Kategorier
Sociala medier Sök/SEO Spaningar

Digitala spaningar vecka 7 2022

Mark Zuckerberg bestämmer att alla som jobbar på Meta ska kallas metamates. Facebook skrotar nyhetsflödet. Instagram Stories får likes. Snapchat lägger till reklamavbrott i stories. LinkedIn testar nyhetsbrev för sidor. Google på gång att införa appspårningsbegränsningar i Android.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Mark Zuckerberg bestämmer att alla som jobbar på Meta ska kallas metamates

Vad kallas någon som jobbar på Meta? ”Anställd på Meta?” Tok heller. Metamate.

Because flest meta när hen dör vinner.

Och det är inget litet gräsrotsnamnbyte vi pratar om. Det var under ett stormöte igår som Mark Zuckerberg berättade de goda nyheterna för personalen. Förlåt, för metamatesen. Ett namnbyte som är lite logiskt. En metamate är väl en mate som inte finns på riktigt.

(Kommer se skitbra ut i CV:t: 2022- Metamate.)

Den prioordning som nu gäller för alla på Meta är: ”Meta. Metamates. Me”. Företaget, teamet, individen, alltså. I en paketering som inte alls känns sektig någonstans.

(Vi noterar också att metaverset inte ens hamnar på pallplats.)

Dessutom är det även dags för extreme makeover av Metas motto. Move fast and break things => Move fast => Move fast together.

(Sist men inte minst är Metas vägledande företagsvärdefras sedan igår ”Live in the future”. Kan man köra den som svar på mötesinbjudningar? ”Jag kan inte vara med på mötet på fredag, jag är i nästa vecka då”.)

https://www.wsj.com/articles/mark-zuckerberg-wants-his-employees-to-be-known-as-metamates-11644963356

Facebook skrotar nyhetsflödet

En era går i graven. Bokstavligen. Facebook skrotar nyhetsflödet. Facebook-appen, alltså. Efter 15 år.

Ja, eller okej. Även om Mark Zuckerberg redan för ett par år sedan pratade om att stories skulle ersätta nyhetsflödet som det sätt som vi delar saker publikt så är det inte riktigt dags för det än. Det är namnet som ändras. ”Nyhetsflödet” blir bara ”flödet”. ”News feed” ut, ”feed” in.

Vilket känns som en rätt självklar förändring. Inte bara för att Mark och kompani vill ändra alla namn som går just nu, utan för att ”nyhetsflöde” har känns… fel ett bra tag. Jag har visserligen slentrianmässigt fortsatt säga nyhetsflödet utan att jag riktigt vet varför. Och egentligen har det ju aldrig varit just ett nyhetsflöde – ännu mindre sedan den kronologiska sorteringen ersattes av algoritmlistning.

Som artikeln konstaterar så kan det här förstås handla om att Facebook (och Meta överlag) vill distansera sig från just nyheter, med tanke på den huvudvärk som spridningen av (fejk)nyheter har gett Facebook senaste åren. Men frågan är om det inte kan finnas en liten baktanke om att frigöra just ”nyhetsflödet” till ett flöde just dedikerat åt nyheter. Ett omtag av hela instant articles, alltså.

Kanske inte här och nu, men Meta vill nog fortfarande vara en aggregerare av nyheter. På något sätt.

Facebook renames its News Feed to just ’Feed’

Facebook has renamed its News Feed more than 15 years after introducing the iconic feature.

Instagram Stories får likes

Ny stor liten funktion i Instagram: likes. För stories. Ett sätt att gilla en story utan att kommentera eller skicka meddelande.

Så ett rätt litet tillägg. Men också rätt stort, med tanke på att det krockar med den allmänna trenden i Facebook och Instagram att snarare minska synligheten för gillanden som en del i att minska bekräftelsehetsen inte minst bland yngre användare. Det är förmodligen precis därför som den nya gillafunktionen heter Private story likes. För att verkligen trycka på att gillandet är något mellan den som har lagt ut storyn och den som gillar.

Med andra ord så är det här i linje med det som Instagram har testat och förmodligen kommer att införa vad det lider: att sluta visa antalet gillanden som ett inlägg har fått. Att alltså bara den som gjort inlägget kan se det totala antalet, ingen annan.

Instagram Stories are getting likes so you can respond without sending a DM

Instagram is rolling out a new feature it calls Private Story Likes, which lets you like somebody’s story without sending them a DM.

Facebook News lanseras i Frankrike

igår skrev jag om att Meta döper om nyhetsflödet i Facebook-appen. Från just ”nyhetsflöde”, som varit namnet så länge som den funktionen har funnits, till bara ”flöde”. Då spekulerade jag i att, förutom att det kan handla om att Facebook vill distansera sig lite just från nyheter kopplat till vänner-flödet och att det inte har varit ett nyhetsflöde sedan det att Facebook gick över till algoritmsortering, skulle kunna handla om att Meta vill reservera ”nyhetsflöde” mer för just nyheter. Här kommer en nyhet som pekar lite på just det.

Facebook får nämligen en nyhetsflik i appen. Den tänkta aggregeringstjänst som Facebook lanserade på hemmaplan 2019 och som sedan dess flyttat in i ett antal andra länder (som Tyskland). Nu är det dags för Frankrike att få funktionen.

Det som dessutom är värt att notera är att det kommer inte särskilt långt efter det att Meta har enats med en fransk publicistorganisation om att betala för nyheter i landet (med andra ord: följa den franska lagstiftningen baserat på EU:s upphovsrättsdirektiv).

Men precis som Google så vill Facebook helst betala för nyheter på sina villkor. Enter Facebook News, en lösning som kräver lite extra handpåläggning av de publicister som vill vara med och som är uppbyggt för att öka chansen att folk ska använda Facebook.

Fortfarande så är det alltså milt sagt modest spridning på nyhetsfunktionen, men det här kan vara ett tecken på att en större push inte är alltför långt borta.

https://about.fb.com/news/2022/02/launching-facebook-news-a-dedicated-destination-for-news-in-france/

Mark Zuckerberg befordrar Nick Clegg till President of Global Affairs på Meta

Häromdagen presenterade Zuckerberg ett antal principiella förändringar på Meta. En värdegrundsmakeover motsvarande den inriktningsuppdatering som Zuckerberg gjorde med Facebook i höstas. Saker som att Facebooks nya motto är ”Move fast together” och att alla anställda på Meta numer kallas metamates (dessutom del i det inte alls sektiga priomantrat ”Meta, metamates, me”).

Nu verkar det som att en del i det här också var en befordran, för företagets globala policy- och kommunikationschef Nick Clegg. Han blir nu President of Global Affairs, från att tidigare ha haft Vice president of global affairs and communication. Same same, but different. Så… ett klassiskt sätt att slippa höja lönen? Flådigare titel istället? Ja, kanske. Plus en väldigt konkret perk: Clegg hoppar också upp ett pinnhål.

Från att tidigare ha rapporterat till Sheryl Sandberg, företagets COO och överlag en av Facebooks historiskt sett viktigaste personer, så kommer Clegg nu att ha sina utvecklingssamtal direkt med Mark.

Lite internt omstökningar som kanske är rätt ointressanta för alla utom de närmast sörjande. Men nu pratar vi om ledningen för ett av världens största företag. Då kan vi förstås inte låta bli att spekulera lite mer.

Som artikeln konstaterar så kan det här vara ett drag för att ännu mer lägga ett filter mellan å ena sidan Sandberg och Zuckerberg och å andra sidan jobbiga beslut. Skicka fram Clegg istället. Men det har redan gått att göra – och Facebook har vid några tillfällen skickat fram Clegg med lite… sådär resultat.

Men man skulle också kunna sätta på sig konspirationsmössan och fundera på om det kan vara ett tecken på att det finns lite olika syn på Metas inriktning i toppen. Att Zuckerberg knyter en allierad närmare sig. Eller att plocka bort lite kontroll från Sandberg, som för en alltmer anonym tillvaro på Meta. Åtminstone utåt.

Mark Zuckerberg promotes Nick Clegg to President of Global Affairs at Meta

Nick Clegg, the former UK politician turned Facebook executive, has been promoted to president of Global Affairs at facebook parent company Meta.

Texas stämmer Meta för användning av ansiktsigenkänningsteknik

Problemen för Facebook fortsätter. Det är nämligen Facebook-arvet som spökar för Meta i senaste domstolskapitlet för företaget: Texas stämmer Meta för Facebooks användning av ansiktsigenkänningsteknik. Det som gjorde det möjligt för Facebook-appen att automatiskt kunna föreslå vilka som syntes i en bild för att göra det enklare att tagga dem.

Trots att Facebook i november i förra året gick ut med att de skulle skrota systemet och radera all ansiktsdata som samlats in via funktionen så tycker Texas alltså inte att det är tillräckligt. Förmodligen uppmuntrade av att en liknande stämning i Illinois 2020 gjorde att Meta förra året gick med på att betala 650 miljoner dollar i förlikning.

Så egentligen inte särskilt konstigt att justitiedepartementet i en amerikansk delstat ger sig på en av de stora techjättarnas användning av kontroversiell teknik. Eller åtminstone dess användning i ett kontroversiellt syfte: för att driva på annonsverksamhet. Men nu pratar vi Texas här. Det gör att det förstås är svårt att bortse från att det förmodligen finns ett annat, kanske viktigare, skäl. Ett som stavas T-R-U-M-P.

Ja, eller överlag USA:s högerfalangs ogillande av techbolagen i allmänhet och Facebook i synnerhet. Oavsett namn.

Texas attorney general files lawsuit against Meta over Facebook’s facial recognition technology | TechCrunch

Texas Attorney General Ken Paxton has filed a lawsuit against Meta over Facebook’s facial recognition practices, his office announced on Monday. The news

TikTok

TikTok drar igång gratiskursen TikTok Tactics för marknadsförare som vill bli bättre på TikTok

Sugen på att vässa dina TikTok-skills som marknadsförare? Grattis! Nu finns det en kurs som säger att den kommer att levla upp dina kunskaper på det här området. Ja, eller det finns ju hur många TikTok-kurser som helst vid det här laget, men här kommer en gratisvariant från TikTok själva.

TikTok Introduces ’TikTok Tactics’ Online Training For Marketers

The free online course provides easy-to-follow best practices to level-up marketers’ approaches to advertising on the platform.

Snapchat

Snapchat lägger till reklamavbrott i stories

Vad kan vi aldrig få för mycket av? Precis! Reklamavbrott! Så nu testar Snapchat precis det – inuti stories.

Snapchat will put ads within stories and share the money with creators

Snapchat is currently beta testing mid-roll ads that will appear in Snap Star’s public Stories. The company says the revenue share is based on a formula that takes into account metrics like posting frequency and engagement.

Snapchat inleder samarbete med Ticketmaster för att matcha snappare med liveevenemang i närheten

Nytt samarbete för Snapchat: biljettförsäljaren Ticketmaster. Mer specifikt handlar det om ännu en utbyggnad av Snap-kartan. Via en Ticketmaster-mini så kan snappare bli tipsade om liveevenemang i närheten som de kan vara intresserade av.

Det handlar alltså om att det två företagen gemensamt har tagit fram en plugin som användare själva kan lägga till i sin Snap map för att få tillgång till den nya funktionaliteten. En motsvarighet till kinesiska WeChats miniprogram eller för den delen appar i iOS eller Android – ett sätt att låta användare uppgradera en app eller hela mobilen med ny funktionalitet genom att lägga till ny programvara.

Men förutom att det här är en fortsättning på Snaps ambition att göra Snap-kartan ännu mer till en egen Google Maps så är de här senaste initiativet väldigt mycket vad Google själva just nu gör i just Google Maps: göra kartan till ett ställe inte bara för att hitta något man letar efter (en plats eller en vän) utan att kartan blir stället du ska gå till när du INTE vet vad du letar efter. Ett ställe att gå till för att få inspiration utifrån sina egna personliga preferenser, alltså.

https://techcrunch.com/2022/02/16/snapchat-partners-with-ticketmaster-to-match-users-with-live-events-near-them/

Snapchat gör det möjligt att ändra sitt användarnamn

Ha. Hur vet man att en plattform börjar bli mogen? Det blir möjligt att ändra sitt användarnamn. Ja, det är åtminstone vad som snart kommer att bli möjligt i Snapchat.

Det kan förstås tyckas som en rätt liten och bagatellartad förändring, men säger precis det jag skrev ovan: vi har nu en generation användare som började använda appen under tonåren – även i de tidiga tonåren – som nu har hunnit ta rätt många kliv in i vuxenlivet. Och arbetslivet.

Att rädda kvar några användare som numer skäms för rätt mycket i sitt förflutna – eller åtminstone inte tycker att det representerar dem på ett bra sätt – kan tyckas vara ett rätt litet steg, men med tanke på hur tuff kampen är om vår (online)tid så räknas varenda dollar. Och användare.

Snapchat will start letting you change your username later this month

Snapchat will finally let users globally change their usernames. Snapchat says the new feature will be available on both iOS and Android and will be available from February 23rd.

Snapchat lägger till realtidsplatsdelning mellan vänner

Ny funktion i Snapchat: platsdelning. I realtid. Kort sagt en variant av den funktion som redan finns i Snap-kartan.

Skillnaden här är att det tänkta användningsområdet inte handlar om att se vad ens kompisar gör för kul, utan låta någon annan hålla koll på en som säkerhetsfunktion. Det som alltså finns även i andra tjänster, där man kan låta någon annan realtidsfölja ens position om man exempelvis är orolig när man ska gå hem själv en kväll.

Du behöver alltså egentligen inte Snapchat för det här, men ATT Snapchat nu lägger till den är ännu ett tecken på appens allt bredare användningsområde. Eller rättare sagt: att snappare använder Snapchat till allt mer.

Snapchat is rolling out a new buddy system-like real-time location sharing feature | TechCrunch

Snapchat is rolling out a new buddy system-like feature that will allow users to share with a friend their real-time location for 15 minutes or a few

Twitter

Twitter betatestar autopiloten Safety Mode

Nytt betatest av Twitter: autopiloten Safety Mode. Ännu en funktion i Twitters försök att göra plattformen till ett trevligare ställe att vara på.

Safety Mode är en funktion som gör det möjligt att outsourca kontoblockandet till Twitter. Om funktionen är aktiverad så kommer Twitter automagiskt att blocka konton som svarar med ”skadligt språk” eller som skickar ”upprepade oönskade svar”, där innehållet är förolämpningar, ”hatfulla kommentarer” eller tagganden.

Blocken gäller i sju dagar och under den tiden kan säkerhetsblockade konton inte se det berörda kontots tweets och svar, följa kontot eller skicka direktmeddelanden.

Vilket förklarar betatestandet. Twitter vill se hur användare upplever reaktionen men framförallt se hur träffsäker den nya säkerhetsalgoritmen år.

Twitter launches beta test of anti-abuse tool ’Safety Mode,’ adds prompts to enable it | TechCrunch

Twitter is broadening access to a feature called Safety Mode, designed to give users a set of tools to defend themselves against the toxicity and abuse

Twitter gör det möjligt för alla användare att nåla fast direktmeddelandetrådar

2022 har så här långt inneburit ett lite mindre hysteriskt tempo från Twitter vad gäller antalet nya funktioner och tester. Framförallt så har vi i år, till skillnad från 2021, mest fått funktioner som faktiskt rätt direkt kan kopplas till själva ursprungs-Twitter. I veckan kom två saker som ligger lite mittemellan: nyheter på direktmeddelandesidan.

Det handlar dels om ett test som gör det möjligt att skicka direktmeddelanden direkt från en tweet (att man alltså inte måste lämna det vanliga Twitter-flödet och gå in i meddelandefunktionen för att skicka meddelande) och dels om att alla användare nu kan nåla fast upp till sex chattrådar högst upp i inboxen. Det sistnämnda var fram till nu en betalfunktion (ingick som del i Twitters betalabonnemang Blue), men öppnas nu alltså för alla.

Små nyheter och kanske inget att tokringa hem om. Men även i det lilla är det intressant att se hur Twitter steppar upp sitt DM-game. Och överlag om att Twitter fortsätter sin omställning från Twitter Classic till… något annat.

Det är väl åtminstone det som företaget siktar på. Vi får se om användarna är sugna på att hänga med på resan.

Twitter is bringing pinned DMs to everyone

Twitter is now rolling out pinned DMs, and they’ll be available on Android, iOS, and the web. Previously, the feature was only available to Twitter Blue subscribers.

LinkedIn

LinkedIn testar nyhetsbrev för sidor

Nytt test från LinkedIn. Nyhetsbrev. För sidor. Same old same old, but different, alltså. Via länken kan du se hur det ser ut (spoiler: det ser ut som ett… nyhetsbrev. På LinkedIn).

LinkedIn fortsätter alltså ge företag (ja, sidor dårå) fler skäl att ge LinkedIn mer kärlek. Men också ännu ett steg i LinkedIns ambition att på riktigt bli del i innehållsekonomin.

Även om, ni vet, det inte förändrar det faktum att LinkedIn är den enda stora sociala sociala plattformen (eller plattformen för användargenererat innehåll överlag) som inte erbjuder något sätt för innehållsskapare att faktiskt tjäna pengar på sitt innehåll på plattformen där innehållet finns.

Vilket är en… inte helt oväsentlig del av just innehållsekonomin.

Introducing: In the Loop

There’s a new feature we’re testing out – and you’re looking right at it. While Newsletters aren’t a new feature for creators, the team is exploring opening the feature for companies and other Pages.

LinkedIn lägger ned sin Lite-app

LinkedIn skrotar sin app. I mars. Ja, åtminstone Lite-versionen. Alltså den utrymmessnåla (3 MB!) och datasnåla versionen avsedd för tillväxtmarknader där data är dyrt och tillgången till internet svajar. Precis samma sak som de flesta stora sociala plattformar har släppt. Allt för att försöka lägga vantarna på nästa miljard internetanvändare i Sydostasien och Afrika.

Så frågan är då varför LinkedIn lägger ned sin Lite-app? Därför att såhär fem år efter det att appen först släpptes så börjar internettillgången överlag bli både så bra och snabb att det inte längre finns någon poäng att använda den nedbantade funktionen – plus att det blir allt svårare att lägga till de nya funktionerna i den utan att den ska bloata iväg både vad gäller utrymme och bandbredd.

Så det här är med andra ord något riktigt bra. Ja, inte nedläggningen av Lite-appen i sig, det är lite meh för de flesta, men väl varför det sker. Visst, LinkedIn lär förmodligen ha den mest välmående andelen av internetanvändarna överlag om vi jämför med de övriga sociala medierna och behöver därför bry sig mindre om att man potentiellt kan tappa en del användare.

Men att internettillgången nu börjar bli så bra i länder som var vita internetfläckar för något årtionde sedan är riktigt goda nyheter. Visst är det inte jämnt fördelat, men det är åtminstone ett tecken på att det väldigt mycket går åt rätt håll.

LinkedIn Is Retiring Its LinkedIn Lite App

LinkedIn Lite will be sunset in March, as global internet connectivity increases and the platform struggles to add tools to the 3MB version.

Övrigt sociala medier

Donald Trumps sociala plattform Truth Social börjar betatestas

Hurra! Ännu ett socialt medium i samlingen: Truth Social, Donald Trumps nya tänkta Facebooktwitteryoutubenetflixdödare, har börjat betatestas.

Truth Social skulle börja betatestas i november, men då dök inget upp. För ett antal veckor sedan började det pratas om lansering 21 februari (som som av en händelse är Presidents’ Day) och nu ser det ut som att det kanske kan bli aktuellt. Vi man väl tänkas oss att Trump själv har VÄLDIGT starka önskemål om att tjänsten lanseras då – nära nog oavsett hur ofärdig den är.

Som de flesta andra större högertosseplattformar som har fötts efter att folk har sparkats ut från Facebook, Youtube och Twitter så utlovas en censurfri miljö. Men med tanke på hur det har gått för de motsvarigheter som har kommit tidigare så är det kanske mest oväntade att Truth Social verkar dyka upp som app.

Varför är det oväntat med tanke på att appar står för nästan all tid vi lägger i våra mobiler? Därför att det innebär att Truth Social blir beroende av Apple och Google, två av de stora techbolag som tossehögern ogillar. Men inte bara det: det innebär också att Truth Social måste underkasta sig inte bara den amerikanska lagstiftning vad gäller vilket innehåll som får finnas på plattformen, utan också de regler som gäller för Appstore och Google Play.

Återstår att se hur det går. Med såväl lanseringsdatum som tjänsten överhuvudtaget. Men ett stalltips är väl att… de stora plattformarna inte behöver vara jätteoroliga.

Exclusive: Trump app opens to hundreds of testers ahead of expected launch

Details about former U.S. President Donald Trump’s new social media app are trickling out as about 500 beta testers have begun using an early version of ”Truth Social,” two sources told Reuters.

 

Sök/SEO

Google på gång att införa spårningsbegränsningar för appar i Android

Trodde ni att den värsta appokalypsen låg bakom oss? Tok heller. Nu är det Googles tur. Igår gick Google ut med att även Android kommer strypa möjligheten att spåra användare kors och tvärs över appar och sajter (som de flaggade för redan för något år sedan).

Mer specifikt handlar det om att Google kommer att smacka ut sin Privacy sandbox – alltså Googles ersättare till bland annat tredjepartskakan – även i Android. Vilket i sin tur innebär att tekniker som möjliggör appspårning begränsas, inklusive Advertising ID – den operativunika identifierare som gör att det går att följa användare i annonseringssyfte.

Men fear not! Google kommer inte att välja en lika ”blunt approach” som ”other platforms” (*host* iOS *host*) har valt. Och det innebär? Titta vilken fin fågel!

För ja. Det är ungefär lika klara besked som vad Google kommer att ersätta tredjepartskakan med (FLoC blev Topics – som säkert hinner bli ytterligare något annat innan det sjösätts). Och precis som i fallet med tredjepartskakan så är det Apple som har tvingat Google till det här, för att Google inte ska framstå som the bad guy som skiter i användarnas integritet.

Men till skillnad från Apple så har ju Google ett… lite större intresse i att det går att annonsspåra användare. Det är ju en icke-oansenlig del av Googles hela verksamhet, om vi säger så. Så vi kan med andra ord anta att det inte kommer att gå att helt säga nej till att bli spårad i Android. Men hej. ”Nuvarande identifierare” kommer att fungera i åtminstone två år enligt Google.

För där har vi ju det största problemet med de ”trubbiga” lösningar som ”andra plattformar” har valt. Det är en väg som sågar av den annonsgren som Google själva sitter på.

No Title

No Description

15 % av alla googlingar är fortfarande helt nya sökfraser enligt Google


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *