Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier, Sök/SEO
- Del 2: Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier, AI – artificiell intelligens, AR/VR, Bekvämlighetsekonomin
Mobilt
Apple presenterar Tap to Pay som förvandlar en iPhone till en trådlös kassa
För någon vecka sedan kom ryktet att Apple arbetade på en konkurrent till iZettle. Eller rättare sagt: ett sätt att eliminera den typen av hårdvara för den som vill använda iPhonen som kassaapparat. Och nu har den landat: Tap to Pay.
Ja, eller Apple har åtminstone presenterat funktionen och släppt det API som krävs i senaste betaversionen av iOS. Funktionen borde med andra ord inte vara jättelångt borta (för alla som har en iPhone XS eller nyare, åtminstone). Ska funka för såväl ”kontaktlösa kredit- och betalkort och andra digitala plånböcker”. Misstänker att det också täcker Android-mobiler med NFC.
Så Apple kommer alltså göra det ännu enklare att småföretagare att få till säkra betalningar utan att behöva investera en massa pengar i hårdvara. Ja, eller det är förstås så Apple kommer att sälja in funktionen. Med väldigt mycket emfas på just ”småföretagare” (a.k.a. den målgrupp som techbolagen har kramat mest under pandemin).
Men även om det känns som ett givet drag så är det inte helt riskfritt för Apple. Genom att öppna upp ett helt nytt verksamhetsområde (typ) så finns det risk att de slår undan benen på dem som har erbjudit just sätt att använda iPhonen för att ta betalt av kunder. Och att Apple därmed skaffar sig ännu fler fiender som gladeligen ser att Apples dominans klipps ned.
Apple’s Tap to Pay feature lets newer iPhones accept contactless payments
Tap to Pay on iPhone will let businesses accept contactless payments using iPhone XS and later devices. Apple says the feature will roll out in the spring, starting with Stripe and its Shopify point of sale app.
Digitalisering
Dynamiska NFT:er – NFT:er som ökar i värde när inlägg i sociala medier blir virala
Ännu ett intressant koncept för NFT:er: en lösning som gör det möjligt att förvandla ett inlägg i sociala till en NFT – och sedan se hur värdet på NFT:n ökar i värde i takt med att inlägget blir viralt.
Vad pratar jag om här? NFT är det blockkedjebaserade format som gör det möjligt att säja digitala föremål i begränsad upplaga, precis som går med fysiska föremål. Ungefär vilket digitalt föremål som helst går att förvandla till en NFT som sedan säljs. Som ett inlägg i sociala medier. Mest kända exemplet här är när Twitter-medgrundaren Jack Dorsey sålde världens första tweet just som en NFT.
Nu har Peardrop tagit det här upplägget ett steg längre och tagit fram dynamiska NFT:er. En NFT som ökar i värde ju större spridning ursprungsföremålet får. Eller andra parametrar som antal likes gillanden och kommentarer. En dynamisk NFT via Peardrop börjar sitt liv på vinyl-nivån och kan sedan levla upp varefter det att ursprungsinlägget (som ett inlägg i Instagram) börjar ta fart.
Varje nivåökning kan vara kopplad till att ägaren ”låser” upp nya förmåner – som att bjudas in till en privat chattgrupp med den som har skapat inlägget (primärt är det riktat mot musikartister – just nu åtminstone).
Det är alltså en vidareutveckling av de smarta kontrakt som kan byggas in i NFT:er. Villkor som sätts när en NFT skapas – som att upphovsmakaren får procent på varje vidareförsäljning av ett föremål.
Det riktigt intressanta med Peardrops upplägg är två saker. Den ena är att ”värdeökningen” kopplas till ett förbestämt mått – som antal likes exempelvis. Att det alltså inte bara handlar om vad någon är beredd att betala när en NFT säljs, utan att det finns något objektiv värde som påverkar värdet.
Det andra är att det byggs in ett incitament för köparen av NFT:n att se till att ursprungsinlägget blir viralt. Ju mer viralt, desto högre värde. Det ligger alltså i NFT-köparens intresse att marknadsföra artistens inlägg – så köparen betalar i praktiken för att få marknadsföra inlägg.
Visst är NFT:er mycket vilda västern just nu, men så har det ju varit för all ny teknik. Det är det som gör det så spännande att följa just nu.
https://techcrunch.com/2022/02/10/pearpop-pearproof-nfts-crypto-social-media-creators/
Ny Alfa Romeo-modell får stöd för NFT:er
Ännu ett användningsområde för NFT:er, alltså den blockkedjebaserade teknik som gör det möjligt att sälja digitala föremål i begränsad upplaga precis som i den fysiska världen. Ja, eller inte bara digitala föremål – i det här fallet pratar vi om att en ny Alfa Romeo-modell får stöd för just NFT.
Så betyder det att man kommer att kunna skapa bilder när man sitter i bilen och sedan förvandla dem till NFT:er medan man sitter i bilkön. Nej, här handlar det snarare om lagring av bilens data inför vidareförsäljning.
Tanken är att kördata från bilen, som att den har fått service på det sätt som den ska, kopplas till en NFT. Den som sedan köper bilen begagnad kan se det här och därmed validera att bilen är i det skick som säljaren säger. Antar att även annan data kan lagras här, som om bilen har behövt service på grund av krock.
Så ja, vad vi pratar om är att bildatan lagras i samma slags register som bilregistreringar – fast då i en blockkedja istället för i en databas hos Transportstyrelsen. Så precis som många andra NFT:er kopplade till fysiska föremål så är det inte föremålet i sig du kan köpa som en NFT, utan ett certifikat kopplat till ett unikt fysiskt föremål, lagrad i ett format som inte ska gå att fippla med, ändra eller förfalska.
No Title
No Description
Internetutvecklingen i Afrika 2010-2020
Det här är en så intressant infografik: internetutvecklingen i Afrika 2010-2020.
Från att i princip inte ha funnits på hela kontinenten för något årtionde sedan till att nu bli allt mer en självklarhet. Men långtifrån samma självklarhet som hos oss och säkerligen med stora skillnader inom länder (som mellan storstad och landsbygd). Men bilden ger också en uppfattning om hur långt det är kvar, medan vi jagar 5G här hemma.
Trots att världen är mer uppkopplad och uppdaterad än någonsin förr (ja, potentiellt uppdaterad åtminstone – det går ju att välja att tro på tosseteorier alltjämt), så är den afrikanska kontinenten fortfarande rätt mycket en vit fläck i informationskartan. Det gäller inte minst i all rapportering om den digitala utvecklingen (och ja, även jag är skyldig till det).
Men i skuggan av Kina och numer även övriga delar av Sydostasien så börjar det hända massor i länderna där. Bra saker, dårå. Även inom det digitala.
Kommande tio år så kommer vi bli allt mer vana vid att slänga oss med indiska techbolag, precis som alla som bevakade den digitala utvecklingen under 2010-talet blev rätt väl bekanta med Kina. Det här årtiondet kommer vi säkerligen också kunna droppa allt fler afrikanska techbolag. Definitivt under 2030-talet.
Hemmakontorsutrustningen flyttar in i våra kläder
Varför lägga en massa extra pengar på utrustningen till hemmakontoret när man kan slå två flugor i en smäll och slå ihop kläder och kontorsmöbler?
https://www.fastcompany.com/90718553/work-from-home-fashion-gets-a-radical-makeover-with-inflatable-backrests-and-built-in-keyboards
Ekonomi och finans
Twitters kvartalsrapport Q4 2021: sämre än väntat, men bättre än väntat
Så var Twitter sist ut av de stora sociala annonsplattformarna att rapportera hur.det gick under sista kvartalet förra året. Och det gick… sämre än väntat över hela banan.
Omsättningen landade på 1,57 miljarder dollar (1,41 miljarder från annonser, resten från ”data licensing and other revenue”). 22 % bättre än för ett år sedan.
Trots att Twitter dunkade ut funktioner som skulle få Twitter att sluta vara Twitter (och leda till nya intäktsströmmar) under 2021 så ökar annonseringen i andel av den totala omsättningen. Visserligen extremt lite, men ändå. (Och väl medveten om att de flesta satsningar var väldigt små eller tester.)
Vinsten backade den också: från 222 miljoner till 182 miljoner. Det i sin tur gör att Twitters 2021 gick back med 221,4 miljoner, men å andra sidan rejält mycket bättre slutsiffra än de 1,1 miljarder som Twitter blödde 2020.
Tittar vi på användartillväxten så har Twitter numer 217 miljoner dagliga användare (eller mDAU, monetizable daily active users, som är Twitters eget hittepåvärde för att slippa jämföras med andra). 13 % bättre än för ett år sedan. Både bra och dåligt är att de amerikanska användarna står för en allt mindre andel av totalen (Twitters världsbild är: USA och Resten av världen…)
I USA ökade användarna med 1 miljon till 38 miljoner och övriga länders dagliga användare gick från 155 till 179 miljoner. Bra därför att Twitter bevisligen har svårt att växa i hemlandet och dåligt eftersom Twitter, precis som alla andra amerikanska techjättar, tjänar mest pengar per användare på amerikanerna. Med tanke på att användarna ökade med 13 % och omsättningen ökade med 22 % så blir Twitter alltså bättre på att tjäna pengar på sina befintliga användare.
Summa summarum är aktien just nu upp över 5 % inför börsens öppning. Inte de hysteriska nästan 60 % som Snap rusade eller en Pinterests nästan 20 %, men å andra sidan heller inte Metas expresshiss nedåt med över 25 %.
Hade Twitter varit först att rapportera efter Meta istället för Snap så tror jag att även Twitter-aktien hade rusat betydligt mer. Nu var det lite lättnad, lite inprisat. (Plus att Twitter lanserade ett aktieåterköpsprogram på 4 miljarder, a.k.a. ett bra sätt att hålla aktiekurser flytande.)
Så även Twitter känner alltså av Apples spårningsbegränsningar, men inte alls lika mycket. Även om det förstås svårt att säga hur det annars hade sett ut.
No Title
No Description
Softbank avbryter Nvidias köp av chiptillverkaren ARM
Det var ett av världens största techuppköp någonsin. Grafikkorts- och chiptillverkaren Nvidia köpte konkurrenten ARM. Men nu kastar ARM-ägaren Softbank in handduken. Köpet avbryts och Softbank siktar istället på att dumpa ut ARM på börsen senare i år eller i början av nästa.
Ända sedan affären blev offentliga har regleringssmyndigheter, framförallt i Storbritannien, uttryckt tveksamheter inför affären och det var det som till sist fick Softbank att ge upp. Affären blev dessutom global storpolitik i ljuset av den stora chipbristen i världen så det mesta talade för att uppköpet skulle få tummen ned. Softbank kände att det väl var bättre att förekomma än förekomas.
Det slutar alltså som det ofta gör när så här stora företagsaffärer ställs in: med lite halvpanik. Att Softbank istället nu hoppas få igen sina investeringar genom att kasta ut ARM på börsen är ju inte direkt en lysande recension av företagets framtid. Hela poängen med att låta Nvidia köpa ARM var ju att ARM ekonomi och framtidsutsikter var (och är) lite svajiga.
SoftBank dumps sale of Arm over regulatory hurdles, to IPO instead
SoftBank Group Corp has shelved its blockbuster sale of Arm Ltd to U.S. chipmaker Nvidia Corp valued at up to $80 billion citing regulatory hurdles and will instead seek to list the company.
Swish tar ett stort steg ut i Europa (och världen)
Nytt, stort samarbete för Swish: ett avtal med nederländska betalföretaget Adyen. Det första icke-nordiska samarbetet på banksidan. Det betyder att Adyen-kunder kommer att kunna erbjuda Swish som betalalternativ. Alltså även Adyens icke-nordiska kunder.
Ett rejält steg vad gäller global expansion för Swish.
Nederländsk betaljätte i historiskt avtal med Swish
Den nederländska börsjätten Adyen ansluter sig till Swish, som första icke-nordiska bank. Samarbetet innebär att Adyen kan hjälpa internationella nätbutiker erbjuda Swish som alternativ till sina svenska kunder.
Övrigt
Franska dataskyddsmyndigheten förbjuder användning av Google Analytics
Och där förbjuder även den franska daataskyddsmyndigheten CNIL användning av Google Analytics. Bara någon vecka efter att en österrikisk motsvarighet har kommit fram till samma sak.
Argumentet är samma här som i det österrikiska fallet: Google tillhandahåller inte tillräckligt skydd mot att amerikanska underrättelsemyndigheter lite hur som helst kan begära tillgång till EU-medborgares data. I det österrikiska fallet så hade GA:s IP-anonymiseringsfunktionalitet inte implementerats, men det verkar inte som att det hade spelat någon roll. Den franska myndigheten går nu alltså på samma spår.
Okej, nu förbjuder inte CNIL användningen i sig. Webbplatsen som var i fokus måste ”se till att datahanteringen sköts i enlighet med GDRP” och ”om nödvändigt” sluta använda GA och istället välja ett EU-baserat verktyg. Och med tanke på att Google lyder under den lagstiftning där USA ger sig själva rätt att ta del av EU-medborgares data så… är det inte jättemycket som vare sig Google eller den stackars webbplatsansvariga kan göra för att få GA att lira med EU:s integritetslagstiftning. Så i praktiken ett förbud.
Webbplatsen i fråga får dessutom bara en månad på sig att komma till rätta med problemet. Så typ… nu.
Jag misstänker att Google börjar tycka att det här på riktigt börjar bli riktigt jobbigt. Inte GA-problemet i sig utan att det kan bli starten på en hel massa fallande dominobrickor. Med tanke på hur tajt Googles tjänster sitter ihop så kan det bli fråga om att allt fler företag dumpar Googles tjänster överlag. Frågan är förstås vad det här närmast innebär för Google-tjänter som Search Console.
Transferts de données vers les États-Unis : la Commission européenne adopte une nouvelle décision d’adéquation
Le 10 juillet 2023, la Commission européenne a adopté une nouvelle décision d’adéquation concernant les États-Unis.
Nike stämmer en NFT-marknadsplats som har lanserat NFT:er baserade på Nike-sneakers
Vad är egentligen upphovsrätt? Ja, det är både en enkel och svår fråga att svara på. Enkel därför att upphovsrätten är sjukt minutiöst reglerad och definierad i lagstiftning. Men svår därför att det i verkligheten är både svårt att hålla efter lagen och därför att det, som vanligt när teorier och principer möter verkligheten, finns väldigt stora gråzoner. Nu vill Nike testa det här: de stämmer en marknadsplats som har lanserat NFT:er baserade på Nike-sneakers.
NFT är det blockkedjebaserade format som är tänkt att göra det möjligt att sälja digitala föremål i begränsad upplaga, precis som går att göra med fysiska föremål. Men formatet används också mer och mer för att skapa digitala blockkedjecertifikat för just fysiska saker. Som sneakers.
När marknadsplatsen StockX, en andrahandsplattform som även verifierar det som säljs, skapade egna NFT:er som länkades till fysiska Nike-sneakers så gick Nike i taket. I stämningen pekar klädföretaget på StockX:s tilltag är ett varumärkesintrång, ger sken av falskt ursprung och att alltihop urvattnar Nikes varumärke. Överlag stör sig Nike på att StockX har gjort så att NFT-kollektionerna känns som officiella Nike-NFT:er.
Blockkedjetekniken och NFT:er ska alltså göra så att det går att skapa unika föremål som sedan går att följa när de byter ägare. Men en stor del av NFT:erna så här långt, som så ofta med ny teknik, har varit kopior eller rena upphovsrättsbrott. (Som att skapa en NFT med ett verk man inte har upphovsrättigheterna till och sedan sälja denna – en piratkopia som vi sa förr i tiden.)
Nike är ett av de företag som har drabbats rätt hårt av just piratkopiering, så man kan förstå att Nike vill vara snabba på bollen här och skärpa/förtydliga/skapa lagstiftningen som ska förhindra det här. Det kommer att bli väldigt intressant att följa vart det här tar vägen – inklusive vilket ansvar som blockkedjebaserade marknadsplatser har för ansvar för sina användare och det som säljs via plattformen.
Nike is testing NFT trademark law by suing a sneaker reseller
Nike is suing online reseller StockX for launching ”Vault NFTs” based on Nike sneakers, following Nike’s acquisition of NFT studio RTFKT.
Lagförslag i USA vill lagstifta in friktion i sociala mediers algoritmer
Det här är ett… intressant lagförslag från USA. The Social Media NUDGE Act. En lag som är tänkt att lagstifta in statligt beslutad friktion i algoritmer hos sociala plattformar.
Så egentligen en… unnudge act?
Lagförslaget skulle ålägga The National Science Foundation och The National Academy of Sciences, Engineering and Medicine att studera ”innehållsneutrala” sätt att bygga in friktion i hur innehåll sprids online. Läs: så att knasiga saker inte får tokspridning. Som exempel på vad ett sånt här innehållsneutralt sätt skulle kunna vara så lyfts Twitters initiativ att uppmuntra folk att faktiskt läsa en artikeln innan de delar den fram.
De innehållsneutrala lösningar och tekniker som ovanstående organisationer rekommenderar ska sedan ”kodifieras” och bli obligatoriska delar i algoritmernas kod och hur de sociala medierna överlag bygger sina tjänster och plattformar.
Igen: det är alltså bara ett lagförslag och det kan dö sotdöden. Men det säger en del om tankebanorna hos människorna bakom lagförslaget (republikanen Cynthia Lummis och demokraten Amy Klobuchar – det är dessutom inte det första techlagförslaget från den sistnämnda). Och överlag kan jag sympatisera väldigt mycket med initiativet. Internet skulle må väldigt bra av mer friktion – oavsett om det gäller sociala medier eller shopping (och mycket annat).
Men… det känns som ännu ett förslag som… inte riktigt kommer att lösa problemet. Det heller.
Inte minst som att det absolut största problemet är… because people.
New algorithm bill could force Facebook to change how the news feed works
A new bipartisan bill could mark Congress’ first step toward addressing algorithmic amplification of harmful content by rolling out ”content neutral” ways to add friction to content-sharing online.
Varför det är bättre för alla att tänka in tillgänglighet redan från början i ett digitalprojekt
Det här är förmodligen den allra bästa liknelsen från den fysiska världen till varför tillgänglighet borde – eller: ska – vara en integrerad del i alla digitala utvecklingsprojekt.
Vad menar jag med det här? Genom att tänka in och ha med tillgänglighet redan från början så kan man skapa bättre lösningar och upplevelser för dem som behöver extra hjälp i exempelvis en app eller på en sajt. Men det blir inte bara en bättre lösning: det blir också ett snyggare slutresultat utan att vare sig funktionalitet eller upplevelse för de som INTE har behov av tillgänglighetsfunktionerna.
Om det här hade varit ett genomsnittligt webbprojekt så hade samma sak lösts genom att haka på en långsam lift vid ena sidan av trappan, som alltid tar upp plats vare sig den används eller inte. Och som förmodligen krävt att man tar sig upp för ett par kanter och några trappsteg innan man når själva liftfunktionen.
[Video] Cory Warfield on LinkedIn: #captioned #diversityequityinclusion #accessibility #diversity #equity… | 529 comments
Accessibility is part of inclusion! This innovation & engineering feat is remarkable. Check it out! What are some other ways we can foster inclusion, equity… | 529 comments on LinkedIn
Tesla-bil slår nytt avståndsrekord: har färdats 3 miljarder kilometer på fyra år
Nytt, hyfsat imponerande avståndsrekord för en bil. En Tesla har numer färdats totalt över 3 miljarder kilometer. Eller 75 000 varv runt Jorden. På bara fyra år.
Rätt bra jobbat.
Elon Musk launched his own Tesla roadster to space four years ago. Where is it now? | CNN Business
No Description