Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
Detaljhandel/e-handel
Amazon startar ny annonsavdelning för lokala annonser
Amazon flyttar fram positionerna ännu mer för sin annonsverksamhet: nu drar Amazon igång en ny avdelning. För lokala annonser. Det är åtminstone vad jobbannonser pekar på.
Amazon är redan USA:s tredje största annonsör och kommer allt närmare tvåan Meta – trots att Amazon i praktiken bara annonserar i sina egna plattformar. Nu ser Amazon ut att ge sig på det som är rejäla kassakor för såväl Meta som Google – de lokala handlarna och näringsidkarna.
I dagsläget vet vi inte särskilt mycket mer, men som rykte betraktat så känns det väldigt trovärdigt.
Pandemin gjorde att alla de stora techbolagen började kärleksbomba småföretagarna. E-handelsplattformen Shopify kan ha varit det enskilda företag som gynnades allra mest när en massa små butiker panikartat tvingades snubbla ut på nätet med sin försäljning (och Shopify har sedan dess varit det företag som kanske straffats hårdast när postpandemibaksmällan kickade in).
Amazon har däremot alltid handlat mer om större företag. Och för alla – små eller stora – var det Amazons sajt och app som gällde. Men nu har Amazon allt mer börjat kliva in på just Shopifys område, med stöd för webbshoppar som inte bara ligger under Amazons domän. De lokala annonserna är ett rätt självklart nästa steg.
Amazon’s Newest Ads Team Is Facebook’s Worst Nightmare
The ecommerce giant is starting a new Local Ads division that could be a boon to small businesses and a blow to competitors.
Amazons ”lyxbutiker” lanseras i Europa
I USA är Amazon startpunkten för shopping. Det är dit som konsumenter går mer än någon annanstans för att börja söka. Utom vad gäller lyxprylar. Det vill Amazon förstås ändra på – och nu rullar Amazon ut sina ”lyxbutiker” i Europa (Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien).
I stort så är det här kanske ingen jättegrej. Det är ännu en kategori produkter som nu blir tillgänglig i Amazons tjänster på vår kontinent. Men i en större kontext är det desto viktigare.
Amazon har alltid haft svårt att locka de riktigt stora varumärkena till sin plattform. Lyxvarumärken inte minst. Och det är inte så konstigt. Amazon har alltid marknadsfört sig som ett billigt alternativ – vilket gör att Amazons sajt och app aldrig har andats lyx eller exklusivitet. Lägg till att just lyxvaror är något som konsumenter fortfarande vill köpa i fysiska butiker – för att verkligen känna att man köper något lyxigt.
Ja. Fram till pandemin, vill säga. Det är ingen slump att just ”luxury stores” lanserades i USA i september 2020. Människor som hade alldeles för mycket pengar ville lägga dem på lyxiga grejer även när ingen kunde gå hemifrån. Amazon hoppas nu alltså kunna rida vidare på den här pandemivågen.
Återstår att se hur väl det kommer att lyckas, nu när världen till största del har öppnat upp igen. Om onlinelyxköpande har blivit ett permanent beteende, eller om det är för lite, för sent.
Amazon Launches ’Luxury Stores’ Platform in Europe
The e-commerce giant’s luxury fashion vertical, first introduced in the US in September 2020, is now available in the UK, Germany, France, Italy and Spain.
Strömmade medier
Facebook Gaming får stöd för användarskapade spel
Så tar Meta nästa steg i sin spelsatsning: spelplattformen Crayta släpps nu för Metas speltjänst Facebook Gaming.
För ganska precis ett år sedan köpte Facebook företaget bakom Crayta, en Roblox-liknande spelplattform som bland annat låter sina användare bygga sina egna spel. Efter att tidigare ha funnits tillgänglig via några andra tjänster så är det alltså dags för Meta att rulla ut tjänsten under sitt eget paraply.
Med andra ord gör Meta ungefär precis det som gjord Apples Appstore till den megasuccé den är: låter användarna stå för produktutvecklingen.
You can create games on Facebook now thanks to Crayta | Digital Trends
Mark Zuckerberg and Meta are introducing the game development platform Crayta to Facebook Gaming.
Spotify satsar på ljudböcker
Ännu ett inte alls oväntat drag från Spotify. I veckan pitchade Spotify sitt tänkta tredje intäktsben efter musik och poddar: ljudböcker.
Spotify köpte ljudbokstjänsten Findaway förra året, så i sig är det här ingen nyhet. Men nu känner Spotify sig alltså redo att trycka på stora startknappen.
Spotify kommer att ha en freemiummodell för sina ljudböcker, några av böckerna kommer åtminstone vara gratis, och… det är ungefär det vi vet. Men den stora frågan är exakt hur det kommer att fungera i praktiken och jacka in i Spotifys nuvarande upplägg. Inklusive prenumerationerna.
Och, förstås, hur det kommer att påverka samarbetet med Storytel. Lär inte bli färre rykten om att Spotify kommer att köpa Storytel, om vi säger så.
Spotify comes for audiobooks
With the acquisition of Findaway, Spotify plans to make audiobooks the third pillar of its business. CEO Daniel Ek says it could be a $70 billion opportunity.
Douyin testar e-bokstjänst
Nytt test från kinesiska Douyin: inbyggd e-bokstjänst. Möjlighet för användare att välja och läsa digitala böcker direkt via Douyin-appen, alltså.
Kan förstås tyckas vara, bokstavligen, en nyhet som är rätt avlägsen för oss. Men nu pratar vi om TikToks kinesiska systerapp och då blir det indirekt intressant för alla som arbetar med sociala medier. Ja, eller digitala tjänster överlag.
Funktionsmässigt så ligger Douyin rätt långt före TikTok och har sedan länge slutat bara vara en kortvideoapp. Det gör att Douyin är en rätt bra kristallkula för vad vi kan vänta oss av TikTok – som har börjat ta sina första steg mot samma utveckling.
Visst, det går av flera anledningar inte att göra ett absolut likhetstecken mellan Douyin och TikTok. Vi pratar om helt olika marknader, kulturer och digitala affärsslagfält. Men jag skulle tro att det inte kommer att dröja särskilt länge förrän ägaren Bytedance testar något liknande även i TikTok. Läsandet och bokförsäljningen i sig ska redan ha fått ett uppsving på sina håll tack vare TikTok – och mer specifikt innehåll under #booktok-taggen.
ByteDance’s Douyin Tests New Novel Channel
ByteDance’s Douyin has tested a functional channel called
Netflix kan vara sugna på att köpa Roku
Netflix känner av strömningskriget allt mer i takt med att det dyker upp allt fler konkurrenter. Men det blir förstås inte bättre av att världsekonomin håller på att köra fast rejält. Folk har helt enkelt mindre pengar att röra sig med – och lägga på förhållandevisa lyxprodukter som Netflix. Det gör att det börjar komma allt fler uppgifter om att Netflix kan köpas upp.
Men det betyder förstås inte att Netflix kommer att lägga sig ner och bara ta den utvecklingen utan motstånd. Det finns ju andra mindre tjänster som omvänt skulle kunna sväljas av Netflix. Som Roku.
Återstår förstås att se hur mycket sanning som ligger i de här ryktena. Men ATT vi kommer att både utslagning och konsolidering bland videoströmningstjänster kan vi nog lugnt räkna med.
Inside Roku, talk is heating up about an acquisition by Netflix
The two entertainment disruptors have a long, intertwined history that speaks for and against a deal.
IoT – internet of things
Meta fokuserar om Portal-skärmarna från konsumentmarknaden till företagsmarknaden
I en vecka med flera skrotade Meta-projekt så verkar det som att Portal-skärmarna kommer att överleva. Men däremot inte i sitt nuvarande skick. Eller rättare sagt: med sitt nuvarande syfte och tänkta målgrupp.
När Facebook lanserade sina Portal-skärmar så var den huvudsakliga målgruppen konsumenter. Familjer. Nu styr Meta om sina skärmar från konsumentmarknaden till företagsmarknaden. Meta gör, om man så vill, en Apple.
När iPaden släpptes så var det en underhållningsenhet. Men efter den initiala köpvågen så såg det ut som att iPaden hade nått vägs ände efter bara några år. I takt med att mobilerna blev allt större så fanns det inte längre något större behov av en lite större mobil skärm.
Men så återlanserade Apple iPaden som ett arbetsverktyg, något som har lett till att den här medlemmen i Apples hårdvarufamilj säljer bättre än någonsin. Och även om det finns modeller tänkta för privatpersoner som inte bara ska arbeta med sin iPad så är såväl funktioner som hårdvaruförbättringar inriktade på iPaden som arbetslivssällskap. (Det blir intressant att se om cirkeln kommer att slutas. Apple gör iPaden allt mer till en budgetlaptop, så det kan hända att iPaden återigen, delvis, blir en konsumentprodukt – som en Chromebook-konkurrent.)
Vi vet inte hur det har gått försäljningsmässigt för Portal-skärmarna, men Metas rockad gör att vi kan anta att svaret är… inte tokbra.
Vi kan nu anta att Meta kommer att koppla Portal-skärmserien ännu hårdare till sina arbetssamarbetstjänster.
https://www.protocol.com/bulletins/meta-portal-pivot
Meta uppges lägga ned utvecklingen av sin egen smartklocka
Ett vanligt tema bland techbolag senaste tiden har varit neddragningar. Såväl vad gäller personalstyrkor som utgifter och nyutveckling. Meta verkar inte göra sig redo för några stora yxningar bland personalen, men däremot så har veckan bjudit på rykten om att företaget skrotar några av sina rätt högprofilerade satsningar. Som sin egen smartklocka.
Och ja, det är egentligen inte så mycket nyhet. Vi pratar trots allt om uppgifter om att Meta kan lägga ned utvecklingen av den smartklocka som de kanske håller på att utveckla. Men om vi för en stund bortser från kanske-faktorn, och utgår från att båda sakerna stämmer, så är det både väntat och oväntat.
Väntat som en följd av Metas uttalande om att de ska kapa i sina investeringar. Oväntat därför att det känns som att Metas förmodade försök att skaka fram en egen hårdvaru- och operativplattform nu slängs ut genom rutan.
Frågan är förstås vad det här kan betyda för Meta framöver.
Meta has reportedly shelved its watch with in-built cameras | TechCrunch
Last year, leaked photos of Meta’s smartwatch with a camera made the rounds. But the product may never make it to the light of day: according to a report
AR/VR
Meta rullar ut Horizon Home
Efter senaste kvartalsrapporten gick Meta ut med att företaget skulle skala ned rejält på olika initiativ – inte minst det som är kopplat till Facebooks nästa företagsfas: metaverset. Men det betyder förstås inte att Meta planerar att helt sluta bygga sitt metaverse. I veckan började Meta rulla ut Horizon Home, som del av VR-appen Horizon Worlds.
Vad är då Horizon Home? Typ… Facebook. I VR.
Ja, nästan åtminstone. Som namnet antyder så handlar det om en funktion som gör det möjligt att ha ett eget VR-hem. Men desto viktigare är att Home är ett ställe att bara hänga med sina vänner. Facebook-flödet och Messenger i en mashup.
Home är, om man så vill, det första i Horizon Worlds som gör det möjligt attt just bara hänga med sina vänner – utan att ha något annat syfte med sitt hängande. Tidigare har Horizon Worlds varit rätt tajt kopplat till evenemang.
Och nu när alla Quest-användare har fått ett eget virtuellt hem så är frågan förstås vad Metas planer för just den här miljön är. Lär definitivt bli möjligt att visa upp sina virtuella föremål – NFT eller inte – men säkerligen även mer än så. Jag skulle inte bli förvånad om att annonser koppla in i Metas virtuella hem. Kanske till och med så att det blir möjligt att sälja sponsutrymme där.
Meta rolls out Horizon Home, making it easier to meet up in the metaverse | TechCrunch
Meta founder and CEO Mark Zuckerberg announced today that Horizon Home will roll out as part of a new update to the Quest 2 headset. Despite Meta’s
Meta skjuter fram lanseringen av sina första AR-glasögon
Den här veckan har bjudit på flera uppgifter om att Meta håller på att skrota, skala ned eller skjuta upp lansering av olika hårdvaruprodukter. Här är ännu en: Meta uppges nu skjuta upp lanseringen av sina första AR-glasögon.
Den första versionen var tänkt att släppas 2024 och version lite senare. Nu ser det ut som att den första bågen får stryka på foten. Åtminstone som kommersiell produkt. Project Nazare, som sägs vara arbetsnamnet på version 1.0 av Metas första riktiga AR-glasögonförsök, kommer nu att bli en ren demoprodukt. Ett sätt för Meta att visa upp sin plattform medan företaget arbetar vidare på generation två, den första kommersiella varianten.
Allt som allt ännu en följd av att Meta nu skär hårt i alla sina satsningar – inte minst inom AR och VR – för jaga upp lönsamheten efter det att annonsmaskineriet har börjat hacka betänkligt.
Meta is reportedly scaling back plans for its AR glasses, pivoting away from marketing Portal as a consumer device | TechCrunch
Meta is scaling back its plans for its augmented reality (AR) glasses and is pivoting its Portal smart display device away from the consumer market,
Amazon lanserar AR-prova-på-funktion för skor
Amazon bygger in mer AR-funktionalitet i sin iOS-app: möjlighet att AR-prova skor. Kommer ”snart” även till Android-appen.
Med andra ord pratar vi om en funktion som vid det här laget finns hos hyfsat många, så Amazon är definitivt inte tidiga på bollen. Men det spelar förstås mindre roll. Amazon är som Apple: de behöver inte vara först utan snarare bara inte halka allt för långt efter.
Lite oväntat så saknar Amazons funktion möjlighet att hitta rätt storlek via funktionen, så det handlar mer om en renodlad ”ser jag snygg ut i de här”-funktion. Men vi kan nog anta att Amazon tänker bygga in mer smartness framåt.
Och ja. Det är också ett metaverseinitiativ från Amazon. För det är precis det här som metaverset handlar om: sudda ut gränserna mellan den digitala och fysiska världen. Och förstärka respektive värld med det bästa från den andra.
Amazon launches AR-powered virtual shoe try-on in its iOS app
Amazon launched a virtual shoe try-on feature for iOS users. All they have to do is open the app, go to the page, and point their phone’s camera at their feet to get an idea of what shoes look like IRL – but no guarantees on the fit.
Bekvämlighetsekonomin
Uber Eats startar långleveranser i USA
Saker som inte känns helt givna: kontinentspännande leveranser av färdigmat. Men det är precis vad Uber Eats nu tänker ge sig på. Åtminstone i USA (till att börja med?).
Men nu pratar vi förstås inte om att en tjänst som är för normal färdigmatbeställaren – den som vill ha mat från en närliggande restaurang typ nununu men inte vill gå ut för att det regnar. Uber Eats nya leveranstjänst riktar in sig på en annan slags kund: den som vill ha ”specialmat” från utvalda restauranger i New York, Miami och Los Angeles. Och kunder som, kan man tänka, är villiga att betala för den lyxen.
Till att börja med så är det 15 matställen som ingår i försöket, men Uber har redan planer på att lägga till fler. Ja, beroende på hur det går för tjänsten antar jag.
Vad Uber gör är alltså samma sak som allt fler ger sig på: konkurrens med rena fraktföretag. Till skillnad från exempelvis Amazons tredjepartsfrakttjänst så är Ubers fortfarande inom ramen för den egna verksamheten. Och handlar om en avgränsad produkttyp. Visst, Uber använder FedEx för leveranserna, men jag misstänker att Uber har planer på att kapa det mellanledet om tjänsten tar fart.
Men det visar återigen hur gränserna mellan de olika aktörerna i e-handels- och logistikkedjan allt mer blurras.
Uber Eats launches nationwide shipping
This week, customers can order specialty food to be delivered nationwide from 15 merchants in New York, Los Angeles and Miami.