Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
IoT – internet of things
FedEx lägger ned sitt robotleveransprogram
FedEx gör en Amazon. Veckan efter det att Amazon meddelade att de kommer att lägga ned satsningen på den självgående leveransroboten Scout så kommer uppgifter om att FedEx gör samma sak med sin robot. No more sista metern-leveranser med robotar för FedEx. Människor får sköta det istället.
Det känns på sätt och vis inte särskilt förvånande. Sista metern är den kanske meckigaste och jobbigaste delen av en leverans. Inte minst med tanke på allt som kan hända och gå fel. Att köra självgående långtradare på motorvägar mellan huvudlager är betydligt enklare i sammanhanget.
Däremot lär det sista ordet nog inte vara sagt på det här området när det gäller robotar. Vad vi ser nu är nog snarast en första fas som har kommit till vägs ände.
Det kommer bli intressant att se vad vi kommer att se för initiativ det blir nästa gång de stora fraktföretagen kommer att testa motsvarande. Inte minst blir det intressant att se hur pass mycket påverkan den här typen av lösningar – och e-handeln i stort – har på infrastrukturen i städer. Och på hur vi bygger och utformar bostäder.
FedEx abandons its last-mile delivery robot program
A human in a FedEx uniform will deliver those packages for the foreseeable future.
Robotar lär sig spela fotboll
Okej. De är redan bättre på fotboll än jag.
Dang it. Så mycket för den fallbackkarriären.
Watch two Mini Cheetah robots square off on the soccer field | TechCrunch
Some robotics challenges have immediately clear applications. Others are more focused on helping systems solve broader challenges.
AI – artificiell intelligens
Meta lanserar AI-översättare för icke-skriftspråk
Meta:s AI-folk har tagit fram ännu en rätt imponerande tjänst: en översättningsfunktion för icke-skriftspråk. Eller åtminstone språk som ”primärt” är talade.
Det här kanske inte låter som en särskilt stor grej i det stora hela, men fortfarande så bygger översättning fortfarande mestadels på text. Att algoritmer, lite förenklat, tar en omväg via text för att översätta tal. Ungefär som hur videosökfunktioner också fungerar.
I dagsläget fungerar översättningen vara mellan två språk – engelska och hokkien. Det senare är ett språk som talas av runt 45 miljoner människor i Asien och som alltså inte har någon tradition av skriftspråk. Eller ens en officiellt nedtecknad grammatik.
Det är med andra ord ett stort steg mot ännu snabbare översättningar av tal. Även om bara det faktum att det fungerar för den här typen av språk är värt att applådera.
Meta has developed an AI translator for a primarily-spoken language
It only translates between Hokkien and English for now, but offers potential for thousands of languages without official written systems.
AR/VR
Meta har svårt att hålla kvar användare i Horizon Worlds
Hur går det för Metas stora flaggskeppssatsning metaverset? Ja, det har väl gått lite sådär så här långt. Visst, redan när den nya företagsinriktningen presenterades för ett år sedan så poängterade Mark Zuckerberg att det handlade om en (minst) tioårsplan, men det verkar som att saker och ting går trögare än Meta trots det hade hoppats på. En ny intern rapport spär på den känslan.
Meta ska ha haft ett mål att nå 500 000 månadsanvändare vid årets slut, men det har nu sänkts till 280 000. Än värre för Meta är att användarna som de väl har lyckats få ombord inte stannar kvar. Rätt många gör det åtminstone inte.
I februari i år gick Meta ut med att de hade 300 000 månadsanvändare, men nu ska den siffran ha sjunkit till 200 000. Eller en tredjedel färre än i början av året.
Det faktum att Meta inte har gått ut med några nya siffror lär åtminstone bekräfta att Horizon Worlds inte växer särskilt snabbt. Ja, eller alls, om vi ska tro de interna siffrorna som Wall Street Journal har kommit över. Och vi kan nog anta att de stämmer rätt väl överens med sanningen.
Vi kan med andra ord sammanfatta Metas metaverseprojekt med ”uppförsbacke”. Kanske ännu mer nu än för ett år sedan.
https://www.wsj.com/articles/meta-metaverse-horizon-worlds-zuckerberg-facebook-internal-documents-11665778961
Bytedance lägger ned sin sociala metaverse-tjänst Party Island
Senaste halvåret eller så har inte bara handlat om en rätt lång rad spektakulära massuppsägningar hos stora techbolag – lite parallellt med det så har en hel drös tjänster och funktioner lagts ned. Inte minst hos de stora sociala plattformarna. Som hos Meta och Snapchat. Och just nu verkar TikTok-ägaren Bytedance ha kommit in i en nedläggningsvåg.
Den senaste skrotade satsningen verkar vara Bytedance metaversesatsning Party Island. En tänkt social tjänst – fast inuti metaverset (ja, i en VR-värld, alltså). Party Island överlevde dessutom bara något kvartal innan Bytedance yxade tjänsten (eller åtminstone har pausat den). Den hann kort sagt inte ens riktigt ur någon slags publik testfas.
Här hade vi kunnat konstatera att även Bytedance har problem med att få folk att vilja metaversa sig. Inte bara Meta som har problem. Men i Bytedances fall så ser vi något som börjar kännas som ett större problem: det sociala.
Den enskilt viktigaste ingrediensen som gjorde att TikTok exploderade fram som en jättetjänst på nolltid var att den gick all in på intressen. Den sket i att bygga tjänsten på sociala nätverk, som varit mallen för sociala medier sedan Facebook satte formen för dagens sociala medier. När ungefär alla sociala plattformar (och några till) nu springer på intressegrafen så har Bytedance – och TikTok – börjat jobba sig åt rakt motsatt håll.
Och det ser ut att gå lite sådär för Bytedance. Bara nyligen stängde Bytedance också definitivt ned chattappen Feiliao (eller Flipchat) och i slutet av förra året gav Bytedance upp sin Snapchat-klon Duoshan. Lägg till några mindre appar och tjänster – och det faktum att Bytedance vad det verkar inte har jättesnurr på sociala funktioner i TikToks kinesiska systerapp Douyin. Eller i TokTok, för den delen.
Nu är det förstås inget som säger att Bytedance inte kan få ordning på det här, men i alla diskussioner om hur Meta har svårt att få Reels att nå TikToks användarnivåer så ser det ut som att Bytedance inte helt givet kommer att klara att kliva in på Metas (och Youtubes) planhalvor.
ByteDance Cuts Project Team of Social Metaverse Product Party Island
In order to reduce costs and increase efficiency, ByteDance had cut the project team for social metaverse app Party Island, and that relevant staff had returned to their original teams.
Bekvämlighetsekonomin
Uber lanserar Minority Report-annonser
Uber har haft det lite… sådär när det har kommit till att tjäna pengar. Faktum är att ”Uber” och ”hysteriskt galna jätteförluster” har blivit synonyma begrepp. Det har lett bland annat till att Uber storsatsat på sin Eats-del. Och nu är det dags för Uber att ta ett stort annonssteg med sitt nya format Journey ads.
Och Journey ads är ganska exakt vad det låter som. Ett annonsformat som kommer att följa resenären under resan. Från beställningen i appen, över väntandet på Uber-bilen till själva resetiden.
Det är dessutom ett, tja, take over-format. Det är en och samma annonsör som kommer att följa Uber-kunden under resan. Allt för att kunna maximera visningen av exakt samma annons om och om igen. Ja, eller så lär det säkert bli för vissa annonsörer som inte riktigt har fattat poängen.
För att kunna välja och anpassa annonserna så kommer Uber bara att använda förstahandsdata. Och, tja, det var de ju nästan tvungna att säga. Men vad Uber inte säger rakt ut är att de tänker bygga en ny annonsplattform med datapunkter som ingen annan sitter på.
Återstår förstås att se hur den landar, men visst finns det spännande möjligheter för kreativa kampanjer som förstår att bygga storytellingannonser. Och använda Uber-resans fördelar, som anpassningar utefter plats. Och kanske anpassa längden efter längden på resan. Och mängden köer och andra hinder som kan påverka tiden.
Det betyder alltså att ”minority” ska in på lodrätt sju och ”report” på vägrätt åtta.
Uber Plans to Advertise to You At Every Stage of Your Ride, Using Your Own Data
The company claimed its dedicated advertising division will help it reach $1 billion in ad revenue by 2024 and will make rides ’cheaper,’ maybe.
Mobilt
Apple rullar ut fler annonser i Appstore
Nästa vecka är det dags för det som Apple flaggade för tidigare i höstas: fler annonser i Appstore.
Mer specifikt handlar det om annonser i avdelningarna Today och You might also like från och med nästa vecka. Nya ytor för utvecklare att kunna köra annonser för sina appar.
Det här innebär också att utvecklare kan köra annonser på andra appars sidor. Som artikeln konstaterar var kom det snabbt kritik kring det här. Det innebär alltså att utvecklare kan behöva köpa annonser för sin egen app på sina egna sidor så att inte konkurrenter köper in sig där. Ungefär som Google och varumärken, alltså.
Apple har alltså sett en chans att tjäna mer pengar. Och det i sig lär förstås heller inte landa helt väl bland utvecklare. Men Apple riskerar inte bara att göra utvecklare sura – utan även reglerings- och konkurrensmyndigheter på båda sidor om Atlanten.
Apple Announces More Ads Coming to App Store Starting Next Week
In an email to developers this week, Apple announced that app-related ads will begin appearing in the App Store’s main Today tab and in a…
Ekonomi och finans
Netflixs kvartalsrapport Q3 2022: antalet prenumeranter ökar igen
Ikväll var det dags för ett av de företag som har börsrasat mest i år att redovisa siffrorna för det tredje kvartalet. Och för en gångs skull i år… så bjöd Netflix aktieägarna på goda nyheter.
Omsättningen landade på 7,93 miljarder dollar, snäppet över förväntningarna och bättre för ett år sedan. Vinsten landade däremot något sämre än motsvarande kvartal 2021 – men var långt över marknadens förväntningar.
Och enskilt viktigast av allt – och den främsta anledningen att Netflix-aktien rusar i efterhandeln – Netflix vänder prenumerationstappet Q2 till förnya användartillväxt. 2,4 miljoner nya prenumeranter blev det under kvartalet till en ny total på 223 miljoner. Fortfarande en sjunkande tillväxt procentuellt jämfört med de föregående kvartalen, men som sagt var så vänder Netflix till användarplus igen.
Som om inte det vore nog så bedömer Netflix dessutom att Q4 kommer att innebära 4,5 miljoner nya prenumeranter. Så även det kul för aktieägarna och förmodligen en stor anledning till marknadens jubel. Men med det sagt så bedömer Netflix också att den procentuella årstillväxten kommer att fortsätta sjunka till ett nytt Netflix-lägsta med 2,6 procent.
Frågan återstår alltså att se hur länge Netflix kan sparka tiillväxtburken framför sig. Men oavsett det så tror jag att Netflixs rapport kommer att lyfta börshumöret överlag. Och på gott och ont skruva upp förväntningarna på de övriga bolagens rapporter nu när Q3-rapportperioden officiellt kan sägas ha dragit igång.
No Title
No Description
Snap kvartalsrapport Q3 2022: sämre omsättning och fler användare än väntat
Häromdagen kom Netflix med en kvartalsrapport som var långt mycket bättre än väntat, inte minst med tanke på den risiga inledning på 2022 som Netflix har haft. Ikväll var det dags för ett annat 2022-misärbolag att visa korten: Snap. Och det… gick inte alls lika bra.
Omsättningen förra kvartalet landade på 1,1 miljard dollar, en ökning med 6 procent. En omsättning som landade snäppet sämre än förväntat.
Vinsten var däremot betydligt bättre än väntat. Istället för en liten förlust så blev det faktiskt just en nettovinst (ja, lite beroende på vilka siffror man tittar på här).
Även användartalen växte mer än förväntat. Antalet dagliga användare slutade på 363 miljoner i slutet av september. 57 miljoner fler än för ett år sedan, eller 19 procent bättre. Prognosen för Q4 landar på 375 miljoner.
Men det verkar som att omsättningsmissen räckte för att marknaden skulle få kollektiv panik. Snap-aktien totalkollapsar över 20 procent i efterhandeln. Vilket känns som en… rätt hysterisk överreaktion. Men det visar också hur nojig marknaden är just nu.
De som förmodligen blir gladast över det här är Snaps branschkollegor som kommer att rapportera kommande veckor. Företag som Meta, Google, Pinterest och Twitter. Snap har nu förmodligen sänkt förväntningarna på andra annonsberoende företags rapporter. Vi kan även anta Snap kommer att dra med sig de aktierna ned när börsen öppnar i morgon.
Snap’s slowing ad growth sends inflation fears through tech sector
Snap Inc on Thursday forecast no revenue growth in the typically busy holiday quarter, sending a warning signal that rising inflation and the war in Ukraine could hurt other tech companies dependent on advertising revenue.
Övrigt
Google lanserar News Showcase i Frankrike
För några år sedan var Google och EU på mer kollisionskurs än vanligt. Det var i samband med att EU:s upphovsrättsdirektiv skulle klubbas som Google fick ett halvt hissyfit och hotade mer eller mindre att stänga ned sin söktjänst helt och hållet här hos oss. Det handlade framförallt om kravet att Google skulle tvingas betala för nyheter de aggregerade och visade i sin sökfunktion och framföralllt i Google News. Tre år senare lanserar Google nu News Showcase i Frankrike.
Sedan Upphovsrättsdirektivet klubbades så har Google, som jag utgick ifrån, vikt sig. EU är för viktiga för Google för att inte ha verksamhet här. Även om de tvingas betala för nyheter.
Men Google har inte lagt sig platta. Istället för att bara betala tidningar för nyheter så skapade den en ny tjänst: Google News Showcase. Google betalar för nyheterna som publiceras där, men motprestationen är att publicisterna måste specialformatera sina nyheter. Och skapar därmed innehåll i Googles egen tjänst. Men kanske viktigast av allt: Google väljer mer eller mindre ut vilka som får vara med. I alla fall vilka som får betalt.
Google – precis som Meta gjorde i ungefär samma situation i Australien – har förhandlat fram avtal med ett antal hyfsat stora publicister i de länder de har rullat ut News Showcase. I det franska fallet innebär det 65 publicister som samlar 130 titlar. Ska man vara lite elak så köper alltså Google de största publicisternas tystnad.
Frankrike är det land där Google har fått kämpa hårdast för att få igenom sin modell och har vad det verkar tvingats gå bredare än i andra länder där de har släppt funktionen. Just därför är det en rejäl fjäder i hatten för Google. Vi kan väl dock anta att det kommer att komma stämningar mot Google, så i slutändan så lär det bli domstolar som får avgöra om upplägget är okej enligt Upphovsrättsdirektivet.
Om jag räknar rätt så blir Frankrike det elfte landet i Europa som får tjänsten. Än så länge inget land i Norden. Vi får kort sagt se om News Showcase släpps i Sverige. Och i så fall när.
Google launches its News Showcase program in France
Google’s News Showcase program has arrived in France, and it will give users free access to a limited amount of paywalled content from partner publications.
Apple släpper ny iPad Pro och ny Apple TV 4K
Det blev inget oktoberproduktevent för Apple (eller? det är ju två veckor kvar), men väl oktoberlansering. Utan något som helst buller och bång smög Apple ut några nya prylar:
iPad Pro 11 och 12,9 tum: Värsting-iPad-modellen får sig ett 2022-lyft. Det innebär bland annat att den nya modellen bestyckas med samma slags M2-chip som sitter i senaste MacBook Air-modellerna. Den får också mer funktionalitet kopplad till Apples penna.
iPad 10,9 tum: Även den enklaste iPaden får en liten uppgradering. Förutom nya färger så är den förmodligen största nyheten att den som första iPad-modellen med liggande selfiekamera. USB-C istället för lightning för laddning. Med tanke på att EU har klubbat att det är USB-C som gäller som laddstandard senast från 2024 så var det rätt väntat. Ja, eller med tanke på att övriga iPad-modeller har USB-C så hade det hänt ändå.
Apple TV 4K: Ny version av Apples tv-box. Utrustas med samma A15-bionic-chip som basmodellen av iPhone 14, får stöd för HDR10+ och får en ny Siri-fjärkontroll med USB-utag.
Nytt iPad-tangentbord: Folio är namnet på nya tangentbordet, avsett för vanliga iPaden. Har dessutom ett stativ att luta iPaden mot.
Meet the M2 iPad Pro and some colorful new iPads
Apple just announced the new M2 iPad Pro in a press release instead of its typical second fall launch event. The new tablet is powered by the M2 chip and runs on the latest iPadOS 16.1.