Kategorier
Bekvämlighetsekonomin Detaljhandel/e-handel IoT - internet of things Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 38 2021 – del 2

Amazon Prime lanseras i Sverige. TikTok-ägaren Bytedance kan släppa fristående e-handelsapp. Lyxmodemärket Balenciaga lanserar Fortnite-kollektion. Fortnite släpps som väntat fortfarande inte in i Appstore. Roblox lanserar Listening parties. Netflix lanserar reklamfritt gratisabonnemang. Netflix släpper sitt första spel.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Detaljhandel/e-handel

Amazon Prime lanseras i Sverige

Så har dagen P till sist kommit. P som i Prime. Amazon Prime. Idag lanserar Amazon sitt lojalitetsprogram i Sverige.

För 59 kronor i månaden eller 549 kronor för ett år får du gratis (potentiell nästadags)leverans av ”miljontals tillgängliga produkter”. Du får dessutom tillgång till videotjänsten Prime Video och spelplattformen(ish) Prime Gaming. Och förstås ”tillgång till exklusiva erbjudanden” på klassiskt lojalitetsprogramsmanér.

Känns nästan som en tanke att Prime landar i Sverige samma dag som senaste E-barometern, PostNords återkommande ögonblicksbildsrapport över läget inom svensk e-handel. En rapport som dessutom för första gången lämnat pdf-världen och gått med i 2000-talet.

Amazon Prime lanseras i Sverige

Amazon lanserar premiumtjänsten Amazon Prime i Sverige – som medlem får du snabb och gratis

Amazon packar in allt fler annonser i sökresultatet

Minns du organisk synlighet? När det gick att se innehåll i internetplattformar som inte var köpt? Good times. Amazon fortsätter den enträgna kampen mot innehåll som har fräckheten att inte betala för sig. Genom att packa sökresultatet med allt högre andel och mängd annonser.

Hur mycket omsätter Amazons annonsverksamhet? Bra fråga. Amazon har aldrig särredovisat sina annonsintäkter, men det intäktssegment där annonseringen förväntas ligga växer så det knakar. Och det är annonserna som bedöms växa snabbast. Så pass att Amazon numer bedöms vara annonstrea i USA efter Google och Facebook. Och likt de båda företagen är det de egna plattformarna som står för den absoluta majoriteten av alla annonsvisningar. Ännu mer så för Amazon.

Med tanke på att Amazon lär ha betydligt bättre marginaler på annonsförsäljningen än på prylförsäljningen så är det med andra ord inte särskilt konstigt att de tar allt mer betalt för att ge handlarna del av trafiken. Och vi kunder verkar inte ha särskilt stora problem med det i och med att Amazon alltså säljer ut allt större delar av produktvisningarna.

Nu är USA som bekant inte Sverige. Än. Men i och med att Amazon precis har slagit på annonser även i Sverige så har företaget tagit ett rejält steg mot ungefär samma sak här.

No Title

No Description

TikTok-ägaren Bytedance kan släppa fristående e-handelsapp

TikTok har så sakteliga börjat följa sin kinesiska systerapp Douyin allt närmare vad gäller shopping. Det var inte så länge sedan som TikTok tog sina första steg mot att göra kortvideoappen till en shoppingplattform fullt ut. Men det är förstås inte TikTok-ägaren Bytedances enda shoppinginitiativ just nu: företaget uppges vara på gång med en fristående e-handelsapp som kan släppas redan nu i oktober.

Enligt uppgifterna handlar det om en AliExpress-liknande historia. Med andra ord, en app som liknar Alibabas app för marknader utanför Kina. Gränsöverskridande e-handel, alltså.

Hur relevant det här kortsiktigt blir för oss återstår att se. Just den här typen av handel växer allt mer i Kina i takt med att kinesiska konsumenter blir allt mer sugna på utländska varumärken. Möjlighet för kineser att klicka hem icke-kinesiska produkter på ett enkelt sätt, alltså.

Men om Bytedance på riktigt går på AliExpress-spåret så kan det bli ett flöde som (också) går åt andra hållet. E-handel som gör det möjligt för bland annat oss i Europa att köpa kinesiska produkter. Det skulle i så fall vara första gången som Bytedance gör något som spränger den just nu rätt tydliga uppdelningen mellan Kina och resten av världen som i stort är Bytedances upplägg så här långt.

ByteDance to Debut Independent Export E-Commerce App

ByteDance is currently testing an independent export e-commerce platform and plans to release the app in October this year. A source close to the firm said that this independent app is similar to Alibaba’s AliExpress.

 

Strömmade medier

Fortnite släpps som väntat fortfarande inte in i Appstore

Även om det juridiska slagsmålet mellan Fortnite-utvecklaren Epic Games och Apple åtminstone tillfälligt har pausats (Epic har överklagat men nästa domstolsinstans har ännu inte accepterat målet och Apple funderar som bäst på vad de ska göra) så fortsätter det verbala grälet mellan företagen. Som rent konkret innebär att Fortnite inte kommer att släppas in i Appstore igen på ett (sannolikt) rätt bra tag.

Epics VD Tim Sweeney twittrade om händelsen, komplett med skärmdumpar på en mejlkonversation mellan Sweeney och Apples jurister där Apple säger att de inte kommer att låta Fortnite dyka upp i Appstore igen eftersom domslutet i rättegången mellan de båda företagen gav Apple rätt i beslutet att stänga av Epics utvecklarkonto. Det eftersom Epic medvetet bröt mot reglerna när man rundade Apples betallösning och därmed Apples sedvanliga Appstore-avgift.

Sen blir Apples motivering ännu murrigare. Kan kort sammanfattas med att Epic är ena opålitliga jävlar som säkert kommer bryta mot reglerna igen. Och att Apples hållning ser ut att gälla fram till dess att alla juridiska vägar har prövats. Och det kan ta… ett rätt bra tag.

Epic å sin sida har sagt att de har stängt av möjligheten att använda Epics egen betallösning i Fortnite och att de framöver kommer att följa reglerna. Men samtidigt som de säger att Apple nu därför ska öppna Epics utvecklarkonto igen så kommer de inte att släppa Fortnite för iOS igen förrän de får använda sin egen externa bestallösning precis enligt vad domstolen sa. Så Epic vill kunna skylla på Apple även när bollen ligger hos Epic.

Det är med andra ord väldigt mycket sandlåda just nu.

https://www.epicgames.com/site/en-US/news/apple-lied-breaks-its-promise-to-allow-fortnite-back-on-ios-under-its-rules

Lyxmodemärket Balenciaga lanserar Fortnite-kollektion

Onlinespel blir allt viktigare som plattformar. Eller rättare sagt: de får allt fler funktioner bortom själva spelen som gör dem till samlingspunkter och sociala medier på egen hand. Och det i sin tur gör att de blir allt viktigare platser för marknadsföring och försäljning. Som av mode. Senaste varumärket att hoppa på det här tåget: lyxmodemärket Balenciaga.

I Balenciaga-fallet handlar det specifikt om en tillfällig kollektion bestående av t-shirts, hoodies, jeansjackor och kepsar som går att köpa som vanligt från Balenciaga. Men Fortnite dyker förstås inte bara upp på Balenciagas kläder – samarbetet går åt båda håll. Fortnite-spelare kan välja att skaffa fyra olika virtuella Balenciaga-outfits till sina virtuella spelarjag.

Med andra ord: folk som går med Balenciaga-kläder i den fysiska världen gör reklam för Fortnite och Fortnite-spelare med Balenciaga-outfits gör reklam för Balenciaga inuti Fortnite.

Balenciaga is now selling Fortnite-themed drip

You can deck out your character with the game’s first high fashion skins too.

Roblox lanserar Listening parties

Spelplattformar bli allt viktigare som marknadsföringskanaler – inte minst för musik. Men det har inte betytt annonser på startskärmar utan betydligt djupare integrationer i själva spelupplevelsen. Som konserter i Fortnite eller att Zara Larsson släppte album i Roblox. Och just Roblox släpper nu en dedikerad funktion just för att marknadsföra musik: Listening Party.

Listening Party gör det möjligt för artister att strömma sin musik till olika spel i Roblox-metaversat. För det första lyssnarpartyt samarbetar Roblox med artisten Poppy, vars musik kommer gå att lyssna på via nio Roblox-spel.

Roblox Introduces Listening Parties, Starting With Poppy’s New Album

For its first-ever listening party, Roblox is teaming with Poppy and her label Sumerian Records to stream her brand-new album Flux.

Netflix lanserar reklamfritt gratisabonnemang

Sugen på att titta på Netflix gratis, helt lagligt och helt utan reklam? Grattis! Nu släpper Netflix ett abonnemang som ger dig precis det.

Okej. Det finns några aber i erbjudandet. Ett är att du inte får tillgång till hela Netflix-katalogen, bara en fjärdedel av det som ingår i vanliga Netflix-abonnemanget. Det nya abonnemanget funkar bara i Android-mobiler. Ja, och så måste du flytta till Kenya. Det är bara där som abonnemanget finns. Just nu.

Det är med andra ord ännu ett försök från Netflix att försöka elda på tillväxtsiffrorna som har börjat sacka (under förra kvartalet sjönk de på årsbasis i Nordamerika för första gången). Ett test av en ny typ av prova-på-erbjudande utöver dem som Netflix redan har. För det är förstås ambitionen med gratisabonnemanget: att få folk så pass fast att de börjar betala.

(Att Netflix erbjuder en helt reklamfri demo är nog en kombination av att även reklam kostar data, vilket är hårdvaluta i Kenya, och, om jag ska vara fördomsfull, att det till stora delar inte är en målgrupp som så många vill annonsera mot. Netflix förlorar alltså inga pengar på att inte försöka trycka in annonser.)

Det är också lite av ett annat slags test för Netflix: ett mobiltest. Inte så att folk inte tittar på Netflix i mobilen redan idag, även i andra länder än Kenya, men för att Netflix ska hålla användartillväxten uppe så är det främst (nära nog bara) i länder där mobilen på riktigt är den enda pryl som räknas för internettjänster.

Frågan är förstås vad det här kommer att innebära för Netflix på sikt. Netflixs mobilanpassning idag är att innehållet blir… mindre. Men mobilen påverkar förstås tittarupplevelsen mer än bara att göra innehållet tillgängligt i litet format på bussen. Det i sin tur kan skapa nya format för mobil videounderhållning. Det som kortlivade videotjänsten Quibi försökte få till förra året. Vem vet – kanske kan Netflix plocka några lärdomar från just Quibi och lyckas där Quibi misslyckades?

Netflix Launches a Totally Free Streaming Plan, Available Only in Kenya for Now

Netflix is launching an entirely free plan — with a more limited content selection, available only on Android phones — first in Kenya.

Netflix släpper sitt första spel Eden Unearthed

I förra veckan var det dags för TikTok att släppa sitt första spel och den här veckan är det Netflixs tur. Det handlar om ett spel kopplat till animeserien Eden: Eden Unearthed.

I senaste kvartalsrapporten så bekräftade Netflix att de kommer att börja med spel, så initiativet i sig är inte så överraskande. Två andra saker i nyheten är det däremot.

Den ena är att det gick fortare än väntat. Kanske för just det här spelet släpptes redan i april, helt under radarn, och senaste versionen kom i augusti. Däremot handlar det om version 0.8, så det är väl i det närmaste att betrakta som en beta snarare än den grandiosa startpunkten för Netflix som datapspelsbolag.

Det andra som är intressant i sammanhanget är att det är ett VR-spel. Finns tillgängligt att ladda ner via Facebook-ägda Oculus App Lab. ”Förbutiken” om man så vill. När Netflix gick ut med sina spelplaner så hette det att företaget skulle satsa på mobilspel. Inte oväntat, med tanke på att det är det segment som växer mest och är störst. Framförallt eftersom du här kan nå bredare användarskaror. Slöspelarna och inte bara hardcoregamers.

Men det verkar alltså som att Netflixs spelambitioner kanske inte kommer att stanna vid mobilskärmen. Extra intressant att Netflix väljer en semikonkurrent som plattform för sitt första spelförsök.

Netflix quietly developed a VR tie-in for its ’Eden’ anime series

Netflix may be getting into video games sooner than expected.

 

IoT – internet of things

Amazon släpper en Billie Eilish-version av Echo Studio

Det här känns som ett så givet steg. Amazon har första gången samarbetat med en artist kring sina smarta högtalare. Det handlar om Billie Eilish vars ansikte nu bokstavligen talat pryder en tillfällig utgåva av Echo Studio. Anledningen är förstås att skivbolaget på det här sättet vill marknadsföra Eilishs sprillans nya album.

