Kategorier
Allmänt digitalt Ekonomi och finans Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 38 2021 – del 3

EU föreslår att USB-C ska bli standard för mobilladdare från och med 2024. Kina förbjuder Bitcoin och andra kryptovalutor helt. PayPal rullar ut sin superapp. Dags för 37 nya emojis!

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Mobilt

EU föreslår att USB-C ska bli standard för mobilladdare från och med 2024

Så landade till sist EU:s förslag till standardisering för mobilladdare. USB-C är numer det som ska gälla för alla mobilladdare. Ja, eller laddare för de flesta prylar (även saker som hörlurar och spelkontroller). Det tog EU bara något årtionde att komma fram till en standard!

Och den startpunkten sammanfaller nästan med lanseringen av Apples-lightningkontakt (2012). Det är förstås Apple som lyfts fram som den stora förloraren – och Apple var snabba med att såga förslaget med det som är techbolagens go to-fras när det kommer lagförslag som inte faller dem i smaken: det kommer att hämma innovation. Nästan som att de kände sig tvungna att säga det.

För Apple har ju redan bytt till USB-C nästan överallt – utom i iPhonen. Och det är ju inte så att Apple inte har vetat om att det här är på gång. Faktum är att det förmodligen mindre jobbigt för Apple nu än för några år sedan. För framtiden är krasst talat inte USB-C. Den är trådlös. Den trådlösa laddtekniken har en bit kvar (inte minst som USB-C också kan användas för mer än bara laddning), men beslutet lär skynda på utvecklingen. Fram till dess lär Apple inte ha jätteproblem att ställa om.

En annan liten seger för Apple är att EU också anger att laddare ska säljas separat. Till skillnad från i exempelvis Brasilien så behöver Apple alltså inte oroa sig för att få smisk för beslutet att inte skicka med laddare. Tvärtom blir Apples kritiserade laddarväg nu alltså standard inom EU.

Och sist men inte minst kommer det här också innebära att USB-C nu blir internationell standard. Ännu ett område där EU tar taktpinnen och tvingar andra att följa efter (lex GDPR). För det finns förstås noll poäng att ha olika laddlösningar i en och samma mobilmodell bara för att den säljs i olika delar av världen.

Själv hade jag helst sett lightning som standard, eftersom den är mindre. Men det fanns förstås aldrig på kartan, inte minst eftersom, tja, det är ett format som Apple äger. Men jag är nöjd så länge som det inte spelar någon roll vad som är upp och ned på laddhuvudet.

EU plans one mobile charging port for all, in setback for Apple

The EU aims to have a common charging port for mobile phones, tablets and headphones under a European Commission proposal presented on Thursday in a world first, with the move impacting iPhone maker Apple more than its rivals.

Apple uppges arbeta på funktion för att övervaka användares mentala hälsa

Vad skulle kunna gå fel här? Enligt Wall Street Journal arbetar Apple på ett nytt tillägg i sitt växande ekosystem av hälsoövervakningsfunktioner. En funktion som ska hålla koll på användarens… mentala hälsa.

Apple uppges ha som ambition att kunna använda data från en individs iPhone-användning för att ”detektera och diagnostisera åkommor som depression, ångest och kognitiv försämring”. Hur? Genom att titta på saker som ”analyser av ansiktsuttryck, puls och andning”, bland annat.

Nu ska det sägas att det så här långt verkar handla om att Apple har dragit igång ett forskningsprojekt som ska vara över två år, där forskare får tillgång till iPhone-data från dem som medverkar och ska titta på den datan tillsammans med enkäter och annat där användarna direkt får svara på hur de mår.

Att analysera användande hos enskilda individer för att försöka hitta tecken på mental ohälsa är i sig inte nytt. Facebook använder algoritmer som tittar på vad människor postar för att hitta tecken (som vilka ord som används i inlägg) på att någon kan komma farligt nära självmordstankar och kunna komma med diskreta tips på var man kan få hjälp. Men Apples hälsoövervakning går djupare än så. Den nya övervakningen av den mentala hälsa likaså.

I rapporten heter det att ingen data kommer att lämna iPhonen. Det är alltså något som stannar mellan användaren och mobilen. Och även om det inte är så att Apple kommer att kasta upp en diagnos i ansiktet baserat på tecken på en potentiell sjukdom eller försämring, men jag gissar att det är betydligt svårare att diagnostisera depression än avvikande hjärtrytm. Bara att mobilen säger (hur det nu sker) att någon kanske riskerar att trilla ner i något mentalt dike kan i sig bli en trigger. Ja, och hur långt Apple kommer att gå med vilka diagnoser som de försöker fastställa när/om funktionen landar.

https://techcrunch.com/2021/09/21/apple-is-reportedly-working-on-mental-health-monitoring-using-iphone-data/

Apple har sålt över 2 miljarder iPhones sedan starten

Ännu en sån där hysteriskt stor siffra. 2 miljarder. Så många iPhones har Apple nu sålt sedan starten i juni 2007.

Ja, åtminstone enligt bedömning från en analytiker. Hur det faktiskt ligger till vet vi inte, eftersom Apple sedan ett par år tillbaka inte längre redovisar försäljningssiffror för iPhonen, bara den totala omsättningen. Men baserat på vad totalen var när Apple slutade ge facit och hur kurvan då såg ut så är det en väldigt rimlig siffra. Inte minst med tanke på att Apple hyfsat nyligen gick ut med att det nu finns över 1 miljard aktiva iPhones i världen.

Matte har aldrig varit min starka sidan, men om jag har räknat rätt så skulle det innebära att Apple i runda slängar har sålt 385 000 iPhones. Varje dag. I 14 års tid.

Många iPhones blir det…

The Most Important iPhone Ever

Just recently, the 2 billionth iPhone was sold. Unlike the 1 billionth, there was no announcement, no celebration. Partly this is because Apple stopped reporting unit shipments, but partly it&#8217…

 

Ekonomi och finans

Kina förbjuder Bitcoin och andra kryptovalutor helt

Kina har under året vridit åt tumskruvarna allt hårdare på kryptovalutor, så pass att kryptogrävare i allt högre utsträckning lämnar landet i jakt på grönare jaktmarker. Men nu har landet tagit ett rätt definitivt steg: Kinas riksbank har konstaterat att ”alla verksamheter runt virtuella valutor är illegala finansiella aktiviteter”. Kryptovalutor är med andra ord nu helt förbjudna i Kina.

Men inte bara det: det innebär också att det blir förbjudet för utländska kryptoaktörer att erbjuda sina tjänster i Kina. Och förstås för finansiella institutioner och banker i landet.

Det intressanta är att det inte blir tillåtet för alla de här institutionerna att erbjuda tjänster kring ”virtuella valutoor” – samtidigt som Kina testar sin egen digitala valuta all bredare. Vi kan med andra ord anta att det blir ungefär som runt techbolagens möjligheter att samla in data om sina kunder. Kina har slagit ner hårt på sina techföretag inte minst vad gäller just datainsamling – och skärpt och strypt möjligheterna att hålla koll på sina kunder. Men den begränsningen gäller förstås inte för det styrande kommunistpartiet och landets offentliga organ – de kan samla in och övervaka sina medborgare precis som förut.

Med andra ord: ”virtuella valutor” lär omfatta såväl rena kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum och utländska digitala valutor – men inte Kinas egen officiella digitalvaluta.

No Title

No Description

Kinesiska Evergrand nära jättekollaps som kan få hela världen att gunga

Har du hört talas om kinesiska Evergrande? Chansen är rätt stor att du har gjort det. Kanske för att de sedan ett par år tillbaka äger Nevs, företaget som en gång i tiden var biltillverkaren Saab. Men mer troligt för att de senaste veckorna hamnat allt mer i strålkastarljuset av en hel massa dåliga anledningar. Framförallt att företaget ska vara nära att ställa in sina räntebetalningar. Vilket, med tanke på att Evergrande har skulder på sisådär 2600 miljarder kronor, gör att det har börjat svaja rejält på finansmarknaderna världen över (igår var en blodröd dag på världens börser, inte minst i Serige och USA).

Hur mycket är 2600 miljarder kronor undrar du? Mer än halva Sveriges BNP förra året.

Evergrande är i grunden ett fastighetsbolag och även om Evergrande, som så många andra jättebolag, även gör en massa annat så är det fastighetsdelen som är problemet just nu. Förra året begränsade Kina möjligheterna för landets fastighetsbolag att låna pengar, i ett försök att ta sig an den växande bolånebubblan i landet, och det har alltså slagit hårt mot Evergrande. Särskilt som Kinas regering inte verkar särskilt villiga att kliva in och hjälpa Evergrande från att haverera (åtminstone inte utan att tvinga dem att svettas en stund).

Flera artiklar som har skrivit om hela soppan har konstaterat att det inte är en ny Lehman Brothers-situation. Alltså det som blev startskottet för hela finanskrisen för något årtionde sedan, men det finns väldigt många likheter. Den kanske största skillnaden är att det är i Kina och inte i USA. För den globala ekonomin är det inte lika kritiskt. Men oron bland världens finansmarknader är oavsett att det ska bli dominoeffekt som sprider sig. Utanför såväl fastighetsbranschen som Kina. Raset på aktiemarknaderna har redan kostat svenska sparare rejält med pengar.

För att fylla på kassan så försöker Evergrande att sälja av delar av sitt imperium. Som Nevs. Och vad gäller just Nevs så florerar uppgifter om att mobiltillverkaren-nyligen-turned-elbilstillverkaren Xiaomi är sugna på lägga vantarna på gamla Saab.

(Sen ska det sägas att Evergrande är långtifrån det enda som stökar med världsekonomin just nu. Framförallt problem och förväntade kommande problem i USA. Men inget enskilt företag påverkar lika mycket som Evergrande för tillfället.)

No Title

No Description

PayPal rullar ut sin superapp

Så har det blivit dags för PayPal att rulla ut sin stora makeover av appen. Den som gör PayPal till en superapp, som det populärt heter.

Mer konkret innebär det här att PayPal nu samlar och breddar sitt fintecherbjudande. Förutom ursprungsfunktionerna att föra över pengar mellan användare och betala på nätet så finns även funktioner för att betala räkningar, hantera kryptovalutor och ett eget bankkonto med sparränta: PayPal Savings (som erbjuds i samarbete med Synchony Bank).

Och ja, PayPal-appen får även ”shoppingverktyg”. Det sistnämnda är precis det som har gett upphov till en yrvaken diskussion bland e-handlare i Sverige senaste dagarna: att betalappar allt mer ger sig in på e-handlarnas territorium. Att de arbetar sig allt längre bak i transaktionskedjan för att bli startpunkten i shoppingresan, inte bara den tråkiga slutpunkten. Ja, eller rättare sagt: att erbjuda alla steg på vägen.

Att PayPal också jobbar sig ännu längre in på bankernas arena är också en del i det här. För att shoppa och överhuvudtaget kunna genomföra betaltransaktioner så behöver du pengar. Och någonstans att ha dem. Dessutom är det bra om du har någon form av sparande. Gärna i någon form som gör att någon kan tjäna pengar på ditt sparande. Som fonder. Vi kan med andra ord utgå från att PayPal har rätt långt framskridna planer på att även erbjuda tjänster inom privatekonomirådgivning.

PayPal launches its ’super app’ combining payments, savings, bill pay, crypto, shopping and more | TechCrunch

PayPal has been talking about its ”super app” plans for some time, having recently told investors its upcoming digital wallet and payments app had been

Apple Card får utökat bedrägeriskydd i och med iOS 15

När Apple (ja, eller även andra) släpper ett nytt operativsystem så innebär det oftast högvis med förbättringar. De flesta av dem inte jättestora och rätt många är sådana som inte ens nämns när operativet presenteras utan dyker upp när operativet väl har släppts. Som det här: Apple Card får utökat bedrägeriskydd i senaste versionen av Apples iPhone-operativ.

Det är dessutom en rätt fånigt litet tillägg som känns både potentiellt irriterande och irriterande smart: Apple Card, som ju i grund och botten är ett virtuellt betalkort, får inbyggd uppdatering av den tresiffriga säkerhetskoden. Den som alltså finns tryckt på baksidan av de fysiska korten och som måste fyllas (för det mesta) när man vill betala med kortet på nätet.

Nu kommer alltså den här sifferkombinationen att ändras ”med jämna mellanrum”. Potentiellt irriterande därför att man måste lära om den siffran eller uppdatera eventuellt sparat kort i olika former av lösenordshanterare. Irriterande smart därför att det, tja, är en så sjukt enkel förändring. Nu ska jag inte säga att jag har koll på hur andra virtuella kort hanterar det här – finns säkert redan andra som gör det här – men jag har inte stött på det tidigare.

Dessutom påverkar det inte autodragningar som sker vid exempelvis prenumerationer, bara ”vanliga” kortköp.

Apple Card Gains Advanced Fraud Protection in iOS 15

Starting with iOS 15, Apple Card owners can take advantage of a new Advanced Fraud Protection feature that is designed to keep Apple Card information…

Uber kan gå med kvartalsvinst för första gången det här kvartalet

Uber kan vara på väg att runda ett milt sagt historiskt hörn: bildelningsföretaget kan gå med vinst det här kvartalet – för första gången någonsin. Allt enligt en prognos från Uber själva.

Uber ska ha gått med vinst både i juli och i augusti och räknar nu alltså med att Q3 har chans att sluta med siffror om inte är röda. Åtminstone i spannet -25 miljoner till +25 miljoner dollar, jämfört med den tidigare prognosen för kvartalet på -100 miljoner.

Visst nu ska det väl sägas att det inte måste sluta med vinst trots att det slutar med vinst. Uber använder EBITDA som mått, vilket är resultatet före avdrag för ett antal saker, men med tanke på vilka Uber-hysteriska förluster som Uber har dragits med senare åren så är det milt sagt ett styrketecken att Uber nu kan nå breakeven tidigare än väntat – till och med trots pandemin och att bildelandet ännu inte växlat upp till det tempo som tjänsten hade innan världen stängde ned.

Det kan bero på att det kanske inte är just bildelandet som framförallt driver på Ubers siffror åt rätt håll. (Mat)leveransverksamheten kan stå för en större del av den totala framgången. Exakt hur det fördelar sig vet vi inte förrän Uber lämnar nästa kvartalsrapport om några veckor, men det är oavsett positiva tongångar.

Sen kan man förstås se hela utspelet som ett sätt att försök att prata upp aktien – något som också hände. Känns inte som en formell omvänd vinstvarning.

Uber could post first adjusted profit this quarter as ride demand returns

Uber Technologies Inc could post its first profit on an adjusted basis for the current quarter, reaching the elusive milestone sooner than expected as online food ordering surges and ride bookings recover from pandemic lows.

 

Övrigt

EU och USA kan göra gemensam sak i regleringen av techjättarna

EU och USA grälar om mycket. Det digitala området är en sån sak. Det transatlantiska grälet innehåller saker som att EU vill att USA inte ska ha rätt att få ut data om EU-medborgare och att USA tycker att EU ska ge tusan i att beskatta techgiganterna hårdare. Men en sak är de ironiskt nog överens om: det behövs hårdare reglering av företag som Google, Facebook och Apple.

Det betyder mer konkret att såväl USA som EU har vridit upp temperaturen rejält mot de företagen. Var och en på sitt håll. Men nu kan det det bli ändring på den saken.

Uppgifter från Reuters pekar på att de två sidorna under ett gemensamt möte nästa vecka kommer att presentera ett samarbete just kring regleringen av techjättarna. Mer specifikt mer enhetligt och synkat ”begränsa techjättarnas makt”.

Återstår att se vad EU och USA kommer att presentera. Men det kan rita om spelplanen rätt rejält.

EXCLUSIVE Big Tech targeted by U.S. and EU in draft memo ahead of tech and trade meeting

The United States and European Union plan to take a more unified approach to limit the growing market power of Big Tech companies, according to a draft memo seen by Reuters.

Domen i rättegången mellan Epic Games och Apple kan försvåra USA:s anti-monopolutredning av Apple

Det här är en intressant vinkel på domen som föll i förra veckan i rättegången mellan Epic Games och Apple. Den där domaren i målet Yvonne Gonzalez Rogers bland annat inte gick på Epics linje i frågan om huruvida Apples Appstore är ett olagligt monopol. Ett beslut som kan försvåra det amerikanska justitiedepartementets anti-monopolutredning av Apple som är i full gång.

I domen konstaterade Gonzalez Rogers att det mycket väl KAN vara så att Appstore i sig är ett olagligt monopol. Däremot lyckades inte Epic Games på ett övertygande sätt bevisa att det är så. Nu när Epic har överklagat domen till högre instans kan vi anta att Epic kommer att borra ned sig ännu djupare i sitt monopolpåstående för att verkligen bevisa sitt påstående. Men det kan också bli så att även nästa instans inte heller låter sig övertygas. Att den här domen lär vandra hela vägen upp till USA:s högsta domstol känns som en lågoddsare (om inte någon av parterna får kalla fötter). Det kan alltså sluta med att högsta domstolen också avfärdar påståendet att Appstore är ett olagligt monopol.

Och det är det här som alltså nu kan sätta käppar i hjulen för justitiedepartementet. Om USA:s domstolsväsende håller fast vid spåret att Appstore inte bryter mot USA:s monopollagstiftning, The Sherman Act, så kan det bli svårt för justitiedepartementet att påstå att: jodå, det gör det visst det. Det är trots allt samma domstolsväsende som i stort kommer att ta sig an en eventuell stämning från justitiedepartementet mot Apple. Och domstolsväsendet kanske konstaterar att de redan har sagt sitt i frågan.

Med andra ord verkar det ha blivit rejält mycket svårare att ta sig an Appstores hela upplägg domstolsvägen. Det gör att USA:s lagstiftare i så fall måste lägga i en extra växel och faktiskt göra något som känns lite halvt omöjligt nuförtiden: komma överens om en lagändring.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-09-11/apple-ruling-poses-hurdles-for-biden-s-vow-to-tackle-tech-giants

Dags för 37 nya emojis!

Nya iPhones, iPads och Watch-modeller i all ära, men veckans största nyhet? Nya emojis! Nu har Unicode Consortium (a.k.a. the boss of all emoji) klubbat 37 stycken nya (inklusive varianter). Förhoppningsvis snart i en uppkopplad pryl nära dig.

Next Emojis Will Include Melting Face, Biting Lip, Heart Hands, Troll, and More

The Unicode Consortium today released the list of new emojis that are coming in the Emoji 14 update, giving us a look at the new characters that we…


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *