Kategorier
Sociala medier Sök/SEO Spaningar

Digitala spaningar vecka 16 2021

Facebook presenterar sin Clubhouse-kopia, nya kortljudformatet Soundbites och inbyggt podcaststöd. Instagram Reels får annonser. Facebook rullar ut möjlighet att rikta in-stream-annonser på ämnen. Twitter testar Professional profiles för företag. Googles sidupplevelseranking börjar rullas ut i sommar. Google släpper Dynamic Exclusion List. Google lägger till mer annonsspårningsstöd i sin förstapartskaka.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Veckans artiklar

Det är dags att digitalisera döden

https://www.olaandersson.nu/allmant-digitalt/ar-den-storsta-hotet-mot-techjattarna-techjattarna-sjalva/

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Facebook presenterar sin Clubhouse-kopia, nya kortljudformatet Soundbites och inbyggt podcaststöd

Uppgifterna om att Facebook skulle presentera nya ljudfunktioner i kväll visade sig stämma. Nya funktioner som kommer att rullas ut av Facebook:

Ett ljudskaparstudio inbyggd i Facebook: Nästan åtminstone. Verktyg för att använda musik som Facebook har rättigheterna till och mixa, remixa och blanda med ljudeffekter, rösteffekter och filter till sina stories.

Soundbites: Det man skapar med verktyget ovan kan sparas i det nya Soundbites-formatet. Ett kortljudformat. Med andra ord: tar upp konkurrensen med TikTok och Triller, fast på ljudsidan.

Podcasts: Facebook går både långt och kort på ljud. Förutom att det kommer att gå att söka och hitta podcasts i Facebook-appen så kommer det också att gå att lyssna på poddarna direkt hos Facebook. Även när Facebook-appen rullar i bakgrunden. Och ja, Facebook kommer använda det de vet om dig för att rekommendera poddar och får omvänt ännu fler datapunkter som kan användas för att rikta annonser.

Live Audio Rooms: Nu har vi alltså fått en tidplan för det som är Facebooks Clubhouse-konkurrent. Facebook och Messenger får ljudversionen av Messenger Rooms och Facebook kommer att börja testa funktionen i grupper snart. Funktionen kommer finnas tillgängliga för alla till sommaren. Lagom till Clubhouse kanske har fått ut sin Android-version, alltså. Eller blivit uppköpta.

Det som däremot känns lite oklart är Messenger vs Facebook här. I sitt blogginlägg konstaterar Facebook att de ”också planerar att släppa Live Audio Rooms i Messenger i sommar”. Det sistnämnda så att du kan hänga med dina vänner. Det känns med andra ord som att det kommer bli två olika funktioner: ljudchattar med vänner hamnar i Messenger och de mer publika Clubhouse-sändningarna landar i Facebook.

Facebook invests in audio with short-form Soundbites feature, podcast support and a Clubhouse clone | TechCrunch

Facebook today officially announced a suite of new audio products -- an indication that it's taking the threat from Clubhouse and other audio platforms

Facebook och Spotify fördjupar samarbetet med Project Boombox

Igår presenterade Facebook ett antal ljudnyheter, som sin Clubhouse-kopia Live Audio Rooms. Facebook kommer också lägga till en inbyggd podcastspelare. Det kommer alltså bli möjligt att söka, hitta och lyssna på poddar direkt hos Facebook. Men inte bara det: Facebook arbetar också på en inbyggd musikspelare. Musik från Spotify. Spotify och Facebook fördjupar alltså sitt samarbete med Project Boombox (vi kan väl anta att även poddarna kommer från Spotify).

Det ser dessutom ut som att Boombox redan har testats i några länder och väntas landa ”om ungefär en vecka”. Återstår att se om Facebook i så fall slår på funktionen globalt eller om det börjar i USA och kommer hit först senare.

Facebook is expanding Spotify partnership with new 'Boombox' project | TechCrunch

Facebook is deepening its relationship with music company Spotify and will allow users to listen to music hosted on Spotify while browsing through its

Instagram Reels får annonser

Så börjar Instagram rulla ut annonser i sitt kortvideoformat Reels. Upp till 30 sekunder långa och kan ha köpknapp. Kommer först till Tyskland, Australien, Indien och Brasilien och sedan till fler länder ”kommande månader”. Återstår att se var på tidslinjen som Sverige finns.

Dessutom börjar Facebook också testa en funktion som presenterades för någon månad sedan: sticker ads. Alltså reklamdekaler i Facebook Stories.

Instagram is bringing ads to Reels

Less than a year after launching its TikTok clone, Instagram is bringing ads to Reels.

Facebook rullar ut möjlighet att rikta in-stream-annonser på ämnen

Facebook började inte bara testa annonser i Reels igår, de presenterade också ett annat annonstest: möjlighet att rikta in-stream-annonser (alltså typ midrolls, som vi säger på svenska) mot ämnen snarare än målgrupper. Kommer finnas ett tjugotal ämnen från start, med möjlighet att välja underområden.

https://techcrunch.com/2021/04/22/facebook-video-ad-growth-targeting/

Facebook gör det möjligt för företag att schemalägga Facebook och Instagram Stories

Ligger du sömnlös över att inte kunna schemalägga ditt företags stories? Grattis! Nu lägger Facebook till den funktionen. Efter att för någon vecka sedan lagt till stöd för att spara stories som utkast så införs nu också möjligheten för företag att schemalägga sina stories såväl på Facebook som på Instagram - och redigera schemalagda stories.

Facebook Now Lets Businesses Schedule Stories On Mobile And Desktop

Facebook is making it easier for businesses to manage their presence across apps, letting them schedule Facebook and Instagram Stories.

Facebook släpper verktyg som gör det möjligt att exportera inlägg till WordPress, Google Docs och Blogger

Sprojlans nytt verktyg från Facebook: exportera dina Facebook-inlägg till WordPress, Google Docs eller Blogger. Typ textmotsvarigheten till det som redan går att göra med bilder. (Däremot följer inte kommentarer från andra användare med eftersom, tja, de inte anses tillhöra dig.)

Funktionen är del av det dataportabilitetsinitiativ som drogs igång 2018, där även namn som Apple, Google, Microsoft och Twitter ingår. Och Facebook själva tycker att det borde instiftas fler lagar för att göra det enklare att flytta runt sin egen information på nätet.

Och visst, techjättarnas officiella förklaring är att de - efter sisådär ett årtionde med att mura in sina användare - jättemycket gillar att användare kan flytta över sin data till konkurrerande plattformar. Men det finns förstås extern påtryckning som spelar väldigt stor roll. Påtryckningar som förenklat kan sammanfattas med ”EU”.

Dels unionens hot om hårdarre reglering och uppstyckning av techbolagen (som även USA är inne på) och dels GDRP. Mer krasst möjligheten att kunna begära ut sin egen data. Nu när EU har tvingat bolagen att bygga in exportfunktioner så kan de lika gärna produktifiera dem.

https://www.theverge.com/2021/4/19/22386062/facebook-posts-notes-google-docs-blogger-wordpress-data-transfer-tool-data

Instagram släpper funktioner för att filtrera trakasserimeddelanden och blocka användare

Två nya funktioner från Instagram:

Möjlighet att automatiskt filtrera direktmeddelanden på nyckelord eller emojis: Möjlighet att filtrera bort trakasseridirektmeddelanden via ett filter som också ska kunna vara smart nog att hantera varianter och felstavningar av aktuella fraser. Stora frågan: kommer de även kunna vara smart nog att filtrera bort nya emojiomskrivningar?

Möjlighet att proaktivt blocka konton: Lite osäker exakt hur det här är tänkt att fungera, men det ska gå att blocka en användare Instagram-övergripande. Om hen skapar ett nytt konto för att försöka runda en block så ska även det kontot automatiskt blockas. Om jag fattar rätt.

Filtreringsfunktionen rullas ut globalt kommande veckor och Facebook ”hoppas” kunna lägga till motsvarande även i WhatsApp och Messenger senare i år. Med tanke på att Instagrams DM numer i stort är Messenger så borde det inte vara ett jättestort steg. Blockningsfunktionen kommer till en handfull länder om några veckor och bredare ”kommande månader”. Sverige finns inte utskrivet på tidslinjen än.

Instagram launches tools to filter out abusive DMs based on keywords and emojis, and to block people, even on new accounts | TechCrunch

Facebook and its family of apps have long grappled with the issue of how to better manage -- and eradicate -- bullying and other harassment on its

TikTok

Bytedance siktar på att nästa fördubbla annonsintäkterna och tredubbla e-handeln i Kina 2021

Lite mer uppgifter om TikTok-ägaren Bytedances intäktsambitioner, som kommer via ett läckt internt dokument. Under 2021 siktar Bytedance på att nästan fördubbla annonsintäkterna i Kina - från ca 28 miljarder dollar 2020 till 40 miljarder i år. Och det är alltså siffrorna för Bytedances kinesiska annonsplattformar, som nyhetsaggregeraren Toutiao och TikToks systerapp Douyin.

Dessutom siktar Bytedance på att tredubbla försäljningsvärdet via e-handeln: från ca 26 miljarder dollar till 92 miljarder. Bytedance har också som mål att antalet dagliga användare i Douyin mot slutet av året ska vara 680 miljoner - upp från de 610-620 miljoner som är siffran ungefär nu.

Och allt ovanstående handlar alltså om Kina. Som artikeln konstaterar: om Bytedance lyckas med sitt annonsinäktsmål så skulle det innebära att de på 9 år lyckas med det som tog Facebook 13 år att uppnå. Och det är alltså exklusive intäkterna från resten av världen, i praktiken TikTok. Visst, runt 80 % av Bytedances intäkter kommer från hemlandet i dagsläget men vi kan anta att Byterdance inte tänker nöja sig med den fördelningen.

Och på tal om Facebook: de drog 2020 in ca 84 miljarder på sina annonser. 40 miljarder är alltså nästan hälften av Facebooks 2020-siffror. Säg ca 50 miljarder inklusive TikToks intäkter.

Leaked ByteDance Memo Shows Blockbuster Revenue Projections

(Bloomberg) -- As ByteDance Ltd. prepares for a historic initial public offering, an internal memo leaked showing TikTok's owner aims to grow advertising sales in China 42% and triple the size of its e-commerce business this year.The internet titan is seeking to increase ad revenue for its China-based businesses including Douyin and Toutiao to 260 billion yuan ($39.8 billion) this year from 183 billion yuan in 2020, according to the memo seen by Bloomberg News.

Twitter

Twitter testar Professional profiles för företag

Twitter fortsätter dunka ut testfunktioner. Senast ut: Professional profiles. Ungefär vad det låter som: anpassat profilutseende för företag. Rätt mycket fokus (även för Twitter) på småföretagare.

Den nya profilen har en egen Om-sektion där företaget kan välja att lägga ut relevant information. Eller åtminstone saker som kartposition och öppettider just nu, men fler möjligheter lär följa beroende på hur testet (som just nu körs i USA) faller ut.

Och det ser ut som en mashup mellan Facebook och Google My business. Säkerligen ingen slump. Lika lite som det är att Twitter också har börjat testa en egen köpknapp. Twitter vill alltså inte bara vara stället dit du går för att ha koll nyheter, eller åtminstone random grejer som folk lägger ut, utan också dit du går för fler vardagsgöromål.

Kanske inte direkt då att Twitter kommer knuffa Amazon av tronen som stället amerikaner går till för att börja sitt produktsökande, men det blir oavsett intressant att se var det här kan ta vägen.

Att Twitter skulle bli den grand old-social-spelaren som skulle kännas nästan piggast 2021? Did not see that coming.

Twitter is testing professional profiles for businesses

Twitter has started testing its redesigned profile for businesses that allows owners to display more information potential customers can see.

Clubhouse

Clubhouse är värt 4 miljarder dollar efter ny finansieringsrunda, har 10 miljoner veckoanvändare

Clubhouse ska nu officiellt vara ett fyramiljarderdollarföretag. I helgen stängde Clubhouse sin serie C-finansieringsrunda. Även om Clubhouse inte har bekräftat värderingen så pratades det om det redan innan. Oavsett exakta beloppet så kan vi anta att det säkerligen är minst fyra miljarder. Och Andreessen Horowitz fortsätter att plöja ned pengar i Clubhouse.

Artikeln har även en annan intressant detalj: Clubhouse ska nu ha 10 miljoner aktiva användare på veckobasis. Fortfarande en rätt stor siffra, men vi kan nog anta att tillväxten har planat ut rätt ordentligt senaste månaden. Kassakistan är ju inte direkt tom just nu, men det blir intressant att se hur Clubhouse när de övriga stora plattformarna på allvar lämnar startblocken.

Om ryktena stämmer så är den dagen idag för Facebook, som sägs ha en stor ljudpresentationsdag senare idag.

Clubhouse closes new round of funding that would value app at $4 billion -source

Audio-chat app Clubhouse closed a new Series C round of financing, the company said during its weekly town hall on Sunday, without disclosing the amount raised.

Reddit

Reddit presenterar sin Clubhouse-konkurrent Reddit Talk

Börjar du tröttna på att Clubhouse har blivit sååååå mainstream? Skulle du vilja hitta något annat som är svårt att komma in i så att du kan skryta i sociala medier om när du har kommit in? Grattis! Reddit har precis presenterat sin Clubhouse-konkurrent: Reddit Talk. Och ja, det är en väntelista för att komma in. Och ja, det är än så länge bara Reddit-moderatorer som har chans att skriva upp sig i gästlistan.

Det är med andra ord en väldigt tidig testfas för Reddit Talk än så länge. Men vi kan redan nu konstatera att Reddits Clubhouse-kopia verkar fungera och se ut väldigt mycket som… Clubhouse. Otippat nog. (Fast med lite mer Reddit-clipart.)

(Man måste för övrigt gilla att toppkommentaren under Reddits eget inlägg om Talk är: kan subreddits välja att helt stänga av funktionen?)

https://www.theverge.com/2021/4/19/22391875/reddit-talk-clubhouse-social-audio

Truecaller

Truecaller lägger till funktion för att verifiera företag

En av de stora svenska techsuccéerna pratas det förhållandevis lite om här hemma. Den främsta anledningen är förmodligen för att Truecaller nära nog inte finns i Europa eller i USA. Det är istället nästan bara Indien som gäller. Men det är ju inte så bara. Framförallt inte när man har en kvarts miljard användare och de flesta av dem alltså finns i 2020-talets förmodligen enskilt viktigaste tillväxtmarknad. Och nu lägger Truecaller till en, tja, blå bock.

Okej, en verifieringsfunktion. För företag. Så att Truecaller-användare ska kunna vara säkra på att ett företag verkligen är det som det utger sig för att vara.

Ett rätt givet tillägg med tanke på att det är ungefär det här som är kärnan i Truecaller. Det är dessutom en brygga mellan den ursprungliga telefonboksfunktionaliteten och den allt mer funtionsrika app som Truecaller har utvecklats till. Ska jag vara lite fördomsfull så lär det säkert vara ännu viktigare att ha en sån här funktion i ett land som Indien, med lägre internetvana. (Then again, vi vet ju att en och annan också hos oss kan åka dit på bluffar.)

Verifieringsfunktionen är alltså ungefär det som även finns hos andra, som Google och Facebook. Och visar att techjättarna också blir allt viktigare för att fylla det här behovet. Där har vi något som verkligen skulle kunna blockkedjas till: ett globalt och standardiserat sätt att verifiera företagsidentiteter över alla slags plattformar.

https://truecaller.blog/2021/04/19/truecaller-launches-verified-businesses/

Övrigt sociala medier

Apple kan jobba på att bygga ut iMessage till ett fullständigt socialt nätverk för att konkurrera med Facebook

Ooooo. Det här lär förbättra relationen mellan Apple och Facebook. Bara ryktet. Apple kan jobba på att bygga ut sin meddelandetjänst iMessage till ett mer fullständigt socialt nätverk. Måltavla: Facebook.

Och… det är ungefär vad vi vet. Så ett godståg med salt. Det kan förstås handla om så basala förbättringar (ja, eller) som nya memojis. Men det är förstås kittlande att leka med tanken på ett WhatsMessage. (iApp?)

När man pratar världens största chattappar så inkluderas aldrig iMessage. Dels för att det är en tjänst som, tja, bara finns där och dels för att Apple aldrig egentligen har berättat hur många användare tjänsten har. Totalt och regelbundet. Vi kan ju däremot anta att det är en väldigt vanlig tjänst, inte minst eftersom sms också går den här vägen. Så pass att den totalt sett kan vara den vanligaste chattappen i iPhonen.

Att Facebook oroar sig allt mer för iMessage blir också allt tydligare. Redan 2016 droppade Mark Zuckerberg lite by the way att Facebook inte sitter på USA:s största chattjänst. I senaste kvartalsrapporten sa Zuckerberg rakt ut att det är iMessage (så han sitter på användardata åtminstone…) Förstås ingen slump att det kommer precis när iOS 14.5, med sina annonsspårningsbegränsningar, började torna upp sig mot horisonten.

No Title

No Description

 

Sök/SEO

Googles sidupplevelseranking börjar rullas ut i sommar

Så har Google gett oss ett nästandatum för en stor uppdatering av sökalgoritmen: Googles Page Experience-uppdatering börjar rullas ut i juni (var först maj, men har alltså skjutits fram - kanske betyder ännu senare). Google kommer alltså börja ta hänsyn till den användarupplevelse som en sida ger när de rankar träffar.

Vad innebär det här i praktiken? Egentligen är det inte något jättenytt. PE-uppdateringen samlar mest ett gäng signaler som Google redan tidigare har tagit hänsyn till på olika sätt. Saker som mobilanpassing, hastighet, förekomsten av https och (JA!) om innehåll på en sida hoppar runt (det ENSKILT mest störiga på en sajt).

Det nya är att Google nu paketerar ihop det under ett gemensamt paraply, eftersom, tja, användarupplevelse är alla de här sakerna. Och många fler.

Minns ni när SEO handlade om relevanta sökord? Good times.

Google Page Experience Update Not Launching In May 2021

Google is now postponing the Google Page Experience Update - moving it from launching next month to launching between mid-June and the end of August. Some small items are launching now, some are rolling out in mid-June and the rest will take through the end of August to rollout.

Google släpper Dynamic Exclusion List - ny vitlistningsfunktion för annonsörer

Ny funktion i Google Ads: Dynamic Exclusion Lists. Ett enklare sätt att hantera vitlistningar (eller svartlistningar, beroende på hur man ser på det) för annonser.

Lite som det låter handlar det alltså möjlighet att kunna lite automatisera även själva vitlistningssteget genom att koppla konton till tredjepartslistor som automatiskt uppdateras, snarare än att göra hela jobbet själv.

Tanken bakom den nya funktionen är förstås att ännu mer kunna skydda varumärken från att synas i fel sammanhang. Den annonsbojkott som drabbade Youtube för några år sedan och Facebook för snart ett år sedan handlade i grund och botten om precis det här (åtminstone för säkert majoriteten av alla stora företag som hoppade på bojkotten). Om man vill vara lite krass: problemet (definitivt för många av de stora varumärkena som hoppade på bojkotten) var egentligen inte att det finns exempelvis hatinnehåll på Facebook och Youtube - problemet var att varumärkens annonser kunde dyka upp tillsammans med den här typen av innehåll.

Det ledde till ökade möjligheter att kunna vit- och svartlista innehåll på Youtube och därefter på Facebook. Och nu tar Google alltså ännu ett steg på det här området, även för Googles icke-Youtube-annonsplattformar.

Breaking: Google Announces New Dynamic Exclusion Lists

Breaking: Google announces the addition of dynamic exclusion lists to help advertisers manage negative placements. Here's what you need to know.

Google lägger till mer annonsspårningsstöd i sin förstapartskaka

Nästa år är det i praktiken tack och goodbajs för tredjepartskakan som relevant del i digital marknadsföring. Det är då även Chrome kommer sluta förlita sig på tekniken. Men redan nu håller Google på att ta fram sitt alternativ FLoC, tänkt att kunna ge personaliserade annonser utan personlig information. Google har lovat att de inte kommer att hitta på nya sätt att runda sitt eget tredjepartskakestopp - men förstapartskakor är däremot väldigt mycket fair game.

Från och med maj kommer Google lägga in en ny identifierare via sin vanliga sajttagg och via GTM. En som annonsörer kan använda för att försöka minska förlusten av tredjepartskakor något. Bland annat ska den nya identifieraren bättre visa på vilket sätt besökare interagerar med annonser annonsörens egen sajt.

I EU, som dras med ännu större begränsningar (kanske så pass stora att FLoC inte kommer fungera), utvecklar Google dessutom Consent Mode. CM är det som ska säkerställa att en sajt följer GDPR när en besökare har sagt nej till att bli spårad. Och nu får GM alltså utökad funktionalitet. Inte klart exakt hur det ska funka, men det känns som att CM nu ska kunna konverteringsmodellera. Kunna täcka gapet när en användare har sagt nej och kunna komma med kvalificerade gissningar kring hur en användare sannolikt har agerat med annonser. Lite som en lokal FLoC. (Tror jag? Help a brother out ni som har bättre koll på detaljerna.)

Det Google nu alltså gör, både med CM och med FLoC, är att lägga till nya individunika spårningsfunktioner utan att spåra enskilda användare. Och då spelar det ingen roll att användaren har sagt nej till att bli spårad. Ja, det är åtminstone så Google ser på saken.

Sökmotorn DuckDuckGo och webbläsaren Brave delar dock inte den här inställningen och har redan sagt nej. Åtminstone till att släppa in FLoC. Spårning är spårning och spårning is bad, mmmkay? Vad tycker EU? Ja, det kommer bli väldigt intressant att följa. Inte minst eftersom Google själva verkar vara lite osäkra på huruvida FLoC faktiskt alltså lirar med EU:s integritetslagstiftningar.

Google Ads Conversion Updates: Global Site Tag to Set First-Party Cookie; GMP to Model Conversions in Europe

Google announced will set a 1st-party cookie through the global site tag & model conversions in Europe for some GMP users. Here's what you should know.

Google News Showcase kommer till ett tredje EU-land: Tjeckien

Google fortsätter att rulla ut sitt betalande för nyheter. Mer specifikt Googles eget nyhetsformat News Showcase. Nu är det dags ännu ett land att få tjänsten: Tjeckien.

Att Google släpper News Showcase i Tjeckien är förmodligen sådär intressant för de flesta utanför Tjeckien (come to think of it, förmodligen även för de flesta tjecker). Men det innebär att Google släpper sitt nyhetsinitiativ i ett tredje EU-land efter Tyskland och Frankrike. News Showcase finns även i Storbritannien och Google ska vara nära att lansera även i Spanien.

Tack vare (eller på grund av, beroende på vem du frågar) EU:s upphovsrättsdirektiv och den lag som Australien klubbade tidigare i år så har Facebook och Google på allvar tvingats hitta på sätt att betala för nyheter på ett sätt som gör att de inte behöver betala för nyheter fullt ut. Med andra ord: ta fram tjänster som drar trafik till de egna plattformarna via specialframtagna nyhetsformat och som låter techbolagen sätta spelreglerna. Krasst talat så hoppas Facebook och Google att det här ska kunna köpa de största publicisternas tystnad och göra tillsynsmyndigheterna nöjda.

Återstår att se vad inte minst EU tycker när de första anmälningarna droppar in.

Google News Showcase is launching in Czechia

There are now over 600 news publications globally in News Showcase in more than a dozen countries.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *