Kategorier
Detaljhandel/e-handel Sociala medier Sök/SEO Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 33 2022 – del 2

Youtube Shorts lägger till vattenmärkning för at försvåra delning till andra plattformar. Google rullar ut Helpful content-uppdatering för sök. Amazon testar TikTok-flöde. Shopify lanserar influencermatchningsfunktionen Collabs.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

LinkedIn

Allt fler LinkedIn-influencers – är det dags att börja märka upp sponsrade inlägg?

The rise of the LinkedIn B2B influencer! Det låter det. Och är förstås ungefär vad det låter som. Att allt fler företag börjar inse att det finns en massa människor på LinkedIn som har attraktiva nätverk att marknadsföra sig mot. Influencer-samarbeten, på samma sätt som på alla andra plattformar. Och det får mig att börja fundera på regelverket kring sponsrade inlägg.

På de andra stora sociala plattformarna finns det numer, för det mesta, rätt väl utarbetade processer för sponsrade inlägg och influencer-samarbeten. Som möjlighet – eller allt mer formella lagkrav – att märka upp köpta inlägg så att följarna uppmärksammas på det. På LinkedIn? Nada sånt.

Nu skiljer sig förstås LinkedIn jämfört med övriga stora branschkollegor genom vad plattformen i grund och botten är. Och då menar jag inte att LinkedIn är en cv-databas, utan att LinkedIn är en marknadsföringsplattform och inte en innehållsplattform. Här handlar det om att sälja. Sig själv eller det egna företagets tjänster. Gott så. Alla är med på att LinkedIn-inlägg till största del är mer eller mindre förklädda nativeannonser.

Men det lär finnas fler och fler medlemmar med stora och/eller attraktiva följarskaror som faktiskt får betalt av företag för att göra reklam. Och som all influencemarknadsföring är det alltid svårt att veta vad som är genuint tyckande och köpt tyckande när man hyllar den fantastiska vistelsen på semesterhotellet. det enastående bemötandet man fick i en butik eller det perfekta samarbetet med en leverantör.

Frågan är med andra ord hur länge den här juridiska gråzonen på LinkedIn kan klara sig. Ett tag till kan vi nog anta, eftersom LinkedIn som sagt var skiljer sig. Inte minst eftersom det är en annan slags målgrupp här som, rätt eller fel, bedöms som mer kritiskt granskande än på TikTok. Plus att det säkerligen än så länge i det stora hela är ett litet fenomen. Och, om jag ska vara lite elak, därför att politiker och myndigheter inte har koll på att det försiggår.

Men nu vet ni oavsett varför jag skriver om så många olika företag. Några av dem har däremot varit lite sega med att betala mina fakturor senaste tiden. Rätt många till och med. Nu när jag tänker efter så har faktiskt inget av företagen som jag har gjort reklam betalt mina fakturor. Jag får nog ligga på dem.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-08-08/b2b-businesses-embrace-linkedin-influencer-marketing

Övrigt sociala medier

Youtube Shorts lägger till vattenmärkning för att försvåra delning till andra plattformar

Meta vill som bekant väldigt, väldigt, väldigt gärna bli TikTok. Men de är inte ensamma. Även Youtube vill väldigt, väldigt, väldigt gärna bli TikTok. Fullt ut. Så nu är det dags för Youtube att kopiera TikTok lite mer i sin TikTok-kopia Shorts: Youtube Shorts kommer nu att vattenmärkas.

Med andra ord för att försvåra delning till andra plattformar (läs: TikTok). Åtminstone utan att Youtube åtminstone ska få lite marknadsföring.

Bäst av allt? Youtubes drag kommer samma dag som Instagram försvårar delning till andra plattformar (läs: TikTok).

YouTube Shorts will start adding watermarks to avert sharing

when creators make a short on YouTube, they won’t be able to download their video and cross-post it to other apps without a YouTube watermark.

TV orsakar värre filterbubblor än sociala medier

En rätt intressant studie: TV orsakar värre filterbubblor än sociala medier.

Vad det handlar om är en grupp forskare som tyckte att filterbubblediskussionerna och studierna av fenomenet, missade att ta med det fortfarande stora och viktiga tv-mediet. Därför valde forskarna att under fyra år titta på hur konsumtionen av nyheter via tv påverkar risken att fastna i en världsbildsmässig filterbubbla jämfört med hur det ser ut på onlinesidan.

Resultatet blev alltså att tv var en större bov än nätet i sammanhanget. Gå in i artikeln nedan för att läsa en lite djupare genomgång av resultatet.

Nu är resultatet i sig betydligt mindre sexigt än vad klickvänliga rubriker kan få till – som att forskarna kommer fram till att de flesta amerikaner i stort har en hyfsat bred nyhetsvärld och inte är helt låsta vid en enda kanal eller därmed åsikt. Men risken att fastna i en filterbubbla är enligt forskarna fortfarande snäppet högre än i sociala medier.

Nu går det förstås inte att rakt av applicera det här på Sverige. En stor skillnad är förstås att amerikanska tv-kanaler – och deras nyheter – har mer uttalade politiska åsikter än här hos oss. Det skulle med andra ord kunna innebär att sociala medier bär på en större filterbubbelrisk än nyheterna i SVT eller TV4.

Men undersökningen är oavsett ändå lite befriande efter de senaste årens sociala medier-bashande, där sociala medier och deras algoritmer har setts som roten till de flesta problem i världen. Åtminstone allt som har med läget i den offentliga debatten. Visst kan det bli lite hönan och ägget – att TV-nyheter har backat in i mer polariserande hörn på grund av att sociala medier har gjort att debattklimatet har hårdnat och blivit mer svartvitt.

Men den kan lika gärna också säga att grundproblemet i sig är betydligt äldre än nätet. Att vi har haft filterbubblor så länge som vi har haft någon form av organiserade samhällen. Kort sagt att det största problemet är…. vi människor.

It’s not just social media: Cable news has bigger effect on polarization

When it comes to echo chambers, TV trumps online.

 

Sök/SEO

Google rullar ut Helpful content-uppdatering för sök

Dags för Google att rulla ut ännu en uppdatering av sin sökalgoritm. En uppdatering som dessutom har fått det både väldigt Google-aktiga och inte alls Google-aktiga namnet ”helpful content update”. Och det är en uppdatering jag verkligen gillar på beskrivningen: den ska ”ta sig an innehåll som primärt verkar ha skapats för att ranka bra i sökmotorer snarare än att hjälpa eller informera människor”.

Så med andra ord ännu ett försök från Google att se till att användarna känner att man får bra sökträffar. Ska jag vara lite krass så är det också ännu ett steg i Googles strävan att, tja, göra algoritmen omöjlig att sökoptimera för. Annat än att skapa bra innehåll.

Så Google vill alltså ta sig an det som fortfarande är en rejäl utmaning för alla rankingalgoritmer – identifiera kvalitet och inte enkla klickfiskande eller engagemangsfiskande hemmahack.

Det kanske mest intressanta i Googles presentation av förändringen är formuleringarna om att Google vill säkerställa att du inte får samma innehåll flera gånger – alltså innehåll som inte tillför några nya perspektiv. Återstår att se exakt vad det här kommer att innebära i praktiken, men det känns lite som Google Assistants kontextskills i sökmotorform. Att Google håller koll på vilket svar du redan har fått på en sökning så att du får mer/annan/förfinad information nästa gång.

Och om jag ska vara lite krass igen: det Google alltså vill med det här är att få oss att… söka oftare.

More content by people, for people in Search

We’re improving Search so you’re less likely to find content made primarily for search engines, and more likely to find helpful, authentic information.

Google Lens flyttar in i Googles vanliga bildsök

Ett litet och väntat men oavsett intressant tillägg i Googles sök: bildsökfunktionen använder nu Google Lens.

Vad innebär det här? Google Lens är Googles smarta bildsökfunktion som gör att det går att peka mobilkameran mot ett objekt och låta Google söka baserat på vad som visas. Att peka på en stol och få upp liknande eller rikta kameran mot ett konstverk och rentav få fram konstnärens namn. Vad som nu händer är att Google har gjort det möjligt att söka med Lens i bildsökfunktionen. Ladda upp en bild och låt Lens söka igenom den direkt.

Google har helt enkelt gjort sin bildsökfunktion lite smartare. Finns i Google-appen för mig, så även på plats här hos oss. Däremot känns det som att den har funnits där ett rätt bra tag – men på datorn saknas den fortfarande för mig. Misstänker att det alltså handlar om datorsöken här – och att vi i Sverige inte har fått det stödet än. Ja, eller om det kanske inte funkar på Macar än?

Google Images on the web now uses Google Lens

After being integrated in Android and Chrome, Google Lens is now the main visual search experience on the desktop Google Images website…

 

Detaljhandel/e-handel

Amazon testar TikTok-flöde

Vem vill vara som TikTok? ALLA vill vara som TikTok! Som Amazon.

Japp. Amazon har känt sig lite utanför TikTok-klubben och tyckt att det de andra verkar ha haft det så kul där. Men nu har Amazon fixat en egen inbjudan! En inbjudan i form av ett internt test av just ett TikTok-flöde – i Amazon-appen.

Inspire, som åtminstone ska vara arbetsnamnet på funktionen, är ungefär vad du tror: ett flöde med bilder och videos på produkter som påminner väldigt mycket om att skrolla TikTok. Komplett med möjlighet att dela produkter med andra.

Så ja. TikTok FTW. Fast ska vi vara krassa så är det nog inte specifikt TikTok som ger Amazon Zuckerberg-ångest och som därmed är anledningen att Amazon nu testar det här. Det är nog mer senaste årens shoppingraket, kinesiska Shein, som Amazon tycker är jobbiga. Åtminstone lite jobbiga.

https://www.wsj.com/articles/amazon-tests-tiktok-like-feed-in-app-11660754386

Pinduoduo kan släppa en shoppingapp i USA nästa månad

Det här kan bli intressant. Uppgifter om att kinesiska Pinduoduo kan släppa en shoppingapp i USA. Kanske redan nästa månad.

Och varför tycker jag då att det här är intressant kanske någon undrar?

Pinduoduo är, lite beroende på hur man räknar, Kinas näst största eller tredje största e-handlare. Med tanke på hur stor den marknaden är så pratar vi om ett jätteföretag. Men likt väldigt många kinesiska, stora företag så har de rätt obefintlig närvaro utanför hemlandet. Pratar vi tech- och internetbolag så finns det en väldigt lite klick kinesiska bolag som har lyckats bli riktigt, riktigt stora framförallt i väst. TikTok-ägaren Bytedance är ett. Mode-e-handlaren Shein ett annat.

Och det är förstås de sistnämndas enastående framgångar utanför Kina som nu lockar Pinduoduo när tillväxten på hemmamarknaden har gått i stå.

Shein har senaste året gått om Amazon som USA:s mest nedladdade shoppingapp och toppar dessutom allt fler nedladdningslistor runt om i världen. Med hypersnabba och hyperlokala kollektioner lockar Shein en väldigt attraktiv målgrupp: de unga. Mer specifikt unga kvinnor. Men det är inte bara själva kläderbjudandet som har gjort Shein så stora, utan även användningen av sociala medier. Ja, eller det sociala överlag – som en integrerad del i verksamheten och kundmötet.

Det är det här som gör Pinduoduos initiativ så intressant.

Pinduoduo lanserades 2015 och såg snabbt en imponerande snabb tillväxt. En viktig faktor var att Pinduoduo, till skillnad från Alibaba och JD. com, riktade in sig på mindre städer i Kina. En annan att de också vände sig till användare med lägre inkomster med olika former av gruppköp för att få ner priserna – ju fler som gick samman, desto billigare.

Och det sistnämnda var den kanske enskilt viktigaste delen i Pinduoduos framgång: e-handel som gjorde gamifiering och sociala element till integrerade delar av shoppingupplevelsen. Shopping som underhållning. Rätt mycket samma sak som det som har gett Shein sina framgångar, alltså.

Nu är Pinduoduo bredare än Shein och därmed mer en konkurrent till Amazon. Och med tanke på hur starkt Amazon är i USA så lär Pinduoduo knappast bli ett jättehot. Åtminstone inte till en början. Den stora frågan är förstås om Pinduoduo kan upprepa Sheins framgångar.

Pinduoduo to Launch Cross-Border E-Commerce App in US Next Month

Pinduoduo, a Chinese agricultural-focused technology platform, is preparing a cross-border e-commerce app, expected to be released initially for the US market in mid-September.

Shopify lanserar influencerfunktionen Collabs

Senaste året har de stora sociala plattformarna rät unisont lanserat sina egna influencermarknadsplatser. Alltså tjänster där influencers som söker samarbeten och företag som söker influencers för sin marknadsföring kan Tinder-matcha. Nu är det dags för ännu en sådan tjänst – fast nu med en annan slags avsändare: e-handelsplattformen Shopify.

Collabs är namnet på Shopifys försök att föra samman influencers och (e-)handlare och jämfört med andra motsvarande tjänster så verkar det finnas en liten twist: det ser ut att vara en enkelriktad gata. Influencers kan hitta lämpliga samarbetsföretag, som ”stämmer överens med deras målgrupp”, men det omvända verkar inte vara aktuellt. Med tanke på att Shopify främst satsar på mindre handlare så lär det vara medvetet: den typen av handlare tänker förmodligen knappt på influencers som möjlig marknadsföringskanal.

Oavsett så är det alltså e-handel som är i fokus genom att Shopify erbjuder verktyg som göra att influencers enkelt kan visa upp samarbetshandlares produkter via sina kanaler. Vid köp för influencern automatiskt del av intäkterna.

Gränsen mellan en influencer och en e-handlare blir allt mer flytande i takt med att influencers allt mer blir såväl mediehus som försäljare. Men vi ser också allt mer av det omvända: att e-handlare satsar mer och mer på sociala funktioner och inslag. Men för Shopify är det också behov av att ännu mer justera sin verksamhet nu när postpandemibaksmällan slagit till fullt ut. Att hitta fler vägar för befintliga kunder att kunna öka sin försäljning är ett viktigt sådant steg – så det är inte särskilt konstigt att Shopify steppar upp sina marknadsföringsfunktioner ännu lite mer.

Shopify Collabs is a new way for creators to earn revenue

With Shopify Collabs, Shopify says creators will be able to easily discover and partner with independent businesses.

 

Strömmade medier

Youtube satsar ännu mer på linjär-tv med ny kanalbutik

Don’t call it a comeback! För linjär kabel-tv alltså. Nu kommer uppgifter om att Youtube ännu mer siktar på att återinföra det gamla hederliga kabel-tv-paketet med en ny kanalshop. Som de ska ha jobbat på i typ 1,5 år vid det här laget.

Ganska precis exakt vad det låter som: ett ställe där man kan välja att köpa på sig de tv-kanaler man vill inom ramen för (typ) ett grundpaket. Kort sagt som gammel-tv har fungerat så länge som det har varit möjligt att köpa på sig kanaler efter önskemål.

Och, ja det är ungefär vad vi vet. Allt baserat på uppgifter som Wall Street Journal har kommit över. Men jag rullar lite med uppgifterna ändå här.

Som artikeln konstaterar så har Youtube redan ett hyfsat fullskaligt kabel-tv-paket, Youtube TV, som funkar precis som vilket kabel-tv-paket som helst. För 65 dollar i månaden får prenumeranter tv-kanaler som från vilken annan kabel-tv-operatör som helst. Den nya tjänsten skulle göra det möjligt att köpa på sig fler – även det som hur det brukar funka med kabel-tv-abonnemang.

Linjär-tv är ju som bekant stendöd, det såg Netflix och de övriga videotjänsterna på nätet till. Däremot verkar vare sig linjär-tv eller linjär-tv-tittarna ha nåtts av memot. Tvärtom tuffar linjär-tv på i rätt god form, trots konkurrensen från allt fler tjänster. Men utbudet av tjänster har också lett till en valfrihetsutmattningsreaktion. Både vad gäller ljud och video så blir det allt mer populärt med tjänster som gör att du inte ens måste välja alls. Istället för att bestämma sig för vilken rekommenderad musik eller serie man ska trycka igång så är det bara att hoppa rätt in i ett flöde av innehåll.

Ni vet. Som… gammel-tv. Eller gammelradio.

Tablåmedia – när du är trött på att välja.

https://www.wsj.com/articles/youtube-advances-plans-for-streaming-video-marketplace-11660341418


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *