AR/VR, Bekvämlighetsekonomin
Mobilt
Google sänker Google Play-avgiften till 15 % för de flesta apputvecklare
På en hel massa områden (som sök, kartor, digitala assistenter) så leker Apple Följa John med Google. På andra områden är det tvärtom.. De kan enklast sammanfattas med: integritet. Saker som att blocka tredjepartskakor i webbläsare. Här kommer en sak till: Google gör nu som Apple och halverar avgiften i sin appbutik.
15 % istället för 30 % är det nu alltså som gäller. Och likt i Appstore kommer de flesta apputvecklare därmed att gynnas och likt Apples initiativ går gränsen vid årliga intäkter upp till 1 miljon dollar. Men det finns en rätt stor skillnad i hur de båda företagen hanterar vilka som kvalar in i avgiftssänkningsprogrammet.
För Appstore gäller numer att alla utvecklare som har årliga Appstore-intäkter under 1 miljon dollar betalar 15 % i avgift. Över 1 miljon dollar är det 30 % som gäller. Google har istället valt att det är årsintäkter upp till 1 miljon som får avgiftssänkningen, oavsett utvecklare. Alla intäkter över 1 miljon dollar under samma år får 30 %-avgiften.
I båda fallen kommer de flesta apputvecklare aldrig behöva betala 30 % i avgfit. Och i båda fallen är det förstås de utredningar och stämningar mot Apples och Googles dominans som just nu pågår både här och i USA som är anlednigen.
Google will reduce Play Store cut to 15 percent for a developer’s first $1M in annual revenue
Google is changing its Play Store policies: starting on July 1st, developers will only pay a 15 percent fee on their first $1 million in Play Store sales each year, instead of the previous 30 percent.
Appstore har skapat 1,7 miljoner miljoner jobb i EU – enligt Apple
Kors i taket. Apple har släppt något så ovanligt som detaljerade siffror kring Appstore. Som att Appstore har skapat 330 000 jobb i Storbritannien och 1,7 miljoner i EU. Ja, eller Appstore ”supports” åtminstone så många jobb. Plus att vi får veta att Appstore så här långt har genererat 3,6 miljarder pund, 22 % mer än för ett år sedan.
Apple släppte något liknande för första gången under förra året, där de berättade hur bra de var för EU:s arbetsmarknad. Facebook och Google gjorde detsamma. Framförallt lyfter de tre bolagen fram den företagskategori som kärleksbombades sönder under 2020: småföretagen. I Apples fall vilken succé den nya intäktsfördelningsmodellen för Appstore är, den där Apple kapar avgiften de tar ut för alla transaktioner från 30 % till 15 % för alla företag med en årlig omsättning under 1 miljon dollar.
Det är givetvis ingen slump att Apple går ut med det här medan de grälar med EU om vilken skatt företaget ska betala i EU. Eller att EU har börjat konkurrensgranska Apple på riktigt. Eller att Apple bråkar med inte minst Spotify och Epic Games på båda sidor om Atlanten. På samma sätt som att det var en slump att Facebok och Google gick ut med sina sifferkavalkader i samband med liknande EU-genomlysningar av techjättarnas dominans.
UK iOS app economy has a breakthrough year, grows to support 330,000 jobs
UK developers are flourishing on the App Store, which is up more than 10 percent in jobs supported over the past year.
Kina har tagit fram ett verktyg för att runda Apples stopp mot spårning av appar
Ibland känns det som att hela annonsvärlden just nu springer runt i panikcirklar eftersom Apple, enligt annonsföretag, är på väg att döda annonsverksamheten som vi känner den. Anledningen är förstås den kommande iOS-uppdateringen som kräver att appar ber sina användare om lov innan de börjar spåra dem. Det gäller iOS överallt. Även i Kina. Men Kina har gjort mer än bara gnällt: de har hittat på ett sätt att runda Apples stopp mot appspårning.
Istället för att förlita sig på iPhonens IDFA, den unika enhetsidentifieraren, så har Kinas annonseringsbranschförening CAA tagit fram verktyget CAID. Om en användare säger nej på appfrågan om de går med på att bli appspårade så kan kinesiska appar istället ha CAID som backuplösning.
Så Apple kan alltså sparka ut alla CAID-appar eftersom de bryter mot Appstore-regeln? Nja, tydligen lutar sig CAID mot något kryphål i och med att den inte ”unikt” ska identifiera användaren. Vilket… på sätt och vis väl stämmer eftersom IFDA spårar en enhet och inte en individ. Men, well…
Och vi kan nog anta att Apple nog inte kommer slå ner på det här eftersom det verkar som att de stora techbolagen i Kina är med på CAID-tåget. Att Apple alltså även i det här fallet gör undantag för Kina, i och med att det är en så viktig marknad.
Vi kan dessutom gissa att den främsta anledningen till att Apple kommer att se mellan fingrarna är att CAA är ”statligt backad”. Läs: är kinesiska staten. Att bråka med CAA är alltså att bråka med det mäktiga kommunistpartiet.
Och det i sin tur leder mig osökt in på tankespåret att det nog kanske inte riktigt är möjligheten att annonsspåra som är det absolut viktigaste med CAID. Något som Apple säkert också ser mellan fingrarna om.
TikTok wants to keep tracking iPhone users with state-backed workaround
They want to keep tracking iPhone users with solution created by state-backed group.
Huawei börjar kräva in royalties från Apple och Samsung för 5G-patent
För ett par år sedan hette det på sina håll att Samsung tjänade mer pengar per såld iPhone än per såld Samsung-mobil. Anledningen? Att vinstmarginalen för de komponenter, främst skärmar, som Samsung sålde till Apple var större än den för Samsungs egna mobiler. Nu känns det som att Huawei kan vara på väg att göra lite samma sak.
USA:s svartlistning gör att Huawei börjar få rejäla problem med sin mobilverksamhet, bland annat för att de börjar få svårt att få tag i de komponenter som behövs. Men Huawei sitter tydligen på världens största samling 5G-patent. Och nu tänker Huawei att de patenten ska börja intäktsjobba. Mer specifikt så vill Huawei få in löpande licensavgifter per såld 5G-mobil som innehåller Huawei-patent.
Och det i sig leder till en rätt intressant frågeställning: hur ställer sig USA till det här?
Inte nog med att USA har förbjudit amerikanska företag från att göra affärer med Huawei, precis som här hemma i Sverige så är det numer olagligt att använda Huawei-teknik i amerikanska nätverk. Vilket också innebär befintliga komponenter, som nu måste bytas ut.
Men teknik som baseras på patent från Huawei? Och att Apple, och andra amerikanska företag som använder 5G-teknik med Huawei-patent, betalar pengar till Huawei? Hade Trump fortfarande varit president så hade det räckt för en mindre meltdown. Kanske inte riktigt lika illa nu, men relationen till och synen på Kina är fortfarande… rätt skakig.
No Title
No Description
Domstol ger Xiaomi tillfällig respit mot USA-förbudet
Det verkar gå lite sådär för USA:s försök att stoppa kinesiska företag med olika argument som har den nationella säkerheten som gemensam nämnare. USA har förlorat i varenda domstolsförhandling som handlat om förbud mot TikTok och WeChat och nu kommer ännu ett nederlag: en domare har gett kinesiska mobiltillverkaren Xiaomi tillfällig respit.
I Xiaomi-fallet handlade det inte om ett förbud mot försäljning av produkter utan ett försök att göra det olagligt för amerikaner att ”investera i företaget”, med motiveringen att Xiaomi har nära kopplingar till den kinesiska militären. Dessutom skulle de amerikanska individer eller företag som redan har investerat i Xiaomi tvingas sälja sina andelar.
Men nu har en domare, likt i TikTok- och WeChat-fallen, alltså tillfälligt skjutit upp förbudet som var tänkt att kicka in den här veckan. En storseger för Xiaomi, trots den tillfälliga karaktären, eftersom domarens motivering till utslaget var att Xiaomi sannolikt skulle vinna en fullständig rättegång i frågan. Att det USA försöker göra alltså inte är förenligt med gällande lagstiftning.
Och det är milt sagt viktigt för Xiaomi. Förbudet mot Huawei börjar kännas på riktigt för Huawei. Att inte kunna erbjuda Googles appar eller få använda Google-Android gör deras mobiler… rätt svårsålda utanför Kina. Men problemen har nu också spridit sig till komponentsidan – att Huawei helt enkelt har svårt att hitta leverantörer som vill sälja till dem. Även företag som Samsung – som inte är amerikanskt. Anledningen är helt enkelt att USA-förbudet tvingar icke-amerikanska företag och andra länder att välja sida: Kina eller USA.
Kina är en ekonomisk supermakt, men i valet mellan dem och USA så lär Kina fortsätta dra det kortaste strået. Att se hur det här kommer att utveckla sig för Xiaomi.
Inte minst som att världens stora mobiltillverkare just nu kommer från tre länder: USA, Kina och Sydkorea. USA har alltså slagit undan benen på en kinesisk konkurrent och försöker nu med samma sak på en annan. Är det dags för Vivo och Oppo att börja oroa sig?
Xiaomi Shares Surge After US Court Suspends Investment Ban
Chinese technology giant Xiaomi saw its shares climb by 7% on Monday after a US court granted a preliminary injunction against a pending government ban.
Australiens konkurrensmyndighet har börjat titta på de förvalda tjänsterna i mobiler
Google har varit rätt mycket i fokus för Australien senaste månaderna i och med den helt nyklubbade lag som är tänkt att tvinga (i princip bara) Facebook och Google att betala australiska publicister för nyheter som aggregeras, delas eller läggs ut i deras plattformar. Nu har Australiens konkurrensmyndighet dragit igång något liknande det som USA är mitt uppe i: att titta på Googles dominans.
Ja, eller det är åtminstone det som den amerikanska stämningen mot Google handlar om: Googles dominerande ställning inom sök och att de skadar konkurrensen. Ett lite märkligt argument delargument från USA i frågan är att Google är förvald sökmotor i iOS. Något som kanske inte riktigt Google kan lastas för, kan man tycka. Visst, de betalar mer än någon annan för att få den platsen, men det är ju trots allt Apple som erbjuder möjligheten. Och tar betalt för nöjet att bli förvald sökmotor i våra iPhones.
Precis det har nu Australien börjat titta på. Ja, vilka tjänster som är de förinställda våra mobiler. Vilket alltså i praktiken främst drabbar Apple och Google. Det är liksom ingen slump att Apple allt mer öppnar för att byta de förvalda apparna (utom, intressant nog, förvald musiktjänst. Vilket inte minst Spotify har åsikter om).
Frågan känns inte längre som OM USA, EU och flera andra närmaste decennium kommer att tvinga fram förändringar i hur mobiloperativens verksamheter fungerar, utan HUR. Och hur omfattande.
Australia Eyes Consumer Impact of Google’s Default Search Engine Deal With Apple
The Australian Competition and Consumer Commission watchdog is eyeing a potential probe into pre-installed software and pre-defined ”default”…
Digitalisering
Atari startar eget kryptocasino
Videospelpionjären Atari fortsätter ta kliv på kryptospelområdet. Senast ut: ett kryptocasino. Förstås lokaliserat i Vegas. Ja, i Vegas City, alltså. Ett nytt speldistrikt i metaversat Decentraland. Ett virtuellt distrikt i en virtuell spelvärld baserad på kryptovalutan Ethereums blockkedja. Atari skriver dessutom ett virtuellt, tvåårigt hyreskontrakt.
Ataris senaste försök att tjäna nostalgipengar på sitt spelvarumärke sker i samarbete med ett annat spelföretag: Decentral Games. Och självklart spelar man för och kan vinna kryptopengar, närmare bestämt DAI, Decentralands lokala valuta MANA och Ataris egna.
Virtuella spelvärldar som är mycket mer än bara spel och kryptoteknik som används till mer än bara betalmedel. Två väldigt aktuella trender just nu.
Atari Says It’s Launching a Crypto Casino Based on Its Old Games
In a move that’s not at all desperate, Atari claims it will be launching an online casino in May. More specifically, an Ethereum blockchain casino built around ”Atari-themed games.”
Taco Bell släpper digital Taco-konst som NFT
Har Taco Bell släppt en egen NFT? Klart Taco Bell har släppt en egen NFT. En digital taco-NFT. NFTaco Bell.
Vad är det Taco Bell alltså har gjort? Släppt unika digitala föremål i begränsad upplaga via samma slags blockkedjeteknik som kryptovalutor som BItcoin använder. 25 stycken, närmare bestämt. Som sålde slut på en halvtimme.
Mycket funkar lika bra digitalt som i verkligheten, men mat är (än så länge) inte en sån sak. Det handlar istället om, tja, Taco-konst som nu alltså hittat 25 lyckliga ägare. Blev inte några 69 miljoner, som konstnären Beeple fick under sin auktion förra veckan, men intäkterna kommer oavsett gå till Taco Bells samhällsförbättrande fond. Välgörande ändamål, alltså.
Så visst handlar det om en PR-grej som del av marknadsföringen. Mer kul än någon riktig nytta. Men, tja, folk betalar ju big bucks för hamburgerkedjerelaterade samlarobjekt, så varför inte några med Taco-tema? VI kan nog anta att digitala auktioner med bara digitala objekt kommer bli väldigt vanliga om ett par år.
Taco Bell Issued NFTs for Digital Taco Art
Taco Bell jumped aboard the NFT bandwagon this week, releasing five pieces of ”limited” digital art on the blockchain. A quick primer for those unfamiliar with the latest fad sweeping t…
Ekonomi och finans
Stripe värderas till 95 miljarder efter ny finansieringsrunda
Som det spekulerades om för några veckor sedan har nu betalplattformen Stripe stängt en ny finansieringsrunda som ger företaget en värdering på 95 miljarder dollar. Lite lägre än de 115 miljarder det talades om, men fortfarande 2,5 gånger mer än vad Stripe var värderade till för ett år sedan. Som jämförelse är börsnoterade konkurrenten Square (ännu ett företag startat av Twitter-grundaren Jack Dorsey) just nu värt runt 110 miljarder.
Som artikeln konstaterar innebär det att Stripe kör om såväl leveranstjänsten Instacart som Elon Musks rymdföretag SpaceX enligt respektive bolags senaste värdering och blir därmed Silicon Valleys högst värderade startup.
Dessutom kliver Stripe förbi kinesiska Uber-konkurrenten Didi Chuxing, världsstörst på bildelningstjänster. Och frågan är om det stannar där.
Om vi inte bara tittar på startups utan onoterade techbolag överlag så innebär Stripes senaste värdering att de från och med nu är världens tredje största bolag i den listan. På topplatserna hittar vi kinesiskt: Alipay-ägaren Ant Group och TikTok-ägaren Bytedance, i den ordningen. Enligt de senaste värderingarna.
Men Ant Groups värdering lär ha kollapsat rätt ordentligt efter den inställda börsnoteringen och det smisk bolaget fick av kinesiska regleringsmyndigheter i slutet av förra året. Och även om Bytedance går som tåget på hemmaplan och även om TikTok flyger fram globalt – än mer nu när förbudshotet i USA åtminstone tillfälligt verkar vara pausat – så har också de sina problem. Som att TikTok och ett par av Bytedances övriga tjänster sedan i somras är förbjudna i Indien – landet som fram till förbudet var TikToks överlägset största marknad utanför Kina.
Jag tror att Bytedance värderingsmässigt har hämtat sig sedan USA-kaoset i höstas och lär ligga före. Men frågan är om Stripe inte också har gått om Ant. Det lär oavsett inte skilja mycket dem emellan.
Stripe hits $95B valuation, is now Silicon Valley’s most precious private company
Online payment platform Stripe became Silicon Valley’s most valuable private company with its latest funding round. The company announced on Sunday that it has raised $600 million from Allianz X, Axa, Baillie Gifford, Fidelity Management &a
Övrigt
Wikipedia börjar ta betalt av techjättarna för sin information
Det här har jag väntat på rätt länge. Ja, eller att techbolagen skulle börja betala. Men nu blir det istället tvärtom: Wikipedia, eller rättare sagt Wikimedia, kommer att börja ta betalt.
Fast inte av dig och mig som privatanvändare. Däremot kommer de senare i år släppa en betalversion av sitt API. Ett betal-API tänkt att ge Wikimedia betalt för den information som techjättar som Facebook, Apple och Google använder sig av i sina tjänster.
Nu handlar det inte om att Wikimedia kommer att dra ur pluggen om företag som idag använder informationen inte börjar betala. Det är helt okej att fortsätta köra gratisversionen. De som väljer betal-API:et kan få tillgång till snabbare uppdateringar, mer anpassade formateringar av dataflödet eller nya alternativ för att sortera och publicera innehållet.
Oavsett de behöver de nya betalfunktionerna eller inte så utgår jag från att ungefär precis alla kommersiella företag och tjänster som använder sig av Wikipedia väljer att betala. Även om de redan stöttar Wikimedia ekonomiskt på andra sätt.
Wikimedia will launch a paid service for big tech companies
The Wikimedia Foundation has announced Wikimedia Enterprise, a paid upgrade to Wikipedia’s existing API, which is used in products like Google search, Amazon’s Alexa, and Apple’s Siri.
Lagförslag i USA kan låta publicister gå samman i förhandlingar med techplattformar
Stora delar av världens regeringar – åtminstone de i västvärlden – verkar vara rörande överens om att techjättarnas dominans och inflytande måste begränsas. Ett delområde där samsynen är stor är att de traditionella publicisternas roll ska stärkas. Åtminstone vad gäller deras annonsintäkter. Att techplattformarna alltså ska dela med sig av annonsintäkterna (i andra sammanhang, som mediers oberoende och skyddet för yttrandefriheten, så verkar samsynen vara lite mer… spretig). Det handlar inte så mycket OM techplattformarna ska betala publicister utan om HUR. Här är ännu ett lagförslag på området, den här gången från USA.
Det aktuella förslaget ska ge publicister rätt att gå samman för att skapa en starkare, gemensam front mot techjättarna vid förhandlingar. Under fyra år ska konkurrenslagstiftningen pausas så att publicister inte ska riskera att drabbas av kartellutredningar.
Det i sig känns som en… väldigt intressant lösning (vad händer när avtal ska omförhandlas om fem år?) Men det kanske mest intressanta är att ett avtal som en (stor) publicist lyckas förhandla sig till också ska gälla för alla andra. Vilket… känns än mer intressant.
Till skillnad mot den liknande lag som precis klubbades i Australien så verkar det inte heller finnas något tvingande incitament. Om inga avtal nås inom de fyra åren så händer ungefär ingenting.
Men det sista handlar nog om att USA:s grundlag annars hade fått kortslutning. Att USA alltså inte kan tvinga företag att komma överens om ett avtal (däremot en helt annan historia om det handlar om ett kinesiskt företag…). Och logiken lutar sig förmodigen mot att alla de stora innehållsplattformarna håller på att sluta ett antal separata nyhetsavtal med publicister för att fylla sina egna tjänster med mer innehåll. Tanken skulle alltså kunna vara att ett sådant avtal också skulle gälla andra, mindre publicister.
Tror jag. Lite… oklart. Som all lagstiftning på området. Och för den delen techjättarnas egna iniativ.
Att se hur långt den här lagen går. Det som talar lite till lagförslagets fördel att det, hör och häpna, backas av både demokrater och republikaner.
Google May Have to Negotiate Payment for US News Publishers
A bipartisan bill may open the door for negotiations between US news publishers and big tech companies like Google and Facebook.
Substack Pro ger nyhetsbrevsskribenter ett års förskottsbetalning
Vi vet ju alla att nyhetsbrev är väldigt svarta just nu (både Twitter och Hubspot har köpt nyhetsbrevstjänster senaste året och det spekuleras i att Facebook håller på att bygga en egen). Det verkar vara ett lämpligt tillfälle att levla upp sitt game tycker en av de stora nyhetsbrevsplattformarna: Substack (som Twitter först ville köpa). Nu gör Substack som så många av de stora innehållsplattformarna: de börjar betala nyhetsbrevsskapare. I förväg. (Ja, eller de har gjort det ”ett tag”, men det är först nu de går ut med att programmet faktiskt finns.)
Det nya initaitivet, Substack Pro, bygger på att Substack ger en ny skribent ett belopp tänkt att täcka det första året så att de ska kunna jobba heltid med att etablera sitt nyhetsbrev. I gengäld så går skribenten med på att Substack får ta 85 % av alla intäkter under uppstartsåret. Från år två och framåt snurrar bordet runt: ingen garanterad summa, men däremot så får skribenten behålla 90 % av prenumerationspengarna.
Och ja, man måste förstås kvala in för att få vara med i Substack Pro. Som Substack konstaterar: de baserar urvalet på affärsmässiga kriterier. Vilka skribenter har bra track record och vilka ser ut som att de har tillväxtpotential? Men även vad de skriver om och hur täckt det området redan är.
Det känns som att nyhetsbrev just nu håller på att genomgå samma transformation som podden och olika former av liveinnehåll redan har gjort senaste åren: nytänkt kring produktifieringen av formatet i sig. Nya sätt att utveckla nyhetsbrevet som koncept och sätten man kan tjäna pengar på skrivande. Lär bli än mer av den varan i takt med att de stora techplattformarna dunkar ut sina egna (ja, eller gör vad de nu har tänkt göra med tjänsterna de har köpt).
Why we pay writers
The thinking behind Substack Pro
Amazons annonsverksamhet kan dra in mer pengar än AWS
En intressant tankevända kring Amazons-intäkter. Mer specifikt intäkterna från Amazons annonsverksamhet. Som kan vara betydligt större än vad Amazon har gett ledtrådar om.
Nu handlar det om hyfsat vilda spekulationer i artikeln. Åtminstone spekulationer baserade på gissningskattningar och jämförelser med Googles annonsmarginal. Men om vi nu hoppar på tankeexperimentet så är hypotesen att Amazons annonsdel skulle kunna ha vinst i nivå med molntjänsten AWS – det som alltid lyfts fram som Amazons stora vinstmaskin. Det är dessutom en verksamhet som växer snabbare än AWS, som har börjat tappa lite fart i takt med att marknaden mättas och att konkurrensen hårdnar.
Amazon har redan tidigare bedömts vara USA:s tredje största annonsplattform så det här är i linje med det. Visst, vi pratar fortfarande om ett låååååångt avstånd upp till Facebook och Google, men det blir allt mer big business för e-handlaren.
Och just e-handeln är förstås fortfarande Amazons överlägset största intäktssegment. Åtminstone sett till omsättning. Vinsten är däremot betydligt lägre och en förlustverksamhet utanför Nordamerika. Avsaknad av vinst kan förstås förklaras med saker som satsningar och investeringar, men e-handeln är oavsett en verksamhet med rätt lövtunna marginaler.
Det, AWS och annnonsgissandet här ovan gör sammantaget att det blir allt tydligare att Amazons kringverksamheter inte handlar om att driva trafik till e-handeln. Det är e-handeln som ska driva trafik och intäkter till de övriga, betydligt marginalstarka områdena.
Are Amazon ads worth more than AWS? – Benedict Evans
Does Amazon make more money from ads than AWS? Quite possibly.
Tinder får snart tillgång till bakgrundskontroller
Ny investering av Match Group, bakom dejtingsajten med samma namn – och Tinder. Match har plöjt ned pengar i den ideella organisationen Garbo, vars verksamhet handlar om bakgrundskontroller. Nu kommer Garbos funktionalitet byggas in i Matchs dejtingappar – och Tinder är först ut.
Garbos tjänst är tänkt att ”proaktivt förebygga könsrelaterat våld i den digitala eran”. Garbos bakgrundskontroller handlar alltså att se om en potentiellt dejt förekommer i ”offentliga register och rapporter” vad gäller våld. Garbo ska kunna svara på på om någon har blivit arresterad eller dömd för något våldsbrott, om det finns besöksförbud utfärdat etc.
Handlar alltså om en funktion som har ett väldigt gott syfte (som visserligen blir lite mindre gott av att Tinder verkar göra det till en betalfunktion). Men jag ser framför mig högvis med potentiella problem. Nu utgår jag från att Garbos tjänst bara är aktuell för amerikanska användare – och frågan är om den hade fungerat i EU oavsett.
Tinder will soon let you run a background check on a potential date
Match Group is teaming up with Garbo to bring background checks to its dating apps, including Tinder. Users will be able to run a background check from the app on potential dates.
Kändishälsningstjänsten Cameo börjar med snabbleverans
Ni vet hur e-handlare just nu springer omkull varandra i att erbjuda snabbast leverans? (Vi kan väl hoppas att vi konsumenter kan få den pendeln att vända vad det lider.) Här kommer en tjänst till som hoppar på det tåget: kändishälsningstjänsten Cameo.
Cameo har samma slags affärsidé som svenska Memmo: köp en hälsning från en kändis. Och vi pratar alltså om en videohälsning, inte att kändisarna kommer hem och high-fivar någon i verkligheten. Via Cameo kan du köpa en hälsning från exempelvis OG-rapparen Ice-T: betala 450 dollar och få en shoutout från Ice-T inom en vecka.
Men om du inte kan vänta så länge? Nu har Cameo din rygg. Betala mer för snabbare leverans. Gå före i kön, alltså.
Och, tja, med tanke på att allt mer av det vi gör och köper är digitala tjänster och produkter så känns det fullkomligt rimligt att saker som olika lång leveranstid beroende på hur mycket du betalar kommer bli självklart även här.
https://www.tubefilter.com/2021/03/16/fans-can-now-pay-to-get-cameos-in-24-hours/?1
Atari lanserar plattform som gör det möjligt att skapa egna NFT:er
Atari, världens mesta pionjär inom video- och dataspel, har de senaste åren gjort… väldigt mycket annat än spel. Försökt att få snurr på värdet i varumärket på andra sätt, något som inte minst inneburit utflykter in i kryptovärlden. Här kommer ännu ett: Atari lanserar en plattform som gör det möjligt att skapa egna NFT:er.
Plattformen, som kommer till via ett samarbete med krypto-e-handelsplattformen Bondly, är tänkt att skapa en ny spelplattform: Atari Metaverse. En mashup mellan retro-Atari-spelnostalgi och kryptoteknik – som just NTF, formatet som är tänkt att använda för att skapa unika och begränsade exemplar av digitalt innehåll.
Men det är inte bara spel vi pratar om. Atari ser även att plattformen ska kunna användas av artister som vill skapa samlarmerch för sina fans. Merch som förstås köps med kryptovalutor, som Ataris och Bondlys egna.
Så det är alltså två stora trender som sammanfaller här: kryptolösningar för mer än bara betalmedel och spelplattformar som så mycket mer än bara spel. Som sociala medier på egen hand, där såväl marknadsföring som shoppande, videotittande och musikupplevelser är lika självklara anledningar som själva spelet att hänga där.
The new Atari Metaverse gaming platform will let creators mint and distribute NFT collections to fans – Music Business Worldwide
Atari inks strategic partnership with digital assets e-commerce platform Bondly to launch NFTs covering gaming…
Kina stryper användandet av Tesla-bilar på grund av oro för USA-datainsamling
Ha. Ni vet TikTok-förbudshotet i USA? Sprunget(ish) ur oro att kinesiska appar kan användas av regimen för att samla in data om amerikanska medborgare?
Well, two can play that game.
https://www.wsj.com/articles/china-to-restrict-tesla-usage-by-military-and-state-personnel-11616155643?mod=djemalertNEWS
Superpowered samlar alla dina videomöten i Macens menyrad
Hand upp alla som halvt panikartat har grävt bland mejl efter länk till ett videomöte som börjar om fem minuter? Grattis! Nu kommer Superpowered till din räddning (om du använder Mac – som vi väl alla gör, right?) Alla dina videomöten samlade i menyraden. Inklusive en knapp för att starta nästkommande möte.
Och ja, du får förstås också vänliga påminnelser strax innan mötet drar igång. Så länge som du kör Google Meet eller Zoom. Det är just nu de tjänsterna som är integrerade, men fler (som Teams) ska vara på gång.
Har absolut ingen aning om hur bra Superpowered är än, men det låter på beskrivningen i artikeln låter det rätt ace. Recension någon som har provat?
https://techcrunch.com/2021/03/10/superpowered-lets-you-see-your-schedule-and-join-meetings-from-the-mac-menu-bar/?8
Elon Musks nya jobb: Technoking
Ha. Elon Musk har ett nytt jobb: Technoking. Även Teslas CFO har uppdaterat sitt CV: Master of Coin.
Ja, det är duons nya officiella Tesla-titlar i myndighetsdokument som har lämnats in USA. Same-same jobbmässigt men different titelmässigt, alltså.
Och med tanke på att Tesla för bara ett par veckor sedan köpte Bitcoin för 1,5 miljarder dollar och att Musk överlag hypar kryptovalutor så fort twittertillfälle ges så är den uppdaterade CFO-titeln kanske rätt logisk. Bitcoins uppgång i år betyder att Tesla tjänat betydligt mer på sin kryptovaluta än bilförsäljningen hela 2020.
Så vi kan alltså uppdatera listan över saker som Tesla tjänar pengar på: elbilsrätter i USA, utsläppsrätter i Europa och Bitcoin. Plus lite bilförsäljning, som sidoverksamhet.
Elon Musk crowns himself ’Technoking’ of Tesla
Tesla CEO Elon Musk is now also ”technoking,” according to a recent filing with the US Securities and Exchange Commission. Tesla’s CFO Zach Kirkhorn is also changing his title to ”Master of Coin.”
Elon Musk har gjort en låt om NFT som han säljer som en NFT
Har Elon Musk gjort en låt om NFT som han säljer som en NFT? Klart Elon Musk har gjort en låt om NFT som han säljer som en NFT.
Elon Musk made a song about NFTs, and he’s selling it as an NFT
Elon Musk has a new track, and he says he’s selling it as an NFT.
Nytt lagförslag i Texas straffar företag som bojkottar fossila bränslen
Ny intressant undersökning. Visste ni att den populäraste låten i Texas är Chers ”If I Could Turn Back Time”?
Texas Lawmakers Want to Penalize Companies That ’Boycott’ Fossil Fuels
Don’t worry, helpless fossil fuel companies: Texas is coming to your rescue. Four Republican state senators introduced a bill last week that would prevent the state from doing business with any companies that ”boycott” the oil and gas industry.
Cryptoart.wtf visar klimatavtrycket för NFT:er (och har nu lagt ned)
Hur mycket kostar en NFT? Egentligen? Och då menar jag inte prislappen som sitter på själva produkten, utan den totala kostnaden. Inklusive kostnaden för miljön. Precis det gick att se via tjänsten cryptoart.wtf. En tjänst som redan har lagt ned, efter bara tre månader.
Anledningen till nedläggningen är att vissa tydligen har använt tjänsten för trakasserier. Jag tänker klimatskammande. Trist, men vi kan anta att det kommer fler liknande tjänster.
En NFT, alltså det som är tänkt som unika och begränsade exemplar av digitalt innehåll, fungerar i mångt och mycket som de kryptovalutor som de delar blockkedjeteknik. Inklusive att det är en väldigt energikrävande teknik för att skapa nya exemplar. Och för att verifiera transaktioner.
Och det här är förstås också något som skulle behövas inom fler digitala områden. Visa den faktiska klimatkostnaden att använda digitala tjänster. Och då inte vad det sparar jämfört med en fysisk motsvarighet (som att slippa flyga till ett möte) utan den faktiska kostnaden.
Som del i att få oss att inte bara reflektera över hur vi kan spara på planetslitaget i vår fysiska tillvaro, utan också i våra uppkopplade liv. (Som… det här inlägget…)
Popular Crypto Art Carbon Calculator Cryptoart.wtf Is Shut Down
Cryptoart.wtf, the popular crypto art carbon calculator that allowed us to see the real impact the NFT buying craze is having on our poor planet, is shutting down. Its creator, Memo Akten, stated that he decided to take the site down after information from it was used ”as a tool for abuse and harassment.”
Robert Downey Jr. och Mark Cuban har en toalettpappersstartup ihop
Såååå…. två ord jag inte trodde jag skulle se i samma mening. Trots 2020.
Toalettpapper. Startup.
Men det är precis vad Cloud Paper är. En startup. Som säljer toalettpapper. Visst, inget vilket tolettpapper som helst. Det handlar om bambutoalettpapper (och pappershanddukar), som ska slita mindre på planeten när det tillverkas.
Och Cloud Paper har inte bara skaffat sig mycket kapital, företaget har också skaffat sig en milt sagt tung skara investerare. Namn som miljardären Mark Cuban, Salesforce-grundaren Marc Benioff och Uber-VD:n Dara Khosrowshahi. Och Robert Downey Jr.
Jag ser fram emot reklamfilmen.
I. Am. Toilet man.
The toilet paper startup backed by Marc Benioff, Dara Khosrowshahi and Robert Downey Jr. now sells paper towels | TechCrunch
Cloud Paper, the startup whose bamboo toilet paper (and celebrity and billionaire backers, including Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Marc Benioff,
Zoom Escaper – smit från videomöten med hjälp av störningsljud
Börjar Zoom-utmattningen ta ut sin rätt? Skaffa Zoom Escaper! Ett tillägg som låter dig smita från videomöten genom att lägga till olika störningsljud så att folk inte längre vill ha med dig.
Zoom Escaper lets you sabotage your own meetings with audio problems, crying babies, and more
Had enough Zoom meetings? Free app Zoom Escaper will help you self-sabotage your next video call with audio problems and sound effects. Choose from crying babies, construction noises, unwanted echoes, and more to gift yourself with a reason to drop the call and pick up your life.