Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 2: Sociala medier, Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier
- Del 3: AI – artificiell intelligens, Mobilt, Ekonomi och finans, Övrigt
Veckans artiklar
Shein pressas hårt – kan leda till EU-invasion av kinesiska marknadsplatser – Ehandel Plus
Snabbmodehandlaren Shein har rusat i popularitet bland e-handelskunderna de senaste åren, men har även de börjat känna av den ekonomiska motvinden. Därför
Google sågar e-handlarnas produktsidor – vill skicka kunder direkt till kassan – Ehandel Plus
I kampen om e-handelskunderna blir det allt viktigare att ta bort alla hinder i köpresan. Nu vill Google ge e-handlare ännu mer hjälp med det. Men vad har
Shopify gör en Klarna – vill nästla sig in hos e-handlare – Ehandel Plus
Shopify tar nästa steg mot världsdominans. Eller gör åtminstone ett nytt försök att bredda sin produktportfölj och locka fler säljare. Den här gången
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Instagram gör det möjligt att ladda ned Reels
Plötsligt händer det – Instagram Reels flyttar hemifrån – Influens.se
Lånar ännu mer från Tiktok. Instagram gör det nu möjligt att beställa adressändring för Reels. Kortvideofunktionen får nu stöd för att… ladda ned och
Instagram Reels får annonser
Så har det blivit dags för Instagram Reels att få annonser, efter att funktionen tidigare enbart har funnits i Facebooks motsvarighet. Det innebär alltså att det ”snart” blir möjligt att skjuta in annonser mellan Reels.
Dessutom lägger Meta till appannonser i Reels. Annonser som med andra ord syftar till att driva appnedladdningar.
I båda fallen ska funktionerna rullas ut ”de kommande veckorna”. Så under sommaren, alltså.
Utöver det så testar Meta också ”musikoptimering” av Reels-annonser. Kort sagt stöd för att enklare hitta lämplig musik till sina annonser.
Meta Expands Reels Ads To Instagram, Tests AI Features
Meta is enhancing Reels with Instagram ads, app promotions, and AI-optimized music to boost engagement and broaden advertiser reach.
Metas Twitter-utmanare kan lanseras i juli
Den här veckans stora kändis-mashup var förstås när Musk utmanade Zuckerberg på någon slags Mad-Max-Thunderdome-burfajt – och Zuckerberg tackade ja. Det återstår väl att se om det blir av och vad det i så fall blir för slags fajt (verbal känns väl mest troligt). Men i skuggan av det kom mer information av vad som är själva anledningen till att Elon utmanade Mark: Metas planer på att lansera en Twitter-konkurrent.
Vi vet att Metas Twitter-kopia är tänkt att bli en del av Instagram-paraplyet, men inget konkret om när den kan sjösättas. Nu pekar uppgifter från The Verge på att det kan ligga rätt nära i tid. Enligt publikationen så siktar Meta på att lansera Threads, som ser ut att vara namnet på tjänsten, redan i mitten av juli. Smyga ut den när en stor del av världen har checkat ut på semester, alltså.
Det återstår att se när när förmodligen-Threads dyker upp, men vi kanske inte behöver vänta särskilt länge på det. Gissningsvis så lär den nog först släppas i USA och eventuellt någon marknad till, men det skulle i så fall kunna innebära att den dyker upp hos oss till hösten.
Meta Will Launch Twitter Competitor In Mid-July: Report
Meta, the parent company of Facebook, plans to launch its short-form blogging service in mid-July, according to a new report from technology website the Verge.
Meta plockar bort allt nyhetsinnehåll från Facebook och Instagram i Kanada
Meta har huffat och puffat, men det kanadensiska lagförslagshuset blåste aldrig omkull. Nu gör Meta därför en Australien: plockar bort allt nyhetsinnehåll från Facebook och Instagram.
Bakgrunden till det här sandlådegrälet är lagförslaget Online News Act, som parlamentet i Kanada röstade igenom i slutet av veckan. Det är ungefär samma sak som en motsvarande lag i just Australien och delar av EU:s upphovsrättsdirektiv. Innebörden är att techplattformar som har nyhetsinnehåll ska tvingas att förhandla om ersättning till de publikationer som står som avsändare för innehållet.
Precis som i Australien ska det pågå ”sista-minuten-förhandlingar” för att ändra på Metas beslut, där Meta sannolikt hoppas på att få till samma utfall som i Australien. Att företagets utpressning ska leda till att lagen justeras till Metas och techplattformarnas fördel.
Ja, helst vill Meta förstås att lagen helt rivs upp, men företaget lär inse att så inte är fallet. Så de hoppas kunna få till samma justering som i Australien: att Meta till stor del kan styra vilka publicister som får ersättning och på vilka premisser.
Meta is yanking news from Facebook and Instagram in Canada
Meta will be removing news from Facebook and Instagram in Canada now that the country’s Senate has passed the Online News Act. The legislation, officially Bill C-18, forces tech companies like Meta and Google to negotiate with news publishers and pay them for their content.
WhatsApp gör det möjligt att automatiskt tysta inkommande samtal från okända nummer
Okej. Det här är en rätt bra funktion som jag gladeligen skulle ha som standard i iPhonen: WhatsApp lägger nu till möjligheten att ställa in så att inkommande telefonsamtal från okända nummer automatiskt tystas. De kommer alltså inte att ringa på samma sätt som kända nummer, men finnas kvar som missat samtal för den som vill kolla i efterhand.
TikTok Shop tests visual search feature
Users can take a photo or upload an image to find and buy products. But advertisers seem underwhelmed by TikTok Shop so far.
TikTok
TikTok erkänner att amerikansk användardata lagras i Kina – fast säger ändå att den inte gör det
Oooooch där erkänner TikTok att amerikansk (och även andra nationaliteter, som EU-medborgares) användardata lagras på servrar i Kina. Trots att TikToks VD i utfrågningen i den amerikanska kongressen sa att så inte alls var fallet. Men TikTok säger också att TikToks VD inte alls ljög för de amerikanska kongressledamöterna när han ljög för de amerikanska kongressledamöterna.
Recap: När TikToks VD Shou Zi Chew för några månader sedan frågades ut i den amerikanska kongressen så sa han alltså att amerikanska TIkTok-användares data lagras på servrar i antingen USA eller i Singapore. Absolut inte i Kina.
Forbes började gräva i det här och publicerade i slutet av maj en artikel som konstaterade att: jo, den datan lagras visst i Kina. Och det är inte vilken data som helst, det är dessutom rätt känsliga personuppgifter. Som personnummer (eller motsvarande) och deklarations-ID:n. Det handlar kort sagt om den information som behövs för att TikTok ska kunna betala ut ersättning till plattformens stora stjärnor när de drar in pengar via TikTok.
Så bra att det alltså inte handlar om ”vanliga användares data” (vad vi vet), men samtidigt dåligt att det är just de stora stjärnorna. Om man vill köra en påverkansoperation så är ju just de användarna mumma.
Och nu bekräftar TikTok alltså uppgifterna. Oopsie vi sa visst fel. Eller de gjorde de då inte alls.
TikTok argumenterar nämligen att det är kreatörers data som lagras i Kina, och inte användares. Och utfrågningen i den amerikanska kongressen handlade om vanliga användare, och inte kreatörer.
Vilket… kan vara den sämsta juridiska strategin sedan Roger Pontare försökte prata sig ur rattefyllekörning med att han hörde röster som sa åt honom att han skulle köra ändå.
För det stora problemet här är att det inte ens är en domstol som ska höra argumenten – utan politiker i USA och i EU. Och det de hör nu är att TikTok inte bara ljög inför den amerikanska kongressen, utan att företaget nu dessutom försöker slingra sig undan med en extremt krystad teknikalitet.
Om jag inte visste bättre så skulle jag tro att TikTok VILL bli totalförbjudna i USA.
Exclusive: TikTok Confirms Some U.S. User Data Is Stored In China
TikTok has said under oath that Americans’ data has always been stored outside China. Now it’s saying there are big exceptions for creators.
TikToks COO Vanessa Pappas slutar
Ett milt sagt oväntat besked. Och ännu ett jobbigt besked för TikTok. Företagets COO Vanessa Pappas har sagt upp sig.
Pappas blev känd i de bredare lagren (ja, bland merparten av alla som bevakar sociala medier, åtminstone) när hon tog över som TikToks tillfälliga VD efter det att den högprofilerade Disney-rekryteringen Kevin Mayer slutade efter bara tre månader.
Det var i samband med kaoset runt Trumps försök att tvinga fram en försäljning av TikTok till ett amerikansk företag och där samtalen med amerikanska regeringen verkar ha skett över Mayers huvud (ja, och Mayer hade inte väntat sig att han skulle behöva bli inblandad i global storpolitik när han tog jobbet – vilket säkerligen påverkade beslutet en hel del).
Pappas säger själv att ”tidpunkten är rätt att gå vidare och fokusera på min entreprenöriella passion”, något som mer konkret betyder att hon kommer att vara kvar på TikTok, fast i en ”rådgivande roll”.
Det känns med andra ord mer konkret som att hon är trött på det kaos som fortfarande råder på TikTok, när förbuden och förbudshoten numer står som spön i backen.
Timingmässigt så känns det dessutom inte att det är en slump att det här sker bara dagar efter det att TikTok bekräftar att de ljög för amerikanska kongressen när VD:n under en utfrågning sa att ingen amerikansk användardata lagras i Kina. Ska jag göra en krass gissning så skulle jag säga att det beskedet (som började som ett avslöjande av publikationen Forbes) också var en nyhet för Pappas. Och att hon är lite trött på att ägarbolaget Bytedance inte är helt öppna mot sitt eget dotterbolag. Åtminstone inte mot de anställda utanför Kina.
Oavsett så förlorar TikTok nu en väldigt viktig kugge i sitt maskineri – åtminstone när det kommer till att styra den dagliga verksamheten. Och det behöver företaget nu mer än någonsin.
TikTok’s COO has quit
V. Pappas, the chief operating officer of TikTok, has resigned. In a memo, they informed staff that they believe the ”time is right to move on and refocus.”
TikTok testar visuell sök
Nytt test från TikTok. Visuell sök. Så… Google Lens alltså. Eller Pinterests kamera.
Med andra ord handlar det om att det går att använda kameran i TikTok för att fota saker och sedan få tips på var man kan köpa det fotade. Eller åtminstone något liknande.
Det är alltså en funktion kopplad till TikToks shoppingsatsning med de konsumentupplysningskorrekta namnet Shop. En satsning som verkar gå så där. Åtminstone i USA, en av de få marknader den nya tjänsten finns. De företag som har testat ska inte vara helt nöjda med konverteringsgraden. Sen gissar jag att det faktum att TikTok har… ett och annat totalförbudshot hängande över sig också gör företag lite avvaktande.
Det är förmodligen också anledningen till att kameratestet inte körs just i USA. En inte alltför vågad gissning är att det är länder i sydostasien som är testmarknader. Det kom uppgifter bara häromdagen att TikTok och ägarbolaget Bytedance tänker kasta högvis med pengar åt det hållet för att få sina shoppingsatsningar att lyfta.
Men oavsett hur det går för just Shop så är funktionen intressant. För den handlar också om något helt annat (eller åtminstone hyfsat annat) som ligger högt upp i TikToks agenda just nu: sök. Att TikTok, precis som Instagram, vill rida på trenden att allt fler unga användare som vill hitta svar på frågor inte alls googlar. De… tiktokar. Eller intagrammar.
Ja, eller vad det nu kan heta när man söker via de här tjänsterna med samma självklarhet som äldre generationer vänder sig till någon av de sökmotorer som har funnits nära nog sedan internets födelse.
TikTok Shop Is Testing Visual Search
Marketers have a new social commerce tool.
Twitter kan ha kommit överens med Google om molntjänstavtal – tack vare nya Twitter-VD:n
I förra veckan kom uppgifter om att Twitter inte skulle förnya sitt molntjänstavtal med Google. Twitter ville få ned priset, vilket Google otippat nog inte alls var intresserade av. Det i sin tur hotade att leda till att några viktiga funktioner på Twitter skulle sluta fungera – bland annat kopplat till moderering.
Men den här veckan kom uppgifter om att de två parterna kommit överens om en fortsättning. Men inte tack vare att Google gått med på att sänka priset, utan därför att de två företagen istället har kommit överens om att byta tjänster med varandra.
Det är åtminstone vad uppgifter nu pekar på. Det ska handla om ”Googles annonsspenderande på Twitter” och att Google får tillgång till Twitters numer skitdyra API. Det känns med andra ord som att Twitter får fortsätta använda Google Cloud precis som förut och i utbyte får Google gratisannonsera på Twitter och får gratistillgång till API:et.
Det senare skulle kunna innebära att Google kan paketera in Twitter i sin annonsplattform och kapa åt sig lite av den kaka som Microsoft lämnade på bordet när de inte längre ville betala för Twitter-API:et.
När jag först läste om den här nyheten så höll jag på att skriva att Elon Musk till sist vuxit upp lite och insett att det finns mellanlägen mellan att betala räkningarna och att inte betala räkningarna. Men nu verkar det som att det är nya VD:n Linda Yaccarino som bjöd in till fredspiperökandet.
Och, well, det borde jag ju faktiskt ha förstått.
Twitter tänker stoppa trendjackande i svar på tweets
Twitter har gjort en… del märkliga saker sedan Musk tog över. Nu har bolaget ny VD – och vips kommer en funktion som känns både bra och relevant: konton som trendjackar en tweet eller en tråd kommer att stängas av. Åtminstone när de spammar.
Ja, nu hade det här inte så mycket med nya VD:n att göra. Det var Elon som twittrade ut den här policyförändringen, så det har nog varit på gång ett tag. Ja, eller det har det nog inte. De ansvariga på Twitter fick nog veta om att den här var på gång ungefär när Musk tweetade ut om att den är på gång.
Men oavsett är det alltså en bra grej. Trendjackande är när ett företag hoppar in i en populär Twitter-tråd och försöker få uppmärksamhet den vägen. Det kommer framöver kunna leda till att kontot stängs av. Åtminstone om det man lägger ut är spammiga grejer som inte har det minsta med med själva diskussionen att göra. Som, oooo inte vet jag, valfri länk till en casinosajt.
Twitter May Look to Stop Brands from Trendjacking via Replies on Trending Tweets
Elon Musk is keen to combat spammy replies, which could impact tweet strategies.
Twitter rullar ut Highlights
Ny funktion i Twitter: Highlights. Efter att ha testat den någon månad så rullas den nu ut till alla användare. Ja, till alla betalande användare. Som de flesta nya funktioner på Twitter numer så är den bara tillgänglig för Blue-prenumeranter.
Highlights är vad det låter som: en möjlighet att nåla fast och visa upp de tweets man är mest nöjd med. Eller de som man bara tycker bäst speglar sig själv. Eller vad man nu har för anledning.
Twitter’s New ’Highlights’ Tab is Now Available to Twitter Blue Subscribers
A new option to highlight your top performing tweets.
Twitter första tjänst att DSA-stresstestas av EU
För några veckor sedan gick EU ut med att de erbjöd de stora plattformar som kommer att regleras hårdast av den kommande lagen Digital Services Act att genomgå ett stresstest. Detta för att plattformarna skulle få en fingervisning om hur de ligger till innan lagen kickar in i augusti. Kort sagt ge plattformarna tid att fixa till eventuella brister för att slippa åka på höga böter senare.
När jag skrev om det så konstaterade jag att Twitter sannolikt inte skulle vara sugna på att ställa upp på ett sånt frivilligt test, men hej och hå vad jag hade fel. EU-kommissionären Thierry Breton träffade två Twitter-VD:ar i veckan – den förre Elon Musk och den nuvarande Linda Yaccarino – och diskuterade just det.
Vi kommer inte få veta hur stresstestet gick, eftersom tanken var just att göra ett genrep som diskussionsunderlag. Men Breton sa däremot att han kände en ”stark vilja” från Twitter att följa den kommande lagen.
Ännu ett vuxet besked från Twitter, alltså. Det känns som att det kommer att bli mycket tråkigare att bevaka Twitter framöver, nu när de har fått en vuxen person vid rodret.
https://www.wsj.com/articles/twitter-shows-strong-willingness-to-comply-with-digital-content-law-eu-regulator-says-8b719aa7