Kategorier
AI - Artificiell intelligens Detaljhandel/e-handel Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 18 2023 – del 2

Amazons TikTok-flöde rullas ut i USA. Youtube lägger till nya annonsformat i Shorts. Youtube släpper nya annonsformat som fokuserar på generation Z. Slack rullar ut sin ChatGPT-klon.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Detaljhandel/e-handel

Amazons TikTok-flöde rullas ut i USA

I slutet av förra året gjorde Amazon som ungefär alla andra: kopierade TikTok. Mer specifikt handlade det i Amazons fall om att de la till ett videoflöde som i stort såg ut och fungerade som TikTok. Ett nytt sätt att ta del av Amazons produktutbud. Inte minst för att få Amazons produktsida att kännas med inspirerande och engagerande.

Nu rullas det nya flödet ut i Amazon-appen för alla användare i USA.

Inspire, som den nya funktionen, är om man så vill Amazons egen influencerplattform – men med mer fokus på varumärken och säljare snarare än individer. Och hela poängen med Inspire är förstås inte bara att ge underhållning och inspiration utan också korta steget mellan detta och själva transaktionen.

Återstår att se hur pass väl det här kommer att flyga. Eller rättare sagt: det återstår att se om Amazon-kunderna vill konsumera den här typen av innehåll hos Amazon.

https://techcrunch.com/2023/05/05/amazons-tiktok-like-inspire-shopping-feed-available-all-customers-us/?1

Pinduoduo flyttar sitt huvudkontor till EU

En för de flesta rätt ointressant händelse, som är väldigt intressant – trots att det mest handlar om formalia. Kinas näst största e-handlare Pinduoduo har flyttat sitt huvudkontor. Från Kina till… EU.

Det är i handlingar som har skickats in till myndigheter i USA där det framkommer att Pinduoduos ”principal executive offices” har flyttat från Shanghai till Dublin. Så sent som i januari så var fortfarande Shanghai angivet som huvudkontor, så det har alltså skett väldigt nytt.

En parallell och garanterat väldigt relaterad händelse är att alla omnämnanden om Pinduoduo har försvunnit från Pinduoduo-ägda Shein-utmanaren Temus sajt.

Så tre händelser som vid en första anblick kan verka lite orelaterade: flytt av huvudkontoret, bortplockade av Pinduoduo-namnet från Temus sajt och dokument inlämnade till amerikanska myndigheter. Men de hör alltså väldigt mycket ihop.

Att Pinduoduos huvudkontor nu flyttas från Kina visar att e-handlare blir allt mer sugen på att expandera utanför hemlandets gränser. Inte minst i USA, där Temu först lanserades. Men ”Kina” är inte bara en bra etikett just nu. Snarare det motsatta. Därför vill Pinduoduo, precis som TikTok-ägaren Bytedance, genom att förlägga sitt huvudkontor utanför Kina visa att de inte kontrolleras av Kinas kommunistparti.

Det är därför ingen slump att det här nu står i de myndighetshandlingar som har lämnats in i USA.

Även i Europa så höjs allt fler röster mot företag som har kopplingar till Kina. Och eftersom Temu precis i dagarna har börjat sitt intåg i Europa så är det även av denna anledning bra att kunna säga att man inte är ett kinesiskt företag (typ). Lägg till att Dublin överlag är ett skattemässigt fördelaktigt land att ha huvudkontoret i.

Pinduoduos utlandsexpansion är just nu i princip helt likställt med Temu, vilket för oss över till att Pinduoduo-namnet har försvunnit från Temus sajt. Pinduoduo vill helt enkelt distansera sig från Temu. Mörka kopplingen till Pinduoduo helt och hållet alltså, i ett försök att blanda bort korten.

Chinese e-commerce giant behind Temu moves HQ from Shanghai to Ireland | Semafor

The firm has been facing increased scrutiny in the U.S. over its ties to China.

 

Strömmade medier

Youtube lägger till nya annonsformat i Shorts

Nya annonsformat i Youtube – nå miljarder med AI-hjälp – Influens.se

Fyller på med fler verktyg i kampen mot Tiktok. Dags för Youtube att rulla ut nya annonsformat. Eller rättare sagt: dags för Youtube att bredda befintliga

Nästan hälften av Youtube-tittandet i USA sker via tv-apparater

Youtube störst i USA – på ett oväntat område – Influens.se

Plattformen blir ännu större. Bokstavligen. Mobilen och Netflix dödade som bekant teven. Däremot verkar teven inte ha fått den informationen. Inte

Youtube släpper nya annonsformat som fokuserar på generation Z

Gen Z håller så sakteliga på att bli millennials. Att den yngsta och hetaste generationen börjar ersättas av den som kommer efter. Samtidigt innebär det att det nu börjar bli dags att på allvar casha in på generation Z. De börjar ju nu överlag ha jobb och inkomster.

Det vill Youtube dra nytta av i sin strävan att göra sin TikTok-klon Shorts till den ultimata kortvideodestinationen. Därför har Youtube släppt två nya annonsformat som förutom Gen Z också tar sikte på det kanske viktigaste kortvideoelementet: musik.

Gen Z Music: Youtube håller koll på vilka låtar som just nu trendar mest i den aktuella åldersgruppen och listar dem för annonsörer. Youtube vill kort sagt göra det enkelt att veta vilka låtar man ska plocka till sina annonser.

Trending Music on Shorts: Annonsörer kan välja att lägga sina annonser i anslutning till Shorts som innehåller låtar som just nu är populära bland Gen Z:are. Planerar att släppas ”de kommande månaderna”.

https://www.tubefilter.com/2023/04/26/youtube-ad-products-gen-z-music-trending-on-shorts/?2

Amazon lägger till över 100 Prime Originals i gratistjänsten Freevee

Ännu ett bevis på att strömningskriget biter allt hårdare. Hos alla som är inblandade. Den här gången: Amazon släpper under året över 100 Prime Video-titlar i sin gratis, annonsfinansierade tjänst Freevee (den som fram till nyligen hette IMDB TV, efter film-Wikipedia-tjänsten som Amazon la vantarna på för några år sedan).

Egentligen är det helt logiskt. Amazon tar fram innehåll för sin betalprenumerationstjänst och släpper det senare för annonstjänsten.

Men att Amazon går ut med det här och gör det till en stor grej visar att de vill att det ska bli en stor grej. Framförallt sätta ljuset på Freevee.

Med andra ord: försöka få fart på användartillväxten genom att göra Freevee mer lockande för dem som inte har Prime. Och, förmodligen, en förhoppning om att delvis kunna klämma lite pengar från användare som nu sparar in på Prime. Eller som funderar på att hoppa till någon annan tjänst.

Och vi kan anta att Amazon är väldigt sugna på att få fart på sin videotjänst i tillväxtmarknader.

Amazon is adding Prime Video originals to its free streaming service

Amazon Freevee, the company’s free ad-supported streaming option, will add over 100 titles from Amazon Prime Video this year, including the first three episodes of The Summer I Turned Pretty and A League of Their Own.

Allt fler musikströmningsappar skrotar annonsabonnemang

En intressant utveckling. I veckan gick TikTok-ägaren Bytedance ut med att deras musiktjänst Resso dumpar sitt annonsabonnemang. Den som nu vill få tillgång till tjänsten måste betala direkt, snarare än indirekt genom att lyssna på reklam.

Resso är därmed den senaste tjänsten som tar det här steget. Franska Deezer och indiska Gaana har hyfsat nyligen gjort samma sak.

Det intressanta i sammanhanget är att det mycket handlar om tillväxtmarknader, de som generellt ses som de marknader där ”gratisabonnemang” kan vara mest relevant därför att inkomsterna där i snitt är betydligt lägre än i mer mogna marknader.

Men reklamfinansiering visar sig helt enkelt kosta betydligt mer än det smakar. Vi har även sett samma sak hos Spotify: majoriteten av intäkterna kommer från prenumerationer. En rätt liten del från annonser.

Men när vi tittar på användare så är det bland reklamlyssnarna som tillväxten finns. Spotify låter alltså betallyssnarna subventionera tillväxten bland annonsabonnemangen. Kostnaden för att dra in nya användare alltså.

Det är en extra intressant trend med tanke på att videoströmningstjänsterna nu har gått åt motsatt håll – och börjat storsatsa just på annonsabonnemang det senaste året eller så.

Ad-supported music streaming is broken. – Music Business Worldwide

Resso, Deezer, and Gaana have all cut their free tiers in the past year. Will more services follow?

 

AI – artificiell intelligens

Microsoft öppnar Bing Chat för alla – och lägger till pluginstöd

Så har dagen kommit för Microsoft att trycka på stora lanseringsknappen för Bing Chat. Microsofts egen ChatGPT. Som rätt mycket är… ChatGPT.

Efter att ha börjat som tjänst med väntelista så har Microsoft successivt börjat öppna upp tjänsten allt bredare. Och nu försvinner alltså de sista spärrarna. Ja, nästan. Bing Chat är forfarande en ”förhandsversion”, så Microsoft släpper inte helt betasargen.

Microsoft firar den här händelsen med att lägga till mer funktionalitet i tjänsten. Saker som bild- och video-svar, nya genvägsfunktioner och att chatthistorik kan sparas. Men det största och mest intressanta är att Bing Chat nu lägger till det som ChatGPT rullade ut för några veckor sedan: stöd för pluginer.

Det här innebär alltså att externa utvecklare kan bygga ut Bing Chat genom tilläggsfunktioner på samma sätt som man kan lägga till tillägg i webbläsare. Eller om man så vill: på samma sätt som man laddar ned appar för att utöka det som går att göra i och med mobilen.

Så grunden för ”appbutiker” för AI-chattbotar, alltså.

Okej, själva pluginfunktionen får vi vänta lite till på, men den ska inte vara särskilt långt borta.

Microsoft’s Bing Chat AI is now open to everyone, with plug-ins coming soon

Anyone can use Microsoft’s AI-powered Bing Chat feature now. Microsoft has moved into open preview for Bing Chat and is promising third-party plug-in support soon.

Klarna-grundarens investmentbolag investerar i Open AI

Vad är det hetaste heta just nu? AI förstås. Inte minst bland investerare. Det gjorde att Open AI, företaget bakom ChatGPT, I i förra veckan kunde stänga en ny finansieringsrunda till ny toppvärdering. Och en av investerarna: Klarna.

Ja, eller nästan. Det är Klarna-grundaren och VD:n Sebastian Siemiatkowski som nu plöjer ned 3 miljoner dollar i AI-bolaget via sitt investmentbolag Flat Capital.

Även om beskedet i sig slår ned lite som en blixt från klar himmel så är det inte så konstigt. Klarna är ett av de företag som har knutit tajta band med Open AI bara de senaste veckorna. Dels genom att vara ett av företagen som var först ut att ta fram pluginer till ChatGPT när Open AI öppnade den möjligheten och dels genom att peta in den här typen av skills i själva Klarna-appen.

Med tanke på att Klarna, via Flat Capital, på det här sättet också indirekt investerar i Microsofts (numer rätt stora och aggressiva) AI-ambitioner så kan vi anta att det inte direkt kommer att bli mindre AI i Klarnas tjänster den kommande tiden.

Och det lär kombineras – även fortsatt – med Klarnas stora och rätt aggressiva ambitioner att bli en WeChat – för shopping.

Sebastian Siemiatkowski satsar miljoner – i världens hetaste bolag

Sebastian Siemiatkowskis investeringsbolag Flat Capital satsar tiotals miljoner i bolaget bakom Chat GPT. Aktien stiger brant efter nyheten.

Slack rullar ut sin ChatGPT-klon

Som sagt: det går vid det här laget fortare att räkna upp alla företag och tjänster som INTE har en egen ChatGPT. Nu går även Slack med i GPT-klubben med SlackGPT.

För att göra saker och ting mer förvirrande så la Slack till just ChatGPT redan i mars. Alltså stöd för en integration med den just nu hetaste AI-chattboten. Det som kommer nu är alltså Slacks helt egna motsvarighet, som är direkt inbyggd i samarbetsplattformen.

För den som har följt vad Google och Microsoft har gjort i sina respektive kontorsplattformar så känns nog mycket igen. Vi pratar om att boten kan sammanfatta olästa meddelanden,  skriva ihop en sammanfattning av en huddle-konversation (Slacks egen videochattslösning) och skriva meddelanden med viss tonalitet. Boten ska även funka i Slacks hyfsat nya whiteboardsamarbetsfunktion Canvas.

Slack GPT will summarize conversations, transcribe huddles, and more

Slack’s parent company Salesforce announced Slack GPT which has generative AI features natively embedded in the app. Here are the details.

Amazon vill vässa Alexa med ChatGPT-teknik

Det som är lätt att glömma idag är att Apple var först av de stora techjättarna som släppte en röstassistent. Men sedan dess har Siri mest kritiserats för att ligga långt efter Alexa och Google Assistant när det kommer till hur vass den är.

Däremot har digitalassistenterna tappat rätt mycket av sin glans de senaste åren. Både Google och Amazon har skalat ned sina satsningar på röstassistenttekniken.

En av anledningarna att röstassistenterna har hamnat i skuggan den senaste tiden stavas ChatGPT. De nya AI-chattbotarna, som är betydligt bättre på att förstå instruktioner än Siri, Alexa och Google Assistant. Och kan be betydligt bättre svar.

Det är därför inte särskilt förvånande att någon ganska snabbt gjorde det möjligt att prata med ChatGPT via Siri. Ja, åtminstone via en Siri-genväg.

Lika lite förvånande är det att Amazon nu ser ut att vara sugna på att skaka liv i sina röstassistentambitioner igen – just genom att utrusta Alexa med mer ChatGPT:ig AI-smartness. Fast då förstås Amazons egen språkmodell och inte någon av konkurrenternas.

Och jag tror att det är helt rätt. AI-chattbotsteknik av 2023-årssnitt kan ge våra röstassistenter ett lyft som kan leda dem in i en ny och betydligt mer användbar fas.

Amazon plans to rework Alexa in the age of ChatGPT

Amazon is reportedly upgrading Alexa with AI chatbot capabilities to compete with OpenAI’s ChatGPT, Microsoft’s new Bing, and Google’s Bard.

15 000 människor har använt Grimes röst i AI-musikskapande de första dagarna

I förra veckan skrev jag om det väldigt intressanta initiativet där artisten Grimes AI-outsourcade sin röst. Och det verkar ha landat väldigt väl hos fansen (ja, eller bland musikskapare, åtminstone). 15 000 människor ska ha använt sig av Grimes röst för att skapa musik under den första veckan som tjänsten har funnits ute.

Vad det handlar om är att Grimes betasläppte tjänsten Elf.tech, där Grimes alltså har lagt in sin röst. Eller rättare sagt: ljudet av sin egen röst. De som använder tjänsten kan sedan få sina egna röster att låta som Grimes.

Priset att betala, bokstavligen, är sedan att Grimes vill ha hälften av intäkterna som ”Grimes-låtarna” drar in. När Grimes först presenterade tjänsten så hette det att intäktsdelningen skulle vara för låtar som ”blev virala”, så lite oklart om det gäller alla låtar som skapats via verktyget eller bara de låtar som blir hits.

Det intressanta är alltså att Grimes på det här sättet har skapat sig en, tja, passiv inkomst på ett område som annars generellt sett har krävt aktivt deltagande. Visst, det har alltid funnits acapella-versioner som ibland släppts med det uttalade syftet att andra ska skapa musik till dem. Men här behöver Grimes alltså inte ens bidra med själva sånginsatsen själv.

Vi har bara i år sett flera exempel på hur stora artister har släppt låtar utan att aktivt bidra själva. Eller ens veta om att de har släppt dem. När andra alltså har fejkat till en artists röst och skapat musik utan att artisten själv var inkopplad.

Så vad Grimes alltså gör här är att förlika sig med att det här kommer att ske oavsett. Så då kan man väl lika gärna försöka tjäna pengar på det.

Ännu ett exempel på att det kommer att bli väldigt spännande att följa hur musikindustrin de närmaste åren kommer att påverkas av och utvecklas på grund av/tack vare de allt vassare AI-verktygen.

Grimes AI Platform Has Attracted 15,000+ Users, Manager Says

Over 15,000 people have already used the Grimes AI platform to make vocals sound like they’ve been recorded by the artist herself.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *