Kategorier
Sociala medier Spaningar

Digitala spaningar vecka 18 2022

Facebook lägger ned sin podcastsatsning. Instagram testar ännu fler rekommendationer och fullskärmsvisning i vanliga flödet. Facebook, Instagram och WhatsApp får nya småföretagarfunktioner. Elon Musk har lyckats övertyga tunga investerare att hjälpa honom betala för Twitter.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Facebook lägger ned sin podcastsatsning

Ett år. Ungefär så länge höll Facebooks satsning på poddar. Nu lägger Facebook (tjänsten alltså, som fortfarande heter Facebook) ned sin poddplattform. 3 juni försvinner poddarna från Facebook.

Ja, åtminstone de poddar som alltså hanteras direkt av Facebook och Meta själva. Dessutom försvinner också Facebooks TikTok-ljud-tjänst Soundbites, den som var tänkt att göra det möjligt att skapa korta ljudklipp som skulle kunna konsumeras i ett TikTok-liknande flöde. Ja, fast utan bild dårå.

Det som däremot överlever, åtminstone ett tag till, är Facebooks Clubhouse-kopia Live Audio Rooms. Den flyttar däremot nu in i Facebook Live, vilket överlag känns som en betydligt mer naturlig placering. Fokus är på direktsändning. Den som vill göra det kan sedan välja om det ska bli med eller utan bild.

De flesta artiklar som har skrivit om nyheten har konstaterat ungefär att ”Meta har tröttnat” och vill nu bara satsa på VR. Men jag tror att den verkliga anledningen är betydligt mer krass än så.

Metas kvartalsrapport i förra veckan landade bättre än väntat – eller snarare inte lika illa som befarat – vilket fick Meta-aktien att procentrusa nästan lika mycket som den rasade efter den föregående rapporten. Men även om Q1-rapporten bland annat visade att Facebooks engagemang åter ökar och att den totala omsättningen fortsatte att öka så var ökningarna i båda fall ensiffriga.

Att Metas användartillväxt är nere på ensiffriga procenttal, förmodligen för alla fyra appar, är inte särskilt konstigt. Meta börjar helt enkelt få slut på människor. Bokstavligen. Då är det betydligt värre att omsättningen också är nere på den här ökningsnivån. För att inte tala om att vinsten föll jämfört med Q1 förra året.

Jag tror med andra ord att poddnedläggningen handlar om den ekonomiska verkligheten. Meta yxar mindre lönsamma (eller inte alls lönsamma) delar för att få fart på intäktstillväxten. Något som Zuckerberg också uttalat sa i samband med kvartalsrapporten (åtminstone att Meta skulle sänka sin satsning på nya initiativ för att matcha den avtagande användartillväxten). Även när det gäller metaverse-satsningarna.

Jag misstänker att Facebook-poddar (ja, eller Meta-poddar – alltså i någon form i ekosystemet) säkert kan göra comeback längre fram. Men just nu är det Excel-arken som pekar med hela handen.

Facebook will shut down its podcast service on June 3rd

Facebook is shutting down its podcast features after just over a year.

Instagram testar ännu fler rekommendationer och fullskärmsvisning i vanliga flödet

Vad kan vi aldrig få för mycket av? Precis! Rekommendationer på saker att följa i sociala medier! Som tur var så testar Instagram nu att lägga till fler rekommendationer i flödet. Ja, ännu fler rekommendationer än de fler rekommendationer som de la till i huvudflödet i samband med att de gjorde det möjligt att växla mellan tre olika flöden.

Kommer ni ihåg när man kunde få upp innehåll från människor man kände på Instagram? Good times.

(Ja, dessutom testar Instagram också fullskärmsvisning för de vanliga inläggen. Ja, och lyfta fram video mer. Ännu mer än det mer som Instagram redan har lyft fram video senaste tiden.)

Instagram is testing even more recommendations in the main feed

It’s also trialing a Stories-style full-screen view for feed posts.

Facebook, Instagram och WhatsApp får nya småföretagarfunktioner

Under pandemin blev småföretagare den målgrupp som kärleksbombades mest av tecbolagen. Det har fortsatt sedan dess och nu lägger Meta till ytterligare några småföretagarnyheter i sina sociala appar.

Enklare att skapa Facebook- och Instagram-annonser som startar WhatsApp-chattar. Kommer snart bli möjligt att göra direkt från WhatsApp Business-appen.

Meta business suite får stöd för att skicka reklammeddelanden via Messenger och WhatsApp flyttar in i samma inbox som Messenger och Instagrams meddelandefunktion.

Nya lead gen-verktyg: offertdekal och offertknapp för Instagram (leder till formulär med ”förfrågor” som ska göra det enklare att svara med en offert), mer funktionalitet i Instant forms-funktionen, betalvägg för innehåll (eller åtminstone möjlighet att lägga innehåll bakom lead gen-funktionalitet) samt stöd för integration med ett externt CRM.

Så fler funktioner som ska få småföretagare att vilja lägga ännu mer av sin verksamhet hos Meta. Men zoomar vi ut lite så finns här också delar som visar på Metas ambitioner framåt: att knyta ihop sitt ekosystem ännu tajtare – framförallt fullt ut få in den udda fågeln WhatsApp i sammanhanget.

WhatsApp är alltjämt störst i de delar av världen som inte använder Messenger, om man ska förenkla lite. Tillväxtmarknader. Där är WhatsApp allt mer blir en riktig allt-i-allo-app. Men som vi såg inte minst i Metas kvartalsrapport häromveckan så är det även här som Facebook växer (appen alltså). Beror förstås mycket på att Facebook har, tja, slut på människor att växa med i USA och i Europa – men det är oavsett en viktig utveckling för Meta.

Så med andra ord: WhatsApp är Metas absolut viktigaste tillväxtapp, men också den app som drar in ungefär inga pengar alls. Facebook å sin sida är fortfarande Metas stora kassako. Genom att knyta ihop WhatsApp och Facebook ännu mer så hoppas Meta alltså få ut det bästa av de två världarna i de länder där Meta fortfarande inte drar in särskilt stor del av sina intäkter.

Meta launches new tools to help small businesses communicate with customers

New tools make it easier to manage ads and messaging as well as generate leads

WhatsApp får reaktioner

En ruskigt innovativ ny funktion i WhatsApp: reaktioner! Du kan välja mellan sex olika emojis för visa hur du känner inför ett meddelande!

Så. Okej. Kanske inte… först på bollen. Snarast rätt hopplöst sist av de stora plattformarna. Och i sig en rätt obefintlig nyhet. Men det finns en del här som jackar in i en större trend.

WhatsApp har alltid varit den udda fågeln i (numer) Meta-familjen. Genom att den har levt sitt liv till största del utan att ha särskilt mycket kontakt med sina syskon och genom att den, om man ska förenkla, har varit stor där de andra tre apparna inte har varit det.

Men trots att WhatsApp är Metas näst största plattform totalt sett och trots att just den är den viktigaste för Metas fortsatta tillväxt så har den bidragit med ungefär inga intäkter alls. De har så sakteliga växt i takt med att WhatsApp företagsbetalabonnemang har ökat, men i det stora hela så är WhatsApp nära nog helt tärande appmedlem.

Det vill Meta förstås ändra på och har därför, med väldigt små och försiktiga steg, knuffat WhatsApp allt närmare värmen runt familjebordet.

Tillägget med reaktioner är alltså en del i den här ambitionen. WhatsApp blir allt mer som de övriga. Steget att gå mellan WhatsApp och Facebook eller Instagram ska vara så litet det bara går genom att maximera igenkänningen.

Medan Meta fortsätter bygga upp WhatsApp som shoppingplattform så hoppas företaget kort sagt att så många WhatsApp-användare som möjligt ska använda också just Facebook och Instagram. Och titta på annonser.

WhatsApp Emoji Reactions to Start Rolling Out Today, Zuckerberg Reveals

WhatsApp Reactions will start rolling out today, finally seeing the instant messaging platform catch up with rivals such as Telegram, productivity apps such as Slack, and even sister company Instagram.

Meta betalar för Reels på Facebook

Vad gör man om man vill att folk ska använda din nya funktion? Om man är Meta så kastar man pengar efter användarna. Precis det som Meta har gjort långt innan de började heta Meta. Varje gång de lanserat en ny stor funktion, i princip. Nu är det dags att få betalt för Reels. På Facebook. Tjänsten, alltså. Som fortfarande heter Facebook.

Mark Zuckerberg har målat upp TikTok som Metas största existentiella hot just nu (någonsin, till och med) och det är därför föga förvånande att Meta storsatsar på allt som kan knäcka TikTok. Eller åtminstone få folk att inte lämna Meta för TikTok. Samma sak som Facebook gjorde med Snapchat och stories för några år sedan.

Nu kan alltså användare som skapar orginal-reels på Facebook få chans att få ännu mer betalt. Eller kanske betalt överhuvudtaget. Via ett challenge-program, med trappor som kan ge mer pengar ju mer innehåll du skapar (ja, förutsatt att det får hyfsat många visningar, förstås).

Det intressanta i sammanhanget är inte så mycket satsningen på Reels, utan vilket Reels det handlar om. Facebook Reels och inte Instagram Reels.

Varför är det intressant? Därför att Facebook-användarna kanske inte direkt är… TikTok-målgruppen. Men Facebook är alltjämt Metas stora kassako och det finns en hel massa pengar att hämta om Meta kan hålla kvar användare i Facebook istället för att de ska bli sugna på att kolla in det därade nya TikTok.

Det kommer med andra ord bli väldigt spännande att se om Facebook kan få sina användare att gå igång på kortvideo, TikTok-stylee.

https://techcrunch.com/2022/05/05/meta-says-it-will-now-pay-creators-for-original-content-in-facebook-reels/

Meta pausar nyanställningarna resten av året

I samband med senaste kvartalsrapporten från Meta flaggade Mark Zuckerberg om att företaget skulle dra ned på investeringstakten i nya initiativ – inklusive metaversesatsningen. Detta för att matcha den avtagande tillväxttakten. Både vad gäller användare och intäkter. Men Meta ser ut att kapa kostnader på alla ställen de kan – som personalutgifterna. Nu kommer uppgifter om att Meta ”drar ned tempot” rejält för nyanställningar. Och pausar dem helt resten av året för högre befattningar.

Kvartalsrapporten fick Meta-aktien att rusa – nästan lika mycket som den rasade efter kvartalsrapporten i början av året. Det berodde dels på att Facebook kunde visa växande användarsiffror igen och dels på att rapporten inte var lika illa som befarat. Det var framförallt det sistnämnda som fick marknaden att glädjetrycka på köpknappen – ett lättnadsrally.

Men Metas omsättningsökning var fortfarande nere på ensiffrigt procenttal jämfört med för ett år sedan och det är alltså det som nu har gjort att även Meta jagar kronor och ören på alla ställen där de kan.

Något som de har gemensamt med de övriga techbolagen just nu. Överlag en rätt rejäl motvind. Även för de allra största.

Meta will limit hiring this year due to slowing revenue growth

It will reportedly slow or pause the intake of mid-to-senior level employees.

Visselblåsare anklagar Facebook från att medvetet ha blockat myndighetssidor i Australien för att påverka lagstiftningen

Kommer ni ihåg för lite mer än ett år sedan när Facebook (som då fortfarande hette Facebook) beefade med Australien på grund av ett lagförslag som skulle tvinga stora plattformar som Facebook och Google att betala för nyheter? Och hur Facebook då först hotade med och sedan gjorde verklighet av hotet att blocka australiska publicister från Facebook? Och hur blockandet av misstag även blockade sidor som tillhörde myndigheter och blåljusverksamheter i landet? Det sistnämnda kanske inte var ett misstag, visar det sig.

Det är visselblåsare som nu påstår att Facebook i allra högsta grad visst vad som skulle hända när de aktiverade publicistblocken. Att Facebook såg att det skulle slå bredare och var fine med det. Det skulle göra Facebooks påtryckningar mot Australien att skrota eller ändra lagförslaget. Efter någon vecka var det precis det som hände: lagen hade ändrats på sätt som Facebook kände var ”acceptabla” och de slutade blocka de amerikanska sidorna.

Vad det enligt visselblåsarna handlade om var att Facebook var oroliga att blocken inte skulle bli heltäckande – alltså stoppa alla australiska nyheter på Facebook – och att de därför valde att blocka fram hagelbössan. Hellre blocka för många sidor än för få, alltså. Även sidor som alltså inte alls hade med lagförslaget att göra.

Facebook har förstås förklaringar till att det blev som det blev – läs artikeln för mer ingående detaljer. Men oavsett om den för breda blockningen var ett misstag eller inte så var Facebooks drag – liknande det Google tidigare hade gjort med sin News-tjänst i Tyskland och Spanien – ett bevis på hur långt bolagen är beredda att gå för att få sin vilja igenom. Och påverka lagstiftning som inte går deras väg.

Det kommer med andra ord bli väldigt intressant att se hur EU:s kommande techrelgeringsplaket Digital services act och Digital markets act kommer att landa.

https://www.wsj.com/articles/facebook-deliberately-caused-havoc-in-australia-to-influence-new-law-whistleblowers-say-11651768302

Twitter

Elon Musk jagar mer finansiering för sitt Twitter-köp

Ännu en vecka, ännu ett gäng spekulationer kring Elon Musk och hans Twitter-köp. Som att de banker som har gått med på att låna ut pengar till köpet med Musks egna tillgångar, som Tesla-aktier, som säkerhet inte är sugna på att låna ut mer pengar. De tycker inte att Twitter känns som en genomsolid investering. Vad gör Elon Musk då? Gör det som är de flesta entreprenörers paradgren: raggar pengar i utbyte mot andelar i företaget.

Det verkar vara precis vad Musk nu är på gång att göra enligt uppgifter från Reuters. Bland annat från namn som det kom rykten om var intresserade av att lägga ett eget bud på Twitter för att matcha Musks.

Men bäst av allt? Musk sägs även jaga kapital från befintliga stora aktieägare. En förhoppning om att så många av dem som möjligt ska vilja hänga kvar. Att de ska ”rulla över” sitt ägande till det nygamla företaget. I praktiken att de alltså indirekt ska finansiera delar av Musks köp genom att Musk inte behöver betala dem för deras aktier utan istället kan ge dem aktier. Ni vet. Samma aktier som tidigare. Lite som att köpa sin bostadsrätt från banken igen efter det att bostadsrättsföreningen har gått i konkurs.

Och ett av de namn som Musk enligt uppgift försöker få att gå med på det här upplägget och därmed stå kvar som Twitter-aktieägare? Jack Dorsey. Ni vet. Han. En av dem som grundade Twitter. Och var VD för fram till typ igår.

Vad betyder allt det här? Ingenting alls egentligen eftersom det handlar om obekräftade uppgifter, men det säger också att Elon Musk kan vara på gång att släppa allt större del av sitt kommande Twitter-ägande till andra. Vi kan väl anta att han är VÄLDIGT sugen på att kapa åt sig åtminstone minst 50 % av rösterna i bolaget, men det är alltså inte helt säkert att det måste bli så.

And the beat goes on and on.

Musk Reportedly Seeks More Financing For Twitter Acquisition

Elon Musk is in talks with investment firms Apollo Global Management and Ares Management to help acquire additional funding to buy Twitter, Reuters reported.

Elon Musk säger att företag och organisationer kan få betala en ”liten” avgift för att använda Twitter

Hur kommer Twitter förändras under Elon Musk? Ja, det vet vi förstås inte säkert (eller ens om köpet faktiskt slutförs, men det är en annan femma). Men eftersom Elon Musk är Elon Musk få får vi nära nog dagligen uttwittrade ledtrådar kring vilka förändringar som skulle kunna bli aktuella. Lite som att kasta kokad spaghetti mot en vägg för att se vad som sitter kvar. Här ännu ett förslag: att Twitter ska kosta pengar.

Nu finns ju redan en betalversion av Twitter sedan en tid tillbaka, med namnet Twitter Blue, och Musk har redan tidigare haft åsikter om bland annat prisnivån för den och vad som ska ingå. Men det senaste utspelet handlar om tvingande kostnad. Att det alltså inte ska finnas ett gratisabonnemang. Åtminstone för ”företag och organisationer”.

Den här typen av Twitter-konton kan få betala en ”liten” avgift för att få fortsätta använda Twitter, medan ”vanliga” (ja, eller ”casual”) användare inte behöver betala. Återstår att se var proffsanvändare eller individuella konton kan hamna i ett sådant här upplägg.

Ironiskt nog kommer det här utspelet kort efter det att Socialdemokraterna gått ut med att de lämnar Twitter på grund av ”samtalsklimatet” där. Hade alltså inget med något Muskigt att göra (eller?), men frågan är förstås hur just företag och organisationer skulle ställa sig till att tvingas betala för att få twittra. Hur pass stort värde plattformen faktiskt har.

Som sagt. Ännu en uttwittrand randomtanke från Musk. Men vi kan konstatera att väldigt många av dess handlar just om plattformens möjlighet att dar in pengar.

https://www.reuters.com/technology/musk-says-twitter-may-charge-slight-fee-commercial-government-users-2022-05-03/

Elon Musk har lyckats övertyga tunga investerare att hjälpa honom betala för Twitter

Elon Musk bjöd som bekant 44 miljarder för att köpa Twitter. Helt själv. Men för varje dag som går, desto spretigare blir investerarskaran.

I de finansieringsdokument som Musk skickade in till myndigheterna så skulle 13 miljarder komma från olika långivare, 12,5 miljarder skulle ske som ”vanliga” banklån med Musks egna tillgångar som säkerhet (som hans Tesla-aktier) och han skulle själv hosta upp 21 miljarder.

Senaste veckan ska Musk ha sålt Tesla-aktier för sisådär 7 miljarder samtidigt som han har försökt övertyga stora befintliga aktieägare att hänga kvar i företaget (och därmed alltså hjälpa till med finansieringen genom att Musk inte behöver betala för deras aktier utan låta dem ”rulla över” ägandet till nygamla Twitter). Och nu har Musk säkrat 7 miljarder i investering från diverse tunga spelare.

Här hittar vi namn som (tech)investerarna Andreessen Horowitz och Sequoia samt kryptoplattformen Binance. Vi kan väl anta att Musk är väldigt sugen på att lägga vantarna på över 50 % av rösterna efter köpet, men det känns mer och mer som att det inte blir så. Istället ser han just nu ut att samla på sig så många likasinnade som möjligt.

Som Oracles styrelseordförande och medgrundare Larry Ellison. Som via sin stiftelse plöjer ned enskilt mest av de sju miljarderna: 1 miljard dollar.

Och just Ellison är extra intressant i sammanhanget.

Förutom att redan vara Tesla-investerare så är Ellison, tillsammans med PayPal-medgrundaren Peter Thiel, en av få techprofiler som öppet har stöttat Trump. I Ellisons fall så pass mycket att han inför 2020-valet höll ett donationshappening för Trumps kampanj. Man kan alltså säga att Ellison hör hemma i samma gäng som nu hyllar Musks köp och vädrar Twitter-morgonluft.

Men så har vi även en annan pikant detalj i sammanhanget. Ellison grundade och är alltså styrelseordförande för Oracle. Företaget som 2020 var ett hårstrå från att köpa(ish)… TikTok. Det försök till uppköp som tvingades fram av Donald Trump.

Ellison vill alltså verkligen, verkligen, verkligen äga ett stort socialt medium.

Elon Musk secures $7.1 billion from investors for Twitter bid

A group investors including Sequoia Capital, Andreessen Horowitz, Larry Ellison, Binance and Fidelity are backing Elon Musk’s $44 billion Twitter bid.

Elon Musk lovar att femdubbla Twitters omsättning och fyrdubbla antalet användare på sex år

Hur kommer det gå för Twitter under Elon Musks styra (ja, förutsatt att affären går i lås)? Det vet vi förstås inte än. Men en sak vet vi nu: Twitters totala omsättning kommer att femdubblas på sex år.

Det är åtminstone vad Musk lovade potentiella investerare i sitt investeringsförslag enligt New York Times. Twitters 2021-omsättningssiffra 5 miljarder dollar kommer att öka till 26 miljarder 2028. Men inte nog med det: av den summan så ska 12 av dessa miljarder komma från annonsintäkter och 10 från prenumerationer.

Hur stort är prenumerationer för Twitter idag? Ännu en sak vi inte vet säkert. Betalabonnemanget Twitter Blue lanserades förra året och lär än så länge inte stå för särskilt stor del av Twitters ”övriga” intäkter. Alltså allt utom annonseringen. Men även om vi skulle låtsas att prenumerationer stod för allt som inte var annonser 2021 så skulle det innebära att Twitters prenumerationsverksamhet tjugodubblas fram till 2028. Något som i verkligheten sannolikt skulle innebära… sextiodubbling? Åttiodubbling? Förmodligen ännu mer.

Dessutom så kommer antalet användare att fyrdubblas under samma period – från dagens 217 miljoner till 931 miljoner 2028. Vilket är… hyfsat ambitiöst det också. (Artikeln talar om månadsanvändare, vilket gör att det är lite oklart vad som egentligen avses. Twitter har inte delat månadssiffror på bra många år, utan bara dagliga användare. Det är de dagliga användarna som var 217 miljoner enligt senaste kvartalsrapporten – så vi utgår väl från att det är det värdet som gäller.)

I veckan gick Musk ut med att han har säkrat 7 miljarder i finansiering från diverse håll (techinvesterare, kryptokompisar, Saudiarabien), så det verkar som att Musk har lyckats sälja in sin vision hyfsat övertygande.

Ifall någon undrar vad Musk egentligen vill med Twitter. It’s all about the dum dum da da dum.

https://www.marketwatch.com/story/elon-musk-pitch-deck-for-twitter-promises-to-triple-ad-revenue-create-10-billion-subscription-business-report-11651879336

Twitter börjar testa Twitter Circle

Kors i taket. En Twitter-nyhet som inte handlar om Elon Musk. Ett nytt test som har rullat igång: Twitter Circle.

Ganska precis vad det låter som: möjlighet att dela tweets med utvald grupp twittrare, upp till 150 stycken. Så det är med andra ord Twitters variant av exempelvis Instagrams Close friends.

Anledningen är förstås densamma som hos Instagram och andra som har lagt till motsvarande funktion: ännu ett försök att få till en bättre stämning på plattformen. Mindre hat och hot, mer vettiga samtal.

Ja, det är åtminstone Twitters förhoppning. Att se när (ja, eller om) funktionen släpps på för alla twittrare.

Twitter Testing New ’Twitter Circle’ Feature for Sharing Tweets With a Smaller Number of People

Twitter today announced that it is testing a new Twitter Circle feature, which is designed to allow people to share their tweets with a smaller…

Twitter Spaces får nya statistik- och sändningsfunktioner

Även om den stora ljudhypen för något år sedan har lagt sig – och även om Meta i veckan skruvade ned sina ljudambitioner rätt ordentligt – så tuffar Twitter på med sin satsning Spaces. I veckan presenterades några nya funktioner som rullas ut eller testas:

Statistik om lyssnandet: Den som sänder kan nu hur många som deltog under en sändning, hur många gånger en sändning lyssnades på i efterhand och hur många åhörare som pratade under en sändning.

Test av autoweetande när en sändning startar: När sändningen drar igång så läggs automatiskt information om sändningen ut.

Bättre information om sändningar: Information om pågående sändningar som visas i flödet bjuder nu på mer information om saker som vem som är värd och vilka ämnen som avhandlas.

Enklare att följa värdar: Efter en avslutad sändning visas en lista över alla värdar som varit inblandade, för att göra det enklare att följa dem.

Twitter rolls out new Spaces features

Twitter is rolling new features for its live audio Spaces product, giving hosts and co-hosts on iOS and Android access to analytics about their Spaces.

Twitter arbetar på bloggfunktion

Under 2021 – a.k.a. året när Twitter testade alla möjliga mer eller mindre galna funktioner och ännu inte var köpta av Elon Musk – så pratade Twitter rätt öppet om planerna på att lägga till längre textformat. Nu har kodgrävande visat att precis en sådan funktion är på gång: Twitter Article. Eller kanske Twitter Note. Oavsett: Twitters egen bloggfunktion.

Och… det är ungefär det vi vet. Men i och med att det alltså är funktionalitet som finns i Twitter-appen – och som ser hyfsat nära att vara färdigbyggd – så dröjer det förmodligen inte allt för länge innan den dyker upp. Som test, om inte annat.

Nu är det förstås oklart hur en bloggplattform passar in i Elon Musks vision för Twitters framtid. Inte direkt något som han har lyft upp som möjligt framgångsrecept i sina förslag på förändring. Men om vi bortser från Musk-x-faktorn så är den kommande funktionen väldigt mycket i linje med den riktning som Twitter har rört sig mot senaste året: ett Twitter som bygger på betydligt fler mediaformat än Twitter Classic.

Twitter Article, a long-form blogging feature, is in the works | Digital Trends

Twitter is apparently working on a new long-form post feature called Twitter Article. And so far, the work in progress looks pretty promising.

Twitters öppna plattform Bluesky dyker upp i tidig version

Tis the season of öppna sociala plattformar. Det verkar nästan vara så. För bara några dagar sedan presenterade EU sina två egna, EU Voice och EU Video, byggd på Mastodons grundplåt och nu är det så till sist dags för Twitters egen variant Bluesky att skåda kliva ut i offentlighetens ljus. Semi-offentlighetens, i alla fall. En tidig testversion som utvecklare kan leka med.

Nu är det mesta kring Twitters framtid lite satt på paus – eller är åtminstone omgivet av en hel massa osäkerhet – efter det blev klart att Elon Musk köper företaget och tjänsten. Men Bluesky var en central del i förre VD:n (och Twitter-medgrundaren) Jack Dorsey vision för framtidens Twitter. Ja, eller för sociala medier överhuvudtaget.

Bluesky är formellt en sidoverksamhet under Twitter-paraplyet och är dessutom tajt kopplad till tänket kring blockkedjor. Istället för att innehåll skapas och bor hos olika tjänster som erbjuder gränssnitt och infrastruktur så bor (och ägs) innehållet hos användarna. Tanken är att användaren själv sedan ska kunna välja i vilket gränssnitt – och därmed vilken ”tjänst” – som innehållet ska visas.

Istället för att börja om varje gång ett nytt socialt medium blir stort och populärt så ska man helt enkelt kunna ta med sig sitt pick och pack till ett nytt ställe. Komplett med det engagemang man har jobbat upp.

Och det här upplägget är dessutom i linje med de techregleringspaket som EU håller på att färdigställa – framförallt Digital services act. Interoperabilitet är önskvärt – och kanske till och med ett krav. Lite som Open banking-direktivet som togs fram för att göra det enklare för kunder att byta bank. Nu går EU inte lika långt som det Bluesky ser framför sig, men det är oavsett tankebanor som drar åt samma håll.

Twitter’s decentralized, open-source offshoot just released its first code

Bluesky, an independent Twitter-funded company dedicated to decentralized social networking, released an open-source project called the Authenticated Data Experiment.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *