Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier
- Del 2: Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier, IoT – internet of things, AR/VR
Bekvämlighetsekonomin
TikTok lanserar spökkök som kommer ha virala TikTok-recept på menyn
Det här är ett rätt… stort steg för TikTok. Kortvideoappen tar ett rejält kliv ut i verkligheten genom att öppna 30 spökök runtom i USA, i samarbete med Virtual Dining Concepts. Och det är ingen liten satsning vi pratar om: 300 spökkök till att börja med, med ambitionen att det ska finnas 1000 mot slutet av nästa år. På menyn? TikTok-mat.
Spökkök är restauranger som bara är till för mat som beställs via nätet och sedan levereras eller hämtas. Det finns alltså ingen möjlighet att äta på plats i restaurangerna.
Och om Virtual Dining Concepts är de som kommer att stå för den praktiska infrastrukturen så är det TikTok som kommer att bidra med menyn. Menyn ska uppdateras varje kvartal och är tänkt att innehålla virala TikTok-recept. Mat som alltså har flugit på plattformen och som företagen bakom satsningen därmed vet är populära. Och ja, TikTok-fetapasta finns förstås med bland rätterna som serveras från start.
Tanken är dessutom att TikTok ska dela sin del av intäkterna med innehållsskaparna. Skaparna av recepten, alltså. Inte helt klart hur mycket eller enligt vilken modell. Dessutom blir det nog inte helt lätt att avgöra vem som är den verkliga upphovsmannen (eller -kvinnan).
TikTok-ägaren Bytedance har stegvis rampat upp för ungefär just det här – inklusive test med egen matleveranstjänst. Men det mest överraskande i nyheten är att det alltså är TikTok och USA som gäller – inte TikToks kinesiska systerapp Douyin och den kinesiska marknaden.
Jag blir inte riktigt klok på var själva beställningarna görs, men jag misstänker att det inte är i själva TikTok-appen till att börja med. Men jag misstänker att det i så fall nog mest är en tidsfråga innan det går. En ”beställ”-knapp direkt från populära receptvideos.
Oavsett så är det en rejäl offlinepush från TikTok. En som har potential att skaka om.
https://techcrunch.com/2021/12/17/tiktok-is-launching-delivery-only-restaurants-across-the-u-s-in-march/
Digitalisering
Auktionsfirman Sotheby’s gör rekordår tack vare NFT:er
Hur går det för traditionstyngda auktionsfirman Sotheyby’s? Jo tack, bara bra. Faktum är att Sotheby’s gör ett rekordår rent intäktsmässigt. Bland annat drivet av Sotheby’s Metaverse, den plattform för NFT:er som företaget har dragit igång. NFT:er har sålts för 100 miljoner dollar den här vägen.
NFT:er är det blockkedjebaserade format som är tänkt att kunna göra det möjligt att sälja digitala föremål i begränsad upplaga precis som går att göra med fysiska föremål (NFT-formatet används numer dessutom allt mer för att sälja fysiska föremål.)
Människor har alltså budat hem NFT:er för 100 millar hos Sotheby’s under året. Men det har också inneburit något som kanske är ännu viktigare för trehundraåringen: mer än hälften av alla som har vunnit NFT-auktioner har varit under 40 år.
Visst, inte helt oväntat kanske, med tanke på att det handlar om ett rätt nytt fenomen som många äldre har sämre koll på – eller inte ens har hört talas om. Men jag misstänker att Sotheby’s är ännu gladare av de yngre målgrupper som NFT-auktionerna har lockat än de pengar som försäljningen har dragit in.
Millennials and NFTs drive Sotheby’s highest-grossing year ever
The 277-year old auction house sold $7.3 billion worth of collectibles this year, including $100 million in NFTs.
Ekonomi och finans
USA:s konsumentverk utreder Klarna och andra amerikanska fintechbolag med anledning av betala senare-trenden
Inte särskilt förvånande – och också på tiden. USA:s Consumer Financial Protection Bureau – typ USA:s konkurrensverk, har skickat ut begäran om information från Klarna, Affirm, AfterPay, PayPal och Zip Co. Myndigheten vill ha svar på hur företagens affärsmodeller ser ut kring köp nu, betala senare-tjänsterna som de erbjuder.
CFPB säger sig vara oroliga för saker som ”datadammsugande” och ”ökande skuldsättning” – och jag misstänker att det i synnerhet är det sistnämnda som skrämmer mest.
Vi är nu ett årtionde från senaste stora finanskrisen (som i sig varade i flera år runt decennietskiftet 00/10). Om man vill vara optimist så kan man säga att vi redan har klarat av det här decenniets stora kris i och med pandemin, men om man har en lite mindre rosenskimrande syn på världen så kan man anta att det snart är dags igen.
Finanskrisen som slog till 2008/2009 var en skapelse med sisådär tio år in the making. Till skillnad från tidigare finanskriser så var det den gången direkt kopplat till normalmedborgaren och hens bostadslån. Eller rättare sagt bolåneprodukter skapade av utlåningsbolagen som underminerade och i slutändan fick hela bolånemarknaden att krascha.
Ska man måla upp mörka scenarion så kan vi få en ny ekonomisk kris i början av 2020-talet. En som då handlar om en skenande konsumentlånsmarknad som har imploderat – och dragit samhällen med sig.
U.S. CFPB asks ’buy-now, pay-later’ companies for data on products, practices
The U.S. Consumer Financial Protection Bureau (CFPB) on Thursday asked five ”buy-now, pay-later” companies for information on their business practices, amid concerns that the financing products are putting consumers at risk.
Reddit ansöker om börsnotering
Nästa techbolag att prova sin lycka på börsen: Reddit. Nu har diskussionsplattformen efter rätt lång tids spekulationer till sist lämnat in sin börsansökan.
Och… det är ungefär det vi vet. Reddit har lämnat in en konfidentiell ansökan, vilket betyder att handlingarna inte är publika. Än. Vi får alltså hålla oss lite innan vi får lite mer insyn i såväl ekonomi som användande. Vi vet därmed heller inget om när Reddit siktar på att bli börsbolag, eller till vilken värdering.
Det vi däremot vet är att Reddit ska ha gått och blivit decacorn i slutet av sommaren i år. Att de alltså nådde en värdering över 10 miljarder dollar.
Hur kommer det att gå? Förstås en väldigt bra fråga. Reddit kan förstås skrota sina börsplaner innan de blir verklighet, men även om noteringen går i mål så har 2021 varit ett milt sagt svajigt år för börsnykomlingar överlag. Techbolag har i synnerhet pendlat rätt vilt och inte sällan ganska snabbt fått kurser som har legat lägre än noteringsnivån.
För Reddits del handlar det först och främst om att lyckas övertyga investerare om att deras forumverksamhet kan dra in rejält med pengar och fortfarande har bra tillväxt. Och sedan lyckas hålla tillväxtångan uppe. Det sistnämnda kommer åtminstone vara rätt avgörande för börsresan den första tiden.
Reddit files confidentially to go public | TechCrunch
In August, Reddit raked in a hefty $410 million financing led by Fidelity, valuing it at $10 billion. It had plans to close out the round, a Series F, at
TikTok-utmanaren Triller kan vara på väg mot börsen
Ännu ett techbolag uppges vara på väg mot börsen. Dessutom ännu ett bolag som ser ut att ta en alternativ väg dit. Det handlar om amerikanska TikTok-utmanaren Triller som sägs förhandla om ett samgående med Seachange International för att på så sätt slippa hela den långa börsnoteringsprocessen som annars (nästan alltid) krävs.
Uppgifterna som först kom via Bloomberg talar om att investerare är beredda att plöja ned ytterligare 250 miljoner dollar som del av affären, vilket skulle kunna ge Triller en värdering runt 5,1 miljard dollar.
Triller har, också som många andra gör nu för tiden när siffrorna inte ökar lika snabbt längre, slutat redovisa dagliga användare och månadsanvändare men de ska ha runt 300 miljoner användare totalt. Artikeln konstaterar dessutom att Triller inte längre är en direkt konkurrent till TikTok, eftersom Triller numer erbjuder livesändningar och mobilspel.
Och… det känns lite knasigt.
Inte att Triller erbjuder de här grejerna utan att det konstaterandet känns som att Triller har gjort en massa verksamhetsmässiga förflyttningar medan TikTok har stått helt stilla. Tittar vi på Douyin, TikToks kinesiska systerapp, så finns det mesta av det som Triller har breddat sig till redan på plats. Så visst, allt finns inte i TikTok än, men TikTok har redan hunnit förflytta sig ett par steg bort från sina kortvideorötter. Breddat vad appen är och framförallt är tänkt att bli.
Vad det snarast handlar om är att begreppet ”kortvideoapp” allt mer tappar sin relevans. De är numer tjänster där kortvideoformatet visserligen fortfarande är en väldigt central del, men där kortvideo just är en del – inte allt.
Triller owner in merger talks to go public -source
TrillerNet, the owner of short video app Triller, is in talks to go public through a merger with Seachange International Inc. , according to a person familiar with the matter.
Uber planerar att sälja sin andel i Didi Chuxing
När Uber kastade in handduken i Kina så sålde de sin kinesiska verksamhet till Didi Chuxing. Affären gjorde intressant nog att Uber bland annat fick aktier i Didi, vilket innebar att Uber och Didi fick både ett ägar- och konkurrentförhållande. Men nu är det slut på det – åtminstone från Ubers håll. (Bil)delningsjätten planerar att sälja av hela sitt Didi-innehav.
Didi Chuxing klev in på börsen i USA i somras, vilket fick Ubers andel att susa upp. Trevlig för Uber. Det var även trevligt för Uber när senaste kvartalsrapporten för några veckor sedan visade att Uber för första gången nått vinst under ett kvartal. Trots det blev det en förlust på hisnande 2,4 miljarder. Anledningen var till stor del att Didi-aktiekursen hade kollapsat.
Kina har under året steppat upp sitt reglerande av (främst) hemlandets techbolag. Skärpa krav kring exempelvis användardata. Men i fallet Didi så gick det så långt att Kina tvingade appbutiker i landet att plocka bort alla Didis appar. Anledningen? Framförallt att Didi hade dragit på sig statens ilska när de börsnoterade sig i USA trots att myndigheterna (i praktiken) sa nej. Nu har Didi chans att få ut sina appar igen. Motprestationen? Didi måste avnotera sig i USA och istället notera sin aktie på Hong Kong-börsen.
Uber börjar alltså rejält lessna på Kina-jiddrandet kring Didi och drar sig ur medan de fortfarande kan få ut åtminstone en del pengar.
Uber looking to sell Didi, China market has little transparency, CEO says
Uber Technologies Inc is looking to sell stakes in non-strategic assets including its holding in Beijing-based Didi Global Inc , its CEO said on Tuesday, who also described the China market as a tough one with little transparency.
Övrigt
Världens största drönartillverkare DJI och 33 andra kinesiska företag svartlistas av USA
En sak som inte förändrades när USA bytte president var viljan att svartlista kinesiska företag. I förra veckan åkte SenseTime, ett av Kinas största AI-företag, in i listan och i veckan var det dags för ytterligare 34. Och till skillnad från de flesta företag som USA har svartlistat så här långt så finns det den här gången ett som kan påverka svenska konsumenter lite mer direkt: ett av företagen är nämligen världens största drönartillverkare DJI.
USA:s svartlistningar innebär att amerikanska företag och medborgare inte får göra affärer med de utpekade bolagen. Det har framförallt, som i det mest kända exemplet Huawei, motiverats med att företagen har tajta kopplingar till Kinas mililtärindustriella komplex. Att de alltså säljer produkter eller tjänster som direkt eller indirekt hjälper Kinas militär. Men de senaste tiden har USA hittat en ny anledning: Kinas förtryck av landets muslimska uigurminoritet.
Och… ska jag vara lite elak så känns det lite som ett PR-beslut. Mänskliga rättigheter ger fler pluspoäng än nationell säkerhet.
Men oavsett anledning så begränsar svartlistningen företagens möjlighet att göra affärer med USA. För de flesta bolagen så här långt har det spelat lite mindre roll eftersom de bara har verksamhet i Kina. Men för Huawei har den långvariga svartlistningen blivit ett allt större problem. Förutom att de inte längre får använda Google-Android eller Google-tjänster i sina mobiler så får de allt svårare att få tag i de komponenter som behövs för att bygga sina mobiler. Det har inte blivit bättre av att företag i andra länder, som Samsung, också har sagt upp avtal med Huawei för att inte riskera att dra på sig USA:s ilska.
Och precis det här kan nu alltså även drabba DJI. Den globala komponentbristen är illa nog och det blir ju inte direkt bättre om DJI får färre leverantörer att välja på. Men det kan också, som i Huawei-falllet, bli så att fler länder också stoppar DJI:s möjligheter att sälja sina produkter där.
U.S. blacklists world’s largest commercial drone firm for surveillance of Uyghurs in China
DJI is accused of supplying drones to authorities carrying out a genocide.
Mastercard gör sitt bankkort enklare att använda för blinda
Det här är så sjukt jäkla bra. Och så enkelt. Det är jobbigt nog för användare utan funktionsnedsättningar att hålla koll på vilken ände av ett kort som ska blippas eller stoppas in i kortuttaget. Men för blinda? Särskilt när kort allt mer förlorar upphöjda element som kortinnehavarens namn? Det tänker Mastercard ändra på.
Från och med nästa år kommer Mastercards nya Touch-kort ha en liten ingröpning på ena kortsidan av kortet, så att det ska gå att känna vilken ända av kortet som är vilken. Och min spontana tanke: varför har inte alla bankkort den här lösningen?
Analog digitalisering när den är som enklast och bäst.
A new Mastercard design is meant to make life easier for visually impaired users
Mastercard is distributing a new bank card next year that aims to help customers with vision impairments. The card has notches cut into the sides to help customers find the right card by touch alone.
Huawei påkomna med att erkänna att de är inblandade i Kina övervakningsapparat
Är Huawei inblandade i Kinas övervakningsmaskineri? Nuh-uh. Enligt Huawei. Ah-hah. Enligt Washington Post.
Den amerikanska tidningen har nu kommit över en hundrasidig Powerpoint (Hej! Även i Kina!) där företag går igenom sin verksamhet. Det är inte så att Huawei öppet erkänner att de installerar spionutrustning åt kinesiska regimen, men på bilderna som Washington Post har fått tillgång till så detaljeras hur olika övervakningssystem som nu ska användas i Kina kan användas.
Så inte direkt så att det är en rykande pistol i handen vi pratar om. Och jag vet inte om det är någon som oavsett tror att Huawei inte skulle jobba med kinesiska staten. Lite obligatoriskt om du vill kunna bedriva verksamhet i landet. Men det kommer oavsett inte att göra livet lättare för Huawei runtom i världen.
Kraven på att inte låta Huawei bygga 5G-nät och beslut att befintlig Huawei-utrustning måste plockas bort lär inte direkt minska. Vi i Sverige kan alltså ha varit trendsättare.
Huawei documents reportedly show involvement in China’s surveillance efforts
According to The Washington Post, it has reviewed 100 PowerPoint presentations from Huawei that show how it’s linked to China’s surveillance projects.