Kategorier
Sociala medier Spaningar

Digitala spaningar vecka 34 2022

Instagram testar en BeReal-kopia.Instagram gör det möjligt att dela inlägg, Reels och platser som QR-koder. TikTok testar nytt Nearby-flöde. LinkedIn gör det möjligt att nåla fast kommentarer. Twitter lägger till podcasts.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Veckans artiklar

Don’t call it a comeback! (men linjär-tv är jättehett igen)

https://www.ehandel.se/forum/vem-vill-betala-2-miljarder-for-ingenting-ratt-svar-nikes-kunder/

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Instagram testar en BeReal-kopia

Jajamensan. Håller Instagram på att testa sin egen BeReal-kopia? Klart Instagram håller på att testa sin egen BeReal-kopia.

Kodgrävande har avslöjat den nya funktionen Candid Challenges som Instagram sedan har bekräftat att de testar internt. En funktion som skickar ut notiser vid olika tillfällen som uppmanar användare att nununu ta en inte-Instagram-perfekt bild av sin vardag just då. Dessutom med möjlighet att använda båda kamerorna samtidigt för kombinerad selfie/vardagsbild.

Så alltså ganska exakt samma funktionalitet som den just nu väldigt hypade franska appen BeReal.

Den här gången verkar Meta däremot ha skippat steget med att släppa en fristående app för att sedan lägga ner den och bygga in funktionen i någon av huvudapparna. Candid Challenges är alltså del av Instagram och bilderna delas som stories.

BeReal är just nu appen som används av precis alla och några till. Ja, det är lite den uppfattningen man lätt kan få om man hänger i fel/socialnördiga kretsar. Men i det stora hela är BeReal fortfarande en rätt lite blipp på den stora social-radarn. Runt 8 miljoner aktiva användare och 20 miljoner nedladdningar enligt uppskattningar jag har sett. Kort sagt väldigt mycket i nivå med 2021 års jättehype Clubhouse.

Men både BeReal och Clubhouse visar att Meta blir allt mer nervösa när det kommer nya kommer-absolut-förmodligen-kanske-inte-bli-Facebook-stora tjänster som tilltalar kidsen. De ”inspireras” att ta fram egna varianter allt snabbare efter det att en tjänst har börjat bli buzzig. Om man vill vara lite elak: för att kompensera att de var sena på TikTok-bollen.

(Och på tal om det: hur snart kommer vi att få se en BeReels från Instagram?)

Instagram's next feature might be a copy of BeReal

Instagram appears to be testing a new feature called Candid Challenges, which bears a striking resemblance to BeReal, a photo sharing app popular among Gen Z.

Instagram gör det möjligt att dela inlägg, Reels och platser som QR-koder

Ny QR-kodsfunktionalitet i Instagram: stöd för att dela inlägg och Reels som QR-koder. Kort sagt möjlighet att skapa QR-koder som kan länka till enskilda inlägg och reels.

Men det kanske mest intressanta är att det även blir möjligt att ta fram QR-koder som länkar till enskilda platser i Instagrams egen kartfunktion. Enligt Instagram handlar det om att man här kan länka till intressanta och sevärda platser. Typ turistmål.

Men det som det säkerligen mest kommer att användas till - och det som också Instagram säkerligen ser framför sig som den största potentialen - är att använda kartfunktionen och plats-QR-koderna till att hänvisa till lokala näringsidkare. Butiker, restauranger, kaféer.

Kort sagt att Instagram fortsätter att skala upp sina ambitioner att på allvar ta sig an en av Googles starkaste grenar: det lokala. Inte minst när det gäller annonsering.

https://techcrunch.com/2022/08/25/instagram-is-now-allowing-users-to-share-posts-reels-and-locations-through-qr-codes/

WhatsApp testar gruppdiskussionsfunktionen Communities

Så har det blivit dags för WhatsApp att på riktigt börja testa en funktion som presenterades i våras: Communities. Ungefär vad det låter som - en gruppdiskussionsfunktion.

Nu går det förstås att köra gruppchattar via WhatsApp redan, men tanken här är större grupper och - kanske framförallt - ännu mer kopplat till ämnen och områden snarare än människor i nätverket. En konkurrent till såväl Telegram som Discord (ja, och förstås även Facebooks grupper på sätt och vis).

En stor skillnad mot vanliga WhatsApp-chattar är att det verkar som att huvudtråden mer är till för admins. Möjlighet att skicka ut information till alla medlemmar, typ. Tanken är istället att själva diskussionerna ska ske i ”underchattar”. Så typ… subreddits.

WhatsApp confirms some users can access WhatsApp Communities

Some WhatsApp beta testers were newly reporting they had gained the ability to create a community in the app.

Undersökning: Reels är den innehållstyp som funkar bäst i Instagram

Ni vet protesterna mot TikTokifieringen av Instagram? Att folk vill att Instagram ska vara som Instagram alltid har varit och sluta styra tjänsten mot video? Om vi bortser från att det är samma det-var-bättre-förr-inställning som är populär även på LinkedIn så verkar det som att inte alla instagrammare har nåtts av memot. En ny undersökning av HypeAuditor har kommit fram till att Reels rockar. Rejält.

Efter att ha gått igenom 77,6 miljoner inlägg på Instagram (vanliga inlägg, reels, stories och längre videos) så visar det sig att Reels stod för 22,1 % av inläggen, men 35,4 % av gilla-markeringarna och 33,8 % av visningarna. Vanliga bildinlägg stod för 42,2 % av innehållet, alltså nästan dubbelt så mycket som Reels, men bara 26,4 % av gillandet och 29,9 % av visningarna.

Kort sagt så är det Reels som gäller om du vill få engagemang på Insta.

Så there.

Ooooch. Nu kanske det kan vara läge för en och annan brasklapp. Som att Insta pushar och rekommenderar Reels-innehåll så fort de kan - och inte nödvändigtvis från vänner. Förmodligen precis tvärtom. Kort sagt: proffs-engagemangsinnehåll som underhållningsvärdesmässigt sopar banan med det tråkiga bildinnehåll som ens vänner lägger ut. Och det lär ju inte göra Instagrampuristerna mindre missnöjda.

Men det är samtidigt ännu ett bevis på att Reels funkar allt bättre för Instagram. Och Facebook. Två av plattformarna som oroar sig väldigt mycket över TikToks framfart. Men det är inte för inte som det har börjat komma tecken på att TikTok nu börjar oroa sig över Reels.

För är det något som Meta har svart bälte i är det att kopiera andras framgångsrecept - och sedan köra om plattformarna som de kopierade.

https://www.tubefilter.com/2022/08/25/reels-are-instagrams-most-liked-type-of-content/

TikTok

TikTok testar nytt Nearby-flöde

Jag har några gånger senaste tiden skrivit om de sociala mediernas allt större ambitioner inom (webb)sök i allmänhet och TikToks i synnerhet. Att man alltså, tja, tiktokar eller instagrammar istället för att googla när man vill ha svar på en fråga eller hitta något (ja, verben i sig är ju lite… upptagna, men ni fattar). Här kommer ännu ett tecken: TikTok testar ett Nearby-flöde.

Och det är ganska precis vad det låter som. Ett flöde i TikTok som visar lokalt innehåll.

Kanske inte så mycket mer att säga än så kan tyckas. TikTok vill visa oss innehåll från lokala innehållsskapare. Anledning? Ja, en lär vara att lokalt överlag rockar och en annan att helt enkelt göra det enklare för fler innehållsskapare att nå igenom bruset. Celebrity by lokal närhet. Båda dess gör att TikTok kan bearbeta den lokala annonsmarknaden ännu mer.

Och det sistnämnda för oss över till vad jag utgår från är en ett annat tungt vägande skäl på lite längre sikt: just sök. Ta upp konkurrensen med Google på det som länge har varit Googles paradgren: det lokala. Närliggande butiker, restauranger, evenemang och sevärdheter.

Kort sagt kunna ge svar på frågor som handlar om närområdet så att ännu fler ska vilja tiktoka sig till svar på frågor. Och kanske ännu viktigare: inspirera även när man INTE ens vet vad man söker efter. Bara att man vill ha… något (lämpligt matställe, kul konsert) för att göra en halvtråkig kväll lite roligare.

Så kort sagt det som Google själva som bäst håller på att vrida om alltmer mot.

TikTok is testing new 'Nearby' feed to display local content

The short-form video app's Nearby feed isn't the only new feed it's testing. TikTok is testing a dedicated "Shop" feed that lets users browse/purchase products

Amazon sponsrar TikToks bokklubb

Men det kändes väl som ett givet samarbete? Amazon har nu börjat sponsra TikToks bokklubb.

För något år sedan eller så så läste jag för första gången om bokhandlare och förlag som konstaterade att bokläsandet och försäljningen såg lite av ett upptick, inte minst i yngre målgrupper. Och bokbranschen konstaterade att TikTok specifikt stod för en rätt stor del av det tack vare plattformens #BookTook. Alltså tiktoks där tiktokare tipsade om böcker.

Det i sin tur ledde till att TikTok tidigare i somras startade sin egen formella bokklubb: TikTok Book Club. Ungefär som de gamla hederliga bokklubbarna förra århundradet, där man varje månad fick hem en bok att läsa (om man inte tackade nej, vilket man ofta glömde bort att göra). Månadens bok, alltså.

Det är precis det här upplägget som gäller för TikToks bokklubb - även om det inte kommer att skickas hem några fysiska böcker. Varje månad presenteras en bok som alla uppmanas att läsa och, förstås, sedan tiktoka sina upplevelser och tankar. TikToks motsvarighet till bokläsarcirklar.

Och det tyckte alltså en-gång-i-tiden-en-bokhandlare-Amazon vore lämpligt att sponsra. Med tanke på hur mycket böcker, fysiska och digitala, som säljs hos Amazon fortfarande så är det inte särskilt konstigt. Det är heller inte konstigt att även Amazon vill vara med och leka på TikTok. Med sina unga målgrupp.

Vi kan nog dessutom tänka oss att det här kommer att bli ännu en annonsprodukt för TikTok: formell produktifiering av populära ämnen eller fenomen på TikTok följt av försäljning av sponsorskap. Produktutveckling by användarna, alltså.

TikTok's Book Club is now (unsurprisingly) Amazon-sponsored

Amazon is now sponsoring the TikTok Book Club. The company has been recruiting influencers and TikTokkers increasingly.

LinkedIn

LinkedIn gör det möjligt att nåla fast kommentarer

LinkedIn släpper ännu en revolutionerande funktion som inte alls funnits jättelänge hos en massa andra sociala plattformar: möjlighet att nåla fast en kommentar överst under ett inlägg.

Så en liten, men ändå potentiellt användbar funktion. Handlar förstås som mycket annat på LinkedIn just nu om att arbeta upp sig som innehållsplattform genom att ge innehållsskapare verktyg för att maximera synlighet. (Lite osäkert om det är ett test eller bredare utrullning. Jag har oavsett inte funktionen än. Men jag är inte bitter.)

När det gäller möjlighet att nåla fast kommentarer så gissar jag att LinkedIn kommer att motivera funktionen med att inläggsskapare på så sätt kan nåla fast ”insiktsfulla kommentarer” som ”tillför intressanta perspektiv till diskussionen”. Men ska jag vara lite krass så tror jag att funktionen framförallt kommer att användas på två sätt:

  1. Lägga in en länk i en fastnålad kommentar (och därmed en gång för alla göra ”link in comment” till en grej på LinkedIn, och
  2. Nåla fast inlägg från den största LinkedIn-kändisen som har kommenterat, oavsett vad kommentaren innehåller (en potential som kommer att göra att ping-hysterin kommer att bli ännu värre - med förhoppningen att man ska få in någon tungviktare i kommentarstråden så att man sedan kan visa upp det för andra)

Kort sagt: LinkedIn har fått ett nytt agn för engagemangsfiskandet.

LinkedIn Rolls Out Option to Pin Comments in Reply Chains

A new way to encourage engagement with your LinkedIn updates.

LinkedIn förbättrar sökfunktionen

Funktionsuppdatering från LinkedIn - fast den här gången mest under huven. LinkedIn har uppdaterat sin sökfunktion. Och… det är rätt tekniskt. Även den lite mer populärvetenskapliga versionen. För den som vill få inblick i det senare rekommenderas den länkade artikeln (och sedan gå vidare till LinkedIn själva för ingenjörsversionen om man går igång på det).

Men tanken är oavsett att LinkedIns sök ska bli bättre på att ta fram relevanta sökresultat baserat på ett antal parametrar: relevans, inläggets kvalitet, personalisering (utifrån all data som LinkedIn har om den som söker, antar jag), användarintention, engagemang och ”färskhet” (hur nytt ett inlägg är).

Två spontana tankar direkt är att LinkedIn förhoppningsvis inte lägger tokmycket vikt på engagemangsparametern och att att det blir väldigt intressant att se hur väl LinkedIn kan avgöra ”kvalitet”. Det är ju ett inte helt… objektivt värde.

Men oavsett. Om jag börjar tankespinna lite kring anledningen så lär det mycket handla om LinkedIns ambition att bli en innehållsplattform på riktigt. Att kunna hitta bra och relevant innehåll bortom det som LinkedIn slumpar fram i vanliga flödet. Vi har senaste året sett hur LinkedIn allt mer tar fram funktioner som ska göra det möjligt att verkligen hitta det innehåll man är intresserad av - i eller utanför det egna nätverket.

Sökförbättringen handlar mycket om att förbättra förutsättningarna för det sistnämnda. Eller rättare sagt: göra sökfunktionen ännu mer nätverksagnostisk. Att hitta det mest relevanta innehållet oavsett avsändare - vilket i sin tur visar att även LinkedIn, som alla andra stora plattformar just nu, allt mer ställer om från nätverksgrafen till intressegrafen som primär funktion för tjänsten.

LinkedIn Improves Search Results For Posts

LinkedIn is overhauling its search architecture for posts, which will lead to faster and more relevant results.

LinkedIn-AI-inläggsskrivartjänsten Viral Post Generator köps upp

Ha! Briljant. 15 augusti lanserade Tom Orbach Viral Post Generator - en AI-algoritm som kan skriva mer eller mindre smärtsamt cringeiga LinkedIn-inlägg åt dig. (Chansen är rätt god att du har sett folk dela innehåll från den på LinkedIn eller Twitter). Ett skojsigt humorhobbyprojekt, alltså. Fram till nu.

För efter en vecka så köptes Viral Post Generator upp. Av Taplio. En marknadsföringsbyrå som specialiserar sig på… LinkedIn-innehåll. Because det går inte att vara satiriker längre.

Jag var förstås tvungen att skriva ett inlägg om uppköpet. Och JÄKLAR vilken snurr det blev på engagemanget!

Twitter

Twitter lägger till podcasts

Vad kan vi inte få för mycket av just nu? Precis. Poddar. Ja, eller det är åtminstone vad ungefär platformar springer på just nu. Senast ut: Twitter.

Nu har det förstås gått fint att dela podcasts på Twitter tidigare. Vad som händer nu är att Twitter formellt gör poddar till en integrerad del av Spaces-avdelningen. Den uppgraderas nu alltså till en bredare ljudsektion i appen.

Twitter hoppar dessutom på rekommendationståget och gör Spaces-förslagen mer personaliserade. Twitter förpackar dessutom Spaces-avdelningen enligt bekant Twitter-manér: Spaces kommer att samlas under aktuella teman - eller ”stationer” som Twitter valt att kalla ljudvarianten av temaindelningen.

Inte helt säker, men det verkar som att det kommer finnas lite vattentäta skott mellan Spaces och poddar här, men jag misstänker att Twitter kommer att väva ihop de olika ljudformaten ännu tajtare under olika temaparaplyn.

Twitter officially adds podcasts to its platform

Twitter announced it's integrating podcasts into its platform as part of its newly designed Spaces tab.

Twitter testar dekal för konton med verifierade telefonnummer

Ännu ett försök från Twitter att få lite ordning på stämningen på sin plattform - och förstås försöka minska spridningen av fejkinfo: en dekal för profiler som har verifierat sitt telefonnummer.

Och ja, vi kan väl anta att det finns någon form av Musk-bot-aspekt här också. Att även göra det enklare för twittrare att se vilka konton som faktiskt har mänskliga avsändare eller inte. Eller, well, åtminstone som sagt vilka konton som har verifierat sitt telefonnummer. Vilket säkert också går att få en bot att göra…

Twitter is testing a phone number verification badge

Twitter is not the first platform to try self-verification. Dating apps like Bumble and Tinder have had photo-based voluntary verification processes.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *