Kategorier
Allmänt digitalt AR/VR Ekonomi och finans IoT - internet of things Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 18 2022 – del 3

Meta visar upp smartarmband. Apple Pay bryter mot konkurrenslagstiftningen enligt EU. Wikipedia slutar ta emot kryptodonationer. Österrike underkänner användningen av Google Analytics ännu en gång. EU:s stora techregleringar skjuts upp till våren 2023.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

IoT – internet of things

Starlinks rymdinternet kommer i version för vanlifers

Ha. Förstås. Ny version av Elon Musk-ägda SpaceX:s rymdinternetabonnemang Starlink: en version för… vanlifers. För dem som har gett upp civilisationens bekvämligheter och flyttat in sitt liv i en skåpbil.

För 25 dollar extra i månaden så kan Starlink-abonnenter få… mobilt bredband. Fast… inte via en wifi-hotspot på vanligt vis utan genom att släpa med sig sin Starlink-parabol. Så kanske inte något för semesterresor som inte baseras på bilresande eller annat transportsätt som gör det möjligt att ta med sig och montera upp en parabol.

Skämt åsido. Den nya tilläggsfunktionen, med det väldigt Elon Muskiga namnet Portability, gör att Starlink-abonnenter kan flytta sin uppkopplingsplats ”tillfälligt”, så länge som de håller sig på samma kontinent som sin huvud-Starlink-adress. SpaceX säger dessutom att de jobbar på en variant som ska göra det möjligt att ha uppkopplingen igång även när man rör på sig (Portability kräver fortfarande fast plats).

Och det här är ett rätt självklart tillägg. Nu när jag läser om det.

Starlink har marknadsfört mycket som ett alternativ för att ge snabb uppkoppling till områden där vettiga internethastigheter är en bristvara – eller saknas helt. Undantaget Ukraina så finns de flesta Starlink-abonnemang i stora städer. Där de egentligen inte skulle behövas.

Här kommer alltså ett väldigt konkret användningsområde för Starlink i ett stort land som USA, med rätt många vita internetuppkopplingsfläckar fortfarande: campare.

Starlink’s new Portability feature brings internet to vanlifers

Starlink now lets you take your SpaceX internet service anywhere on your home continent for $25 extra each month. It still doesn’t support moving vehicles.

Meta visar upp smartarmband

Ny produkt och ny produktkategori från Meta. Ett ”armband med neuralt gränssnitt” som kan styra andra enheter. Något helt annat en en smartklocka. Förstås.

Ja, eller kanske inte. På den bild med RayBan-ägarens styrelseordförande som Mark Zuckerberg delade för att skapa buzz kring den nya satsningen så syns något som ser väldigt mycket ut som en Apple Watch. Fast fulare.

Det återstår att se vad det här kan landa i när armbandet är moget för kommersiellt bruk. (När det förhoppningsvis fått passera designavdelningen.) Men det vi redan nu kan vara rätt säkra på är att det som ligger närmast till hands är att det kommer att dyka upp i någon form av Ray-Ban-samarbeta. Ni vet, precis som Ray-Ban Stories – Metas första smarta(ish) solglasögon som var ett samarbete med just solglasögonjätten. Det lär inte vara en slump att bilden för tankarna dit.

Och det för också tankarna till spekulationer om Metas förmodat kommande AR-glasögon. En där det har talats om att de ska drivas med hjälp av någon annan form av pryl. Eller i alla fall vara beroende av eller dra nytta av en annan enhet. Som hur Apple Watch i början i praktiken var en förlängning av iPhonen.

När jag skrev om de uppgifterna så funderade jag om det skulle kunna innebära någon form av smartmobilsatsning från Meta, men nu kan vi nog anta att Meta har siktet inställt på inte-alls-en-smartklocka-smartklockespåret.

Zuckerberg Teases Neural Interface Wristband to Control Other Devices

Meta chief executive, Mark Zuckerberg, in a Facebook post teased a new smart glasses project with EssilorLuxottica, posting a photo of the eyewear company's chairman sporting a prototype of a neural interface wristband – designed for directing other devices.

 

AR/VR

Meta bygger in Horizon Venues i Horizon Worlds

En rätt självklar och liten förändring, men ändå en symboliskt viktig sådan: Meta flyttar in Horizon Venues i Horizon Wolrds.

Vad innebär då det här? Den tidigare fristående appen som gjorde det möjligt att delta i VR-evenemang, som konserter, blir i början av juni del av Metas stora VR-app. Den som är embryot och bottenplattan i Metas framtida metaversebyggande.

Förutom att det är helt i linje med vad Meta överlag har gjort senaste åren – skrota fristående appar och istället flytta in funktionaliteten i någon av huvudtjänsterna – så är det också i linje med hur de stora spelvärldarna utvecklas. Allt finns mer och mer på samma ställe – precis som hos de stora sociala medierna.

Och anledningen till det är förstås till väldigt stor del att företag vill minimera risken att användare ska få för sig att gå till en konkurrent. Varje gång en användare måste hoppa ur och in i olika appar är en potentiell risk att folk glider in hos en konkurrent.

Meta is integrating Horizon Venues into Horizon Worlds

Meta announced it’s integrating its Horizon Venues event experience into its social virtual reality Horizon Worlds platform.

Meta planerar att släppa ett VR-set som ska vara ”en bärbar dator för ansiktet”

Mer VR från Meta. Nu kommer uppgifter om att Meta Quest kommer att få sällskap av inte mindre än fyra VR-set fram till 2024. Bland annat en ny premiumvariant som går under arbetsnamnet Cambria och som ska vara ”en bärbar dator för ansiktet”.

Allt enligt de sedvanliga uppgifterna från källor med insikt. Så vi vet alltså inte hur träffsäkra uppgifterna är och även om uppgifterna stämmer så kan mycket hinna hända kommande två år.

Men att Meta satsar på att släppa mer VR-hårdvara är förstås ingen överraskning. Inte ens egentligen en nyhet. Det är ju trots själva basen för metaverset.

Men det kanske mest intressanta med artikeln är spekulationen att åtminstone Cambria-enheten ska drivas av Metas eget operativ, baserat på Android. Det intressanta i sammanhanget är att det tidigare i år pratades om att Meta var på gång att skrota sin operativsatsning. Samtidigt var det kanske-beskedet också förvånande – med tanke på att det är precis vad Meta saknar: ett eget operativ som gör att Meta kontrollerar alla nivåer mellan sina tjänster och slutanvändaren.

Kort sagt: minska sitt envisa beroende av Apple och Google.

Meta’s Project Cambria VR headset likened to ’a laptop for the face’

The company is reportedly planning to release four headsets between now and 2024.

 

Mobilt

Nederländerna är fortfarande inte nöjda med Apples lösning för att tillåta externa betallösningar i iOS-dejtingappar

Apples duster med tillsynsmyndigheter har bara senaste året eller två förvandlats till en riktig Netflix-serie i bästa såpastil. Nu är det dags för ännu ett avsnitt. Nederländerna underkänner Apples förslag på lösning för att leva upp till myndighetskravet att tillåta externa betallösningar i nederländska dejtingappar.

Igen, ska jag väl säga. För Apple har redan böjt sig ännu lite mer bakåt efter det som Apple ursprungliga erbjöd. Den största förändringen i Apples andra förslag var att appar som vill erbjuda användare andra sätt att betala än Apples eget inte längre tvingas släppa en separat app för att kunna göra det. Men det holländarna är alltså fortfarande inte nöjda.

Och, ja, det var väl rätt väntat. I stort så har Apple gjort väldigt små eftergifter från sitt väloljade Appstore-maskineri. Som att transaktioner via externa betallösningar istället för de sedvanliga 30 procenten i Apple-avgift bara behöver betal… 27 procent…

Och, ja, det är ungefär vad vi vet. EU har inte gått ut med specifikt vad det är som Apples otillräcklighet handlar om, men vi kan nog anta att de 27 procenten är en inte obetydlig detalj i sammanhanget.

Den nederländska myndigheten ska nu ”fortsätta sin dialog” med Apple, så vi får kort sagt vänta ett tag till innan vi vet vad de samtalen landar i. Men bollen har nu sparkats tillbaka till Apple.

Dutch Regulator Still Unsatisfied With Apple’s Rules Surrounding Dating Apps

The competition regulator in the Netherlands today announced that Apple’s rules surrounding Dutch dating apps remain insufficient. In a…

 

Ekonomi och finans

Apple Pay bryter mot konkurrenslagstiftningen enligt EU

Förra veckans uppgifter stämde: EU har dängt till Apple med ännu en konkurrensbrottsutredning. Ja, eller har kommit fram till ett beslut: Apple Pay bryter mot EU:s konkurrenslagstiftning. Genom att inte öppna NFC-chippet (som gör att man kan blippa sin betalning) för konkurrerande betalaktörer så har Apple utnyttjat sin dominerande ställning på smartmobilmarknaden.

Ja, EU har åtminstone nästan beslutat det här. På EU-vis så har EU gått ut med ett preliminärt beslut efter sin utredning. Nu har Apple rätt att inkomma med sin syn på saken (a.k.a. sina invändningar), men i stort kan vi nog (som vi brukar kunna när det gäller preliminära EU-techbeslut) konstatera att Apple inte har agerat schysst. Åtminstone enligt EU-kommissionen.

Det är i stort ett rätt väntat beslut, i linje med ungefär allt annat som har EU-drabbat Apple senaste året eller så. Och det är också precis sånt här som är själva huvudanledningen till att EU har känt sig manade att ta fram sitt stora lagpaket Digital markets act: för att ta sig an nätets gatekeepers. De företag och tjänster som privatpersoner och individer i praktiken måste gå via för att använda internet. Främst Apple och Google, förstås, men även andra giganter som Amazon och förmodligen Meta.

Än så länge betyder det här dock alltså ingenting i praktiken för vare sig Apple eller iPhone-användare. Men precis som i fallet med att tillåta appar att använda andra inbyggda betallösningar än Apples egen så kan vi nog anta att Apple kommer försöka sätta en prislapp på öppnandet mot konkurrenter. Som någon form av ”transaktionsavgift” eller liknande.

Återstår förstås att se hur EU ställer sig till det. Och även lagstiftarna på Apples hemmaplan, som kommer allt närmare att ta fram liknande regelverk.

EU Officially Objects to Apple Limiting Third-Party Access to Apple Pay NFC Capabilities

In line with a report late last week, the European Commission today officially announced that it has issued a Statement of Objections to Apple over…

Wikipedia slutar ta emot kryptodonationer

Ett intressant principiellt beslut från Wikipedia, eller mer formellt ägarorganisationen Wikimedia Foundation: de slutar acceptera donationer via kryptovalutor. Åtminstone under någon slags överskådlig framtid.

Så varför stryper då en organisation som är (till största del) beroende av donationer en väg för användare att ge pengar? Wikipedia-gemenskapen ogillar att kryptovalutor uppmuntrar ”rovdjursbeteenden” (ja, ”predatory” beteenden, så i det här sammanhanget kanske snarast oetiska), som att influencers kränger bluffvalutor och överlag de många olika kryptobedrägerier som florerar på nätet. Men också, och kanske framförallt, att kryptovalutor är dåliga för miljön som de enorma energibovar åtminstone vissa av valutorna är (framförallt den största: Bitcoin).

Det här är förstås argument som inte bara Wikipedia har lyft fram som anledning att ogilla krypto och det finns givetvis de som inte håller med (inte minst i klimatpåverksansfrågan är whataboutismen stark). Men det är oavsett en fråga som inte bara är relevant för Wikipedia och andra donationsverksamheter utan också – och kanske ännu mer – alla handlare. På och utanför nätet.

Sett till de totala Wikipedia-donationerna så har krypto (inte oväntat) varit en försvinnande liten del av totalen, vilket säkerligen gjorde beslutet lättare. Detsamma lär gälla även de mer traditionella (icke-krypto-baserade) handlare som har lagt till stöd för att betala med krypto.

Men så länge som kryptovalutor överlag suger så stora energimängder så finns det förstås anledning att bara av den anledningen överväga om man ska erbjuda betalningar via krypto. Ja, eller överlag: det kanske börjar bli dags att klimatsäkra sina betallösningar på samma sätt som logistiken för handlare. Krypto eller inte.

The Wikimedia Foundation has stopped accepting cryptocurrency donations

The Wikimedia Foundation has stopped accepting donations in cryptocurrency after community members raised concerns about its environmental implications.

 

Övrigt

Österrike underkänner användningen av Google Analytics ännu en gång

Det går sådär för Google Analytics i EU just nu. Åtminstone juridiskt. För andra gången på nästan lika många månader har Österrikes dataskyddsinstans underkänt användningen av GA. Och den här gången gått längre än tidigare beslut.

Nu har den österrikiska instansen uttryckligen sagt att GA:s IP-anonymisering inte är tillräcklig. Eller ens ger något skydd överhuvudtaget rent integritetsmässigt. Åtminstone inte inför det som är den riktigt stora knäckfrågan i relationen mellan EU och USA när det gäller skyfflande av data över Atlanten: att USA ensidigt ger sig själv (mer specifikt landets underrättelsemyndigheter) rätt att ta del av EU-medborgares data hos amerikanska företag utan att gå de sedvanliga vägarna för att begära ut informationen och utan att de berörda individerna får information om det.

Inte GDPR as fuck, alltså.

Men Österrikes dataskyddsgäng stannar inte där: de underkänner även den ”riskbaserade tillvägagångssätt” som (de amerikanska) techbolagen å sin sida har hävdat räcker. Att så kallade standard clause contracts (det som bolagen har lutat sig mot för att kunna skicka data till USA i brist på giltigt dataöverföringsavtal mellan EU och USA) räcker i alla lägen utom riktiga ”högriskscenarion”.

Och i fallet med Google Analytics så skulle ett lågriskscenario exempelvis vara när man bara skickar anonymiserad IP-information. Enligt Google. Nu-uh. Enligt EU.

EU och USA kom med ett oväntat utspel för några veckor sedan (ja, det var väl till och med i en värld utan ett Ukraina-krig) om att de har kommit överens om ett nytt dataöverföringsavtal. Exakt vad det innebär fick vi inte veta och sedan dess har det inte sagts flaska om avtalet (because Ukraina-krig, inflation, komponentbrist och andra små bekymmer i världen kan tänkas).

Det börjar onekligen bli hög till att skaka fram ett nytt avtal. EU-användningen av amerikanska molntjänster som hanterar personlig information vilar på allt skakigare grund.

UPDATE on noyb’s 101 complaints: Austrian DPA rejects ”risk based approach” for data transfers to third countries

While some DPAs thoroughly investigated noyb’s 101 cases on EU-US Data Transfers, others just started dismissing cases for questionalbe reason. Is the coordinated effort promoted by the EDPB failing?

EU:s stora techregleringar skjuts upp till våren 2023

Phew! Säger techjättarna. EU:s stora techregleringar skjuts upp. Från slutet av 2022 till… våren 2023. Så. Kanske inte så mycket att phewa över.

Vi kan oavsett konstatera att de stora techbolagen inte kommer få jättemycket tid att förbereda sig. Inte minst som det lär finnas ett och annat frågetecken kring vilka tjänster som faktiskt kommer att drabbas.

Men det som kommer att bli absolut mest intressant är förstås hur långt EU är berett att gå när Digital services act och Digital markets act väl är på plats. ”Chicken race” är nog bara förnamnet.

EU’s new rules for Big Tech to come into force next Spring

The European Union’s flagship reform for tackling Big Tech platform power, the Digital Markets Act (DMA), will come into force in early 2023, Commission

Apple, Google och Microsoft stöder lösenordsfria inloggningar

Väldigt goda nyheter: Apple, Google och Microsoft gick på den årliga lösenordsdagen (första torsdagen i maj – finns det någon dag som inte är en någontingdagdag?) ut med att de alla tre ska arbeta för att få till en lösenordsfri värld. Var och en och tillsammans. Ja, åtminstone lösenordsfria inloggningar. Och åtminstone i deras respektive ekosystem.

Men det kanske allra bästa i sammanhanget är att de kommer att använda de standarder som FIDO Alliance och World Wide Web Consortium har tagit fram. Visst, självklart att de använder standarder kan tyckas, men hej – inte direkt något som de tre bolagen har gjort sig mest kända för genom åren.

”Kommande året” är tanken att de nya, lösenordsfria inloggningarna ska rullas ut. Återstår att se hur stor skillnaden blir mot dagens lösningar. Men som sagt: väldigt bra.

Apple, Google and Microsoft commit to ’end-to-end’ password-free sign-ins

Apple, Google and Microsoft are uniting to improve support for password-free sign-ins across your devices.

Microsoft Edge går om Safari som världens näst största datorwebbläsare

Champagnekorkarna studsar runt i Microsofts högkvarter just nu. Microsoft Edge är nu världens näst största datorwebbläsare efter att precis ha glidit förbi Safari i marknadsandel. Åtminstone enligt uppskattningar och mätningar från Statcounter.

Och det känns förstås som en väldigt trolig utveckling. Windows är trots allt… något större än MacOS. Och det i sin tur är egentligen fortfarande ett rätt stort underbetyg för Edge – som med sina drygt 10 % alltjämt ligger långt efter Chrome som sitter på tronen med 66 %.

Om man skär siffrorna på en lite annan ledd så skulle man också kunna säga att nästan 8 av 10 datorwebbläsare i världen kör Chrome, eftersom även Edge numer använder samma bottenplatta som Chrome (Chromium). Och det gör att det nog blir mer och mer troligt att exempelvis EU kan börja ha åsikter om detta faktum.

Microsoft Edge Overtakes Safari as World’s Second Most Popular Desktop Browser

Microsoft Edge has overtaken Apple’s Safari to become the world’s second most popular desktop browser, based on data provided by web…

Kalifornien drivs bara av förnyelsebar energi för första gången

Tidigare idag kom uppgifter om att USA:s högsta domstol om någon månad eller så officiellt kan ogiltigförklara Roe v. Wade och därmed i praktiken också USA:s nationella rätt till abort. Då är det tur att det också kommer goda nyheter från det landet, även om de i sammanhanget och totalt sett är små: Kalifornien har för första gången drivits med 100 % förnyelsebar energi.

Och ja. Vi pratar alltså förnyelsebar energi. Sol, vind och vatten som Ted hade sagt. (Och jord.) Inte ”fossilfri energi” som kärnkraftskramarna gärna vill klimatwasha med.

Visst, det höll bara i 15 minuter, innan nivån trillade ned till ”bara” 97 % igen. Men det är oavsett ett viktigt symboliskt steg. (Lite som två nyheter från förra veckan: helt transparenta solpaneler och att forskare för första gången har tagit fram solpaneler som kan alstra energi både på dagen och natten.)

Även om det inte känns så just nu så hoppas jag ändå att det sunda förnuftet och viljan att på riktigt förändra till det bättre till sist tar hem segern. Inom alla områden.

California runs on 100% clean energy for the first time, with solar dominating

California, the world’s fifth-largest economy, was powered by 100% clean energy on April 30. That milestone was driven largely by solar power.

Elon Musks tycker att Apples appavgift på 30 % är tio gånger för hög, samtidigt som Teslas bruttomarginal är 30 % per såld bil

Elon Musk 2022: Apples Appstore-avgift på 30 % är tio gånger för hög!

Också Elon Musk 2022: Teslas bruttomarginal per såld Tesla är nu 30 %!

Elon Musk Says Apple’s 30% App Store Fee is ’Literally 10 Times Higher Than It Should Be’

Tesla CEO Elon Musk today took to Twitter to once again criticize Apple’s App Store fees, calling the cut that Apple takes from developers…


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *