Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
IoT – internet of things
Amazon drar igång ett vårdacceleratorprogram
Amazon, i likhet med i princip alla techjättarna, doppar allt fler tår i vård- och hälsoområdet. Här senaste initiativet: en vårdaccelerator. Ett acceleratorprogram som alltså specifikt vänder sig till startups och företag som arbetar med digitala vårdlösningar. Ett initiativ som dessutom görs i samarbete med befintliga vårdacceleratorn KidsX (sprunget ur Los Angeles barnsjukhus).
Tio amerikanska startups kommer att väljas ut till programmet, som under fyra veckor sedan får ”ta del av AWS:s tekniska och kommersiella expertis”. Så ja, det är alltså Amazons molntjänstdel som formellt står som ansvarig för programmet, vilket också visar att Amazon hoppas kunna använda acceleratorn för att driva trafik och affärer till just AWS.
Men det är förstås inte bara serversidan som Amazon hoppas ska kunna dra nytta av programmets produkter, vård överlag blir en allt större del av Amazons verksamhet. E-handlaren har redan eget onlineapotek och egna fysiska vårdcentraler för personalen. Det ryktas om att Amazon också siktar på att öppna fysiska apotek och bredda vårdcentraler till andra företag. Lägg till de allt fler Amazon-märkta uppkopplade prylar som börjar finnas i våra hem som har vi konturerna till ett riktigt Life OS.
https://www.fiercehealthcare.com/digital-health/amazon-launches-digital-health-accelerator-a-focus-voice-technology-virtual-care
SpaceX:s rymdinternet Starlink siktar på global täckning i september 2021
Sugen på att få ditt internet nedbeamat från rymden? Grattis! Datumet när det kan bli verklighet rycker allt närmare. Elon Musks SpaceX gick nyligen ut med att planen är att företagets rymdinternet Starlink ska nå global täckning i september i år.
1800 satelliter ska så här långt ha skjutits upp av SpaceX och det är dessa som kommer att bli ”mobilmasterna” för Starlink. Istället för de sedvanliga markbundna uppkopplingspunkterna så är tanken alltså att internetuppkopplingen ska skickas ned från satellitnätverket.
SpaceX är med andra ord del av en trend som växer sig allt starkare, med olika flygande lösningar i gränslandet mellan den yttersta atmosfären och rymden som har som syfte att erbjuda internet. Till alla är tanken, men förhoppningen är förstås att det här särskilt ska kunna gynna de delar av planeten som idag mer eller mindre helt saknar uppkopplingsinfrastruktur.
Nu är det väl inte så att Starlink i sig kommer att helt vända upp och ned på internetoperatörernas verksamheter här och nu, men förhoppningsvis kommer initiativ som Starlink och andra på sikt skaka om såväl affärsmodeller som tillgänglighet och pris.
SpaceX’s Starlink satellite internet service expects global coverage this fall
Starlink president says continuous coverage is likely by around September
Roboten Pepper går i graven
På sätt och vis en icke-nyhet. Roboten Pepper går i graven. Eller har redan gått i graven. Ägaren Softbank stoppade tillverkningen redan i augusti förra året. Anledningen var svag efterfrågan. Under de sex år som Pepper har funnits så har bara totalt 27 000 exemplar tillverkats.
Och visst. Fram till nu så har anledningarna att skaffa sig en egen människowannaberobot för hemmet varit… inte jättemånga. Få kommer gråta sig till sömns att Pepper inte längre finns bland oss (ja, eller de som har tillverkats finns ju bland oss. Fast de finns ju inte bland oss för de flesta eftersom så få Pepper-robotar tillverkades. Äh, ni fattar).
Men det finns trots allt något rätt symboliskt här. Inte så att Pepper var den första roboten i sitt slag. Men Pepper blev bokstavligen talat ansiktet för den första gången i historien som den här typen av robotar på riktigt börjar bli en del av samhället, även om det är… en bit kvar till det stora genombrottet.
Pepper blev också stor del av den utseendemässiga sinnebild vi har av människoliknande robotar: inte utseendemässiga kopior (som Sophia), utan tog istället fasta på saker som är det vi gillar hos våra medmänniskor. Faktum är ju att vi (än så länge) snarast tycker att försök att göra robotar som helt ser ut som människor snarast är lite allmänt creepy.
Vi vill se att det är robotar. Men de får väldigt gärna ha mänskliga attribut.
RIP Pepper the Robot (2014-2020)
Only about 27,000 of the humanoid robots were ever produced.
Brickit – appen som skannar dina legobitar och kommer med förslag på vad du kan bygga
Sååååå det här är ju helt jävla briljant. Appen Brickit. Skanna en hög legobitar och få förslag på vad du kan bygga utifrån dem. Komplett med instruktioner hur.
Om den funkar en bråkdel så bra som det ser ut så kan det vara det bästa sedan skivat bröd.
Brickit – Build new things from your good old bricks
Brickit is an app that scans your pile of bricks, identifies every piece in it, gives you ideas what to build with them with step-by-step instructions and lets you share the things you make with other enthusiasts.
Hyundai firar uppköpet av Boston Dynamics med en dance off mellan BTS och roboten Spot
I dagarna har Hyundais köp av robottillverkaren Boston Robotics slutförts, vilket betyder att robotar som tvåbenta Atlas och fyrbeningen Spot nu alltså har ett nytt koreanskt hem. Hur firar man det? Med en dance off, förstås!
Ja, eller Spot-dansande, åtminstone. Till en låt av (förstås) k-pop-sensationen BTS. En låt som ursprungligen användes för att marknadsföra Hyundai-elbilsmärket Ioniq. Men istället för Hyundai x BTS så ger jag er nu: Hyundai x Boston Dynamics.
(Kan du inte få nog? Här får du lite bakom kulisserna, med utlovad dance off. Där även Atlas får showa off sina skills.)
Spot’s On It
We’re thrilled to be part of the Hyundai Motor Group! And we’re celebrating with a dance to BTS’s ”IONIQ: I’m On It.” Read the behind the scenes story of the dance: http://blog.bostondynamics.com/all-together-now Check out the video of BTS meeting Spot: https://www.youtube.com/watch?v=GJZeMgqQMjA
Mobilt
Google släpper VPN för iPhone
Det här är milt sagt intressant. Google släpper en VPN för sitt mobilabonnemang Fi. Med andra ord en tjänst som ska skydda uppkopplingar genom att köra trafiken via en server som ska dölja IP-adressen. Så långt inte särskilt konstigt, men det som sticker ut är att VPN-tjänsten nu släpps för iPhone.
Det här innebär att iPhone-ägare senaste veckorna på sätt och vis har fått två nya VPN-tjänster att välja på: Googles och Apples.
Visst, nu krävs att du antingen är Fi-abonnent eller iCloud+kund – och den första finns inte i Sverige och den andra släpps inte förrän i höst. Apples lösning är dessutom inte en fullskalig VPN. Men jag misstänker att båda företagen har större VPN-ambitioner än så här.
Google har dessutom hittat ett potentiellt ytterligare sätt att kapitalisera på iPhone-kunderna. Och med tanke på att Apple just nu jobbar hårt på att trycka ut sina tjänster till plattformar utanför det egna ekosystemet så misstänker jag att Apple gärna ser att det omvända skulle bli verklighet.
Google Fi’s built-in VPN starts iPhone rollout
Google Fi’s VPN service has started rolling out to subscribers on iPhone. The feature has been available on Android since launching in beta in November 2018.
Ekonomi och finans
Facebook världens sjätte företag någonsin värt över 1 biljon dollar
I förra veckan blev Microsoft det tredje börsbolaget någonsin att nå ett marknadsvärde över 2 biljoner dollar (tillsammans med Apple och saudiska oljebolaget Aramco). Ikväll var det dags för Facebook att gå med i en nästan lika exklusiv klubb: Facebook är numer det sjätte börsbolaget någonsin att nå ett marknadsvärde över 1 biljon dollar. (De övriga två är Google och Amazon.)
Inte bara det. Det innebär dessutom att Facebook är det företag som har nått den rätt galna gränsen snabbast. Det tog Facebook 17 år att nå 1 biljon medan tvåan Google behövde 23 år. Räknar vi från börsnoteringsdatumen så tog det Facebook 9 år och Google 16 år.
Anledning för Facebook att fira, alltså. Men Facebook har en annan anledning att korka upp champagnen – en som är ännu större för företaget. Hockeyklubban i dagens aktiekurs, och som passande nog knuffade Facebook över biljongränsen, var att en domstol har underkänt USA:s konkurrensverk FTC:s stämning mot Facebook. Den stämning som siktade på att tvinga Facebook att upphäva Facebooks köp av Instagram och WhatsApp.
Motiveringen? FTC har inte på ett trovärdigt sätt kunnat lägga fram bevis för att ”Facebook har monopol på marknaden för Personal Social Networking-tjänster”.
Så även om uppstyckningsfaran fortfarande är långtifrån över så var idag en VÄLDIGT bra dag för Mark och hans kompisar på Facebook.
(Och för att sätta siffran lite i ett sammanhang: Facebook är nu alltså värt ganska precis dubbelt så mycket som Sveriges totala BNP förra året.)
Amazon köper krypterade meddelandetjänsten Wickr
Nytt uppköp för Amazon: Wickr. En krypterad meddelandetjänst. Och inte vilken krypterad meddelandetjänst som helst, enligt dem själva så ska Wickrs lösning vara den enda ”samarbetstjänst” som lever upp till de säkerhetskrav som USA:s säkerhetsmyndighet NSA har satt upp.
Jag låter det vara osagt om så är fallet, men det handlar oavsett om en säker meddelandetjänst. Som artikeln konstaterar: för att Amazon ska kunna skaffa sig ännu fler lukrativa AWS-kontrakt hos stora företag och försvarsorganisationer. Men det behöver förstås inte stanna där: en säker meddelandetjänst är något som kan komma även andra Amazon-kunder tillgodo. Och det är nog mot den bakgrunden som vi ska se uppköpet.
Amazon är fortfarande världens största molntjänstleverantör med sitt AWS, men till skillnad från Microsoft och Google så är det rätt tunnsått med samarbetsverktyg som kan paketsäljas tillsammans med molnlösningarna. Inget Office eller Teams (åtminstone inget som har blivit framgångsrikt).
Vi kan nog vara rätt övertygade om att Amazon vill ändra på den saken. Jag skulle tro att det inte dröjer jättelänge innan det kommer att bli möjligt att köra avdelningsmötet hos e-handlaren Amazon.
https://techcrunch.com/2021/06/25/aws-is-buying-encrypted-messaging-service-wickr/
Övrigt
Delseger för Youtube i EU gällande upphovsrätt och ansvar för vad användarna gör
Så har EU-domstolen avgjort fall som handlar om Youtubes ansvar för vad användarna gör och laddar upp när det handlar om upphovsrätt. Och det är delvis en seger för Youtube (och därmed andra stora plattformar). Så länge som plattformarna ”snabbt” plockar bort upphovsrättsskyddat material efter det att de uppmärksammas på innehållet så är det okej. Det är däremot inte okej om de inte använder ”lämpliga tekniska medel” för att hantera upphovsrättsbrott eller om de tillhandahåller verktyg som ”specifikt har som användningsområde” att olagligt dela innehåll.
Artikeln konstaterar att det här dock är ett rättsfall som har rötterna i EU:s ”gamla” upphovsrättslagstiftning och att EU:s upphovsrättsdirektiv ”kräver att internetjättarna automatiskt filtrerar upphovsrättsskyddat material”. Och det sistnämnda är förstås helt fel. Tvärtom så har begränsas alltför bred filtrering bara för sakens skull. En balansgång mellan användarintegritet, yttrandefrihet och upphovsrätt, alltså. Mer eller mindre det som alltid har varit fallet.
Att sedan techjättarna själva började med sina uppladdningsfilter – och ironiskt nog visade lagstiftare att det är en teknik som går att använda är en annan femma. Det var ett enklare sätt att slippa detaljjiddra med varenda advokat på planeten. Och i praktiken filtreras ju innehållet oavsett, inte minst i jakt på saker som barnporr , hatoch trafficking. Techjättarna samarbetar dessutom allt mer för att stoppa den senare typen av innehåll att spridas mellan plattformar.
Och som jag har skrivit tidigare så lär utfallet bli exakt detsamma i rättegångar med upphovsrättsdirektivet som grund. Den filtrering som techjättarna redan gör och har gjort lär bedömas räcka – men kraven på att agera snabbt efter att innehåll har publicerats kan väga tyngre för domstolar. För de största bolagen som har de resurserna. Mindre tjänster lär få mer slack i ansvarsfrågan, så länge som de kan visa upp att de jobbar på så gott de kan utifrån sina volymer och förutsättningar.
EU: YouTube’s not (always) liable for user copyright infringements
The EU’s top court ruled that YouTube and other platforms aren’t liable for users uploading copyright-infringing material, but must take action to remove it
Apple uppges vara Google största molntjänstkund, kommer lägga 300 miljoner dollar i år
What happens on your iPhone stays on your iPhone. Eller hos Google. Enligt uppgifter från The Information ska Apple nämligen vara Googles största molntjänstkund. Apple bedöms lägga 300 miljoner dollar på Google Cloud i år, whoppande 50 % mer än för ett år sedan.
Visst. För företag som Google och Apple är 300 miljoner på årsbasis nära nog ingenting, men för ungefär alla andra är det… rätt mycket. Rätt mycket data handlar det om också. 8 exabyte. 16 gånger mer än tvåan, som intressant nog är Bytedance (och eftersom Google inte finns i Kina så kan vi anta att det uteslutande handlar om TikTok-data). 8 exabyte är 8000 petabyte. Och 8000 petabyte är…. ja, det är skitmycket data.
Skitmycket iCloud-data vad det verkar. Användardata, alltså. Visst, krypterat förstås, men det är ändå ironiskt att Apple använder dataläckande Google. Med andra ord kan din iCloud-data bo hos Google.
Och det är ju precis så här knasig företagsvärlden ser ut nuförtiden. Definitivt bland techbolagen. Absolut inget konstigt att vara konkurrenter som till och med kastar offentligt skit på varandra samtidigt som man samarbetar. Eller till och med investerar i varandra.
Because 2020-talet.
Apple reportedly increases spending on Google cloud services by 50% year over year, exceeds 8 exabytes of storage – 9to5Mac
As Apple moves more of its services into the cloud, and more Apple users adopt iCloud for photo library and…
EU siktar på att ta fram en snabbinsatsstyrka mot cyberattacker
Väldigt intressant initiativ från EU: planer på att sätta samman en snabbinsatsstyrka mot cyberattacker. Joint cyber unit.
Anledningen är förstås att cyberattacker inte bara blir allt vanligare – de slår också allt hårdare mot samhället i takt med att snart sagt allt sitter ihop med och via internet numer. Även samhällskritiska funktioner.
Syftet med insatsstyrkan är att den ska ”föra samman resurser och expertis inom EU och medlemsländerna för att effektivt förhindra, avskräcka och agera på stora cyberincidenter och -kriser”. Som sagt väldigt rätt tänkt – med ett gäng utmaningar. Den kanske största är ”snabb”-delen. Inte direkt en av EU:s största styrkor, på gott och ont, samtidigt som den här typen av attacker i allt högre utsträckning slår till brutalt och snabbt.
Oavsett så är det ett rejält steg mot att försöka bygga upp ett rejält unionsförsvar för nätverksamheterna inom EU. Återstår att se hur länge det dröjer innan någon får feeling och börjar vilja ha en killswitch likt det Ryssland experimenterar med.
Så. Alla på en gång nu: Who you gonna call?
EU wants emergency team for ’nightmare’ cyber-attacks
European Commission says recent ransomware attacks on US and Ireland have ”focussed mind”