Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 2: Sociala medier, Sök/SEO, Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier, IoT – internet of things
- Del 3: AI – artificiell intelligens, Mobilt, Digitalisering, Ekonomi och finans, Övrigt
Veckans artiklar
LinkedIn är inte platsen för utklädda hundar – och jag undrar varför
WhatsApp och användarvillkoren – därför har WhatsApp en sån särställning hos Facebook
https://www.dagensmedia.se/medier/digitalt/ola-andersson-darfor-kan-en-tweet-vara-vard-miljontals-dollar/
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Första beviset på att Facebook håller på att ta fram en Clubhouse-kopia
Kodgrävande i appar ha senaste åren hittat konkreta bevis på kommande funktioner, långt innan företagen bakom apparna har gått ut med att tjänsten är på gång. Här är ännu ett sånt exempel: första bilden på Facebooks egen Clubhouse-kopia.
Och, ja, även den här - likt Twitters Audio Spaces/Områden - ser väldigt mycket ut som just Clubhouse. Mashat med Facebooks egna rumfunktioner, som Messenger Rooms.
Facebook själva medger att de ”utforskar” fler steg in på ljudområdet, men säger att det inte nödvändigtvis handlar om liveljud. Skärmdumpen visar dock upp just ”Live Audio”. Men det hade vi kunnat räkna ut oavsett.
Artikeln konstaterar att det alltså inte handlar om en separat ”Clubhouse-app” - och det hade jag utgått från. De appar som Facebook har släppt vid sidan av de fyra huvudapparna har gått… sådär (om vi inte räknar in adminappar). Det som har visat sig flyga har helt enkelt fått flytta in i någon av de fyra stora. Som Lasso som blev Reels.
Facebook håller just nu på att dela upp ansvarsområdena mellan Messenger och WhatsApp när det gäller video- och ljudkommunikation och Messenger Rooms ser just nu ut att bli ”jobbplattformen”, även i WhatsApp, när det kommer till videokonferenser. Eller rättare sagt: större sändningar och sammankomster. Lite logiskt att Clubhouse flyttar in i just Messenger Rooms. Som ljudalternativet.
https://techcrunch.com/2021/03/23/facebooks-clubhouse-rival-looks-a-lot-like-clubhouse-right-now/
Mark Zuckerberg tror att Facebook kan tjäna på Apples spårningsbegränsning i iOS 14
I ett Clubhouse-samtal mellan Mark Zuckerberg, Spotifys Daniel Ek och e-handelsplattformen Shopifys Tobi Lütke förra veckan så fick förstås både Zuckerberg och Ek svara på frågan om Apples förändrade regler för annonsspårning i iOS-appar som är nära att kicka in. Och, tja, samtalet blev ju rätt ensidigt i och med att Spotify och Facebook just nu står väldigt mycket på samma sida överlag mot Apple. Zuckerberg och Ek fick rätt okritiskt droppa sin version av historien. Och den i sin tur fick Facebook-aktien att studsa upp riktigt mycket i fredags.
Anledningen? Det Zuckerberg den här gången sa var rätt långt ifrån hur det har låtit så här långt, inte minst i de senaste kvartalsrapporterna. Där har det hetat att Apples förändring kan slå mot Facebooks intäkter. De annonskampanjer som Facebook har kört mot iOS 14-förändringen känns som att den har kommit från ett företag som är riktigt oroligt. När Zuckerberg nu fick frågan så hette det istället att han tror att förändringen kan komma att gynna Facebook.
Varför? Därför att fler företag kan välja att köra sin ”commerce” hos Facebook (oklart om det bara handlar om ren handel eller överlag mer av sin verksamhet).
Men det som framförallt är talande i det Zuckerberg och Ek säger är kanske det som de… inte säger.
Zuckerberg fortsätter argumentationen från Facebooks annonskampanj och kramar de småföretagare och apputvecklare som kommer att drabbas. I Spotify-fallet värnar företaget om artisterna. Det pratas däremot betydligt mindre om slutanvändarna. Konsumenterna.
Och det är inte särskilt konstigt. Facebook har medvetet valt att lyfta fram småföretagarna i argumentationen. Hur Apple kommer att skada dessa. Att förändringen handlar om något så, kan tyckas, banalt som att be användare om lov innan man börjar spåra dem i annonssyfte pratas det mindre om. Eftersom Facebook insett att de inte till den breda publiken kan säga att de är oroliga för sina egna annonsintäkter - och anser att den är viktigare än användarnas rätt att välja om de vill bli spårade - så väljer Facebook istället alltså berätta hur deras kunder drabbas. Deras företagskunder.
(Något så ovanligt som en transkribering av det aktuella Clubhouse-samtalet finns i länken.)
PressClub with Mark Zuckerberg, Daniel Ek, and Tobi Lütke - transcript & recording
The Facebook, Spotify, and Shopify CEOs discuss the creator economy and Apple's policies
Facebook arrangerar en F8-konferens i år - men utan Mark Zuckerberg
Saknade du Facebooks F8-konferens förra året? Till skillnad från exempelvis Apple så ställde både Facebook och Google in sina utvecklarkonferenser, där företagen annars brukar presentera nya funktioner, tjänster och produkter. Men i år kommer åtminstone Facebooks event komma tillbaka. Bara online (förstås) och med ett halvnytt namn: F8 Refresh. Men kanske största överraskningen: ingen keynote av Mark Zuckerberg.
Facebook säger att de vill ”gå tillbaka till F8-rötterna” med sin omstart. Alltså fokusera mer (bara) på utvecklarna. Vi vet ännu inte exakt hur snävt det kommer att bli. Om det blir hardcore utvecklarfokus eller lite bredare, trots att konferensen i år bara blir en dag lång.
Men trots det är det ändå lite oväntat - och konstigt - att Zuckerberg inte kommer öppningstala. Visst, det kan ju hända att han är med i en panel eller så, men det känns lite som att det blir helt Marklöst. Och även om det kanske kan spara lite tid för utvecklarsnack så kan man fundera vad det sänder för signal. En välvillig tolkning är att Zuckerberg släpper fram de som faktiskt vet vad de pratar om, men det kan också tolkas som att Mark inte tycker det är tillräckligt värt hans tid om det bara är för utvecklare.
2 juni är det oavsett dags för F8 Refresh.
Facebook's F8 event will return, but online-only
Facebook is reviving F8 as a virtual-only Refresh event on June 2nd with a narrower focus and no Mark Zuckerberg keynote.
Människor har nu samlat in över 5 miljarder dollar via Facebook och Instagram
Man kan förstås ha åsikter om Facebook. Många åsikter. Och några av dem är (eller borde vara) att Facebook trots allt också gör bra saker. Som insamlingsfunktionerna. Som nu har nått en ny milstolpe. Igår gick Facebook ut med att människor totalt har samlat in över 5 miljarder dollar via Facebook och Instagram.
Och visst. Facebook vill att vi hellre gör det hos dem än nån annanstans för då tittar vi på deras annonser etc. Och ja, det är användarnas pengar och inte Facebooks. Men 5 miljarder dollar till välgörenhet är trots allt 5 miljarder till välgörenhet (kanske inte allt, men det mesta).
Instagram arbetar på utkastfunktion för stories
Ny kommande funktion i Instagram: möljighet att spara stories som utkast. Alltså göra klart en story senare.
Inget datum, men enligt Instagram själva kommer den ”snart”.
Instagram Stories to Get New 'Story Draft' Feature Soon
Tipster Alessandro Paluzzi has shared screenshots to suggest what Instagram’s new story draft feature could look like, soon after Instagram announced it. The screenshots show that if a user tries to get out in the middle of story creation, Instagram will bring up a dialogue box that gives the user three options, including to save the story as draft.
TikTok
TikTok inget säkerhetshot enligt IT-säkerhetsforskare
Ni minns TikTok-förbuden förra året? Från att myndigheter och medier inte längre tillät appen i anställdas mobiler (som SVT och försvarsmyndigheter i USA) över långt gångna förbudshot (som i USA) till faktiska förbud och nedstängningar (som i Indien). De flesta hade en gemensam nämnare: TikTok sågs som ett säkerhetshot. Nu kommer en rapport från IT-säkerhetsforskare i Kanada som konstaterar: nu-uh.
En analys av koden i TikTok ledde till att forskarna inte kunde se några spår av ”öppet illasinnat beteende”. Alltså det som TikTok själva har sagt. Samtidigt konstaterar forskarna också att Beijing kan få ut den information de vill från TikTok ”på andra sätt”.
Och det är ju ungefär det som framförallt det som är den springande punkten: oro att kinesiska staten säkerställer att det finns bakdörrar i ungefär allt online. Kinesiska företag måste lämna över relevant data om staten kommer och knackar på dörren. Å andra sidan: så är det även för amerikanska företag, vilket är en av de främsta anledningarna till hela Schrems II-domen och att Privacy Shield-datadelningsavtalet mellan EU och USA rasade i bitar.
Visst finns det absolut en risk för att Kina försöker avlyssna och hålla koll på människor över hela världen. Men punktmarkeringen är fortfarande främst något som drabbar den egna befolkningen. Och även om det säkerligen skulle vara enklare att använda teknik byggd av företag vars hela överlevnad i praktiken bygger på att man inte stöter sig med staten så har vi också sett att de stora säkerhetshålen i exempelvis USA har kommit via amerikanska tjänster. Antingen för att hackare har lyckats ta sig in, som i SolarWinds-fallet, eller genom att man framgångsrikt lyckas bedriva påverkansoperationer på amerikanska plattformar.
https://www.wsj.com/articles/tiktok-doesnt-pose-overt-threat-to-u-s-national-security-researchers-say-11616425626
TikTok lägger till annonsbibliotek som samlar framgångsrika kampanjer på plattformen
Vilka kampanjer är det egentligen som funkar på TikTok? Nu vill TikTok göra det enklare att svara på den frågan. Tjänsten utrustas nu med funktionen Ad library. Ett bibliotek över annonser, alltså. Med möjlighet att söka i och filtrera innehållet på olika parametrar.
Det verkar dock handla om en opt-in-funktion - med andra ord att annonsörer själva måste ge okej till att en viss kampanj är listad här. Vilket makes sense, inte alla som vill dela information om hur det går. Men eftersom det alltså primärt är en funktion som är tänkt att visa upp goda och framgångsrika exempel så förlitar sig TikTok alltså på människors och annonsörers fåfänga och vilja att visa upp sina framgångar.
TikTok ads Ad Library tool to show best-performing app ads
TikTok just added a Ad Library tool that allows marketers to view the top performing ad campaigns across the app. The 'Top Ads' feature aims to provide a
Svenska TikTok uttalar sig om hur det går i Sverige och titta vilken fin fågel!
Okej, det här måste vara något slags rekord i ickesvar.
TikTok uttalar sig efter Sverige-lanseringen: "Vi växer explosivt" - Ehandel.se
Häromveckan så meddelade TikTok att de kommit till Sverige. Det sociala nätverket hade slagit upp ett kontor i Stockholm och var nu redo att hjälpa
Snapchat
Snapchat släpper sin egen TikTok-remix-funktion
Kommer ni ihåg Snapchat? Tjänsten som alla kopierade innan alla började kopiera TikTok, ni vet tjänsten som alla kopierade innan alla började kopiera Clubhouse. Nu är det dags för Snapchat att kopiera TikTok igen. Den här gången genom att testa en egen remixfunktion, som har det konsumentupplysande namnet… Remix.
Remix är uppläggsmässigt rätt mycket som hos TikTok: svara på en story genom att lägga med originalstoryn. Storyduett, alltså.
https://techcrunch.com/2021/03/25/snapchat-is-developing-its-own-take-on-tiktok-duets-with-a-new-remix-feature/
Clubhouse
Clubhouse för Android kommer att dröja ”ett par månader”
Är du Android-användare (varför i så fall? </personligreflektion>)? Sugen på Clubhouse? Sucks to be you ett tag till i så fall. Men nu har utvecklaren Alpha Exploration åtminstone nästan gett någon slags tidplan. Det kommer ”ta ett par månader” innan Clubhouse dyker upp i Google Play (ja, alltså innan Clubhouse-Clubhouse dyker upp där, finns ju redan en annan Android-app med samma namn). Så sannolikt tidigast framåt sommaren.
Finns förstås ett par saker man kan fråga sig i samband med det. Som: kommer Clubhouse ha lämnat betainbjudningsstadiet då? Och finns Clubhouse kvar som fristående tjänst när Android-versionen släpps, eller har någon redan kommit med ett bud som det inte går att tacka nej till?
Clubhouse says its Android launch will take 'a couple of months' | TechCrunch
Social audio app Clubhouse has now promised a time frame of sorts for the launch of its anticipated Android version, following its recent hire of an
Clubhouse äger inte namnet Clubhouse
Saker jag inte hade koll på. Clubhouse äger inte namnet Clubhouse. Det är istället svenske Alexander Fredriksen som sitter på rättigheterna.
Det verkar dessutom som att han har suttit på domänen clubhouse. co rätt länge, men tjänsten aktiverades för när - hör och häpna - Clubhouse-hypen drog igång. Fredriksen verkar dessutom ha släppt en egen Clubhouse-kopia i mitten av förra året, vilket givetvis känns som… intressant timing.
Men det riktigt intressanta i historien är att Fredriksen inte skickade in ansökan att varumärkesskydda ”Clubhouse” förrän i juni. Sisådär två månader efter det att Silicon Valley-Clubhouse först sett dagens ljus. Ännu mer intressant är att han även har rättigheterna till ett antal länder utanför EU. Inklusive USA. Det verkar dessutom som att Silicon Valley-Clubhouse inte har säkrat några varumärkesrättigheter (se kommentar). Lite lätt klantigt, kan tyckas.
(Sen känns det snudd på som att ”clubhouse” skulle vara för generiskt för att kunna skyddas, men tydligen inte.)
Och Fredriksens Clubhouse-app har sparkats ut från både Appstore och Google Play eftersom den ansågs vara fulkopia av en befintlig app, typ. Vilket trots allt också stämmer, eftersom Silicon Valley-Clubhouse besvisligen släppte sin app före.
Kan alltså bli intressant att se vart det här tar vägen. Med tanke på kapitalet som backar Clubhouse så lär det vara rätt mycket uppförsbacke för Fredriksen att försöka ta sig an dem i domstol. Men hej. Konstigare saker har hänt. Kanske någon som bedömer att det är ett så klockrent fall att man tar sig an det utan direkt avgift. Skulle kunna leda till att Clubhouse tvingas byta namn om de inte lyckas komma överens eller köpa loss. Ja, eller så skiter Silicon Valley-Clubhouse helt i det och kör på som om inget har hänt. Säkra på att de inte kommer bli stämda.
Världens första tweet såld som NFT för 2 915 835,47 dollar
Vad är världens första tweet värd? Nu vet vi. 2 915 835,47 dollar.
Det blev slutpriset i den NFT-auktion som Twitter-grundaren Jack Dorsey la upp. Slutdatumet var igår 21 mars. Alltså Twitters femtonårsdag.
Och med det säger vi grattis till Sina Estavi, VD för blockkedjeföretaget Bridge Oracle, Det var nämligen Estavi som la det vinnande budet. Det intressanta är att Estavi länge hade det ledande budet på 2,5 miljoner, men höjde i sista stund sitt eget bud till det… lite mindre jämna slutbeloppet. (Som artikeln konstaterar: har det värdet - eller motsvarande belopp i kryptovalutan Ethereum, som var den valuta Estavi egentligen köpte tweeten för - någon skönt nördig betydelse?)
Jack Dorsey's first tweet sold as an NFT for an oddly specific $2,915,835.47
Twitter CEO Jack Dorsey has sold his first tweet as an NFT on Monday to Sina Estavi, who had held the high bid since offering $2.5 million on March 6th. He paid using the Ether cryptocurrency, so 1630.5825601 ETH.
Twitter funderar på att lägga till emojireaktioner
Twitter har lagt in sex extra växlar i år. Åtminstone vad gäller att testa och presentera nya kanske-versioner. Här är en sådan kanske-version. En enkät från Twitter som visar att de funderar på att lägga till en ny fräsig funktion: emojireaktioner. Som ser ut och lär fungera ungefär som de gör på… alla andra ställen.
Man vet att man inte direkt tillhör ledarklungan bland sociala medier när man är senare på bollen än LinkedIn.
Twitter is exploring the use of Facebook-style emoji reactions | TechCrunch
If you're old enough to remember the outrage that followed Twitter's decision to replace stars with hearts (aka likes instead of favorites), then you know
Twitter köper API-integrationsplattformen Reshuffle
Twitter fortsätter gasa. Ännu ett uppköp, den här gången ett rekryköp. API-plattformen Reshuffle.
Twitter har senaste året eller så varit i full gång att bygga om sitt API, som mer eller mindre varit detsamma i snart ett årtionde, från grunden. 2.0-versionen introducerades förra året. Reshuffle-medarbetarna ska slussas in för att jobba vidare på detta, alltså.
Twitter kommer under året experimentera med ”andra intäktsmodeller” för sin verksamhet, inklusive att testa betalversioner av Twitter för användare som vill skaffa sig lite power ups. Man kan förstås tänka sig att även API:et kan komma i en betalversion, med utökad funktionalitet och bättre anpassningsmöjligheter.
Det intressanta med Reshuffle i sammanhanget är att deras produkt ska ”göra det möjligt för utvecklare att bygga arbetsflöden och koppla ihop system med vilket API som helst”. Det känns med andra ord som att Twitter kan ha rätt långt gångna planer på att inte bara låta Reshuffle-folket ta sig an Twitter-API:et utan även erbjuda mashup-lösningar på API-fronten. Mot Twitters tjänster - eller kanske rentav helt frikopplat (även om Reshuffle produkt i nuvarande form kommer att stängas ned i och med uppköpet).
https://techcrunch.com/2021/03/23/twitter-acquihires-team-from-reshuffle-to-work-on-its-api-platform/
Twitter kan vara på gång att få stöd för att rikta tweets till specifika målgrupper
Det känns lite som att Twitter under det första kvartalet 2021 har lagt till, presenterat eller börjat testa fler nya funktioner än vad Twitter totalt har gjort fram till i år. Här kommer första kodgrävarskärmdumparna på ännu en funktion som lär vara rätt nära förestående. Åtminstone när att börja testas. Möjligheten att rikta tweets mot specifika målgrupper, eller communities.
Kan förstås fungera helt på egen hand, men jag kan inte låta bli att tänka att det här nog till stora delar är basen även för Twitters Clubhouse-kopia Audio Spaces (eller det väldigt generiska Områden, som funktionen heter på svenska). Där har Twitter pratat om att de kan lägga till stöd för tweets som bara hör till ett specifikt område - eller rum, för att prata Clubhouse-språk. Twitter-motsvarigheten till en livechatt, typ.
Twitter is Developing New 'Community' Tools to Share Tweets with Selected Audiences
Twitter's working on a new option that would enable users to create sub-communities, and share their tweets within those selected groups only.
Jack Dorsey har en Bitcoin-klocka
Ikväll var det dags för ännu en kongressutfrågning (eller åtminstone utskottsutfrågning) i USA för Mark Zuckerberg, Twitters Jack Dorsey och Googles Sundar Pichai.
Och, ja, det är klart att Jack Dorsey var Jack Dorsey.
Here's the Weird 'Clock' on Jack Dorsey's Kitchen Counter
The House Energy and Commerce Committee hearing with the CEOs of Google, Facebook, and Twitter is already raising questions. Namely, what the heck is that thing on Jack Dorsey's kitchen counter?
Jack Dorsey twittrade under kongressförhöret
Som sagt. Klart Jack Dorsey var Jack Dorsey under dagens kongressutfrågning tillsammans med Mark Zuckerberg och Googles Sundar Pichai. Och twittrade. Under utfrågningen. Mer specifikt: drev med utskottsledamöters vilja att få trion att svara antingen ”ja” eller ”nej” på komplexa frågor.
Jack Dorsey subtweets Congress mid-Congressional hearing
Twitter CEO Jack Dorsey tweeted a bold poll from his kitchen while testifying at a virtual Congressional hearing about online misinformation.
Blindspotter visar om du får dina nyheter från höger eller vänster baserat på vad du gör på Twitter
Hur står det egentligen till med din nyhetsinhämtning? Skaffar du dig den fullständiga bilden eller lutar du dig längst ut till vänster eller höger? Nu kan Blindspotter ge dig svaret på den frågan. Skriv in ditt Twitter-namn och se vad tjänsten har att säga om det du delar. Ja, eller någon annans Twitter-namn.
Som namnet antyder är det alltså en tjänst tänkt att visa var du har dina döda vinklar. Perspektiv som du medvetet eller omedvetet skygglappar bort.
Visst, det finns förstås väldigt mycket svagheter man skulle kunna räkna upp här. Inte direkt en tjänst som kommer ge dig SANNINGEN. Inte minst eftersom den inte lär ha så mycket att jobba med om man bara tweetat om typ bandyresultat. Men hej.
Zoom
Zoom släpper nytt SDK för att integrera Zoom i andra applikationer
Ett rätt givet Zoom-drag (eller: det borde vara givet, men är ju långtifrån det fortfarande för många företag som vill ”äga” kunden): ett nytt SDK som gör det möjligt för utvecklare att bygga in Zoom-funktionalitet i andra appar och tjänster.
Det är med andra ord i stort samma slags strategi som Twitter och Snap haft i några år vid det här laget. Och som även exempelvis Apple numer håller på att gå lite all in på. Tryck ut tjänster, innehåll och funktioner på så många externa ställen som det bara går.
Som marknadsföring, förstås. Att kunder får demoköra en produkt och (förhoppningsvis) få en positiv upplevelse är snudd på bästa kampanjen man kan köra. Men det handlar också om att nå dem som annars inte varit aktuella som kunder därför att de har valt ett annat ekosystem. Omvänt kan det också finnas en vinst för ett större ekosystem som låter sina användare välja tjänster från andra företag. Om alternativet står mellan att helt tappa en kund och delvis tappa en kund kan det sistnämnda vara att föredra.
Zoom introduces new SDK to help developers tap into video services | TechCrunch
One clear sign of a maturing platform is when the company exposes to other developers the services it uses for its own tools. Zoom has been doing that for
Slack
Slack arbetar på Clubhouse-funktionalitet och andra ljudfunktioner
Vem vill vara som Clubhouse? ALLA vill vara som Clubhouse. Även Slack.
Slack, som blev rätt välkopierad på samarbetsområdet, har nu bestämt sig för att kopiera lite själva alltså. Bredda Slack från textkommunikation till kommunikation via fler format. Eftersom det är 2021 så är ljud en självklarhet.
Slack jobbar på en egen ljudfunktion som vara baserad på samma droppa in-funktionalitet som Clubhouse och kommer dessutom snart börja betatesta ljudmeddelanden.
Och just rum där man bara kan droppa in och delta om man har lust är förstås ett rätt givet tillägg i en plattform som primärt har yrkeslivet som fokus. Det spontana snacket runt kaffemaskinen. Alltså precis det som många har saknat med hemmajobbandet och som många har försökt att emulera på andra sätt.
https://www.protocol.com/bulletins/slack-audio-features