En utmaning med ljud är hur annonser ska fungera i det formatet. Alltså hitta lösningar som är mer kreativa och sabbar användarupplevelsen mindre än klassisk radioreklam. Amazon har gjort olika försöka att få till exempelvis sponsrade skills (pluginer som gör att användare kan anpassa Echos funktionalitet) eller genom att försöka smyga in reklam på olika sätt när Alexa svarar på frågor.

Men nu har Amazon alltså tänkt utanför boxen. Ja, eller högtalaren. Rätt bokstavligen. Istället för att försöka få in reklam inuti hårdvaran så sätter man den på utsidan. Och bäst av allt är att man får kunderna att betala för att titta på reklamen.

Inte så att det här lär fungera för, säg, tvättmedel. Men beroende på hur det här testet faller ut så kan vi anta att vi kommer att få se allt fler lösningar med reklam i och på hårdvaran vi köper. Amazon lär definitivt släppa fler kändis- och varumärkessamarbeten av Eilish-typ. Jag skulle heller inte bli förvånad om Amazon börjar släppa, tja, skins till sina Echos. Möjlighet att helt enkelt klä om utseendet i takt med att smaken eller inredningen förändras.

Amazon Partners with Billie Eilish for New Limited-Edition Echo Studio

Amazon is teaming up with Billie Eilish to celebrate the release of her album, ’Happier Than Ever’ with a limited-edition Echo Studio.

SpaceX:s rymdinternettjänst Starlink lämnar betafasen i oktober

Ny milstolpe väntar runt hörnet för Elon Musks SpaceX. Företagets rymdinternettjänst Starlink kommer att lämna betafasen under oktober.

Vad innebär det här i praktiken? Kanske inte särskilt mycket. Det kan ju innebära något så rudimentärt som att SpaceX bara plockar bort ordet ”beta”. Men det kan också vara ett tecken på att tjänsten kommer att rullas ut globalt på riktigt. Det mest sannolika är väl förmodligen ett scenario som ligger mittemellan: betaetiketten försvinner och tjänsten breddas till fler länder och områden, men att det inte handlar om en total, global upprampning.

Oavsett kommer det att bli intressant att följa hur det går för Starlink. Även om Google i början av året kastade in handduken för sina stratosfärinternetballonger så börjar gränslandet mellan atmosfären och rymden att bli lite av ett nytt slagfält för internet. Rättare sagt: för möjligheten att överhuvudtaget koppla upp sig mot internet. Förra året kom rykten om att till och med Apple vill vara med att leka och även Amazon ser ut att ha liknande planer.

Internet som skickas ned från rymden har potential att inte bara demokratisera själva tillgången till internet ytterligare utan också på sikt skaka om dagens befintliga operatörsbransch. Välbehövligt.

Sedan är förstås frågan när tillgång till internet globalt klassas som en mänsklig rättighet. Och om privata företag då får fortsätta sätta priset på tillgången. Ja, eller om det ska kosta pengar alls för den enskilda användaren.

Elon Musk says Starlink internet service will leave beta in October

Elon Musk says Starlink satellite internet service should end in October, provided there aren’t any setbacks.

Litauens försvarsdepartement uppmanar konsumenter att dumpa kinesiska mobiler efter att de hittat inbyggd censurfunktionalitet i Xiaomi-modeller

I takt med att kinesiska prylar och internettjänster har blivit allt populärare hos oss så har diskussionerna om säkerhetsrisker blivit allt fler. Nu är dags för nästa avsnitt i den följetongen: Litauens försvarsdepartement avråder konsumenter från att köpa kinesiska mobiler – och slänga dem de redan har köpt.

Anledningen är att IT-säkerhetsexperter i landet har upptäckt att Xiaomis flaggskeppsmobil Mi 10T har en inbyggd censurfunktion som kan upptäcka och censurera känsliga termer som ”fria Tibet” eller ”demokratirörelse”. En funktion som är avstängd i de exemplar som säljs i EU. Och ”avstängd” betyder förstås att den går att slå på igen.

Logiken är det förstås inget fel på. Varför bygga in censurfunktion i varje enskild app i mobilen när det är enklare att bygga in en i själva operativet som hanterar det för hela mobilen? Det gör förstås att det nu också kommer uppstå frågetecken kring Xiaomis övriga hårdvarufamilj av uppkopplade prylar. Om det finns i en så är det inte osannolikt att det finns i fler.

Den här nyheten lär inte direkt göra att vi kommer att få färre säkerhetsdiskussioner om à la TIkTok och Huawei. E-handelsraketen Shein har än så länge lyckats flyga helt under radarn på det här området.

Dagen efter den litauiska rapporten så svarar Xiaomi. De konstaterar att de ”does not censor communications to or from its users” samt att ”Xiaomi has never and will never restrict or block any personal behaviours of our smartphone users, such as searching, calling, Web browsing or the use of third-party communication software”. Men vad Xiaomi INTE säger är att det inte finns en inbyggd censurfunktion i mobilen. Med andra ord kan vi nog se det som bekräftat att det finns sån funktionalitet inbyggd. (Dessutom visar det sig att Xiaomi-mobiler skickar krypterad data till datacenter i Singapore, vilket gör att de oavsett kan bryta mot GDPR och eller Shrems II-domen.)

Lithuania Says Throw Away Chinese Phones Due to Censorship Concerns

Lithuania's Defence Ministry recommended that consumers avoid buying Chinese mobile phones and advised people to throw away the ones they have now after a government report found the devices had inbuilt censorship capabilities.

Facebook fortsätter rulla ut sitt bredbandsnät i USA

Nytt internetintiativ från Facebook. Fast inte någon ny funktion i Facebooks appar, utan fortsättning på företagets fiberinitiativ. Internetuppkoppling, alltså.

Senaste delen av världen att få Facebook-internet är delstaten Virginia i USA som nu alltså får Facebook-internet. Nu är det inte Facebook som helt själva står för uppkopplingen. Utrullningen sker i samarbete med Appalachian Power och GigaBeam Networks.

Vad det handlar om är att Facebook helt enkelt breddar de fiberopplingar som Facebook har byggt mellan några av sina datacenter i den delen av USA. Typ kapitalisera på överkapaciteten.

Men det här är också del av en betydligt större trend. Google och Facebook är vid det här laget två av de företag som är mest inblandade i de underhavsledningar som håller på att dras kors och tvärs över världen och har redan tidigare erbjudit internet direkt till slutanvändare. Techbolagen tar alltså allt mer ett helhetsgrepp om hela internetkedjan.

Logiken är glasklar: för att folk ska kunna facebooka och googla så krävs att de överhuvudtaget har tillgång till internet. Helst snabbt internet så att de kan konsumera så mycket innehåll, läs annonser, som möjligt. Det är därför ingen slump att fokus är att se till att delar av världen som idag har dålig internetuppkoppling – eller ingen alls.

Långsiktig nykundsbearbetning, alltså.

Facebook will open its fiber networks to expand broadband access in rural Virginia

Facebook announced a new project that will bring high-speed broadband service to thousands of households in Virginia this fall, in partnership with a local ISP and utility company.

 

Bekvämlighetsekonomin

Uber Eats lägger till kartfunktion så att deras kunder kan gå och hämta maten själva

Intressant tillägg från Uber Eats. Matleveransföretaget gör det enklare för kunderna att… själva gå och hämta maten. Uber bygger in en egen Google Maps i appen, alltså.

Enligt Uber så är anledningen att de har hört att många kunder byter till andra appar för att hitta matställen. Det är ju dumt. Bättre att de stannar kvar hos Uber. Men framförallt så är det här ett sätt för Uber att få lite det bästa av två världar: potential att göra Uber Eats ännu mer till stället där du söker efter mat med möjlighet för restauranger att annonsera för synlighet – men ju fler som går och hämtar sin beställda mat själva, desto bättre för Uber. Då slipper de kostnaden för att någon ska köra ut maten.

Och så viktigast av allt: det går att söka med emojis!

Uber Eats adds map feature so users can find nearest restaurants for pickup | TechCrunch

Uber Eats is adding a new pickup map feature to its app that will allow users to search for restaurants or merchants close to them. The map localizes to


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *