Kategorier
Allmänt digitalt AR/VR Bekvämlighetsekonomin Digitalisering Ekonomi och finans Spaningar

Digitala spaningar vecka 48 2021 – del 3

Niantic köper Lowkey. Uber gör det möjligt att boka resor via WhatsApp. Square byter namn – till Block. Kinesiska Uber-konkurrenten Didi Chuxing avnoteras från USA-börsen. Skrattemojin var mest använda emojin 2021.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

AR/VR

Pokemon Go-utvecklaren Niantic köper sociala appen Lowkey

Ännu ett uppköp på spelområdet: Pokemon Go-utvecklaren Lowkey köper sociala appen Lowkey.

Vad gör då Lowkey undrar du? Gör det möjligt att dela spelögonblick med vänner och bekanta. Så om man så vill, ungefär det som hela spelvideoströmmandet hos exempelvis Twitch går ut på, fast inte live.

Den här nyheten hade kunnat sluta ungefär där. Ett uppköp för att boosta de sociala elementen i ett spel och än mer förvandla det till ett eget socialt medium fullt ut. Men med tanke på att allt och lite till handlar om metaverse just nu så är det förstås omöjligt att inte dra en tankevända även kring det spåret.

Metaverse har mycket – på grund av eller tack vare Mark Zuckerberg, beroende på vem du frågar – kommit att handla om VR. Fullständigt virtuella världar. Men metaverse handlar om något om gränslandet mellan det digitala och det fysiska. Alltså precis där Pokemon Go utspelade sig. Att dela spelupplevelser kan lika gärna handla om att dela ögonblick från den fysiska världen. Eller tillfällen som går fram och tillbaka mellan det digitala och det fysiska, utan friktion eller trösklar.

Niantic buys gameplay recording app Lowkey to improve its in-game social experience

Niantic is acquiring the team behind Lowkey, an app you can use to easily capture and share gameplay moments.

 

Bekvämlighetsekonomin

Uber gör det möjligt att boka resor via WhatsApp

Ny funktion från Uber. Fast inte i Uber. Appen alltså. Istället har Uber nu gjort det möjligt att boka resor via WhatsApp. Ja, i alla fall i Indien.

Ett förhållandevis litet tillägg i Långtbortistan känns kanske sådär intressant för oss här hemma, men det finns ett par rätt talande saker här.

Den ena är att Uber alltså lägger till just i WhatsApp. Förstås inte första gången det blir möjligt att boka en Uber via externa tjänster – det går ju exempelvis via Google Maps. Men att det blir just WhatsApp i ett land som Indien säger också en hel del om internet i 2020-talets viktigaste tillväxtmarknad: förutom att det är sociala medier som är många indiers första kontakt med internet överhuvudtaget så är det just chattappar som WhatsApp som spelar en stor roll.

Och som vi ser i Uber-fallet handlar det inte bara om kommunikationsplattformar, utan tjänster där man kan göra det mesta av det man behöver hantera i vardagen (mycket av det åtminstone). WhatsApp satsar, förstås, som alla andra sociala tjänster på shopping, men i WhatsApp-fallet så är det inte som komplement med ambition att ta över utan som det nästan enda alternativet. Bland den här typen av superappar i Indien hittar vi exempelvis också svenska Truecaller.

Den andra talande saken är att det här är ännu ett bevis på hur WhatsApp är Facebooks, numer Metas, viktigaste app för den framtida tillväxten. WhatsApp är stor även exempelvis i delar av Europa, men det är framförallt i tillväxtmarknader som WhatsApp dominerar. Ställen där Facebook, Instagram och Messenger inte alls är lika stora som här. Samtidigt är WhatsApp den av Metas appar som drar in överlägset minst pengar, något som Meta förstås vill ändra på. Och det är allt mer fokus på saker som inte handlar om annonsering – utan tjänster där Meta kan ta in pengar via avgifter från användare och företag på plattformen. Som transaktionsavgifter.

Uber to allow users to book rides via WhatsApp in India

Starting this week, Uber is rolling out a new service that gives people the option to book an Uber ride via an official Uber WhatsApp chatbot

 

Digitalisering

Playground vill be kontrollhubben för kreatörer på nätet

En ny tjänst betaslog upp sina dörrar i veckan: Playground. Ännu en i raden av sociala plattformar. Och nya sociala plattformar står som bekant nästan som spön i backen just nu.

Men Playground har som ambition att bli, tja, kontrollhubben för kreatörer online. Ett ställe där du kan samla din digitala närvaro (och för den delen även fysiska, om Playground får som de vill). Det handlar med andra ord om en vision att innehållssksapare ska kunna hålla koll på prenumeration som de erbjuder på olika plattformar, kunna skapa och publicera nyhetsbrev, poddar, artiklar och andra innehållsformat, se statistik för olika tjänster på ett samlat ställe samt kunna använda Playground som e-handelsplattform.

Rätt… vidlyftiga ambitioner, alltså. Men också helt rätt i tiden.

Innehållsskapare har numer fler plattformar och tjänster än någonsin att välja på för sitt digitala skapande och det alla har gemensamt är att de i olika stor utsträckning bygger på någon form att avgränsat ekosystem. Vill man få en mer samlad överblick eller exempelvis publicera från ett ställe så är det i stort tredjepartstjänster som gäller.

Men både Mark Zuckerberg och Jack Dorsey har visioner om mer gränslösa sociala medier. Där det ska gå att flytta sig enkelt mellan olika tjänster utan att börja om varje gång. Lägg på det allt större regleringstrycket på de stora techbolagen så lär vi se allt mer krav på, tja, open banking-direktiv. Fast för onlineplattformar.

Det i sin tur gör att vi förmodligen kommer att få se rätt många tjänster som just Playground poppa upp. Verktyg som fungerar som kitt och kreatörsägd samlingspunkt.

https://techcrunch.com/2021/12/02/playground-launches-in-beta-to-help-creators-cultivate-community/

 

Ekonomi och finans

Jack Dorseys betalplattform Square gör en Meta – byter namn till Block

Vad kan det aldrig bli för mycket av? Precis! Namnbyten. Nu har Jack Dorsey fått feeling och gör en Meta. Betalplattformen Square byter namn. Till… Block.

Med andra ord, bara två dagar efter det att Jack Dorsey klev av som ordförande för ett bolag som han har varit med och grundat, Twitter, så byter han namn på det andra företaget som han har grundat (och fortfarande är VD för). Motiveringen är precis samma som när Facebook gick och blev Meta: Square har helt enkelt växt ur sin betalplattformskostym och har blivit något betydligt bredare. Då behövdes det ett annat namn. Tydligen.

Även om ett block som bekant för det mesta är… fyrkantigt. Meta om något.

Men förutom att Square förvånade typ alla med att bli med musikströmningstjänst när de köpte ständigt krisande Tidal så handlar namnet Block förstås om det som är Jack Dorseys absoluta favoritprojekt: blockkedjan. Ja, eller ungefär allt som heter något med ”krypto” eller ”nft”. Alltså grejer man kan använda och göra ovanpå blockkedjetekniken. Vi kan ju rätt lugnt anta från att det inte kommer att bli mindre satsande på det spåret nu.

Som att det inte var tillräckligt med memematerial att Square blir Block så döper företaget dessutom om sin egen kryptovaluta Square Crypto till… Spiral. Som ju… inte alls är särskilt fyrkantigt. Och som garanterat inte alls på något sätt kommer att leda till rubriker som ”Square is spiralling out of control” så fort som Block gör något konstigt eller när intäkterna svajar.

I övrigt så bara utgår jag från att precis alla som tidigare jobbade på Square numer kommer att kallas ”blockheads”.

https://www.theverge.com/2021/12/1/22812752/square-changing-name-block-jack-dorsey-cash-app-tidal-crypto-spiral

Bumble går med i miljarddollarintäktsklubben

Dejtingappen Bumble, som i och med sin börsnotering tidigare i år gjorde medgrundaren Wolfe Herd till världens yngsta self-made billionaire, har nu gått med i en exklusiv klubb. Den är den 16:e icke-spelappen någonsin som totalt har dragit in över 1 miljard dollar. Bumble är dessutom den dejtingapp som har dragit in mest pengar efter Tinder.

Ja, åtminstone enligt appanalysföretaget App Annies uppskattningar. Och det handlar alltså om just intäkter i appar, med andra ord via Appstore och Google Play. Men det är oavsett en milt sagt imponerande bedrift.

https://www.appannie.com/en/insights/market-data/market-data-bumble-surpasses-1-billion-consumer-spend/

Kinesiska Uber-konkurrenten Didi Chuxing avnoteras från USA-börsen

Ryktena från förra veckan stämde. Kinas Uber har påbörjat processen att avnotera sin aktie från New York Stock Exchange efter mindre än ett halvår. Aktien kommer istället att noteras på Hong Kong-börsen.

Det intressanta är att det inte är New York-börsen eller någon amerikansk myndighet som tvingar fram börsbytet. Det är istället Kina som nu tar sitt eget bolag i örat och kräver att de flyttar hem. Anledningen är helt enkelt att Kina inte anser att Didi tillräckligt säkert kan garantera sina (främst kinesiska) användares data. Ni vet. Precis samma argument som hördes förra året när USA ville förbjuda TikTok.

Ja, det här är åtminstone den officiella förklaringen. Men mycket handlar det just om att ta i örat. Didi valde att kliva in på den amerikanska börsen trots att Kina uppmanade dem (läs: förbjöd dem) att göra det. Olydigheten straffades tämligen omgående när den kinesiska regimen tvingade landets appbutiker att plocka bort och blocka Didis appar. Även här med motiveringen att Didi inte har haft koll på användardatabenföringen.

Men så öppnade Kina nyligen för att tillåta Didis appar igen. Allt som krävdes som motprestation var att Didi avnoterade sin aktie från USA-börsen och istället la den i Hong Kong. Lägg till det att Kina dessutom ser ut att arbeta på nya lagar som innebär att det inte längre kommer att bli möjligt för kinesiska bolag att notera sin aktie utomlands.

Ännu ett kapitel i kommunistpartiets och Xi Jinpings maktkoncentrerande. Där en maktkamp med landets stora techbolag utgör en inte särskilt liten del.

China’s ride-hailing giant is delisting from the New York Stock Exchange | TechCrunch

China’s ride-hailing behemoth Didi has begun the procedure of delisting from the New York Stock Exchange and applying to list in Hong Kong instead, the

 

Övrigt

Australien vill att sociala plattformar ska avslöja identiteten på nättroll

Australien fortsätter att köra sitt väldigt egna race när det kommer till att reglera techbolagen. Nytt lagförslag: plattformarna ska tvingas att avslöja identiteten på nättroll.

Nu gäller det inte minsta lilla trollförseelse, utan om användare som lägger ut innehåll som kan klassas som förtal, mobbning, trakasseri eller liknande. Användare som känner sig utsatta (antar att det inte bara gäller den som eventuellt är direkt utsatt) ska kunna vända sig till en ny ”klagomålsinstans” och kräva att innehållet plockas bort. Om plattformen i fråga vägrar så ska ”en rättegångsprocess” kunna tvinga plattformen att lämna ut ”information om den skyldiga”.

Och, well. Det finns… några frågetecken här.

Jag är all for själva tanken i sig. Men förutom att det här känns som ytterligare en rapporteringsväg utöver plattformarnas egna (oklart hur den nya klagomuren ska fungera tillsammans med dessa) så, tja, är det förstås stor risk att den som lägger ut trakasserande innehåll eller kommentarer har skapat sitt konto anonymt. Frågan är då vilken annan information som ska kunna lämnas ut? IP-adresser eller annat spårbart? En hyfsat stor integritetsutmaning, skulle man kunna säga.

Men så är det här faktiskt också del av en annan och större utveckling på nätet: allt mindre anonymitet.

Internet har i mångt och mycket sedan födseln varit rätt anonymt. Bortsett från att du måste ha en internetuppkoppling, som oftast har inneburit att du måste avslöja vem du faktiskt är, så har det mesta kunnat göras med alias. Oftast med en e-postadress som enda identifierare. Men i takt med att vi gör allt mer på internet så blir det allt vanligare att man måste vara sig själv fullt ut. I sin vision för Metas metaverse (</meta>) så har Mark Zuckerberg lutat tankar om att vi kommer att sluta vara anonyma i nästa generation av internet.

Och som med all teknik och all lagstiftning likt den här så finns det förstås väldigt mycket två sidor av det här myntet. Inte minst i lägen när anonymitet bokstavligen talat kan vara skillnaden på liv och död.

https://www.reuters.com/world/asia-pacific/australia-introduce-new-laws-force-media-platforms-unmask-online-trolls-2021-11-28/

Den första redigeringen på Wikipedia säljs som en NFT

Har du alltid velat äga den första redigeringen som gjordes i internetuppslagsverket Wikipedia? Grattis! Nu kan du göra precis det.

En klassisk ”Hello, world!” var det första som Wikipedia-medgrundaren Jimmy Wales skrev när Wikipedia lanserades 2001. Och precis den redigeringen från världens största onlineuppslagsverk auktioneras nu alltså ut som en NFT via klassiska auktionsfirman Christie’s.

En NFT är det blockkedjebaserade format som är tänkt att kunna göra det möjligt att sälja (främst) digitala föremål i begränsad upplaga, precis som det går att göra med fysiska föremål. Om du nu vill att den första Wikipedia-redigeringen ska bli din så har du fram till den 15 december på dig att buda (budgivningen startade på den i NFT-sammanhang synnerligen modesta nivån 100 dollar).

The First Edit to Wikipedia Is Being Auctioned as an NFT

The ”Hello, World!” message was first penned by the platform’s co-founder back in 2001.

Windows börjar varna med farorna med att ladda ner Chrome – som att… den inte är Edge

Ha. Fab. När Edge precis hade släppts konstaterade en bekant till mig att det enda han hade använt Edge till i sin nya Windows-dator var att… ladda ner Chrome. Microsoft verkar smärtsamt medvetna om det här användarbeteendet, så nu börjar Windows varna användare för farorna med Chrome när någon försöker ladda ner Chrome.

Och farorna med Chrome kan sammanfattas med att… Chrome inte är Edge. Och… Ja, det är väl det.

Så här långt har användare hittat tre olika meddelanden som visas (ibland) när någon försöker Windows-installera Chrome. Från hihi-fnissiga ”Chrome är SÅÅÅÅÅ 2008” till mer krassa ”Edge använder samma teknik som Chrome – plus tryggheten hos Microsoft”. Läs: Chrome dammsuger upp och säljer din data. Det gör inte Edge. Asapromiss.

(Vill man vara lite elak så skulle man också kunna läsa det sistnämnda som ”Chrome är mycket mer utsatt för attacker eftersom det, ni vet, är en webbläsare som många använder.”)

Men vad det här framförallt visar är hur mycket kaxigare – och regleringsorädda – som Microsoft har blivit.

Runt millennieskiftet så tokdominerade Microsoft såväl datorvärlden som internet. Det sistnämnda tack vare Internet Explorer som kom som förval i närapå alla datorer som såldes. Det ledde till det första riktiga konkurrensmålet mot ett stort internettechbolag som ledde till att Microsoft tvingades kasta upp en fråga i Windows där användarna fick välja vilken förvald webbläsare de ville ha.

Men idag? När man pratar om big tech – och krav på uppstyckning, ökad reglering och större kontroll – så handlar det nära nog bara om namn som Apple, Google, Metafacebook och Amazon. Microsoft har helt hamnat i skuggan av dem – trots Microsoft ironiskt nog är större än någonsin och världens näst största börsbolag efter Apple sett till värde.

Frågan är förstås om Microsofts självförtroende även denna gång kan slå över i en hybris som kommer att sätta nya politikerkäppar i Microsoft-hjulen.

Microsoft’s new Windows prompts try to stop people downloading Chrome

Microsoft is using new prompts in Edge to try and stop people from downloading Chrome. The prompts appear on the Chrome download page.

Skrattemojin var mest använda emojin 2021

Ibland får man glädja sig åt det lilla. 2021 har väl kanske inte heller varit ett strålande år för världen på väldigt många områden. Ibland känns det som all ungefär all samhällsutveckling går åt fel håll. Men i de lägena gäller det att hålla fast vid de saker som trots allt går åt rätt håll. Eller där utvecklingen inte går åt fel håll. Som… vilka emojis vi har använt mest i år!

Och, vilka är våra favvoemojisar 2021, enligt The Unicode Consortium a.k.a. the masters of emoji? I tur och ordning:

😂

❤️

🤣

👍

😭

🙏

😘

🥰

😍

😊

Så, ni vet. Love & happiness > hat och elände. Det är åtminstone precis så jag väljer att tolka listan.

The most-used emoji in 2021 are mostly unchanged from 2019

Despite the pandemic, we’re still using positive emoji much of the time.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *