Kategorier
Detaljhandel/e-handel IoT - internet of things Sociala medier Sök/SEO Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 14 2022 – del 2

Pinterest förbjuder all desinformation om klimatet. Google lanserar Retail Search för e-handlare. Google gör det möjligt att söka med bild och text samtidigt. Dropbox lanserar Dropbox Shop som beta. Lego och Epic Games har ett metaverse ihop.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

Pinterest

Pinterest förbjuder all desinformation om klimatet

Åh vad jag gillar det här. Pinterest blir första stora plattform att helt förbjuda inlägg och annonser med desinformation om klimatförändringar. Saker som att förneka att det överhuvudtaget sker, att människor driver på den negativa utvecklingen och förnekar att forskarvärlden i stort är överens om att det sker. Det betyder att även tosseteorier och inlägg som ”undergräver förtroendet för klimatforskning och experter”.

Så… censur? As fuck.

Men i det här fallet har jag inget problem med det. Om vi ändå rullar på i full fart mot avgrunden om vi inte gör något så har jag inget problem om vägen kantas med goda intentioner. 

Okej, kanske inte riktigt så svartvitt, men mitt tålamod tryter allt mer med människor som kastar tosseteorier omkring sig medan de gömmer sig bakom ”yttrandefrihet” (inte minst som de dessutom också ofta gillar människor och länder som har eller är i full gång just med att avskaffa allt vad yttrandefrihet och mänskliga rättigheter heter). Saker som tossetankar om klimatförändringar, vaccin, pandemier, pedofilkonspirationer, 5G och annat som alla med två hjärnceller som inte slåss med varandra genomskådar.

Eller som någon konstaterade: forskare på nittiotalet: vi har klonat ett livs levande får! Forskare på 2020-talet: För sista gången – Jorden. Är. Inte. Platt!

Pinterest bans all climate change misinformation

Pinterest is the first major digital platform to have a comprehensive misinformation policy designed to combat false and misleading claims re: climate change.

Argos samarbetar med Pinterest för att skapa ett Pinterest-hotell

Hur vet man att hotellkedjan som du driver har en inredning och känsla som matchar vad som trendar just nu? Är man Argos så inleder man ett samarbete med Pinterest för att enklare skaffa sig de insikterna.

Resultatet av samarbetet såg dagens ljus för några dagar sedan, när Argos Mood Hotel slog upp portarna. Och tanken är förstås att samarbetet ska bli en win-win för de båda företagen. För Argos handlar det om få hjälp att hålla fingret på trendpulsen vad gäller inredning och för Pinterest blir det ett konkret bevis på att visa att plattformen är stället att hänga på för att ta del av det senaste.

Men så finns det förstås också ett trafikdrivande cirkeltänk här – ungefär som när Pinterest började skapa videoinnehåll baserat på olika platser för att inspirera folk att pinteresta sina semestrar mer: genom att Argos inreder rum så att de blir Pinterestdelningsbara så kan inredningarna i sin tur inte bara fungera som marknadsföring för Argos utan också bli inspiration för andra.

Argos framstår alltså inte bara som ett trevligt ställe att hänga på (gratisreklam i sig) utan hoppas också skapa en bild av en kedja som inte bara har tokkoll på de senaste trenderna utan också skapar dem.

Men inte bara det: Argos är inte ens en hotellkedja till att börja med: de är en brittisk detaljhandlare. Så hela initiativet blir dessutom realtidsproduktplacering – som förstås direkt kan dra nytta av Pinterests shoppinglösningar.

In pictures: Inside the Pinterest and Argos Mood Hotel – Retail Gazette

Earlier this month, Argos and Pinterest teamed up to announced the launch of The Argos Mood Hotel – here’s a look inside.

Övrigt sociala medier

Företaget bakom Donald Trumps sociala plattform Truth Social tappar två toppchefer

Ännu ett tecken på att det går lite sisådär för Donald Trumps egen sociala nätverkstjänst Truth Social. Ni vet. Den som är tänkt att bli en mashup av Twitter, Facebook och Youtube. Och som kommer att bli större än och konkurrera ut de tre. Enligt Donald.

Ska den dryga månaden som har förflutit sedan lanseringen summeras i ett ord så blir det… uppförsbacke. Appen lanserades långt innan den var klar – bara för att Donald fick feeling och ville att den skulle släppas på Presidents’ Day. Det – och allmänna prestandaproblem vad det verkar – gjorde att de som lyckades komma in i appen hamnade i en väntelista innan de fick börja använda. En bra grej, i många sammanhang. Kunna visa att det är ett stort intresse. Däremot sämre när anledningen alltså är en tafflig produkt och infrastruktur.

De artiklar jag har läst är rätt eniga i att det inte händer jättemycket. Visst beror det säkerligen delvis just på att alla som vill ännu inte har kommit in. Men de som väl är där gör inte heller särskilt mycket. Som Donald Trump själv. Som har ”truthat” en enda gång. Innan appen öppnade för allmänheten. Sedan dess: inget.

Nu tappar Truth Social, eller rättare sagt TMTG (Trump Media & Technology Group) som företaget bakom appen heter, två höga chefer. Företagets CTO respektive produktutvecklingschef. Två hyfsat tunga roller när det handlar om digitala tjänster, kan vi väl säga. Dessutom två som kanske inte är helt enkla att ersätta, med tanke på att techvärlden överlag inte är Team Trump.

Det känns lite som att Donald Trump har satt sig själv lite i ett Moment 22. Bästa sättet att få saker att hända i appen är förstås att han själv är aktiv och gör inlägg. Men vad det verkar så är Trump inte sugen på det så länge som han har så få följare som han har i dagsläget (under 800 000 följare att jämföra med de 88 miljoner han blev av med när Twitter sparkade ut honom).

Så Twitter och Facebook kanske inte behöver vara jätteoroliga. Eller rättare sagt: de kan fortsätta att inte vara oroliga.

Exclusive: Two key tech execs quit Truth Social after troubled app launch

The two Southern tech entrepreneurs had the two qualities that Donald Trump’s startup needed: tech-industry expertise and a worldview aligned with the former president.

 

Sök/SEO

Google lanserar Retail Search för e-handlare

Rätt länge vid det här laget så har det varit möjligt att trycka in Google som sökmotor på den egna sajten istället för att bygga från scratch. Nu tar Google ännu ett logiskt steg på det här området: Retail Search.

Och det är ganska exakt vad det låter som: Googles sökmotor avsedd för att stoppas in på sajter – specialanpassad för e-handlare. Förstås också komplett med Google tjugoåriga sökskills, komplett med insikter om sökintentioner, som att förstå vad kunden söker när kunden själv inte vet (eller åtminstone vika ord som är lämpliga) och förmodligen Googles otäckt pricksäkra förståelse för sök överlag.

Och med tanke på att de flesta e-handlare fortfarande har rätt bedrövliga sökfunktioner jämfört med Googles magi (2022 antar jag att ett av de vanligaste sökscenarierna fortfarande är: gå in på en e-handelsajt, gör ett försök att söka, gå tillbaka till Google och gör om sökningen – med e-handlarens namn) så kan jag tänka mig att det garanterat känns intressant för en och annan handlare. Framförallt de mindre.

Sen finns det förstås en hake: Retail Search ingår i Googles molntjänsterbjudande. Kostar alltså pengar.

Så vad är det Google alltså erbjuder? En prenumerationstjänst som tickar på intäkter för Google. Dessutom kan vi tänka att Google också gör en Amazon och produktifierar en intern tjänst för att förvandla en intern kostnad till extern intäkt. Med andra ord: Google hoppas tjäna pengar även på e-handlare som inte vill använda Google Shopping. Som åtminstone inte vill slänga ned alla ägg i samma korg.

Och om vi ska dra det här ända ut: Google släpper en produkt som kan samla in data från konkurrerande handlare och sedan använda insikterna till att vässa Google Shopping ännu mer. Och får dessutom handlarna att betala för förmånen att förse Google med sökdata.

En så kallad win-win-win. För Google.

Google Introduces Retail Search For Ecommerce Sites

A new tool for ecommerce stores brings Google technology to on-site search, helping shoppers find more relevant results.

Google gör det möjligt att söka med bild och text samtidigt

En riktigt bra ny Google-funktion: sök med en bild som startpunkt. Ja, eller det har ju gått att göra länge – både utifrån länkad eller uppladdad bild eller genom att fota med Googles smarta Lens-kamera. Men nu testar Google att göra det möjligt att söka med bild OCH text. Samtidigt.

Som exemplet som ges, du kan använda Lens för att fota en orange klänningsmodell som du är sugen på och sedan skriva ”grön” för att få fram just gröna varianter av den modellen.

Nu är det som sagt var ett test (dessutom bara i USA) och det verkar som att det bara kan göra enordstillägg och inte hela långa sökfraser (”den här klänningen fast grön och i linneblandning från något av de här märkena”). Men oavsett ett smart sätt att snabbare komma till det man är intresserad av.

Och ja, funktionen har självklart mycket shoppingfokus.

Oavsett så visar det här ännu en gång hur internet blir mer och multimedialt. Eller rättare sagt: hur sökmotorer så sakteliga börjar inse att det inte längre är 1995 och att det finns fler färger än grått och blått. Att sök inte är något som måste betyda text – även när man söker efter andra format. Apples musikigenkänningstjänst Shazam är ett av de mest framgångsrika exemplen på det här.

Video och ljud är de kommande innovationsfronterna för sök. Vi kan tänka att Google jobbar som bara den med att försöka knäcka hur det ska gå att söka bland dessa utan att ta omvägen via text.

Google now lets you search for things you can’t describe – by starting with a picture

Today, Google is launching a US-only beta of the Google Lens Multisearch feature it teased last September at its Search On event, letting you combine pictures and text to search for things you can’t quite explain to Google.

Google Maps kommer tillbaka till Apple Watch

En nyhet som är ett intressant tecken i IoT-tiden. Eller rättare sagt: för post-mobil-tiden. Google Maps kommer fullt ut tillbaka till Apple Watch.

När Apple släppte sin första Apple Watch så var Google ett av företagen som rätt snabbt hoppade på tåget och släppte en dedikerad Watch-app för Google Maps. Men ganska snabbt så blev det klart att Watch inte alls nådde de högt uppsatta visioner som Apple hade för Watch varpå flera stora företag skrotade sina Watch-appar. Som Google Maps.

Men sedan dess har förstås en hel del hänt. Om man så vill: precis samma utveckling som för iPhonen. Alltså att användarna har, via sin Watch-användning, talat om för Apple vad klockan har för roll i vardagen. Visst har även de tekniska lösningarna och Watch i sig förbättrats rejält sedan starten, men det har framförallt handlat om att Apple har ställt om syftet med Watch. Optimerat den bättre för och tagit fram fler funktioner som mappar mot det användarna vill ha i sin smartklocka.

Men det här är också del av en annan trend: livet bortom mobilen.

Jag har flera gånger skrivit om att vi just nu förmodligen är mitt inne i peak mobile (eller kanske redan har passerat toppen). Att vårt mobilanvändande alltså så sakteliga kommer att minska kommande år.

Men värt att notera att vad jag då pratar om är prylen, inte beteendet.

Det mesta av ”mobile first” har handlat om just prylen. Att man har tagit fram tjänster och funktioner som ska funka i minidatorn i våra fickor. Men den har inget självändamål. Vi går inte omkring med en kloss av glas, plast och/eller metall bara för att vi tycker det är kul (eller numer: för att vi vill ha en tyngdväst när vi gör vår powerwalk). Vi gör det för att det är bästa sättet att göra det vi faktiskt vill: ha tillgång till hela internet och alla dess funktioner överallt och hela tiden.

Men i takt med att det kommer helt andra sätt att hålla oss uppkopplade så minskar behovet av klossen i fickan. En utveckling som bara kommer att accelerera. Helt andra prylar och (digitala) gränssnitt kommer att tillfredsställa vårt mobila behov.

Som våra smartklockor.

(Google Maps får för övrigt även några andra nya funktioner: som ännu fler detaljer som trafikljus och stoppskyltar, stöd för att visa vägtullspriser och en ny iOS-widget.)

Google Maps to add toll road prices, more map details, Apple Watch improvements and more | TechCrunch

Google Maps is getting an update that will add toll road prices and more map details like stop lights and stop signs, Google announced on Tuesday. The

AI-skapat innehåll strider mot Googles riktlinjer, säger Google

Det här är ett intressant besked från Google: AI-skapat innehåll strider mot Googles riktlinjer. Det klassas som spam av Google och kan därmed leda till rankingbestraffningar.

Och visst. Det finns en poäng. Om vi pratar om Nordea-phishing-mejl. Men AI-skrivna texter blir inte bara allt vanligare, de blir också allt bättre. Och kan ge användarmässiga fördelar, som bättre kvalitet för användarna i texterna på en sajt om sajtägaren själv inte är så bra på just det textmässiga.

Men framförallt: frågan är förstås hur Googles spindlar ska kunna skilja maskinskapade texter från människoskapade när vi människor inte längre kan se skillnaden. Och inte bryr oss.

Google Says AI Generated Content Is Against Guidelines

Content generated automatically using AI writing tools is against Google’s Webmaster Guidelines, says Search Advocate John Mueller.

 

Detaljhandel/e-handel

Amazon planerar en intern chattapp som kan blocka ord som ”union”, ”pay raise”, ”ethics” och ”restrooms”

Hur firar Amazon att företaget i förra veckan för första gången förlorade en rejäl uppgörelse med facket när arbetarna i ett Amazon-lager för första gången någonsin enades om att bilda fackklubb – trots att Amazon som vanligt lobbade och arbetade som galningar för att stoppa initiativet? Man överväger att lansera en intern chattapp för att höja den interna moralen. Med en Kina-twist.

Det verkar nämligen, enligt interna dokument som The Intercept har kommit över, att chattjänsten i fråga automatiskt kommer att blocka ord som är ”stötande”. Ni vet. Rasistiska och sexistiska uttryck. Och ord som ”union”, ”pay raise”, ”compensation”, ”ethics”, ”slave”, ”prison”, ”slave labor”, ”freedom”, ”living wage”, ”diversity”, ”terminated” och ”restrooms”. Och bara för att även ord som ”vaccine”, ”accessibility” och ”robots”. Saker som, enligt Amazons interna dokumentation, kan ”skapa negativa känslor” hos dem som ser dem.

Så. Ja. Ni vet. Ganska exakt som det som är verklighet i Kinas största sociala plattform WeChat, exempelvis. Där svartlistade ord fångas och stoppas i realtid. Eller att man i andra länder inte får kalla krig för krig.

Och allt i det här fallet för att arbetare inte ska tänka negativa tankar. Amazonspeak, alltså.

Enligt Amazon så har det aktuella glädjeprogrammet inte blivit godkänt än, samt att det kan ”förändras mycket” eller inte lanseras alls. Men vad Amazon INTE säger är att alltihop bara är fejk. Så bara det faktum att de här tankegångarna finns i företaget, sannolikt med förankring åtminstone hyfsat högt upp, och dessutom har formulerats i något slags program som planeras att testköras säger en hel del om företagets syn på arbetares villkor och miljö. Ja, överlag synen på sin personal.

Och, ja, som också stöds av alla som handlar från Amazon.

Leaked: New Amazon Worker Chat App Would Ban Words Like ”Union,” ”Restrooms,” ”Pay Raise,” and ”Plantation”

Amazon plans to block and flag employee posts that contain keywords like ”union,” ”slave labor,” and ”restrooms.”

Dropbox lanserar Dropbox Shop som beta

Vad kan vi aldrig få för mycket av? Precis! E-handelsplattformar. Tydligen. Så nu är det dags för ett annat självklart e-handelsnamn att släppa en ny plattform: Dropbox. Med det otippade namnet Dropbox Shop. Efter att ha testkörts som stängd beta förra året så uppgraderas tjänsten nu till öppen beta.

I Dropboxs värld så verkar alltså steget mellan att lagra och synka filer och att sälja dem till allt och alla vara kort.

Nu pratar vi inte om en ren Shopify-konkurrent rakt av, utan en tjänst som trots allt ligger lite närmare det som de flesta förknippar med Dropbox: försäljning av digitala produkter. Shop-funktionen gör det möjligt att dra upp en e-handelsshop ungefär som vanligt där man kan lägga upp bilder och videoförhandsklipp på saker som går att köpa. Och lagret där produkterna förvaras är förstås Dropboxs molnservrar.

Och i stort är det här ett inte alls särskilt konstigt steg från Dropbox. Mest för att Dropbox senaste åren har försökt att göra som Twitter: ta fram tjänster och funktioner som ska få Dropbox att sluta vara Dropbox. Eller åtminstone bli något betydligt bredare. Med det sagt så ligger företagets utökade samarbetsfunktioner… lite närmare kärnverksamheten än e-handel.

Men hej. Det finns vid det här laget en låg rad företagsmässiga vägval som är betydligt mer knasiga än ett e-handels-Dropbox.

Dropbox Shop launches in open beta to allow creators to sell digital content | TechCrunch

Dropbox Shop, a platform that allows creators to sell digital content directly to their customers, is now available in open beta, Dropbox announced on

Jumia börjar samarbeta med UPS i Afrika

Jumia är förmodligen ett företag som inte särskilt många här hos oss, men det är ett av Afrikas största e-handelsbolag med verksamhet i flera av länderna på kontinenten. Men som så många andra e-handlare så är allt inte dans på rosor för Jumia, så för att få bättre fart på ekonomin så har företaget senaste år försökt ställa om sitt e-handelsfokus, men också satsa mer på andra erbjudanden. Som del i det senare inleder Jumia nu samarbete med leveransjätten UPS.

Samarbetet innebär att UPS kan utnyttja Jumias leveransnätverk för de sista metrarna. Och de första. Saker som att kunna lämna in och hämta UPS-paket hos ett Jumia-ombud.

Afrika som helhet – framförallt de stora delarna mellan Sydafrika och de norra länderna – är fortfarande rätt vita kartfläckar i vår del av världen. Inte minst när det handlar om det digitala. Men det bubblar allt mer intensivt. I delar.

Likt exempelvis Kina och Indien så börjar spannet mellan dem som har och inte har bli allt större. Det gäller även tillgången till internet och digitala tjänster – en skiljelinje som till stor del förenklat kan sammanfattas som en gräns mellan storstad och landsbygd.

Det gör att företag som sysslar med e-handel har en ännu större utmaningen än på de flesta håll just i Afrika. Stora avstånd och ofta bristande eller nästan helt obefintlig infrastruktur. Men det är precis också här som en stor del av nästa miljard (eller till och med kommande två) finns just här. Med befolkningar som överlag är unga och som länge varit mobile only.

Det är ingen slump att de stora techbolagen börjar rampa upp sina satsningar i Afrika.

https://techcrunch.com/2022/04/04/ups-partners-with-jumia-to-expand-delivery-network-in-africa/

 

Strömmade medier

Lego och Epic Games har ett metaverse ihop

Ytterligare två företag som ger sig in i metaverseracet. Ja, eller ett, åtminstone. Lego och Fortnite-utvecklaren Epic Games siktar nu på att bygga en gemensam virtuell värld.

I Epics fall så har de uttalat sagt att de (förstås) siktar mot att en metaverse-närvaro – eller egentligen är de ju redan där med Fortnite. För Lego är det ett lite nyare äventyr däremot. Samtidigt så känns Lego som det givna metaverseföretaget.

Lego är som bekant ett fysiskt leksaksföretag som kom in i en andra andning det här årtusendet när de rätt fullt ut anammade det digitala och virtuella i form av spel och filmer, men också med AR-stöd för ”fysiskt” Lego-byggande. Och det är ju det som i min värld verkligen är vad metaverset handlar om: att fila ner alla trösklar mellan de fysiska och den digitalvirtuella världarna. Att det inte handlar om antingen eller, utan både och. Samtidigt.

Lego har ju som sagt dessutom redan i sin portfölj två av de komponenter som driver de virtuella världar som är populära idag: spel och skapande. Det är egentligen konstigt att Lego inte har tagit det här steget för rätt länge sedan.

Jag förstår däremot inte riktigt det här ”for kids”.

Lego and Epic Games are making a metaverse for kids | Digital Trends

The Lego/Epic Games collaboration would give users the tools to create their own ’play opportunities’ in the metaverse.

Spotify testar att lyfta fram användarskapade spellistor

Nytt test från Spotify: fler kurerade spellistor. Fast den här gången skiljer det sig från hur det brukar vara. Den här gången provar Spotify att lyfta fram användarskapade spellistor.

I grund och botten en rätt naturlig fortsättning på det spår som Spotify allt mer har slagit in på. En stor förklaring till Spotifys framgång har varit TikTok-faktorn. Att Spotify alltså har en algoritm som har varit väldigt bra på att hitta musik som passar lyssnaren som handen i handsken, vilket håller kvar användaren. Och får hen att komma tillbaka oftare.

Men i takt med att rekommendationsalgoritmerna finns på allt fler ställen så börjar det bli vanligare och vanligare att lyfta fram urval med en mänsklig avsändare. Precis det som alltid har varit en grej när det har handlat om musik – som när man hittade en viss musikjournalist som visade sig ha en smak som stämde väl överens med en egen.

Och nu släpper Spotify alltså på riktigt sargen och lyfter fram de vanliga användarna. Det element som på sätt och vis har saknats på Spotify och som är en central del i Spotifys ambition att bli en (ännu) mer social plattform: möjlighet för vanliga musiklyssnare att bli, tja, musikinfluencers. Inte bara artister och proffstyckare. Likasinnade att skapa en relation till – och på så sätt bygga kontakter och nätverk utanför dem man känner.

Okej, nu är det sanning med modifikation. Det är som sagt ett test, så Spotify klamrar sig fortfarande fast i sargen. Och det är inte vem som helst som kommer att lyftas fram. Precis som på andra ställen så ska man redan vara åtminstone lite semikändis och ha en hyfsat upparbetad följarskara.

Men oavsett. Riktigt kul steg från Spotify.

Spotify’s Featured Curator pilot highlights user-made playlists

Spotify is rolling out a test for a Featured Curators carousel that contains popular playlists from users with established followings. The pilot is currently available in ”select markets.”

Substack satsar på betalpodcasts

När ungefär alla stora (sociala) onlineplattformar senaste året eller så har skaffat sig egna nyhetsbrevsfunktioner så har en av de dessförinnan största nyhetsbrevstjänsterna Substack tvingats att försöka bredda sitt erbjudande allt mer. Som att försöka övertyga människor att välja Substack som plattform också för format som poddar. Nu gör Substack ännu en push: de vill bli stället för betal-podcasts.

Det handlar om samma upplägg som på de flesta andra poddplattformar: möjlighet att lägga en podcast bakom en betalvägg. Hela podden eller enskilda avsnitt. En förmån som Substack tar 10 % i avgift för.

Förutom att det här är ett logiskt drag även i ljuset av att podcasten som format har kommit in i en ny andning senaste 1-2 åren så visar det också att ”nyhetsbrev” som fenomen och format också börjar bli allt lösare i konturerna. Eller rättare sagt: ännu ett exempel på hur medieformat på internet mer och mer glider in i varandra. Hur helt nya hybridformat allt oftare ser dagens ljus.

Substack wants to join the podcast monetization fray

Uploading paywalled audio on Substack isn’t new, but the newsletter platform is re-upping its attempt to woo podcasters into using its service.

 

IoT – internet of things

Spotify lägger till mer funktionalitet i sin Car Thing

Ett av Spotifys märkligaste initiativ var när de lanserade hårdvaran Car Thing. En sak. För bilar. Så så långt en konsumentupplysningskorrekt beskrivning. Men den stora frågan var förstås varför någon vill köpa en pryl till sin bil bara för att enklare kunna styra Spotify när man kör – även om bilen saknar ett hyfsat modernt underhållningssystem som kan erbjuda den funktionaliteten?

Nu lägger Spotify till mer funktionalitet som gör att ambitionen börjar bli lite tydligare.

Vi får saker som att det går att köa upp låtar och att skapa nya spellistor utifrån ett antal parametrar som genre, stämning eller ”aktivitet” via röstkommandon. Men framförallt får Car Thing stöd för att se, svara på eller neka inkommande telefonsamtal.

Så ja. En väldigt basal funktion. Men samtidigt en första funktion utanför själva Spotify. En funktion som mer hör hemma just i en bils mediesystem. Och det är förstås det som Spotify sneglar lite mot.

Tittar vi på datorer och smartmobiler så har dessa – sedan de blev riktigt mainstream – dominerats av två operativ var (Windows/Mac, Android/iOS). Men när vi nu börjar gå in i den post-mobila eran med en betydligt bredare palett av uppkopplade prylar så är operativen inte lika låsta. Det är alltså dom det var med datorer och mobiler i början.

En stor anledning till att Meta satsar så mycket på sitt metaverse är för att försöka bli företaget som erbjuder det föredragna operativet. Och framförallt skaffa sig ett ordentligt operativ innan någon annan hinner före och blir de facto standard. Meta vill kort sagt slippa hamna i det läge som de har varit från start: beroende av någon annan för att nå sina användare. Ingen total kontroll över användarupplevelsen, utan Meta var tvungna att anpassa sig efter (nu senast) Google och Apple.

Spotify är förstås ännu längre från att bli något slags IoT-operativ, eftersom de är betydligt smalare än Meta. Men Spotify har bevisligen åtminstone tankar på precis samma sak.

Spotify’s Car Thing can now take calls and control other apps

There’s a handy new ’add to queue’ feature too.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *