Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
IoT – internet of things
Snap lägger ned sin flygande drönarkamera efter bara fyra månader
Så har det blivit dags för kameraföretaget Snap att skrota en av sina kameraprodukter. Den flygande selfiedrönaren Pixy närmare bestämt. Varför? För att ”omprioritera sina resurser”.
Det är åtminstone vad Wall Street Journal rapporterar. Och att Snap tydligen kan fortsätta sälja Pixyn. Åtminstone just nu. Tills lagret är slut, kanske.
Oavsett så låter uppgifterna rätt trovärdiga. Vi kan nog gissa att Snaps gula (och väldigt gulliga) handflatestora flygselfiekamera kanske inte har sålt enorma mängder – utan att vet hur många Snap överhuvudtaget har tillverkat.
Men om uppgifterna stämmer så är det framförallt ännu ett tecken på en väldigt tydlig trend bland de stora techbolagen: en rejäl avsmalning vad gäller satsningar och experimentinitiativ. Allt för att försöka få ordning på intäkterna när framförallt annonsmaskineriet har drabbats av grus.
Med andra ord kan det bli rejält mycket tråkigare för människor som jag. Färre underbart tokknasiga sidoprojekt från techbolagen. Åtminstone ett tag.
Snap reportedly gives up on its selfie drone just four months after its debut
The company will still sell the Pixy for now, according to The Wall Street Journal.
AR/VR
Hugo Boss lanserar ny AR-provningsfunktion
Lite kul: Hugo Boss har släppt en ny AR-prova på-funktion för sin sajt. Möjlighet att skapa sin egen kroppsavatar och sedan se hur ett plagg kommer att sitta. Inklusive i lite olika lägen, som hur en skjorta eller blus ser ut nedstoppad och om man har den hängande. (Dock inte på svenska sajten, så jag får väl vpn:a mig till någon av de landssajter som har funktionen och testa hur bra den fungerar i praktiken.)
Och… det är förstås inte alls särskilt nytt. Egentligen. Vi börjar se allt fler sådana här funktioner – och inte bara för kläder. Förstås mycket för att försöka minska antalet returer, men också omvänt få fler att vilja handla framförallt kläder och skor. En tröja eller ett par skor i en viss storlek måste inte alls betyda att de är lika stora som något annat i samma storlek. Eller sitter på samma sätt.
Vi ser det också på andra ställen, som möjlighet att testa hur möbler kommer att se ut hemma. Allt för att så långt som möjligt emulera den fysiska handelns styrkor.
Och ju mer det här börjar bli vanligt – desto mer kommer vi ha funktionaliteten som en grundförväntan. Vi vill kunna ha ”våra kroppar” lagrade så att vi kan se hur plaggen kommer att se ut. Kanske rentav ha oss själva som förvald modell för alla plagg som visas på en sajt? (Även om… det kan vara lite kontraproduktivt inser jag – de där modellerna som bär plaggen på klädsajter är alltid mycket snyggare och mer vältränade än jag…)
Och vad vi faktiskt pratar om här är… metaverse. Fast inte den metaversedefinition som Mark Zuckerberg fick hela världen att anamma med en enda videosändning utan den som jag tycker känns betydligt mer relevant: gränslandet mellan det fysiska och det digitala.
Med andra ord: att den fysiska världen förbättras med digitala funktioner och ”raster” och omvänt att upplevelsen i digitala miljöer blir allt mer ”verkliga”.
Hugo Boss Is Now Providing a Virtual Reality Try-On Service
Hugo Boss Is Now Providing a Virtual Reality Try-On Service: Users can virtually experiment with layering, tucking in and be able to see the transparency of garments.
Ekonomi och finans
Unity säger nej till Applovins uppköpsbud
Så har spelmotorn Unity (eller åtminstone ledningen på företaget bakom) funderat färdigt på apputvecklingsföretaget Applovins uppköpsbud. Och svaret blev som jag gissade när jag skrev om budet: tack men nej tack.
För ett par veckor sedan så gick Unity ut med att de skulle köpa/gå samman (lite oklart vilken konstruktion de har bestämt sig för) med Ironsource, ett företag som arbetar med lösningar som ska hjälpa apputvecklare att tjäna pengar på sina appar. Några dagar senare dök ännu en intressant upp när Ironsource-konkurrenten Applovin la ett bud på att köpa just Unity. För mer pengar än vad Applovin själva är värda på börsen.
Ett villkor i budet var, inte särskilt förvånande, att Unity skulle bryta samgåendet med Ironsource. Så ett bekvämt sätt för Applovin att få in en av världens största spelmotorer under sitt paraply samtidigt som man drog undan mattan för en konkurrent. Typ.
Däremot kände jag att Applovins bud var rätt snålt tilltaget, så jag är inte förvånad att det blev tummen ned. Unity känner med andra ord att det finns betydligt större värde i att fortsätta som fristående bolag, vilket jag också tror.
Den stora frågan är däremot vad Applovin nu kommer att göra. Om Applovin bara gjorde en Musk för att stöka till förhandlingar för en konkurrent – och alltså inte på riktigt trodde att budet skulle accepteras – eller om de känner att de måste stärka upp sitt erbjudande framåt.
Unity rejects AppLovin’s takeover bid, to stick with ironSource buyout
Gaming software maker Unity Software Inc on Monday rejected AppLovin Corp’s $17.54 billion takeover offer and said it would go ahead with its planned purchase of ironSource .
Tencent rapporterar minskade intäkter för första gången någonsin
När Meta kvartalsrapporterade för några veckor sedan visade företaget upp sin första omsättningsminskning någonsin (åtminstone som börsnoterat företag – men förmodligen någonsinnågonsin). Idag var det dags för kinesiska Tencent, som bland annat äger Kinas största sociala plattform WeChat, att som väntat komma med samma besked. Detta efter en ökningsstreak som har varat i sex år längre än Facebooks/Metas.
Så världens största sociala plattform och Kinas största motsvarighet har alltså båda sprungit in i väggen samtidigt. Trots allt kanske lite väntat. Same same.
Men faktum är att de båda jättarna trots allt har haft rätt olika förutsättningar och senaste åren olika utmaningar. Tencent må kanske vara mest kända för WeChat, men är också världens största spelföretag och drar in mest pengar från olika innehållstjänster som spel, musik och video. Tencents kvartalsrapport och besked kommer dessutom som av en händelse samma dag som Apple meddelat att det kommer att bli aktuellt med uppsägningar på grund av det ekonomiska läget i världen just nu. De höll ut längst bland de största techbolagen, men nu har verkligheten alltså tagit ett bett även i Apple.
Och visst pratar vi om ett extremt läge och/eller en perfekt storm just nu. Inflation, krig, komponentbrist, pandemibaksmälla, helt förändrad spelplan för annonsering och rätt långgående regleringar av de stora onlineplattformarna. Men jag tror att det också är ett tecken på något större. Ett mer långtgående skifte.
Jag har flera gånger skrivit att det egentligen först nu – under 2020-talet – som internet efter sisådär på riktigt börjar hitta sin egen form. Sluta att bara vara nittionhundratalsföreteelser upplagda på nätverksaservrar. Det i sin tur gör att även affärsmodellerna och förutsättningarna nu slår in på samma stig.
Vi är alltså mitt inne i ett stort paradigmskifte som vi kommer att kunna överblicka först om något årtionde. Eller två. Ett paradigmskifte som just nu skyms av de många kriser som världen just nu går igenom parallellt.
No Title
No Description
Övrigt
Apple kan trycka in fler annonser i sina tjänster
Vad vill vi ha?
MER ANNONSER!
När vill vi ha det?
NU!
Det verkar åtminstone vara vad Apple har hört. Kanske kan tyckas lite förvånande med tanke på att svaret brukar bli precis tvärtom om man frågar användare. Nästan så att man kan tro att Apple bara har bestämt sig för att användarna har sagt något de inte alls har sagt…
Skämt åsido. Det handlar om uppgifter från den vanligen välinsatta Apple-analytikern Mark Gurman som påstår att Apple har börjat med interna tester av annonser i Apples karttjänst. Ni vet, precis som i Google Maps. Dessutom vidare spekulationer om att de kan innebära att annonser kan leta sig in på fler ställen.
Som artikeln konstaterar så har Apple förstås redan annonsytor i några tjänster, som i nyhetsappen och aktieappen. Och framförallt i Appstore – där Apple la till fler annonsytor bara senaste veckorna. Överlag lär Apple redan vara en av de riktigt tunga annonsspelarna sett till intäkter – även om avståndet upp till de verkliga giganterna fortfarande är rätt stort.
Och någonstans så har ju Apple aldrig sagt att annonser är bad mmmkay? Det Apple har positionerat sig mot är annonser son spårar användare kors och tvärs på nätet utan att användarna själva har koll på hur datan som samlas in används. Det Apple göra annorlunda än Meta och Google är annonser som respekterar användarnas integritet. Ja, åtminstone enligt Apple.
Men för de flesta användare så lär ”annonser” och ”spårning” vara rätt mycket samma sak numer. Att annonser i sig ses som något dåligt, en bild som inte minst just Apple har bidragit till. Och oavsett det så finns det en annan lite utmanande del för Apple: hur annonser i något man har betalat för uppfattas. Användare har betalt för sina iPhones, Macar och annat och då är det inte helt okomplicerat att de inbyggda tjänsterna helt plötsligt börjar visa annonser – hur tydligt märkta annonserna än må vara.
Apple plans to put more ads on your iPhone, report claims | Digital Trends
Apple will reportedly put ads in more of the apps that come pre-installed on the iPhone, with Apple Maps, for example, expected to feature the new slots.
Apple och Facebook ska ha diskuterat att dela intäkter kring annonsering och prenumerationer
Ha. Ska Apple ha del av kakan när någon betalar för att boosta inlägg i Facebook? Jamen det är ju självklart. Tycker Apple.
Åtminstone enligt Wall Street Journal-rapport som har grävt lite i historien och kommit fram att Apple kom med precis det här kravet. En boostning är ett köp inuti en app och då ska Apple ha sina 30 procent av kakan.
Och det låter precis så totalt orimligt knasigt att det känns helt och fullt sant och rimligt.
Inte minst som att de två företagen även ska ha diskuterat en annonsfri betalversion av Facebook (tjänsten, alltså). Även det något som gick i stöpet.
Och sammantaget hade det här kunnat avstyra det hyfsat bittra (eller åtminstone gnälliga) annonssprårningsdatakriget mellan de båda företagen. Det är åtminstone vinkeln i artikel: Apple drämde till med alla sina spårningsbegränsningar för att jävlas med Facebook eftersom Apple var sura för att de inte fick ta del av en större del av Facebooks intäkter.
Något som, tja, inte låter helt orimligt det heller…
Apple har genom åren visat att de inte är främmande för att göra exklusiva avsteg från de regelverk som ska gälla alla apputvecklare om Apple kan få ut något av det. Som att dra in mer pengar eller säkerställa att företag inte lämnar Apples intäktsekosystem (som Netflix gjorde när de stängde funktionen att prenumera via iOS-appen).
Samtidigt så tror jag att Apple hade hamnat där vi är idag oavsett. Apple har helt enkelt för mycket att vinna på att lyfta fram sig själva som de goda i sammanhanget, med Google och framförallt Meta som den mörka sidan. Men visst. Hade Facebook varit villiga att spela lite mer boll så hade hade det nog inte varit omöjligt att Apple hade gett Facebook lite egna perks som gjort att de hade kunna undvika åtminstone lite av spårningsstoppandet.
Apple asked for a cut of Facebook’s ad sales years before it stifled Facebook’s ad sales
Apple and Meta at one point were discussing a potential arrangement that would let Apple take a cut of Facebook’s ad revenue, according to The Wall Street Journal.
Amazon inleder samarbete med psykologföretaget Ginger
Har du alltid velat kunna shoppa och besöka en psykolog på samma gång? Grattis! Nu erbjuder Amazon precis det. Ett nytt samarbete med psykologföretaget Ginger (eller ”mental hälsa-företaget” – så terapibolag kanske? Dålig koll på exakta definitionerna här).
Nu är det kanske inte direkt så att du kan klicka hem ditt eget terapisamtal vanliga shoppingvägen hos Amazon. Det handlar om att Gingers tjänster nu erbjuds som del i Amazons Care-program. Amazons egen Kry-tjänst, om man så vill. Som också erbjuder möjlighet till fysiska möten.
Det visar oavsett att Amazon fortsätter satsa stort på just hälsovård som del av sitt erbjudande. Precis som flera av de andra stora techbolagen. Vård är helt enkelt alltför lukrativt för att techjättarna ska kunna hålla fingrarna borta ur den syltburken.
Amazon is getting into mental health care with a Ginger partnership
Amazon Care is adding behavioral health services to its platform of offerings and is partnering with digital mental health company Ginger. It’s another expansion into health for Amazon.
Kina publicerar rekommendationsalgoritmer från några av landets största plattformar
I EU håller vi som bekant som bäst på att reglera de stora (främst amerikanska) techbolagen med ett antal stora, kommande lagpaket. Kina har senaste åren varit ute på ungefär samma resa, men där valt en betydligt mer raka-rör-strategi än EU. Läs: Kinas regim har bestämt och techbolagen har sedan fått ett regleringserbjudande som de inte kan tacka nej till. Bokstavligen. Här kommer en intressant sak som del i den regleringen: Kina har lagt upp en lista med 30 algoritmer från några av landets största onlineplattformar.
Vad det handlar om är en lag som ställer två krav på de techbolag som berörs: dels att användare ska ha möjlighet att tacka ned till algoritmpersonaliserade rekommendationer och dels att bolagen ska lämna ut information om sina rekommendationsalgoritmer till myndigheterna. Totalt 30 företag, som e-handlaren Alibaba, WeChat-ägaren Tencent och TikTok-ägaren Bytedance, ska ha gjort det sistnämnda, vilket i sin tur har gjort att den ansvariga myndigheten nu har lagt ut listan över de algoritmer som bolagen har delat.
Företagen ska dessutom ha inkommit med information om vad algoritmerna faktiskt gör, som att syftet är att rekommendera produkter eller beräkna leveranstider. Nu ska jag inte säga att jag har plåtkoll på vad det faktiskt är som har publicerats (eftersom min kinesiska är lite… icke-existerande), så jag antar att det som har publicerats av myndigheten är av mer övergripande karaktär så att användare ska få lite koll på vad de kan tacka nej till.
Men även en listning på den nivån är förstås en intressant inblick i en tjänsts verksamhet. Därför skulle det vara också vara synnerligen intressant om liknande lagstiftning i EU eller i USA skulle bli verklighet. Hur många rekommendationsalgoritmer har techplattformarna snurrande?
China regulator says Alibaba, Tencent have submitted app algorithm details
China’s top internet watchdog said on Friday tech giants such as Tencent Holdings and Alibaba Group have submitted details of algorithms used in some of their products, complying with a drive by authorities to tighten oversight of platform algorithms.