Kategorier
Sociala medier Sök/SEO Spaningar

Digitala spaningar vecka 23 2022

Instagram gör det möjligt att nåla fast tre inlägg eller reels in sin profil. TikTok lanserar egna bitmojis. LinkedIn lanserar en egen Business manager. LinkedIn lägger till nya funktioner för skaparläget. Twitter ger Musk tillgång till spamdata och rysk oligark är en av Musks största backare i affären.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Veckans artikel

LinkedIns innehållsproblem del 4: All about the paper (utom på LinkedIn)

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Instagram gör det möjligt att nåla fast tre inlägg eller reels in sin profil

Dags för Instagram att ge sina användare ännu fler sätt att lyfta fram innehåll de är extra stolta över. Eller som de bara av någon anledning vill vara säker på att andra ser när de besöker profilen.

Försöket att nåla fast innehåll överst i profilen rullas nu ut till alla använder. Det betyder att alla instagrammare kan nåla fast upp till tre inlägg eller reels överst i sin profil.

You can now pin three posts or reels to your Instagram profile

Instagram now lets you pin up to three posts or reels to the top of your profile. Just like pinned posts on Twitter and TikTok, the post will remain at the top of your Instagram profile even if you post new content.

Meta uppges utveckla ett integritetssäkrat annonseringsalternativ

Världens minst oväntade nyhet. Eller åtminstone uppgift. Meta arbetar på ett integritetssäkrat annonseringsalternativ.

Istället för det individbaserade annonsriktande som Facebook bjudit på mer eller mindre sedan starten så handlar det potentiella nya formatet om betydligt mer basala parametrar. Som engagemang och videovisningar. Formatet sägs vända sig till annonsörer som vill ”bygga varumärkeskännedom och anpassa uppfattningar om en produkt”. Så mer varumärkesbyggande än konvertering, alltså.

Om man vill så liknar det här alltså väldigt mycket det som även Google håller på att ta fram med sin Topics. Och det som ungefär alla som har annonsering som affär kämpar med just nu: annonsformat som bygger betydligt mindre på personlig individdata och mer aggregerad, engagemangsbaserad data.

Men vi kan nog också anta att ett sånt här annonsformat kommer att leva i ett kontextuellt vakuum. Eller åtminstone i samma Facebook- och Instagram-kontext som innan. Meta lär alltså inte bara lansera ett nytt, integritetssäkrat annonsalternativ utan att också ha tankar på hur de kan anpassa sina tjänster för att ”föda” annonsformatet med den data det behöver.

Meta Reportedly Developing Privacy-Friendly Ad Options

Meta's 'Basic Ads' won't use advanced targeting, and are intended to counter losses caused by data privacy concerns

Meta kan dra ned på sina utbetalningar för nyheter

Den här Meta-veckan har mycket handlat om nedskärningar. Och då inte, som många techbolag just nu, personalmässigt (vad vi vet) utan ambitionsnivåmässigt. Och hur mycket de betalar andra för innehåll. Som publicister. Nu kommer uppgifter om att Meta kan dra ned på de pengar som de betalar nyhetstjänster som New York Times, Wall Street Journal och Washington Post.

Allt grundar sig i samma sak som har fått Mark Zuckerberg att gå ut med att Meta ska spara pengar efter det att annonsintäkterna inte alls har varit i önskad nivå. Så i sig är det inte särskilt förvånande. Inte minst eftersom Meta egentligen vill betala alls för nyheter.

Men det är samtidigt lite ironiskt att det kommer inte särskilt långt efter det att Meta (och Google) till sist har gått med på att betala för nyheter i Australien och även EU som en följd av (hyfsat ny) lagstiftning. Men det är avtal som de två techjättarna motvilligt har gått med på med förhoppningen om att det ska bli billigare än att betala för nyheter enligt vad lagarna specificerar (både i Australien och i EU så finns öppningar för att komma överens om andra ersättningsupplägg direkt med publicister).

Meta kan med andra ord sänka eller helt sluta betala för nyheter i exempelvis USA. Visst, det skulle bli sura publicistminer, men inget juridiskt direkt efterspel. Att göra det i EU eller i Australien däremot kommer inte flyga lika bra. Och det är väl mest en tidsfråga innan även USA instiftar någon liknande lagstiftning kring intäktsdelning mellan de största techplattformarna och publicister.

https://www.wsj.com/articles/facebook-rethinks-news-deals-and-publishers-stand-to-lose-millions-in-payments-11654812251

TikTok

TikTok lanserar egna bitmojis

I dessa avatartider (på mer än ett sätt) var veckans nyhet att TikTok nu släpper sina egna bitmojis inte särskilt förvånande. Virtuella låtsasversioner av dig själv som du kan pimpa och outfitta och sedan dela i TikTok-innehåll när du har tröttnat på ditt vanliga ansikte. Eller nåt.

Likt Apples motsvarighet memojis så går det även att spela in videos med sitt avataransikte, komplett med ansiktsuttryck.

Det kommer bli intressant att se hur TikTok tänker använda de nya avatarerna. Av alla tjänster och funktioner som Snapchat har tagit fram och tryckt ut utanför sitt eget ekosystem så är bitmojis den överlägset mest framgångsrika. Och det som kanske har störst potential är att Snapchat numer också gör det möjligt för spel att jacka in Snapchat-bitmojis i upplevelsen. Att det alltså går att spela som sin egen bitmoji.

Om inte annat så misstänker jag att virtuella avatar-klädkollektioner på TikTok inte är jättelångt borta.

TikTok's latest effect: customizable avatars that can star in your videos

TikTok will allow users to create and customize animated avatars to star in their videos.

TikTok lägger till fler skärmtidsfunktioner

Så har det blivit dags för TikTok att göra som… ungefär alla andra sociala plattformar: ännu fler skärmtidskontroller.

En ny skärmtidshubb i appen ska göra det möjligt att se hur mycket tid du lägger i appen och hur ofta du går in. Och framförallt: en funktion som gör det möjligt att ställa in hur mycket tid du vill lägga i TikTok. Inklusive påminnelse att ”ta en paus” med jämna mellanrum.

Och, tja, vi kan väl som vanligt fundera på om de som mest skulle behöva använda är de som faktiskt kommer att använda den.

TikTok adds new screen time controls to remind users to take breaks

TikTok is rolling out more screen time controls to help users manage how much time they are spending in the app

TikTok lägger till nya insiktsparametrar

TikToks insightshubb Creative center får tillgång till mer data. Mer specifikt handlar det om mer utförlig information kring saker som vilka hashtaggar, videos, låtar och influencers som för tillfället trendar mest på TikTok. Komplett med möjlighet att att sedan bryta ned datan på målgruppsnivå utifrån saker som åldersspann och relaterade intressen.

App News and Data

Have you got a press release or announcement? Get in front of 10,000 app industry professionals with an announcement on Business of Apps.

TikTok ändrar sina användarvillkor så att de kan rikta annonser även utan ditt samtycke

Ett intressant drag från TikTok. Tjänsten uppdaterar sina användarvillkor så att TikTok kan använda din data för att rikta annonser även utan ditt samtycke.

Som artikeln konstaterar känns det milt sagt som en förändring med ett gång frågetecken. I det TikTok skriver så talas det om att TikTok har bett om ditt ”samtycke” (skrivet just så, med citattecken) för att rikta annonser, men från och med 13 juli i år så kommer TikTok istället att luta sig mot sitt ”legitima intresse” för att rikta annonser mot alla över 18 år.

Och, well, vi kan väl anta att det här kan bli lite utmanande i EU - vilket också är anledningen till att EU inte omfattas vad det verkar.

Men som artikeln konstaterar så är det här ett tecken på att det kanske har börjat hacka i TikToks annonsmaskineri. Kort sagt ett lite halvdesperat drag.

Som alla andra så finns det tak för TikToks tillväxt - både vad gäller användare och intäkter. TikTok har nått sin storlek snabbare än något annat socialt medium - men det kan också betyda att TikTok har slagit i tillväxttaket på rekordtid.

TikTok's Latest Ad Targeting Provisions Reflect Increasing Revenue Pressure on the App

TikTok's looking to squeeze more value out of its ad business, as parent company ByteDance struggles with increased CCP regulation.

LinkedIn

LinkedIn lanserar en egen Business manager

LinkedIn fortsätter att bli som Facebook. Och som vanligt göra precis som Facebook - fast några år senare. Senaste exemplet: LinkedIn lanserar sin egen Business manager.

Och ja, det är precis vad du tror att det här. En centraliserad hubb som ska göra det möjligt att hantera alla delar av sin LinkedIn-närvaro på ett ställe: inklusive administration av annonskonton och sidor. Både för företag som hanterar sina egna sidor och för byråer som hanterar LinkedIn-sidor åt andra.

Kommer att börja rullas ut ”kommande veckor”.

Making It Easier for You to Manage Your Accounts, Pages, and People

As The Great Reshuffle lingers on and key decision makers are harder to pin down, we know how tough it can be to juggle the day-to-day realities of your jobs. And it's only getting harder as you're tasked to optimize your campaigns to produce the best results.

LinkedIn lägger till nya funktioner för skaparläget

Dags för LinkedIn att lägga till några nya funktioner i sitt skaparläge. Läget som… krasst talat inte gör jättemycket annat än att berätta för LinkedIn att man vill framstå som en innehållsskapare. Men små steg i rätt riktning är å andra sidan bättre än inga steg alls.

Audio events rullas ut till alla med skaparläget: LinkedIns Clubhouse-konkurrent öppnas nu skarpt. Det betyder alltså att det blir möjligt för alla med skaparläget att dra igång egna ljudsändningar.

Link in bio: Lägg in en extern länk i toppen av din profilsida på klassiskt Instagram-manér. Den här skrev jag om redan för några veckor sedan, när jag fick den, men nu verkar det handla om en officiell lansering till alla med skaparläget.

Fler följarknappar: möjligheten att följa användare utan att behöva gå in på en profilsida läggs till på fler ställen, ännu fler ställen i flödet och i sökresultatet.

Följarknapp för externa plattformar: ”kommande veckor” kommer LinkedIn att släppa sin egen gilla-knapp. Ja, typ. En länk som ska gå att lägga och bädda in på ställen utanför LinkedIn så att folk kan följa dig direkt därifrån.

Kontaktförfrågningar blir automatiskt följare: den principiellt mest intressanta - och oväntade - funktionen är hur LinkedIn kommer att hantera kontaktförfrågningar för dem med skaparläget. När någon skickar en kontaktförfrågan så kommer den personen automatiskt att följa innehållskaparen - oavsett om den som har fått kontaktförfrågan accepterar den eller inte.

Host Audio Events and Grow Your Audience With New Creator Tools

And, just like that, we have more than 10 million members who have turned on Creator Mode! It was just two months ago that we hit our one-year anniversary of launching Creator Mode, so I'm thrilled to see how many of you have found the new experience so helpful.

LinkedIn lägger till produktlistningar i CV:t och gör så att sidadmins kan kommentera som en sida

LinkedIn kompletterar med några nya funktioner kring CV, engagemang och nyhetsbrev:

Ange produkter i CV:t: nu blir det möjligt att lägga till specifika produkter och tjänster som man har arbetat på i sin anställning på ett ställe - och länka till den produktens sida på LinkedIn. Om man vill är det ett försök från LinkedIn att få fler företag att skapa produkt- och tjänstespecifika ”undersidor” som de anställda sedan kan länka till. Försök att engagemangshacka, alltså. Plus att de förstås också ger LinkedIn tillgång till mer data om såväl företag som individuella medlemmar.

Stöd för @-omnämnaden och hashtaggar i nyhetsbrev och artiklar. Så ja, LinkedIn vill få fler att algoritmpleasa sina nyhetsbrev och artiklar framförallt genom att tagga andra användare som därmed förhoppningsvis ska bli sugna på att gå in och se varför de har blivit taggade. Även här ett försök att engagemangshacka och få upp siffrorna för såväl nyhetsbreven som artiklarna.

Sidadmins kan svara på kommentarer och inlägg som sidor: På samma sätt som på de flesta andra stora plattformar så får admins tillgång till en kontoväxlare när de ska kommentera så att de kan välja om de vill svara som sig själva eller som en sida. 

LinkedIn Adds Product Listings on Profiles, New Engagement Options to Build Your Brand Presence

The new options will provide more ways to showcase your expertise, and enhance your brand presence.

LinkedIn lägger till ett nytt delningsalternativ

Ett… rätt intressant drag från LinkedIn. Ett nytt att dela inlägg vad det verkar: repost. Istället för reshare. Så ”ompostning” istället för ”delning”, typ.

Vad är då skillnaden? Inte helt klart vad det verkar. Men enligt det länkade inlägget så finns det några skillnader.

En repost gör det bara möjligt att lägga ut inlägget i sitt eget flöde rakt av. Till skillnad från vanliga delningen så går det inte att skriva en egen text tillsammans med det delade inlägget.

En repost ger ingen länk tillbaka till det ursprungliga inlägget, utan det är alltså bara originalinlägget rakt av.

Det totala antalet reaktioner, kommentarer och delningar från både originallägget och det ompublicerade visas i samband med båda inläggen.

Jag ser att jag har fått funktionen, men en väldigt stor fråga är förstås varför LinkedIn gör det här.

Vad det verkar så delas alltså originalinlägget så att det ser ut som att det har skapats av den som delar det (ja, eller ompostar det). Utan något sätt att ta sig tillbaka till originalinlägget eller ens veta vem som har skapat det. Det verkar alltså som att den tänkta USP:en är att ursprungsinlägget kan tillgodoräkna sig ”engagemangspoängen” som det delade inlägget skramlar ihop. Att ursprungsinlägget på så sätt ska få ökad synlighet tack vare ökat (indirekt) engagemang.

Men det känns ändå… väldigt märkligt. Och lär spä på diskussionerna/spekulerandet/konspirationsteorierna om hur LinkedIn hanterar delade inlägg rankingmässigt.

Kevin D. Turner on LinkedIn: #newlinkedinfeature #keeprockinglinkedin #linkedintips #linkedinstrategy... | 174 comments

NEWLinkedInFeature or Beta Test: [Repost] allows you to instantly share another Member or Company Post So, how is Repost different than Reshare? There is no... | 174 comments on LinkedIn

Twitter

Twitter ger Musk tillgång till spamdata och rysk oligark är en av Musks största backare i affären

Musk-tänker-nog-kanske-förmodligen-köpa-Twitter-såpan fortsatte i veckan. Det börjad med att Musik - igen - hotade med att avbryta affären om Twitter inte kunde backa upp sina påståenden med att antalet spam- och fejkkonton är runt 5 procent av alla konton. Därefter gick Twitter med på att låta Musk få tillgång till en slang rätt ned i Twitters rådata (typ) för att själv kunna bilda sig en uppfattning.

Och sist men inte minst kom det kanske mest pikanta i veckans avsnitt: Musks finansering består till stor del av pengar från en rysk oligark: Alexander Tamas.

Det sistnämnda kommer via Tamas ägande i Dubai-baserade Vy Capital, som ska vara villiga att skjuta till 700 miljoner för att finansiera Musks köp. Den tredje största (kända) enskilda, externa Twitter-investeringen så här långt.

Med tanke på alla sanktioner mot Ryssland i allmänhet och ryska oligarker i synnerhet så är det milt sagt inte helt okontroversiellt. Lägg till att Vy Capital alltså är baserade i Dubai - ett land som i sig inte direkt är känt för respekt för mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar. 

Det blir dessutom inte bättre av att Tamas ska ha investerat i Musks andra företag Space X, Boring och Neuralink. Känns som att det finns potential för myndighetsintresse i såväl EU som i USA. Och inte bara kring Vy Capitals vilja att investera i Twitter.

Inte minst eftersom det allt mer känns som att Twitter är på god väg att få en hyfsat tvivelaktig ägarskara.

Elon Musk's Twitter deal is backed by a secretive, little-known Dubai-based investment firm whose founder was once dubbed a 'human supercomputer'

Vy Capital has committed $700 million to the Twitter bid, making it the third-biggest outside equity investor, Bloomberg reported.

Twitter lägger till Product drop-funktion

Efter ett 2021 som för Twitter handlade om den ena oväntade och knasiga funktionen efter den andra så kändes det som att Twitter 2022 mer skulle fokusera på att gå tillbaka till rötterna (ja, plus att Twitter har varit lite upptagna med… annat i år). Men här kommer en riktig Twitter 2021-funktion: product drops.

Så ja. Precis som på andra ställen. En funktion för att bygga hype inför en produktrelease. Eller åtminstone en knapp som användare kan trycka på för att bli påmind om när det är dags.

Och, ja, det är som sagt var inte en… typisk Twitter-funktion. Men i linje med Twitter 2021 - som uttalat handlade om att hitta nya intäktskällor utöver annonseringen. Shopping var en del i det och Twitter har lagt till några funktioner som är steg mot att göra Twitter till en shoppingplattform.

Sen kan vi väl förstås… fundera på hur goda chanser Twitter har att lyckats med sina förehavanden på det området. Till skillnad från de övriga stora sociala plattformarna så har Twitter varit i stort oförändrat sedan starten. Det är alltså en lite brantare uppförsbacke när det kommer till att övertyga sina användare om att Twitter är mycket mer än bara det som Twitter har varit så här långt.

Twitter's letting brands ping users about their products - Tubefilter

Twitter's latest feature lets users keep tabs on limited-edition product drops. The ecommerce tool, called-wait for it-Product Drops, puts a "Remind me" Users who ask to be reminded will get two notifications: one 15 minutes before the product launch, and one at the exact time of the launch.

Telegram

Telegram lanserar betalabonnemang den här månaden

Senaste tjänst att dyka in i prenumrationspoolen: chattappen Telegram.

Det nya abonnemanget kommer göra det möjligt att ta del av ”premium extra”-funktioner som möjlighet att se ”extra stora” dokument, mediaformat och dekaler skickade av premiumanvändare eller särskilda reaktioner. Känns med andra ord inte som klockrena killerfunktioner, rent spontant. Det pratas också om ”ytterligare hastighet och resurser”, som kanske kan locka fler.

Och gratisanvändarna? Samma upplevelse som idag. Så det blir alltså inga försämringar jämfört med hur Telegram funkar.

Priset är inte presenterat än, men det pratas om 4,99 dollar per månad. Och det kanske mest intressanta i sammanhanget är det kring ytterligare hastighet och resurser. Känns som att det skulle kunna innebära ännu bättre möjlighet för användare att använda tjänsten i länder som inte vill att någon ska använda tjänsten - eller någon annan krypterad meddelandetjänst.

Vi får helt enkelt vänta på alla detaljer till dess att prenumerationen lanseras skarpt.

Telegram will launch a premium sub this month

Founder Pavel Durov confirmed a paid offering of Telegram is coming, which will go above and beyond the current free experience.

 

Sök/SEO

Google lägger till ännu mer filtreringsfunktioner för produktsökningar

Google fortsätter att jobba för att bli den givna shoppingdestinationen för alla. Det innebär att Google nu rullar ut och/eller testar stöd för att borra vidare i en sökning utifrån saker som varumärke och material.

Kort sagt: precis som man kan dyka ned i produkter i sökresultat på ungefär vilken e-handelssajt som helst.

Google Expands Browse By Search Features

Google seems to have expanded the browse by feature to let you browse search results for products by material, product line and more. We've seen many variations of this before - so this might not be new but it is nice to see Google probably dynamically expand these browse by selectors and refinements.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *