Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
Strömmade medier
Spotifys annonsnätverk för poddar lanseras i Sverige
Podcasts blir som bekant en allt viktigare del av Spotifys verksamhet. Helt enkelt därför att Spotify tjänar betydligt mer pengar här än på musik. Eftersom de, tja, inte behöver dela med sig av lika mycket pengar till låtskrivare och upphovsrättsinnehavare.
Nu är det dags för Spotify att ta ännu ett steg. Spotifys annonsnätverk just för poddar lanseras nu i fem nya länder. Sverige är ett av dem.
Det här innebär ungefär vad det låter som: annonsörer får nu ännu fler möjligheter att köpa synlighet (ja, eller… hörlighet) hos Spotify. Som hos Spotifys exklusiva poddar och originalpoddar.
Spotify Podcast Ads now available in Sweden | Spotify Advertising
We’re excited to announce that Spotify Podcast Ads are now available in Sweden, allowing advertisers to reach valuable and engaged audiences across many of Spotify’s Original and Exclusive podcast titles.
TikTok gör det möjligt att spara låtar till Spotify, Apple Music och Amazon Music
Rätt givet men ändå intressant nytt samarbete: TikTok gör det nu möjligt att spara låtar till den musiktjänst man föredrar för sitt lyssnade. Ja, så länge som den tjänsten är Spotify, Apple Music eller Amazon Music.
Vilket väl å andra sidan är vad den absoluta majoriteten av alla som lyssnar på musik använder.
TikTok har som bekant seglat upp som den enskilt viktigaste plattformen inte bara för att marknadsföra musik utan också för att bygga sin karriär som ny artist. Då är steget till att kunna lägga till den musik man hör i en video i sin favoritmusikapp rätt kort.
Men det intressanta i sammanhanget är att TikTok håller på att växla upp sin egen konkurrent till dessa tjänster. En renodlad TikTok-musikströmningsapp, alltså. Så TikTok ser nog det här initiativet mycket som ett sätt att kunna lära sig mer medan de jobbar vidare på att försöka få den att flyga.
Det är nog däremot ingen idé att du börjar hålla andan i väntan på den nya funktionen riktigt än. I dagsläget rullas den bara ut i USA och i Storbritannien. Fler länder kommer att läggas till ”längre fram” enligt TikTok.
TikTok’s newest feature lets you save favorite songs directly to Spotify, Apple Music and Amazon Music | TechCrunch
TikTok is teaming up with streaming music services, including Spotify, Amazon Music and Apple Music on a new feature that will allow users to save
Youtube Shorts får sin första musiktopplista
En gång i tiden var Youtube det självklara stället för musiker. Såväl för dem som ville bli upptäcka och slå igenom som för etablerade artister. Numer är det hetaste musikplejset to be istället TikTok. Men Youtube är förstås långt ifrån ute ur matchen och nu vill Google påminna alla om detta faktum. Youtube Shorts får sin första musiktopplista.
Den nya topplistan är dessutom egentligen två: en daglig lista och en veckosammanställning. Och poängen är förstås som oftast kring den här typen av topplistor dubbel. Dels att göra det enkelt för den som letar musik till sina videos – eller bara för den som vill upptäcka ny musik – att hitta rätt. Men dels också visa hur bra Youtubes TikTok-klon fungerar för att mejka och brejka musik.
As YouTube launches new ’Top Songs on Shorts’ chart, Lyor Cohen says ’Shorts and music are symbiotic’ – Music Business Worldwide
Platform’s first-ever Shorts chart will showcase the most popular music on the short-form video platform in real time…
Youtube testar Dream track
Intressant ny funktion som Youtube har börjat testa med några ”utvalda kreatörer”: Dream track. Och ja, det är en AI-funktion. Because AI.
Vad är då Dream track? En musikskaparfunktion. Eller rättare sagt en remixfunktion. I grunden är den en musikskapar-AI som fungerar ungefär som generativ AI funkar mest: beskriv i text vad du vill ha. Men med en twist. För man kan skapa musiken med olika ”ljudavatarer”. Man kan alltså välja att musiken ska skapas i en viss artists stil. Eller mer specifikt: genom att använda en viss artists röst.
Det är kort sagt det som sannolikt har varit den största kontroversen när det kommer till just AI och musik. Människor som har skapat låtar som låter som att de är en ny låt med en känd artist, något som redan har lurat människor på Spotify. Att fejklåtarna har lett till miljontals lyssningar därför att lyssnarna trodde att det var en ny låt med favoritartisten.
Youtube gör därför nu ungefär samma sak som de sedan rätt länge har gjort för musik överlag: sett till att ha ett avtal med några artister som får ersättning för att youtubare skapar ”ny” musik med dessa artister och sedan använder i Shorts-klipp. Youtube har valt ut nio artister baserat på att de har varit öppna för AI-användning i musikskapande, som Sia, Charli XCX och John Legend.
Det är kort sagt lite samma upplägg som Grimes gick ut med när hon uppmuntrade sina fans att skapa musik med AI-kopior av hennes röst, där hon ska få del av intäkterna om en AI-Grimes-låt blir en hit.
Nu är det dock inte hela låtar som går att skapa. Klippen kan vara max 30 sekunder långa. Men frågan är hur länge det dröjer innan någon av de deltagande artister får en hit med en låt som började som en Dream track-skapelse.
YouTube Shorts Challenges TikTok With Music-Making AI for Creators
YouTube creators will get to test a new AI tool that generates and remixes music in the style of several famous musicians, including Sia, Demi Lovato, and T-Pain.
TikTok får allt mer tv-serie-innehåll
Quibi!
TikTok Is the New TV
A new series is premiering this week on TikTok, Instagram, and YouTube. It’s a move that shows how studios are dipping into social video as more people watch on their phones.
Mobilt
Apple lägger till stöd för RCS i iMessage
HEL-LO! Plötsligt händer det.
Ja, det som nästan har känts helt osannolikt.
Apple lägger till stöd för RCS.
Och vad innebär då det här? Att Apple på sätt och vis går med i 2020-talet. Åtminstone när det kommer till sms. RCS är nämligen efterföljaren till just sms. En teknik som ska vara säkrare än sms, men som framförallt lägger till funktioner som ungefär alla chattjänster erbjuder: saker som läskvitton, högkvalitativa videos och bilder, indikator på att någon skriver, skicka meddelanden över wi-fi och kunna använda gruppchattar.
Ironiskt nog kommer det här bara någon dag efter det att mobiltillverkaren Nothing gick ut och sa att de kommer att erbjuda en app som ger Android-användare tillgång till just iMessage.
Varför har då Apple inte erbjudit den här tekniken tidigare? Därför att Apple har haft sitt iMessage. Så att iOS-användare inte har behövt bry sig. iMessage har länge erbjudit det som finns i RCS. Ja, för alla som kör just Apples prylar och operativ.
Det betyder att de som har kört Android inte har fått några blå ”sms-bubblor”, utan bara gröna. Det har gjort att alla som har kört Android därför har drabbats av grava mindervärdskomplex. Enligt Google. Och de RCS-shaming-kampanjer som Google har kört mot Apple i ett par år. Så Google kampanjande har alltså till sist burit frukt!
Eeeeeller så handlar det om att EU, via sin techlag Digital markets act, hade tvingat Apple till det här under nästa år. Och EU har sannolikt redan gett Apple… vissa indikationer på att så kommer att ske om Apple inte frivilligt låser upp iMessage för RCS.
Apple announces RCS support for iMessage
Texts to your green bubble friends will come with status indicators, better media.
Apple kan göra det möjligt att installera appar utanför Appstore 2024
Det är alltid kul med rykten om om techjättarna. Nu är det dags för Apple. Det är träffsäkre Apple-analytikern Mark Gurman som spekulerar i att Apple kan öppna upp för alternativa appbutiker under 2024.
Så ja. Spekulation. Men trots allt rätt trovärdiga sådana. Helt enkelt med tanke på att… EU kommer att tvinga Apple till just det här. Att tack vare techregleringslagen Digital markets act (ja, eller ”på grund av”, beroende på vem du frågar).
Med andra ord: att det alltså ska gå att installera appar från andra ställen än Appstore i iOS. Precis på samma sätt som Android alltid har fungerat, alltså.
Fast det ser ut som att Apple kommer att göra en ”nu kan du få ett annonsfritt betalabonnemang i Facebook och Instagram”. Att det alltså bara kommer att gälla i EU. Och dessutom via ett ”strikt kontrollerat system”. Vilket i så fall lär betyda att Apple kommer att tvinga apparna att gå igenom samma malware-kontroll som Appstore-appar.
Men också – krasst talat – att Apple kommer att göra det… rätt meckigt att gå den här vägen. Ungefär som den marginella rabatt som Apple har gått med på för betalappar som i några länder tillåts runda Apples Appstore-betalmonopol.
Och på det temat så ser det ut som att vi även kan vänta oss ett uppbrutet betalmonopol nästa år. Och kanske att Google äntligen slipper sitta och gråta över att bara iOS-användare kan få blå bubblor i iMessage. Kort sagt: överlag att EU kommer att tvinga Apple att öppna upp. Ja, och förstås inte bara Apple. Det gäller även för de andra stora onlineplattformarna.
Egentligen är det här rätt väntat, men det ryktas också om att Apple – precis som exempelvis Amazon och Zalando – kommer att bestrida de här lagkraven i domstol. Men den stora frågan är hur pass mycket Apple kommer att hitta kryphål i lagen. Som att erbjuda olika snabb USB-C-överföring i iPhonen beroende på hur mycket du betalar.
Apple lär garanterat fundera på något principiellt motsvarande.
iPhone App Sideloading Coming to Users in the EU in First Half of 2024
iPhone users in the EU next year will be able to download apps hosted outside of Apple’s official App Store to comply with European regulations,…
Ekonomi och finans
Bytedances omsättning rusar, allt närmare Metas
Hur går det för TikTok då? Jo tack bara bra. Och även för hela Bytedance, företaget som äger just TikTok.
Enligt uppgifter från The Information så landade Bytedances omsättning under årets andra kvartal på 29 miljarder dollar. En imponerande (eller galen, beroende på vem man frågar) siffra. Men det som gör den än mer imponerande är när den jämförs med Meta.
Under samma kvartal omsatte nämligen världens största sociala företag 32 miljarder dollar. Bara snäppet mer än Bytedance. Och inte nog med det. Under andra kvartalet så ökade Metas omsättning med 11 % jämfört med föregående år. För Bytedance var ökningen 40 %. Nära fyra gånger så stor ökning, alltså.
https://www.theinformation.com/articles/bytedance-revenue-surges-in-second-quarter-closing-in-on-meta
Övrigt
Så stor andel av Googles annonsintäkter delas med Apple
Ni vet hur Google och Meta är ungefär ondskan personifierade om man frågar Apple? Hur de säljer ut sina användares integritet och data varenda chans de får bara för att maximera sin egen vinst? Nu halkar Apples integritetsriddargloria ännu lite mer på sniskan.
Under den historiska konkurrensrättegång som just nu pågår i USA mot Google så delade ett vittne en siffra som Google försökt mörka med näbbar och klor: hur stor andel av Googles annonsintäkter som går till Apple. 36 %. Så över en tredjedel av de pengar som Google drar in tar Apple sedan ut i avgift.
Typ Appstore-upplägget, alltså.
Okej, nu handlar det bara om de googlingar som görs via Apples egen Safari-webbläsare. Som ju inte alls är lika stor som Chrome. Men vi pratar fortfarande om den webbläsare som är förinstallerad i alla Macar, iPads och iPhones.
Dem här pengarna ska dessutom vara utöver de som Google betalar Apple för att fortsätta vara förvald sökmotor i framförallt iOS. Som enligt uppgift kan vara över 20 miljarder dollar om året. Det är kort sagt de pengar som Google betalar Apple för att sedan kunna tjäna pengar på Apples användare genom att visa annonser för dem.
Och visst har Apple i sig inget emot annonser. Det är ju hur annonsplattformarna hanterar användarnas data i annonseringssyften som Apple inte gillar. Ja, utöver hur de själva löser det i sin egen annonsplattform.
Och Apple har tydligen heller inget problem att hämta hem över en tredjedel av alla annonsintäkter från ett företag som just spårar användare på sätt som Apple inte gillar.
Inte officiellt, åtminstone.
Google pays Apple 36 percent of search advertising revenues from Safari
It’s not clear how much ad revenue Google generates from Safari, but it’s safe to assume that 36 percent of that number would likely be tens of billions of dollars.
TikTok och Apple bestrider EU:s Digital markets act
Det är inte bara Meta som jagar kreativa kryphål för att slippa omfattas av de tuffaste regleringarna i EU:s plattformslag Digital markets act. Den här veckan lämnade även TikTok och Apple in sina respektive invändningar.
Så varför ska då TikTok och Apple undantas från att klassas som ”gatekeepers”, allts de företag som EU anser de facto kontrollerar vår användning av internet?
Enligt ägarbolaget Bytedance så är TikTok ”en nykomling” som ”inte har samma befästa position” som de övriga i DMA-samlingen. Jämfört med övriga så kan det säkerligen stämma att TikTok inte har mutat in sitt territorium lika länge, men med tanke på hur TikTok kapar åt sig allt mer av vår tid så kommer EU sannolikt inte att köpa det här argumentet.
Och Apple då? Ja, Apple hävdar att… ja, det vet vi inte. Eftersom handlingar som de har skickat in ännu inte är offentliggjorda. Men det har kommit uppgifter om att Apple dels vill försöka få bort Appstore ur listan över gatekeepers (vilket lär gå tokdåligt) och dels att Apple hävdar att Safari inte är en webbläsare, utan tre. En för Macen, en för iPhonen och en för iPaden.
Vi kan väl tänka oss att även den kreativa definitionsbokföringen kommer att gå lite… sådär.
Apple fights EU gatekeeper status to avoid opening up services to rivals
Labeling newcomer TikTok as a gatekeeper defeats the purpose of DMA, TikTok says.
Microsoft släpper nya samarbetsappen Loop
Dags för Microsoft att lägga till ännu en funktion i det som en gång i tiden hette Office-paketet. Den här gången samarbetsappen Loop.
Loop är Microsofts svar på Googles Notion. Alltså ett ställe där arbetsgrupper ska kunna samarbeta och hitta de viktigaste delarna i ett projekt. Det inkluderar att ”dra in” innehåll från olika delar av Microsofts kontorspaket på ett ställe, så att projektmedlemmar på så sätt ska slippa hoppa mellan olika appar.
Och självklart är Microsofts AI-bot Copilot integrerat i den nya tjänsten. Det går alltså att be Copilot om hjälp med att exempelvis sammanfatta dokument. Ja, för de som betalar för Copilot, antar jag.
Microsoft officially launches Loop, its Notion competitor
Microsoft is launching its Notion-like productivity and collaboration app called Loop at its Ignite conference. The app launched in public preview earlier this year.
EU befriar Windows-användare från Bing
Precis när det för första gången har blivit coolt att använda Microsofts söktjänst Bing (ja, eller för första gången finns det en anledning att använda Bing – i väntan på att Googles AI-sök ska komma till EU) så ger EU nu Windows-användare att helt slippa Bing.
I en repris av vad som hände i början av millenniet – när Microsoft tvingades att låta användare välja vilken webbläsare de ville ha som förvalt alternativ – så tvingas Microsoft nu erbjuda möjlighet för användare att ”inaktivera” Bings webbsök. Och istället välja någon annan.
Men inte bara det: Microsoft måste också göra det möjligt att helt avinstallera Kamera, Cortana, Edge och Foton. Plus webbsöks-Bing, som sagt.
Och ja. Det är förstås bara i EU som det här kommer att bli möjligt.
The EU will finally free Windows users from Bing
Microsoft will allow Windows 11 users in certain European markets to uninstall more apps and add custom search providers.