Kategorier
Sociala medier Spaningar

Digitala spaningar vecka 47 2022

Första tecknet på att Twitters funktioner börjar gå sönder efter Musks övertagande. Twitter har tappat 50 av sina 100 största annonsörer. Musk kommer inte skapa ett modereringsråd för sitt Twitter.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

Twitter

Musk sparkar ännu fler Twitter-anställda inom försäljning och partnerskap därför att för många av dem accepterade Musks krav på ny ”hardcore”-arbetsmiljö

Bland alla dem som gick bananas över Squid Game förra året kan vi nu nog räkna Elon Musk. Igår var det dags för ännu fler uppsägningar. Och enligt Bloomberg handlade det den här gången om anställda inom försäljning och partnerskap.

Robin Wheeler, Twitters förra Head of ad sales ska först ha sagt upp sig, övertalats av Musk att stanna kvar och sedan ha fått sparken i fredags. Eller om hon slutade själv – igen. Oavsett så tweetade hon själv ut att hon inte längre jobbade kvar.

Dessutom förlorade Twitter sin Head of US content partnerships dagen efter (i lördags alltså). Något som kom bara timmar efter det att Musk gick ut med att han släppte in Trump på Twitter igen. Även här så slutade hon. Eller fick sparken. Sist men inte minst slutade även Maggie McLean Suniewick, Twitters före detta Vice president of partnership, i söndags. Eller fick sparken.

Så tre avdelningschefer inom försäljning och marknad försvann alltså på lika många dagar. Fredag, lördag och söndag. Alltså dagarna efter det Musks drog sin deadline för lojalitetssvärandet till hans nya ”hardcore”-arbetsmiljö, som innebär att alla ska vara fysiskt på kontoret minst 40 timmar i veckan och förvänta sig att även jobba sena kvällar och helger.

Enligt Bloomberg så berodde tappen av åtminstone Wheeler och Rosen på att de vägrade att säga upp fler av sina underställda. Och fine så. Chefer som vägrar lyda order uppifrån petas.

Men det fina i kråksången är att anledningen till att de fick i uppdrag att sparka fler var för att Musk ville ”balansera teamen”. Något som behövdes därför att fler ingenjörer än väntat vägrade gå med på de nya villkoren och därmed alltså förlorade sina jobb. Inom sälj och marknad så var det andelsmässigt fler som passerade Musks lojalitetsprov och alltså gick med på hårdare arbetsmässiga krav.

Så med andra ord: inom sälj och marknad så var det andelsmässigt fler som passerade Musks lojalitetsprov än bland ingenjörerna. Och som tack för sin visade lojalitet så drabbades alltså sälj och marknad av fler uppsägningar.

Oklart hur många det handlar om – och säkerligen inte jättemassor – men det är ändå fint att ännu en gång se hur Musk ser på sin personal. Ja, eller sina ”Musk-resurser”.

Och spontant gissar jag att det här inte kommer göra underverk vad gäller att göra annonsörer mer sugna på att annonsera på plattformen.

Bloomberg

No Description

Elon Musk is laying off even more Twitter workers

Elon Musk is laying off more workers at Twitter, this time affecting employees working in sales. Hundreds of employees resigned last week after not wanting to commit to Musk’s ”hardcore” work culture.

Jesus har nu ett verifierat konto på Twitter

Hehe.

I’ve been ’Jesus Christ’ on Twitter for 14 years – and thanks to Elon Musk, I’m now verified

Under Elon Musk, Twitter let users buy no-ID ”verification.” One buyer is @Jesus, who has 800,000 followers and an inbox of prayers and death threats.

Elon Musk kommer alltså släppa in Alex Jones på Twitter igen – because it’s personal

Hel-lo. Säger EU efter Elon Musks senaste utspel om yttrandefrihet på Twitter. Precis samma sak som alla högertossetomtar. Ja, eller den sistnämnda gruppen sa snarast HEL-LO?

I slutet av förra veckan började Musk släppa in några livstidsavstängda ex-twittrare på Twitter igen. Den mest kända förstås Donald Trump som fick sitt konto återaktiverat efter det att Musk genomfört en omröstning på Twitter där en knapp majoritet av 15 miljoner röstande (garanterat inga botar) ville ha tillbaka Trump på plattformen. Sagt och gjort. Musk släppte in Trump igen.

(Passus: Dagen efter sitt Twitter-övertagande twittrade Musk att Twitter skulle forma ett ”innehållsmodereringsråd” och ”att inga större innehållsbeslut eller kontoåterställanden kommer att ske förrän rådet sammanträder”. Att rådet inte har hunnit sammanträda eller ens har hunnit formeras var en detalj i sammanhanget. Det var ju flera veckor sedan Musk gjorde den utfästelsen.)

I fredags fick så frågade Musk ”vad ska Twitter göra härnäst”, vilket snabbt följdes av en tweet med uppmaningen ”bring back Alex Jones”. Varpå Musk i vändande tweet svarade ”no”.

Anledningen fick vi veta i en senare tweet från Musk: ”Mitt förstfödda barn dog i mina armar. Jag kände hans sista hjärtslag. Jag ger ingen nåd till någon som använder barns död för egen vinning, politik eller berömmelse”.

Vilket är en fullständigt naturlig reaktion. En djupt personlig anledning som gör att Musk inte kommer att släppa in Jones igen – på den plattform som Musk helt äger och kontrollerar. Men det är just en väldigt personlig anledning. Från en person. Och det är nu helloandet börjar.

Reaktionerna från högerhåll blev inte positiva inställda till det svaret. Det Musk lovade när han tog över Twitter (definitivt i högertosseläger) var att det skulle vara fritt fram för människor som Alex Jones att vitt och brett sprida villfarelser som att en skolmassaker inte har ägt rum. Och det Musk trots allt har säger här att hans personliga åsikter är det som styr.

Det lär också göra EU nyfikna. De gillar ju egentligen att hatinnehåll rensas, men ha betydligt större invändningar mot tweets konstaterande förra veckan att ”hatinnehåll kommer att förlora sin ”boost” och möjlighet till intäkter”, men däremot inte plockas bort. Jones-utspelet från Musk lär få EU att be om några förtydliganden kring hur Twitter kommer att hantera moderering av olika typer av innehåll.

Elon Musk Explains Why He’s Never Letting Alex Jones Back on Twitter

Keeping the Sandy Hook conspiracy theorist off Twitter is personal for Musk.

Första tecknet på att Twitters funktioner börjar gå sönder efter Musks övertagande

Efter att Musk yxade hälften av alla anställda på Twitter efter sitt övertagande (och sedan dess ser ut att komma allt närmare att yxa hälften av den återstående halvan) så höjdes röster bland ex-Twitter-anställda och kvarvarande medarbetare att det skulle finnas risk att Twitter funktionellt skulle kunna börja gå sönder. Nu ser det ut som att det första konkreta tecknet på just det har dykt upp.

Det handlar mer konkret om att Twitters automatiska verktyg för att identifiera och plocka bort upphovsrättsskyddat material inte längre ser ut att göra jobbet. En användare laddade upp en hel Fast and the Furious-film som tvåminutersklipp fördelade på 50 tweets. När klippet väl togs ned så gjordes det inte som det brukar göras – att tweetarna finns kvar, men att mediefilerna försvinner. Om det dessutom är upprepat brott mot Twitters regelverk så straffas man. Enligt artikeln så såg det här snarare ut som att någon ryckt ut sladden ur kontot manuellt.

Oavsett så stoppades innehållet inte automatiskt rätt snabbt vid uppladdning och ingen annan åtgärd vidtogs heller mot tweetarna från Twitters håll på rätt länge. Och åtgärden verkar ha skett bara för att tweeten blev viral och upptäcktes den vägen. En annan film som ska ha tweetats ut på samma sätt sätt finns kvar.

Det har kommit uppgifter om att väldigt stora delar av alla som fått sparken från Twitter bland annat jobbade med moderering – vilket överlag lär ha varit en stor del av personalstyrkan/konsultstyrkan. Men det verkar alltså också som att den automatiska uppladdningsfiltreringen har ballat ur.

Och just upphovsrättsbrott är något av det mest kostsammaste man kan göra som företag i USA. Vi pratar alltså om baziljoner dollar i potentiella stämningskrav om det här skulle börja sprida sig. Men inte bara det: ironiskt nog började det här uppdagas samma vecka som EU formellt sjösatte Digital services act – den lag som kommer att ställa hårdare krav på stora plattformar att stoppa eller plocka bort brottsligt innehåll. Och en lag som också nästan också ger EU rätt att ta ut en baziljon euro i böter (eller åtminstone 6 % av företagets globala årsomsättning).

Är det så att Twitter bokstavligen talat redan börjar spricka i sömmarna? Det ser åtminstone lite ut så.

Och det här kommer inte göra det lättare att locka in de annonsörer de nu så desperat behöver.

Twitter’s Broken Its Copyright Strike System, Users Are Uploading Full Movies

Last night, it became apparent that Twitter’s automated copyright strike/takedown system was no longer functional.

Musk skjuter upp återinförandet av Twitter Blue – utan att ge nytt datum

Nu vet vi att Twitter kommer att återinföra möjligheten att prenumerera på Twitter Blue i slutet av vecka 46 *överstruket* 29 november *överstruket* vid ett senare datum som kommer att meddelas vid ett senare datum.

Och Blue blir inte tillgängligt förrän tjänsten är ”rock solid” *överstruket* förrän Twitter är väldigt säkra på att de lyckas stoppa folk från att låtsas vara någon annan *överstruket* förrän folk slutar låtsas vara Elon Musk på Twitter.

Elon Musk Delays $8 Blue Check Twitter Verification Again, This Time Indefinitely

The billionaire tweeted that ”Blue Verified” would have to wait until impersonators could be stopped.

Twitter har tappat 50 av sina 100 största annonsörer

Hur går det för Twitters annonsverksamhet? Ja, det är lite svårt att veta eftersom Twitter inte längre har någon kommunikationsavdelning som skulle kunna berätta det. Tre höga chefer med ansvar för just annonseringen försvann i helgen och det verkar som att för många inom sälj och marknad accepterade Musks ”hardcore”-arbetsmiljökrav – så han sparkade ett gäng av dem som tack (för att ”balansera teamen” eftersom för många ingenjörer vägrade att acceptera de nya villkoren).

Men nu kommer oavsett uppskattningar från Media Matters som har kommit fram att 50 av Twitters 100 största annonsörer har försvunnit sedan Musk tog över.

* infoga gif med teletubby som springer mot horisonten *

Vad innebär det mer konkret för Twitters ekonomi? Tydligen ska de 50 varumärkena totalt ha spenderat 2 miljarder dollar på Twitter-annonser sedan 2020. Och har lagt 750 miljoner bara i år. Ytterligare 7 ser ut att skruvat ned sin annonseringen till nära noll – efter att ha plöjt ned 118 miljoner annonsdollars 2022.

Anledningen är förstås Twitter-kaoscirkusen som just nu är planetens hetaste dokusåpa. Komplett med veckovisa utröstningar. (Okej, det har blivit lite mindre spännande eftersom Elon har fått immuniteten i örådet varje vecka så här långt, men ändå.) Annonsörer gillar inte att ge pengar till en konkurrent, gillar överlag inte kaosteori och/eller lyssnar på vad olika annonsörsbranschorganisationer ger för råd just nu.

Oavsett så har Elon Musk alltså på egen hand och på bara ett par veckor lyckas skrämma bort stora delar av Twitters i princip enda intäktskälla, har dragit igång och stängt ned nygamla prenumerationstjänsten Blue (som teoretiskt som mest skulle ha kunnat dra in 13 miljoner till Twitter om alla betalade för ett helt år, men som i praktiken sannolikt har generat 1-2 miljoner), sparkat stora delar av annonssäljavdelningen och har förmodligen runt 120 miljoner i avgångsvederlag att betala ut.

Ja, och så har vi lånet som Musk tog för att köpa Twitter. På 12 miljarder dollar. Som ska ha en årsränta på 1 miljard dollar.

Det går bra nu. Pengarna rullar ut nu.

In less than a month, Elon Musk has driven away half of Twitter’s top 100 advertisers

In recent weeks, 50 of the top 100 advertisers have either announced or seemingly stopped advertising on Twitter. These advertisers have accounted for nearly $2 billion in spending on the platform since 2020, and over $750 million in advertising in 2022 alone.

Elon Musk drar igång omröstning om att släppa in i princip alla som har stängts av från Twitter igen

Har du länge saknat något Twitter-konto? Grattis! Kanske! Nu kan nämligen det kontot vara på gång tillbaka till Twitter. Och förmodligen ett och annat konto du INTE vill ha tillbaka. Kort sagt: snart kommer alla som har stängts av från Twitter – även livstidsavstängda – att släppas in på tjänsten igen.

Ja, eller det är inte helt klart än. I skrivande stund är det något dygn kvar till dess att det händer. Då stängs nämligen den omröstning som Musk har twittrat ut där han frågar sina följare just om Twitter (läs: Elon Musk) ska utfärda generell amnesti mot utsparkade twittrare. Ni vet, precis som den förra veckan där han frågade om Trump skulle släppas in igen.

Den gången blev svaret ”ja”. Och jag är… rätt övertygad om att svaret blir detsamma även denna gång. Ja-sidan leder dessutom efter rätt kort stund. Och det lär garanterat inte vara några bot- eller spamkonton som röstar. Den här gången heller.

Att Musk vill ha tillbaka alla utsparkade twittrare beror på hans passion för yttrandefrihet. Inte för att det i den här samlingen ex-twittrare finns en hel massa väldigt aktiva twittrare som kan driva upp Twitter-aktiviteten ytterligare. Och att det här finns många som är beredda att betala 8 dollar i månaden för att få en verifieringsbock.

Det finns däremot undantag. Användare som har ”brutit mot lagen” eller ”engagerat sig i oerhört spammande” är inte välkomna tillbaka. Där har vi alltså Musks två stora no-no:s för att vara på Twitter. Inte detaljer som att sprida samhällsomstörtande fejkvetenskap eller uppmana till upplopp mot parlament. (Och den första kravet är förstås heller inte Musks, utan något han är tvingad till.) Ja, och om någon har gjort något som Musk personligen inte tycker om – som i fallet Alex Jones.

Elon Musk proposes letting nearly everyone Twitter banned back on the site

Elon Musk has asked Twitter users whether he should give ”general amnesty” to suspended accounts that hadn’t broken the law or egregiously spammed the platform.

Musk kommer inte skapa ett modereringsråd för sitt Twitter

Kommer ni ihåg hur Elon Musk sin andra dag på Twitter-jobbet – efter att ha burit in en handfat på Twitter-kontoret och sparkat ledningen och styrelsen –  sa att han Twitter skulle ”skapa ett modereringsråd med vitt skilda åsikter”? Elon en månad senare ba: SKOJA!

Det blir kort sagt inget modereringsråd. Varför? Därför att Musk utpressades till att skapa det.

Tydligen var det så att en ”stor sammanslutning politisk/medborgaraktivistgrupper gick med på att inte försöka döda Twitter genom att svälta ut våra annonsörsintäkter om jag gick med på det här villkoret” (att skapa rådet, alltså). Enligt en tweet från Musk.

Men eftersom annonsörerna som, som jag skrev om tidigare idag, till stora delar har sprungit skrikande från Twitter på grund av Musks kaos så tolkar Musk det som att aktivistgrupperingen ”bröt överenskommelsen”.

Och visst. Det ligger sanning i det. Grupperna har fortsatt varna för Twitter. Men däremot så säger företrädare för grupper som var där att de gick med på något avtal.

Ord står mot ord. Musks ord mot flera andras ord. Och jag är benägen att tro att aktivisterna inte gick med på något avtal där ett modereringsråd skulle köpa deras tystnad. Jag menar, det är ju bara fråga Mark Zuckerberg hur effektivt ett modereringsråd är i det hänseendet.

Det känns kort sagt som en bekväm ursäkt för Musk att slippa införa ett råd med andra människor än Elon Musk som ska fatta beslut i frågor bland annat om att stänga av användare. Jag menar, Musk har bara senaste dagarna att den typen av frågor kommer att skötas enbart av Elon Musk. Eventuellt med stöd av Twitter-omröstningar.

Musk breaks promise to form Twitter moderation panel, blames activists

Activists say they would never make such a deal with Musk.

Twitter stänger sitt policykontor i Bryssel

Ännu en följd av Musks massuppsägningar på Twitter: företaget uppges nu ha stängt sitt kontor i Bryssel.

Och det här är i det stora hela en rätt liten förändring. Det var inte särskilt många som jobbade där. Kontoret hade trots det en rätt viktig funktion för Twitter: som bolagets lobbyhubb mot EU-kommissionen. Eller, personalen där arbetade med frågor kopplade till ”EU:s digitala policy” för att prata politikspeak.

Men i och med att en av EU:s stora techregleringslagar började gälla förra veckan – Digital services act – så kommer kommissionen också få utökade tillsynsbefogenheter. De plattformar som klassas som VLOP (Very large online platforms – vilket ironiskt nog låter som namnet på ett Elon Musk-företag) kommer nämligen att tillsynsmässigt falla direkt under kommissionen. Det innebär plattformar med fler än 45 miljoner användare i EU. Twitter är en av dessa plattformar.

Lägg till att Twitter redan ha fått påstötningar från EU gällande GDPR i och med att flera höga chefer med ansvarsområden kopplade till GDPR unisont slutade för ett par veckor sedan. (Sedan dess ska Twitter åtminstone ha kunnat skaka fram en interim Digital protection officer, så EU blev lite lugnare.) Men oavsett det så finns det fortfarande frågetecken om Twitter fortfarande lever upp till de krav som ställs för nuvarande tillsynsupplägg via Irland.

Artikeln har en lång och intressant genomgång av Twitters utmaningar på det juridiska området inom EU. Framförallt just kopplat till GDPR och DSA. Det kan hända att Twitters problem så här långt är en droppe i havet jämfört med det som väntar.

Twitter layoffs trigger oversight risk warning from Brussels | TechCrunch

In another move frowned upon by European Union regulators, Elon Musk-owned Twitter has shuttered its Brussels office.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *