Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier
- Del 3: AR/VR, Bekvämlighetsekonomin, Digitalisering, Ekonomi och finans, Övrigt
Sociala medier
LinkedIn öppnar livesändningar och nyhetsbrev för alla som använder Creator Mode
LinkedIn fyller på sin Creator Mode med fler funktioner: livesändningar och nyhetsbrev.
Ja, funktionerna i sig är förstås inte nya, men däremot öppnas de nu alltså för alla – utan krav på antal följare eller liknande. Det enda som krävs för den som inte redan har tillgång de båda tjänsterna är att aktivera Creator Mode. Alltså ställa in sin profil i det läget.
För den som inte redan har koll så är Creator Mode ungefär vad det låter som: ett profilläge som är tänkt för den som primärt använder LinkedIn som en plattform för att skapa och dela innehåll. Det gör vissa mindre skillnader jämfört med den vanliga profiluppställningen, som mer fokus på just innehållet (döh) och att ”Följ” är den förinställda kontaktvägen i profilen istället för ”Skapa kontakt”. Ja och från och med nu så är det även en genväg till live- och nyhetsbrevsfunktionerna.
Creator Mode är alltså ett steg på vägen mot att LinkedIn fullt ut ska bli en självklar plats för innehållskapare, men än så länge är läget, precis som tyvärr det mesta från LinkedIn på innehållsområdet, mest en kuriositet än något med reell nytta. Men ett steg är bättre än inget alls.
LinkedIn Adds Live Video & Newsletters To Creator Mode
LinkedIn’s creator mode, introduced earlier this year, now streamlines access to live video and newsletters.
LinkedIn lägger till stöd för hindi för att få fart på tillväxten
Jag har rätt många gånger senaste året pratat om att Indien är 2020-talets viktigaste tillväxtmarknad – alltså för 2020-talet vad Kina var för 2010-talet. Det verkar LinkedIn också ha insett. Nu lägger företaget till hindi som språk.
Med tanke på att det tydligen finns 600 miljoner människor runt om i världen som pratar hindi så finns det alltså… lite tillväxtpotential. Som jämförelse börjar antalet LinkedIn-medlemmar totalt närma sig 800 miljoner (okej, nu kommer inte alla 600 miljoner hinditalande att springa in på LinkedIn i och med det här – många av dem finns säkert redan där. Men hej).
Men det som faktiskt är lite extra intressant med det här, även om det till största del är en tillfällighet, är att LinkedIn i och med det här väldigt tydligt illustrerar just det jag började säga här: fokusskiftet från Kina till Indien.
För bara ett par månader sedan drog sig LinkedIn när nog helt ur Kina. LinkedIn-appen stängs i landet och ersätts med den rena jobbsökartjänsten InJobs (som är LinkedIn minus alla sociala element). Motiveringen var de allt svårare förutsättningarna för att verka i landet, som i sin tur är en kombination av att omvärlden skärpt tonen mot Kina och att Kina själva greppat tag allt hårdare om techbolagen som del av en maktkamp och en maktkoncentration i landet.
Microsoft flyttar nu sitt LinkedIn-fokus lite längre söderut, till Indien. Till ett land vars ekonomi inte bara växer så det knakar utan också ett land med förhållandevis ung medelålder.
LinkedIn Adds Hindi Language Support: All You Need to Know
LinkedIn on Thursday introduced Hindi language support on its platform. The update is aimed at 600 million Hindi language speakers in India and around the world.
LinkedIn Wrapped – en sammanställning över ditt LinkedIn 2021-år!
Hehe.
Jack Appleby on LinkedIn: Spotify shouldn’t have all the fun, so I made a LinkedIn Wrapped. Happy… | 1,500 comments
Spotify shouldn’t have all the fun, so I made a LinkedIn Wrapped. Happy 2021! | 1,500 comments on LinkedIn
Övrigt sociala medier
Putinkontrollerade gasbolaget Gazprom tar över kontrollen över Rysslands största sociala plattform VKontakte
De senaste åren har olika rapporter visat hur friheten och demokratin runtom i världen är allt mer hotad. Inte minst på internet. Ett av länderna som har begränsat yttrandefriheten och demokratirörelserna mest de senaste åren är Ryssland och nu tar landet ännu ett obehagligt steg i den riktningen: Gazprom tar kontrollen över Rysslands största sociala plattform VKontakte. Rysslands Facebook, om man så vill.
Gazprom ska vara världens största naturgasföretag och står även för mycket av den gas som används runt om i Europa. Det är dessutom ett företag med täta band till Putin och makten i Moskva. När Gazprom nu, via ett antal företagskonstruktioner och aktieköp (förmodligen även med mindre trevliga medier), har kapat åt sig över 50 % av rösterna i VKontakte så kontrollerar gasjätten alltså även Rysslands största sociala medium.
Med tanke på hur mycket Ryssland redan har vridit åt tumskruvarna på ryska privata företag (och för delen också utländska bolag, inte minst på techscenen) så har väl VKontakte redan tidigare i praktiken ha detaljkontrollerats från Kreml, men nu blir det alltså definitivt så.
Det i sig är som sagt väldigt dåliga nyheter för ryska folket. Men det är också dåliga nyheter för människor i många andra länder. Som vi har sett senaste åren så finns det gott om krafter – till och med på presidentnivå – som gör allt de kan för att avskaffa demokrati, yttrandefrihet, fria medier och sociala plattformars möjlighet att erbjuda miljöer att diskutera politik och regimkritik på ett sansat sätt. Ryssland är en stor förebild på hur många helst skulle vilja att en stat kan kontrollera sitt folk. Gazprom-övertagandet lär garanterat även det hyllas på sina håll – även utanför Ryssland.
Gazprom Gains Control of Russia’s Top Social Network – The Moscow Times
Russia’s Gazprom has gained control of the country’s largest social media network, VKontakte, following a string of deals to buy out Russian billionaire Alisher Usmanov from the platform’s holding company.
Microsoft lanserar Teams Essentials för mindre företag
Vad gör man om man tycker att det fullständiga Teams- och Office-paketet är lite väl over the top för företaget? Använder Zoom och Google Docs? Nu-uh säger Microsoft. Använd Teams Essentials istället!
Teams Essentials är ett paket som strippar bort allt utom, tja, the essentials för företags kommunikationsbehov. Ett mellanläge mellan gratis-Teams och fullständiga-med-hela-Office-paketet-Teams. En förenklad kommunikationsplattform. Typ en Teams eller Slack light för snäppet lägre pris än det billigaste 365-abonnemanget: 4 dollar istället för 5 dollar per månad och användare (eller 6 dollar som priset blir från och med nästa år).
Men förutom att Essentials erbjuder mindre funktionalitet så ingår också rejält mycket mindre lagringsutrymme än vanliga abonnemanget (10 GB istället för 1 TB). Plus att en del annan funktion som inspelning av möten, livetextning, grupprum och whiteboards inte heller ingår. Så krasst talat så är det en tjänst som i mångt och mycket är rätt mycket… dyrare än 365 Basic.
Med andra ord: om budgeten är problemet så är frågan om de flesta ändå inte kommer att kunna välja ännu billigare abonnemang som ger ungefär samma sak. Om man inte är helt besatt av att köra Microsoft, förstås.
https://www.theverge.com/2021/12/1/22811605/microsoft-teams-essentials-price-features-availability
Tencent testar kortvideoappen doX
Vad har kinesiska Tencent gemensamt med företaget som en gång i tiden hette Facebook? Båda sitter på den dominerande sociala plattformen på sina respektive marknader (som för Tencent visserligen i praktiken bara är… en). Och de har både utmaning med återväxten.
Precis som Facebook var go to-stället för ”Facebook-generationen” så är WeChat det för motsvarande generation kinesiska internetanvändare. Men i båda fallen så skyr barnen till de användarna de båda tjänsterna som pesten. Ja, de håller sig åtminstone helst borta så mycket som går. Vem vill hänga på samma ställe som sina föräldrar, liksom?
Och precis som Facebook så testar Tencent för fullt olika saker som ska locka yngre användare – framförallt tonåringar. Senaste försöket från Tencent heter doX och är oväntat nog *trumvirvel* en… kortvideoapp. Så. Ni vet. TikTok.
Men intressant nog så ska doX till utseendet mest påminna om Instagram. Eller kanske Xiaohongshu, appen som på engelska blir ungefär Little Red och kan vara det närmaste Kina har en Instagram. Det innebär att Tencent alltså gör lite som Bytedance gjorde tidigare i år när de började att testa Instagram-funktionalitet (alltså bilddelning) i Douyin, TikToks kinesiska systerapp.
Om man så vill: det är alltså väldigt inne att kopiera Instagram just nu.
Sen är det kanske tur att doX är tänkt för den kinesiska marknaden. ”Dox” när vi pratar sociala medier kanske inte är bästa namnet för resten av världen.
Tencent Tests Social App ’doX’ for Youths to Share Short Videos
Chinese tech giant Tencent has recently launched a new social app called
Sök/SEO
Bli mästare på video för Google Business Profiles
Glöm TikTok! Bli mästare på video för Google Business Profiles!
Ja, nu är kanske rubriken i artikeln lite väl (medvetet) mycket antingen-eller. Men den lyfter ändå en intressant poäng: video i Google Business Profiles. Det som en gång i tiden – fram till alldeles nyss till och med – hette Google My Business. Möjligheten för företag att ha en egen ”sajt” direkt i Googles sökresultat.
Google My Business stod rätt… tokstill hur länge som helst. Google la till någon lite ny funktion om året, ungefär. Men så smällde pandemin till och helt plötsligt ville alla techplattformar kärleksbomba småföretagarna så mycket de bara kunde. Det lokala var det nya svarta. Det i sin tur fick Google att även ge My Business betydligt mer kärlek. Det har hänt mer i den funktionen senaste året eller så än alla åren dessförinnan, så namnbytet var inte helt omotiverat. Google Business Profiles är en helt annan och betydligt mer seriös tjänst än Google My Business var större delen av sin karriär.
Och precis som det mesta hos Google så vill Google att vi ska lägga alla våra ägg hos Google. Helst av allt gå all in på att också använda de tjänster som Google tillhandahåller, snarare än att bara låta Google indexera vårt innehåll.
Men nu är det som bekant sådär smart att lägga alla ägg i samma korg. Att ha koll på och maximera innehållet för varje korg är däremot en bra idé. Med video så får företag ännu en möjlighet att synas och stå ut i sökresultatet.
Återstår förstås att se hur stor snurr det kommer att bli. Bara för att det finns så betyder inte det att det blir en succé. Men vi kan nog anta att Google kommer att fortsätta premiera och lyfta fram de företag som lägger rejält med krut på sin Business Profile.
Forget TikTok: Learn To Master Video For Google Business Profiles
Learn how to boost your online visibility and engage searchers with high-quality videos on your Google Business Profile.
Detaljhandel/e-handel
Amazons fraktprogram kan rullas ut i Europa
Amazon blir allt mer ett fullständigt fraktföretag och ska redan vara näst störst i USA. Allt för att ge Amazon ännu bättre kontroll av alla steg i leveranskedjan och kunna säkerställa att de kan leva upp till sina leveranslöften i alla led. Men fraktambitionerna stannar inte vid att leverera Amazon-paket, Amazon tar allt fler steg för att alltså kunna bli en konkurrent fullt ut till befintliga fraktbolag. Att Amazon alltså vill leverera även åt andra än sig själva.
En del i både de interna och externa fraktambitionerna är ett program på hemmamarknaden där Amazon betalar människor och företag som vill bygga upp eller expandera sin fraktverksamhet. Motprestationen? Att köra mer eller mindre helt exklusivt åt Amazon. En franchisefraktbolagslösning under Amazon-loggan.
Nu kan det här programmet vara på väg att rullas ut i Europa, åtminstone enligt uppgifter från The Information.
Det är dessutom inte det enda franchiseinitiativet från Amazon. E-handelsjätten satsar även mer och mer på, tja, butiker som ska fungera som hubbar för Amazons e-handel. Mycket förstås kring paketutlämning och -återlämning, men även här kan vi nog anta att det inte måste stanna här. Att vi alltså exempelvis kommer att få se franchiseupplägg såväl vad gäller klädbutiker – med fullständiga provmöjligheter av Amazons egna klädmärken – som närbutiker inom något av Amazons butikskoncept.
https://www.theinformation.com/articles/amazon-expands-trucking-program-to-europe
Douyin testar fristående shoppingapp
Fler shoppingsrykten kopplade till Bytedance och kortvideoappen Douyin, TikToks kinesiska systerapp. Bytedance ska nu testa en fristående shoppingapp som fått namnet Douyin Box.
Just nu vet inte särskilt mycket mer än så, men som rykte betraktat så ligger det rätt väl i linje med såväl andra saker som testas i Douyin och Bytedances shoppingsatsningar överlag – även i TikTok. Men det är ändå rätt intressant att Douyin Box alltså är en fristående app och inte en del av Douyin. Än mer intressant är att uppgifterna också talar om att det är tänkt att trafik ska drivas dit från andra Bytedance-appar, som nyhetsaggregeraren Toutiao och just Douyin.
Vilket på sätt och vis förstås är… rätt givet när man rullar ut en fristående app vid sidan av befintliga appar med mycket trafik. Men det visar också på hur stora Bytedances e-handelsambitioner faktiskt är – samtidigt som de framtidssäkrar verksamheten.
En helt fristående shoppingapp gör att Bytedance inte bara är beroende av att folk fortsätter använda deras andra tjänster. Trafiken kan komma varifrån som helst. Något som förstås blir än mer aktuellt med tanke på att Kina i år har tvingat landets två techjättar Alibaba och Tencent att sluta blocka dels varandra och dels… alla andra.
Fram till i år så var det bokstavligen talat murar mellan de båda företagens ekosystem och resten av det kinesiska internet. Det gick exempelvis inte att dela länkar till produktsidor på Alibabas shoppingplattformar från Tencents sociala app WeChat. Men nu när Kina alltså pekat med hela handen och tvingat bolagen att sluta med de fasonerna så är det många som ser helt nya öppningar. Bokstavligen.
Bytedance är förstås ett av de bolagen.
Douyin Tests First Independently Developed E-Commerce App ”Douyin Box,” Positioned as Trendsetting Platform
Douyin, the Chinese mainland version of TikTok, recently tested a new app called
Strömmade medier
Spotify-grundaren Daniel Eks investering i militärbolag leder till Spotify-bojkotter
För någon månad sedan gjorde Spotify-grundaren Daniel Ek sin hittills största privata investering när han plöjde ned 1 miljard kronor i Helsing, ett tyskt försvars- och säkerhetsbolag. Men det slutade inte där, Daniel Ek tar dessutom plats i Helsings styrelse. ”Jag ser fram emot att dela mina lärdomar” konstaterade han.
Men det fanns andra som inte var lite glada över Eks investering och engagemang i ett militärföretag. Som artister och musiklyssnare. Helsing-nyheten fick artister att gå ut med uppmaningar om bojkott av Spotify. Att artister skulle dra tillbaka sin musik från plattformen och att Spotify-lyssnarna skulle avsluta sina abonnemang.
Ännu ett bevis på att du aldrig helt kan vara en privatperson om du sitter som VD för ett företag. Definitivt inte ett konsumentföretag.
Men frågan blir förstås hur hårt det här kommer att slå mot Spotify. Min gissning är… inte särskilt hårt alls. Vi har sett liknande bojkotter mot andra stora plattformar, Facebook inte minst, som mest har runnit ut i sanden rätt fort. Som framförallt inte påverkat vare sig intäkter eller antalet användare på plattformarna.
Calls to Boycott Spotify Grow After Daniel Ek Invests €100M In Mil-Tech
After Spotify CEO Daniel Ek dropped a €100 million investment in AI defense company Helsing, developing technology for EU militaries.
Fortnite får nya områden som helt är dedikerade åt socialt häng
Två nya områden är på gång för Fortnite. Två ”Party Worlds” som skaparen Epic Games kallar dem. Områden som helt, eller åtminstone primärt, är tänkta för socialt häng snarare än att puckla på varandra med allehanda vapen.
I sig är det ett rätt litet steg, eftersom Fortnite allt mer gått mot att bli ett socialt medium fullt ut med allt fler funktioner och allt mer innehåll som inte är direkt kopplade till själva spelkärnan i Fornite. Ännu en förskjutning åt det hållet, alltså. Men att Fortnite nu lite tar steget fullt ut med att skapa något o-kärn-Fortniteigt är trots det ett, tja, närapå paradigmskifte.
Spelvärldar har länge varit mer än bara stället där du faktiskt spelar spelet som världen är byggd kring, men senaste åren har spelutvecklarna låtit de sociala elementen ta allt mer utrymme. Inte minst just tack vare funktioner som erbjuder andra upplevelser än själva spelandet. Det har inneburit allt från konserter till klädkollektioner till ren shopping av verkliga prylar.
Med hela metaversandet så lär den här utvecklingen knappast sakta in utan snarast det omvända.
Fortnite’s new ’Party Worlds’ put the focus firmly on socializing
”Party Worlds” are new spaces coming to Fortnite which are designed to focus on socializing rather than combat. They’re ”designed as places for players to hang out, play fun mini-games, and make new friends,” the developer says
IoT – internet of things
Moovit och WeWALK vill göra blindkäppar smarta
Åh vad jag gillar den här typen av initiativ. Moovit, mest kända för sin reseplaneringsapp, har slagit sig samman med WeWALK, tillverkare av smarta blindkäppar, för att göra det enklare för blinda och synskadade användare att navigera vardagen. Rätt bokstavligen.
Tanken med WeWALKS käppar är att de ska ge sina användare betydligt mer information om omvärlden än det fysiska tappandet. Det handlar om saker som att käppen också kan känna av och varna för hinder som är i höjd med överkroppen och huvudet – för att förhindra att käppbäraren ska slå huvudet i föremål som hänger ut. WeWALKS käppar kan också läsa upp information om exempelvis restauranger och annat i närheten som man går förbi.
Nu integreras WeWALKs käppar med Moovits Transit API, som gör att käpparna kan få tillgång till Moovits information om läget i kollektivtrafiken, inklusive data från Moovit-användare. Samarbetet är alltså tänkt att göra det enklare för blinda och synskadade att ta sig dit de vill, via bästa möjliga rutt just för tillfället.
Jag hade faktiskt inte koll på WeWALK innan jag läste den här artikeln, men det är verkligen en produkt och ett initiativ att applådera (och som dessutom känns så självklart när jag läser om det). Förhoppningsvis blir det nu ännu bättre med data från Moovit.
Moovit partners with smart cane company WeWALK to enhance mobility for visually impaired | TechCrunch
Intel-owned Moovit, a mobility-as-a-service (MaaS) provider with a globally popular trip planning app, has partnered with WeWALK, a smart cane company, to
Tesla lanserar Cyberquad for kids
Dags för Tesla att lansera en ny modell i produktportföljen. Cyberquad! Ja, eller mer specifikt Cyberquad for kids.
Det är alltså den ATV som Elon Musk har utlovat att Tesla ska ta fram. Fast i barnversion. Så den som som vill köra omkring på en Tesla-fyrhjulingsmotorcykel själv måste hålla sig ett tag till. Men barnen kan få en! Eller så snor man helt enkelt den som man har köpt åt barnen och testar hur det känns att vara en jätte.
När jag var lite så fick jag nöja mig med en ihopsnickrad lådbil som jag fick dela med alla andra på förskolan. Just sayin.
Tesla launches $1,900 Cyberquad for Kids
You can’t get the Cyberquad yet, but your kids can!