Kategorier
Detaljhandel/e-handel IoT - internet of things Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 19 2021 – del 2

Walmart köper virtuella Zeekit. PayPal köper Happy Returns. E-handeln stod för nästan en femtedel av världens handel 2020 enligt FN. Disney+ har nu ca 104 miljoner prenumeranter. Amazons videotjänster har använts av 175 miljoner Prime-medlemmar. Google och SpaceX börjar samarbeta kring internetuppkoppling. Amazon inleder samarbete med Tile och Level för att ta sig an Apple.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Detaljhandel/e-handel

Walmart köper virtuella klädprovarföretaget Zeekit

Ännu ett techuppköp. Walmart köper israeliska Zeekit.

Vad gör Zeekit? Teknik för att virtuellt prova kläder utifrån dina mått. Se ungefär hur kläderna skulle sitta på dig, trots att du inte har möjlighet att prova dem på riktigt. Ladda upp en egen bild ett skruva till en egen avatar utifrån några av de förinställda modelltyperna.

Ännu ett drag från Walmart att ta sig an Amazons e-handelsdominans, alltså. Den här typen av tjänster börjar nu bli rätt vanliga – och lär bli ännu vanligare i takt med att e-handelsbolag jobbar allt mer med att få ner returerna. Men Zeekit har en rätt intressant ytterligare funktion: möjlighet att dela en bild på dig i ett plagg för att få en andra åsikt från dina vänner.

Ett socialt element inbyggt, alltså.

Walmart acquires virtual clothing try-on startup Zeekit | TechCrunch

Retail giant Walmart announced this morning it’s acquiring the Tel Aviv-based startup Zeekit, which allows consumers to virtually ”try on” clothing when

PayPal köper returfraktsföretaget Happy Returns

Ännu ett uppköp för PayPal: Happy Returns. Ett bolag som gör rätt mycket vad de heter: returhantering. Eller om man så vill Returer-as-a-service.

Det Happy Returns erbjuder är inte bara ytterligare en frakttjänst, utan snarare en samling möjliga returalternativ – och infrastrukturen för dem. Mjukvara, tjänster och logistik så att e-handlare kan outsourca sina returer till dem. Komplett med egna, fysiska Happy Returns-platser där kunder kan lämna in det som ska skickas tillbaka. Popup-returstationer som kan finnas inuti butiker tillhörande exempelvis stora kedjor.

Det handlar alltså lite om Amazons och Krogers samarbete, fast lite mer Shopify-frikopplat från ett enda varumärke.

Och ja, Happy Returns kommer att fortsätta erbjuda tjänster även till handlare som inte använder PayPals tjänster i övrigt. Så PayPal gör alltså som så många andra techbolag: skaffar sig tjänster som ger intäkter även utanför det egna ekosystemet. Kanske rentav hos konkurrenter.

PayPal acquires returns logistics business, Happy Returns | TechCrunch

PayPal announced today it’s acquiring Happy Returns, a returns solution provider that offers online shoppers access to easier ways to send back unwanted

Bytedances e-handel sålde för 26 miljarder 2020, siktar på 185 miljarder 2022

Två stora företag har som bekant rätt mycket delat upp Kina mellan sig: Alibaba och Tencent. Den förstnämnda främst via e-handel och den sistnämnda framförallt via spel och sociala medier. De ger sig allt mer in på varandras områden och är förstås även jagade av andra. Men inget företag har förmodligen lyckats skaka om Kinas duopol lika mycket som TikTok-ägaren Bytedance. Och nu rampar Bytedance upp sin e-handelssatsning rejält.

Företaget ska ha anställt ”tusentals” för att jobba med just e-handelsdelen och siktar på en försäljning på 185 miljarder dollar nästa år. Men redan förra året, Bytedance första när de storsatsade på shopping, sålde Bytedance för 26 miljarder dollar. Det är lika mycket som det tog Alibabas Taobao-plattform sex år att nå.

Visst. Alltid svårt att jämföra. Inte minst eftersom internetmognaden och e-handeln är mycket större nu än den var när Taobao körde igång. Men det visar oavsett hur stor motor direkt försäljning av produkter börjar bli för Bytedance.

TikTok ligger förstås långt efter sin kinesiska systerapp Douyin på det här området, men TikTok har bara senaste månaderna fått allt fler e-handelsfunktioner – och fler är förstås på gång. Även om succé i Kina inte betyder garanterad succé i resten av världen så kan det här nog ge en rätt bra fingervisning om hur utvecklingen kan se ut hos oss också.

Ännu ett tecken på att Amazon inte är det största hotet mot e-handlare. Kanske rätt långt ifrån det, dessutom.

ByteDance hires thousands to challenge e-commerce king Alibaba

The 38-year-old AI coding genius, searching for ByteDance’s next big act, has set his sights on China’s $1.7 trillion e-commerce arena.

E-handeln stod för nästan en femtedel av världens handel 2020 enligt FN

Ett lite ovanligt tema för en FN-rapport: e-handel. Enligt FN stod e-handeln för nästan en femtedel av all handel i världen under förra året. Närmare bestämt 19 %, upp från 16 % 2019. Värdemässigt innebar det 2019 26,7 biljoner dollar – så vi kan anta att 2020-siffran också har ökat

Däremot blir frågan förstås hur mycket – alltså hur stora snittköpen var under förra året jämfört med tidigare år. FN-rapporten räknar även in branscher som hade det lite… motigt 2020. Som hotell och flyg – alltså köp som ofta har rätt höga belopp per köp. Toalettpapper är lite billigare.

Värst var Sydkorea, följt av Kina. Hos båda stod e-handeln för i runda slängar en fjärdedel av all handel. Intressant nog hittar vi Storbritannien på tredje plats, med en andel långt över exempelvis USA.

Som alltid ska vi inte stirra oss blinda på exakta procenttal här. Det handlar om uppskattningar trots allt (även om siffrorna ska komma från officiella nationella källor). Framförallt svarar inte heller den här rapporten på hur nivåerna kommer att se ut framöver.

Online share of retail sales jumps to 19% amid lockdowns – UN

Online sales accounted for nearly a fifth of total retail turnover last year as lockdowns to combat the spread of the coronavirus pandemic fuelled a boom in e-commerce, a United Nations study released on Monday showed.

Handeln börjar återgå till de fysiska butikerna – vilken blir den nya normala e-handelsnivån?

En undersökning från Storbritannien, som kan ge intressanta fingervisningar hur utvecklingen kommer attt se ut även här hos oss. Britterna har, som väntat, börjat handla mer i fysiska butiker igen i takt med att det brittiska samhället har börjat öppna upp. Det i sin tur gjorde att andelen e-handelsköp rasade rejält på årsbasis. Från 68,8 % till 41,5 %.

Men det är förstås ett ras från ett överdopat och framtvingat utgångsläge. En mer relevant jämförelse är att titta på hur fördelningen såg ut under april 2019 – då stod e-handeln för 29,7 %.

Vad betyder det här? Förstås svårt att sia om redan nu. April 2021 var fortfarande inte en normal månad och frågan är när vi kan sägas ha normala månader igen. (Eller snarare: när vi landar i ett nytt normalläge.) En ökning av e-handeln med över 10 % på två år är fortfarande ett rejält hopp. Den stora frågan på lite kort sikt är: vilken kommer den nya platån för e-handeln bli?

Kommer säkerligen skilja rejält mellan olika branscher och produkter, men vilken nya snittnivån blir. Ligger e-handeln kvar på nuvarande nivåer eller har den jobbat sig ned till ungefär var den låg före pandemin?

Den här utvecklingen kommer också kunna ge ledtrådar om när utslagningen och konsolideringen inom e-handeln tar fart.

https://internetretailing.net/themes/themes/retail-sales-shift-away-from-online-in-april-as-shops-reopen–but-41-of-uk-retail-still-ecommerce-consumer-spending-grows-04-23137?1

Strömmade medier

Disney+ har nu ca 104 miljoner prenumeranter, växer fortfarande dubbelt så snabbt som Netflix

Ny kvartalsrapport för Disney – för det första post-pandemiårkvartalet. (Ja, åtminstone det – förhoppningsvis – riktiga pandemiåret. För den här gången.) Det gick inte riktigt så bra som marknaden hade hoppats. Överlag. Inte minst för strömningstjänsterna.

Disney+ har nu 103,6 miljoner prenumeranter och visar upp samma mönster som de flesta riktigt stora innehållstjänster. Användartillväxten mattas av och snittintäkterna per användare fortsätter minska i takt med att allt fler kunder kommer från tillväxtmarknader med lägre inkomster och därmed lägre abonnemangspriser. Men med det sagt är de 8,7 miljoner prenumeranter som Disney plussade på med för sin huvudströmningstjänst fortfarande mer än dubbelt så många som de Netflix ökade med. Det i sin tur gör att Disney+ nu, efter 2,5 år, är ganska precis exakt hälften så stor som just Netflix.

För Disney tillkommer dessutom prenumeranter på Hulu och livesporttjänsten ESPN+, vilket gör att Disney som strömningsföretag nu totalt har runt 160 miljoner prenumeranter. Visst, även om det lär finnas överlappning mellan tjänsterna – inte minst via olika sampaketeringar.

Frågan kommer oavsett bli hur mycket tillväxtkurvan för Disney+ har planat ut. Hur nära taket den redan har kommit.

Disney Plus Hits 103.6 Million Subscribers as Rapid Growth Slows, ESPN Plus Perks Up

Disney Plus grew to 103.6 million subscribers worldwide as of April 3, which fell short of Wall Street targets.

Amazons videotjänster har använts av 175 miljoner Prime-medlemmar

I Amazons senaste kvartalsrapport häromveckan droppade företag en några nya datapunkter – som att företagets annonsfinansierade videotjänster har använts av 120 miljoner människor. Och den här: att 175 miljoner Prime-medlemmar har strömmat videoinnehåll i Amazons tjänster senaste året.

Visst. Är en siffra som simmar lite i ett kontextvakuum. Det skulle – rent teoretiskt – kunna innebära att 175 miljoner primare har tittat en gång var under 2020. Nu lär det förstås inte vara så här illa, men som illustration av hur lite Amazon egentligen sa om det här.

Men oavsett är det en siffra och siffror är till för att jämföras med andra siffror. Även när det haltar.

Amazon Prime ska ha klivit över 200 miljoner medlemmar under årets första kvartal. Det skulle i så fall innebära att nästan 90 % av alla som är med i Amazons lojalitetsprogram också använder företagets videotjänster. Tittartimmarna ökade dessutom med 70 % jämfört med ett år sedan. Och ovanpå allt det här tillkommer Amazons annonsfinansierade videotjänster. Som jämförelse hade Netflix 207 miljoner prenumeranter i slutet av Q1.

Kommer ni ihåg när Amazon var ett e-handelsföretag?

Amazon Tops Q1 Expectations, Bezos Touts More Than 175 Million Prime Video Viewers

Amazon easily beat Wall Street forecasts in Q1 and said over 175 million Prime members have streamed TV shows and movies in the past year.

Spotify gör det möjligt att länka till specifika tidpunkter i poddar

Spotify gör en Google. Lägger till ankarlänkar i sina poddar. Möjlighet att länka till specifika tidpunkter inuti en podcast.

Och anledningen tror jag är, tja, TikTok. Eller åtminstone kortformatet.

Poddar är överlag rätt långa skapelser. Långljud. Men genom att låta användare dela till ett specifikt avsnitt så kan fler lockas att mikrolyssna. Lite som den kortvideoapp som Netflix släppte, som gör det möjligt att bingea de roliga höjdpunkterna i Netflix-serier.

Frågan är förstås hur det här kommer att påverka lyssnarstatistiken för Spotifyö-poddar.

Spotify lets you share a specific timestamp from a podcast

It’ll be easier to get friends to listen to a specific part of an episode.

Youtube sätter upp en fond om 100 miljoner dollar som ska gå till Shorts-skapare

I förra veckan släppte Youtube så sin TikTok-konkurrent Shorts i USA, det andra landet som får tjänsten efter USA. Och för att få snurr på den så gör Google som techjättar gör mest i de lägena: kastar en massa pengar efter folk.

Youtube har nu satt upp en fond om 100 miljoner dollar som ska gå till Shorrts-skapare. Youtube konstaterar också att fonden ”bara är det första steget i vår resa mot att ta fram en långsiktig modell för att låta innehållsskapare tjäna pengar på Shorts”. Läs: vi kommer förstås inte betala för innehåll hur länge som helst. Nu vill vi att ni ska berätta för oss hur vi ska göra så att vi kan göra så att ni kan tjäna pengar.

No Title

No Description

Youtube lägger 7 miljoner dollar på två nya program för journalister

Youtube plöjer inte bara ner pengar på Shorts-skapare – alltså de yooutubare som Google hoppas ska börja skapa innehåll till Youtubes nya TikTok-konkurrent – utan de kastar också lite mer pengar efter journalister.

Mer specifikt handlar det här om att Youtube sätter upp en fond om 7 miljoner dollar för att finansiera två nya program som vänder sig till journalister. Uttalat ”digital first”-journalister. Kort sagt program som är tänkta att hjälpa journalister att få snurr på sitt youtubande.

Anledningen ska vara därför att Youtubes användare ”efterfrågar mer video från journalister och nyhetskällor med hög auktoritet”. Känns dock som att det nog snarare handlar om att det är Youtube själva som vill ha det. Mer innehåll som de kan peka på och lyfta fram för att visa att de inte bara har fejknyheter på sin plattform.

Ja, plus att det också måste sägas vara del av Googles lite… komplicerade relation med just nyhetsvärlden. Ännu ett försök att få publicister och (oberoende) journalister på lite bättre humör.

Oavsett: bra initiativ.

YouTube spending $7 million on 2 new journalism programs

It’s the 1st time YouTube is funding journalism independently of Google’s $300 million Google News Initiative.

Youtube testar chattar bara för prenumeranter

Ny test från Youtube: chattar som bara är öppna för prenumeranter under livesändningar. Innebär inte att det går att starta ”låsta” sändningar utan det är just själva chattfunktionen som stängs av för dem som inte prenumererar på en kanal.

Growthhackande för att öka antalet prenumeranter skulle man kunna spekulera. Men lär handla om samma skäl som för de flesta liknande funktioner på alla de stora plattformarna: möjlighet att försöka bort skräp och hatkommentarer ur bilden. Eller åtminstone minska mängden rätt ordentligt.

YouTube Is Beta Testing Subscriber-Only Chat Mode For Live Streams – Tubefilter

Ryan Wyatt, the managing director of gaming and commerce at YouTube, shared on Twitter that, following requests from the community, YouTube is testing a so-called ”subcriberss-only mode,” which will enable creators to host exclusive chats their subscribers. The aim of the feature is to streamline chats to more dedicated fan groups.

 

IoT – internet of things

Amazon, Apple och Google inleder gemensam certifiering av uppkopplade prylar senare i år

Väldigt intressant. Väldigt bra. Amazon, Apple, Google och ett antal andra organisationer kommer börja med certifiering av uppkopplade prylar via en gemensam standard senare i år. Med andra ord: det ska bli lättare att ta fram och bygga tjänster för uppkopplade enheter. Istället för att du som kund måste välja prylar utefter vilket ekosystem du föredrar så är tanken att det inte längre ska spela roll. För utvecklare behöver du bara utveckla för en standard (ja, eller åtminstone rejält många färre än innan). Alla kompatibla prylar märks med samma ikon, likt wi-fi eller bluetooth.

Dessutom passar samarbetsorganisationen på att byta namn. Istället för den ingenjörstunga ordleken CHIP (Connected Home over Internet Protocol) så kommer det nu vara Matter som… matters.

Matter-tekniken ska vara open source och royaltyfri att använda.

Inte så att världen kommer att förändras över en natt tack vare Matter. Men det är ett väldigt välkommet steg mot lite mindre härk för den som vill bygga upp ett uppkopplat hem som skär rakt igenom techjättarnas olika ekosystem.

Sen finns det förstås både affärsmässiga och politiska anledningar bakom. Om alla kör samma standard så hoppas de inblandade bolagen att det ska kunna driva upp försäljningen och användningen av prylar och ekosystem. För de största inblandade bolaggen handlar det givetvis också om att visa hur öppna de är – både bokstavligen och bildligt – och att det absolut inte finns något behov att stycka upp dem.

Scared of smart-home tech? This program with Google, Amazon and Apple backing promises everything will play nicely together

Smart lightbulbs, door locks, thermostats and other items should be easier to install and interconnect, and Google will upgrade many current products with Matter software updates.

Google och SpaceX börjar samarbeta kring internetuppkoppling

Nytt tungt samarbete på internetuppkopplingsområdet. Google och Elon Musks rymdföretag SpaceX gör nu gemensam sak i en tänkt win-win. SpaceX och deras kunder får tillgång till Googles molntjänster och Google ska kunna erbjuda SpaceX:s snabba rymdinternet till sina kunder. De båda bolagen tänker sig alltså ett allt-i-ett-paket som de ska kunna marknadsföra mot sina respektive kundstockar.

Och det sistnämnda lär vara den främsta anledningen till att bolagen nu har hittat varandra. SpaceX är… rätt ensamma om att skicka ner internetuppkoppling från rymden. Så här långt. Men de är fortfarande en extremt liten spelare när det gäller att erbjuda den här typen av tjänster (inte minst eftersom, tja, de inte ens har dragit igång än…) Google å sin sida har inte fått samma snurr på molntjänsterna som Amazon och Microsoft.

Det handlar alltså mycket om att kunna driva, i prinicip, en marknadsföringslinje. Med en lösning som ska vara mer attraktiv än konkurrenternas.

Elon Musk’s SpaceX inks satellite connectivity deal with Google Cloud

Google announced a deal on April 13th to use SpaceX’s growing satellite broadband service Starlink with its cloud platform, Google Cloud, with services starting in late 2021.

Amazon inleder samarbete med Tile och Level för att ta sig an Apple

If you can’t beat ’em, join andra och beat ’em tillsammans. Eller nåt. Amazon inleder oavsett samarbete med spåra-prylar-företaget Tile och smartlås-tillverkaree Level. Anledningen är förstås Apple.

För bara ett par veckor sedan släppte så Apple till sist den spårningspryl som det hade pratats om länge. En Tile-konkurrent som gör det möjligt att inte bara spåra Apple-prylar via Apples egen Hitta min-app, utan nära nog vilken pryl som helst. Samtidigt öppnade också Apple Hitta min för tredjepartsintegrationer, så att det alltså går att bygga in spårning med Apples tjänst i nära nog vad som helst.

Men inte bara det. Apple gör förstås allt fler inbrytningar i det som så här långt har varit lite av Amazons techdomän: det uppkopplade hemmet. Även om både Apple och Google förstås knyter ihop väldigt mycket av de uppkopplade hemmen så har Amazon kommit längre med att produktifiera sin roll som uppkopplingshubb.

Tile kan delvis också lösa en av Amazons stora svagheter: avsaknaden av mobil närvaro. Nu samarbetar Amazon sig till ett rätt stort nätverk av spårningsprylar som tillsammans, likt Apples motsvarighet, kan ge ännu noggrannare spårning.

No Title

No Description

Tyska säkerhetsforskare lyckas hacka AirTag

Ha. En av funktionerna i Apples nya spårningspryl AirTag är att det ska gå att blippa en upphittad AirTag – både med en iPhone och en Android-mobil – och få upp en länk till ett ”anpassat budskap”. Förstås tänkt att främst vara för information om vem som äger AirTagen så att man kan lämna tillbaka den. Men min första tanke med en blipplänk var att någon förstås kommer hitta på ett sätt att hacka den. Och mycket riktigt – nu har några tyska säkerhetsforskare lyckats med precis det. Snabbare än vad jag hade trott.

Forskarna har helt enkelt skaffat sig tillgång så att de kan programmera om den funktionen så att länken exempelvis leder till något som försöker installera malware i din mobil, få dig att köra igång Bank ID och så vidare.

Vi kan väl anta att Apple kommer försöka plugga igen det här säkerhetshålet rätt omgående, även om hotet i sig måste sägas vara rätt litet. Visst, någon skulle kunna strössla med fuling-AirTags och hoppas att någon plockar upp och blippar dem (Unfriended: Dark Web, någon?) Men för normal AirTag-användare borde hotet vara nära nog icke-existerande. Så som det oftast är när forskare och hackare lyckas runda säkerhetslösningar i konsumentprodukter.

Mycket av diskussionen kring AirTag har handlat om dess potential som stalkerprylar (även om det inte är något som har drabbat Tile särskilt mycket och vi kan väl anta att det i stort kommer vara ungefär likadant för AirTag). Det är förstås också något som har testats. Men det forskarna här sätter fingerat på är ett i det stora hela betydligt större hot: möjligheten att hacka uppkopplade prylar. Ta över saker i våra hem – eller hem helt och hållet – våra bilar och förstås rent samhällskritiska funktioner.

Och då har vi inte ens hunnit komma fram till biohackandet än.

AirTag hacked for the first time by security researcher [Video] – 9to5Mac

A German security researcher was able to hack the AirTag, modifying its NFC URL for Lost Mode. Here’s the video of the modified item tracker.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *