Kategorier
AI - Artificiell intelligens AR/VR Bekvämlighetsekonomin Detaljhandel/e-handel Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 6 2022 – del 2

Komplett köper Netonnet. Youtube satsar på shopping, livevideo och nya sätt att tjäna pengar på innehåll. Apple köper AI-musikföretaget AI Music. Meta anordnar VR-konsert med Foo Fighters. Meta Quest mest använda VR-setet i Steam. McDonalds planerar att öppna restauranger i metaverset.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Detaljhandel/e-handel

Komplett köper Netonnet – e-handelskonsolideringen fortsätter

Ännu en storaffär i Norden: norska elektronikhandlaren Komplett köper upp sin svenska konkurrent Netonnet. Tillsammans omsatte de båda företagen förra året 19 miljarder kronor, så vi kan väl anta att det kommer hamna i den häraden även för det nya gemensamma bolaget.

Bolagen kommer att fortsätta bedriva verksamhet under samma varumärken som tidigare, vilket innebär att Netonnet-ägda Webhallen också blir kvar som egen kedja.

Och visst är det svårt att inte läsa in ”Amazon” mellan raderna här. Men med tanke på att handel – i synnerhet e-handel – är rätt gränslös och global så är det förstås också ett sätt att hävda sig överlag.

Men så är det också ännu ett tecken på den begynnande pandemibaksmälla som börjar visa sig på e-handelsområdet: konsolidering när saker och ting börjar återgå till det normala i Sverige och i världen.

För säkert tio år sedan vid det här laget pratades det allt mer om butiksdöden som följde i e-handels spår – hur alltså fysiska butiker slogs ut på löpande band. Den fysiska handeln har senaste åren tvärtom fått sig en revival, något som förstås eldades på av pandemin. Men frågan är nu om det nu inte är dags att börja prata om e-handelsdöd.

Inte bara konsolidering, utan också utslagning. Åtminstone inom den traditionella e-handeln.

Netonnet köps upp – bildar ny e-handelsjätte

Kommer omsätta strax över 19 miljarder.

Amazon la mer på annonser 2021 än något företag någonsin

Såååå… I förra veckan berättade Amazon för första gången hur mycket pengar som företagets annonsverksamhet omsätter. Över 30 miljarder dollar förra året, vilket innebär att Amazon drar in mer pengar på sina annonser än Youtube (som förra året landade totalt på 28,8 miljarder).

Men även Amazon har både gungor och karuseller i sortimentet, vilket innebär att en del pengar också försvinner i andra riktningen. Väldigt mycket pengar till och med. 16,9 miljarder dollar under 2021. Vilket gör att Amazon la mer pengar på annonser under ett år än något annat företag. Någonsin.

Ja, eller ”sannolikt”, åtminstone om vi ska tro Group M som ligger bakom påståendet. Alla företag är inte lika transparenta med sina siffror, men som jämförelse ska tydligen två av världsjättarna när det handlar om annonsspenderande på runt 8 miljarder för samma period (Procter & Gamble och Google). Så kanske dubbelt så mycket som tvåan alltså. Och ganska precis fyra gånger mer än vad Snapchat omsatte förra året.

En del pengar, alltså.

Amazon becomes the biggest advertiser in history after spending $16.9bn last year – Latest Retail Technology News From Across The Globe – Charged

Amazon has revealed it spent $16.9 billion (£12.5 billion) on advertising last year, likely making it the largest advertiser in history.

 

Strömmade medier

Youtube satsar på shopping, livevideo och nya sätt att tjäna pengar på innehåll

2022 blir ett stort år för Youtube. Åtminstone om man ska tro Youtubes produktchef Neal Mohan. Det handlar om sätt att tjäna pengar på Shorts-videos utöver Youtubes egen skaparfond, som enklare sätt att hitta samarbeten, kollaborativa livevideos, möjlighet till betalda prenumerationer för innehållsskapare, bättre stöd för TV (ja, eller stor skärmar åtminstone), NFT:er, shoppingbara videos, livevideoshopping och lite annat.

Känns mycket av det här igen? Ja, det är funktionalitet som redan finns på andra plattformar. Google håller alltså på att göra en Apple.

I princip så länge som podcastformatet har funnits så har Apple och Podcaster-appen varit det givna stället att gå till för att distribuera och lyssna på poddar. I övrigt var det, om man hårdrar det lite, mindre nischtjänster. Men bara de senaste 2-3 åren har som bekant podden som fenomen och format exploderat. Allt fler har kastat sig in på poddarenan, inte minst de flesta stora musikströmningstjänster.

Dessutom har podcasts börjat generera ordentligt med pengar. Betydligt mer annonser och betalprenumerationer. Och även helt nya annonsformat. Podden har om man så vill utvecklats mer bara under 2020-talet än under hela 2010-talet.

Men Apple? Satt hellre under sin korkek och doftade på blommorna.

Så vaknade Apple till sist och börjar ny, lite yrvaket, steppa upp sitt podcastgame. De har helt enkelt insett att de inte längre kan förlita sig på att de är störst och att folk därmed automatiskt kommer. Samma sak är det nu för Youtube. Fortfarande den ohotat största videoplattformen, men ungefär alla andra – TikTok inte minst – jagar nu Youtube i ett allt mer intensivt. Då räcker det inte att köra på i samma gamla hjulspår som man har gjort senaste årtiondet.

https://www.tubefilter.com/2022/02/10/youtube-exploring-new-monetization-for-shorts-collaborative-live-streams/?1

Disney+ testar livesportsändningar

I veckan överträffade Disney förväntningarna med sin kvartalsrapport för förra årets tre sista månader. Disneys stora kassako, nöjesparkerna, börjar komma tillbaka till sin prepandemiform och strömningstjänsten Disney+ växte med 12 miljoner prenumeranter till totalt 129,8 miljoner (något som innebär att Disney+ fortfarande växer snabbare än Netflix.) Men Disney testar just nu också nytt i Disney+: liveinnehåll.

Mer specifikt: liveströmmad sport (eller direktsänd sport som man sa förr). Parallellt med det så har Disney börjat buda på sändningsrättigheter för bland annat vissa NFL-matcher.

Disney följer alltså i julspåren för de flesta stora strömningstjänster (är väl mest en tidsfråga innan även Netflix får sportfeeling). Att det är just sport som alla springer på för sitt liveinnehåll är inte särskilt konstigt, med tanke på att det numer är en av få saker som kan få massor av människor att parkera sig samtidigt framför teven (eller mobilen, eller datorn, eller…)

Men det mest intressanta i Disney-fallet är att företaget redan sitter på ESPN, kanaler som fokuserar på just sport. Men nu vill alltså även få in (och på sikt säkert flytta över) sportinnehåll i Disney+. Varför? Säkert med förhoppningen att både locka helt nya användare och få befintliga kunder att betala mer. Att alltså tvingas betala för både ESPN(+) och Disney+ för att få tillgång till allt sportinnehåll som Disney erbjuder.

Disney is placing its bets on sports streaming and the metaverse

Disney boss Bob Chapek confirmed that the company is bidding for the NFL Sunday Ticket. Disney also plans to innovate its product around sports-centric features, as well as for its still-vague metaverse plans.

Spotify har inte råd att höja ersättningen till artisterna, men lägger 3 miljarder kronor på att sponsra FC Barcelona

Spotify: Vi har inte råd att höja ersättningen till artister och låtskrivare.

Också Spotify: Vi lägger 3 miljarder kronor på att sponsra ett fotbollslag!

Uppgifter: Spotify lägger 3 miljarder på FC Barcelona

Spotifys logga kommer att pryda den legendariska fotbollsklubben FC Barcelonas tröjor från och med nästa säsong.Det rapporterar spanska RAC1.Affären ska vara värd 280 miljoner euro – nära 3 miljarder kronor – över tre säsonger.

 

IoT – internet of things

Apple uppdaterar AirTag med ännu mer skydd mot stalking

Ända sedan Apple släppte sin spårningspryl AirTag, företagets Tile-konkurrent som kan fästas på ungefär vilken pryl som helst som man vill ha koll på, så har Apple kritiserats för att AirTag kan användas på mindre trevliga sätt som att spåra människor som inte vill bli spårade. Stalking, alltså. Apple har sedan dess skruvat i AirTag för att minska risken för den här sortens felanvändning och nu är det dags för ytterligare några förbättringar på det här området.

Redan rätt snart kommer mindre förbättringar och förtydliganden (som inforuta som under installationsprocessen säger att det inte är tillåtet att stalka någon, vilket… kanske i sig inte kommer stoppa någon från att göra just det…) Men de största förbättringarna ligger lite längre fram i tiden.

Den ena är att iPhones från och med version 11 kommer att kunna bli betydligt bättre på att peka ut exakt var en okänd spårningspryl befinner sig, snarare än att bara säga att det finns något i närheten. Apple ska dessutom korta tiden när iPhonen börjar varna för okända spårningsprylar som har följt med användaren under en tid, plus att Apple kommer att göra själva varningen tydligare och öka volymen som en okänd enhet ger ifrån sig.

Bra uppdateringar, men kommer förstås inte att stoppa människor från att göra mindre trevliga saker med en AirTag. På samma sätt som att en iPhone eller ungefär vilken teknik som helst kan användas på mer eller mindre brottsliga sätt. Vilket någonstans också gör att vi hamnar i samma diskussion som kring exempelvis sociala medier – hur långt ska företag som tillhandahåller produkter och tjänster gå för att förhindra människor från att vara människor om det handlar om de mindre smickrande delarna av hur vi människor är och fungerar?

https://techcrunch.com/2022/02/10/apple-to-address-airtag-stalking-problem-with-upcoming-features/

 

AI – artificiell intelligens

Apple köper AI-musikföretaget AI Music

Ännu ett köp för Apple: AI Music. Ett, ja, AI-musikföretag. Ett företag som ”använder artificiell intelligens för att skapa personaliserade ljudspår och adaptiv musik”. På ren svenska: en tjänst som ska kunna anpassa musik mer eller mindre on the fly till lyssnaren med hjälp av AI-smartness.

Exempel som lyfts fram är att algoritmerna skulle kunna bli del av Apples träningstjänst Fitness+ för att inte bara anpassa musiken utifrån vilken slags träning det handlar om utan även kunna matcha den till exempelvis lyssnarens puls. Eller för att ännu bättre ge en ljudkuliss till bilder i ett bildspel.

Men det kanske mest intressanta som artikeln lyfter fram är att det också skulle kunna användas i reklamsammanhang. För att anpassa musiken i annonser till lyssnaren.

Musik är som bekant väldigt viktigt i reklam- och köpsammanhang och reklam bygger allt mer på realtidsanpassning efter mottagaren. Men musiken (förstås mycket på grund av rättighetsmecket) bygger på vad avsändaren vill kommunicera, inte vad mottagaren helst skulle vilja höra. Vore intressant – på gott och nt – om även musik blev en modulär komponent i realtidsbyggande av annonser på samma sak som text och bild redan är. Utan att jag vet exakt hur det skulle fungera.

Apple Acquires AI Music Startup That Can Generate Dynamic Soundtracks

Apple has acquired AI Music, a startup that uses artificial intelligence to generate personalized soundtracks and adaptive music, reports Bloomberg….

Tencent lanserar virtuell AI-teckenspråkstolk

Lite coolt. Tencent, ägaren av Kinas största sociala plattform WeChat och världens största spelföretag, har lanserat en virtuell AI-teckenspråkstolk, Lingyu, som har fått jobb på Kinas statliga tv-kanal CCTV. Tencent kommer dessutom anställa en av sina andra virtuella tolkar, Xiaocong, till sin egen kanal Tencent Sports.

Tencent Launches AI Sign Language Digital Interpreter Lingyu

Tencent has recently launched a 3D sign language digital interpreter called

 

AR/VR

Är RealityOS Apples operativsystem för VR och AR?

Dags för ett nytt operativsystem från Apple? Spår av att det kan vara på gång. RealityOS – Apples eget operativ för VR- och AR-prylar.

Förmodligen. Kanske. Eventuellt. Först och främst till Apples AR-set. Som kommer senare i år. Eller kanske nästa år. Förmodligen. Kanske. Eventuellt.

Efter Apples självkörande bil så är ett AR-set den nya produkt som det har spekulerats mest om senaste åren. Ett AR-set borde rimligtvis var enklare att dunka ut, men hej. Man vet aldrig.

ATT Apple åtminstone kommer försöka sig på något i AR- (eller MR-)väg känns väldigt troligt. Mer än fråga om när än om. Så det här är egentligen bara mer rykten liknande dem vi har hört ett tag nu. Men det finns ändå två intressanta detaljer här som vi kan spekulera vidare kring.

Den ena är namnet RealityOS på ett pryl som rätt mycket handlar om det virtuella. Jag gillar det av ren princip, även om det bara skulle vara ett arbetsnamn. (Jag kan dessutom inte låta bli att känna att det är ett medvetet tjuvnyp mot Meta i allmänhet och Mark Zuckerberg i synnerhet.)

Det andra är det faktum att vi potentiellt pratar om ett helt nytt operativ. Tittar vi på de två senaste enhetstyperna som har dominerat världen de senaste 40 åren så har det handlat om duopol. Apple har stått för hälften (den andra halvan kom från Microsoft och Google, förstås). Men när vi börjar se peak mobile i backspegeln så är spelplanen inte alls lika given. Här vill alla vara med och bli det nya iOS och det nya Android. Det är en stor anledning till att Meta satsar så hårt på det virtuella.

Will ”realityOS” be Apple’s newest operating system?

Apple appears to be working on realityOS. It’s a new operating system that could power its rumored augmented reality headset.

Meta anordnar VR-konsert med Foo Fighters

Meta gör en Roblox eller en Fortnite. Anordnar en konsert i en virtuell värld. Med Foo Fighters, närmare bestämt.

Okej, nu pratar vi inte om en konsert för och med spelvärldsavatarer. Konserten kommer dessutom att livesändas via Facebook och Instagram, så det handlar helt enkelt om att de som sitter på ett par Meta Quests (VR-setet som fram till precis nyss hette Oculus Quest) kan uppleva konserten i VR.

Men det visar också att Meta tänker gå i samma fotspår som flera av de stora onlinespelen och fylla dem med mer än bara själva spelupplevelsen. Visst, nu kan Meta Quest förstås användas till annat än spel, men den överlägsna majoriteten av dem som äger ett par lär använda det till spel.

Det är dessutom ett exempel på att det inte är det antingen-eller som så många vill få det till när det handlar om Metas förändrade fokus. Många har raljerat över att Meta och Mark Zuckerberg valt ett spår som är en återvändsgränd. Som inte kommer få fart på vare sig intäkter eller användartillväxt. Men det Meta pratade om var en tidplan som sträcker sig (minst) något årtionde fram i tiden. Fram till dess kommer Meta inte sitta still och hoppas att alla helt plötsligt ska börja springa in i Horizon Worlds.

Vad vi kommer att se är hur Meta kommer att jobba på att smälta samman 2D, virtuellt och fysiskt mer och mer och på så sätt fila ner alla gränser mellan dem. Alltså det som ett metaverse egentligen handlar om.

Meta is Hosting a Foo Fighters Concert on Facebook & Instagram

Meta is hosting its first virtual concert after the Super Bowl with the Foo Fighters taking the stage in a VR concert. Here’s how it works.

Meta Quest mest använda VR-setet i Steam

Facebook bytte som bekant såväl namn som huvudfokus i slutet av förra året. Men det innebar inte bara att själva moderbolaget fick nytt namn, utan också att Meta skrotade Oculus, VR-företaget som Facebook köpte  2014. Ja, eller åtminstone varumärket. Oculus Quest heter numer Meta Quest.

Och just Meta Quest är populärt bland spelare som använder speltjänsten Steam. Så pass att den är rätt överlägset största VR-produkt bland spelarna där: 46 % marknadsandel.

När Meta kom med sin kvartalsrapport i förra veckan så var det första gången den levererades just Meta och inte av Facebook. Men det innebar också första gången som Facebook redovisar hur det går för VR-delen av verksamheten. Och den korta versionen är att den är… väldigt mycket mindre än annonsdelen. Förstås.

Men beskedet från Steam, plus uppgifter om att det såldes en hel massa Quest-enheter i julas visar att Meta trots allt är rätt bra positionerade redan inför sitt metaverse-byggande. Men viktigare: att Meta redan är en stark spelare (hoho) inom just spel. Då pratar vi inte bara VR, utan också speltjänsten Facebook Gaming och det potentiellt väldigt lukrativa mobilspelssegmentet.

Mycket av kommentarerna som Facebook-kritiker har fällt när de har sågat och hånat Facebooks metaverse-ambition handlar om hur småttig den verksamheten är och indirekt att Metas satsning redan är rätt körd. Men Mark Zuckerberg var ju tydlig med att det fullständiga metaverse som han föreställer sig är något årtionde bort. Minst.

Men fram till dess kommer Meta att skruva på och ställa om verksamheten på betydligt mer konkreta här och nu-sätt. Även utanför VR-världen.

The Quest 2 VR headset is dominating Steam | Digital Trends

Valve has finally updated their Steam hardware survey, and it looks like great news for Meta.

McDonalds planerar att öppna restauranger i metaverset

Vad måste absolut finnas i ett metaverse? Donken förstås.

You May Soon Be Able to Order McDonald’s Home Delivery in Metaverse

McDonald’s is likely to step into the metaverse with a virtual restaurant that will offer downloadable food items and also host virtual events. Details on the home delivery element of this project are unclear as for now as the official confirmation from McDonald’s remains awaited.

Samsung lanserar nya Galaxy S22 via livevideoshopping i metaverse med en virtuell influencer

Ha. Älskar det här. Hur lanserar man en ny mobil? Är man Samsung så genomför man ett livevideoshopping i metaverset med en virtuell influencer. Buzzordsbingo 2022.

Det enda som skulle kunna göra det här till mer meta är om det var, ni vet… Meta.

Bambuser and Samsung Nordic Pioneer the World’s First Ever Metaverse Live Video Shopping Event With a Virtual Influencer

STOCKHOLM, SE / ACCESSWIRE / February 9, 2022 / Bambuser AB (STO:BUSER.F)As a first step to explore how ecommerce will express itself in the metaverse, Samsung Nordic is set to host the first ever Live Video Shopping event for the launch of the Samsung Galaxy S22, hosted by a virtual influencer Zero and TikTok creator Liam Kalevi, entirely within a virtual reality setting, powered by Bambuser’s technology.

Playboy vill bygga ny mansion i metaverse

Jamen det är väl klart att Playboy vill bygga en ny mansion inuti metaverset. Because metaverse.

Playboy Plans to Build a New Mansion in the Metaverse | Entrepreneur

Almost five years after Hugh Hefner’s death, Playboy is still attempting to chart a way forward.

 

Bekvämlighetsekonomin

Foodora-ägaren Delivery Hero rasar på börsen efter svagt Q4

Det är inte bara e-handeln som får sig törnar när världen börjar öppna igen, även matleveransföretagen känner av att människor inte behöver sitta hemma lika mycket längre. Som Foodora – och ägarbolaget Delivery Hero. Efter en svagare Q4-rapport än väntat kollapsade Delivery Hero-aktien med över 30 %.

Men till skillnad från e-handeln så var just matleveransföretagen redan pressade före pandemin och konsolideringen var redan i full fart både i Europa och i USA. På sätt och vis blev coronakrisen lite konstgjord andning för hela branschen och vi är nu på väg tillbaka till någon form av normalläge igen.

Det här är definitivt något vi lär se mer av närmaste tiden: att företagen och branscherna som gynnades mest av pandemin är de som nu kommer stöta på rejäla utmaningar. Konsolidering och brutal utslagning väntar kort sagt sannolikt runt hörnet.

Foodora-bolaget rasar på Frankfurtbörsen

Tyska Delivery Hero, som äger matleveransbolaget Foodora, rasar över 30 procent på Frankfurtbörsen. Detta efter att bolagets prognos för 2022 inte lever upp till förväntningarna.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *