Kategorier
Sociala medier Spaningar

Digitala spaningar vecka 16 2022

Instagram skruvar i sin algoritm för att stoppa TikTok-klipp. TikTok lanserar interaktiva annonser. Twitter lanserar applattform. Snapchat planerar att lägga till annonser i sin TikTok-kopia Spotlight. Google gör det möjligt att tacka nej till alla cookies i sök och i Youtube.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Veckans artikel

Analys: Snapchats kvartalsrapport Q1 2022

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Instagram skruvar i sin algoritm för att stoppa TikTok-klipp

Instagram skruvar åter i sin algoritm. Vad är den stora förändringen den här gången? Att Instagram verkligen, verkligen, verkligen, verkligen vill att alla ska sluta dela TikTok-klipp till Reels.

Ja, eller formellt heter det att Instagram kommer att tala om för sin algoritm att den ska premiera originalinnehåll mer på bekostnad av innehåll ”som redan finns i appen”. Anledningen är att Instagram vill uppmuntra ”innehållsskapare” snarare än ”aggregerare”.

Så det handlar alltså inte alls om TikTok. Egentligen. Säger Instagram.

Uh-huh. Säger alla andra.

Det sägs att Instagram redan ska ha haft lite av det här på plats - som att ”läsa” TikTok-loggan i klipp och därmed ranka ned den typen av innehåll - men nu verkar det alltså som att de tänker steppa upp det här. Givetvis en ren slump att det kommer ungefär samtidigt som Mark Zuckerberg uttalat har pekat ut TikTok som ett existentiellt hot mot Meta och uppmanat ungefär alla i företaget att ta sig an det.

Nu är Meta förstås långt ifrån ensamma om ungefär den här inställningen, så det är egentligen inte en särskilt förvånande förändring. Det är dessutom något värt att uppmuntra. Men det återstår förstås att se vad det här kommer att innebära i praktiken.

Adam Mosseri announced Instagram will tweak ranking algorithm

Instagram head Adam Mosseri announced today that the company is going to tweak its ranking algorithm to highlight original content more on its platform.

Instagram gör det möjligt för alla amerikanska användare att tagga produkter i inlägg

Så har det blivit dags för Instagram att rulla ut en ny shoppingfunktion. Ja, eller breddar åtminstone en funktion. Nu kan alla amerikanska Instagram-användare tagga produkter i inlägg. Göra produkter i inlägg shoppingbara, alltså.

Det går dessutom att tagga flera produkter, men däremot verkar det som att man bara kan välja ett varumärke per inlägg. Flera produkter, men bara från ett och samma märke med andra ord. Ja, om jag fattar rätt.

Ingen information om när funktionen kan släppas i fler länder, men vi kan väl anta att det inte kommer dröja jättelänge innan den kommer hit. Shopping är som bekant numer Instagrams viktigaste fokusområde och de flesta nya funktioner som lanseras handlar direkt eller indirekt om just det.

Det i sin tur ger också en rätt bra fingervisning om vad Meta ser som sitt stora framgångsområde fram till dess att metaverset flyger som bara den (ja och förstås även efter det). Och då inte bara för att Instagram ska bli platsen folk går till för att shoppa på samma sätt som Amazon idag drar trafik utan också - och kanske framförallt - kopplingen till Facebook Pay.

Transaktionsavgifter, y’all.

Sen innebär den nya möjligheten förstås inte att den som taggar automatiskt kommer att tjäna några pengar. Vill man ha det så får man fixa det företagssamarbetet själv.

Instagram expands its product tagging feature to all US users | TechCrunch

Instagram is expanding product tagging to everyone in the United States over the next few months, the company announced on Tuesday. Prior to the

Instagram testar att ta bort Recent-fliken i hashtagavdelningen

Ännu en rätt liten förändring från Instagram. Recent-fliken försvinner i hashtagavdelningen. Åtminstone för de användare som omfattas av det här testet.

Ja, det är åtminstone en liten förändring vid första anblicken. Men det är också del av ett större förändringspaket från Instagram: kronologiskt kontra algoritm när det handlar om hur innehåll visas.

Instagram la tidigare i år tillbaka möjligheten att kunna välja ett kronologiskt flöde för flödet. Ja, men utan möjligheten att kunna ha det kronologiska flödet som förvalt alternativ. Detta berodde förstås på att Instagram egentligen inte alls vill erbjuda ett kronologiskt flöde. Algoritmbaserade flöden har genom åren visat sig vara mycket bättre på att hålla kvar användare, vilket i sin tur betyder fler annonsvisningar och högre intäkter.

Motiveringen till testet är ungefär som det brukar låta: ”vi vill se om det här kan hjälpa användare interagera med mer intressanta och relevanta hashtags samtidigt som de håller sig uppdaterade med vad som händer”. Det sistnämnda känns som att det är lite sådär viktigt med tanke på förändringen.

Så om man så vill så handlar det lite om gungor och karuseller. Om Instagram nu i praktiken har tvingats återinföra det kronologiska flödet så ska de minsann få tillbaka pengarna någon annanstans.

Instagram test removes 'Recent' tab from hashtag pages for some users | TechCrunch

Instagram is removing the 'Recent' tab on hashtag pages for some users as part of a small test, the company announced on Tuesday. Currently, when you

Instagram testar stöd för att kopiera mallar från andra Reels

Nytt test från Instagram: stöd för att kopiera mallar i Reels. Med andra ord möjlighet att basera sina reels på grunder från andra användare.

Precis som det Youtube har gjort med sin TikTok-klon Shorts så handlar det om ett sätt att sänka tröskeln för Reels-skapande. Säkerställa att tjänsten fylls på med mer originalinnehåll som sedan kan återanvändas av andra som annars kanske inte hade skapat något alls.

Men jag misstänker att det kan finnas ytterligare en plan här: ett annat sätt att tjäna pengar på sina Reels. Att Reels-skapare kan sälja snygga grundmallar på bästa Canva-manér - framförallt redan framgångsrika innehållsskapare. Som artister.

Instagram tests feature to let you copy formats from Reels

Instagram is testing Templates, a new feature that will allow Reels creators to use the same format as other videos

TikTok

TikTok lanserar interaktiva annonser

Nytt annonsformat från TikTok. Eller åtminstone ett nytt tillägg til befintligt annonsformat: Interactive add-ons.

Ungefär precis vad det låter som. Tillägg som är tänkta att göra annonser mer interaktiva för att på så sätt skapa större engagemang hos användarna. Saker som nedräknings- och omröstningsdekaler, rabattkoder, bättre sätt att lyfta fram höjdpunkterna i erbjudanden och överlag saker som ”belönar” användare när de interagerar med en annons. Och kanske mest intressant: Super Like 2.0, möjlighet att kasta upp en ruta i samband med super like-effekten som är tänkt att kunna driva användare till en landningssida för att bearbeta superfansen ännu mer (just den här tillägget ”kommer snart”).

Precis som interaktiva annonser på andra ställen så handlar det förstås om saker som ska få den som exponeras för en annons att tillbringa mer tid med ett varumärke och passa på att försöka knuffa dem längre ned i konverteringstunneln.

Och just i TikTok-fallet så handlar det mycket om det som TIkTok själva kallar ”make tiktoks, not ads”. Alltså att göra annonser ännu mer ”organiska” genom att göra så att de ser ut och fungerar mer som vanliga poster.

Ni vet. Det som Google är rätt världsbäst på vid det här laget.

TikTok Launches 'Interactive Add-Ons' to Help Brands Build More Engaging Ads

A new range of considerations for your TikTok ad efforts.

Twitter

Twitter lanserar applattform

Även om det kan kan låta otroligt så handlar Twitter just nu inte bara om Elon Musk. Företaget har fortfarande tid att göra vanliga företagssaker. Men Twitter verkar ha inspirerats av Elon och har insett att man får mer uppmärksamhet om man chockar. Som att droppa bomben att Twitter lanserar en egen applattform.

Okej, nu är det inte riktigt så oväntat eller chockerande. Det är snarast en fortsättning på det som började med den uppdaterade versionen av Twitter-API:et. Vi pratar dessutom inte om en buller och bång-lansering utan om ett litet betatest. Och det handlar förstås inte om fullständiga iOS- eller Android-appar, utan snarast, tja, pluginer till Twitter.

Men trots det är det ett litet utropstecken. Inte nyheten i sig att ett socialt medium lanserar en egen applattform (Twitter är snarast sist på bollen) utan att det är just Twitter. Företaget som traditionellt har varit rätt anti tredjepartslösningar på tillkortakommanden i tjänsten. Men även här har Twitter börjat svänga, som med sin Twitter Toolbox som landade i februari.

Twitter har med andra ord insett att det inte bara är bra att involvera användarna direkt i produktutvecklingen, utan att det också finns en hel massa potentiella företagsfördelar att outsourca stora delar av den. Låta användarna göra jobbet utan att få betalt för det. Åtminstone inte från Twitter.

Däremot så erbjuder Twitter utvecklarna en sak som lite sticker ut: tanken är att appar (ja, eller pluginer) som tredjepartsutvecklare har tagit fram ska marknadsföras av Twitter själva - i relevant kontext. När man alltså stöter på en situation där en plugin skulle kunna vara intressant så kommer Twitter att lyfta fram den. Ni vet, det som de flesta som erbjuder liknande (inklusive Apple och Google) för det mesta tar betalt för.

Även om, tja, vi nog kan anta att Twitter tänker att apputvecklarna nog ändå vill betala för att sprida ordet om sina lösningar. Att Twitter alltså låter andra göra jobbet som (förhoppningsvis) får användarna att hänga mer på plattformen och cashar dessutom in på annonsering från samma utvecklare. Win-win. För Twitter.

Blir intressant att se hur det hör kommer att flyga, nu när Twitter mer formellt öppnar för den här typen av externa tilläggsfunktioner.

Twitter wants to win back developer trus

Twitter has a novel idea how to win back developer trust: allow them to build on the platform itself, then promote their tools and services directly to users.

Twitters funktion för att redigera tweets har släppts (nästan)

Så har Twitters funktion för att redigera tweets - ni vet, den som Elon Musk enkätfrågade sina följare om för nån vecka sedan - kommit på plats. Nästan. Några användare har stött på funktionen som går att använda nästan hela vägen fram. Det enda som inte går att göra är att… faktiskt redigera tweets.

Vi pratar kort sagt om en funktion som inte är fullt ut är färdigbyggd, men det visar att funktionen är betydligt närmare lansering än vad jag trodde. Twitter bekräftade visserligen själva att de skulle börja testa ”kommande månader”, men det var bara nån knapp vecka sedan.

Så vi visste ATT Twitter till sist skulle ge sina användare det som förmodligen varit den mest önskade funktionen så länge som Twitter har funnits. Men vi vet fortfarande inte hur Twitter tänker sig att redigeringsknappen ska fungera - kommer det bli möjligt att se redigeringshistoriken eller är det bara den senaste versionen som gäller? Och vi vet framförallt inte om det kommer att kosta pengar att redigera sina tweets.

Det mesta lutar åt att det kommer att krävas en Blue-prenumeration, alltså Twitters betalabonnemang. Inte minst med tanke på att det är Twitters Blue Labs som ansvarar för testandet. Så Twitter verkar göra redigerandet till den tänkta killerappen i Blue. Och det i sig kan vara snudd på den gnidigaste prenumerationsfunktionen ever.

Återstår att se hur det blir när funktionen blir tillgänglig. Och hur användarna kommer att reagera.

Och, tja, hur geggigt det kan bli för Twitter när tweets kan ändras i parti och minut.

A first look at Twitter's in-progress edit button | Digital Trends

Screenshots of an in-progress Twitter edit button show what the much-requested feature may look like. It's still early though, as the feature doesn't work yet.

Elon Musk säger sig ha säkrat finansieringen av ett Twitter-köp via lån

En del av Elon Musks Twitter-cirkus är att det senaste veckan har kommit uppgifter om att andra kan förbereda motbud på Twitter. Ett av namnen som florerade var banken Morgan Stanley, men nu kan vi nog stryka dem från listan över sannolika Twitter-köpare. Nu har Musk gått ut med att han har säkrat finansieringen av sitt bud på Twitter. Och Morgan Stanley är del av den finansieringen.

Sammanfattat så verkar finansieringen stå på tre ben:

  • 13 miljarder dollar från Morgan Stanley och ”andra finansiella institutioner” i ett antal lån
  • 12,5 miljarder i lån till Musk personligen, med hans egna tillgångar som säkerhet (saker som hans Tesla-aktier)
  • 21 miljarder från Musk själv, som då sannolikt lär komma via försäljning av tillgångar

Vad innebär det här? Ingenting nytt. Det handlar snarast om att Musk formaliserar sitt bud och att han som del av det presenterar finansieringen - och att det kan komma ett erbjudande till aktieägarna. Utmaningarna kvarstår också - som att några stora aktieägare är kallsinniga inför budet (som anses för lågt) och framförallt att Twitters styrelse mer eller mindre har förklarat krig mot Musks försök att köpa företaget. Ja, eller egentligen är det ju Musk som, om man så vill, förklarade krig via sitt fientliga bud, men Twitters styrelse tänker bevisligen inte ge upp företaget. Åtminstone inte till den prislapp som nu sitter på Musks bud.

Vi kan med andra ord anta att det kommer fler turer kommande dagar. Och kanske rentav ett konkurrerande bud. Eller flera.

How Elon Musk may finance his Twitter bid

In an SEC filing Elon Musk indicated that Twitter has yet to respond to his offer to buy the company, and he is "exploring whether to commence a tender offer."

Elon Musk kommer att dra in styrelsens ersättningar om han lyckas köpa Twitter

I helgen fortsatte Elon Musk sina utspel om och mot Twitter. Som att konstatera att ledamöterna i Twitters styrelse äger rätt få aktier i just Twitter och att de därmed inte är ”i synk” med aktieägarnas intressen och viljor. Ett utspel som förstås berodde på att Twitter-styrelsen satt sig på tvären och inte bara avfärdar Musks bud på hela Twitter utan också aktivt har tagit steg för att stoppa ett Musk-övertagande av Twitter.

Vad gör då Musk för att ställa in sig mer hos styrelsen? Berättar vilken ersättning de kan förvänta sig för sina styrelseuppdrag om Musk lyckas köpa Twitter. Och de kan se fram emot en rätt rejäl ersättningssänkning. Från totalt 2,9 miljoner dollar per år till… noll dollar per år. Sammantaget.

Och… ja, det är ju på sätt och vis en lite rimlig inställning. Det ska vara en sån ynnest att få sitta i Twitters styrelse att redan välbetalda människor inte ska behöva få någon ersättning för sin tid. Något som Twitters styrelse gissningsvis inte håller med om. Och som kanske inte kommer göra det jättelätt att skaffa nya styrelseledamöter.

Ni vet. Människor som ska få ett juridiskt bindande ansvar för den verksamhet som ett av världens mest ifrågasatta och politiskt känsliga företag bedriver.

Elon Musk Suggests $0 Salary for Twitter Board Members

Elon Musk has stated that he'd offer $0 salary to the board members if Twitter accepts his buyout offer. However, Twitter adopted the 'poison pill strategy' allowing its shareholders to buy more shares of the company at a discount, and therefore, protect itself from a buyout.

Snapchat

Snapchat planerar att lägga till annonser i sin TikTok-kopia Spotlight

Det här var överraskande säger ingen. I samband med Snaps kvartalsrapport i veckan så berättade företaget att de planerar att lägga till en ny annonsyta. Inuti Spotlight. Snapchats TikTok-kopia.

Så med andra ord gör Snapchat en Meta. Inte barra genom att lägga in reklam i sin kortvideofunktion utan också genom att hantera peak annonsering på en plats i appen genom att öppna en ny.

Och även om jag och förmodligen de flesta utgick från att det här skulle hända redan när Spotlight lanserades så misstänker jag att årets första tre första månader har skyndat på utvecklingen ytterligare. Snaps kvartalsrapport visade nämligen att såväl omsättning som vinst - ja, eller förlusten - kom in sämre än vad marknaden hade väntat sig.

Fler möjligheter att tjäna mer pengar på samma användare lär därför ligga högt upp i utvecklingsagendan.

Snapchat is trying to profit off of its TikTok clone

At Snap's quarterly earnings call yesterday, CEO Evan Spiegel revealed that Snapchat is testing ads on Spotlight.

LinkedIn

LinkedIn är nu det vanligaste varumärket som används i phisingattacker

Så, ännu en milstolpe för LinkedIn. LinkedIn är nu störst. I en rätt tvivelaktig kategori. Som det varumärke som oftast används i phisingattacker.

LinkedIn hoppar dessutom upp flera platser i listan, från en femteplats i det sista kvartalet förra året.

Så med andra ord: var extra försiktiga när du får saker från ”LinkedIn”.

LinkedIn brand takes lead as most impersonated in phishing attacks

Security researchers are warning that LinkedIn has become the most spoofed brand in phishing attacks, accounting for more than 52% of all such incidents at a global level.

Övrigt sociala medier

Twitter-konkurrenten Koo gör sina algoritmer publika

Bland alla utspel som Elon Musk har twittrat om om Twitter senaste veckorna fanns bland annat förslaget att Twitters algoritm borde bli open source. Att den alltså borde läggas ut så att andra kan se hur den fungerar och bygga vidare på och med den. Musk borde kanske fundera på att köpa indiska Twitter-konkurrenten Koo istället - för den har i veckan precis gjort det.

Okej, Koo har inte lagt ut sin algoritm som open source per se, men har gjort sin algoritm publik genom att lägga ut den på sin sajt. Anledningen är att Koo vill ge föregå med gott exempel som en ”transparent och säker” plattform som ger användarna möjlighet att ”få reda på varför de ser det innehåll som de ser”.

Det är till och med fyra algoritmer som Koo nu har öppnat för allmänhten: Feed, Trending #, People recommendations och Notifications. De fyra som sammantaget bakas ihop och avgör vilket innehåll som en viss användare får se.

Nu ska det sägas att Koo har haft sin beskärda del av kontroverser kring hur de har hanterat moderering - och precis som i fallet med Musk och Twitter-algoritmen så ignorerar Koo det faktum att en stor del i den totala upplevelsen inte bara bygger på algoritmerna.

Vi kan väl dessutom anta att normalanvändaren inte kommer att bry sig nämnvärt om att dyka ned i algoritmerna because algoritmer. Det är Koo förstås medvetna om och det handlar mest om att visa sig från sig bästa sida gentemot myndigheter och politiker. Och visst finns det förstås en risk att de som faktiskt detaljgranskar algoritmerna är de som är intresserade av att använda dem på sätt som inte är särskilt trevliga.

Men det är oavsett ett intressant experiment som kan bli intressant att följa.

Koo Makes Its Algorithms Public, Commits to Transparency, Neutrality

Twitter-rival Koo has made its core algorithms public, empowering users to understand why they see the content that they do. Koo is a made in India social media platform that wants to take on Twitter.

 

Sök/SEO

Google gör det möjligt att tacka nej till alla cookies i sök och i Youtube

Ännu en GDPR-följd: Google gör det möjligt att tacka nej till alla kakor i sök och i Youtube. Egentligen inte särskilt stor grej, Google är inte först ut med det här om vi säger så. Because GDPR. Och det är förstås också GDPR som har tvingat fram den här förändringen.

Men nu pratar vi inte om vilken sajt som helst utan om sajter som tillhör ett av de företag som lever mest på annonser. Kakor är och har nära nog alltid varit själva grundbulten i all digitalannonsering. Att Google tar det här steget just nu beror förmodligen inte bara på att EU har pekat mot Google med hela handen utan också för att Google har gått rätt all in på sin lösning för att ersätta tredjepartskakan. Den som från början hette FLoC, men som nu heter Topics (den största skillnaden är att marknadsavdelningen kopplades in i namngivningen av den senare).

Google har alltså redan accepterat att digitalannonseringen står inför sitt största paradigmskifte så här långt. Och att det är bättre att vara snabba på ersättningståget istället för att fortsätta kämpa för att bevara en teknik och en affärsmodell som har passerat sitt bäst före-datum.

https://www.protocol.com/bulletins/google-cookies-preferences

Google rullar ut scrollklick för alla organiska länkar i USA

Ännu en liten och stor förändring från Google: alla sajtlänkar i sökresultatet i USA (åtminstone i datorn) förses nu automatiskt med scrollklickparametrar.

Vad innebär det här? Att tryck på en organisk länk i sökresultatet automatiskt hoppar till den del av den länkade sidan som är mest relevant för sökningen. Ett tryck leder alltså inte längre nödvändigtvis till toppen av en sida.

Varför? Därför att Google vill ge sina användare så bra service som möjligt - om de nu absolut måste trycka sig bort från Google. Men det innebär också en ännu större utmaning för sajtägare.

Det blir alltså allt viktigare att optimera alla delar av en sida och inte bara en sida.

Google Search Scroll To Text For Sitelinks Now Live

Back in November 2021 Google began testing Sitelinks that support the scroll to text feature. Well, it seems like this is fully live in the US desktop search results, as Brodie Clark said on Twitter.

Google testar What people are saying i sökresultatet

Ännu ett test och/eller en utrullning från Google: What people are saying.

Det är alltså ännu ett försök från Google att få oss att hänga mer hos Google genom att servera oss innehåll att trycka på när vi söker. För att förfina våra sökningar, eller bara inspireras att söka på närliggande saker. Vi har länge sett det via listningar på vad andra som söker på liknande saker söker på.

Men det intressanta här är är att det alltså handlar om vad andra användare säger. Eller åtminstone skriver i allehanda forum.

Så det är egentligen inte särskilt nytt. Google har lyft fram foruminlägg i sökresultatet rätt länge, så egentligen handlar det mest om att formalisera ett rätt vanligt sökbeteende: använda Google för att söka i forum, eftersom de har sämre sökfunktioner.

Om man så vill: Google vill visa de som inte redan har koll på det här att det bästa sättet att söka i forum på webben är att använda Google. Och därmed bjuda Google på några annonsvisningar.

Google Testing What People Are Saying Results To Forums

Google seems to be testing a new search feature set that is named "what people are saying." This shows search results primarily from online discussion forums on the topic.

Google rullar ut information om luftkvalitet i amerikanska städer i sökresultatet

Dags för nytt miljökopplat tillägg i Googles sökresultat: luftkvalitet i städer. Åtminstone i amerikanska städer.

Funktionen som lanserades i Indien förra året släpps nu alltså även i Googles hemland, vilket gör att den som är intresserad av luftkvaliteten i en stad kan söka på det. Och då handlar det dessutom inte bara om läget allmänt i staden, utan det är också möjligt att se hur det ser ut i olika delar av en viss stad.

Ja, åtminstone för det städer som omfattas. Jag misstänker att det primärt handlar om det stora just nu.

Ingen information om när funktionen kan landa hos oss, men jag misstänker att det inte kommer att dröja jättelänge.

Google Search now displays city-level air quality in the US

Google is rolling out detailed information about air quality in Search. The company notes that the launch currently only supports city-level queries.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *