Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
Mobilt
Google och Apple samarbetar för att stoppa oönskad spårning
Två loggor man sällan ser tillsammans i nyhetsartiklar (om det inte handlar om typ EU-techreglering). Men de båda techgiganterna har nu gjort gemensam sa på ett område där de båda har utmaningar: oönskad spårning.
Vi pratar alltså mer specifikt om risken att någon gömmer en spårningspryl, som en Airtag eller en Tile, hos en person som de vill spåra fast de inte borde. Som svartsjuka och kontrollerande partners. Eller ex.
Det här är något som har gått att göra ungefär så länge som det har funnits prylar som erbjuder ungefär den har typen av, men det fick extra mycket uppmärksamhet när Apple släppte just sina Airtags. Helt enkelt därför att världens största techbolag och världens näst största mobilplattform då släppte en dedikerad spårningspryl – komplett med hela spårningsinfrastrukturen.
Men nu Apple och Google bestämt sig för att göra gemensam sak för att försöka få bukt på det här problemet.
Vad det handlar om är en standard för spårningsprylar som de båda företagen har tagit fram och som dessutom backas av bland andra Tile och Samsung. En standard som är tänkt att göra det enkelt att bygga ihop en spårningspryl med Apples och Googles respektive mobiloperativ.
Och ett krav för att få använda standarden är att företagen också bygger in funktionalitet för ”identifiering och varning för oönskad spårning”. Det ska då även lösa en av de saker som Apple framförallt kritiserades för vid Airtag-lanseringen: att alla varningsfunktioner som fanns bara gällde för iOS-användare. Om man alltså smygspårade en Android-användare så funkade inte ens Apples försök att stoppa oönskad spårning.
Det återstår förstås att se exakt hur bra den nya standarden fungerar när det kommer just till att stoppa oönskad spårning, men det är oavsett ett väldigt bra initiativ – även utan själva varningsfunktionaliteten.
Jag kan förstås inte låta bli att känna att EU indirekt kan ha haft ett finger med i spelet. Att de båda jättarna – som kommer att vara huvudrollsinnehavarna i EU:s gatekeeper-techregleringslag Digital markets act – vill visa hur otroligt öppna de båda plattformarna är för alla som vill bygga tjänster mot dem. Och att det inte finns något som helst behov av att stycka upp eller smiskreglera dem.
Apple, Google partner on an industry specification to address unwanted tracking
Today Apple and Google jointly submitted a proposed industry specification to help address the misuse of Bluetooth location-tracking devices.
Google presenterar vikbar Pixel-mobil
Kommer ni ihåg för två år sedan eller så när det var jättetrendigt att ta fram vikbara mobiler? Sen dog den trenden ut. Men mobiltillverkare har fortsatt att testa nya modeller utan att det riktigt har tagit fart. Nu kliver en ny spelare in i arenan: Google. Sökjätten har nu presenterat en vikbar Pixel-mobil. Med det sedvanligt Google-konsumentupplysningskorrekta namnet Google Fold.
Det handlar alltså inte om en mobil som den var på den gamla goda Ericsson/Nokia-tiden, där mobilen veks vertikalt. Nu är det istället horisontellt vikande som gäller, där det stora införsäljningsargumentet är att du får en, tja, iPad när du fäller upp den. En betydligt större rektangelskärm än den som ryms i en vanlig vertikal mobil.
Det enda vi vet så här långt är det som syns i en teaservideo som Google har släppt. Det spekuleras i att den kommer att kosta 1700 dollar – och vi kan nog anta att Google officiellt kommer att presentera pris och specifikationer under Googles årliga I/O-konferens om någon vecka.
Artikelförfattaren går mest igång på att Google verkar ha löst det som de flesta tidigare liknande vikmobiler har kritiserats för: en skarv mitt i skärmen, komplett med allehanda problem kopplade till den skarven. Att det istället blir en bättre, sömlös upplevelse i skärmen som helhet.
Det kan säkert stämma. Och vik-Pixeln ser inte lika klossig ut som några andra tillverkares försök. Men mitt största problem kvarstår. Det är fortfarande en mobil som… är ungefär lika tjock som två mobiler som ligger på varandra. Vilket gör att jag förmodligen kommer föredra att ha med mig en dedikerad större skärm när jag känner att jag behöver det och en normalstor mobil när jag vill vara… mobil.
Återstår väl att se hur det kommer att gå för Google här. Min gissning är att Googles mobil kommer att hyllas i parti och minut och sedan… inte sälja jättemycket. Precis som tidigare mobiler från Google.
Gladast är väl som vanligt Apple som låter alla andra sköta betatestandet.
This is the Google Pixel Fold, and it looks incredible | Digital Trends
Google has dropped a stunning teaser video of the Pixel Fold, giving us the first official glimpse of its design ahead of a May 10 introduction.
Microsofts Bing AI förinstalleras i alla Samsung Galaxy-mobiler
Ännu ett rätt stort AI-steg för Microsoft. Bings AI förinstalleras i Samsung Galaxy-mobiler.
I höstas skrotade Microsoft lite oväntat iOS-versionen av sitt mobiltangentbord SwiftKey. Ännu mer oväntat så återuppstod iOS-SwiftKey några månader senare. Och nu ser det ut som att det fanns en mer långsiktig strategi bakom återupplivandet. En AI-strategi.
Nu kommer ännu en pusselbit i det sannolika AI-strategibygget: SwiftKey förinstalleras nu i alla Samsung Galaxy-mobiler. Komplett med en rätt sprillans ny funktion: en Bing AI-integration. Så Microsofts egen ChatGPT (som nära nog är ganska exakt just ChatGPT) är nu bara en knapptryckning bort.
Med andra ord: Bing AI blir förinstallerat i flaggskeppsserien från världens största (eller näst största – beroende på om Samsung eller Apple har produktsläppskvartal) mobiltillverkare.
Det här betyder förstås inte att varenda Galaxy-användare kommer att BingGPT:a så fort det är två minuter till bussen, men det är oavsett ett stort steg för Microsofts AI-ambitioner.
Bing AI comes barging in on Samsung Galaxy devices with built-in SwiftKey
Samsung Galaxy devices are getting a SwiftKey keyboard update that lets Microsoft slide its Bing AI chatbot automatically onto them. SwiftKey is preinstalled on Samsung One UI-powered Android devices.
OKO – app som hjälper blinda över gatan
Är det något jag verkligen gillar är det när det kommer fram smarta tjänster som verkligen kan underlätta i vardagen. Inte minst för människor med funktionsnedsättningar. Som OKO. En app som hjälper blinda att korsa gatan.
Vad det handlar om är att appen kan identifiera trafikljus vid övergångsställen och informera om vilken färg som lyser. Appen både låter och vibrerar för att berätta om det är grön eller röd gubbe.
Visst. Nu kan man hoppas att alla trafikljus vid övergångsställen har den här typen av funktionalitet inbyggd. Men en tjänst som OKO kan göra sina användare mindre beroende av att någon har tänkt åt och byggt speciellt för dem.
Det finns garanterat drösvis med problem kring en app som denna, men en stor applåd för initiativet.
[Video] Haben Girma on LinkedIn: A new app for blind travelers! Most street corners lack pedestrian signals… | 129 comments
A new app for blind travelers! Most street corners lack pedestrian signals we can feel or hear. Imagine the liberation offered by an app using AI to read… | 129 comments on LinkedIn
Ekonomi och finans
Apples kvartalsrapport Q1 2023: bättre än väntat, bästa kvartalet någonsin för Services
Förra veckan stod kvartalsrapporter från techjättar som spön i backen. Den här veckan har det varit lugnare på den fronten, men ikväll var det dags för den största jätten av dem alla att berätta hur det gick under kvartalet. Och svaret? Lite blandat. Men bättre än väntat.
Totalt sett så slog Apple till med den största positiva överraskningen de senaste kvartalen, vilket lite är i linje med hur det har gått för väldigt många bolag som har rapporterat den här perioden: det har för många gått bättre än väntat. Eller rättare sagt: inte lika illa som befarat.
Omsättningen landade på 94,8 miljarder dollar för kvartalet medan vinsten tickade in på 24,2 miljarder. Hysteriskt mycket pengar förstås, men minskningar jämfört med motsvarande period förra året.
Tittar vi sedan hur det gick för de olika segmenten så blev det blandade skurar:
- iPhone: 51,3 miljarder dollar (+1,5 %)
- Mac 7,2 miljarder (-30,8 %)
- iPad: 6,7 miljarder (-10,7 %)
- Wearables, Home and Accessories: 8,8 miljarder (-1 %)
- Services: 20,9 miljarder (+5,6 %)
Apples hårdvaruintäkter är som vanligt väldigt kopplat till vilka prylar som släpps under ett kvartal. Sånt som syns för Macen, iPaden och de nyare segmenten. Och Apple har flaggat för att de har drabbats av flaskhalskar i produktionskedjan under kvartalet. Men visst är det oavsett det rätt mycket ouch med Macens nedgång.
Lite förvånande var att iPhone ökade ett snäpp jämfört med Q1 2022. Och det som överlag var goda nyheter för Apple var att de två största inäktssegmenten ökade. Förstås den marginalbästa: tjänsterna. Det gör att just tjänsterna i kvartalet stod för 22 % av Apples totala intäkter.
Men inte bara det. Tjänsterna omsatte nästan lika mycket som Macen, iPaden och övrig hårdvara – tillsammans (20,9 miljarder dollar för tjänsterna, 22,6 miljarder sammantaget för de andra tre).
Och det blev två rekord under kvartalet: det var det bästa Q1-kvartalet någonsin för iPhonen – och det bästa någonsin för tjänstesegmentet.
Apple posts quarterly revenue decline; iPhone sales solid
Apple once again posted an, until now, rare revenue decline in its latest fiscal quarter, but said its overall business improved from the December quarter and sales of its iPhones were solid. The results reported Thursday were better than Wall Street’s muted expectations and Apple’s stock rose in after-hours trading.
Apple posts quarterly revenue decline; iPhone sales solid
Apple once again posted an, until now, rare revenue decline in its latest fiscal quarter, but said its overall business improved from the December quarter and sales of its iPhones were solid. The results reported Thursday were better than Wall Street’s muted expectations and Apple’s stock rose in after-hours trading.
Apples nya sparkonto får 1 miljard dollar i insättningar första fyra dagarna
Hur går det för Apples sprillans nya sparkonto? Jo tack bara bra. Åtminstone om vi ska tro interna rapporter som Forbes har kommit över.
Fyra dagar efter lanseringen så ska nästan 1 miljard dollar ha satts in. Lockade av årsräntan på 4,15 %. De pengarna har kommit från 240 000 nyöppnade konton.
Idéen med sparkontot är egentligen att driva användningen av Apples kreditkort Card. Kontot såldes, utöver den höga räntan, in på att den cashback man får från köp med kreditkortet automatiskt kan trilla in på sparkontot och därmed direkt börja samla ränta.
Men det ser alltså ut som att Apple-användarna inte bara skaffat kontot för att ”samla poäng”, utan också – kanske framförallt – för att flytta över sina befintliga besparingar.
240 000 konton och 1 miljard i insatta medel är förstås inga enorma nivåer, men samtidigt inte ingenting. Eller till och med: betydligt fler än jag hade trott efter så kort tid.
Jag misstänker att Apple får riktigt blodad tand av den starten.
Nearly $1 Billion Deposited by Apple Card Owners Four Days After Savings Account Launch
Apple on April 17 introduced the Apple Card Savings account, and it turns out that it was highly popular with iPhone users. The new Apple-branded…
Nearly $1 Billion Deposited by Apple Card Owners Four Days After Savings Account Launch
Apple on April 17 introduced the Apple Card Savings account, and it turns out that it was highly popular with iPhone users. The new Apple-branded…
Övrigt
BankID fyller 20 år
Ett jubileum värt att uppmärksamma: idag fyller BankID 20 år. Olika bankdosor för olika banker började då dansa ut till vänster.
(Här kan alla som är ungefär jämngamla med BankID google ”bankdosa”.)
Idag är det svårt att tänka sig ett liv utan BankID för de flesta. En självklarhet för att identifiera sig online – och alltmer offline. Exempelvis i samband med veckans stora folkfest: deklarationen.
Men ironiskt nog så har BankID lagom till tjugoårsfirandet nära nog helt spelat ut sin roll. Den har nu om man så vill istället ersatts av en annan teknik. En som i år fyller 12: mobilt BankID.
För ja. Det första årtiondet eller så var BankID en väldigt stationär företeelse. För datorn alltså. Med användning som inte sällan krävde nära nog någon slags programmeringskunskap för att få det att fungera. Och hade du Nordea? Glöm att du kunde köra Mac.
Internetstiftelsen on LinkedIn: Idag gratulerar vi en tjänst som verkligen bidragit till vårt digitala…
Idag gratulerar vi en tjänst som verkligen bidragit till vårt digitala Sverige – BankID – Finansiell ID-Teknik fyller 20 år! 🎉 🎊 💰 I vår rapport Svenskarna…
Microsoft släpper förhandsversion av sin Canva-utmanare
Att Microsoft skulle bli 2023 års allra hetaste techgigant hade jag inte riktigt väntat mig. Men eftersom allt och lite till i år handlar om innehållsskapande AI-lösningar à la ChatGPT (en tjänst som Microsoft i praktiken äger) så har Microsoft lyckas muta in sin plats som synomym med just ”AI”. Senaste dagarna har Microsoft lyft på ridån för ännu en AI-skapande tjänst: Designer.
Och ja, Designer gör precis vad den heter. Hjälper användarna skapa innehåll med AI-skills, med fokus på design. Microsoft presenterade Designer i oktober förra året och nu känner Office-skaparen att tjänsten är tillräckligt stabil för att släppas i en förhandsversion.
Det innebär alltså att Designer har blivit tillräckligt bra på att skapa text och bilder efter användarnas önskemål. Men även mer avancerade handgrepp som animeringar, komplett lämpliga bakgrunder och övergångar.
Så ja. En Canva-utmanare.
Microsoft verkar dessutom tänka i Canva-banor när det kommer till prissättning. ”Viss” funktionalitet kommer vara gratis även när Designer släpps i skarp version, men för att få tillgång till alla funktioner så kommer det att krävas prenumeration på Microsoft 365 Personal eller Family. Och det gör att jag är rätt övertygad om att det även kommer att släppas en version med mer proffsfokus.
”Men ba såååå mycket sämre kopia” säger nu alla Canva-användare. Och även om vi bortser från att det alltså än så länge just bara är en tidig testversion så kan vi anta att Microsoft, som vanligt, kommer att komplettera sitt kopierande med Microsoft-faktorn. Vilket innebär att kopian blir… lite mer svåranvänd. Eller mycket.
Så Canva kan vara lugna? Mja, det skulle jag väl inte säga. Microsoft har trots allt en enormt stor fördel: de har redan en massa användare. Om Designer blir tillräckligt bra (eller bara inte katastrofalt dålig) så kommer många säkert välja en befintlig 365-prenumeration snarare än att pynta för betal-Canva. Eller kanske använda gratis-Designer därför att det helt enkelt finns där. Lär bli ännu mer så när det blir dags för företagsversion.
Bara att fråga Slack.
https://techcrunch.com/2023/04/27/microsoft-makes-its-ai-powered-designer-tool-available-in-preview/?1
Google släpper åtta nya toppdomäner
Sugen på att skaffa domän? Trött på de slitna .se, .com och .nu? Nu släpper Google åtta nya toppdomäner:
- .dad
- .phd
- .prof
- .esq
- .foo
- .zip
- .mov
- .nexus
Det tog alltså åtta år från det att .mom öppnades till att pappamotsvarigheten släpptes. Men nu kan vem som helst skapa pappaskämtsdomäner.
Google Announces 8 New Top Level Domains Including One For Lawyers
Google announced the availability of 8 new Top Level Domains including ones that are valuable for law firms and dads
Google lägger till blå verifieringsbockar i Gmail
Jag måste erkänna att jag inte hade väntat mig att Twitter skulle bli den sociala plattform som alla kopierar.
https://techcrunch.com/2023/05/03/blue-verified-checkmarks-are-coming-to-gmail/?1
Google använder dark patterns för att lura över användare till GA4
Tror ni att Google har koll på att EU i och med Digital services act förbjuder dark patterns?