Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier, Sök/SEO
- Del 2: Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier, IoT – internet of things, AI – artificiell intelligens, AR/VR
Mobilt
Google stryper möjligheten för appar att se alla appar i en mobil
På många områden jagar Apple Google. Google dunkar ur sig den ena nya och innovativa funktionen efter den andra som del av huvudtjänster eller som fristående produkter medan Apple i lugn och ro inväntar Googles nya funktioner och konsumentförpackar dem sedan för iOS. Men på ett område är det Google som jagar Apple. Eller rättare sagt: på ett område knuffar Apple Google framför sig: integritet.
Här kommer ännu ett område där Google nu begränsar vad appar kan göra. I och med nya användarvillkor för Google Play är det inte länger tillåtet för en att att få tillgång till en förteckning över alla andra appar i en mobil. Det är bara tillåtet om precis det är nödvändigt för ”en kärnfunktion i appen”.
Och… jag trodde att det här inte var tillåtet sedan länge. Precis det är ett sätt att ta fingeravtryck på en mobil. Med andra ord: resonemanget att alla appar har unika uppsättningar installerade appar, vilket i sin tur gör det möjligt att spåra unika användare – eller åtminstone unika enheter.
Vi kan med andra ord anta att det här är ännu ett försök från Google att (åtminstone försöka) framstå som att de värnar lika mycket om användarnas integritet som Apple.
Google Won’t Allow Apps to See Which Other Apps Are Installed on Your Device
Google is restricting apps’ access to the installed app inventory on an Android device. The permission will be given only if it is necessary for an app to undertake the core user-facing functionality.
Appekonomin hade sitt bästa kvartal någonsin Q1 2021
Minns ni för några år sedan? När responsivwebben kom och räddade oss från operativspecifika appar. När det räckte att göra en enda sajt som kunde anpassa sig till alla slags enheter? Det gick väl som bekant… lite sådär för one web fits all-tekniken. Nu kommer nya siffror från appanalysföretaget App Annie som bekräftar det som varit rätt givet i åtminstone fem år vid det här laget: appen som vi känt den sedan skiftet 00/10 tar en allt större del inte bara av tiden vi lägger i mobilen utan också av de pengar vi spenderar. Faktum är appekonomin enligt App Annie Q1 2021 hade sitt bästa kvartal någonsin.
Totalt la vi 32 miljarder dollar på och i appar förra kvartalet. Som vanligt omfattar App Annies siffror inte tredjepartsappbutiker, vilket gör att Android-spenderat i Kina inte är inkluderat – och det är sannolikt en rätt stort post. Siffran är alltså i praktiken sannolikt rejält mycket större.
En längre genomgång av senaste rapporten finns i länken, men två saker värda att uppmärksamma lite extra.
1. iOS står fortfarande för mycket större del av intäkterna (21 miljarder mot Google Plays 11 miljarder – även om som sagt Android-Kina inte är med). Men Q1 växte båda butikerna med lika mycket: 40 %. Tidigare har vi sett hur Android ligger efter intäktsmässigt, men växer snabbare. Intressant att se om den här trenden håller i sig.
2. 2020 var ett dopat digitalår och frågan nu kommer bli hur mycket som kommer att leva kvar, när världen börjar vaccineras och vi förhoppningsvis kan få ett slut på pandemin. Även om vi bara är ett kvartal in på 2021 så är det en viktig temperaturmätare att Q1 det kvartal som appomsatt mest. Ett kvartal som inte har en jul i sig, alltså. Men däremot ett kinesiskt nyår. Vi kan anta att det boostade siffrorna.
Men jul och kinesiskt nyår firas ju varje år. Så att Q4 och Q1 legat långt över tidigare år visar att tillväxten för appekonomin fortsätter i väldigt pigg takt.
Consumers spent $32B on apps in Q1 2021, the biggest quarter on record | TechCrunch
The pandemic’s remarkable impact on the app industry has not slowed down in 2021. In fact, consumer spending in apps has hit a new record in the first
Digitalisering
Amazon börjar erbjuda sin virtuella vårdtjänst Amazon Care till andra företag
Minns ni när Amazon var ett e-handelsbolag? Känns nästan som igår. Här är ännu en pusselbit i Amazons pågående resa bort från sina e-handelsrötter: virtuella vårdtjänster. Typ Kry och Min doktor, alltså. Vårdföretaget Amazon.
Själva initiativet i sig är inte helt nytt, Amazon har kört det i liten skala internt sedan tidigare. Nu rullas programmet ut som en förmån till alla anställda i USA. Men Amazon siktar också på att börja erbjuda tjänsterna till andra företag.
Amazon tänker alltså inte (än?) ta upp kampen med andra liknande tjänster för privatpersoner. Här handlar det alltså om att Amazon Care förpackas som en företagsprodukt och tänkt personalförmån.
Ett rätt typiskt Amazon-drag alltså: ännu ett exempel på hur de produktifierar en intern kostnadspost och gör den till en extern intäktskälla.
Jag har sagt det förut: den bransch som förmodligen behöver vara minst orolig för Amazons framfart är e-handlarna.
Insurance News
Get the latest insurance news on financial products that affect your life, pet, health, family, home, car, business, and property.
Vilka populära 2020-appar kommer klara övergången till det nya normala?
Det som för många var ett rejält skitkrisår var för andra det bästa året någonsin. Till den senare kategorin hörde mer eller mindre alla företag som underlättade vår vardag, såg till att vi kunde fortsätta jobba och som över lag gjorde tillvaron dräglig. I takt med att vaccinutrullningen börjar komma igång allt mer så ser vi också hur aktiemarknaden börjar flytta fokus från 2020-bolagen till 2019-bolagen – som man hoppas ska bli 2021-bolag.
Apptopia har tittat på hur det har gått för några av appar som 2020-rusade i USA och i Nya Zeeland och har kommit fram att appar som Amazon, DoorDash, Youtube, Pinterest, Snapchat, Zoom och Teams och konstaterat att de flesta av dem är stabila eller fortsätter öka. Utom Zoom och Teams. I Nya Zeeland, som kommit längre med öppnandet, är det ett rejält ras i användningen för de två senare.
Lite tidigt att lämna ut ett facit än, men det känns som rätt rimliga mönster. De två sistnämndas ras lär bero på att Nya Zeeländarna är tillbaka på det fysiska jobbet igen. E-handlandet upptäckte de däremot var rätt kalas även när man faktiskt får gå till affären och de mer privata sociala medierna är, tja, som sociala medier är mest. Som kanske behövs och används ännu mer just när man är fysiskt på jobbet…
En sak som kommer bli lite intressant att följa nu framöver är om vi kommer att se ljud ta över lite av Zooms och Teams roller. Slack meddelade bara häromdagen att de jobbar på egen Clubhouse-variant och det kanske blir mer av det under distansarbetande. Telekonferensen i mer 2020-uppdaterad kostym. För att vi har tröttnat på att fixa oss när vi jobbar hemifrån.
Pizza Hut bjöd alla som stängde av sitt wi-fi under Earth Hour på gratis pizza
Är det dags att uppdatera Earth Hour till 2020-talet? Pizza Hut tyckte det. I samband med årets Earth Hour, när världen uppmanas att släcka sina lampor under en timme, så kom Pizza hut med ett annat erbjudande till sina kunder: stäng av ditt wi-fi under en timme och få en gratis pizza.
Visst. Det är ju inte så att vi BARA måste släcka lampor under Earth Hour. Det är ett initiativ som handlar om att använda mindre el. Att släcka lampor är bara ett väldigt enkelt sätt att bokstavligen talat visa upp effekten.
Men 2021 så lär det vara en betydligt större tröskel att låta bli internet under en timme än att släcka lampor. Och just därför mer relevant som åtgärd.
Vän av ordning kanske då kontrar med att de flesta sitter med mobilen och att inte hjälper den totala elförbrukningen då om man stänger av sitt wi-fi. Men användningen av internet drar förstås el på andra ställen. För några år sedan läste jag någon som påstod att en enda googling motsvarar just en timme lysande lågenergilampa. Och under en internettimme så hinner vi med betydligt mer än att bara googla en gång…
Why Pizza Hut Asked Customers To Disconnect From WiFi For An Hour
For Earth Hour, Pizza Hut asked customers to turn off their WiFi for one hour in exchange for a free pizza.
Ekonomi och finans
PayPal gör det möjligt att ta ta betalt i kryptovaluta
PayPal knuffar kryptovalutor ännu ett snäpp närmare gemene man. Efter att förra året gjort det möjligt att använda PayPal för att köpa, sälja och lagra kryptovalutor så lägger PayPal nu till möjligheten att ta betalt i kryptovalutor (fyra stycken åtminstone, bitcoin, ethereum, bitcoin cash och litecoin). PayPal erbjuder alltså handlare en ny slags utcheckning som har stöd för det här.
Det kanske viktigaste i initiativet är att handlarna inte själva måste ha eller hantera någon kryptovaluta. Transaktionen växlas automatiskt över till en ”vanlig” valuta vid köpet. Alltså som när man köper på utländska sajter med svenska betalkort.
Precis det här är förmodligen behövs för det riktigt stora genombrottet. Det är fortfarande en rätt hög tröskel för en vanlig internetanvändare att ge sig ut på kryptoäventyr. Genom att mer eller mindre jämställa kryptovalutor med vanliga valutor – och eliminera behovet att alla inblandade måste ha egna kryptoplånböcker – så handlar det i slutet av dagen om pengar. I den valuta som kunden har eller föredrar.
Gränslös handel och gränslös betalning, alltså.
https://www.coindesk.com/paypal-to-start-letting-us-customers-to-use-their-crypto-at-checkout-report
TikTok-ägaren Bytedance kan nu vara värd 250 miljarder dollar
TikTok-ägaren Bytedances fjolår var 2020 i ett nötskal – i ett och samma företag. Det var både ett bedrövligt år och Bytedances bästa någonsin. Bedrövligt på grund av förbudshot och försäljningsförhandling med en pistol mot tinningen i USA och ett faktiskt förbud i TikToks fram till dess största marknad Indien. Å andra sidan användes TikTok mer än någonsin och den kinesiska verksamheten sprutade ur sig pengar.
Och det verkar vara det senare som investerare tagit fasta på. Indien – visst, trist, men intäktsmässigt en rätt liten marknad. Och med mindre hissyfitig president i USA ser det ut som att USA-förbudet åtminstone för tillfället är lagt på is. Det i sin tur gör att Bytedance nu kan vara värt 250 miljarder dollar. Och därmed världens överlägset största startup.
Obekräftade uppgifter, men med tanke på utvecklingen för andra 2020-företag är det inte alls orimligt. Det skulle dessutom innebära att värderingen har stigit med över 100 miljarder dollar bara senaste året.
Hur mycket är 250 miljarder dollar undrar du? 1 Netflix, 3 Snap, 5 Twitter, 5 Spotify, en tredjedel så stort som Facebook och Tencent, 40 % så stort som Alibaba, 4 gånger mer än vad Ever Givens fastkörning kostade världen och halva Sveriges BNP 2020.
https://bit.ly/3fNzzfk
Nya uppgifter om att Bytedance kan börsnotera Douyin – och värderas till 400 miljarder dollar
För några dagar sedan skrev jag om att TikTok-ägaren Bytedance via nya finansieringsrundor nu kan värderas till 250 miljarder dollar. Rejält mycket upp från värderingen det tidigare har talats om: 140 miljarder. Nu kommer nya uppgifter som säger att Bytedance kan vara på väg mot ännu högre värdering: 400 miljarder dollar.
Det är nya spekulationer kring Bytedance börsplaner som ligger bakom den nya uppskattning. Det har ett tag nu känts mest som ett ”när” Bytedance kliver in på börsen, snarare än ”om”. Två frågetecken har däremot varit ”var” och ”vad”. Alltså om noteringen kommer ske i USA eller i Kina och vad som faktiskt kommer att noteras – hela bolaget eller delar. Den delnotering som nämnts oftast är Douyin, alltså TikToks kinesiska systerapp. Det är förnyade spekulationer om en Douyin-särnotering som gör att bedömare tror att Bytedances värdering i så fall skulle kunna landa på milt sagt svindlande 400 miljarder dollar.
Fun fact: När Facebook börsnoterades 2012 var det till en värdering på 100 miljarder dollar.
https://pandaily.com/bytedance-said-to-consider-ipo-for-douyin-in-hong-kong-or-new-york-increasing-its-valuation-to-nearly-400-billion/
Visa kommer att börja tillåta kryptotransaktioner
Visa gör en Mastercard. Går ut med att de kommer att börja tillåta transaktioner med kryptovalutor i sitt nätverk.
Je, en kryptovaluta åtmistone: USD Coin. Inte USA:s officiella digitalvaluta (som ju inte finns än), men väl en valuta kopplad till just dollarn. En så kallad stablecoin, som genom sin koppling till en ”vanlig” valuta eller någon av de tillgångar som pengar vanligtvis knyts till blir lite stabilare till sin natur än helt frikopplade kryptovalutor som Bitcoin. Något som också gör dem lite enklare att hantera de vanliga köp som Visa vanligtvis hanterar, eftersom kursen ska vara lite mindre bipolär än exempelvis Bitcoin.
Det handlar alltså om ett test, i samarbete med krytoplattformen Crypto.com, så det kommer med andra ord inte gå att Bitcoin-köpa sin Tesla med Visa-kortet redan i morgon. Men att världens två största kort- och transaktionsföretag nu alltså har öppnat dörren lite på glänt gör att kryptovalutor är ännu ett steg närmare vardagsrummet.
https://www.reuters.com/article/us-crypto-currency-visa-exclusive-idUSKBN2BL0X9
Robinhood vill göra det möjligt för användare att köpa in sig tidigare i börsnoteringar
Robinhood arbetar på ny tjänst: möjlighet att köpa in sig tidigare i börsnoteringar.
Aktiemäklaren Robinhood blev känd för en bredare skara människor i samband med Gamestop-hysterin i början av året, när aktieaktivister i ett Reddit-forum använde framförallt just Robinhood för sitt handlande. Just den händelsen var på sätt och vis i linje med den filosofi som Robinhood baserats på från starten: att demokratisera aktiehandel.
Tittar man på styckpriserna för aktier i USA jämfört med Sverige så märks det att direktägande av aktier varit en folksport i Sverige på ett helt annat sätt än i USA. I USA är det inte alls ovanligt att en enda aktie i ett företag kan kosta tusentals eller till och med tiotusentals kronor. I Sverige så är antalet företag med aktiestyckpriser över 500 kronor inte jättestort. När en aktie börjar kosta över det så splittas ofta aktien i fler för att få ner priset.
Det var det här Robinhood ville förändra när de sjösatte sin sajt. Dessutom med låga eller inga avgifter vid köp. Och självklart med vettiga, mobilanpassade digitala tjänster för att göra sina affärer. Om man så vill: det som de svenska aktiemäklaruppstickarna gjorde vid millennieskiftet.
Och nu siktar Robinhood alltså på att ge fler möjlighet att komma in tidigare i en börsnotering – samtidigt som de finansiella institutionerna istället för att vänta på att aktien börjar handlas. Även här förekommer det med jämna mellanrum i Sverige, när mäklartjänster gör det möjligt för sina kunder att anmäla intresse att köpa in sig i en börsnotering.
Varför spelar det här roll? Därför att heta aktier studsar ofta snabbt upp från introduktionspriset. Vilket gör att privatpersoner ofta får betala långt mycket mer än utgångspriset när en aktie väl börjar handlas publikt. Robinhood tänker sig alltså, likt svenska mäklare, kunna ”tinga” en viss andel aktier som deras kunder sedan ska kunna anmäla sig till att köpa. Och i och med att en mäklare som Robinhood gör det skulle det alltså även kunna bli möjligt för svenska småsparare att kliva in tidigt i amerikanska börsintroduktioner (beroende förstås på hur eventuella tillstånd skulle se ut för en sån Robinhood-tjänst).
Och om man så vill är det här också, på sätt och vis, del av en större trend just nu – där NFT:er är ett av de senaste exemplen: närmare relationer mellan företag och privatkunder. Ett större intresse för att äga aktier direkt och inte bara via exempelvis en fond. Direct to consumer, även på aktiespararsidan.
Exclusive: Robinhood aims to allow users to buy into IPOs – sources
(Reuters) – Robinhood Markets Inc is building a platform to ”democratize” initial public offerings (IPOs), including its own, that would allow users of its trading app to snap up shares alongside Wall Street funds, according to people familiar with the matter.
Bankomater för Bitcoin blir allt vanligare i USA
En av de numer stora folksporterna är att försöka hitta en bankomat. Som tur var behöver man det sällan, men om man av någon anledning skulle behöva så påminns man om hur få som finns kvar. Här kanske vi har ersättaren: bankomater för kryptovalutor.
Det här börjar bli allt vanligare i USA. Möjlighet att köpa och sälja Bitcoin i en automat på stan. Eller ta ut i ”riktiga” pengar. Och det finns väldigt många fler än vad jag hade gissat. I januari i år ska det ha stått över 28 000 Bitcoin-automater runtom i landet.
Visst. Vi pratar USA, där kontanter är betydligt vanligare än här och där det är vanligare med ”the unbanked”, alltså människor som saknar basala banktjänster. Som kort och sparkonto. Som kanske dessutom har betydligt sämre internettillgång i sina hem.
Och visst. Kan absolut vara så att det vanligaste användningsområdet inte alls handlar om Bitcoin utan om att ta ut dollar, som i vilken bankomat som helst. Men det säger oavsett en hel del om nära mainstream kryptovalutor börjar komma.
Bitcoin ATMs are coming to a gas station near you
A new feature has appeared at smoke shops in Montana, gas stations in the Carolinas and delis in far-flung corners of New York City: a brightly-lit bitcoin ATM, where customers can buy or sell digital currency, and sometimes extract hard cash.
Övrigt
Årets upplaga av Apples WWDC-konferens inleds 7 juni
Ingen vår är komplett utan en utvecklarkonferens från Apple. Apple fortsätter sin obrutna svit på samma sätt som förra året: med en helt digital konferens (vilket innebär att vi precis som förra året kommer få förinspelade klipp med hysteriskt peppiga Apple-chefer). 7 juni är datumet som gäller för årets WWDC.
Oooooch som vanligt kan vi också roa oss med att leta detaljer i bilden som ackompanjerar inbjudan för att försöka lista ut vilka nyheter som Apple kommer att presentera. Så…. mer memojis? Mer AR? Ja, det är väl saker vi hade kunnat räkna ut oavsett.
Mer än något känns det som att Apple vill lyfta fram studentkodningstävlingen. Ja, och förstås en hommage till Craig Federighis cringeunderbara höjdpunkt under förra årets konferens.
I övrigt? Gissningar?
Apple’s Worldwide Developers Conference is back in its all-online format
Apple today announced it will host its annual Worldwide Developers Conference (WWDC) June 7 through 11, in an all-online format.
Ever Given Every Ywhere – kör fast en jättepråm precis var du vill!
Känner du att du skulle kunna göra ett lika bra jobb som kaptenen på Ever Given? Här är din chans! Nu kan du köra fast jättepråmen precis var du vill. Som… vid Västerbron i Stockholm!
Som Bernie, alltså.
Ever Given Ever Ywhere
Want to try more scale comparisons … not only the Ever Given but anything else? Try the new @bplmaps Insizeor tool! Why should the Suez Canal have all the fun? From the comfort of home you can get the Ever Given stuck wherever you want it.