Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
Strömmade medier
Youtube Music och Youtube Premium har nu 80 miljoner betalande användare
Hejhopp! Officiella siffror från Google om hur det går för Youtube Music och Youtube Premium – de två annonsfria betalabonnemangen, alltså. Och det vi får veta är att: jotack det går väldigt bra.
Totalt har de två tjänsterna nu 80 miljoner användare (Elon Musk: say whaaaat?). Och jag misstänker att den absolut största delen är Premium-abonnemang: alltså det abonnemang som inkluderar både vanliga Youtube och Youtube Music alltså. Att bara betala för Music har alltid känts som en rätt dålig affär i sammanhanget.
Oavsett: 80 miljoner innebär 30 miljoner fler än för ungefär ett år sedan. Eller en ökning med 60 %.
Sen ska vi väl säga att det finns en icke oansenlig brasklapp här: Youtubes siffror inkluderar prova på-användare. Så det finns alltså förmodligen en rätt stor del användare i den här summan som inte betalar.
Så 80 miljoner. En väldigt stor siffra. Samtidigt sisådär 3 % av Youtubes totala användare. Och 80 miljoner känns ju inte som en självklar milstolpe att gå ut och prata om. Så jag tror det finns en helt annat anledning till att Google går ut med prenumerationssiffrorna just nu.
För att försöka flytta åtminstone lite fokus från att Youtubes annonsaffär ser ut att hacka allt mer just nu.
YouTube Music and Premium Soar to 80 Million-Plus Paid Subscribers (EXCLUSIVE)
YouTube’s Music and Premium services now have more than 80 million paying subscribers combined – a whopping 30 million increase from last year.
Youtubes TikTok-kopia Shorts kommer till Youtubes TV-app
Ifall ni inte redan visste det så vill Youtube verkligen, verkligen, verkligen att vi använder Youtubes TikTok-kopia Shorts. Senaste stället där vi nu kan avnjuta Shorts-klipp: Youtubes tv-app.
Vilket… är ett både givet och väldigt märkligt ställe. Inte minst eftersom det kanske mest självklara liggande videoformatet nu alltså får stöd för vertikala kortvideos.
Men hej. TikTok har trots allt haft TV-stöd ett tag. Och det vore intressant att veta hur TikTok-tv-tittandet har gått.
YouTube Shorts are coming to your TV – and taking over the platform
YouTube is bringing its TikTok competitor, Shorts, to its TV apps. But the company is still working on how, exactly, it should work and how short-form video interacts with the rest of YouTube.
Youtube rullar ut inställningar för hur ofta en annons ska visas
Nya annonsinställningar i Youtube: möjlighet att ställa in hur ofta en annons ska visas.
Det är ganska exakt vad det låter som. Istället för att en och samma Youtube-användare ska se samma annons om och om igen så kan annonsörer nu ställa in ett tak. Youtubes algoritmer kommer sedan göra allt de kan för att sprida ut annonserna för ”maximal unik räckvidd utifrån den valda frekvensen”.
Google Rolls Out Ad Frequency Targeting For YouTube Campaigns
Google rolls out target frequency for YouTube campaigns, letting advertisers control how many times an ad is shown.
Netflix siktar på att börja med direktsänd sport
När vi pratar om de stora videoströmningsbolagen så tänker de flesta på två saker 1) filmer och serier, samt 2) inte direktsänt. Det har ju varit så sedan Netflix satte standarden för den här typen av innehållskonsumtion. Men i princip alla de stora strömningsbolagen har lagt till eller kommer rätt snart att lägga till sport i sitt utbud. Men inte Netflix. Förrän nu.
Ja, eller vi vet ju inte om det blir något riktigt än. Men att det nu kommer uppgifter om att Netflix har börjat jaga sporträttigheter känns väldigt gör att det mer känns ”när” än ”om” Netflix kommer att bli med direktsänd sport. Men Netflix ser inte ut att vara med och slita i de största (och därmed dyraste) rättigheterna, utan ska istället sikta på mindre serier eller tourer som de ”ska göra mainstream”.
Läs: köpa hyfsat billiga rättigheter som inte så många andra vill ha och hoppas att folk vill titta.
Logiken är det inget fel på. När Disney redovisade sina siffror för det andra kvartalet så visade det sig att Disney+ hade ökat rejält i Indien. Och det berodde nästan enbart på att Disney hade säkrat sändningsrättigheter till Indiens högsta cricketliga. Inte för det innehåll som man normalt förknippar med Disney+.
Och det finns en annan viktig ingrediens här: när allt innehåll är tillgängligt för alla hela tiden så är sport en av få saker som kan få oss att bänka oss framför teven eller mobilen vid en tidpunkt som någon annan har bestämt. Den lägereld som Netflix på sätt och vis tog död på. Men som strömningsbolagen nu har insett är en rätt bra grej: möjligheten att kunna bygga hype inför och sälja reklam under.
Det är med andra ord ingen slump att det här kommer samtidigt som Netflix har lanserat sitt billigare reklamabonnemang.
Netflix Is Reportedly Looking to Get Into Live Sports After All
Netflix is reportedly looking to bring live sports onto its platform. As per The Wall Street Journal, the streaming company has been trying to acquire “lower-profile leagues,” to avoid going over budget. High-profile sports are not being targeted, as to avoid mounting costs over time.
Chris Rock-show blir första direktsända evenemanget för Netflix
Tidigare i veckan skrev jag om hur Netflix har börjat shoppa runt efter sändningsrättigheter för livesport. Här kommer ännu en livenyhet gällande Netflix – en officiell sådan dessutom: Netflix kommer att köra sitt första direktsända evenemang i början av 2023. Huvudperson: komikern Chris Rock. En stand up-show, alltså.
Netflix var tjänsten som inte bara lärde oss att sträcktitta på hela säsonger av serier utan också den som lärde oss att sluta bry oss om tv-tablåer. Vi som tittare bestämde vad vi ville titta på – och när.
Men i princip alla Netflix-konkurrenter som har poppat upp senaste två åren har kört ut sina serier på det gamla sättet: ett avsnitt i veckan (eller liknande periodicitet). De har insett att det är lättare att bygga hype och intresse – och överlag hålla intresse uppe längre – om en serie sprids ut över en längre tidsperiod.
Samma logik bakom satsningarna på direktsänd sport, som strömningskanalerna unisont jagar nu. När det är direktsänt så finns det ännu större möjligheter att bygga hype. Sport är dessutom en av få saker som kan få oss att glömma bort vad Netflix lärde oss och parkera oss framför en skärm vid en viss given tidpunkt.
I väntan på att sporträttigheterna kommer på plats så satsar Netflix med andra ord på annat. Och hoppas att det ska gå att bygga en lägereld även baserat på andra former av livesändningar.
Netflix’s first live show is a Chris Rock comedy special
Netflix’s recent major shifts have added video games and advertising, and now, the company announced its first global live event: a Chris Rock comedy special it will stream early next year.
IoT – internet of things
Meta lägger ned sina satsningar på Portal-skärmar och smartklockor
Ett lite oväntat besked: veckans jättenedskärningar på Meta innebär bland annat att företaget kommer att skrota sina satsningar på Portal-skärmarna och smartklockor.
Visst. Det är kanske i stort inte förvånande med tanke på att de olika smartskärmar som Meta har tagit fram inte har flugit av hyllorna (även om de verkar ha sålt bättre än vad jag trodde de skulle göra när de lanserades). Men Portal har trots alt känts som en produktfamilj som hyfsat väl har passat in i Metas portfölj. Kommunikationsprylar som kunnat kopplas mot såväl arbetsliv och Metas jobbchattlösningar och de kommande VR-satsningarna.
Men nu verkar Metas hårdvarusatsningar helt handla om VR. Och eventuellt AR (återstår att se hur det kommer att gå med Metas AR-glasögoninitiativ framöver).
Det kanske mest intressanta med den här nyheten? Att Meta alltså lägger ned sin smartklockeutveckling. Som inte ens var bekräftad. Förrän nu. Med andra ord: det första (i princip) officiella beskedet om att Meta arbetar på en egen smartklocka var att de nu lägger ned den.
https://www.reuters.com/technology/nearly-half-meta-job-cuts-were-tech-execs-say-2022-11-11/
AR/VR
Meta köper ljudanalysföretaget Audio Analytic
Nytt Meta-köp: Audio Analytic. En europeisk startup som specialiserar sig på teknik som kan ”ge maskiner riktigt vass hörsel”, om jag ska sammanfatta artikelns beskrivning. En AI-drivet ljudanalysverktyg.
Vi pratar om teknik som kan känna igen vanliga ljud, som hundskall, glas som krossas, barnskrik eller brandvarnarlarm. Som artikeln konstaterar: teknik som kan användas i Metas VR-satsningar (AKA metaverse).
Mer konkret skulle man kunna tänka sig att det kan ge mer exakt ljudigenkänning i VR-världar. Eller som skulle kunna identifiera ljud i den fysiska världen och därmed kunna varna när man sitter med VR-set och hörlurar hemma i soffan (jag såg någon undersökning där ett problem som framförallt kvinnor hade med VR-set var att de isolerar användaren från omvärlden så att man inte vet vad som händer i hemmet).
Men jag kan trots allt inte låta bli att tänka ytterligare på ett användningsområde. Som inte alls har med VR att göra.
Den här typen av igenkänning av vissa typer av ljud finns exempelvis inbyggt i flera av Amazons Alexa-enheter. Om enheten ”hör” ljudet av glas som krossas när ingen i hushållet är hemma skulle det kunna betyda inbrott. Ett larm kan då gå till bostadens ägare (eller direkt till en larmcentral).
Med andra ord så är det inte omöjligt att Meta trots allt har tankar på att bredda sitt utbud av uppkopplade prylar för hemmet. Kanske inte jättesannolikt, men heller inte osannolikt. Särskilt med tanke på köpet.
Samtidigt så känns det som att Meta verkligen utmanar sitt öde med uppköpet av Audio Analytic. Företaget är nämligen baserat i Cambridge.
Och, well…
Another promising European startup is devoured by Meta
Meta has bought Audio Analytic, a Cambridge-based startup building AI-driven sound recognition software.
Meta Quest-skaparen har tagit fram VR-set som kan döda användaren i verkligheten
Såååå… Palmer Luckey, mannen som grundade Oculus som Meta senare köpte upp och har använt som basen i sin VR-satsning, har tagit fram ett nytt VR-set. Ett som kan ta död på användaren. I verkligheten.
VR-setet är framtaget för att uppmärksamma animefilmen Sword Art Online och funkar i stort som VR-set gör mest. Med den lilla skillnaden att det sitter tre explosiva laddningar ovanför själva visiret. Om användaren dör i ett spel kopplat till VR-setet så exploderar laddningarna och blåser hyfsat bokstavligen talat bort främre delen av hjärnan på spelaren.
Och det känns ju. Kul…
Ja, nu är det kanske inte ett VR-set som kommer att ligga under jättemånga julgranar i år. Eller ens någon. Men nu när någon har tagit fram en enhet som faktiskt på riktigt kan döda en spelare så är frågan förstås hur länge det dröjer innan det kommer att bli en knasig grej för vissa knäppgökar med alldeles för mycket fritid.
Permadeath. VR-motsvarigheten till rysk roulette. Eller ett Black Mirror-avsnitt i verkligheten.
Ser framför mig reklamcopyn: ”A mind blowing experience”. Och ”dödsskärmen” i spelet: ”Mind. Blown.”
Palmer Luckey Made a VR Headset That Kills the User If They Die in the Game
The man who created the Oculus Rift has invented a virtual reality headset that will explode the forebrain of a user who dies in a video game.
Mobilt
Google Play låter appar bygga in egen betallösning, Spotify först ut
Så har Google nu frivilligt [sic!] och för att stötta Spotifys kamp för öka valfrihet för appar [sic!] gått med på att Android-appar kan börja bygga in externa betallösningar direkt i sina appar. Precis det som Spotify – och väldigt många andra apputvecklare – har kämpat om rätt länge. Och som de fortfarande kämpar om på iOS-sidan.
Anledningen till att Google nu går med på det här – trots att de bara förra året införde krav på att Google Play-appar måste hantera sina betalningar via Googles betallösning på samma sätt som Apple gör för iOS-appar – är förstås för att de är tvungna. Eller rättare sagt: snart kommer bli.
Nästa år kickar EU:s stora techlagar Digital services act och Digital markets act in. Den sistnämnda kräver bland annat att ett slut för monopol på betallösningar i appar. Precis det som Sydkorea införde i början av året. Och det som både Google och Apple förmodligen snart kommer att tvingas till i USA.
Så nu är Spotify alltså först ut. Och dejtingappen Bumble är nummer två i det ”test” som det här formellt klassas som. Gäller för 35 länder, inklusive större delen av Europa.
Och upplägget är ganska precis det som Google sjösatte i Sydkorea. Och som Apple har gått med på i Nederländerna (fast bara för dejtingappar). Det innebär att Googles transaktionsavgift på 30 % sänks. Till… 26 %. Spotify kommer ha kvar Googles betallösning som alternativ (som jag misstänker är ett motkrav från Google) och spel är undantagna.
Om vi lägger till att Google – och Apple när de tvingas till samma sak – kommer att erbjuda en massa fördelar i om man går via de båda företagens lösningar så känns det som ett…. sådär vasst erbjudande att få avgiften sänkt med 4 %. Jag misstänker kort sagt att Spotify och Bumble har fått en betydligt bättre specialdeal för att sluta gnälla på Google och istället prata gott om Googles alternativa betalupplägg.
Jag misstänker att högsta domstolar i olika delar av världen kommer att få avgiftsfrågan på sina bord vad det lider.
Spotify starts testing its own payments on Android – and Bumble will soon do the same
Spotify has begun testing User Choice Billing in select markets, letting customers on an Android device pay for their subscription directly through Spotify instead of the standard Google Play billing.
Apple samlar in data trots att användarna säger nej till spårning
What happens on your iPhone stays… hos Apple? Nu ser det ut som att integritetsantireklamspårningutansamtycke-Apple har blivit påkomna med att göra precis det.
Det är två säkerhetsforskare som har upptäckt att den iOS-inställning som ska inaktivera all spårning i iPhonen inte alls stoppar all spårning. Ja, i andra tillverkares appar kanske, men inte Apples egna. Och det värsta är kanske inte att Apple spårar användare som sagt att de inte vill bli spårade eller att Apple spårar användares interaktioner med reklam – utan vilken detaljerad information som Apple samlar in. Inte minst gällande reklamvisningar. Apples egen reklamvisning, förstås.
I Appstore ska Apple samla in ungefär allt du gör där. Som exakt vad du trycker på, vilka appar du söker efter, vilka annonser du såg, hur länge du tittade på en viss app och hur du hittade den. Dessutom samlar Apple in information om vilken enhet du använder, inklusive ID-nummer, skärmupplösning, tangentbordsspråk och hur du är uppkopplad mot internet. Som artikeln konstaterar: ungefär precis det som brukar samlas in för så kallad ”fingerprinting” – när man vill kunna identifiera unika mobiler baserat på den typen av information.
Dessutom samlar Apples musikapp, Apple TV. Apple Books, iTunes-butiken och Apples aktieapp alla data som inkluderade data om hur du interagerade med apparna och ID-nummer. Tillräckligt för att korsköras mot, säg, annonser du har sett i Appstore.
Det verkar som att Apple ännu inte har svarat på det forskarnas fynd, så det går bara att spekulera vad datan används till. Men jag gissar att Apples svar kommer bli något i stil med ”vi samlar in data för att hitta fel och för att förbättra upplevelsen för våra användare”.
Och visst. Det kan förstås vara så. Att Apple verkligen inte använder den minsta data för något annat än just diagnostisering (även om det känns som att viss data av det som samlas in inte skulle behövas för det). Men det är är oavsett en… väldigt obra bild av Apple.
Jag kan riktigt se hur Mark Zuckerberg springer runt med ett par Quest Pro och jublar.
Apple Tracks You Even With Its Own Privacy Protections on, Study Says
A new test suggests that Apple apps are sending the company extremely detailed information about your behavior even when you turn off Apple’s own tracking settings, a move the company says will ”disable the sharing of Device Analytics altogether.”
Ekonomi och finans
Amazon blir det första börsbolaget någonsin att tappa 1 biljon dollar i marknadsvärde
Typ… ouch? Ny biljonmilstolpe för Amazon. Fast den här gången inte av den positiva sorten. Amazon är numer det första börsbolaget någonsin som har… förlorat en biljon i börsvärde.
Under gårdagen fortsatte Amazon-aktien att tappa i värde – precis som många bolag på den amerikanska börsen. Det gjorde att Amazons totala börsvärde vid stängning var 879 miljarder dollar. 9 biljoner kronor. Sjuuuuukt mycket pengar. (Som jämförelse var Sveriges BNP 2021 5,4 biljoner kronor). Men det är långt under vad Amazon var värt som mest (så här långt) i juni 2021: 1,88 biljoner dollar.
Det gör alltså att Amazon nu alltså är enda medlem i den helt nystartade klubben: ”vi som har förlorat en biljon dollar på börsen”.
Nu finns det dock en och annan aspirerande medlem. Som Microsoft, som sett sitt börsvärde sjunka med runt 900 miljarder dollar sedan senaste toppen. Totalt har Amazon, Microsoft, Apple och Google förlorat 4 biljoner i börsvärde bara i år. Eller i runda slängar sex gånger Sveriges BNP förra året.
Att det just är Amazon som är först över den nya biljonmållinjen är egentligen inte så konstigt: Amazon har drabbats dubbelt av 2022. Dels så dras Amazon med samma utmaningar som alla andra, med inflation, krig, elprischocker och att konsumenter överlag har mindre i plånboken, och dels så har Amazon känt av att e-handelns pandemiboost på riktigt har ebbat ut.
Så, som sagt: ouch.
Nailed It: Amazon Becomes the First Company Ever to Lose $1 Trillion in Stock Value
The top four most valuable U.S. companies reportedly lost a combined $4 trillion in market cap this year. Ouch.
Apple börsvärde ökar 191 miljarder dollar på en dag – nytt USA-rekord
Det behövs inte mycket för att aktiemarknaden ska få tokflockpanik och dumpa aktier i ett hysteriskt tempo. Men det omvända verkar också gälla: Nasdaq rusade över 7 % som reaktion på att USA:s inflationssiffror var lägre än väntat. Rusade mest av alla gjorde Apple: på en enda dag ökade Apples börsvärde med 191 miljarder dollar.
Det gjorde att Apple nu står för den enskilt största uppgången i pengar räknat under en och samma dag på USA-börserna. Det i sin tur gjorde att Apple precis gled förbi den förra rekordhållaren. Apples sitter dessutom nu på fyra av de fem största endagsuppgångarna i USA.
Ironiskt nog var det i veckan också börsrekord för Amazon – fast åt andra hållet. Amazon blev det första börsnoterade företaget någonsin att se sitt samlade börsvärde minska med över 1 biljon dollar. En kombination av samma ekonomiska 2022-utmaningar som de flesta företag tampas med och att Amazons pandemiboost definitvt har kommit till vägs ände.
https://finance.yahoo.com/news/apple-191-billion-single-day-223634547.html
Övrigt
Canva lanserar nytt AI-bildverktyg
Senaste året har textbaserade AI-skaparverktyg blivit allt populärare. Den kanske mest kända är Open AI:s DALL-E, som skapat ruggigt imponerande bilder. Nu vill allt-i-allo-designverktyget Canva också vara med och AI-bildleka: nu lanserar plattformen ett eget verktyg för att skapa bilder utifrån text.
Tydligen ska användare kunna skapa upp till 100 bilder om dagen med det nya verktyget (enligt artikeln, åtminstone – hittar inte något i Canvas egen info om den siffran). Och det kanske mest överraskande: verktyget blir tillgängligt för alla. Även gratisanvändarna alltså.
Och, ja, det här känns som ett väldigt givet tillägg hos just Canva. Tjänsten skapades ju i grund och botten för att gör det möjligt för människor som inte är grafiskt lagda någonstans att skapa snygg grafik via dra och släpp-funktionalitet. Nu kan Canva låsa upp ytterligare lite kreativitet.
Blir intressant att se hur bra den nya funktionen är i praktiken (ja, just nu – den lär förstås vässas framöver).
Design platform Canva launches text-to-image AI feature
Australian design app Canva is launching a text-to-image AI feature. The tool is powered by open-source software Stable Diffusion and gives users 100 free image generations a day.
Tumblr säljer två blå bockar för åtta dollar
Ha. Ni vet Twitter? Som just nu jonglerar runt två olika bockar, varav den ena är kopplad til att du prenumererar på Twitters betalabonnemang Blue? Nu kommer Tumbler med ett dubbelt så bra erbjudande: du får TVÅ blå bockar för en engångssumma på åtta dollar.
Och de bockarna ger dig… absolut ingenting.
Okej. Du får en dekal med två bockar som du kan koppla till en blogg som du väljer ut. Men det är det enda.
Så ja. Vad det handlar om är en drift med Twitters bockcirkus. En rätt kul sådan.
Tumblr will sell you two useless blue check marks for $8
Automattic-owned Tumblr is trolling Elon Musk-owned Twitter by selling useless but ”important” blue check marks for $7.99.