Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
Mobilt
Rapport: 96 % av alla amerikanska appanvändare säger nej till spårning i iOS 14.5
Typ… ouch? Inför Apples iOS 14.5-uppdatering, den som tvingar iOS-appar att be sina användare om lov innan de börjar annonsspåra dem, så spekulerades det i hur många som faktiskt skulle gå med på att låta appar (fortsätta) spåra dem. Från väldigt positiva rapporter som sa att det nog kunde bli rätt hög andel som säger ja till undergångsscenarion som pekade på att två tredjedelar skulle säga nej. Nu visar det sig att det kanske blir ett långt mycket värre undergångsscenario. Åtminstone om man frågar appanalysplattformen Flurry.
Enligt en rapport från Flurry så säger 96 % alla amerikanska iOS-användare nej till att bli spårade. Eller omvänt: bara 4 % säger ja. Intressant nog drar USA ner snittet rätt ordentligt, då det globala snittet ligger på 11-13 %. Men även det är ju… mindre än en tredjedel.
En hel hög brasklappar. Flurry ska spåra 1 miljon appar och ”ge insikter” om två miljarder mobila enheter varje månad. Jag antar att det är sammantaget, vilket innebär att det är väldigt stor del Android. Rätt stort urval, men fortfarande ett urval. Dessutom handlar siffrorna om de två veckor som iOS 14.5 har varit ut. Det lär finns rätt många appar som ännu inte har uppdaterats efter iOS 14.5 – och som medvetet kanske kommer försöka uppdateringsstrutsa så länge det går. Dessutom är de som är snabba med att uppdatera inte genomsnittsanvändare – även för iOS.
Att följa siffrorna framöver, alltså. Men, tja, som sagt. Typ ouchie om det håller i sig.
96% of US users opt out of app tracking in iOS 14.5, analytics find
Some of the first data on user behavior exceeds advertisers’ worst fears.
Digitalisering
Angola har hög grad av kvinnliga entreprenörer – av nödvändighet
Ett så kallat Selin-diagram. Finns som synes inga som helst hinder för kvinnligt företagande.
Skämt åsido. en intressant infografik av flera anledningar. Inte minst med tanke på just ovanstående diskussion, men även överlag. Jag tänkte fokusera på två: Afrika och anledning.
Visst, det är förstås utdrag av de 43 länder som har undersökts (Sverige är ett av dem) och visst finns det en hel massa anledningar som ger olika förutsättningar, men överlag är andelen entreprenörer, alltså invånare som driver eget företag snarare än att vara anställd, högre i länder längre ned i den ekonomiska trappan. Inte så konstigt. Färre Ica och fler lokalmataffärer på hörnet.
Och det är här vi hittar anledningen: i ett land som Angola (med fler kvinnliga entreprenörer än manliga) sker företagandet av nödvändighet, inte för att man är trött på chefen. Det handlar mycket bokstavligen talat om överlevnad. Visst ”entreprenör” betyder nog inte nödvändigtvis samma sak i Sverige och i Angola.
Mycket här lär handla om rätt analoga aktiviteter, men det digitalbubblar förstås även i Afrika. En ständig pandemi, om man så vill. Digitaliseringshopp som sker för att det inte finns något val.
Kommande årtionde eller så så lär mycket handla om Sydostasien i allmänhet och Indien i synnerhet. Sedan är det Afrikas tur. Åtminstone de delar av Afrika som haft problem att resa sig efter koloniseringsöverkörningen. Vi pratar om en kontinent med en till stora delar ung befolkning. Människor som inte valde mobilen som sin allt i allo-pryl för att det var smidigt och bekvämt utan för att närmaste bankomat är en halv kontinent bort.
Det kan alltså vara en kontinent full av entreprenörer. Entreprenörer som idag verkar i några av de techhubbar som blir allt vanligare runt om i Afrika – eller som bokstavligen talat sitter mitt på en savann med sin mobil och as we speak grundar nästa Amazon.
(Sen känns uppdelningen mellan ”innovationsdrivet” och ”av nödvändighet” som en lite knasig uppdelning. Nöden är ju som bekant alla uppfinningars moder. Om man vill visa på olika slags drivkrafter bakom företagsskapande och entreprenörsskap så kanske det snarare borde handla om ”av nödvändighet” och ”för att förverkliga sig själv”, eller något sådant. Och innovation kan förstås vara del av båda.)
Ekonomi och finans
Facebook drar tillbaka betalansökan i Schweiz, flyttar sin kryptovaluta Diem till USA
Facebook fortsätter att skala tillbaka ambitionsnivån för sin kryptovaluta Diem – som tidigare hette Libra. Nu drar Facebook tillbaka sin ansökan om att få betallicens i Schweiz – som varit planen sedan början – och flyttar istället hem projektet till USA. Där kommer Facebook kämna in ansökan om att Diem ska bli en ”money-services business”, underställd reglering från USA:s finansdepartement.
Det är med andra ord det senaste draget i Facebooks försök att överhuvudtaget få upp Diem på banan. Och genom att nu alltså gå så här långt i försöken att blidka framförallt USA så ger Facebook upp rätt mycket det sista av friheten för Diem.
Inte nog med det. Dessutom inleder Diem ett samarbete med Kalifornien-baserade banken Silvergate Capital, en bank som är inarbetad på kryptoområdet. Det är Silvergate som kommer att ge ut Diems pengar, som i sin turn kommer vara kopplade till dollarn. (Från början var det tänkt att Libra visserligen skulle ha varit en stablecoin, en ”korg” av externa tillgångar som dollar och euro, men Facebook backade till barar dollar för ett tag sedan.)
Med andra ord kommer Facebook och Diem att ”bara” bli en transaktionsmotor för digitala valutor, där Diem kommer vara en i mängden. Visst, inte det sämsta. Facebook har storleken att kunna bli en stor och tung spelare här – men det är rätt långt ifrån de högt flygande Libra-ambitionerna.
Then again, just transaktionsbiten lär ha varit en väldigt stor del av det Facebook ville få till. Med de tillhörande potentiella transaktionsavgifterna. Och möjligheten att kunna erbjuda alla som lägger sina shoppar hos Facebook betydligt lägre avgifter än hos många/de flesta andra.
No Title
No Description
Tesla pausar möjligheten att betala med Bitcoin eftersom det sliter för mycket på miljön
För inte särskilt länge sedan öppnade Tesla för möjligheten att betala för sin Tesla med Bitcoin. Helt i linje med kryptoförespråkaren Elon Musks inställning. Men nu ”pausas” det betalalternativet. Anledningen? Sliter för mycket på miljön.
Tesla har kommit till insikten att det används för mycket fossila bränslen för att bryta och hantera Bitcoin. Vilket… man kan tycka att de kanske borde ha haft redan för några veckor sedan när betalalternativet lanserades. Var inte direkt en särskilt stor hemlighet. Men hej. Mycket kan tydligen hända på några veckor.
Tesla säger dessutom att de inte tänker sälja några av de 1 miljard dollar+ som företaget sitter på i Bitcoin. Åtminstone inte till dess att mer miljövänlig eldrift kan säkras.
Det här är förstås också något som alla företag som går ut med att de värnar miljön har att tänka på. Och ett område som det inte talas riktigt lika mycket om exempelvis när det handlar om e-handel: hur miljövänliga är betalalternativen som erbjuds?
(Dessutom kan vi hoppas att initiativ av den här typen också kan gynna och driva på utvecklingen av mer miljövänliga kryptvalutor.)
Tesla suspends Bitcoin car purchases citing environmental impact
You can’t buy a Tesla with Bitcoin anymore.
Alibaba gör kvartalsförlust för första gången som börsnoterat bolag
Igår var det dags för kvartalsrapport Q1 för Alibaba. Och det blev en lite historisk rapport: Alibaba rapporterade sin första kvartalsrapport som börsnoterat företag (sedan 2014, alltså).
Lite förvånande kan tyckas, med tanke på att i princip alla e-handelsföretag har gynnats rejält av 2020. Men förlusten handlar om en engångsutgift – den bot som kinesiska myndigheter dängde till Alibaba med för konkurrensbrott.
Alibaba var det första stora techbolaget som drabbades av Kinas konkurrsensmyndigheters nyinköpta slägga, vilket i sin tur har tvingat Alibaba att sänka sina avgifter till handlare och öppna för konkurrenter. Och nu är det just konkurrenterna som står på tur att myndighetsgranskas – som Tencent och Meituan.
Det här kan förstås också slå mot företagens intäkter framöver. Men det visar också att den helt okontrollerade tillväxten för kinesiska techbolag har nått vägs ändå. Ett sätt att alltså främja konkurrensen på området – som brukar vara syftet när konkurrensmyndigheter gör den här typen av insatser. Eller, som allt mer framstår som det främsta skälet i Kina: kommunistpartiet börjar känna sig allt mer hotat av techjättarnas makt och inflytande.
Game of Thrones på kommunist-tech-kinesiska, alltså.
No Title
No Description
Dogecoin rasar efter Elon Musks framträdande hos Saturday Night Live
Ha. Vad behöver meme-som-blev-riktiga-kryptovalutan-Dogecoin för att nå nya toppnivåer? Att Elon Musk inte är med i Saturday Night Live.
Dogecoin Down Nearly 40% From Record Value After Elon Musk ’SNL’ Appearance
The coin plummeted in value to $0.45, tarnishing investor hopes it would soar past $1 ”to the moon.”
Övrigt
USA drar tillbaka sitt svartlistningshot mot Xiaomi
I Trump-administrationens elfte timme (lite oklart i tid när det ska räknas som) så dängde USA till med nytt svartlistningshot mot ett kinesiskt konsumentföretag: Xiaomi. Och till skillnad mot vad USA försökte göra mot TikTok och WeChat så handlade det här inte om påstådd oro att kinesiska staten spionerar på amerikanska medborgare, utan att Xiaomi likt Huawei har täta band till Kinas militär. Att släppa in teknik från Kina, exempelvis i 5G-nät, är att be om att Kina ska komma in och ta över. Ungefär. Men nu backar USA från sitt svartlistningshot mot Xiaomi.
Istället har Xiaomi och USA:s försvarsdepartment kommit överens ”om en väg framåt” som ska lösa den uppkomna situationen. Exakt vad det innebär är däremot lite mer… oklart.
Spontant känns inte steget mellan Huawei och Xiaomi jättestort. Visst, Huawei kan vara mer B2B-tungt och är inte en nätverksspelare på samma sätt, men Xiaomi har ett allt större utbud av IoT-prylar som de rätt aggressivt försöker få ut på marknader utanför Kina. Mobiler inte minst, förstås.
Den stora frågan är om det här kan betyda lite lättnad av USA:s rätt tuffa hållning mot Kina. Så här långt har Biden-administrationen inte slagit ner på kinesiska företag – eller ens mer än halvhjärtat drivit de Kina-förbudsfrågor som Trump dumpade i Bidens knä. Men officiellt har USA heller inte signalerat några större ändringar i sina policies.
Ännu ett område som kommer bli intressant att följa. Ett som påverkar de flesta länder och företag – vare sig de har valt sida i handelskriget mellan Kina och USA.
US backtracks on Xiaomi blacklisting
Xiaomi sued the government over one of Trump’s final trade war moves
Kinas födelsetal fortsätter sjunka – vilket gör att Kina kanske aldrig blir världens största ekonomi
Så har Kinas stora en-gång-om-årtiondet-folkräkning sammanställts. Den nya officiella siffran är att det nu finns 1,4 miljarder människor i Kina. 72 miljoner fler än för tio år sedan. Men däremot fortsätter födelsetalen att sjunka. Förra året föddes 18 % färre människor i Kina än 2019. Befolkningen blir också allt äldre även i Kina, vilket i sin tur ledde till att andelen kineser i arbetsför ålder senaste decenniet har sjunkit från 70,1 % till 63,3 %.
Ännu ett exempel på hur Kina inte längre är ett tillväxtland (bokstavligen talat), även om landets ekonomi fortfarande mäts efter den måttstocken. Och ja, även just den ekonomiska tillväxten börjar mattas av.
Så varför delar jag den här? Även om Kina i stort är mycket i fokus inte minst när det gäller det digitala området så kanske en folkräkningsrapport känns sådär spännande och relevant. Men det har att göra med Kinas roll som världens största ekonomiska supermakt.
När det pratas ekonomiskt världsherravälde så är synen rätt mycket ”när” inte ”om” Kina kommer gå om USA som världens största ekonomi. Men utvecklingen vad gäller befolkningen och därmed ekonomin gör att det blir allt mindre säkert. Kina kan med andra ord redan ha slagit i samma tak som USA.
De kommande decenniet kommer världens befolkning framförallt att öka i Asien. Men i nästa generations tillväxtländer. Det kan rentav vara så att det är troligare att Indien går om Kina än att Kina går om USA.
WeWorks VD: de minst engagerade medarbetarna vill fortsätta jobba hemifrån
Och månadens pris i kategorin ”otur när hen tänkte” går till *trumvirvel* WeWorks VD Sandeep Mathrani.
Anledningen? Mathrani har kommit på en modell för hur man kan identifiera de mest engagerade medarbetarna. Det är de som vill komma tillbaka till kontoret igen. Mer specifikt är det de medarbetare som vill vara på kontoret två tredjedelar av tiden. Minst. De minst engagerade är ”väldigt tilfreds med att arbeta hemifrån”.
Såååå… nej det här är så dumt att inte ens vet var jag ska börja.
Wikipedia-posten för ”logiskt felslut” har just fått en ny omslagspojke.
https://www.wsj.com/articles/wework-ceo-says-workers-who-want-back-into-the-office-are-the-most-engaged-11620837018
Amazon föreslår Android-appen för iOS-användare
Första riktigt konkreta beviset på hur hårt Apples nya appspårningsbegränsning i iOS 14.5 slår. Den har HELT slagit ut Amazons möjligheter att rikta annonser.
Mark Zuckerberg har en get som heter Bitcoin
Har Mark Zuckerberg en get som heter Bitcoin? Klart Mark Zuckerberg har en get son heter Bitcoin.
Mark Zuckerberg has a goat named Bitcoin and we’re a little worried for it
Where some see cute goats, others see a message about the Facebook founder’s feelings on cryptocurrencies.