Kategorier
Detaljhandel/e-handel Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 38 2022 – del 2

Instabox och Budbee går samman. Spotify lanserar ljudböcker i USA. Youtube presenterar Creator music. CIA släpper sin första podcast.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Detaljhandel/e-handel

Instabox och Budbee går samman

Ett lika väntat som oväntat besked: fraktbolagen Instabox och Budbee går samman och bildar ett gemensamt bolag värt 18 miljarder kronor: Instabee.

Oväntat därför att jag inte hört det minsta om affär mellan just de två bolagen – och de kändes heller inte som givna att dejta varandra – och väntat därför att det är en fortsättning på konsolideringen på fraktområdet. Framförallt de snabba och korta leveranserna.

Nu återstår att se hur Konkurrensverket ställer sig till affären, men det känns som att det inte borde bli några större konstigheter. Utan att ha koll på omsättningsjämförelser så lär även det sammanslagna bolaget bli en rätt liten spelare i det stora hela taget.

Budbee och Instabox slås ihop – bildar ny koncern värd 18 miljarder – Ehandel.se

Last mile-aktörerna och snabbväxarna Budbee och Instabox gör gemensam sak och bildar en ny koncern, som får namnet Instabee. De har båda varit med och drivit marknaden för sista milen och paketskåp kraftigt framåt och även hunnit expandera till ett flertal länder. Om affären går igenom blir Budbees grundare, Fredrik Hamilton, vd för koncernen.

TikTok lanserar en Shein-konkurrent i Europa

Dags för ännu en Shein-konkurrent. Den här gången från TikTok.

Efter det att kinesiska e-handlaren Pinduoduo för en tid sedan lanserade Temu i USA så är det nu alltså dags för ännu kinesiskt företag att göra samma sak – fast i Europa. TikTok har slagit upp portarna till dammodesajten ”If Yooou” (because förstås måste det vara konstigt namn).

Okej, nu är det inte så att det är en ny avdelning i TikTok vi pratar om. Det är heller inte ett nytt varumärke under TikTok. Det är däremot TikTok-ägaren Bytedance som nu vill ta upp konkurrensen med lika kinesiska Shein. Intressant nog så är det alltså inte USA som gäller för den nya satsningen, utan Europa. Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien för att vara mer exakt.

If Yooou satsar på ”låga priser och högkvalitativ service”, plus att det handlar om snabbmode. Alltså precis det som fått Shein att rusa till toppen av nedladdningslistorna både här hos oss och i USA. Och som målgruppsmässigt förenar TikTok och Shein. Det är alltså inte särskilt konstigt att TikTok nu satsar på samma sak.

Eller… ”igen” kanske jag skulle säga. Det är inte första gången som Bytedance testar något liknande. Det är med andra ord inte självklart att If Yooou kommer att kunna mäta sig med Shein (och förstås även de andra stora nätmodehandlarna). Men Bytedance tänker bevisligen inte ge sig i första taget. 

ByteDance Launches Women’s Fashion Retail Platform ”If Yooou”

ByteDance, the Beijing-based parent company of TikTok, has recently launched a new fast-fashion retail platform named ” If Yooou.” It currently covers European countries such as the UK, France, Germany, Italy and Spain. If Yooou’s current positioning is mainly ”low price and high quality service,” which is similar to Shein’s, and its product categories contain women’s fast fashion, including dresses, bathing suits, tops and shirts.

Amazon gör det möjligt för handlare att driva trafik till externa sajter via annonsering på Amazon

Ännu ett intressant drag från Amazon: företag som säljer direkt till konsument men som inte finns på Amazon kan nu annonsera på Amazon. Annonser som alltså är tänkta att driva trafik till handlarens sajt. 

Den nya tjänsten rider på Buy with Prime som Amazon introducerade tidigare i år. Buy with prime gör det möjligt för handlare med egna nätbutiker att lägga till en knapp så att kunder kan checka ut med sitt Amazon-konto. Ett tänkt sätt att sänka tröskeln för kunder och något som därmed ska ge handlarna mer försäljning.

Det nya annonsformatet bygger på att varumärken skapar en Buy with Prime-sida inuti sin varumärkessida på Amazon. Därefter blir det möjligt att köpa annonser och driva trafik till den egna, externa e-handelssajten.

Men som artikeln konstaterar så är det här ett… hyfsat bökigt sätt att driva trafik. Och i praktiken måste du fortfarande fullt ut vara Amazon-säljare, på Amazon. Men det är inte alls omöjligt att Amazon framåt kommer att öppna upp den ännu mer i takt med att kampen om köparna hårdnar allt mer.

Kort sagt: Amazon vill utnyttja sin Google-position (åtminstone i USA) som stället där de flesta konsumenter börjar sitt köpsökande. Amazon kan med andra ord tjäna pengar även på de handlare som inte vill (eller kan) finnas på Amazon – genom att låta dem köpa annonsutrymme där.

DTC Brands Can Now Buy Ads on Amazon

DTC brands can now buy ads on Amazon that will drive traffic to the brand’s website. The customer journey is convoluted but hints at Amazon’s bigger ambitions to become a discovery platform for DTC brands. In April, Amazon introduced Buy with Prime.

Amazon ger säljare kostnadsfri tillgång till verktyg för att optimera logistik

Amazon ger säljare i USA och i Storbritannien möjlighet att bättre optimera kostnaderna för sin logistik. Det handlar om att Amazon nu ger säljare kostnadsfri tillgång till Veeqo som Amazon köpte tidigare år.

Veeqo är ett verktyg som gör det möjligt att hitta billigare fraktpriser från stora fraktföretag som UPS och FedEx. Användningen är dessutom inte bara begränsad till försäljning via Amazon utan ska gå att använda för att ”hantera beställningar över flera försäljningskanaler”.

Det är med andra ord ännu ett tecken på att också Amazon känner av de hårdare tiderna och dragkampen om säljarna. Genom att ta bort avgiften för Veeqo och dessutom låta säljare använda det utanför Amazons direkta ekosystem så hoppas företaget därmed kunna lägga till ytterligare en anledning att välja Amazon.

Amazon offers sellers free software to speed fulfillment

First published on Amazon announced Thursday it would offer sellers free access to shipping software designed to speed fulfillment and lower delivery costs. Amazon sellers in the U.S. and U.K. will no longer need to pay the $450 delivery fee for Veeqo, which the e-commerce giant bought earlier this year.

#BookTok tvingar Amazon att skärpa returreglerna för ljudböcker

Ha. De senaste åren har bokläsandet fått sig ett uppsving – såväl det fysiska som det digitala. En lite oväntad anledning har visat sig vara TikTok.

Då pratar vi inte om det TikTok som de flesta tänker på när man hör TikTok, utan en av ”undergrupperna” på plattformen: hashtaggen BookTok, där tiktokare tipsar om böcker att läsa. Och inte bara tipsar. För bara ett par månader sedan så plockade TikTok själva upp det stora bokintresset och lanserade en egen bokklubb. En klassisk bokklubb. Man får en rekommendation på en bok att läsa och sedan är tanken att man ska diskutera och dela sina tankar om den boken (helst i form av tiktoks, förstås).

Men nu visar det sig att det finns en baksida här – som handlar om läsandet av ljudböcker.

TikTokare har inte bara tipsat om böcker att läsa, utan också hur man kan läsa dem utan att betala. Som att köpa sina ljudböcker via Amazon och returnera dem när man har läst klart dem. Ett förfarande som gör att bokförlagen måste betala tillbaka pengarna för den lästa boken, samtidigt Amazon oavsett tar ut royalties av dem.

Det har lett till att Amazon har tvingats att ändra returreglerna för Kindle-ägare. Från och med slutet av året (enligt planerna) så kommer Amazon att begränsa den automatiska returhanteringen av ljudböcker. Max tio procent av en ljudbok ska ha blivit spelad för att man ska kunna returnera boken den här vägen.

Amazon is tightening its ebook return policy to thwart BookTok

Amazon plans to limit automatic ebook returns to cases where people have read no more than 10 percent of the book, according to the Authors Guild. The change, which follows complaints that Kindle buyers were returning titles they’d fully read to get a refund, is expected to take place by the end of the year.

Instacart lanserar uppkopplad hårdvara för fysiska butiker

Instacart är kanske inte så kända här hemma, men är en av USA:s stora matkasseföretag. En samlingsplattform där kunder kan köpa livsmedel från en eller flera olika matbutiker och en Instacart-shoppare åker sedan och plockar ihop beställningen. Men numer ägnar sig Instacart, som de flesta techbolag, åt fler verksamheter än det som är huvudsysselsättningen. I veckan blev det dags för Instacart att bredda sin produktportfölj ytterligare med Connected stores.

Connected stores är rätt mycket vad det låter som. En hårdvarusvit som vänder sig till fysiska butiker.

Här hittar vi en uppdaterad version av företagets smarta kundvagn Caper Cart, med stöd för att synka en kundvagn med en Instacart-inköpslista och låta kundvagnen bocka av varorna i listan när man lägger dem i vagnen. Här finns också en egen skanna och betala-lösning som förvandlar mobilen till skanningspistol när du lägger till varor för de handlare som inte har Caper-kundvagnen.

Sviten innehåller också Carrot tags, som är tänkt att hjälpa kunder att hitta rätt i en butik. När en kund trycker på en vara i Instacart-appen så tänds en skylt på den hylla där varan finns. Sist men inte minst hittar vi också Department orders låter handla från olika typer av verksamheter (som ett bageri och en deli) och få sina beställningar färdiga på samma gång.

Det är med andra ord ett sätt att hjälpa handlare att digitalisera sin verksamhet. Men förstås också att knyta fler handlare till Instacarts plattform.

Instacart launches Connected Stores, a suite of in-store tech for retailers

The launch of Instacart’s Connected Stores comes as the company is preparing for its market debut, as Instacart filed privately to go public in May.

Walmart lanserar program för att driva på social commerce

Senaste handlare att steppa upp satsningarna på social shopping: USA:s största detaljhandlare Walmart. Nu lanserar Walmart programmet Innovation Partners.

Tanken med det nya programmet är att ”hjälpa annonsörer få tillgång til kanaler som sociala flöden, underhållning, t-commerce och liveströmning” under årets julhandelsperiod. Walmarts samarbetspartners i programmet är TikTok, Snap, Firework, TalkShopLive och Roku.

Tanken är förstås att hjälpa annonsörer att sälja mer, men i programmet finns också en ”testa och lära sig”-del. Utbilda annonsörer och varumärken hur de ska kunna bli bättre på att använda de här kanalerna själva även framåt. Bland de format som ingår i paketet hittar vi saker som TikTok-annonser, annonsformat i Snap som går att köpa via Walmart Connect samt shoppingbara liveströmningar och videos via Walmarts egen sajt och på andra platser på webben.

Walmart ligger alltjämt en rätt bra bit efter största konkurrenten Amazon när det gäller sin onlinenärvaro, men har senaste åren växlat upp allt mer för att komma ikapp. Och har i och med det valt en lite annan strategi än Amazon: mer satsat på externa samarbeten än att bygga själv.

Återstår att se hur väl programmet faller ut – för både annonsörer och Walmart. Men också hur det kan driva på själva social commerce-området i stort.

Walmart Debuts Program to Boost Social Commerce

Aiming to innovate new ways for suppliers and sellers to connect with customers, Walmart Connect has announced an Innovation Partner program that will help advertisers access channels such as social feeds, entertainment, t-commerce and live streaming during the holiday season. The Innovation Partners in this program are TikTok, Snap, Firework, TalkShopLive and Roku, Walmart said Tuesday (Sept.

Walmart rullar ut AI-lösning för att bättre hantera tomma hyllor

Walmart fortsätter att optimera sina fysiska butiker med olika smarta digitala lösningar. Senast ut: en AI-baserad lösning som är tänkt att elminera bekymret med tomma hyllor. Eller åtminstone minska det.

Det är ett samarbete med Focal Systems som har gjort att Walmart nu har börjat rulla ut en kameralösning som automatiskt skannar hyllor och uppmärksammar personal när den hittar hål i hyllan.

Nu löser det förstås inte problemet med att att produkter även kan vara slut på lagret, men det är ännu ett exempel på digitala lösningar som är tänkta att optimera hela leveranskedjan ända ut till slutkund. Lösningar som automatiskt kan skicka påfyllnadssignaler i olika led i försörjningsapparaten, alltså.

Walmart Canada turns to automated AI solution to curb out-of-stocks

First published on Listen to the article 3 min Walmart Canada announced in a company blog post on Wednesday it is rolling out an automated solution that uses artificial intelligence from Focal Systems to reduce out-of-stocks. Stores across the chain in the country will be using the technology following a 70-store pilot.

Flipkarts Big Billion Days hade 1,6 miljoner användare per sekund under sin första dag

Ni vet Black Friday, Cyber Monday och Prime Day? För att inte tala om kinesiska Alibabas Singles’ Day? Hysteriskt stora – och överlag bara hysteriska – shoppinghappenings. Nu kan det vara läge att komplettera samlingen med stora shoppinghögtider med ännu en: Flipkarts Big Billion Days.

Flipkart är Indiens största e-handelsplattform – sedan några år tillbaka majoritetsägd av Amazons största konkurrent i USA: Walmart. Precis som de flesta stora shoppingdagar numer så handlar det inte om en enskild dag utan en period. Veckan 23-30 september, när Indiens stora e-handlare dunkar ut erbjudanden i ett rasande tempo. För Flipkart innebar det här 1,6 miljoner samtida besökare under första dagen – per sekund.

Och det är ju… rätt många.

Nu är det lite svårt att jämföra med andra, eftersom exempelvis Alibaba pratar om hur många köp per sekund som görs. Senaste Singles’ Day landade exempelvis den siffran på 538 000. Vi kan tänka oss att Flipkart inte nådde upp till den köpnivån, men det är ju oavsett en milt sagt imponerande besökarnivå.

Samtidigt så pratar vi om världens näst största (och förmodligen rätt snart världens största) land sett till befolkning. Precis som Kina så har Indien en befolkning som ligger nära 1,5 miljarder. Då finns det alltså… några stycken möjliga kunder att luta sig mot.

Men även om Big Bilion Days kanske inte omsättningsmässigt kan mäta sig med de allra största shoppingdagarna (definitivt inte sett till storlek per snittköp) så är Indien 2020-talets viktigaste och största tillväxtmarknad. Mot slutet av det här årtiondet så lär vi sannolikt bevaka Indiens shoppingdagar lika nära som Singles’ Day.

Flipkart Big Billion Days Sale 2022 sees Over 1.5 Million Users per Second

Flipkart Big Billion Days Sale 2022 saw 1.6 million concurrent users per second on the first day of its festive season. Categories such as mobiles, large appliances, fashion, furniture, and home appliances witnessed the greatest interest and demand among buyers, it added.

Kina första land att skicka 100 miljarder paket under ett år

Nytt galet rekord. Enligt Pitney Bowes årliga Parcel shipping index så blev Kina 2021 det första land som skickade över 100 miljarder paket under ett och samma år. 108 miljarder för att vara exakt.

Och det är… några stycken…

Pitney Bowes: China Is First Country to Ship 100 Billion Parcels | Post & Parcel

The Index reveals China generated 108 billion parcels in 2021, making it the first country to exceed 100 billion parcels within one year, as forecast in last year’s report. The UK generated 80 parcels per person – the highest of all countries in the Index.

 

Strömmade medier

Spotify lanserar ljudböcker i USA

The ljudböcker are a-comin. Åtminstone på Spotify. Åtminstone i USA.

Igår var det dags för Spotify att trycka på lanseringsknappen för det tänkta tredje stora intäktsbenet (efter podcasts och… vilket var nu det andra… just ja! Musik!). Amerikanska Spotify-användare kan nu söka efter, köpa och läsa ljudböcker via Spotify-appen.

Fast det är nog ingen idé att du kastar dig över Spotify här och nu. Den nya tjänsten har än så länge bara öppnat i USA. Men vi får oavsett veta en hel del om hur Spotifys ljudbokssatsning kommer att se ut när den landar i Sverige.

Totalt 300 000 böcker finns i dagsläget och den är helt frikopplad från Spotify-kontot. Kör du betalversionen så får du med andra ord inga fördelar jämfört med annonslyssnaren. Det finns faktiskt inget abonnemang alls kopplat till själva konsumtionen. Du köper istället böckerna du vill lyssna på en och en. När du vill köpa en bok slussas du ut från appen till webben där du genomför köpet innan du sedan kan lyssna på boken via Spotify-appen.

Alltså ironiskt nog precis som… iTunes. Apples sätt att lyssna på betalmusik över nätet som var helt dominerande innan Spotify lärde oss att strömningslyssna istället för att styckesköpa.

Nu är den här betalmodellen bara ”startpunkten” enligt Spotify själva, så vi får som sagt var se var landet ligger när tjänsten kommer hit.

Men jag tror att det är ett väldigt medvetet drag från Spotify. Av två anledningar.

Den ena är att utslussandet för köp rundar Apples (och Googles) appbutiksavgifter. Spotify och några andra strömningstjänster lyckades förra året få till förbättrade villkor för avgiften och hanteringen av sina prenumerationer, men det är inte säkert att det också hade omfattat en ny bokprenumeration.

Den andra – och förmodligen tyngst vägande – anledning lär handla om intäkter. Spotify har kort sagt till sist insett att det gamla sättet att köpa musik var bättre i det hänseendet. Säljer du styckvis så kan du ta ut betydligt mer pengar än en prenumeration. Visst, Spotify förlorar pengar på de som bara lyssnar på någon bok i månaden, men lär ta igen det på alla som lyssnar mer regelbundet. And then some.

Så Spotify testar nu alltså den modell som de själva sänkte en gång i tiden.

Spotify Launches Audiobooks Business With a la Carte Pricing, No Discounts for Subscribers

After spending the past few years teasing its literary ambitions and acquiring the audiobook platform Findaway for $119 million (€117 million), Spotify has formally launched its audiobooks business with an à la carte model that will allow users to purchase and download individual audiobooks.

Youtube presenterar Creator music

Dags för nytt Youtube-musikinitiativ som vänder sig till plattformens skapare: Creator music. En tjänst som nu släpps som beta och som ska ge Youtubare tillgång till ”en stor katalog” upphovsrättsskyddade låtar som går att köpa. I tjänsten ska det rättighetsvillkoren ”förklaras enkelt” så att en kreatör faktiskt förstår vad musiken faktiskt kommer att kosta. Stim för dummies. Typ.

Men Youtube gör också en Insta. Eller en Youtube Shorts, för den delen. Kreatörer kan även välja att använda låtar som har en inbyggd vinstdelning mellan upphovsrättshavaren och innehållsskaparen. Ju fler gånger som låten spelas, desto mer pengar får både innehållskaparen och rättighetsinnehavaren. Något som alltså ska fungera som ett initiativ att dels välja de låtarna och jobba häcken av sig för att få till många visningar – samtidigt som de då också marknadsför låten och ger pengar till upphosvrättsinnehavaren.

Till skillnad mot Instagrams motsvarande funktion – och intressant nog även det Youtube har släppt för Shorts – så får den som gör videon välja om hen vill dela musikintäkter med upphovsrättsinnehavaren eller köpa licensieringsrättigheten. Vi kan väl gissa att… det senare kommer vara mer intressant.

Nu gissar jag att antalet låtar som går att ”köpa loss” kommer vara större än de med inbyggd intäktsdelning, men jag misstänker att Youtube tänker pusha delningsformatet rätt hårt mot upphovsrättshavare. En tänkt win-win-win där upphovsrättsinnehavaren får gratis marknadsföring och intäkter från spelningar, innehållsskaparen får både musik och lite intäkter till sin video och Youtube kan lyfta fram delningsmöjligheten som en USP i dragkampen om innehållsstjärnorna.

YouTube announces Creator Music, a new way for creators to shop for songs for use in videos

In addition to the groundbreaking news that YouTube would begin to monetize Shorts videos and revamp its Partner Program, the company today also announced a new offering for creators who leverage music to back their videos: Creator Music, now in beta testing.

Youtube testar 10 preroll-annonser som inte går att hoppa över i rad (och avslutar testet snabbt som attan)

Hur många preroll-Youtube-annonser som inte går att hoppa över känns lagom? En? Två? Fem? Frågar man Youtube så kanske… tio?

Det är nämligen precis det som Youtube har testat i liten skala senaste tiden. Tio annonser i följd som inte har gått att trycka sig förbi. Youtube själva försvarade sig med att det bara handlade om bumper-annonser, alltså det format som kan vara max sex sekunder långt. Men sex gånger tio blir som bekant sextio. Eller en minut.

Varför testar då Youtube något som de flesta förmodligen… inte skulle gilla särskilt mycket (vilket var precis reaktioner från dem som råkade ut för testet)? För att ge bättre tv-upplevelser. Testet verkar ha omfattat ”längre innehåll” just i uppkopplade stora skärmar (eller ”tv-apparater” som vi sa förr). Genom att packa början av videos full med reklam så kan Youtube därmed visa färre reklamavbrott mitt i en video. Berättade Youtube samtidigt som de berättade att de har avslutat sitt test.

Och den förklaringen låter… lite sådär trovärdig. Youtube har inte dragit sig för att stoppa in reklam i klipp och det är förmodligen fler kan acceptera det i längre klipp – definitivt på en större skärm. Det känns därför som att Youtube vill trycka in så mycket reklam det bara går innan folk hinner sluta titta.

Inte minst som att det här testet kommer i samband med att tillväxten i Youtubes annonsmaskineri har börjat hacka rätt betänkligt.

Jag misstänker kort sagt att det här testet nog kommer att dyka upp igen i någon form.

YouTube Concludes Experiment Displaying Large Number of Unskippable Ads

YouTube was reportedly playing up to 10 non-skippable adverts in a row making it harder for free users to avoid ads on the platform. As per a new report, YouTube has confirmed that this experiment with advertisements has now ”concluded”.

CIA släpper sin första podcast

Vem vill ha en egen podd nuförtiden? ALLA vill ha en podd nuförtiden. Som… CIA. Nu släpper den amerikanska underrättelseorganisationen sin första podcast: The Langley Files.

Med andra ord: nu kan du lyssna på CIA. Ombytta roller!

CIA Launches First Podcast, ’The Langley Files,’ Which Reveals That Working at the Agency Is More Boring Than Hollywood Makes It Seem

It seems like everyone is launching a podcast these days – and now comes the Central Intelligence Agency. But don’t expect any major revelations from CIA’s ”The Langley Files,” which is really a PR-outreach initiative to burnish the agency’s image as well as dispel notions that it’s a glamorous line of work as often portrayed in pop culture.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.