Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier
- Del 3: AR/VR, Bekvämlighetsekonomin
- Del 4: Digitalisering, Ekonomi och finans, Övrigt
Sök/SEO
Google slutar med annonser i sökresultatet
Den var lite… oväntad. Google slutar med annonser i sökresultatet. Det som har varit den största och viktigaste delen i Googles intäkter i princip sedan starten. Där ser man.
Ja, okej. Det är förstås inte riktigt så drastiskt. Vad som försvinner är ”annons”-etiketten. Från och med nu så är det ”sponsrad” som gäller. Åtminstone i mobilen (ingen information om datorutrullning). Dessutom så flyttar inte-annonsmärkningen upp ett snäpp. Istället för att som idag ligga först i själva URL-raden så ligger den nya sponsrad-taggen ovanför själva inte-en-annons-utan-ett-sponsrat-sökresultat-sökträffen.
Varför gör då Google det här? Vi lämnar över micken.
”Den nya etiketten och dess framträdande position gör att vi fortsätter leva upp till våra höga krav att tydligt skilja annonser från sökresultatet och är en fortsättning på vår strävan att göra information om betalt innehåll tydlig”.
*host* Bullshit *host
Det är alltså precis samma argument som Google har använt sig av varje gång de har förändrat märkningen av annonser. Från att ha legat på en helt egen yta med gul bakgrund vid sidan om sökresultatet så är annonserna numer i praktiken helt oskiljbara från de organiska träffarna. Annonsetiketten har blivit mindre tydlig för varje förändring som Google har genomfört.
Det senaste draget är nästa givna steg. Och Google slår två flugor i en smäll. Dels så lyfter de bort annonsmärkningen från själva sökresultatet – som förmodligen görs därför att Google har märkt att våra hjärnor därmed hoppar över ”rubriken” ovanför sökresultatet. Och dels så byter de nu namn från ”annons” till ”sponsrat”. De gör med andra ord en SVT Sport.
Frågan är snart varför Google inte bara går rakt på annonsmärkning i vit text på vit bakgrund i sidkällkoden och får hela grejen överstökad en gång för alla.
https://techcrunch.com/2022/10/14/google-is-updating-its-ad-tag-to-sponsored-for-mobile-search/
Detaljhandel/e-handel
Shein lanserar underklädesvarumärket Luvlette
Shein ynglar av sig. Senaste årens onlinemoderaket Shein lanserar nu en ny shoppingsajt: Luvlette. En som fokuserar på underkläder för kvinnor.
Hur skiljer sig då Luvlette från de underkläder man redan kan hitta på Shein? Tydligen siktar Shein på att vara ”sexy” medan Luvlette siktar på att vara ”no longer sexy”. Sheins underkläder ska ha ”sexig och vacker” som riktmärken, medan Luvlette fokuserar på ”komfort och användares självförtroende”. Det sistnämnda ska bland annat innebära att Luvlette inte har trådsmala modeller, utan modeller som är ”normalviktiga eller överviktiga”.
För som vi alla vet så går det inte att samtidigt vara sexig, bekväm och ha vikt som folk har mest.
Om vi bortser från det allt som går att säga utifrån ovanstående (inte minst med tanke på att Sheins kunder till största del är yngre kvinnor) så ska Luvlette tydligen vara Sheins (åtminstone) nionde egna varumärke. Och precis som Shein så finns det inget som andas företagets kinesiska rötter. Namn och design känns som valfri amerikansk modeshoppingsajt.
Men intressant nog så finns det heller ingen som helst koppling till Shein. Det lyfts alltså fram som ett helt fristående varumärke.
Vi kan nog anta att det bland annat är just på grund av att Luvlette vill skilja sig från Shein gällande vem man vänder sig till. Och hur man ser på sina kunder. Men det känns också som att det är del av Sheins ambition att nära nog till varje pris dölja sin kinesiska hemvist. Det börjar bli så välkänt att Shein är kinesiskt att det kan börja bli lite problematiskt. Särskilt i USA.
Shein Launches Women’s Underwear Retail Platform Luvlette
Fast fashion giant Shein is constantly hatching new brands and building an expansive business matrix. This year, the firm launched and promoted an underwear brand called Luvlette.
TikTok planerar egna e-handelslager i USA
Ett steg bak och två steg fram? Ja, lite så känns senaste TikTok-nyheten. Efter att företaget bara nyligen skrotade testerna med en dedikerad shoppingavdelning i appen så kommer nu uppgifter om att företaget siktar på att öppna egna lager i USA. Som kanske också ska serva andra delar av världen.
Kort sagt verkar det som som att TikTok definitivt inte har kastat in shoppinghandduken. Ja, det var det väl ingen som trodde – men att ta ett så stort steg som att börja bygga upp sin egen logistikapparat utan att ha fullt ut stöd för själva shoppandet är milt sagt intressant.
Nu återstår att se hur mycket av det här som visar sig stämma, men det känns rimligt att TikTok tar det här steget nån gång.
Och, tja, det måste ju inte nödvändigtvis vara så att det bara är TikTok som gäller för TikTok. Bytedance har ett tag testkört den fristående plattformen Fanno i Europa och det kan förstås också kopplas mer till den typen av tjänster än TikTok.
Även om vi nog kan anta att TikToks primära tanke fortfarande är att TikTok i sig ska vara shoppingdestinationen.
TikTok is planning its own US fulfillment centers, according to job listings
TikTok has introduced more shopping features on its app in the last year. Following live shopping pushes and a Shopify partnership, the company is now reportedly looking to build its own warehouses in the US.
Hur Amazon tog över världen från Ebay
En rätt intressant världskarta: hur Amazon stal shoppingvärlden från Ebay de senaste 20 åren. Det sista större fästet föll nyligen när även Australien amazonifierades. Nu ser det ut som att den enda återstående motståndsfickan finns i Zambia.
Kartan visar kort sagt med blått var Ebay är större än Amazon och med rött där Amazon är det större företaget. Ett nära nog totalt skifte på två årtionden.
Men det kanske mest intressanta med kartan är det som lite by the way nämns i artikeln som kartorna är hämtade från: färgerna betyder att Ebay eller Amazon är mer populära än det andra företaget. Det betyder däremot inte att respektive företag är den MEST populära shoppingtjänsten i ett visst land. 2022-kartan skulle alltså bli betydligt mer färgglad om det istället var respektive lands mest populära shoppingdestination som listades.
Med andra ord: hur kommer kartan se ut 2042?
Strömmade medier
Netflix annonsabonnemang lanseras 1 november
Så har det blivit dags för Netflix att lansera sitt aw-hell-no-ain’t-never-gonna-happen-annonsabonnemang. Som uppgifterna senaste månaderna har pekat på så har det blivit lite paniklansering för Netflix efter det att även Disney+ gick ut med att de skulle lägga till annonsabonnemang. Men Netflix lyckades alltså få ut sitt abonnemang före Disney.
Ja, eller ”sannolikt”. Abonnemanget lanseras 1 november i Kanada, följt av USA och Storbritannien 3 november. Nu vet vi också vad abonnemanget bjuder på. Och inte bjuder på.
Abonnemanget får namnet ”Basic with ads”, because varför hitta på ett namn som minskar risken för förvirring med tanke på att det vanliga Basic-abonnemanget finns kvar. Det var tydligen lite för jobbigt för Netflix att bara kalla abonnemanget för ”Ads”.
Anyho. Priset blir 6,99 dollar i månaden, vilket hamnar några snäpp under det vanliga basabonnemanget som går loss på 9,99 dollar. Kvaliteten blir 720 p, vilket från och med lanseringen av det av det nya abonnemanget också blir den kvalitet som gäller för vanliga Basic (Ni ser. Jag har redan döpt om abonnemang hära.) Netflix skruvar alltså upp den lägsta kvaliteten för sina sändningar från dagens 480 p till just 720 p.
Men så får man då också titta på annonser. Utöver att man betalar en månadsavgift. Det som vi förr i tiden kallade ”kabel-tv”. Fyra fem minuter i timmen. Det blir alltså rejält mycket mindre än exempelvis TV4:s 87 minuter reklam per timme.
Allt innehåll kommer inte finnas i det nya abonnemanget, men det verkar handla om något tillfälligt rättighetsmeck som Netflix håller på att lösa. Vi kan tänka oss att annonsabonnemanget kommer innehålla samma innehåll som de övriga abonnemangen framöver. Det som däremot inte alls kommer att bli möjligt om man väljer annonsabonnemanget är stödet för nedladdning. Det krävs alltså uppkoppling för att titta.
Totalt 12 länder kommer att få tillgång till det nya abonnemanget i första svängen. Netflix räknar med att lägga till fler länder ”över tid”. Så vi får kort sagt se vad det innebär för svensk del.
Netflix undercuts Disney+ with launch of its $7/month ad-supported plan early next month | TechCrunch
The moment has finally come for Netflix to reveal its cheaper ad-supported tier, set to launch on November 3.
Netflix populärare än Youtube bland amerikanska tonåringar
Med tanke på de domedagstongångar som omger Netflix nuförtiden – inte efter att företaget Q2 tappade prenumeranter för första gången – så är det här ett intressant diagram. Netflix är den populäraste videoplattformen bland amerikanska tonåringar. Före Youtube. 32 procent valde Netflix och 29 procent Youtube.
Det är investmentbanken Piper Sandler som kommer fram till det här i sin återkommande halvårsundersökning av amerikanska tonåringars intressen och vanor. Netflix håller positionen för tredje året i rad och ligger dessutom kvar på samma nivå som för ett år sedan medan Youtube tappar ett snäpp.
Innan jag går vidare så slänger jag in några brasklappar. Det här är alltså en undersökning bland 14 500 tonåringar och inte den definitiva sanningen. Definitionen av ”videoplattform” är också värd att lyfta. TikTok befäster sin position som favoriten bland sociala medier med 38 procent och även TikTok innehåller ju… rätt mycket video.
Men oavsett så är det en intressant sammanställning. Netflix ligger dessutom ljusår före de konkurrerande strömningstjänsterna.
Tittar vi på Svenskarna och internet-undersökningen som släpptes i veckan så är frågan lite annorlunda ställd, så det är inte helt jämförbart. Men på frågan vilka tjänster man har använt senast året så låg både Youtube och Netflix runt 80 procent bland 00-talisterna Även här var Netflix den överlägset största internationella videoströmningstjänsten (SVT Play låg bara snäppet efter).
Vad vill jag säga med det här? Att Netflixs läge kanske inte är så illa som det kan verka i media. Att återväxten kanske har har chans fortfarande. Visst är det så att det är föräldrarna som i de flesta fall styr vilka tjänster som tonåringar har tillgång till, men det kan finnas hopp om Netflix kan lyckas hålla kvar de unga användarna när de flyttar hemifrån.
Youtube lägger till stöd för @användarnamn
Efter 17 år så har det blivit dags för Youtube att gå med i resten av den sociala gemenskapen. Åtminstone när det kommer till namngivning. Youtube lägger nu till officiellt stöd för @användarnamn. På samma sätt som finns på flera andra plattformar, alltså.
Och det är ännu ett tecken på att Youtube förlikar sig med att de inte är världens enda tjänst. De förstår att innehållsskapare använder flera tjänster online, för olika ändamål, men att det som förenar är att de vill ha ett enkelt sätt att marknadsföra dem. På olika ställen på nätet.
Att låta innehållsskapare heta samma sak på Youtube som de heter i andra tjänster är ett sådant sätt som Youtube hoppas ska få fler att bli sugna på att ge sin Youtube-kanal (och ännu hellre sitt Shorts-innehåll) mer kärlek.
YouTube to broadly support the @username format with launch of YouTube handles | TechCrunch
YouTube says creators should look for a notification to arrive over the next month.
Bytedance planerar att rulla ut sin Spotify-konkurrent globalt
Alltid kul med rykten. Som uppgifter att TikTok, ja eller TikToks ägare Bytedance, är på gång att rulla ut sin Spotify-konkurrent Resso globalt.
Enligt Wall Street Journal håller Bytedance på att för fullt deala om musikrättigheter med olika skivbolag för att få till en breddning av tjänsten. Och det kanske mest intressanta med uppgifterna: att Bytedance också siktar på att integrera tjänsten i TikTok.
Som sagt. Rykten. Men trovärdiga sådana. Inte minst som att det inte är första gången.
Resso har vid det här laget två och ett halvt år på nacken, men har så här långt inte gett särskilt många rubriker här hos oss. Inte alls särskilt förvånande eftersom Resso inte alls var tänkt för oss. Tjänsten har så här långt funnits i Asien, men ändå sedan lanseringen så har det – förstås – pratats om en push i USA eller Europa.
Ja, eller rättare sagt – en push från Bytedance att släppa en musiktjänst. Det har inte alls känts givet att Bytedance skulle välja Resso-varumärket för en fullständig musiksatsning.
Det som däremot har varit rätt givet är att Bytedance skulle ta det här steget förr eller senare. Mycket därför att Bytedance har lanserat musiktjänsten Soda Music på hemmaplan, men framförallt därför att TikTok alltid har haft musik i sitt DNA. Från köpet av Musical. ly till dagens roll som världens just nu hetaste plats för att marknadsföra musik och breaka artister.
Det känns med andra ord som att det nog mest är en tidsfråga innan Bytedance åtminstone kör en musiktjänsttestballong i USA eller Europa hyfsat snart. Hur det sedan kommer att gå i den mördande konkurrensen från Spotify, Apple, Amazon och en svans mindre tjänster är en annan fråga.
https://www.wsj.com/articles/tiktok-parent-bytedance-plans-music-streaming-expansion-11665602937
Apple släpper iCloud och Apple Music på Microsofts plattformar
Ett förhållandevis litet men ändå stort steg för Apple: i veckan meddelade Apple att de släpper fler av sina tjänster på Microsofts plattformar. Saker som iCloud och Apple Music blir nu tillgängliga för Windows och Xbox.
Med andra ord: ännu ett steg för Apple att förlika sig med det faktum att inte alla vill gå all in på Apple utan kanske väljer att ha en iPhone men en Windows-PC (oklart varför någon skulle välja det senare, men hej – kanske för att jobbet tvingar en).
Men i ett större sammanhang så visar det också på en betydligt viktigare utveckling: Apples transformation från hårdvarubolag till tjänsteföretag. Och att, som del i den omställningen, också försöka trycka ut sina tjänster på så många ställen som möjligt. Även utanför det egna ekosystemet.
Visst lär reglerings- och uppstyckningshot också spela in, men det här är något som med största sannolikhet hade hänt ändå. Tjänsterna är helt enkelt betydligt mer lönsamma än hårdvaran och – kanske viktigast av allt – du kan sälja på användare allt fler tjänster även om de har den hårdvara de behöver.
Apple brings more of its services, including iCloud and Apple Music, to Microsoft platforms | TechCrunch
iCloud now integrates with the Photos app in Windows 11. Elsewhere, Apple Music is available on Xbox consoles for the first time.
Apple TV+ kan få annonsabonnemang
Vad är det hetaste heta bland strömningstjänster just nu? Japp. Reklam. Nu är det dags för ännu en spelar att lägga till annonsfinansierat abonnemang: Apple TV+. Åtminstone enligt obekräftade rykten.
Att såväl Netflix som Disney mot slutet av året ser ut att lansera billigare annonsfinansierade abonnemang handlar förstås om att konkurrensen på strömningsfronten har hårdnat rejält. Netflix har i år sprungit rakt in i tillväxttaket och Disney gör det förmodligen mest proaktivt. I båda fallen mycket för att attrahera kunder i tillväxtmarknader. Det är med andra ord inte särskilt konstigt att även Apple nu vill vara med och leka.
Det är ännu mindre konstigt med tanke på att Apple senaste året har skalat upp sin annonsaffär i framförallt Appstore rejält. Ännu en annonsyta är därför välkommen. Det som däremot ger konstighetspoäng är, trots allt, att Apple gör det. I alla fall om Apple gör som övriga. Alltså abonnemang som både kostar pengar och tvingar på användarna reklam. Apple har ju trots allt tryckt ut abonnemangen gratis med nya Apple-prylar och skulle därför kunna vara nöjda med att köra bara betalkonto.
Det visar nog att det i Apples fall handlar om tillväxt i en helt ny kundgrupp. Att abonnemanget egentligen inte är för att Apple ska kunna ge befintliga Apple-kunder en billigare strömningstjänst – utan för att locka ombord fler kunder som inte kör Apples prylar.
Report: Apple to Sell Ad Space for TV+ Next Year, Hinting at Possible Ad-Supported Tier
Apple has reportedly held discussions with media agency and network executives about the prospect of selling ad time on its Apple TV+ streaming…
Minecraft-användare har byggt ett eget chip i Minecraft som kan köra Minecraft inuti Minecraft
Man måste älska mänskligheten trots allt. Åtminstone delar av den. Som att någon har gjort det möjligt att spela Minecraft. I Minecraft. På Minecraft-byggd teknik.
Det började med att användare Sammyuri använde de block som finns i Minecraft för att bygga en åttabitsprocessor med 256 b minne som just kan köras i Minecraft: CHUNGUS2. Dessutom gjorde Sammyuri det möjligt för andra att skriva program baserat på processorn så att andra kunde lägga till egen funktionalitet.
Självklart ville sedan andra användare levla upp CHUNGUS 2. Det innebar att folk byggde till mer minne, mer lagring, mer grafikminne, en hel grafikprocesser, bättre skärm, PS4-kontrollstöd och maskinvaruacceleration. Det här ledde då till att det numer går att spela Minecraft. I Minecraft. På ett ”operativ” byggt i Minecraft.
Nu pratar vi visserligen om en väldigt liten Minecraft-värld. Och för att få till en video på alltihop som går att titta på utan att ta ett friår från jobbet så måste videon köras en miljon gånger snabbare än vad processorn klarar av. Det krävs alltså… en del tålamod för den som vill spela.
Att spela Minecraft i Minecraft baserat på Minecraft-byggd teknik är alltså också en rejäl övning i mindfulness.
Är det här det mest extrema Minecraft-bygget någonsin?
Projektet är fullständigt ”over the top” – så givetvis var det någon som gjorde det.
IoT – internet of things
Amazon planerar att börja testa sitt rymdinternet nästa år
Jeff Bezos och Elon Musk är inte bästa vänner. Förmodligen långt ifrån. Det har bland annat uttryckt sig i offentligt grälande om rymden. Vi kan tänka oss att det blir ännu mer av den varan nästa år. Då siktar nämligen Amazon på att börja testa sin Starlink-konkurrent Project Kuiper. En rymdinternettjänst, alltså.
SpaceX har vid det här laget skjutit upp en herrans massa satelliter som numer erbjuder internetuppkoppling över hela världen. Sedan bara någon månad tillbaka finns Starlink på samtliga kontinenter – även Antarktis.
Nu tänker Amazon alltså ta upp kampen om internetanvändarnas gunst utanför atmosfären.
Det återstår förstås att se hur Amazons tjänst kommer att stå sig mot Starlink. Men vi kan garanterat utgå från att det jämförelserna landar som ett brev på posten. Ja. Eller som ett mejl. Ett chattmeddelande?
Ja. Ni fattar.
Amazon’s set to launch its prototype internet satellites early next year
Amazon has announced that its prototype Project Kuiper satellites will launch in early 2023 as the first step to its planned satellite internet constellation.
WeChat lanserar handflatebetalningar
Nu har det blivit dags för Kinas största sociala plattform WeChat att göra en Amazon. Appen lägger till handflatebetalningar. Möjlighet att betala i fysiska butiker bara genom att hålla handen framför en läsare, alltså.
WeChat har däremot, till skillnad från Amazon, inga fysiska butiker. Detsamma gäller (sannolikt) även för ägarbolaget Tencent. Vad det därför handlar om är helt enkelt ett paket för handlare. Ett miniprogram inuti WeChat – som utökar WeChats funktionalitet med handbetalningsstöd – och den hårdvara som krävs i butikerna för att faktiskt kunna låta kunderna skanna sina händer när de ska betala.
Tencent gör alltså även som Amazon trots att de inte sitter på ett eget butiksnät. Eller just därför. De gör tekniken tillgänglig för externa aktörer. Den stora skillnaden är att Tencent sannolikt mer siktar in sig på små handlare medan Amazon mest vänder sig till stora kedjor när de försöker sälja sin retailteknik.
Men med tanke på att Amazon har börjat tassa allt längre in på Shopifys e-handelsplanhalva och flörta allt mer med småhandlare så är det säkerligen mest en tidsfråga innan Amazon släpper ett kvartersbutikspaket med den här typen av teknik. Ja, eller om Shopify hinner före.
Tencent’s WeChat Launches Palm Print Payment Mini-Program
Tencent’s versatile social media platform WeChat has recently launched a new mini-program enabling palm print payment, giving users yet another way to settle transactions in addition to passwords, fingerprints and facial recognition.
AI – artificiell intelligens
Bing gör det möjligt att skapa AI-bilder direkt i sökresultatet
I veckan presenterade Microsoft ett gäng nyheter, både gällande sin hårdvara och sina tjänster. En av nyheterna var Microsoft Designer, en app som gör det möjligt att skapa bilder och design med AI-stöd. Tänk att OpenAI:s vassa AI-bildskapartjänst DALL-E 2 skulle bakas in i Canva.
Men ännu coolare är att Microsoft nu också stoppar in DALL-E 2 i Bing. Ni vet. Sökfunktionen vi alla använder.
Mer formellt så är det verktyget Image Creator som gör det möjligt att skapa AI-bilder i sökresultatet, med hjälp av DALL-E. Om du inte hittar den gratisbild som matchar det du är ute efter så kan du istället slå på Image Creator-funktionen och använda din sökfras som ”brief”. Simsalabim så har du sedan en bild som du fritt kan använda.
Däremot ska vi nog inte utgå från att funktionen landar här väldigt snart. Microsoft kommer att göra en ”kontrollerad utrullning” av Image Creator, så vi får helt enkelt vänta och se när den kommer hit.
Men oavsett. En rejält cool sökmotorfunktion som Google ännu inte har. Blir nog till att testa Bing vad det lider. Ja, om inte Google hinner lägga till en motsvarande funktion innan Image Creator kommer hit till oss.
Microsoft new Designer app offers DALL-E-like AI art for all | Digital Trends
Microsoft Designer is a new AI-powered new creator tool that lets the technology do most of the work in developing a creative project.