Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier
- Del 3: Strömmade medier, AI – artificiell intelligens, Bekvämlighetsekonomin, Ekonomi och finans, Övrigt
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Instagram och Facebook rullar ut prenumerationer och testar gåvor
Instagram och Facebook lanserar, breddar eller testar nya sätt för kreatörer att tjäna pengar på sitt innehåll:
Prenumerationer: Efter att ha börjat testas i början av året så rullar Instagram nu ut prenumerationsfunktionen skarpt till alla Instagram-användare i USA. Det innebär att innehållsskapare nu kan låta följare löpande betala för att få ta del av innehåll exklusivt för prenumeranter.
De användare som uppfyller kraven kan nu aktivera funktionen och sedan lägga livesändningar, stories, dekaler, inlägg, Reels-klipp eller gruppchattar bakom en prenumerationsbetalvägg.
Gåvor: Instagram börjar i Reels testa möjlighet för instagrammare att köpa gåvor till sina favoritskapare. Innehållsskaparen som får en gåva får del av intäkterna som följaren betalade för ”stjärnor”, som sedan kan användas för att köpa gåvorna till innehållsskaparen.
Dessutom breddas stjärnfunktionen på Facebook. ”Stars party” – en ”stjärnutmaning” som slutar med fest om målet uppnås, kommer till Facebook Reels, det blir möjligt att ge skräddarsydda gåvor till viss typ av innehåll (som gåva med hundtema för att tacka för innehåll med söta hundvalpar) och stars kommer nu även till icke-video-innehåll som bilder och textinlägg.
https://about.fb.com/news/2022/11/new-creators-tools-facebook-and-instagram/
Facebook rullar ut Professional mode till alla användare globalt
Efter att ha testat funktionen i snart ett år är det dags för Facebook (tjänsten alltså) att låta alla användare få tillgång till Professional mode.
Professional mode är tjänstens hybridprofilformat. Det innebär att användare kan ställa om sin profil till ett läge som öppnar för fler sätt att tjäna pengar på sitt innehåll och som också ger tillgång mer statistik om innehållet. Funktioner som fram till nu bara har varit tillgängliga för sidor.
Så ett sätt för mer seriösa innehållsskapare att få den personliga profilen att fungera mer som en Facebook-sida, utan att behöva skapa en separat sida. Så om man vill är det Facebooks motsvarighet till LinkedIns Skaparläge. (Ja, med den uppenbara skillnaden att Facebook-innehållsskapare faktiskt kan tjäna pengar på sitt innehåll direkt på plattformen – till skillnad från LinkedIn-innehållsskaparna.)
Nu måste man fortfarande kvalificera sig för att få använda de olika funktioner som det nya läget erbjuder – som att ha tillräckligt mycket visningar eller följare – men det är ett steg i helt rätt riktning.
För en genomgång av vad som ingår i Professional mode kan ni kolla in länken här nedan.
Announcing the global expansion of professional mode | Meta for Creators
Professional mode for profiles is a way for creators, and anyone on Facebook who wants to start their creator journey, to build a global audience and earn money through access to professional tools and monetization opportunities.
Instagram rullar ut produkttaggning via API för Reels
Nu är det dags för Instagram att rulla ut sitt produkt-API för Reels som presenterades tidigare i höstas. Det innebär att det nu går att tagga produkter i videos via tredjepartsverktyg.
När funktionen rullas ut så ska den vara fullt ut integrerad med bland andra Hootsuit, Sprout Social och Sprinklr, men API:et för förstås att det även går att integrera andra och egna verktyg med lite hemmakodknackande.
Det är ännu ett försök att få till shopping via Instagram – kort efter det att Instagram börjat testa att ta bort den dedikerade shoppingavdelningen. Men i fallet med nya API:et så handlar det – till skillnad mot just den förmodligen snart skrotade shoppingfliken – om att shoppingfunktionaliteten anpassas efter det som användarna använder Instagram till (och förväntar sig). Inte att Instagram försöker stoppa in en Amazon-webbshopslösning i helt fel miljö.
Instagram Rolls Out Product Tagging API for Reels
Partners already integrated are Dash Hudson, Hootsuite, Later, Sprout Social, Sprinklr.
Instagram börjar testa stöd för att skapa och sälja NFT:er
Häpp! Ibland går det fort. För inte särskilt länge sedan så rullade både Facebook och Instagram ut stöd för att visa upp digitala samlingsföremål, så kallade NFT:er baserade på blockkedjeteknik, genom att koppla en plånbok med stöd för NFT:er till sin profil. Nu börjar Instagram testa nästa steg: stöd för att inte bara visa upp utan även skapa och sälja NFT:er på Instagram.
Meta kommer inte ta ut någon avgift på försäljningen förrän 2024 (däremot kommer Apple och Google fortfarande ta ut sina vanliga appbutiksavgifter). 2024 blir alltså mer och mer året när Meta kommer att börja ta betalt på riktigt för ungefär alla tjänster som inte bygger på annonsering.
Det är med andra ord ett rätt givet steg som Instagram tar nu. Det lite överraskande är däremot hur fort vi kom hit. Visst, det är fortfarande ett litet test, men med tanke på hur fort Instagram har skalat upp NFT-stödet så blir det nog rätt snart tillgängligt för en större skara användare.
Det här behöver ju förstås däremot inte betyda att det nya NFT-stödet överlever testfasen. NFT:er har kollapsat i år – både hypen och priserna på det som har sålts – men det har ju å andra sidan även kryptovalutor och de vanliga aktiebörserna. Mycket alltså en följd av de många kriser som världen och privatekonomier tampas med just nu.
Det återstår med andra ord att se hur stort NFT-intresset är till dess att läget har lugnat sig lite. Men att plattformar som Instagram lägger till funktionaliteten ökar förstås det potentiella genomslaget för tekniken.
Meta will allow creators to sell NFTs directly on Instagram
Meta will allow some creators to make and sell digital collectibles directly on Instagram, the company announced during its Creator Week event.
WhatsApp lanserar Communities
I veckan var det dags för WhatsApp att få en ny, stor funktion: Communities. En rejäl uppgradering av WhatsApp diskussionsforumskills.
Communities lägger till nya adminkontroller, möjlighet att dela större filer, skapa omröstningar och stöd för emojireaktioner. Men framförallt så innebär Communities att det blir möjligt att skapa större grupper – upp till 1024 medlemmar – och skapa undergrupper till dessa. Respektive undergrupp har samma maxdeltagargräns.
Utöver det så blir det nu möjligt att genomföra röst- eller videosamtal med upp till 32 deltagare.
Meta vill alltså ta upp konkurrensen med diskussionstjänster som Discord i sin viktigaste tillväxtplattform.
WhatsApp officially launches its new discussion group feature, Communities | TechCrunch
WhatsApp today officially launched Communities, the new feature offering more structured discussion groups aimed at clubs, organizations, teams, and more.
TikTok
TikTok erkänner att de skickar EU-användares data till Kina
Ni vet det där problemet som EU har med att amerikanska företag skickar EU-medborgares data över Atlanten och därmed gör den tillgänglig för amerikanska myndigheter? TikTok vill också vara med och leka. Nu har kortvideoappen uppdaterat sina användarvillkor (börjar gälla 2 december) och medger öppet att de kan skicka datan inte bara över Atlanten, utan även… till ungefär alla länder i hela världen.
Okej, nu är det inte riktigt så illa. Men för att TikTok ska kunna säkerställa att användarnas upplevelse på plattformen är ”konsekvent, trevlig och säker” så låter TikTok ”vissa anställda inom vår företagsgrupp” (Bytedance-koncernen, alltså) få tillgång till EU-användardata. Det kan innebära anställda som sitter i USA, Brasilien, Kanada, Israel, Japan, Malaysia, Filippinerna, Singapore, Sydkorea och… Kina.
För det arbetet kan förstås inte skötas av TikTok-anställda som sitter på plats i något EU-land.
Så ja. Det går nästan fortare att räkna upp de länder utanför EU som INTE kan få dataleveranser från EU. Och helt plötsligt känns de amerikanska molntjänstbolagen som skolboksexempel på strikt GPDR-uppfyllelse.
Så TikTok erkänner alltså att de skickar EU-barns data till kinesiska myndigheter? Jag kan inte tänka mig att EU har någon som helst åsikt om det.
Och vi är jätteförvånade att Irlands dataskyddsinstans, som har huvudansvaret för tillsynen av TikTok, redan har dragit igång en utredning av Kina-dataskickandet.
TikTok tells European users its staff in China get access to their data
Privacy policy update confirms data of continent’s users available to range of TikTok bases including in Brazil, Israel and US
TikTok får kidsen att välja gamla digitalkameror
All sånnen där ny teknik. Man hänger ju inte med.
TikTok is bringing back the ’00s digital camera
Another piece of 2000s tech is making a comeback – and for good reason.
Snapchat
Snapchat och Strava lanserar ny tränings-AR-lins
Ny träningslins från Snapchat. En som är framtagen i samarbete med träningsappen Strava. Möjlighet att dela ett träningspass som en lins.
Så kort sagt inte den mest avancerade Snapchat-linsen så här långt. I stort så är det ungefär det som Strava redan erbjuder för delning överlag till sociala medier. Men AR-funktionaliteten gör förstås att det går att göra det delade träningspasset lite roligare än att bara ha en karta och lite basinformation.
Men det visar oavsett att Snapchat – som numer ofta glöms bort i skuggan av TikTok – lever och har hälsan.
Snapchat and Strava launch a new AR lens to share workouts
A new Snapchat feature lets you post your Strava workout, complete with your route, stats, and any of your typical Snap edits.
Övrigt sociala medier
Jack Dorsey börjar betatesta sin sociala plattform Bluesky
Ha. Ungefär samtidigt som Jack Dorseys (med)skapelse Twitter fick en ny ägare i Elon Musk så började Jack Dorsey betatesta sin egen, nya sociala plattform: Bluesky.
Ja, eller började åtminstone betatesta någon form av tjänst ovanpå Bluesky.
Bluesky lanserades redan 2019 – av Twitter. Fast då som en ideell organisation som hade i uppgift att ta fram lösningar för hur ett decentraliserat socialt medium skulle kunna fungera. Och eftersom vi pratar om Jack Dorsey så handlar det om en plattform byggd på blockkedjeteknik. (Blockkedjan är det Dorsey ett rätt bra tag nu tycker är det roligaste man kan hålla på med.)
Bluesky har fram till i höstas varit mer ett koncept på ett protokoll som ska kunna stödja den här visionen, men nu har Bluesky börjat bjuda in användare till en stängd beta. En stängd beta som alltså ska vara mer av en färdig produkt. Och ett centralt koncept för hela satsningen är det som också är centralt i blockkedjetekniken överlag: ett på riktigt decentraliserat nätverk, snarare än central kontrollerade hubbar – som är hur dagens stora sociala plattformar fungerar.
Återstår att se exakt hur Bluesky är tänkt att fungera. Och hur det ska hantera modereringsutmaningarna, som lär finnas kvar även om vi pratar decentraliserade kommunikationsplattformar. Om inte annat så kan vi anta att det lär komma rejält med regleringar från statligt håll när (om?) den här typen av lösningar får ett brett genombrott.
The Folks Jack Dorsey Tapped to Make a ’Decentralized’ Social Platform Now Have a Beta
Developers at Bluesky say their protocol allows for customizable social algorithms, but it remains unclear how much control users will actually have.
Mastodon växer så det knakar efter Elon Musks Twitter-övertagande
Gladast över att Elon Musk har tagit över Twitter? Mastodon. Ja, eller Mastodon lär åtminstone ha anledning att jubla. Efter att Elon Musk tog över Twitter för snart en vecka sedan så har antalet konton hos Mastodon vuxit med 238 000.
Nu låter det kanske inte…. jättemycket i sammanhanget. Vad är väl ett Uppsala ställt mot Twitters hundratals miljoner? Men det innebär att Mastodon nu har totalt 655 000 användare – så procentuellt har det varit en explosiv tillväxt sedan i fredags.
Nu ska det sägas att Mastodon är en decentraliserad open source-plattform. Det finns alltså inte en Mark Zuckerberg eller en Elon Musk i toppen (även om tyske utvecklaren Eugen Rochko en gång i tiden skapade nätverket). Mastodon är därmed inte en sammanhållen social plattform, utan snarare ett ramverk för att sätta upp egna instanser. Skapa egna små nätverk.
Men oavsett. Det känns inte direkt som att timingen är en slump. Det ser ut som att rätt stora mängder twittrare nu hoppar från relingen i jakt på en ny hemvist. Det återstår att se hur läget ser ut för Twitter när situationen har stabiliserat sig.
Ja. OM den stabiliserar sig, förstås.
Decentralized social network Mastodon grows to 655K users in wake of Elon Musk’s Twitter takeover | TechCrunch
Open source, decentralized social network Mastodon has been benefiting from the chaotic Twitter takeover by Elon Musk.
Sök/SEO
Chrome lägger till sidopanel som gör att Googles sökresultat ligger kvar när man besöker sajter
Ny funktion i Chrome: en ny sidopanel. En som gör att sökresultatet ligger kvar till höger om sajterna du besöker. Du behöver alltså inte gå fram och tillbaka för att besöka flera träffar i sökresultatet. Listan med träffar ligger alltså hela tiden till höger om innehållet.
Okej, många öppnar säkert flera sökresultat i olika flikar och går igenom dem på det sättet. Men visst lär det finnas rätt många som går fram och tillbaka när de letar efter information.
Sökresultatet ligger alltså som, tja, en widget. Och ja, än så länge fungerar det bara i datorn (återstår kort sagt att se hur Google eventuellt får till något motsvarande i mobilen). Ännu en grej där Google försöker att underlätta för oss som söker.
Meeeeen… så finns det också ett annat sätt att se på funktionen: att det är ännu ett sätt där Google håller kvar trafiken hos sig.
Det kan innebära att en träff från en konkurrent visas till höger om ett företags sajt. Men framförallt så ligger Google kvar där hela tiden. Så indirekt lämnar du inte Googles sökresultat när du tittar på sajter.
Visst, du måste själv aktivera funktionen (och den funkar även här hos oss), men det känns som att det mest är en tidsfråga innan det här blir någon form av permanent funktion.
https://www.theverge.com/2022/10/31/23433029/chrome-search-sidebar-results-shopping-track-prices
Detaljhandel/e-handel
Shein öppnar sin första permanenta, fysiska butik
Efter ett antal popupinitiativ så har de nu blivit dags för kinesiska modehandlarraketen Shein att öppna sin första permanent butik. En butik som öppnas i (så här långt) Kinas största asiatiska konkurrentland Japan. I Tokyo närmare bestämt.
Visst kan man tycka att steget är rätt kort mellan en popupbutik och en permanent butik och det är förstås inget som säger att de blir en framgång och därmed fler fasta butiker. Men signalvärdet är trots allt rätt stort när Shein nu säger att man också tänker bli fysisk handlare fullt ut.
De olika popförsöken lär ha gett Shein mycket tankar och insights kring hur de ska ta sig an den fysiska världen. Vilket också blir en allt viktigare kanal för allt fler e-handlare – att skaffa sig fysiska närvaro för att stå ut och få, tja, fysiska ”stortavlor” i en tid när det blir allt dyrare och svårare att nå ut med digital marknadsföring via de stora plattformarna.
Det mest intressanta är förstås vad ett permanent Shein-butikskoncept faktiskt kommer att innebära. Tokyo-butiken kommer att ha ett ”Instagramvänligt fotobås” som passar in väl i det som överlag har varit en viktig framgångsfaktor för Shein: shopping som social underhållning. Det känns ännu mer som att de kommer att satsa på det spåret med tanke på att det inte kommer att kunna gå att köpa produkter direkt på plats i butiken. Så det blir fortfarande e-handel – via en fysisk lokal.
(Det sistnämnda är förstås inte en självklart given framgång det heller. Det som mer och mer framstår som en av de största konkurrensfördelarna för den fysiska handeln är leveranstiden. Att den är noll från betalning till dess att du har varan i din hand.)
https://insideretail.asia/2022/11/01/shein-chooses-tokyo-for-its-first-permanent-store-in-the-world/?1
https://insideretail.asia/2022/11/01/shein-chooses-tokyo-for-its-first-permanent-store-in-the-world/?1
Shein öppnar lager i USA
I förra veckan skrev jag om hur Shein är på gång att öppna sin första, permanent fysiska butik (i Japan) och den här veckan ser det ut som att moderaketen är på väg att växla upp sin amerikanska verksamhet ännu mer: Shein ska ha öppnat sitt första lager på amerikansk mark.
Shein har framförallt byggt på att skicka kläder från Kina till konsumenter i väst, något som har bidragit till att hålla nere priserna, men som också har inneburit rätt långa leveranstider. Det senare vill Shein alltså ändra på nu.
Jag har tidigare skrivit om att det här var på gång, men nu ser det alltså ut som att det första lagret är uppe och bemannat. Minst ett lager till ska vara på gång framåt våren.
Det här kan förstås utmana de andra amerikanska mode-(e-)handlarna ännu mer. Och det lär nog inte dröja särskilt länge innan Shein blir med permanent fysisk butik också i USA.
Shein’s US expansion puts pressure on fast-fashion competitors
Shein is pushing to get its merchandise on doorsteps more quickly, establishing U.S. distribution centers in the Midwest and California.
Amazon och Snapchat börjar samarbeta kring AR-provning av glasögon
Nytt samarbete för Amazon: Snap. Ja, eller om det är Snap som ska sägas inleda samarbete med Amazon. Oavsett: det blir nu möjligt att AR-testa och shoppa glasögon från Amazon direkt i Snapchat.
Mer specifikt så är det dessutom ett samarbete mellan Snapchat och Amazon Fashion – Amazons modeverksamhet som numer också inkluderar det hyfsat nya, fysiska butikskonceptet Amazon Style. Och Snapchat-samarbetet passar rätt väl in i den konstellationen: det handlar om en funktion som ligger i gränslandet mellan det digitala och det fysiska.
Samarbetet yttrar sig genom ”dussintals” nya shoppinglinser i Snapchat inom olika glasögonkategorier (som solglasögon och läsglasögon). Det innebär också att ett antal glasögonvarumärken som säljs via Amazon nu går att testa utan att lämna Snapchat.
Integrationen mellan plattformarna möjliggör dynamisk uppdatering av produktinformationen, som att produkter får nedsatt pris eller håller på att sälja slut. Linserna går att hitta via Amazon Fahions Snapchat-profil, via appens Lens explorer, via nya AR-shoppingfliken Dress-up eller via Snapchat-kamerans linskarusell.
I samband med att samarbetet offentliggjordes så fick vi också lite siffror från Snap: 250 miljoner snapchattare ska ha använt Snapchats olika shoppinglinser över 5 miljarder gånger senaste året. En funktion som mer och mer innebär att Snapchats shoppinglinser blir fristående webbshoppar, integrerade i den vanliga Snapchat-upplevelsen. Och dessutom alltså utspridda på olika ställen i Snapchat, för att maximera hittbarheten.
Snap and Amazon partner on AR shopping in the Snapchat app, initially for eyewear | TechCrunch
Amazon will now offer Snapchat users the ability to digitally try on eyewear styles from a range of popular brands inside the social app.
Gmail får track and trace-funktion
Kommer ni ihåg hur Klarna började bygga sin wannabesupershoppingapp genom att lägga in en track and trace-funktion i sin app? Nu vill Google göra samma sak: Gmail får inbyggd paketspårningsfunktion.
Gmail kommer börja känna av om det finns ett ordernummer som stöder plattformens paketspårningsfunktion och visar i så fall upp spårningen automatiskt direkt i bekräftelsemejlet. Ja, om man väljer att aktivera den funktionen. Det är med andra ord en fortsättning på det stöd som Gmail rätt länge har haft att känna av om man exempelvis har en köpt resa bland mejlen.
Funktionen landar ”kommande veckor” – så med andra ord lagom till julhandel. I USA, åtminstone. Det är nämligen bara där den släpps. Just nu. Vi kan nog anta att det inte kommer dröja jättelänge innan den kommer hit.
Google vill med andra ord bli go to-stället för ännu en funktion i hela köpresan. Med tanke på att många a) använder en Gmail-adress när de handlar på nätet och b) går via bekräftelsemejlet för att komma till spårningsfunktionen så har Google rätt god chans att bli plattformen för paketspårning – oavsett var man har handlat. Vilket i sin tur förstås förser Google med ännu mer data. Som då blir förstahandsdata.
Gmail will track packages to help with your holiday shopping
Google will offer package tracking in Gmail – you won’t have to leave the app to follow a shipment.
TikTok på gång att lansera e-handel i USA och Spanien
TikToks satsningar på shopping har varit lite av och på. Gas ena veckan och broms nästa. Nu kommer nya uppgifter om att tjänsten siktar på att shoppinggasa igen.
TikTok ska ha börjat testa sin e-handelsplattform i USA med ”flera amerikanska handlare” och det ser dessutom ut som att TikTok har börjat bygga upp en e-handelsorganisation i Spanien. I det senare fallet så skulle det kunna tyda på att TikTok gör sig reda att lansera sin Shop-funktionalitet där.
TikTok to Expand E-Commerce Business to US and Spain
Following prior moves in the UK and Indonesia, ByteDance’s TikTok is preparing to explore the Spanish e-commerce market, while several US merchants have participated in small-scale tests of TikTok’s domestic online shopping platform.
TikToks modesajt If Yooou går sådär bra
I somras lanserade TikTok (eller kinesiska ägarbolaget Bytedance om vi ska vara noga) sin egen Shein-konkurrent i Europa: If Yooou. Tänkt inte bara att konkurrera med Shein med samma slags utbud utan också genom att rikta in sig på samma målgrupp: unga kvinnor. Det ser nu däremot ut som att det går… lite sådär för If Yooou.
Enligt siffror sammanställda av Similar Webb så ska trafikutvecklingen för If Yooous sajt ha kollapsat rätt totalt sedan lansering. Månaderna från och med juni i år har If Yooous sajt haft runt 351 000, 436 000, 177 000, 45 000 respektive 5007 besök. En hockeyklubba. Fast inverterad.
Som artikeln konstaterar (och som går att se på sajten) så har If Yooou fortfarande sommarmode, vilket inte är helt enligt säsong. Det känns med andra ord som att den minskande trafiken kan handla om såväl bristande marknadsföring som bristande uppdatering av utbudet. Det sistnämnda är kort sagt precis som Shein. Fast inverterat.
Nu handlar det alltså inte om officiella siffror, men förmodligen är de rätt väl överensstämmande med sanningen. Om inte annat den generella trenden.
Det visar kort sagt ännu en gång att det inte alltid bara är att kopiera något framgångsrikt rakt av och förvänta sig exakt samma sak. Men det visar också att Bytedance ännu en gång har lite svårare att nå framgångar utanför sin verkliga expertkompetens: få folk att bingetitta på kortvideos. Något som också innebär att TikToks försök att ta sig in på (främst) Youtubes och Metas områden inte är garanterade succéer.
ByteDance’s Womenswear Retail Platform If Yooou Faces Crisis
In late September, Beijing-based tech giant ByteDance announced a new online retail platform called