Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 2: Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier, AI – artificiell intelligens
- Del 3: Ekonomi och finans, Övrigt
Veckans artikel
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Meta öppnar avatarbutik
Ja, ett rätt givet tillägg antar jag. Vad behövs för att hänga i ett metaverse? Kläder. Som gör att man kan se snygg ut även när man är sitt virtuella jag. Precis det börjar nu Meta erbjuda: en avatarbutik där mode är första produktkategori ut.
Och det är inte vilka kläder som helst: bland de första (få) varumärkena hittar vi Prada och Balenciaga. Inte direkt lågbudget. Fler märken ska komma ”snart” enligt Mark Zuckerberg.
Nu tänker du säkert att det här är ännu ett initiativ som kan läggas i Metas tioårshorisontskolumn. Eller är något för den som köpt sig ett par av Metas VR-set Quest. Men avatarbutiken är öppen för såväl Facebook och Instagram som Messenger (bara stackars WhatsApp som mobbas). Och det är i sig är rätt talande.
Vi pratar alltså om möjlighet att kunna klä sin virtuella Meta-memoji så att den ser lika cool ut som det fysiska jaget. Kanske till och med coolare. Eller åtminstone tätare. För prislappen för att shoppa digitala Prada-prylar är avsevärt mycket lägre än att köpa ett fysiskt exemplar.
Och precis det är en stor anledning till att det är just lyxvarumärkena som har gått igång på de virtuella spelvärldarna: inte bara för att marknadsföra sina kollektioner och sitt varumärke mot yngre målgrupper utan helt enkelt också kunna skaffa sig nya intäktsvägar. Det är med andra ord inte bara den som har råd att köpa en fysisk Prada-våska som kan komplettera det digitala jaget med en likadan, utan även de människor som inte är i närheten av att ha råd att köpa the real thing. Eller åtminstone the fysiska thing.
Och för Meta är det här förstås ännu en del i arbetet med att få användare att betala mer pengar direkt(ish) till Meta för att på så sätt minska sitt annonsberoende. Genom att ta ut avgifter för transaktioner som går via Metas betallösning Pay.
https://www.theverge.com/2022/6/17/23173128/meta-avatar-store-clothing-balenciaga-prada-thom-browne
Instagram testar helskärmsflöde
Dags för nytt test för Instagram. Ja, eller som det numer heter när Instagram testar saker: nytt test för att bli som TikTok. Den här gången: helskärmsflöde.
Vi kan nog anta att det är i allra högsta grad är ett test som inte är så mycket ett ”vi ska se om det här är något vi kommer vilja göra”-test utan ett ”det här kommer alla få, vi vill bara se om det finns några buggar vi inte har tänkt på”-test.
Enligt Zuckerberg kommer det nya utseendet börjat testas ”snart”.
Instagram is testing a new full-screen TikTok-like feed
Instagram is testing a new full-screen version of Instagram's feed that would make scrolling through posts look and feel a lot more like TikTok.
Facebook ska bli ännu mer som TikTok enligt läckt dokument
Det här är verkligen jätteförvånande. Facebook - tjänsten alltså - ska bli ännu mer som TikTok. Alltså mycket mer som TikTok. Allt enligt ett läckt internt dokument som Facebook-bossen Tom Alison skickade ut till sin personal.
Det handlar om saker som att Facebook ska pusha ut ännu mer rekommenderat innehåll i flödet - på bekostnad av vänners innehåll kan vi anta - att se till att Messenger flyttar hem till Facebook igen och (förstås) att Reels ska finnas överallt (Watch, grupper, flödet) även i Facebook.
TikTok as fuck alltså.
I sig är de här sakerna egentligen antingen inte särskilt nya eller överraskande. Att flytta hem Messenger till Facebook har det pratats om ett tag som ett sätt att få fler att överhuvudtaget öppna den annonslukrativa Facebook-appen. På samma sätt som Instagrams DM-funktion är del av huvud-Instagram. Det handlar överlag om att Meta håller på att göra tvärtemot strömningarna för några år sedan när de bröt ut och renodlade funktioner till separata appar.
Reels i Facebook har också varit något som Meta har rampat upp ordentligt bara i år efter framgångarna med Instas motsvarighet. Och rekommendationer en masse är något som Instagram har gått hyfsat mycket all in på senaste året. Ett stort steg var när Instagram lanserade sina tre vyer för flödet, med möjlighet att få kronologiska flöden på innehållet från sina vänner separat från det stora flödet. Priset att betala för det? Att Instagram uttalat sa att de skulle packa in mer rekommenderat innehåll i huvudflödet. Kort sagt att visa användare mer innehåll från konton de inte följer.
Kort sagt att slänga ut det mesta som har gjort Facebook till Facebook. Framförallt basen i det sociala nätverket.
Visst, man skulle kunna argumentera att just Reels i Facebook ger Meta något som TikTok saknar: de äldre målgrupperna. Att få dem hookade på kortvideo på samma sätt som barnbarnen. Men annars kan man fundera på om likriktningen och att kliva bort från det Facebook verkligen kan är den långsiktigt smartaste vägen framåt.
Omvänt så går TikTok just nu åt rakt motsatt håll. Bli mer som Facebook och Instagram. Ja, som de har fungerade innan de började kopiera TikTok. Inte heller det är en manöver som är en garanterad succé. För det handlar ju om hyfsat oprövad mark för TikTok - på samma sätt som TikTok-kopierandet är det för Meta.
How Facebook plans to become more like TikTok
The head of Meta-owned Facebook explains how the app is trying to compete with TikTok by revamping the News Feed and leaning into Reels.
Brittisk domstol underkänner Metas köp av Giphy igen
Ännu en dålig nyhet för Meta: företagets uppköp av gif-plattformen Giphy har underkänts igen av en brittisk domstol. Metas överklagande av den ursprungliga domen föll även i den högre instansen.
Vad innebär det här? Ja, det är en väldigt bra fråga. Jag misstänker att rättegången inte har vandrat färdigt i Storbritanniens domstolssystem riktigt än. Att Meta alltså kommer att överklaga även den nya domen.
Men fram till dess så är Metas Giphy-uppköp alltså olagligt ur konkurrenssynpunkt. Och Meta får snällt rulla tillbaka affären. Vilket… lär bli lite halvmeckigt så här över två år senare.
Visst. Nu är Giphy inte en riktigt lika inbyggd del i Metas olika plattformar som många andra uppköp. Det kom ju rätt tidigt signaler om att myndigheter hade åsikter om köpet, så om Meta inte var helt verklighetsfrånvända så lär de ha tagit höjd för att precis det här skulle kunna ske.
Och även om vi alltså nu inte ens pratar om att det är EU som ställer kravet så lär det här beslutet - om Meta bestämmer sig för att inte överklaga eller slår i överklagandetaket - gälla globalt. Kravet på att upphäva ett köp lär inte kunna isoleras till ett enda land.
Fortsättning följer, alltså.
Meta's Giphy acquisition will likely stay blocked after UK appeals court ruling
In November 2021, a UK regulator found that Meta's acquisition of Giphy harmed competition - and an appeals tribunal has now upheld that judgment.
TikTok
Läckta inspelningar bekräftar att Kina har haft tillgång till amerikanska TikTok-användares data
Minns ni TikTok 2020? När Donald Trump dängde till TikTok med ett förbudshot i USA om ägaren Bytedance inte gick med på att sälja TikTok-verksamheten till ett amerikanskt företag? När argumentet var att Kina satt och tjuvlyssnade på amerikanska TikTokares personliga information trots att Bytedance dyrt och heligt lovade att så inte var fallet? Nu visar det sig att Donald Trump - för en gångs skull - faktiskt hade rätt.
Buzzfeed har kommit över 80 inspelningar från interna Bytedance-möten med personal på plats i Kina som har bett om och har fått tillgång till TikToks användardata. Och då inte bara offentlig information som vilka klipp en användare har tittat på utan även personligt känslig information som födelesedata och telefonnummer.
Jag stannar där och låter den länkade nyheten sköta resten av snacket. Väl värd att läsa. Men jag kan däremot spekulera lite i vad det här kan betyda.
Och, ja, det gör ju inte direkt att TikTok hamnar i bättre ljus i USA. Även om det hysteriska trycket mot TikTok som rådde i landet 2020 har lättat lite så finns det många röster, även högt upp i det politiska maskineriet, som fortfarande vill förbjuda TikTok. Och Biden har gett de myndigheter som på lite olika sätt ansvarar för USA:s nationella säkerhet att titta på kinesiska appar överlag - för att se om någon eller några av dem gör precis det som TikTok alltså nu har blivit påkomna med att göra.
Att se hur USA kommer att reagera.
Leaked Audio From 80 Internal TikTok Meetings Shows That US User Data Has Been Repeatedly Accessed From China
"I feel like with these tools, there's some backdoor to access user data in almost all of them," said an external auditor hired to help TikTok close off Chinese access to sensitive information, like Americans' birthdays and phone numbers.
TikTok flyttar all amerikansk trafik till Oracle-servrar i USA
Knappt hann en artikel från Buzzfeed landa, där läckta inspelningar visade att amerikansk användardata delades med personal i Kina trots att ägaren Bytedance lovat att så inte sker, förrän TikTok gick ut med att de nu kommer att flytta all amerikansk trafik till amerikanska servrar. Ägda och kontrollerade av Oracle.
Så med andra ord så bekräftar TikTok nu uppgifterna från i mars om att precis det här var på gång. Och affären är förstås synnerligen ironisk.
När Trump-administrationen 2020 försökte tvinga fram en försäljning av TIkTok till ett amerikanskt företag - just på grund av oro att amerikanska TikTok-användarens data delades med Kina - så var det till sist just Oracle som vann. Men avtalet som slöts var inte ett uppköp utan ganska precis det som nu har hänt: att Oracle skulle ansvara för och säkra den amerikanska TikTok-trafiken.
Vi kan väl anta att Trump kommer att ta åt sig äran för det här.
Oracle-affären innebär dessutom att Bytedance ska klippa banden mellan TikTok och den kinesiska hemmaverksamheten. Så att det alltså inte ska finnas personal på plats i Kina som får tillgång till amerikansk data. Eller att amerikansk data ska skickas till kinesiska servrar. Och, well, med tanke på avslöjandet om att Bytedance gjort precis det här - trots att de dyrt och heligt lovade att så inte var fallet - gör förstås att det finns ett visst, ska vi säga, förtroendeglapp.
Jag misstänker att TikTok inte direkt kommer att granskas mindre av amerikanska myndigheter nu.
TikTok moves all US traffic to Oracle servers
Employees in China had access to TikTok's U.S. users' data as recently as this January.
TikTok är en underhållningsapp och inte ett socialt medium, enligt TikTok
Kommer ni ihåg för några år sedan när precis alla företag som de flesta kallade för sociala medier gjorde allt de kunde för att inte bli kallade sociala medier? Twitter var minsann en nyhetstjänst och Snap började kalla sig för ett kameraföretag. Allt för att slippa de oundvikliga jämförelserna med Facebook och Instagram. Nu är det TikToks tur: TikTok sysslar med underhållning, inte sociala medier.
I just TikToks fall är de lite mer ursäktade eftersom TikTok - till skillnad från de flesta stora liknande tjänster - aldrig har byggt på ett socialt nätverk. Innehållet som har visats och rekommenderats har helt byggt på intresse. Vad man gillar att titta på, oavsett från vem.
Men trots det är TikToks självetikettering inte helt oproblematisk. Av framförallt två skäl.
Det ena är att TikTok, också som alla andra stora plattformar med användargenererat innehåll, vill bli mycket mer än det de en gång började som. En nyttoplattform och inte bara en kortvideotjänst. Du ska kunna göra så mycket som möjligt inuti TikTok och inte behöva lämna appen. Det främsta området är förstås shopping, men TikTok har redan börjat doppa tån i andra områden - som att börja bli en konkurrent till LinkedIn. TikToks kinesiska systerapp Douyin har kommit bra mycket längre här och är lite av ett facit för den som är intresserad av vartåt det visionsbarkar.
Det andra skälet är att TikTok gör tvärtemot alla andra just nu. Medan alla stora plattformar vill bli TikTok så vill TikTok bli… Facebook. Som de andra. Med allt fler satsningar på sociala nätverksfunktioner och nätverk mellan vänner.
Visst. Att TikTok går ut med det här nu är mycket drivet av att Facebook och Instagram jagar TikTok så hårt. TikTok var tvungna att gå ut och positionera sig som något annat. Något som inte kommer att påverkas av att Meta nu försöker snapchatta sönder även TikTok. Men det är alltså oavsett ironiskt att TikTok går ut med det här ställningstagandet precis just nu, när tjänsten själv står inför en hyfsat stor, potentiell identitetskris.
No Title
No Description
TikTok testar funktion som visar vilka som har sett en video
TikTok fortsätter att röra sig allt mer från sina rötter i intressegrafen till den sociala graf som varit grunden i de flesta stora sociala plattformar. Senaste testet: se vem som har sett en video.
Verkar däremot handla om ett väldigt litet test och framförallt så ser det ut som att TikTok har byggt in en egen twist: det går bara att se vilka som har tittat på video under de första sju dagarna.
TikTok feature lets you see which followers viewed your post
Only you can see who viewed your TikTok profile, but if you turn on the feature, you're consenting to let other people see that you've viewed their profile.
Snapchat
Snapchat kan släppa en betalversion
Alla vill som bekant vara TikTok just nu, men Snapchat vill sticka ut i den här samlingen. Snapchat ser istället ut att göra en… Twitter. Uppgifter om att Snapchat är på gång att ta fram en betalprenumeration. Och då pratar vi inte om en funktion där någon kan betala en löpande avgift till sin favoritinnehållsskapare för att få ta del av exklusivt innehåll, utan en betalversion av själva Snapchat.
Vi pratar alltså om en motsvarighet till Twitters Blue-prenumeration, som ska kunna ge tillgång till exklusiva funktioner som särskilda Snapchat-ikoner och -dekaler och göra det möjligt att nåla fast en konversation med en vän. Plus få tillgång till kommande och experimentella funktioner. Priset du betalar ser ut att vara baserat på hur period du köper: från 4,59 euro för en månad till 45,99 dollar för ett helår.
Och ja. Funktionen har förstås ett plus i namnet. Snapchat+. Because plus.
Det är kodgrävande som ska ha letat fram de här uppgifterna, men det handlar alltså fortfarande om obekräftade uppgifter. I sammanhanget känns priset dessutom hyfsat högt, men hej. Konstigare saker har hänt.
Snapchat+ Subscription Plan Could Be on the Way Soon: Report
Snapchat is planning to bring a new subscription plan called Snapchat+ that allows users to access several exclusive features. Snapchat users will get custom Snapchat icons and a special badge with the paid plan. Also, they will be able to pin a conversation on the app.
Elon Musk vill att Twitter ska bli mer som TikTok
Då vet vi vad Elon Musk vill med Twitter: det ska bli mer som TikTok. Och WeChat.
Vad betyder det här mer konkret? WeChat-mässigheten ska avspegla sig genom att Twitter ska bli mer av en nytto-/funktions-/superapp. Och TikTok? Tja, att Twitter ska bli… roligare.
Det här berättade Musk under en frågestund med Twitters personal.
Då återstår förstås att se om det är det här som Twitter-användarna vill att Twitter ska vara.
https://www.theverge.com/2022/6/16/23171054/elon-musk-twitter-deal-1-billion-users-wechat-tiktok
LinkedIn rullar ut skrattreaktion
JAAAAAAA! Nu får vi äntligen ha kul på jobbet! Även på LinkedIn!
Pinterest lanserar Idea ads
Pinterest - anslagstavlan turned shoppingplattform - fortsätter att ta fram nya annonsformat. Senast ut: Idea ads.
Idea ads, som hörs på namnet, är en annonsifiering av fjolårsformatet Idea pins - Pinterests eget storiesformat. Ett behållarformat, alltså, tänkt att vara en pin för storytelling med möjlighet att blanda format - även om video är det tänkta huvudformatet.
Idea ads är med andra ord en Idea pin gjord av en annonsör. Eller ett betalt samarbete med en innehållsskapare. Det sistnämnda är dessutom en egen variant av Idea ads - Idea ads with paid partnership.
Pinterest turns its TikTok-like Idea Pins into ads | TechCrunch
Last year, Pinterest began its pivot from being an online image board to being more of a creator platform with the launch of Idea Pins. The new feature
Teams
Microsoft börjar testa spel i Teams
Vad har du alltid saknat i Microsoft Teams? Precis! Spel!
Som tur är så har Microsoft börjat testa precis det. Så att du kan spela saker som Solitaire - utan att behöva lämna Teams! Gillar framförallt det här: ”The casual games are designed to allow colleagues to play against each other during meetings.”
Känner spontant att det här är en grej som Elon Musk kommer gå igång på.
Microsoft is working on games for Microsoft Teams
Microsoft has started testing casual games inside Microsoft Teams. Games like Solitaire and Wordament are designed to be played by colleagues during meetings.