Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 2: Sociala medier, Sök/SEO, Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier, IoT – internet of things
- Del 3: AI – artificiell intelligens, Bekvämlighetsekonomin, Mobilt, Ekonomi och finans, Övrigt
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Meta överväger att skapa en virtuell valuta
Kryptovaluta ut, låtsaspengar in. Så skulle man kunna sammanfatta de senaste uppgifterna kring Metas finansiella planer.
Tidigare i år skrotade Meta definitivt sin kryptovaluta Diem, den som ursprungligen hette Libra, men nu ser det ut som att Meta kan vara på gång med en ny valuta. En digital valuta för Metas egna tjänster. Typ Metas… smurfbär. Eller ”Zuck bucks” som valutan internt verkar kallas.
Så vi pratar alltså om en egen valuta utan det regleringsmässiga mecket som sänkte Diem. Någon form av tokens som man kan köpa för riktiga pengar och sedan spendera hos Meta. Framförallt, kan vi tänka, i Metas metaverse.
Så i stort så skulle vi kunna säga att det är en lite breddning av de stjärnor som redan finns hos Meta. De som användare kan köpa för riktiga pengar för att belöna sina favoritinnehållsskapare.
Inte förvånande så talar uppgifterna även om att Meta har mer ”riktiga” finansiella satsningar på gång – som företagsutlåning. Inte särskilt förvånande med tanke på att Facebook Pay (och WhatsApp Pay) blir allt viktigare fundament för Metas framtid – i och utanför Metas virtuella framtid.
Meta is reportedly making ’Zuck Bucks’
Meta is working on a few finance projects, according to a Financial Times report, including a virtual currency employees have apparently taken to calling ”Zuck Bucks.”
Facebook gör det möjligt att dela till Reels från tredjepartsverktyg
Facebook vill verkligen att vi ska använda Reels (ännu) mer. Tjänsten Facebook, alltså. Den som fortfarande heter Facebook. Och har sin egen Reels-funktion. Nu gör Facebook det möjligt att dela till Reels direkt från tredjepartsverktyg.
Ett rätt givet steg, med tanke på hur mycket Meta överlag vill att vi ska tiktoka mer på deras plattformar. Främst Instagram, förstås, men eftersom man aldrig kan kopiera andra plattformar tillräckligt mycket så har Facebook förstås också sin egen version. Genom att fila ned tröskeln till andra innehållssskaparverktyg så hoppas Meta alltså uppmuntra till mer Reels-skapande även på Facebook.
Och just därför vore det väldigt intressant att få mer siffror för hur det går just för Facebook Reels.
Reels är som sagt ett direkt svar på TikTok, på samma sätt som stories i Instagram och Facebook var ett svar på Snapchats populära funktion. Och precis som i stories-fallet så känns det inte alls lika självklart att ha Reels på Facebook. Det är trots allt inte där som TikTok-publiken hänger (ja, eller hade kunnat hänga om de inte redan hängde all sin tid på TikTok).
Kort sagt är jag nyfiken på om Meta kan lyckas övertyga Facebook-generationen att gå igång på kortvideoformatet.
Meta adds the ability to share video from third-party apps directly to Facebook Reels | TechCrunch
Facebook is adding the ability to post Reels from third-party apps, its parent company Meta announced on Tuesday. The company is introducing a ”Sharing to
Meta ställer in sin F8-konferens 2022
Lite oväntat och samtidigt egentligen logiskt: Meta kommer inte arrangera sin utvecklarkonferens F8 i år. Den här gången är det dock inte pandemin som sätter käppar i hjulen, utan Metas… identitetskris.
Med andra ord så pratar vi förstås om att Facebook inte längre är Facebook, utan numer är Meta. Istället får vi den nya konferensen Conversations 19 maj. Som är vad den heter: en konferens med fokus på kommunikation. Eller som Meta själv beskriver det för alla som ”är intresserade av att bygga bättre och snabbare upplevelser på de mest populära meddelandeplattformar”.
Utöver det kommer Meta att arrangera sin Connect-konferens och ”andra utvecklarpresentationer” under året.
Med andra ord återstår att se hur Metas konferensår kommer att se ut framöver, när de sista spåren av Facebook som begrepp på företagets paraplyverksamheter sopas ut.
Facebook won’t hold its F8 developer conference this year after pivoting to Meta
Meta will not hold F8 in 2022. Instead, Facebook’s parent company is focusing on other developer events like Conversations on May 19th for business messaging and Connect later this year for VR, AR, and metaverse tech.
TikTok
TikTok drog in mer pengar än någon app någonsin under ett kvartal Q1 2022
TikTok fortsätter att gå från klarhet. Enligt nya uppskattningar från Data.ai så drog TikTok globalt under Q1 2022 in mer pengar än någon annan app – någonsin. Och vi pratar pengar som direkt kommit från användare och inte intäkter via annonsering.
Enligt Data.ai (som fram till alldeles nyss hette App Annie) så uppgick intäkterna från användare av TikTok och den kinesiska systerappen Douyin till 840 miljoner dollar, som alltså ska vara mer någon annan app tidigare har lyckats komma upp i under ett enskilt kvartal. Men inte bara det: TikTok är dessutom den första icke-spelsapp som under ett kvartal lyckats dra in mer pengar än de mesta framgångsrika spelapparna (två kvartal i rad, dessutom: Q1 2021 och Q1 2022).
Det här innebär att de totala intäkterna från TikTok/Douyin under årets tre första månader ökade med 40 % – jämfört med kvartalet före. Galet hopp. Totalt har appkombon nu dragit in 3,7 miljarder dollar under sin livstid enligt Data.ai.
Som vanligt räknar bara Data.ai intäkter från de två officiella appbutikerna och eftersom Google är förbjudet i Kina så betyder det att Douyins siffror bara avser iOS-intäkterna. Det bidrar förstås till att det är USA och inte Kina som står för störst del av pengarna (37 respektive 26 % av den globala totalen). Men att USA är rejält mycket större än Kina är fortfarande rätt anmärkningsvärt. Ännu mer anmärkningsvärt är att USA-användarna la 125 % mer pengar i TikTok än under Q4. Mer än en fördubbling på ett kvartal, alltså.
Dessutom så bjuder Data.ai på några fler siffror: enligt dem så har TikTok/Douyin nu nära 1,6 miljarder månadsanvändare. TikTok hamnade sist men inte minst i nivå med Facebook när det gäller hur mycket tid som totalt sett läggs i appen: 19,6 timmar i månaden. Med tanke på att att TikTok har aningen bättre fart i sin tillväxt så lär TikTok gå om 2022.
Nu är det här inte officiella siffror från TikToks ägare Bytedance vare sig när det gäller intäkter eller aktiva användare. Men oavsett: det går bra nu.
Uppgifter: Bytedance piratkopierade innehåll från Instagram för att träna sin algoritm i början
Det här är en väldigt intressant BuzzFeed-artikel. Vad var egentligen den hemliga ingrediensen som gjorde TikTok-algoritmen så vass? Instagram.
Enligt intervjuer från tidigare anställda hos TikTok-ägaren Bytedance så försökte TikTok i början av 2017 använda kinesiskt material från andra tjänster för att träna en algoritm för amerikaner (ja, icke-kineser, åtminstone), men resultatet blev inte tillräckligt bra.
Vad gjorde Bytedance istället? Började skrapa amerikanska sociala plattformar, skapade fejkade profiler i Flipagram och laddade upp innehållet dit, utan att ursprungsanvändarna hade koll på vad som hade hänt. Tydligen skrapades hundratusentals konton. Innehållet som hade piratats ihop använde Bytedance för att på Flipagram lära sig vilket innehåll som flög.
Och vilka tjänster var det som Bytedance skrapade för att (typ) träna den kommande TikTok-algoritmen som alla försöker kopiera nu? Bland andra Musical.ly, Snapchat och, just det, Instagram.
Musical.ly var, som bekant, appen som Bytedance köpte i slutet av 2017 och som kom att bli den kanske enskilt viktigaste komponenten i TikTok som vi känner det idag. Men nu visar det sig att det Musical.ly kanske främst bidrog med vad användarbasen. Algoritmen kanske framförallt kom från Flipagram. Appen som i början av 2017 köptes av Toutiao. Nyhetsaggregerartjänsten som ägs av… Bytedance. Och som bytte namn till Vigo Video innan Bytedance la ner den i oktober 2020.
Så vad pratar vi alltså om? Bytedance lyckades inte få till en rekommendationsalgoritm som var tillräckligt västerländsk när den fick träna på kinesiskt innehåll. Istället köpte Bytedance Flipagram, snodde sjukt mycket innehåll från de västerländska sociala plattformarna som de sedan använde för att träna fram den algoritm som idag är nyckeln till TikToks framgångar. Om jag ska vara lite elak: klassikt kinesiskt piratkopierande av västprodukter.
Man skulle nästan kunna säga att Instagrams värsta fiende just nu alltså är Instagram. Åtminstone till en början.
Enligt uppgifter. Som inte verkar vara helt samstämmiga. Men med tanke på hur ovilliga Bytedance och den Flipagram-person som BuzzFeed fick tag i var att svara på frågor så känns det väldigt mycket som en jobbig ryggen-mot-väggen-Janne Josefsson-intervjusituation. Ni vet, den där vi alla är sjukt övertygade om att intervjuoffret har gjort precis det som de beskylls för.
TikTok’s Parent, ByteDance, Made Fake Accounts With Content Scraped From Instagram And Snapchat, Former Employees Say
The China-based company scraped public accounts and then duplicated them on Flipagram, a predecessor to TikTok, according to four former employees and documents viewed by BuzzFeed News.
TikTok har beställt en TikTok-musikal om TikTok
I förra veckan så vann Unofficial Bridgerton Musical en grammy, som Best musical theater album. Det var första gången som något som föddes och blev populärt på TikTok kammade hem ett pris.
Och hur firar man det undrar vi? Är man TikTok så beställer man en musikal. En musikal som kommer att framföras och sändas på TikTok. Och handla om TikTok.
Because det kan tydligen aldrig bli för mycket TikTok. För TikTok.
TikTok has commissioned a musical about TikTok – Tubefilter
Daniel Mertzlufft, the creative force behind ’Ratatouille: The Musical,’ has teamed with TikTok for a project titled ’For You, Paige.’
Elon Musk köper nästan 10 % av Twitter
Vad gör man om man inte gillar de stora sociala plattformarna? Är man Donald Trump gnäller man och startar sedan sin egen (som vad det verkar går rätt så katastrofalt skitdåligt). Är man Elon Musk så köper man bolaget istället. Elon Musik är numer största aktieägare i Twitter.
Okej. Jämförelsen haltar förstås… lite grann. Det var ju inte direkt så att Trump lämnade Twitter frivilligt (och har så här långt bara gjort ett enda inlägg i sitt nya sociala nätverk Truth Social – för över en månad sen) och Musk har inte lagt vantarna på hela Twitter. Inte ens en majoritet av aktierna. Men med 9,2 % så är Starman nu alltså den person som äger enskilt flest Twitter-aktier.
Because Elon Musk.
Som alltid när Musk gör eller tweetar något så blir det alltid hysteriska reaktioner. Twittter-aktien rusade med 25 % på beskedet utan att det finns något rationellt bakom det. Annat än… om Elon gör det så vill vi också vara med.
Det var inte ens en vecka sedan Musk öppnade för att dra igång en egen social tjänst som – likt de flesta som startar som en anti-nån-av-dem-som-är-stora – så handlar det om yttrandefrihet. Eller rättare sagt bristen på det. På Twitter. Enligt Musk.
På Musk-manér så fick hans följare, typ, Twitter-rösta. Frågan var om de anser att Twitter ”rigoröst följer principen” om yttrandefrihet (föga förvånande blev det ett överväldigande ”nej” – som användarna kunde rösta tack vare att Twitter har rätt långtgående yttrandefrihet). Och eftersom det blev ett nej, så köpte Musk en stor del av Twitter för att försöka påverka bolaget inifrån istället för att göra en Trump-fail. Precis som när användarna fick avgöra om Musk skulle sälja tio procent av sina aktier i Tesla.
Ja. Det är ju åtminstone de storytellingsnygga beskrivningarna. Men precis som många av de alternativa fakta som Republikanerna i USA och Putin gillar saknar markkontakt utanför kaninhålet så är verkligheten inte lika kul. Musk hade redan riggat för att sälja i Tesla av skatteskäl innan han ställde frågan till sina följare – och det var samma sak i Twitter-fallet. Musk köpte sina aktier redan 14 mars, nästan två veckor innan han la ut enkäten. Så kallade PR-enkäter.
Men oavsett allt det här – vad vill Musk med sitt tioprocentiga(ish) ägande i Twitter? Let the spekulationerna begin.
Elon Musk buys 9.2 percent of Twitter amid complaints about free speech
Tesla CEO Elon Musk now owns 9.2 percent of Twitter according to a 13G filing. Musk purchased the stake in March 14th. He’s recently raised questions about the platform’s approach to free speech.
Elon Musks första åtgärd som största Twitter-aktieägare: Twitter-enkät om redigeringsknapp för tweets
Jamen det var väl klart. Vad är Elon Musks första åtgärd efter att ha blivit offentliggjord som största Twitter-aktieägare? Lägger ut en Twitter-enkät där han frågar sina följare om de vill ha en redigeringsknapp för tweets. Ni vet. Det enskilt största funktionsönskemålet från twittrare sedan, tja, tjänsten skapades.
Musk väljer med andra ord en funktion där utfallet är… inte så osäkert.
Frågan är hur vi ska tolka det här. Å ena sidan har Musk visat sig gå ut med Twitter-enkäter om hur hans följare tycker att han ska agera rätt långt efter det att Musk redan har bestämt sig. Det skulle alltså kunna bli så att Musks Twitter-flöde framöver kommer att bli bästa stället att få reda på vilka nya funktioner som snart kommer till Twitter. Ett svar från Twitters fortfarande rätt nya VD Parag Agrawl ger små tecken på att det kan bli så.
Å andra sidan kanske det blir precis så här Musk kommer att agera som passiv Twitter-aktieägare. Använda sina följare för att sätta press på Twitter.
Produktutveckling by Twitter, alltså.
Elon Musk, Twitter’s largest shareholder, polls followers for an edit button
Elon Musk has polled his 80 million followers about whether they’d like to be able to edit their tweets, after becoming Twitter’s biggest shareholder. Twitter’s new CEO Parag Agrawal is paying attention.
Elon Musk får plats i Twitters styrelse
När Elon Musk bestämmer sig för något så går det ofta fort. Hans Twitter-aktieägande är inget undantag. Från att (förmodligen) inte ha ägt några Twitter-aktier alls fram till för tre veckor sedan så är han numer företagets enskilt största aktieägare med nästan 10 % av ägandet. Och igår fick han en plats i Twitters styrelse.
Enligt Twitters fortfarande hyfsat nye VD Parag Agrawal så beror det på att Musk ”tror passionerat på plattformen samtidigt som han är en uttalad kritiker av den” och att det är precis den typen av kompetens som Twitter behöver i sin styrelse. Vilket förstås är sant (den sistnämnda delen är något som fler styrelser förmodligen skulle behöva mer av). Det är heller inte särskilt konstigt att en stor aktieägare har – eller kan aktieköpa sig till – en plats i en börsbolagsstyrelse.
Men som artikeln är inne på så finns det en klausul som gör att det känns som en lätt panikåtgärd från Twitters sida: under sin mandatperiod, som sträcker sig fram till 2024 till att börja med, så får Musk inte köpa sig till ett större Twitter-ägande än 14,9 %. Det känns alltså väldigt mycket som ett försök från Twitter att gardera sig mot ett uppköp/fientligt övertagande av Musk.
Och med tanke på att Twitters börsvärde just nu är strax över 40 miljarder dollar medan Elon Musks samlade förmögenhet är strax under 300 miljarder så är det en oro som är synnerligen befogad. Vi pratar ju trots allt om Musk här. Som kan få feeling.
Musk själv säger att han ser fram emot att göra ”signifikanta förbättringar av Twitter kommande månader”, så, ja, there’s that.
Oavsett så lär Musk vara rätt nöjd med sitt Twitter-köp så här långt. När nyheten om Elon Musks storägande i Twitter blev officiellt igår så rusade aktien men över 27 %. Den fortsätter upp över 6 % idag. Det innebär totalt sett att Musks Twitter-aktier har ökat i värde med i runda slängar 60 %.
Bra avkastning på tre veckor. Tips till andra företag som vill boosta sin aktiekurs. Aktievärde by Musk.
Twitter will appoint Elon Musk to its board of directors
Elon Musk is getting a seat on Tesla’s board of directors after purchasing a 9.2 percent stake in the company. His term as a board member will run into 2024.
Twitter bekräftar att en redigeringsknapp för tweets är på gång
Plötsligt händer det! Dagen efter det att Elon Musk tweetade ut sin enkät där han frågade sina följare om de ville ha en redigeringsknapp för tweets så bekräftar Twitter att precis en sådan funktion är på gång. ETA ”kommande månader”.
I just det här fallet så var det väldigt mycket att slå in en öppen dörr att lägga ut en enkät som gav svaret att: ja, det vill twittrare ha. Att kunna redigera publicerade tweets har förmodligen varit den mest önskade funktionen så länge som Twitter har funnits.
Det var dessutom något som Twitter och Jack Dorsey öppnade för under förra året när betal-Twitter-abonnemanget Blue kom på tal. Och det är precis det som kommer att krävas. Vill du redigera dina tweets? Då får du betala för det. Genom att skaffa dig en Twitter Blue-prenumeration.
Och även om det kan tyckas lite… girigt att ta betalt för en redigeringsknapp så kan just det vara den mesta killerappen för Blue så här långt.
Twitter is testing an edit button
The company will test a controversial feature that lets users edit tweets on Twitter Blue, its subscription service.
Elon Musk klassificierar formellt om sig från passiv till aktiv Twitter-aktieägare
Ha. Såpan ”Elon Musk blir största aktieägare i Twitter” rullar på. Nu kommer ännu fler detaljer.
Det visar sig att Musk började köpa på sig Twitter-aktier redan i januari i år och har alltså sedan dess stadigt byggt upp till ägande till de nästan 10 % som han nu sitter på. Det gör det än mer troligt att en stor anledning till att Twitter häromdagen, som en följd av det stora ägandet, gav Musk en styrelseplats för att säkra sig mot ett Musk-uppköp. Fredligt eller fientligt. Twitters börsvärde ligger just nu strax över 40 miljarder dollar, medan Musk själv har en förmögenhet som ligger runt 300 miljarder. En inte helt obefogad oro, alltså.
Musks Twitter-styrelseplats, som löper fram till 2024 till att börja med, innehåller nämligen en klausul som gör att Musk inte direkt eller indirekt får äga mer än 14,9 % av Twitter-aktierna. Ni vet. Håll din fiende nära. Eller nåt.
Styrelseplatsen har dessutom gjort att Musk formellt har uppdaterat sitt ägande hos USA:s börstillsynsmyndighet SEC. Från att ursprungliga ha angett att han var en passiv aktieägare så är han nu en aktiv investerare. En teknisk förändring som alltså egentligen bara handlar om att SEC:s register ska spegla verkligheten.
Men oavsett så har Musik i och med sin styrelseplats utlovat ”signifikanta förbättringar” av Twitter ”kommande månader”. Så. Ni vet. Rock’n’roll på Twitter. Blir milt sagt intressant att följa vilket inflytande Musk kommer ha över Twitter framöver. Och om fortfarande rätt färska Twitter-VD:n kommer att klara av att hålla Musk stången och sätta sin egen prägel på företaget.
Jag kan väl säga att jag, när det pratades väldigt mycket om att Twitter skulle bli uppköpta för några år sedan, aldrig hade kunnat föreställa mig att Elon Musk skulle återfinnas i listan över potentiella köpare.
Elon Musk confirms Twitter stake isn’t passive anymore
Tesla boss refiles paperwork with the SEC after taking a seat on the social media giant’s board
Twitter ändrar hur de hanterar raderade tweets – och pajar därmed för en massa sajter
En liten stor förändring: Twitter har justerat hur de hanterar raderade tweets. Mer specifikt: hur Twitter hanterar tweets som har bäddats in på webbplatser och som därefter har raderats från Twitter.
Tidigare så har Twitter bevarat innehållet i inbäddningskoden så att själva innehållet fanns kvar som oformaterad text på sajter där tweeten hade bäddats in. Numer visas istället en tom tweetruta.
Varför you ask? För att ”bättre respektera när användare har valt att radera sina tweets”. Vilket makes sense, I guess. Twitter ska dessutom ändra i den nya funktionen så att det kommer att visas ett meddelande som ”förklarar varför innehållet inte längre är tillgängligt”.
Och. Som sagt. Logisk förklaring och kommande uppdatering. Jag kan ändå inte låta bli att känna att det åtminstone delvis finns en annan tanke från Twitters sida bakom förändringen.
Förändringen kickade in i början av mars och jag har flera gånger stött på den. Men min tanke har inte varit ”tweeten måste vara raderad” utan ”nu har Safari ändrat i någon integritetsinställning” eller ”nu är min uppkoppling sådär seg igen”. Oavsett vad jag har trott att det har berott på så har jag tryckt på tweeten. Med förhoppningen om att det skulle tvinga fram en inladdning av innehållet eller att jag åtminstone kom till originaltweeten på Twitter.
Med andra ord: jag har gett Twitter trafik som plattformen annars inte hade fått. Och trafik är som bekant bra grejer. Inte minst när man har annonsering som huvudverksamhet.
Twitter change leaves huge gaps in websites
Twitter has made a small but significant change to how deleted tweets are shown when they’re embedded in third-party websites. It’s started showing a blank box on external sites when an embedded tweet has been deleted.
Twitter börjar testa Unmention-funktion så att du kan avtagga dig själv
Efter att ha pratat om att den är på gång under förra året så börjar Twitter nu testa en Unmention-funktion. En… oomnämnarfunktion?
Oavsett: en funktion som gör det möjligt att, tja, avtagga sig själv ur en tweet eller en tråd där du har blivit pingad. Användarnamnet kommer stå kvar men tappar alltså själva taggen.
Twitter will finally let you ’unmention’ yourself in tweets
Twitter is experimenting with allowing users to untag themselves in replies.
Bra och dåligt med LinkedIns utökade inläggsstatistik
Så kom det sig så att jag har fått den nya, utökade inläggsstatistiken som LinkedIn började rulla ut för inte så länge sedan. Det betyder alltså att jag kan se vad den mer utförliga statistiken innehåller på riktigt, istället för att bara få glimtar. Det gör också att jag har några första snabba tankar kring vad som är bra, dåligt och överraskande.
Mest överraskande
Jag fick inte funktionen sist av alla, som det brukar vara! Eller…?
Näst mest överraskande
Den utökade statistiken gäller för alla som har aktiverat LinkedIns skaparläge och *trumvirvel* det krävs inte inte premiummedlemsskap. Var inte helt hundra på att det skulle bli så. Vi pratar ju om Microsoft trots allt…
Bra grejer
- Mer sammanhållen statistik hur innehållet i stort presterar, snarare än bara lösryckt statistik inlägg för inlägg.
- Möjlighet att se totala antalet visningar eller aktiviteter (saker som reaktioner, kommentarer och delningar) uppdelat på senaste 7, 14, 28, 90 eller 365 dagarna.
- Går att exportera valda tidsspannet som Excel för den som vill leka vidare.
- Bättre sammanställning av reaktioner för respektive inlägg.
Sämre/dåliga grejer
- Inget stöd för att visa visningar och engagemang tillsammans
- Det egentligen enda nya är aggregeringen av statistiken över tid, demografin över vilka som har interagerat är rätt grund. Och ungefär som den alltid har varit. Överlag fortfarande fokus på VEM, men ingenting om VAD. Vilka slags innehåll är det som har flugit och annan nyttig info som kan ge tips om vad som funkar.
- Det finns inte ens exempel på saker som är förhållandevis enkel matematik: som snittengagemangsgrad och mer finkornig redovisning av de olika aktivitetstyperna. Gärna ställda mot varandra.
- Excelen är en rätt exakt spegling av innehållet i gränssnittet, så för den som vill skära innehållet på fler sätt – som att se vilka inlägg som stått för visningar en viss dag och hur många visningar – får jobba manuellt eller hitta annat verktyg.
Konstiga grejer
- Antalet visningar är ”uppskattningar och inte exakt”, vilket… är lite märkligt. Ja, nu är det statistik så man ska väl inte ta det som absolut sanning, men frågan blir då hur visningar faktiskt räknas ut. Antal visningar på en skärm borde vara hyfsat enkelt att räkna ut, så frågan är vad uppskattningarna baseras på?
- Aktiviteter från ”organisationer” räknas inte med. Visst handlar det främst om att LinkedIn vill lyfta fram ”riktiga” användares engagemang, men även reaktioner och kommentarer från exempelvis ett företag kan ju ha ett intressant värde. Väldigt litet problem, medges, men ändå lite intressant.
Så summa summarum
Så överlag är det ungefär vad jag hade väntat mig från Microsoft: rätt lite egentliga insikter. En extrembasal redovisning av engagemanget ihopklumpat i en tidsgraf med väldigt hög vanityparameterfaktor. Jag hoppas verkligen att LinkedIn betraktar det här väldigt mycket som en 1.0(ish) som rätt snart kommer att vässas till.
(Datorversionen har dessutom mer funktionalitet, som att se exempelvis visningar jämfört med föregående dag i grafen.)