Kategorier
Allmänt digitalt AR/VR Ekonomi och finans IoT - internet of things Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 34 2022 – del 3

Twitch öppnar för strömning till andra plattformar. Youtube öppnar en egen Explore-avdelning för poddar. T-Mobile börjar samarbeta med SpaceX kring mobilnät. Amazon lägger ned Amazon Care.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Strömmade medier

Twitch öppnar för strömning till andra plattformar

Twitch öppnar upp. Åtminstone för för partnerprogram: de som ingår i programmet är inte längre bundna till att bara använda Twitch för sitt strömmande. Nu får de även sända via konkurrerande tjänster som Youtube och Facebook Live.

Tidigare i år lämnade paret Obama Spotify, den plattform som deras produktionsbolag hade haft ett exklusivt avtal med. Nu vet vi inte exakt varför – har inte sett särskilt mycket om hur det gick med lyssnandet för poddarna de skapade för Spotify exempelvis – men en anledning sades vara att Barack och Michelle ville vara fria att distribuera sitt innehåll på fler plattformar.

Det är lite i Obama-ljuset som vi nog kan se Twitchs förändrade vilkor. Inte Obama-exemplet i sig, men väl att folk blir mindre sugna på att låsa sig till en enda plattform.

Till syvende och sist lär mycket handla om pengar. Någon får en hög pengar för att att, på fotbollsmanér, ”köpas över” till en plattform. Problemet med det är att någon annan kan komma med en större hög pengar och så tappar den första plattformen en profil.

Twitch var länge platsen med stort P för all spelvideoströmmande. Med några undantag så var det Twitch som de flesta använde. Men i takt med att att allt fler, framförallt Meta och Youtube, har kapat åt sig allt större marknadsandelar inom den här typen av strömmande – samtidigt som Twitch har haft svårt att bredda sig till andra former av innehåll i sändningarna – så har konkurrensen blivit allt hårdare.

Det handlar kort sagt om att Twitch är så illa tvungna. Det börjar bli för dyrt att överbuda alla andra och i vissa fall räcker inte ens det. En inlåsningsklausul är ett allt större sänke. 

Med det sagt så finns det en lite… halvmärklig regel kvar i Twitchs partnerprogram: de som är del av det får fortfarande inte sända till andra plattformar samtidigt som Twitch. Ett sätt att kunna ha kvar någon form av exklusivitet för Twitch, men det innebär ju samtidigt att… den som sänder då väljer att inte alls sända till Twitch för ett antal sändningar. Återstår alltså kort sagt att se hur smart det är att ha kvar det kravet.

Twitch now lets partners stream on rival platforms like YouTube and Facebook

Twitch is lifting its exclusivity agreement that prevented its partners from streaming on other services, the company said in an email to partners on Tuesday. Starting today, partners can now stream on YouTube, Facebook Live and more, just not while streaming on Twitch at the same time.

Youtube öppnar en egen Explore-avdelning för poddar

Youtube är en av tjänsterna som har upptäckt att poddar är något de vill hålla på med. Nu kommer nästa steg: en Explore-avdelning för just podcasts.

Och det är… ungefär så mycket som vi vet. Det verkar handla om en semi-officiell historia/test som än så länge bara finns tillgänglig för en lite andel användare. Dessutom är utbudet vad det verkar inte jättestort. Än.

Men det är förstås ett tecken på att större ambitioner väntar i kulisserna. Med tanke på att poddare redan till stor del använder Youtube som sitt go to-ställe för sina videopodcasts så är det inte särskilt konstigt att Youtube vill skala upp även ljudbiten. Ett område där Youtube (eller Google överlag) inte alls har kommit lika långt.

Ironiskt nog lite samma sak som på musiksidan: musiklyssnade på Youtube är redan jättestort – att man alltså lyssnar på musikvideos, typ – men Youtube Music flyger inte alls lika bra. Youtubes renodlade Spotify-konkurrent, alltså.

Återstår att se exakt vilken form Youtubes poddambitioner kommer kommer att få.

YouTube launches a dedicated podcasts homepage for US users

Earlier this year, reports emerged that YouTube would soon add a dedicated podcasts homepage – a signal the company was getting more serious about its investments in podcasts and the potential ad revenue they could deliver. Today, YouTube confirmed to TechCrunch the new podcasts destination is now live for U.S.

Youtube lägger till bättre statistik – och sökningar bara på Shorts-videos

Youtube ger sina innehållskapare lite fler insikter. Mer specifikt handlar det om att Youtube nu gör det möjligt för kanalägare att se vilka videos som tittarna har tittat mest på senaste sju dagarna. Och då inte bara videos skapade av kanalen, utan överlag. Ett sätt att tipsa innehållsskapare på Youtube om vilket innehåll som just nu funkar bäst för den egna publiken.

Dessutom lägger Youtube till nya filtreringsalternativ för sökningar. Med tanke på att vi pratar om världens största sökföretag i bakgrunden så känns det här kanske inte särskilt… anmärkningsvärt. Men det som nu går att söka på är innehållstyp. Eller rättare: söka på innehåll inom en viss innehållstyp. Som att söka på innehåll bland Shorts-videos – Youtubes TikTok-kopia.

För att det sistnämnda kommer nu känns inte alls som en slump. Youtube pushar sina Shorts väldigt hårt just nu och då är det rätt givet att de också vill att Shorts-användare ska kunna söka How to-videos i kortformat, på samma sätt som folk har sökt efter det bland Youtubes vanliga videos sedan tidernas begynnelse. Åtminstone Youtubes.

YouTube expands channel insights for creators

YouTube just made it easier for creators to learn more from their channel insights by adding access to Other Videos Your Audience Watched data. As the title suggests, the feature provides insights into the viewing habits of audiences by showing listings of the videos they watched over a 7-day period.

Amazon uppges vara nära att köpa Electronic Arts

Rätt jättestort om det skulle visa sig vara sant: uppgifter om att Amazon är nära att köpa dataspelstillverkaren Electronic Arts, som står bakom succéspelserier som The Sims, FIFA, Apex Legends och Battlefield.

Och, ja, det är ungefär vad vi vet. Because rykten. Plus att ett officiellt besked kan komma redan senare idag. Ja. Om det stämmer. (Och någon dag senare har ännu inget officiellt besked kommit, även om lika obekräftade uppgifter säger att Amazon inte kommer att köpa.)

Men ett EA-köp i sig är mest väldigt väntat. EA har rätt öppet försökt sälja sig själv ett tag nu. Amazon känns som en rimlig ny hemmahamn med tanke på att Amazon vill skala upp sina spelambitioner – samtidigt som de tidigare i år skalade ned sin interna spelstudio.

Uppköp > bygga upp själv. Typ.

Återstår att se hur mycket sanning som ligger i ryktet. Och om det är sant: hur konkurrensmyndigheter ställer sig till en sån affär.

Reports refute rumors of Amazon buying Electronic Arts

Editor’s note (10:37 a.m. ET): Earlier today, GLHF – a gaming/e-sports outlet and content partner of For The Win – ran a version of this story on our website that violated our editorial standards regarding the use of unnamed and unvetted sources. We have updated this story to remove all mention of those sources.

 

IoT – internet of things

T-Mobile börjar samarbeta med SpaceX kring mobilnät

Ända sedan Elon Musks SpaceX rullade ut sin rymdinternettjänst Starlink så har det handlat om att tillhandahålla en helt ny uppkopplingstjänst, främst tänkt för delar av planeten där vanliga mobilmaster inte är särskilt vanliga. Visst kan man tänka att de flesta som har hoppat på Starlink så här långt framförallt är techgeekar som förmodligen bor där det finns bra täckning, men nu kommer ett nytt samarbete för SpaceX som kan göra Starlink mer intressant för glesbygden (åtminstone i USA): ett samarbete med teleoperatören T-Mobile.

Tanken är att T-Mobile ska kunna använda Starlink-satelliter för att tja, döda döda zoner. Se till att få ut internettillgång på ställen där det idag helt saknas.

Det är en rätt stor omsvängning för SpaceX. Hela poängen med Starlink är att det har varit ett frikopplat abonnemang som inte har varit knutet till någon av de etablerade operatörerna. SpaceX har varit både teknikleverantör och haft kundkontakten. Men vad som händer nu är att SpaceX blir infrastrukturlevernatör till en befintlig stor operatör. Typ en whitelabelversion av Starlink.

Exakt hur samarbetet kommer se ut och fungera i praktiken återstår att se, inklusive vad tillägget kommer att kosta, men det är oavsett ett rätt stort steg mot att få ut Starlink till en bredare massa.

Återstår också att se hur SpaceX kommer hantera den nya dubbla rollen som både leverantör till och konkurrent med T-Mobile.

SpaceX and T-Mobile team up to use Starlink satellites to ’end mobile dead zones’

SpaceX founder Elon Musk and T-Mobile CEO Mike Sievert said that their companies are working to ”end mobile dead zones,” and will launch a new mobile service enabled by Starlink second-generation satellites and T-Mobile bandwidth. Starlink is comprised of a network of satellites that SpaceX has launched into low Earth orbit, and designed to deliver high-speed internet in remote locations across the globe.

 

AR/VR

Meta släpper nytt VR-headset i oktober

Ända sedan Metas kvartalsrapport i slutet av förra året – över årets kvartalsrapporter – så har det visat sig att Meta möter allt mer motvind i takt med att den perfekta globala problemstorm som just nu drabbar världen biter allt hårdare. För Meta har det här i synnerhet märks i vikande omsättning för annonsverksamheten. En följd av det har blivit att Meta – som de flesta bolag just nu – ser över kostnadskostymen, något som i sin tur har lett till att Metas VR-satsningar också har skalats ned. Men nu verkar åtminstone ett nytt VR-headset vara nära förestående: nästa modell släpps i oktober.

Det kommande setet ska bjuda på ”tunga funktioner” enligt Mark Zuckerberg, inklusive saker som ansikts- och ögonspårning. Och, ja, det är ungefär det vi vet. Utöver att det säkert kommer att bli megafantastiskt. Om vi frågar Mark Zuckerberg. Då får vi även veta att den nya produkten kommer att fokusera på ”social presence”. Som… inte är helt självklart vad det är i praktiken, men det ska göra att det känns mer ”på riktigt” att se och möta varandra i Metas VR-utrustning.

Oavsett så är lanseringen tidsmässigt rätt intressant. Det har spekulerats i att Meta har skrotat några modeller som var tänkta att släppas i år och att nästa modell kanske därför inte kommer förrän 2023. Att det kommer ett nu kan man tolka på två sätt. Vill man vara snäll kan man säga att Meta ligger bättre till med sin VR-omställning än vad den allmänna uppfattningen är. Vill man vara lite elak så kan man säga att Meta är piskade att få ut en ny modell nununu (läs: till julhandeln) för att hålla VR-delen av företaget lite flytande intäktsmässigt.

Sedan kan man också tolka in väldigt mycket att Zuckerberg valde att presentera nyheten – och mycket annat om vad som händer med Meta just nu – i den inte helt okontroversielle Joe Rogans podd. Lite som att Zuckerberg vill nå ut mot den högra sidan av det politiska spektrat i USA.

Meta to debut new VR headset in October, Mark Zuckerberg tells Joe Rogan

Meta CEO Mark Zuckerberg revealed that his company will debut a new virtual reality headset in October, typically the month the company holds its Connect VR conference. Speaking on an episode of the Joe Rogan Experience podcast that was published Thursday, the Facebook founder said that Meta’s next VR headset will contain new features intended to help users experience a feeling of ”social presence.”

 

Ekonomi och finans

Farfetch på väg att bli lyxmärkesgigant online efter köp av 45 % av Yoox Net-a-Porter

Ännu en storaffär bland nätföretag. Onlinelyxklädhandlaren Farfetch köper över 45 % av konkurrenten Yoox Net-a-Porter. Men det innebär också att en ännu större affär kan vänta runt hörnet: att Farfetch köper till sig kontrollerande majoritet av YNAP. Något som i sin tur kan skapa en ny storspelare inom lyxmode online.

Tittar vi i ett land som Kina så har lyxshoppande på nätet rätt länge varit hyfsat mycket självklarhet. Här hos oss är riktiga lyxgrejer något vi fortfarande helst gör i fysisk butik. Ja, eller så var det fram till pandemin. Nu börjar ju saker och ting lite återgå till något form av normalläge efter pandemin så det är lite väl tidigt att säga hur det kommer att bli framöver – inte minst som vi har sett hur den fysiska handeln har börjat svinga tillbaka igen på e-handelns bekostnad.

Men delar av de förändringar som vi såg under pandemin lär leva kvar på sikt. Här finns förstås saker som hybridjobbande men också förändringar kring hur vi handlar. Och vad vi handlar var. Som att lyxhandel online kan ha fått sig ett permanent uppsving.

Det är förmodligen precis vad Farfetch hoppas på. Och med tanke på den här affären: kallt räknar med.

Richemont Has Sold 50.7% Of Its Yoox-Net-a-Porter Stake to Farfetch, Symphony Global

French luxury conglomerate has officially sold its controlling 50.7% stake in Yoox-Net-a-Porter to and Symphony Global. The latest deal now gives the e-commerce platform Farfetch the ability to acquire the remaining shares. Business of Fashion has reported that Farfetch will acquire 47.5% from Richemont while Symphony Global, which is an investment company led by real estate mogul Mohamed Alabbar, will acquire the remaining 3.2% stake in YNAP.

 

Övrigt

Amazon lägger ned Amazon Care

Såååå… det här var… rätt oväntat. Amazon stänger ned Amazon Care vid årsskiftet.

Amazon Care lär få hos oss bry sig om. Eller ens känna till. Detsamma gäller nog i USA, landet där tjänsten har funnits. Det har bokstavligen varit en intern Amazon-historia, även om Amazon, som de brukar göra, förra året försäkra produktifiera och sälja dem till andra företag.

För det är just en företagstjänst. En företagshälsa, som erbjudit både fysiska och digitala mottagningar. Men vid årets slut är det alltså också vägs ände för Care. Amazon själva säger att tjänsten inte kunnat skalas upp för att möta de riktigt stora företagens behov. Om jag ska vara elak – läs: har inte sålt så bra som Amazon hade hoppats.

Nu kanske det överlag känns lite konstigt att Amazon skulle ha egen vårdverksamhet, men med tanke på att Amazon numer gör allt och lite till så är det ett självklart inslag. Vård och omsorg är jättesvart bland de stora techbolagen.

Vad som däremot är lite konstigt är att Amazon bara för någon vecka sedan gick ut med ett nytt samarbete inom ramen för Care: psykologtjänsten Ginger. Så det verkar inte som att alla delar inom Amazon riktigt hade pratat med varandra.

Oavsett. Med tanke på att Amazon i juli köpte upp One Medical, företagets tredje största uppköp så här långt, så lär inte sista vårdordet vara sagt för Amazon. Lägg till tidigare vårduppköp, som en apotekskedja, så kan vi nog konstatera att Amazon kör vidare på det här spåret i samma fart som tidigare.

Nästan, åtminstone. På företagshälsoområdet verkar det som att det är tillbaka till ritbordet. Men jag misstänker att Amazon definitivt kommer att försöka igen.

Amazon will shut down Amazon Care on December 31st

Amazon plans to shut down Amazon Care, the virtual health service it first launched in 2019, by the end of the year. The company announced the decision to Amazon Care employees on Wednesday, The Washington Post reported.

Google öppnar Google Play Games för Windows

Ett lite oväntat – men samtidigt på väntat – drag från Google: Google Play Games. För Windows.

Med andra ord blir en speltjänst som tidigare har varit för Android eller Chromebooks nu alltså tillgänglig för användare av ett delvis konkurrerande operativ. Spelen ska dessutom kunna spelas ”natively” i Windows, så det handlar alltså vad det verkar inte om någon halvdan emuleringstjänst (ja, även om tjänsten i sig förstås kan vara halvdan).

Nu pratar vi inte om en jättestor lansering, utan ett betatest i några länder i främst Asien. Det är oavsett, kan tyckas, ett lite oväntat drag från Google. Men förutom att Google gick ut med planerna på Windows-satsning i slutet av förra året så är det här också något som rätt mycket förenar techgiganterna just nu: ambitionen att trycka ut sina tjänster på så många ställen som möjligt.

Nu är det i sig inte helt nytt, men tidigare har det mest handlat om lite halvhjärtade satsningar. Senaste åren så har alla de största öppnat upp sina instängda trädgårdar för och in till grannarna. En kombination av att ha blivit tvingade (kommande lagstiftningar som Digital markets act) och att ha gjort det av nödvändighet när tillväxten och de befintliga affärsmodellerna har börjat sacka.

Fortfarande ser Google, Apple, Microsoft, Amazon och Meta att du helst bara använder deras grejer och håller dig helt inom deras ekosystem, förstås. Men om du nödvändigtvis envisas med att inte vilja lägga alla dina ägg i samma korg så ska bolagen åtminstone vara några av äggen i din samlingskorg.

Google Play Games beta opens outside the US

Starting today, users in Korea, Hong Kong, Taiwan, Thailand, and Australia will be able to register for the open beta for Google Play Games on their PCs. Normally, this catalog of games would be restricted to Chromebooks or other Android-enabled devices, but it will soon be available able to run natively on PCs for users in those select countries.

Googerteller meddelar dig varje gång som din data skickas till Google

Ha. Skönt tillägg. Googerteller (ja, inte Googleteller). Få en notis – till och med ljudnotis – varje gång som du skickar data till Google.

Ja, eller varje gång som du skickar data till Google – vare sig du vet det eller inte. Som när en sajt du är på skickar data till Google av någon anledning. Och det blir tydligen – helt oväntat – rätt många notiser…

Nu kanske det inte är något som varenda en och några till kommer att installera. Och då inte bara för att den bara är för Linux (även om verktyget därmed också går att köra i MacOS med lite extra handpåläggning). Som så mycket annat kring integritet är vi inte riktigt så intresserade av att hålla koll på, tja, hur techjättarna håller koll på oss.

Men oavsett. En påminnelse inte minst av hur beroende vi faktiskt är av Google. På gott och ont.

This app beeps every time your computer sends data to Google

A developer and privacy advocate has created a demo app that beeps every time your computer sends any data to Google. Spoiler alert – it’s a very noisy app. On the internet today, larger tech companies like Google, Facebook, and Amazon can sometimes feel like inescapable presences.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.