Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
Strömmade medier
Youtube steppar upp kampen mot annonsblockerare globalt
Det som började som ”ett litet test” (som är techbolagspeak för ”vi kommer köra ut det här, vi vill bara se att inget går sönder”) i juni verkar nu ha blivit permanent. Och skalas upp. Youtube steppar upp kampen mot annonsblockerare. Globalt.
Att Youtube, precis som alla företag som lever på annonsintäkter, är förstås inget nytt. Men de tuffare tiderna verkar nu ha fått bägaren att rinna över för Google (precis som den har gjort för Netflix och Disney som har slagit ned på eller kommer att slå ned på kontodelning). Det är lätt att vara givmild när allt pekar uppåt, men när pilen slår om är det inte längre lika kul.
Så nu avbryter eller stoppar Youtube den som har en påslagen annonsblockerare från att titta på Yotube-klipp. Det verkar vara lite olika hur hårt Youtube slår ned på dem som, enligt Youtube, bryter mot användningsvillkoren. Allt från avbrott med uppmaningar att skaffa betalversionen av Youtube, till total nedstängning av uppspelning.
Nu är det förstås ingen som tvingas att titta på Youtube, så det här är i sig kanske inte något uppseendeväckande. Om det inte hade gällt världens största videotjänst. Och om det inte hade varit så att Irlands dataskyddsinstans, som har huvudansvaret för regleringen av techjättarna i EU, bara för någon vecka sedan fick in en anmälan mot Youtubes annonsblockeringsfasoner.
Det blir kort sagt intressant att se hur EU kommer att ställa sig. Inte minst som att Youtube har kvalificerat sig till guldkortsnivån när det gäller maximal tuffhetsnivå på regleringen. Youtube är alltså så stor och dominerande att särskilt tuffa krav kommer att gälla för Youtube (och något dussintal tjänster till) i EU:s ögon.
Vi kan anta att Youtube den här veckan tittar extra mycket på en av de andra medlemmarna i EU:s eurobonus-regleringsklubb: Meta. Meta lanserade ju i veckan annonsfria betalabonnemang för EU-användare. Med den lilla brasklappen: det enda sättet att slippa att bli spårad och utsättas för riktad reklam i Metas ekosystem är att betala. De som inte vill betala får snällt gå med på att Meta gör lite vad som helst med deras data.
Med andra ord: Youtube kommer att vara väldigt intresserade av hur EU spontant kommer att reagera på Metas drag, som handlar om att Meta vill fortsätta runda ett av GDPR-samtyckeskraven. Helt enkelt därför att det äventyrar Metas lukrativa annonsaffär. Youtube vill alltså ha svar om de kan gå ut lika hårt: titta på reklam eller betala. Inga mellanlägen.
YouTube is getting serious about blocking ad blockers
YouTube is cracking down on ad blockers. In a statement to The Verge, YouTube’s Christopher Lawton says the company has launched a ”global effort” to urge people to allow ads on the platform.
Netflix gamifierar bingetittande – och rullar ut fler annonsfunktioner
Den rubriken för tjugo år sen… Men det är oavsett precis vad Netflix nu gör! Du blir belönad om du sträcktittar på Netflix!
Ja, åtminstone alla de som kör Netflixs billigare annonsabonnemang. Ett år efter det att Netflix sjösatte sitt försök att få fart på prenumerationstillväxten så är det nu alltså dags att börja göra sträcktittande inte bara till en folksport utan något som du faktiskt konkret belönas för.
Vad det handlar om är att om du har suttit och annonstittat dig igenom tre avsnitt av en serie på raken så belönas du med att det fjärde avsnittet blir annonsfritt. Den som betalar fullt för att sträcktitta får… däremot ingenting. Ja, annat än själva innehållet. Men ingen annan perk.
Att Netflix gör det här är ju inte så konstigt. Om du betalar fullt så skiter Netflix i hur mycket du utnyttjar din prenumeration. Men har du ett abonnemang som bygger på att annonser ska visas så gäller det att få folk att titta så mycket det bara går, förstås.
Det är med andra ord exakt samma tanke med att Google stoppar in allt fler funktioner som bygger på att vi ska göra fler sökningar när vi väl har fått en träfflista.
Netflix firar dessutom ettårsdagen med att berätta att de ”tidigt 2024” kommer att lägga in stöd för QR-koder i annonser. Så att tittare även kan använda den första skärmen när de tittar på Netflix för att skanna en kod till exempelvis en produkt.
Sist men inte minst så är möjligheten att sponsra innehåll nu live i USA och kommer att breddas till resten av världen under nästa år.
Netflix’s ad-supported plan will soon allow downloads and reward binge-watching
The updates come one year after the tier launched.
AI – artificiell intelligens
ChatGPT får allt-i-ett-verktyg och lär sig förstå pdf:er
Medan alla andra var lediga över helgen (ja, eller många åtminstone) så passade Open AI på att lära ChatGPT några ny trick. Två stycken, närmare bestämt.
Multimodal GPT-4: Den här inte helt självförklarande nya förmågan innebär att ChatGPT nu helt enkelt kan göra mer i samma gränssnitt. Nu är möjligt att skapa bilder via bild-AI:n DALL-E, surfa på nätet och använda dataanalys för att få insikter om data eller text.
Det nya här är inte de enskilda förmågorna i sig, utan att ChatGPT nu kan använda dem tillsammans på ett enklare sätt. Ovanstående integrationer är numer dessutom automatiska, så det krävs inte att man manuellt går till ett annat verktyg.
Vi kan med andra ord anta att det inte kommer att stanna med det här. Att det här stödet alltså kommer att byggas ut.
Stöd för PDF:er: ChatGPT har lärt sig att hantera slags filformat. Det förmodligen enskilt största är att det nu går att ladda upp pdf:er och be ChatGPT arbeta med innehållet där.
Om man så vill så gör ChatGPT en Apple. Funktionalitet som tidigare har varit tillgängligt via externa ”appar”, dvs. pluginer, byggs nu in i själva grundprodukten. Vilket samtidigt också drar undan matta för några av de utvecklare som har tagit fram dessa.
En balansgång för Open AI och Microsoft på samma sätt som för Apple: att ha en levande utvecklargemenskap som för tjänsten framåt och inte göra den sur när man själva ”inspireras” att integrera pluginerna per default. Som att låta pluginutvecklare få tillgång till relevanta kärnfunktioner även framåt.
Som vanligt så gäller den nya funktionaliteten bara GPT-4 och därmed betalande ChatGPT-användare. Gratisanvändare får vänta ett tag till på att få den här sortens funktionalitet. Ja, och pluginer överlag.
New Version Of ChatGPT Gives Access To All GPT-4 Tools At Once
OpenAI to release updated version of ChatGPT that gives users access all GPT-4 tools – including browsing and DALL·E 3 – without switching.
X lanserar sin egen ChatGPT-utmanare
Och där fick vi första produkten från Elon Musks egen AI-satsning XAI. En AI-chattbot. Förstås. X:s egen ChatGPT, alltså. Och den heter… Grok. Because det är klart att den gör det.
Grok kommer att finnas tillgänglig för alla X-användare så fort den släpps ut ur sin ”tidiga beta”. Ja, för alla som betalar för X. För det är nämligen bara de som får tillgång (inte särskilt oväntat).
Det återstår att se om Grok kommer att bli tillgänglig även för icke-betalande X-användare längre fram. Men spontant känns det som att så inte kommer att bli fallet.
Det återstår också att se hur bra den kommer att vara. Men den kan i alla fall ge steg-för-steg-anvisningar för hur man tillverkar kokain. Alltid något.
Elon Musk’s first AI product is a chatbot named Grok
Elon Musk gives more details on xAI’s Grok chatbot.
Ekonomi och finans
Apples kvartalsrapport Q3 2023: ras för Macen, upp för iPhone och Services
Senaste två veckorna har kvartalsrapporterna rasat in från techjättarna. Ikväll var det dags för den största av dem alla att visa upp siffrorna för det tredje kvartalet (som bokföringsmässigt är Apples fjärde). Siffror som de flesta bedömare har varit eniga om skulle visa att iPhone-försäljningen fortsätter att vika och därmed pressa Apples intäkter. Så hur gick det då?
Som väntat föll försäljningen. För fjärde kvartalet i rad. Men däremot överträffade Apple trots det förväntningar. Ja, eller kanske tack vare de inte jättehöga förväntningarna.
Totalt slutade försäljningen under kvartalet på 89 miljarder dollar, nån halvmiljard sämre än motsvarande kvartal förra året. Fördelningsmässigt så följde kvartalet det mönster som blir allt vanligare för Apple: hårdvaran tappar, medan tjänstesidan ökar.
Den totala hårdvaruförsäljningen minskade med runt 4 miljarder dollar till 67 miljarder. Tjänsterna gick alltså i motsatt riktning och växte med ungefär 3 miljarder. Eftersom det här var Apples Q4 så fick vi därmed också Apples hela bokföringsår. Apples omsättning sjönk då med 11 miljarder dollar.
Det var dock inte särskilt synd om Apple totalt sett: vinsten ökade med två miljarder till 23 miljarder dollar. Sett till helåret så sjönk dock även vinsten, med ungefär 3 miljarder. Men trots det så blev alltså Apples vinst 97 miljarder dollar. Det är nästan en femtedel av Sveriges totala BNP förra året det. I vinst.
Tittar vi på hur det gick för de olika produktsegmenten förra kvartalet så ser listan ut så här:
- iPhone: 43,8 miljarder dollar (+2,8 %)
- Mac: 7,6 miljarder (-33,9 %)
- iPad: 6,4 miljarder (-11,1 %)
- Wearables, Home and Accessories: 9,3 miljarder (-4,1 %)
- Services: 22,3 miljarder (+16,1 %)
Så mest minus. Men lite överraskande plus för iPhonen, trots allt. Macen fortsätter vara ett problem. Vi vet dock fortfarande inte hur det har gått för iPhone 15, eftersom den släpptes precis i slutet av kvartalet. Och som jag skrev om i samband med lanseringen av nya Macar i veckan: det är lite Apples eget fel. De har nu gjort datorer som är så jäkla snabba att uppgraderingscyklerna här lär bli ännu längre.
Annars fortsätter som synes tjänsterna att bli en allt större del av Apples försäljning. Vilket förstås också är en förklaring att vinsten inte alls sjönk lika mycket som omsättningen: Apple har betydligt bättre marginaler här än på hårdvaran. Under Q3 var Services-intäkterna prick hälften av iPhone-intäkterna. Och nästan lika stora som övriga tre segment sammantaget.
Apple announces Q4 2023 earnings, beating expectations with $89.5 billion revenue – 9to5Mac
Apple has its fiscal year 2023 Q4 earnings results. The company reports $89.50 billion in revenue during the three-month period….
Pinterests kvartalsrapport Q3 2023: omsättning, vinst och användare ökade mer än väntat
Ikväll var det dags för Pinterest att sammanfatta siffrorna från förra kvartalet. Och de kom me d ungefär samma slags siffror som de andra techbolagen som har rapporterat senaste tiden. Ja, eller samma slags mönster.
Kort sagt så gick det bättre än väntat för Pinterest både vad gäller omsättning och nettointäkter. 736 miljoner dollar i den förstnämnda kolumen och 6,7 miljoner i den andra. 6,7 miljoner kanske inte känns himlastormande mycket för en av världens största onlineplattformar, men det är upp från en förlust på 65 miljoner för ett år sedan. Så en rejäl uppryckning.
Pinterests användarbas växte med 8 % jämfört med motsvarande period förra året, eller 37 miljoner. Det innebär att Pinterest nu har 482 miljoner aktiva månadsanvändare. Snäppet före Metas appfamilj, som totalt ökade med 7 %. Men så drar Facebook här ned snittet med sina 5 %, så Instagram och/eller WhatsApp lär ha ökat mer än Pinterest fortfarande. Snapchats dagliga användare växte med 12 %, så sannolikt ökade även Snapchat mer än Pinterest på månadsbasis.
Och precis som Meta och Snap så kommer användartillväxten framförallt från ”resten av världen” (Pinterest har samma finkorniga världsindelning som Snap.) Men till skillnad från Meta så är det Nordamerika som är sänket med bara 1 % tillväxt. Metas sorgebarn Europa ökade nästan lika mycket som det globala snittet: 7 %.
Aktien tog ett glädjeskutt på beskedet, mycket tack vare att Pinterest lämnade en hyfsat ljus prognos framåt. Det är mer än något det som marknaden verkar gå igång mest på.
Pinterest (NYSE:PINS) Beats Q3 Sales Targets, Stock Soars
Social commerce platform Pinterest (NYSE: PINS) reported results ahead of analysts’ expectations in Q3 FY2023, with revenue up 11.5% year on year to $763.2 million. Turning to EPS, Pinterest made a non-GAAP profit of $0.28 per share, improving from its profit of $0.11 per share in the same quarter last year.
WeWork kan gå i konkurs nästa vecka
Hur går det för WeWork då? Lite… så där. Till och med… väldigt mycket sådär. Enligt information som Wall Street Journal har kommit över från de sedvanliga källorna med insyn så är företaget nu på vippen att gå i konkurs. Kanske redan nästa vecka.
WeWork hyllades för sin enkla men briljanta idé, mycket framburen av grundaren Adam Neumann. På dotcom-era-manér så sålde han in idén om att kontorsdelning via app var värd 47 miljarder dollar. Vilket den var. Ett tag. Till dess att hotell och andra insåg att de också kunde hyra ut yta. Och sen, tja, pandemin.
Sen Neumann i sig ett sänke efter ett tag och kanske den enskilt största anledningen till att WeWorks börsintroduktion havererade riktigt spektakulärt. Och nu kanske inte ens WeWork 2.0 överlever, alltså.
https://www.wsj.com/articles/wework-plans-to-file-for-bankruptcy-as-early-as-next-week-1fdcb6a5
Övrigt
Apple lanserar MacBook Pro och iMac med M3-processor
Igår var det dags för Apple att presentera sina nyaste datorer. Och på utsidan har ingenting hänt, men på insidan så har de senaste modellerna fått det nya M3-chippet. Så egentligen var just M3-chippet evenemangets stora stjärna. Men för de flesta är det förstås det som sitter runt omkring som är det viktiga.
Nyheterna i korthet:
M3-chippet: Eller rättare sagt tre stycken – M3, M3 Pro och M3 Max. Samma slags familj som för M2:an, alltså. Förutom att de förstås är snabbare än sina föregångare så är de utrustade med den nya tekniken Dynamic Caching, som ska vara bättre på att skyffla runt lokalt minne i realtid. Kort sagt så att rätt mängd minne som behövs alltid finns tillgänglig för varje uppgift.
iMac: Efter sisådär 2,5 år så blev det till sist att lyfta iMacen till samma platå som övriga modeller. Ja, för iMacen så innebar det ett dubbelhopp, eftersom den aldrig fick M2-chippet. I övrigt så är det en 24-tumsmodell som ser ut exakt som den äldre modellen och kommer i samma urval färger. Bland nyheterna på insidan finns även snabbare wi-fi. Apple fortsätter att särskilja iMac som konsumentdator, till skillnad från de olika Pro-modellerna. Det betyder att iMac inte går att få med M3 Pro eller M3 Max.
MacBook: Apple förenklar Pro-serien till bara två storlekar: 14 och 16 tum. Trettontummaren pensioneras alltså. MacBook Pro går att få med samtliga tre M3-processorer. Den enskilt största förändringen är att MacBook Pro nu kommer i en ny färg: Space black, eller rymdsvart. Men den kommer bara till sextontummaren. Så för fjortontummaren är det färgerna silver och den gamla rymdgrå som gäller och för sextontummaren silver och rymdsvart.
Apple’s new high-end MacBook Pro comes in black with up to 128GB of RAM
Apple has announced new versions of its 14-inch and 16-inch MacBook Pros – now with the M3 Pro and M3 Max. There’s a new space black color and serious GPU upgrades.
Är Apples M3-chip långsammare än Apple vill medge?
Okej, den här artikeln är technördporr på högsta nivå. Alla som går igång på nanonmeterchipspeak kan få sitt lystmäte här.
Men det som jag faktiskt förstår i artikeln är lite intressant: under sin presentation av det nya chippet så jämförde Apple med M1-chippet och inte den direkt föregångaren M2. Det verkar dessutom som att M3 till viss del har ”smalare” bandbredd än M2.
Jag har som sagt var ingen aning om vad allt det här betyder i praktiken. Och om vi ändå pratar om saker i praktiken så lär det vara rätt strunt samma för de flesta som kommer att köpa de nya modellerna. Om man alltid måste ha den senaste modellen av en teknikpryl som släpps varje år så har man alldeles för mycket pengar. Det är ju som iPhonen: skillnaden mellan de två senaste generationerna är rätt liten, men går du från en äldre så blir det ett större hopp.
Vi vet sanningen först när de första externa mätningarna av chippet och modellerna dyker upp, efter att de har börjat säljas. Som alltid så kan ingenjörer har löst så att prestandan kan ökas trots att den på pappret inte borde göra det, därför att man har optimerat alla delar i en pryl. Och/eller att den har blivit ännu strömsnålare med ungefär samma prestanda som föregående generation.
Men det kan också vara ett tecken på att Apple har sprungit in i en lite oväntad prestandaplatå för sitt egenutvecklade chip. Tidigare än de hade önskat.
Apple M3 Pro Chip Has 25% Less Memory Bandwidth Than M1/M2 Pro
Apple’s latest M3 Pro chip in the new 14-inch and 16-inch MacBook Pro has 25% less memory bandwidth than the M1 Pro and M2 Pro chips used in…
Första anmälan av EU:s och USA:s Privacy Shield-ersättare är nu offentlig
Ni vet hur det tog ungefär 37 sekunder från det att EU-kommissionen och USA:s representanter stolt kungjorde att de två sidorna nu hade kommit överens om en ersättare till Privacy Shield innan den första anmälan trillade in? Nu finns anmäla att läsa i sin helhet för den som är intresserad.
Den som hoppats på en Schrems III lär däremot bli besviken. Ja, åtminstone vad gäller namngivningen. Det nya Max Schrems-namnet att svänga sig med är Philippe Latombe, fransk parlamentariker. Så Latombe I, alltså.
Än så länge har dock turerna i EU:s domstolsväsende gått EU-kommissionens väg. En första instans nekade Latombes begäran att införandet av överenskommelsen skulle sätas på paus till dess att Latombes anmälan formellt har haft sin dag (ja, sina dagar) i domstol. Anledningen var att Latombe inte kunde bevisa ”den individuella eller kollektiva skada som överenskommelsen leder till”.
Men det betyder inte på långa vägar att det räkmacka för EU-US Data Privacy Framework, som Privacy Shield-ersättaren heter. EU:s domstolar har underkänt de tidigare dataöverföringsavtalen med argumentet som i korta drag kan sammanfattas ”vi kan inte lita på USA”. Det återstår att se om de förändringar som Joe Biden har tryckt igenom kommer räcka.
Inte minst som dessa förändringar har utfärdats som presidentdekret. Kort sagt inget som har beslutats den parlamentariskt riktiga vägen, via representanthuset och senaten. Det innebär att säg, en trumpen Trump kan riva upp dem med ett pennstreck. Inte direkt basen för en långsiktigt hållbar relation.
Luis Alberto Montezuma on LinkedIn: K
The long-awaited action filed against the EU-U.S. Data Privacy Framework is available – Latombe v Commission (Case T-553/23) Forms of order sought The…
Dags för nya toppdomän från Google: .ing.
Google har redan delat ut en gäng till kompisarna i kön, vad det verkar. Från och med idag går det att boka från vanligt folk. Ja, eller för dem som är beredda att betala en ”additional one-time fee”. Från och med 5 december kan vi the little people boka via de vanliga domänförsäljarna.
Misstänker spontant att ”fuck” inte går att välja. Eller är toktaget av nån som fick förhandstjing. Eller kostar 1 googolplex dollar.
New way to customize your Chrome address bar in iOS
You can now place the Chrome address bar at the top or bottom of your iPhone screen.