Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 2: Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier
- Del 3: IoT – internet of things, AI – artificiell intelligens, Mobil, Övrigt
Veckans artiklar
https://www.ehandel.se/forum/alexa-vad-innebar-amazons-och-apples-nyheter-for-e-handlare/
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Facebook gör det enklare för sidor att interagera med följare och andra sidor
Ny funktioner i Metas grand old sociala medium Facebook. Mer specifikt nyheter för sidor.
Följarväggar: Möjlighet för sidor att ange att innehåll bara ska vara tillgängligt för dem som följer en sida eller för sidans ”top fans”. Lite oklart vad det senare innebär i praktiken, även om själva innebörden i sig är rätt självförklarande.
Creator endorsements: Möjlighet för innehållsskapare att lyfta fram andra innehållsskapare som de gillar. Tänk den gamla klassiska blogrollen. Ett sätt för skapargemenskapen att lyfta varandra. Ja, och som av en händelse en grej också för Facebook: varje gång som en kreatör som du följer tipsar om en annan kreatör så får du som följare upp en fråga om du vill följa den rekommenderade kreatören. Ett sätt att hjälpa till att mata Facebooks rekommendationsambition för att få fler medlemmar att följa nytt innehåll.
Rising creator labels: Veckans hetingar. Typ. En funktion som ska ”göra det enklare 0för användare att upptäcka blivande stjärnor på plattformen”. Den nya etiketten ska visa att ”en kreatörs innehåll har haft stort engagemang från sin publik samtidigt som det har levt upp till riktlinjerna kring kvalitet, originalitet och integritet”. Etiketten kommer att visas på kreatörens sida och - som av en händelse - i användares flöde under en ny ”upptäck fler blivande kreatörsstjärnor att följa”.
Nya mallar för inlägg och stories: Inte vilka nya mallar som helst, utan mallar som låter kreatörer ”automatiskt nämna nya toppfans”. Detta genom att mallen har texten ”Big shoutout to my newest top fans” (att se vad det blir på svenska) plus en lista på några nya fans som har kvalat in i topfanskategorin.
Snabbgenväg för att skapa nytt innehåll: iOS-användare får en ny knapp i navigeringen för att snabbt kunna skapa en story, reel eller starta en livesändning. Att se när motsvarande kommer till Android.
Facebook adds new Pages features to help creators connect with fans and get discovered | TechCrunch
Facebook is introducing new Pages features that are designed to help creators get discovered and connect with their followers.
Meta släpper API för Facebook Reels
Meta fortsätter att plöja ner rejält med resurser på Reels. Nu är det dags för ännu ett API så att det ska bli möjligt för externa appar att bygga in stöd för Reels. Fast den här gången handlar det inte om Instagrams Reels (som redan har fått API-stöd) utan Facebooks. SoMe-verktyget Sprout Social och sajtbyggarplattformen Wix är bland dem som har byggt in det nya stödet i sina tjänster redan vid lanseringen.
Exakt hur det går för Reels är inte helt lätt att ha koll på. Meta har svävat lite på målet utåt medan det samtidigt har florerat uppgifter om att Meta internt är missnöjda med uppskalningstempot. Och engagemanget bland användarna.
Men oavsett det så pratar vi om två av världens överlägset största sociala plattformar. Med tanke på hur mycket Meta pushar funktionen nu - något som alla förstås inte är helt förtjusta i - så kan vi nog anta att den trots allt snurrar på hyfsat bra. Definitivt jämfört med ungefär alla andra plattformar än just Instagram, Facebook och…. den där tredje stora kortvideoplattformen. (Okej, även Googles kopia verkar tuffa på bra.)
Men i det här sammanhanget är just Facebook Reels en lite udda fågel. Instagram, Youtube och TikTok konkurrerar till stor del om samma, unga målgrupp. Facebook däremot vänder sig främst mot äldre användare. Det är både jättebra och jättedåligt för Facebook.
Det som ligger i minusskålen är att kortvideotrenden så här långt varit något för unga internetanvändare. Det är med andra ord inte en självklart match för Facebook-publiken. Men det är ironiskt nog faktiskt också det här som talar till Facebook Reels fördel: det finns ingen direkt konkurrent i det äldre åldersspannet. Och i Kina har kortvideofenomenet också vuxit sig stort bland dessa.
Facebook debuts a Reels API for sharing from third-party apps | TechCrunch
Meta and Mark Zuckerberg are banking on Reels to be a moneymaker for the company.
Facebook lanserar Collaborative ads for local delivery
Nytt shoppingannonsformat från Meta: Collaborative ads for local delivery. Ett format som gör det möjligt för annonsörer att visa upp sina produkter och restauranger tillsammans med möjlighet att köpa direkt via annonsen i Facebook och Instagram. Så att det exempelvis kan bli möljigt att köpa en rätt från en närliggande restaurang direkt när man ser annonsen.
Annonsformatet ska dessutom kunna göra det möjligt att nå ”high-intent shoppers”, alltså de kunder som är mest troliga att de kommer att handla via annonsen.
Meta delar dessutom några tips för hur varumärken och annonsörer kan få mesta möjliga värde ur det nya annonsformatet. Se artikeln här nedan för att läsa mer om dem.
Facebook introduces Collaborative Ads for local delivery
Brands can use Collaborative Ads to reach high-intent shoppers while driving traffic and sales to their retail partners site, app or store.
Instagram slutar bryta upp stories kortare än 60 sekunder i segment
Förändring för alla som postar korta Instagram Stories. Stories som är kortare än 60 sekunder kommer inte längre att dela upp i segment. Efter att ha testst sedan slutet av förra året rullas förändringen nu ut till alla användare.
Som artikeln konstaterar så gör den nya kort-stories-hanteringen att gränsen mellan stories och Reels - Metas TikTok-kopia - blurras ut ytterligare. Nu finns det två sätt att dela kortvideos - som reel eller som story. Om inte annat ett sätt att A/B-testa vilken av funktionerna som är mest lämpad för sitt kortvideoinnehåll.
Men frågan är förstås om det här också är ett steg mot att Meta gör samma sak med video-stories som med vanliga videoinlägg: att korta videos automatiskt delas som Reels, även om videon delades som ett vanligt inlägg.
Med andra ord kommer det bli intressant att se hur Meta kommer att hantera de två (än så länge) separata funktionerna Stories och Reels. Inte minst i Instagram, där Meta rätt mycket går all in på Reels just nu.
https://techcrunch.com/2022/09/23/instagram-stories-under-60-seconds-no-longer-broken-up/
WhatsApp inleder samarbete med Salesforce
WhatsApp fortsätter att flytta fram sina positioner som e-handelsplattform. Senaste draget: ett globalt samarbete med CRM-plattformen Salesforce.
Det nya samarbetet - ja, eller det ”utökade partnerskapet” som de Meta själva kallar det - innebär att företag som använder WhatsApp for business nu kan integrera Salesforce-verktyg för att på så sätt skaffa sig ännu bättre kunskap om sina kunder för att bättre kunna konvertera fler till köp.
Men det kanske mest intressanta med den nya integrationen var att Meta dessutom passade på att lite by the way berätta att över en miljard användare interagerar med ett företagskonto via någon av Metas chattjänster - varje vecka. Och att ”det ökar allt snabbare”.
Det här innebär alltså också Messenger och Instagram, men sannolikt så kommer en majoritet via WhatsApp. Vilket är ännu ett bevis på varför just WhatsApp är så viktigt för Metas framtid.
WhatsApp announces 'expanded partnership' with Salesforce
"We want more people to benefit from faster, richer interactions, and we continue to invest in ways to make it quick and easy for businesses to get up and running on WhatsApp," said Matthew Idema, the VP of business messaging at Meta.
Facebook kan släppa in Donald Trump igen i januari
Härligt! En sak att se fram emot 2023! Donald Trump kan släppas in på Facebook igen i januari!
Semafor Interview: Facebook could lift Trump's suspension in January, Nick Clegg says
Semafor launches this fall, but we wanted to get this news right out to you. Sign up for Semafor Principals for our coverage of Donald Trump. For regular reporting on Facebook and all things tech...
TikTok
TikToks BeReal-kopia har landat i Sverige
Ibland går det fort. I förra veckan blev TikTok senaste stora sociala plattform att kopiera senaste sociala medier-stjärnan BeReal. Den här veckan landar den i Sverige.
Ja, nästan åtminstone. När TikTok Now, som funktionen heter, först såg dagens ljus så var det bara i USA. Det var dessutom en funktion som var del av vanliga TikTok-appen. När den nu rullas ut till fler länder så är det i en liten annan tappning: en helt fristående app. Både för iOS och Android.
Så för den som tröttnat på BeReal - eller bara vill få fler chanser att ta en random bild (som förstås inte går att göra om en app inte uppmanar en att göra det) - så erbjuder TikTok nu alltså ett nytt alternativ.
Let the jämförelserna begin.
TikTok's BeReal clone is now available as standalone app outside the US | TechCrunch
TikTok believes it may be able to gain traction for this social format in markets where BeReal has yet to dominate.
TikTok höjer teckengränsen för videobeskrivningar
Jag har några gånger skrivit om hur yngre användare i allt högre utsträckning vänder tig till sina favoritonlineplattformar för att söka efter information istället för att googla. Som TikTok. Nu tar TikTok ännu ett steg mot att bli en fullfjädrad sökmotor: teckengränsen för videobeskrivningar höjs. Rejält.
Istället för de tidigare 300 tecknen så kommer tiktokare nu ha möjlighet att breda ut sig över 2200 tecken. Sju gånger mer, alltså.
Att användarna vänder sig allt mer till TikTok (och Instagram för den delen) för att söka efter svaren på sina frågor har gett TikTok lite av ett lyxproblem. Ja, ett rätt jobbigt lyxproblem.
Att många användare vill använda din tjänst är förstås oftast väldigt trevligt, men bara för någon vecka sedan kom rapport om att TikToks vassa rekommendationsalgoritm inte är lika vass när det handlar om att ranka innehåll för sökändamål. En femtedel av alla sökträffar på några vanliga - och numer kontroversiella - sökningar ledde till felaktiga svar. Till och med rena desinformationssvar kring sökningar om covid-vaccin och upploppet vid Capitolium.
TikTok har nu sprungit rakt in i det problem som Google har tampats med - och skaffat sig erfarenhet om - under snart ett kvarts sekel. Lär inte bli en helt enkel utmaning.
TikTok Increases Length Of Video Descriptions
TikTok is increasing the length of video descriptions, giving creators more opportunities to optimize their content for search.
TikTok rullar ut ogillaknapp för kommentarer
Ny gillafunktion i TikTok. Eller ogillafunktion. Eller kanske mest nedröstningsknapp.
Oavsett så rullar TikTok nu ut en funktion som gör det möjligt att rösta ned en kommentar som de tycker är ”irrelevant eller olämplig”. Ungefär som i Reddit, alltså.
Däremot finns det en stor skillnad jämfört med just Reddit: det kommer inte gå att se hur många som har röstat ned en kommentar. Det är alltså snarare ett hjälpmedel för TikTok i arbetet med att skapa bättre stämning på plattformen. LIte som det numer fungerar på Youtube, alltså.
https://www.theverge.com/2022/9/23/23368327/tiktok-expanding-downvotes-on-comments-globally
#BookTok får nya taggningsfunktion
#BookTok är en av de mest framgångsrika hashtaggarna på TikTok. Och nu får den en ny shoppingfunktion. Eller åtminstone en anpassad taggningsfunktion.
#BookTok är ungefär vad det låter som: den hashtag som används för att tipsa och och prata om böcker. Något som ska ha lett till att en ökning av bokförsäljningen och till och med att TIkTok i somras lanserade sin egen officiella bokklubb. Nu kommer nästa steg i att göra #BookTok till en helt egen formell avdelning på TikTok i och med ett samarbete med bokförlaget Penguin Random House.
Samarbetet innebär att det blir möljigt att länka in valfri bok från Penguins katalog i en tiktok. Länken leder sedan till en specialbyggd funktion där den som är intresserad kan se mer information om den aktuella titeln, som genre, längd och kort sammanfattning av handlingen. Med andra ord en rätt vanlig produktsida. Plus den vanliga TikTok-samlingsfunktionen, där det är möjligt att se andra tiktoks som har länkat till samma bok.
Sist men inte minst går det att spara böcker som favoriter den här vägen. En egen läslista i TikTok, alltså.
Det enda som ironiskt nog INTE verkar gå att göra är at… köpa boken. För det så måste du söka dig vidare på egen hand. Men det är nog mest en tidsfråga innan även det kommer.
Återstår också att se om och när funktionen kommer hit. Än så länge är den nya funktionen bara tillgänglig i Storbritannien och USA, men även det lär nog ändras rätt snart.
A new way to tap into the #BookTok community
Whether you're into sci-fi, mystery, romance or sci-fi mystery romance books, or identify as anything from a casual reader to a bookworm, every type of reader can find their unique community on #BookT
33 % av amerikanska TikTok-användare får regelbundet sina nyheter från TikTok
Var hittar du de nyheter du konsumerar? Mer och mer är det via de sociala plattformarna. Facebook har länge varit en av de vanligaste platserna för de här ändamålet för en hyfsat stor andel av användarna. Nu är det dags för en ny generation att göra samma resa: 33 % av de amerikanska TikTok-användarna får regelbundet sina nyheter från just TikTok.
Det är åtmistone vad en ny rapport från Pew Research Center har kommit fram till. Andelen TikTok-nyhetsläsare har dessutom ökat från 22 % 2020 och 29 % 2021.
Det gör också att TikTok är den enda av plattformarna i undersökningen där andelen som konsumerar nyheter ökar - tillsammans med Instagram (29 % av de svarande sa att de ofta fick sina nyheter från Instagram, så inte jättelångt efter TikTok). Twitter minskar exempelvis från 55 % till 53 % och Facebook från 47 % till 44 % jämfört med hur det såg ut för ett år sedan.
Så sett till andel av totalanvändarna så kommer TikTok först på fjärde plats (även Reddit ligger före), men TikTok är den plattform som har den överlägset största uppgången.
Kul för TikTok, förstås. Att användarna inte bara vänder sig till tjänsten för att få sig sin underhållningskick. Men det är delvis också lite problematiskt för TikTok.
Uppgifterna som rapporten kom fram till lär öka kraven på att TikTok faktiskt städar bland de nyheter som finns, nu när nyheter bevisligen är en viktig del av det som användarna tar del av. Läs: att TikTok måste steppa upp sin hantering av fejknyheter och ren desinformation.
Men det innebär också en utmaning som är unik för TikTok: det kan få kraven på ett TikTok-förbud i USA att öka i omfattning. TikTok är ju, som bekant, en kinesisk app. TikTok lär alltså punktmarkeras ännu hårdare inte minst av USA:s underrättelseväsende.
https://techcrunch.com/2022/09/20/33-of-u-s-tiktok-users-say-they-regularly-get-their-news-on-the-app-up-from-22-in-2020/
LinkedIn anställer sin första Head of original programming
LinkedIn fortsätter att växla upp sina ambitioner inom innehållsekonomin. Senast ut: företaget har nu anställt sin första Head of original programming. En helt ny roll alltså.
Exakt vad den rollen faktiskt i praktiken kommer att innebära återstår väl att se, annat än den rätt svepande sammanfattningen ”bygga innehållsstrategin och ansvara för utvecklingen och produktionen av allt originalmaterial inom video och ljud”.
Det skulle förstås kunna innebära ansvar för allehanda LinkedIn-kurser paketerade som ljud och rörlig bild, men jag tror inte att det handlar om det. Istället lär det handla om exempelvis de originalpoddar som lanserades (i liten skala) i början av året. Och andra liknande satsningar - som handlar om att delar av LinkedIn-gemenskapen får skapa innehåll under LinkedIn-varumärket (och får ersättning för det).
För ja, det handlar om att LinkedIn har valt ut innehållskapare. Så det är i praktiken LinkedIns egen kreatörsfond. Jag misstänker att det är det som kommer att gälla ett rätt bra tag till. Att det nog lär dröja rätt länge innan LinkedIn - som precis alla andra stora plattformar (och många små för den delen) - gör det möjligt för innehållsskapare att tjäna pengar på sitt eget innehåll. Direkt på LinkedIn.
Vi kan nog dessutom att det kommer att dröja ännu längre innan något liknande landar här i Sverige. Utvalda svenska innehållskapare som får ersättning för att skapa LinkedIn-innehåll.
Ja, om vi någonsin når dit.
LinkedIns förstar Head of programming heter för övrigt Courtney Chapman Coupe, med förflutet som boss för innehållsstrategi och det operativa kring innehållet på CNN Digital. Det innebär också att Coupe ansvarade för det i CNN+, den strömningstjänst som CNN startade och la ner efter en månad tidigare i år. Vi hoppas att Coupe lyckas bättre på LinkedIn...
LinkedIn Hires Ex-CNN Digital Exec Courtney Coupe as First Head of Original Programming
Courtney Coupe, most recently SVP of content strategy and operations for CNN Digital, is joining LinkedIn as the company's first head of original programming.
Twitter slog nytt trafikrekord när Queen Elizabeth gick bort
Det är väl ingen som har missat att den monark som suttit näst längst på sin tron någonsin nyligen gick bort. Twitter-användarna missade det definitivt inte. Twitter slog nämligen nytt trafikrekord dagen när Storbritanniens drottning dog.
8 september var den dag när Twitter noterade sin ”största mängd konversationer” någonsin. Bara de tweets som handlade om drottningen uppgick till 11,1 miljoner.
Twitter Saw Highest Traffic on the Day of Queen's Demise: Details
Twitter was down for several users on the night of September 8, when Queen Elizabeth II’s demise was communicated by the Royal Family. Now, Twitter has shared that over 30.2 million tweets have been shared about the Queen since September 8. The microblogging website witnessed the highest number of conversations ever on the same day, according to Twitter.