Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
Sociala medier
TikTok
TikTok lanserar sitt första annonsformat som delar intäkter med innehållsskapare
Nytt annonsformat från TikTok: Pulse. Ett kontextuellt annonsformat. Men också det första som delar annonsintäkter med innehållsskapare.
Tanken är att Pulse-annonser ska garantera placering tillsammans med de fyra procent TikTok-videos som är mest populära, totalt sett. När formatet börjar rullas ut i USA i juni så kommer tiktokare och publicister med minst 100 000 följare kvalificera till att ta del Pulse-intäktsdelande (där innehållsskaparna ska få hälften av intäkterna från annonserna).
Så precis som de övriga stora plattformarna ännu en funktion som ska få TikTok-stjärnor att ge TikTok ännu mer kärlek tack vare möjligheten att tjäna pengar. Och framförallt inte hoppa över till någon annan tjänst.
Men Pulse har också ett annat syfte: ge annonsörer en säkrare annonsmiljö. De innehåll som annonserna kan köras mot ska vara verifierade och ”säkrade” av TikTok. Ni vet. Så att en annons inte visas tillsammans med ”olämpligt” innehåll.
TikTok Plans to Share Ad Revenue With Creators for the First Time
TikTok Pulse will let top creators get a cut of adv revenue and promises to let advertisers reach the cream of the short-form video crop.
TikTok ersätter Discover-fliken med Friends
Dags för förändring i TikTok-navigeringen. Testet med att ersätta fliken Discover med Friends kommer att breddas till fler användare ”kommande veckor”. Vi kan nog anta att det i praktiken är samma sak som utrullning till alla.
Det här innebär alltså att flödet som är tänkt för att användare ska kunna upptäcka saker utanför den vanliga TikTok-intressesfären nu får ge plats till ett flöde där du får se innehåll från dem du har kontakt med.
Och det här är intressant som del i en betydligt större trend just nu.
TikTok har historiskt skiljt sig från de flesta övriga sociala plattformar genom att strunta i… människor. Åtminstone hur människor hänger ihop. Istället för att basera algoritmerna på hur användare är kopplade till varandra och hur de interagerar så har TikTok uteslutande kört på intresse. Du får se mer av det just du gillar.
I princip alla andra stora sociala medier är i full gång på att göra det här – dels på grund av TikToks framgångar och dels på grund av GDPR och att spårningsmöjligheterna blir allt sämre. Men TikTok fortsätter att kopiera andra genom att gå i motsatt riktning. TikTok satsar alltså allt mer på den sociala grafen när de flesta andra håller på att kliva bort från den.
TikTok continues rolling out its Friends tab, replacing Discover | Digital Trends
TikTok is changing up how it recommends new videos to watch as it continues to roll out a new Friends tab which will soon replace the current Discover tab.
TikTok kopierar LinkedIn och börjar visa profilvisningar
Senaste åren har TikTok varit plattformen som alla vill vara och de flesta försöker kopiera. Men tittar vi något år eller så tillbaka så har bordet snurrat runt: TikTok kopierar allt oftare andra, äldre tjänster. Senaste ut är lite oväntat… LinkedIn.
TikTok har lagt till profilvisningar. Det blir alltså möjligt att se hur många som har besökt din profil de senaste 30 dagarna.
Och ja, nu kanske det här inte är en helt unik LinkedIn-funktion, men precis som artikelförfattaren så var min första tanke just LinkedIn.
How to see who viewed your TikTok profile
Only you can see who viewed your profile, but if you turn on the feature, then you’re also consenting to let other people see that you’ve viewed their profile.
LinkedIn ändrar i algoritmen, rankar ned klickfiskande inlägg
Dags för LinkedIn att ändra i algoritmen igen. Och den här gången är det klickfiske som är i fokus. LinkedIn kommer att ranka ned inlägg som försöker gejma algoritmen.
Mer specifikt innebär det att LinkedIn kommer att sluta lyfta fram inlägg som försöker få snurr genom att uppmuntra användare att ”rösta” via reaktioner eller gillanden. Dessutom kommer det att bli ”bättre filtrering” vad gäller omröstningar.
Utöver detta så kommer det också bli möjligt att välja om man helt vill slippa politiskt innehåll (vilket, med tanke på att LinkedIn-algorimen inte är vassast i klassen, kommer bli väldigt intressant att se vad det kommer att leda till i praktiken). Och LinkedIn kommer också bli bättre på att visa ”innehåll från ditt nätverk som du bryr dig om”. Exempel är att det blir färre kommentarer där kontakter gratulerar någon du inte känner när någon får nytt jobb.
Finemang så långt. Men så finns det också några… om inte röda så åtminstone orangea flaggor.
LinkedIn kommer att visa mer innehåll som du är intresserad av även från medlemmar du inte känner eller är kontakt med. Den rekommendationsexplosion som vi har har sett på LinkedIn senaste tiden kan alltså intensifieras.
Gällande ”fler riktade notifieringar från ditt nätverk” om ”innehåll som är relevant för dig” så lägger LinkedIn till by the way-kommentaren: ”och där sannolikheten är större att du kommer att bidra till diskussionen”. Med andra ord: LinkedIn kan minska klickfiskandet mellan medlemmar, men jacka upp sitt eget klickfiskande – för att få oss att hänga mer på plattformen.
Formuleringarna kring omröstningar är… intressant. LinkedIn säger inte att det kommer att bli färre enkäter i flödet utan alltså ”bättre filtrering”. Och ”färre omröstningar från människor du inte känner och fler från dem i ditt nätverk där sannolikheten är högre att du kommer att engagera dig”.
Läs: LinkedIn har insett att omröstningar är skitbra för att få folk att engagera sig. De vill alltså inte ta bort dem. Kanske inte ens minska det totala antalet. Vad LinkedIn säger är alltså att de hoppas att algoritmen nu ska bli bättre på att lyfta fram de omröstningar du inte blir irriterad på, så att du inte märker att antalet omröstningar inte minskar.
Att ser vad det här innebär i praktiken. Hur stor skillnad det faktiskt blir.
Keeping your feed relevant and productive
Over the last two years, we’ve heard from so many of our members that conversations on LinkedIn have changed and are more vibrant with many of you sharing insights on breaking news, ideas for solving difficult professional challenges, inspirational stories or helping others in the community connect to incredible job opportunities.
LinkedIn hade nästan lika många aktiva användare som TikTok i Sverige under april
Ha. Lite kul. Utdrag ur topplistan över de iOS-appar i Sverige som hade flest ”active users” förra veckan. Enligt data.ai (appanalysföretaget som fram till typ nyss hette App Annie).
Nu ska vi förstås inte börja dra en massa yra höns-växlar på den här bilden. Men ändå. Som sagt. Lite kul.
(LinkedIn bytte dessutom plats med Twitter förra veckan.)
Pinterest släpper liveströmningsapp
Ny funktion från Pinterest. Ja, en helt ny app till och med: Pinterest TV Studio. En fristående liveströmningsapp. En med stöd för saker som att sända till Pinterest via fler enheter för att få till olika vinklar.
Och ja, det är förstås ett rätt självklart tillägg. Pinterest har inte alls satsat lika mycket på live som i princip alla andra stora plattformar och de var överlag rätt sena på videobollen. Men med tanke på hur vitala delar av en innehållsskapares mediemix som såväl video som direktsändningar är så inser Pinterest förstås att de måste vara med och leka för att vara ett relevant alternativ.
Pinterest quietly launches a livestreaming app for video creators | TechCrunch
Pinterest on Monday launched a new app aimed at making it easier for creators to livestream to its platform. The new Pinterest TV Studio app for iOS and
Truecaller
Truecaller börjar samarbeta med Indiens största e-handlare Flipkart
Milt sagt en stor fjäder i Truecaller-hatten: den svenska nummerpresentatörstjänsten slash allti-i-allo-appen har fått Flipkart som kund.
Vad innebär det här? Att Truecallers tjänst för att verifiera uppringare nu kommer att användas av Flipkart. Och vad är är då Flipkart kanske du undrar? Indiens största e-handelsplattform. Som i sin tur sedan några år tillbaka är majoritetsägd av den amerikanska detaljhandelsjätten Walmart.
Pratar vi svenska techunder senaste åren så är det för det mesta framgångar som Spotify och Klarna som hamnar i strålkastarljuset. Truecaller hörs och syns betydligt mer sällan. Förmodligen därför att Truecaller framförallt håller till i en rätt osexig del av världen: sydostasien. Ja, åtminstone osexig enligt stora delar av den mediala (väst)digitalbevakningen, där det mesta som inte är Europa, USA och Kina är lite jaja.
Men med sina 300 miljoner aktiva användare, den absoluta majoriteten i Indien, så är Truecaller en allt tyngre spelare i den del av världen som tillväxtmässigt sannolikt kommer att vara mest spännande och dynamisk det här årtiondet. Förstås med Indien som absolut medelpunkt. Om man så vill det Kina var under 2010-talet.
Och även om ungefär precis alla globala techbolag slåss med näbbar och klor om att skaffa sig stora positioner i Indien så är det en meckig marknad att ta sig in på. Kanske inte Kina-meckig, men med sina höga nationalistprotektionistiska landsmurar en nog så roddig utmaning. En som nära nog kräver samarbete med lokala företag. Precis det Walmart insåg när de köpte till sig kontrollerande position i Flipkart (och därmed ligger bättre till än Amazon i landet just nu). Eller det som har fått såväl Meta com Google att göra några av sina största investeringar någonsin i Indiens största privata företag Reliance Industries.
Truecaller har med andra ord riktigt penningsstarka konkurrenter att slåss mot. Men har i alla fall så här långt skaffat sig en riktigt stark roll som kan göra dem till ett av de viktigaste svenska företagen kommande tio år eller så.
Flipkart Group has chosen Truecaller to build trust in their communication with customers
Flipkart Group, one of India’s leading digital commerce entities, and Truecaller, the leading global platform for verifying contacts and blocking unwanted communication, are working together to provide customers with greater trust in communication. Truecaller’s verified Business program has further improved Flipkart’s communication with their customers and has helped them to connect faster and better.
Övrigt sociala medier
EU lanserar de sociala plattformarna EU Voice och EU Video
Där ser man. Nu har EU gått och blivit med… sociala medier. Ja, inte skapat konton på fler av de befintliga sociala plattformarna utan istället lanserat två egna: EU Voice och EU Video.
Mer specifikt så är det EU:s dataskyddsmyndighet European Data Protection Supervisor som fått feeling och sparkat igång tjänsterna. EU-Twitter och EU-Youtube.
Helt otippade är de annonsfria. Och spårningsfria (ja, åtminstone enligt EU). Kort sagt integritetsmotsatser till de stora amerikanska tjänsterna som de har kopierat.
För EU Voice är kopierandet baserat på open source-platformen Mastodon (alltså samma som är basen i Donald Trumps sociala medium Truth Social – med den skillnaden att EU är öppna med det) medan EU Video använder open source-tjänsten Peertube. Och ja: EU Voice är tänkt för att att dela texter, bilder, ljud och videos som på Twitter, medan EU Video fokuserar på video och podcasts.
I båda fallen handlar det inte om helt fristående tjänster, för att kommentera så krävs ett Mastodon- eller Peertube-tube – som inte går att skapa i EU:s egna tjänster (så konton måste alltså skapas via andra plattformar baserade på samma lösningar).
Men innan vi alla stänger ned våra befintliga sociala konton och springer över till EU:s plattformar så kan det vara bra att veta att det fortfarande bara är ett rätt litet test. Det återstår alltså att se vart det här tar vägen. Ja, och om det tar vägen.
Men oavsett det så är det riktigt intressanta här inte tjänsterna i sig, utan EU har ambition att ta fram någon form av öppen plattform som skulle kunna användas som någon form av standard. Helt i linje med de krav på interoperabilitet som finns i EU:s kommande lagpaket Digital services act och Digital markets act. Och ironiskt nog också i linje med Metas vision för sina chattverktyg (fast då förstås hårt hållet inom Meta-familjen). Och faktiskt också lite vad Jack Dorsey mot slutet av sin tid som Twitter-VD såg som nästa generations sociala medier.
EUTok och EULinked uppges komma vilken dag som helst.
Europe Starts Its Own Social Networks
If Twitter and YouTube are skeeving you out, the bloc believes it can offer an alternative.
Sök/SEO
Google lägger till nya resefunktioner i sökresultatet
Dags för sommaresor. Ja, nu när det går att resa igen. Google vill förstås inte att vi glömmer bort att använda deras tjänster bara för att vi är lediga och funderar på solresor. Därför passar Google nu på att lägga till lite mer resesmartness sökresultatet.
Google Flights får stöd för att lägga in bevakning på resor mellan två städer i upp till sex månader och om biljettpriserna någon gång blir billigare än de brukar vara vid den tidpunkten så får du notis om det. Skillnaden mot tidigare är att det nu alltså inte krävs ett specifikt datum för att få tillgång till det här, utan nu kan även den som kan tänka sig att flexresa använda det.
När du sedan väl anländer på din destination så har Google uppdaterat sin reseavdelning så att den ska göra det enklare att hitta lämpligt boende inom en promenad på 15 eller 30 minuter eller biltursavstånd utifrån en destination. Bara att skriva in en adress och få upp en lista med förslag. Dessutom får kartorna utökad filtrering så att den som är sugen på sightseeing, bra mat eller shopping ska kunna hitta lämpliga destinationer.
Sist men inte minst så får reseavdelningen också funktionalitet som gör det möjligt att söka på ställen att besöka på semesterstället.
Google adds some useful features for finding flights and hotels
You can now track flights between cities for six months to find the best prices.
Detaljhandel/e-handel
Samsøe Samsøe bygger in e-handel i sina kläder med QR-koder
Ett väldigt intressant initiativ från klädmärket Samsøe Samsøe: QR-koder i kläderna.
Och det i sig kanske inte känns… särskilt spännande.
Men tanken med QR-koderna är att de ska göra det enklare att sälja dem vidare. En del i Samsøes hållbarhetssträvan alltså. Inbyggt i QR-koden finns information om plagget, som stil, material, färg och ålder.
Men det riktigt intressanta med dem är den digitala koppling som finns inbyggd i koderna. Koderna är integrerade med Facebook och Instagram – mer specifikt marknadsplatsfunktionerna. Genom att smartmobilsblippa en kod så hoppar du direkt in i säljflödet. Och med hjälp av infon om plagget som finns lagrad i QR-koden så skapas automatiskt en annons. Om du som användare är nöjd med annonsförslaget så är det bara att ange ett pris och sedan publicera.
Så visst, funktionen är låst mot Metas lösningar, men det är oavsett riktigt smart – och en riktigt smart användning av analogdigitala gränssnitt för att sandpappra ned säljtrösklar för försöka säkerställa att ett plagg kommer till användning även när originalköparen har tröttnat.
This Fashion Brand’s Project Makes Reselling Clothes Easier
Samsøe Samsøe’s project aims to cut back on the huge quantities of waste generated by the industry.
Indien lanserar initiativ för att standardisera e-handel och logistik
När det handlar om det digitala och regleringar så kör Indien rätt mycket sitt eget race. Som mobilbetalningsplattformen UPI. Här är ett motsvarande, väldigt intressant initiativ: Open network for digital commerce. Ett Open banking-liknande försök att standardisera och öppna upp… e-handel.
Jag ska inte säga att jag har full koll på exakt hur ONDC är tänkt att fungera, men anledningen till att satsningen ens ser dagens ljus kan stava Amazon och Flipkart. Gigantiska plattformar som suger upp allt syre i rummet för alla andra aktörer, typ. Alltså precis samma sak som gör att EU som bäst håller på att färdigställa sitt techregleringspaket Digital markets act.
Precis som Open banking-direktivet och just Digital markets act så är ”interoperabilitet” ett centralt ord. Det ska alltså vara enkelt för mig som kund att hoppa mellan olika plattformar utan behöva börja om från början varje gång. Minska den sedvanliga inlåsmingseffekten, alltså.
Men i fallet ONDC så får vi dessutom en dos Meta i alltihop (företaget alltså): vad det verkar så ska ONDC agera inte bara som en plattform som ska göra det enkelt att upptäcka vilka e-handlare som finns att välja på utan också göra det möjligt att handla från olika applikationer.
Just den här biten är det som jag har sämst koll på hur det är tänkt att fungera i praktiken, men på beskrivningen så låter det som Metas vision för sina chattapplikationer: det ska bli möjligt för meddelanden att skickas från Instas DM och tas emot i WhatsApp. Gränssnitten som man föredrar ska inte spela någon roll.
Desstuom ser det ut att ONDC även ska omfatta logistiken. Oklart om det innebär mer öppenhet för handlare att välja fraktlösning med mer konkurrensmässigt jämställda villkor jämfört med jättarna eller om det också handlar om att jag som slutkund kan välja hur jag handlar, hur jag betalar och får min vara levererad.
Det sistnämnda känns kanske lite väl långtgående, men det vore onekligen ett väldigt intressant upplägg: att jag som vill handla själv plockar ihop alla delar i min beställning: vem jag handlar från, vilken betallösning jag föredrar och vilket (eller vilka) bolag som ska hantera frakten.
https://insideretail.asia/2022/04/29/india-to-launch-open-e-commerce-network-to-take-on-amazon-walmart/?5
Strömmade medier
Fortnite kommer tillbaka till iOS och Android via Microsofts Xbox-tjänst
Det tog nästan två år, men nu har Epic Games lyckats med det som de ett par gånger har försökt domstolar att tvinga fram: Fornite är nu tillbaka på iOS. Och Android. Typ.
Vän av ordning noterar att jag inte skriver att Fortnite är tillbaka i Appstore eller Google Play. För det är det inte.
Ganska precis när pandemin slog till med full kraft så flyttade Epic Games fram sina positioner mot de stora mobiloperativägarna rejält. Genom att medvetet bryta mot de två officiella appbutikernas regler och stoppa in en egen betallösning i Fortnite-appen så drog Epic igång sin domstolskamp.
Så här långt har Epic mest åkt på nederlag, men en ny rättegång är på gång – och vi kan nog anta att ärendet kommer att vandra hela gången till USA:s högsta domstol. Frågan om vilken rätt Apple och Google har att styra vilka förutsättningar som ska gälla för apputvecklare är milt sagt något som kommer att behöva ett prejudikat. Och precis vad EU med sin kommande Digital markets act vill reglera.
Men medan allt det här rullar på så har Epic alltså hittat en plan B – via Microsoft (som förstås inte heller är förtjust i appmonopolen – mest eftersom Microsoft har lämnats utanför). Via Xbox Cloud Gaming så går det nu att spela Fortnite i webbläsaren. Och att det dessutom är gratis att spela är förstås ingen slump – ännu ett sätt att visa hur schyssta de båda företagen är jämfört med Apples och Googles appbutiksgirighet.
Det blir intressant att följa det här. Dels hur bra lösningen i sig är när det gäller prestanda och dels hur det här kan påverka de stora spelutvecklarna (och små för den delen). Även Amazon och Meta har ju samma upplägg för sina mobilspeltjänster.
Now you can play Fortnite on your iPhone or Android for free with Xbox Cloud Gaming
Epic Games has decided to partner with the company it spurned – Microsoft – and is putting Fortnite on pretty much anything with a screen for free via the Xbox Cloud Gaming service.
Spotify går med i Roblox
Hur går det med tillväxten? Jo tack bara bra säger Spotify. Musiktjänsten fortsätter addera nya användare, både betalande och annonslyssnande sådana. Men som för alla techbolag som är eller börjar bli överhysteriskt stora så kommer det en morgondag. En morgondag med konsumenter som inte alls har samma användarebeteende som sina föregångare. Vad gör man då? Går med i Roblox förstås.
Det är precis vad Spotify har gjort: de har numer en egen ö, Spotify Island, på den spelvärldsplattform som framförallt vänder sig till barn.
Tanken är att Spotifys närvaro ska ha samma roll som för andra varumärken: skapa skapa möjlighet för användare och varumärken att interagera med varandra. Varumärken som i Spotifys fall är plattformens artister. Och självklart kommer artisterna kunna sälja sitt eget digitala Roblox-merch på ön. Även digitala avatarer gillar att se snygga ut. Och visa upp vilka artister de gillar.
Så Spotify Roblox-debut handlar om den sociala biten i tjänsten. Den del som Spotify satsar allt mer på. Men tittar vi lite längre så finns det förstås även andra tankar och ambitioner.
Rätt länge nu så har Youtube varit en vanlig musiklyssnarplattform. Med TikTok har den här typen av ”nytt” musiklyssnande – utanför traditionella musiktjänster – eskalerat. Samtidigt så blir spelvärldar inte bara allt mer populära utan också allt mer funktionsrika. Sociala plattformar på egen hand.
Spotify vill alltså rigga sig för det som kan bli ett väldigt vanligt sätt att lyssna på musik. Inte minst i en post-smartmobilvärld.
Spotify just entered the metaverse, with official launch on Roblox – Music Business Worldwide
Company becomes first music-streaming brand to have a presence on Roblox…
Amazon Kindle får till sist stöd för samma e-boksformat som alla andra (nästan)
Som artikeln konstaterar: nu ser något som börjat kännas smått osannolikt ut att faktiskt hända. Amazons Kindle-e-boksläsare får stöd för ePub-formatet. Ni vet. Det som ungefär alla andra e-boksplattformar har stöd för – och som mer eller mindre är de facto e-boksstandard.
Men Amazon vore förstås inte Amazon om de skulle låsa upp grinden in till sin inhängnade Kindle-trädgård hur som helst. Vad Amazon har lagt till är stöd för att skicka ePub-formaterade böcker till Kindle, där de sedan konverteras till Amazons eget Kindle-format.
Så inlåsningen finns fortfarande kvar. Eller om man så vill: den trädgårdsgrind som Amazon har satt upp är enkelriktad. Det går alltså inte att dela Amazon-köpta e-böcker med andra läsare (ja, åtminstone inte via Amazons egna lösningar).
Och varför kommer det här nu – efter sisådär 15 år? Ett ord. Techsmisk.
Med andra ord lär det framförallt handla om att Amazon börjar känna av hur ökad reglering kryper allt närmare i såväl EU som på hemmaplan. Kommande EU-lagpaketet Digital markets act siktar specifikt in sig på nätets (amerikanska) gatekeepers. De företag och plattformar som man är mer eller mindre tvingad att gå via som privatperson eller företag för att kunna använda internet. Främst Google och Apple, men även Amazon.
Amazon vill helt enkelt skrapa ihop lite lagstiftargoodwill genom att visa hur öppna de är. Fast – precis som det Apple, Google och Meta har gjort och försökt göra – genom att ta fram en lösning som är på plattformens egna villkor.
Just e-boksformat kanske inte är det som EU först kommer ta sig an när DMA (och systerlagpaketet Digital services act) är på plats om något år eller så – men jag har svårt att tro att Amazons ovilja att bygga in ePub-stöd fullt ut kommer att ses med blida ögon av EU.
Amazon Kindles finally support the ebooks everyone else sells, sort of
The Send to Kindle app should soon let you send ePub files directly to your Kindle, though they’ll still need to be converted by Amazon.
Ukrainska utvecklare släpper Farmville-spel för att stötta ideella organisationer i Ukraina
Ukrainska utvecklare har släppt ett spel baserat på kriget i Ukraina. Samla in övergivna ryska tanks och andra fordon med hjälp av din traktor. Tractor pulling. Typ. Allt donationer och intäkter ska gå till ideella organisationer som arbetar för att hjälpa Ukraina.
Så med andra ord: ja, det blir förstås en del i Ukrainas propagandakrigföring (bara att jag skriver om det). Men ett väldigt gulligt inslag. Och smart nog så fokuserar det inte på krig och förstörelse – i linje med att Ukraina vill att världen ska känna sympati med landets kamp mot ryssarnas invasionsturné.
Så… World of tractors? Tractor simulator? Farmville?
Ukrainian fArmy release video
HELP THE PEOPLE OF UKRAINE OVERCOME THE ENEMY COME AND PLAY: https://ukrainian.itch.io/ukrainian-farmy Official account in support of the Armed Forces of Ukraine: (https://bank.gov.ua/en/news/all/natsionalniy-bank-vidkriv-rahunok-dlya-gumanitarnoyi-dopomogi-ukrayintsyam-postrajdalim-vid-rosiyskoyi-agresiyi ) ”Return Alive” Charitable Foundation: (https://savelife.in.ua/) Please spread the word about this initiative. In the face of war, we are standing strong. Stand beside us. Every bit helps.