Kategorier
Allmänt digitalt Ekonomi och finans Spaningar

Digitala spaningar vecka 16 2021 – del 3

Googles appspårningsteknik anmäls i EU. Kvartalsrapporter Q1 2021 från Snap och Netflix. WeWork börjar acceptera kryptovalutor som betalmedel. Apple presenterar första iMacen och iPaden med M1-chip, AirTag och prenumerationstjänst för poddar. Wordpress kommer att blocka FLoC från och med juli 2021.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Ekonomi och finans

Snaps kvartalsrapport Q1 2021: högre användartillväxt än väntat och breakeven-resultat

Ikväll var det dags för Snap att redovisa hur förra kvartalet gick. När jag har skrivit om Snaps rapporter har jag ofta konstaterat att Snaps är en av börsens mest bipolära aktier. Antingen rus eller ras efter rapporterna. Det börjar bli dags att sluta med det. De senaste tre kvartalen har tuffat på uppåt rätt stabilt. Q1 i år var inget undantag.

Användartillväxten blev högre än väntat, vilket gör att Snapchat nu har 280 miljoner dagliga användare. 22 % fler än för ett år sedan.

Omsättningen stack iväg ordentligt. 770 miljoner innebar 66 % bättre än Q1 2020, snabbare än förra kvartalets takt på 61 %. Viktigt styrketecken, inte minst som det här är det första post-coronakvartalet (okej, men första kvartalet efter det helt sönderdopade 2020, med tendenser till att börja öppna världen).

Dessutom lite historiskt: istället för den väntade vinsten blev det ett breakeven-resultat. Snaps första kvartal utan förlust(ish). Att se om det här kvartalet blir det första med vinst för Snap, eller om det är ett tillfälligt hopp i kurvan och vi får vänta ett tag till på att det (förhoppningsvis) kommer.

Dagliga aktiva användare

+22 % fler dagliga aktiva användare till en ny total på 280 miljoner, alltså. Det innebär att Snapchat har fått 51 miljoner nya användare senaste året. Ja, eller om det är så att Snapchat följer samma mönster som de övriga stora sociala plattformarna: de befintliga användarna använder tjänsten allt mer.

Eftersom Snap inte redovisar månadsanvändare så vet vi inte om det är ökning där. Oavsett så är det alltså många fler som är inne i Snapchat minst en gång varje dag. Väldigt viktigt för Snap.

Mönstret överlag känns igen även från konkurrenter: i Nordamerika och Europa mattas tillväxten av (även om Europa hade bästa användartillväxten sedan Q4 2019 i antal nya användare) medan den rusar i ”Resten av världen”. (Det känns VERKLIGEN som att det är på tiden att Snap köper en ny jordglob med lite mer… finkorning världsbild.)

Det innebär att Snap bekräftar något som man har kunnat se allt tydligare i rapporter från appanalysföretag som App Annie och SensorTower: Q1 2021 var första kvartalet någonsin för Snapchat där majoriteten av alla dagliga användare körde Android. Sjukt viktigt för Snap på sikt.

Omsättning

Ännu ett mönster vi känner igen från tidigare Snap-rapporter (och övriga sociala företags rapporter, punkt): även om tillväxten är lägst i USA och i Nordamerika så är det där kulorna mest kommer in. Och det här kvartalet fullständigt körde Nordamerika över de andra regionerna om vi tittar på omsättningsökningen senaste året. +75 % jämfört med +49 % för Europa och +46 % för övriga regioner.

Snap blir alltså allt bättre i den gren där konkurrenterna också lyfter sig allt mer: bli bättre på att tjäna pengar på de befintliga kunderna.

Att se hur Snap lyckas med det här kommande kvartal när världen så sakteliga börjar återgå till något slags åtminstone-inte-en-totalt-skenande-pandemi-normalläge.

Omsättning per användare

Omsättningen utslagen per användare målar upp samma bild som den övergripande omsättningen. Men det finns en intressant detalj här: omsättningen för ”resten av världen” minskar jämfört med Q3 (och Q4, men den för alla). Den är också sämre än för ett år sedan.

Skulle förstås kunna vara typ dåligt. Men jag tror att vi tvärtom ska tolka det som något positivt. Precis som för övriga (tech)bolag som slår sig in på tillväxtmarknader så kostar det på. Inte bara att dra igång kontor och verksamhet utan också för att det är länder och regioner med sämre köpkraft. Folk har inte lika mycket pengar.

Att vi ser en minskning kan alltså betyda att Snap har slagit sig ännu längre in på morgondagens stora konsumentmarknader. Jag tänker inte minst Indien.

Igen: det vore VÄLDIGT välkommet om Snap skulle dela lite mer finkornig data om sina användare rent geografiskt…

Övrig information från Snaps kvartalsrapport

Antalet snappare som använde AR-linser varje dag ökade med över 40 % på årsbasis

125 miljoner använde den nya Spotlight-funktionen under mars (finns nu i 14 länder)

Snap inledde samarbete med träningsföretaget Sweat kring en helkroppslins (det har jag missat – men är ett rätt logiskt steg. Jag gissar att även Snap kommer att satsa allt mer på just träning och hälsa – både funktionsmässigt och shoppingmässigt)

Snapchat släppte sin första Lidar-lins i samarbete med Gucci under kvartalet (den har jag också missat – vad gjorde jag egentligen förra kvartalet)

Snapchat släppte sin största kamera integration med indiska TikTok-konkurrenten Moj, vilket gör att Mojare (okej, lät sådär bra) får tillgång till Snapchats linskarusell direkt inuti Moj (men vaf…, den här har jag OCKSÅ missat…)

Den sistnämnda är en STOR grej. Okej, inte helt konstigt, med tanke på att Snap investerade i Moj-ägaren ShareChat under kvartalet (även Twitter investerade). Men oavsett en stor grej eftersom Moj är en av apparna som alltså vill fylla tomrummet efter TikTok i Indien och eftersom ShareChats tjänst finns tillgänglig på en rätt stor mängd indiska språk. Även om ShareChat än så länge inte är en jättejätte så har appen runt 180 miljoner användare och är en lokal partner i landet för Snap.

Snap Q1 Daily Active Users Top Forecasts At 280 Million, Up 51 Million From Year Ago; Revenue Pops 66% To $770 Million

Snapchat parent Snap said daily active users jumped 22% or 51 million last quarter year on year to 280 million.

Netflixs kvartalsrapport Q1 2021: Betydligt sämre användartillväxt än väntat

Så var det dags för Netflix att bekänna kvartalsfärg. En kvartalsrapport som inte bara var den första efter det dopade coronaåret utan också på sätt och vis ganska precis ett år efter det att strömningskriget verkligen drog igång på allvar. Så hur gick det? Rejält mycket sämre användartillväxt än väntat.

Strömningsjätten plussade på med 3,98 miljoner användare globalt, mot förväntade 6,2 miljoner. Den sämsta Q1-siffran sedan åtminstone 2017 och det tredje sämsta kvartalet av de 17 senaste. +13,6 %. Blev förstås inte bättre av att Netflixs prognos för Q2 var 8,1 %. Ensiffrig tillväxt för första gången förmodligen någonsin för Netflix i så fall. Totalsiffran kan nu skrivas till 207,6 miljoner prenumeranter.

Anledningen? Enligt Netflix är det samma sak som fick siffrorna att dra iväg hysteriskt mycket samma period för ett år sedan: pandemin. Fast nu för att Netflix har fått ställa in inspelningar av nya serier och därmed inte kunnat fylla på. Det beror alltså inte på den kraftigt ökade konkurrensen. Enligt Netflix.

Själv kan jag inte låta bli att konstatera att det som alltjämt drar de största tittarsiffrorna överlag hos strömningsföretagen ofta är gammal skåpmat, så, mja på den förklaringen. Inte minst om man betänker vilken tiillväxtkurva Disney+ har haft. Säkerligen en kombination, men att säga att det nog inte beror på den ökande konkurrensen känns lite som att stoppa huvudet i sanden.

Utöver det så landade omsättningen lite högre än förväntat och vinsten mycket över. Betydligt bättre omsättning Q1 än alla kvartal 2020 och vinsten alltså ytterligare snäppet vassare. +18,8 % respektive +27,4 %. Vinsten stiger alltså i snabbare takt än omsättningen.

Även om Netflix (utåt åtminstone) inte verkar oroa sig särskilt mycket över den ökande konkurrensen så gör marknaden det. Aktie dammade som mest i backen med 11 % och ligger nu minus 7 %. Vad säger det?

Att Netflix – eller förmodligen strömningstjänsterna totalt sett, både musik och video – är i samma läge som de stora sociala medierna var för ett par år sedan. Det nära nog enda marknaden tittar på är användartillväxten. Nya kunder in, alltså. Inte alls lika mycket förmågan att kapitalisera på de befintliga kunderna. För Netflix har bevisligen blivit rejält mycket bättre på att ta betalt av sina användare senaste året. Precis som de sociala medierna. Och för de sociala medierna har marknaden nu börjat styra om sitt fokus. Sluta stirra sig blinda på användartillväxten och se till den ekonomiska helheten.

Visst. Det kostar på hålla även befintliga kunder på gott humör. Och visst, inte så att det per automatik är så att Netflix kommer kunna fortsätta öka vinsten på ungefär samma kundunderlag.

Mer än något tror jag att den här rapportens kalldusch mest handlade om att aktiemarknaden vaknade upp och till sist har insett att 2020 är över. Nu handlar det om att skruva tillbaka förväntningarna till ett lite mer normalt 2021 and beyond.

No Title

No Description

Facebook kan till sist börja testa sin kryptovaluta senare i år

Kommer ni ihåg Libra? Facebook egen kryptovaluta som presenterades med buller och bång och högtflygande ambitioner för att direkt drabbas av kritik från såväl politiker som kryptogemenskapen vilket i sin tur ledde till att flera tunga samarbetspartners hoppade av? Problem som fick Facebook att skala tillbaka sin satsning rätt rejält, ändra inriktningen nästan helt och hållet och till sist döpa om valutan till Diem? Nu är det dags för nya uppgifter som säger att Facebook till sist kommer att börja testa sin valuta senare i år. Asapromiss.

Vi kan väl med andra ord ta spekulationerna med en busslast salt även den här gången. Det som däremot talar för att det skulle kunna vara dags är att världen överlag har börjat komma ikapp kryptotåget. Dåligt för Facebook som hade hoppats vara uppe och rulla när vi väl kom hit och därmed ligga före i kurvan, men som sagt kanske också lite bra.

Att se om det blir av i år. Annars nästa år. Asapromiss.

No Title

No Description

Ant Group kan försöka köpa ut grundaren Jack Ma för att minska pressen från myndigheter

I slutet av förra året var det tänkt att kinesiska fintechbolaget Ant Group (mest kända för en av Kinas stora mobilbetalningsplattformar Alipay) skulle ha stått för världens så här långt största börsnotering. Men bara dagen före premiären ställdes alltihop in efter att kinesiska tillsynsmyndigheter började ha åsikter. Officiellt handlade det om ökade krav på att Ant skulle öka sin kapitaltäckning och regleras hårdare som finansinstitut. Men inofficiellt pratades det om den egentliga anledningen var en ökande maktkamp mellan Jack Ma och kommunistpartiet. Här kommer ytterligare ett tecken på att det kan vara så.

Efter den inställda börsnoteringen tvingade myndigheter Ant att strukturera om sin verksamhet för att få fortsätt – I praktiken infoga sig i samma finanstillsynskostym som Kinas banker. Nu verkar Ant försöka hitta på sätt att få grundaren Ma att sälja av sina andelar i företaget och därmed släppa kontrollen över Ant. Anledningen? För att försöka göra Beijing på gott humör. Lägg till att Jack Mas eget elituniversitet tvingades stoppa alla nyantagningar i mars och det börjar bli Game of Thrones på riktigt.

Med att de kinesiska ledarna känner att Ma börjar bli en alldeles för stor maktfaktor i Kina. Så pass att kommunistpartiet börjar känna sig hotat.

EXCLUSIVE China’s Ant explores ways for Jack Ma to exit

Ant Group is exploring options for founder Jack Ma to divest his stake in the financial technology giant and give up control, as meetings with Chinese regulators signalled to the company that the move could help draw a line under Beijing’s scrutiny of its business, according to a source familiar with regulators’ thinking and two people with close ties to the company.

Discord har kanske avslutat kanske-samtalen med Microsoft om ett kanske-uppköp

Nya uppgifter om att Discord har avslutat uppköpsförhandingarna, som de enligt uppgift hållit med Microsoft. Där tre företag enligt uppgift har varit med och visat intresse. Nu kommer Discord enligt uppgift istället satsa på en börsnotering.

Känns lite passande att det kanske slutar så här. Discord har alltså kanske avslutat kanske-samtalen om ett kanske-uppköp och kommer istället kanske satsa på en börsnotering.

Så finns det de som säger att det florerar en massa obekräftade rykten på internet.

https://www.wsj.com/articles/discord-ends-deal-talks-with-microsoft-11618938806?mod=djemalertNEWS

WeWork börjar acceptera kryptovalutor som betalmedel

Tycker du det är trist att du inte kan betala för din WeWork-plats med krypto? Grattis! Nu kommer du kunna göra precis det. Det kommer åtminstone gå att betala med ”utvalda kryptovalutor”, som Bitcoin och Ethereum. Allt blir möjligt genom ett samarbete med nyligen börsnoterade kryptobörsen Coinbase och betalningsförmedlaren BitPay.

WeWork säger dessutom att de kommer att behålla pengarna som kommer in som krypto istället för att växla dem till en traditionell valuta. Som en följd av det kommer WeWork även försöka att betala hyresvärdar på samma sätt, om hyresvärdarna är ”mottagliga” för det upplägget.

Det känns med andra ord som något som i grund och botten känns lite som lite kreativ bokföring, men oavsett så är varje sånt här initiativ ett steg mot mainstreamgenombrott för kryptovalutor som koncept.

WeWork to Begin Accepting Payments in Cryptocurrencies

WeWork said it would begin accepting payments in select cryptocurrencies and partner with Coinbase and payment app BitPay for transactions in cryptocurrencies.

Bitcoin rasar i värde på grund av strömavbrott i Kina

Coronakrisen fick oss förmodligen en gång för alla att få upp ögonen för de globala handels- och leverantörskedjorna. Kanske framförallt hur lätt en mindre störning någonstans numer kan få stora konsekvenser. Som när Kina stängde ned på grund av en sjukdom som spreds där i Långtbortistan vilket ledde till att leverantörskedjan började dominobrickkollapsa i allt snabbare takt. Här är ett annat exempel: gårdagens ras i Bitcoin-kursen. Återigen på grund av Kina.

Vad det handlar om är omfattande strömavbrott i den numer rätt välkända Xinjiang-provinsen. Vad har det med Bitcoin att göra? Kina är det dominerande landet när det handlar om att bryta Bitcoin. Och Xinjiang sitter enskilt på ett av världens största Bitcoinbrytarnätverk.

Nu var det förstås inte bara det här – Bitcoin-kursen är ju överlag rätt fladdrig och har senaste veckorna drivits upp inte minst av kryptobörsen Coinbases nyligen genomförda börsnotering. Men det visar också hur förhållandevis sårbart för fysiska störningar även ett decentraliserat internetfenomen kan vara.

Kina håller överlag på att slå ner på energihungrigt kryptobrytande och den här typen av haveri lär inte minska trycket på kryptobrytarverksamheten i landet.

Crypto Flash Crash Wiped Out $300 Billion In Less Than 24 Hours, Spurring Massive Bitcoin Liquidations

The market is already on the mend, but bitcoin prices are still down about 10%.

 

Övrigt

Apple presenterar första iMacen och iPaden med M1-chip, AirTag och prenumerationstjänst för poddar

Så var det ikväll dags för Apples första produktevent 2021: Spring Loaded.

Och jeezus fucking christ vad Tim Cook hafsade förbi några rätt stora nyheter. Trailern för säsong 2 av Ted Lasso fick mer tid än några av tjänstenyheterna.

Korta sammanfattningen: ny iMac, ny iPad Pro, ny Apple TV, podcastprenumeration och – till sist – AirTag.

Apple Card

Ny tjänst: Apple Card Family. Apple Card kommer låta hushåll och partners dela på kreditbetyg. Kortet kommer också kunna delas inom en familj med funktionen Apple Card Family (Apple Card finns inte i Sverige).

Apple podcasts

”Biggest change since the debut”

Omdesignad podcastapp, med stöd för kanaler.

Podcast-prenumeration, som kan innebära saker som annonsfritt lyssnande och tidigare åtkomst till poddar. Kommer till 170 länder i maj. Pris? Väldigt bra fråga.

Lär bli del av Apples One-paket.

IPhone

Fantastisk nyhet! Ny färg! Lila! Och… ja, det var iPhone-nyheterna. (Okej, rätt skitsnygg, men, ja, det var det.)

AirTag

Så kom den till sist: Apples nya hitta-grejer-pryl: AirTag. Ganska precis ett år efter det att alla trodde att den skulle komma när som helst.

Drar nytta av U1-chipet för att hitta prylar och guidar den som letar efter något rätt med kamera, vibrationer och pilar på skärmen. Typ varmare-kallare-varmare.

Och ja, Apple var förstås tvungna att påpeka: AirTag is designed to track products, not people.

Kostar 29 dollar för en eller 99 dollar för fyra. Kan köpas från och med 30 april.

Apple TV

Nästa generation Apple TV 4K med A12-chip och HDR-stöd.. Även AirPlay uppgraderas för att kunna hantera högre överföringshastigheter.

Ny funktion: iPhones sensorer kan användas för att färgkalibrera Apple TV så att den optimeras för din skärm och ditt rum

Ny Siri-fjärrkontroll

179 eller 199 dollar för 32 GB eller 64 GB, börjar säljas under andra halvan  av maj.

Mac

Nya iMacen kommer i 7 färger (tillbaka till iMacens rötter, alltså).

Halvny design, ännu smalare tack vare strömsnålare M1-chipet. Större 24” skärm, med 4,5k upplösning.

Rejäla uppdateringar av kamera och mikrofon, inbyggd brusreducering. Ska vara bästa kameran och micken någonsin i en Mac (inte jättestor konkurrens på kamerasidan, men hej). Sex högtalare med stöd för Apples Spatial audio.

Upp til 85 % snabbare CPU än tidigare modeller, rejält mycket snabbare även på grafiksidan. Förmodligen viktigaste USP:en för de flesta: funkar fint att ha hundratals flikar öppna samtidigt i Safari.

Japp. iMac får Magsafe the next generation. Som jag spekulerade så får nya Magsafe förstås mer funktionalitet än originalet: strömsladden har också stöd för ethernet. Frågan blir förstås om den också kommer till MacBook – en USB-C-magsafe?

Stationära Macar får TouchID för första gången via nytt tangentbord. Möjligt att byta användare bara med fingeravtrycket, rätt coolt.

Kostar från 1299 eller 1499 dollar beroende på konfiguration. Kan beställas från 30 april och köpas från andra halvan av maj.

IPad Pro

Får M1-chipet.

Upp till 50 % snabbare än föregångaren. Upp till dubbelt så snabb diskläsning. Upp till 2TB lagring. 12.9 tum, med ny skärmteknik: Liquid Retina XDR. Apples stationära XDR-skärm i en iPad.

Får stöd för Thunderbolt och 5G.

Kameran på framsidan får vidare vinkel och kan automatiskt fokusera om om personer simmar ur bild. iPad får också stöd för nya funktionen Center stage: iPad kan automatiskt följa människor och hålla dem i fokus.

11 tum från 799 dollar och 12,9 tum (med XDR-skärmen) från 1099 dollar.

Beställas 30 april, kan köpas under andra halvan av maj.

Sammanfattning av Apples Spring Loaded-event

Så för att sammanfatta: ungefär det jag hade väntat mig. Varken mer eller mindre. Vissa grejer var vassare än väntat, men i stort rätt mycket enligt plan. Samtidigt är det ett par rätt rejäla kliv framåt. Förstås framförallt nya iMacen och nya iPad Pro som nu kliver in i M1-familjen (som tydligen redan står för majoriteten av all Mac-försäljning redan fick vi veta).

Som väntat fick vi också förklaringen till varför Apple oväntat skrotade iMac Pro tidigare i år: den behövs förmodligen inte. Nya iMac verkar i sig vara ett rejält prestandamonster.

Och mesta 2020-tillägget? Rejält mycket vassare kamera och mick i iMac.

https://techcrunch.com/2021/04/20/heres-everything-apple-announced-at-its-spring-loaded-event-today/

WordPress blockar FLoC från och med juli 2021

Googles tänkta ersättare till tredjepartskakan, med den roliga förkortningen FLoC som i sin helhet blir något helt hopplöst, har bara precis börjat testas, men har redan stött på patrull. Först gick sökmotorn DuckDuckGo ut med att de kommer blocka den nya tekniken i sin sök och i sitt Chrome-tillägg (om Google tillåter det) och sedan meddelade webbläsaren Brave att de kommer att göra samma sak. FLoC-motgångarna fortsätter när nu även WordPress kommer ansluta sig till blockarnas skara. Spårning är spårning och därmed en integritetsrisk.

Från och med WordPress 5,8, som släpps i juli, kommer FLoC automatiskt att blockas för alla sajter som använder WordPress som publiceringsverktyg. Vi pratar alltså om de fristående WordPress-sajterna och inte de som ligger på WordPress. com. Eftersom WordPress, enligt organisationens egen utsago, ska ”driva 41 % av webben” så blir det… rätt många sajter.

Visst, det handlar om fyra kodrader som kan plockas bort för de sajter som vill vara med i FLoC:en, men de flesta sajtägare lär inte vilja aktivera eller veta hur det gör för att aktivera tekniken – så en rätt stor av webben kommer att hamna i vita fläcken för Google. Och därmed för de annonsörer som väljer att förlita sig på den som nya grundteknik.

Proposal: Treat FLoC like a security concern

Google is rolling out Federated Learning of Cohorts (FLoC) for the Chrome browser. TL;DR: FLoC places people in groups based on their browsing habits to target advertising. Why is this bad? As the …

Världens chipbrist leder till brist på verktyg som tillverkar chip

Världens brist på chip och halvledare börjar slå allt hårdare mot allt fler olika branscher – allt från datorer och mobiler till bilar och rent samhällskritisk teknik. Och då var det väl självklart att vi skulle hamna i ett Moment 22 som det här: det är numer brist på verktyg som tillverkar chip eftersom det behövs chip för att kunna tillverka verktyg som kan tillverka chip.

https://s.nikkei.com/3sNjWrq

Polaroid presenterar übersöt miniatyr-polaroidkamera

Okej, den här villhöver jag.

Polaroid reveals its smallest-ever analog instant camera

Pre-orders are open for the $100 Polaroid Go.

Run DMC släpper NFT-konst för att fira 35-årsjubileet av ”Raising Hell”

Okej, det här är den första NFT (alltså det just väldigt trendiga kryptoformatet för att sälja digitalt innehåll i begränsade upplagor) som jag på riktigt blir sugen på: Run DMC har släppt en egen NFT-konstkollektion för att fira 35-årsjubileet av ”Raising Hell”. Alltså albumet som innehöll Aerosmith-samarbetet ”Walk This Way” som innebar gruppens verkliga mainstreamgenombrott.

Känns som bra anledning att återbesöka Run DMC:s briljanta tidiga album.

RUN DMC Drops Limited-Edition Collection Of Artwork NFTs

In celebration of the 35th Anniversary of ”Raising Hell,” hip-hop group RUN DMC has dropped a limited-edition collection of artwork NFTs.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *