Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
Veckans artiklar
Google gör sökresultatet ännu mer personligt – ny möjlighet för e-handlare – Ehandel Plus
Google skruvar på sökresultatet. Igen. Och den här gången handlar det om att personalisera sökresultatet ännu mer. Något som kan bli en ny
Google låter inte fantasin sätta gränser – köp produkter som inte finns – Ehandel Plus
Vad gör du om du vill köpa något, men inte hittar det du är ute efter? Google har en ny lösning på den här utmaningen. Fantisera ihop produkten du vill
Google vill att det ska gå snabbt – ny e-handelsfunktion i sökresultatet – Ehandel Plus
Google fortsätter att stoppa in e-handelsfunktionalitet direkt i sökresultatet. Den här gången handlar det om en av grundplåtarna inom e-handel. Och som
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Instagram rullar ut nedladdningsbara Reels globalt
Ny funktion i Instagram. Ja, för större delen av världen åtminstone. Efter att bara ha varit tillgänglig i USA när funktionen först släpptes så blir det nu möjligt för alla Instagram-användare att ladda ned publika reels.
Nedladdade klipp vattenmärks med användarnamnet för det konto där de laddas ned.
Sen finns det begränsningar. Musiken följer bara med i klipp där ”originallåtar” har använts. Om det är musik som omfattas av licensiering, alltså upphovsrättsskyddade låtar, så strippas musiken när klippet laddas ned.
Instagram makes public Reels downloadable for everyone
Instagram launched the ability to download publicly viewable Reels in June, but it limited the feature’s availability to users on mobile in the US.
Twitter/X
X stämmer organisationen som avslöjade nynazistiskt innehåll på X
Vad gör man om man som ägare av en av världens största plattformar uppmärksammas på att det finns nynazistiskt innehåll i tjänsten?
- Blir förskräckt och lovar dyrt och heligt att allt sånt ska bort.
- Stämmer dem som avslöjade att det finns nynazistiskt innehåll i tjänsten.
Ni kan gissa vilket alternativ som Elon valde.
Twitter/X confirms Nazi content was shown alongside Apple ads. So why is it suing?
Twitter/X is suing over a Media Matters report that it displayed posts from major advertisers like Apple next to Nazi content.
X-VD:n Linda Yaccarino ber alla på företaget hitta på nya sätt att dra in pengar
Hur vet man att det är ekonomiskt svajigt på X? Ja, eller… ännu svajigare. När VD:n ber alla ”slå sina kloka huvuden ihop för att hitta på nya sätt att dra in pengar”. Plus att alla ska ”hålla så hårt i plånboken det bara går”.
Det svarade Linda Yaccarino under ett snabbt sammankallat möte med X-personalen i början av veckan. Och utifrån rapporterna inifrån mötet så känns frågan som ledde till att Yaccarino kunde leverera det svaret en aning… planterat. Att någon alltså fick i uppdrag att ställa den. Formuleringsmässigt känns det åtminstone så.
But I digress.
Mötet handlade till största del om rapporten från organisationen Media Matters som kunde visa att annonser från stora X-annonser dök upp tillsammans med nynazistiskt innehåll. Något som fick X (läs: Elon Musk) att i måndags lämna in en stämning som ungefär argumenterade att Media Matters hade fabricerat skärmdumparna som visade på annonsernas nynazistiska placering. Och att allt bara var en vänsterkommunistliberalwokeattack på yttrandefrihetens sista utpost.
Det sista där kan vara min tolkning.
Yaccarino verkar, som vanligt, ha agerat megafon åt Elon och sa ungefär exakt det han hade sagt (Musk själv deltog inte under mötet, så vissa anställda verkar alltså ha kunnat slippa mötet.) Yaccarino följde också i Musks fotspår när det kom till vad hon INTE pratade om. Inte alls och/eller åtminstone väldigt lite.
Att det är bekymmersamt att det finns nynazistiskt innehåll på X. Ja, eller att en av de anställda tillika ägaren inte har problem att gilla och sprida antisemitiska konspirationsteorier i tjänsten.
Något som senaste veckan bidragit väldigt mycket till ännu svårare ekonomiskt läge för X.
Inside Linda Yaccarino’s X all-hands after Elon Musk’s platform sues Media Matters: ’By all means, put your heads together to bring new revenue into the company’
”Yes, some customers have temporarily paused their investments because of some misleading or manipulated information in an article,” Yaccarino told staff.
X strategiska samarbete med Paris Hilton kör i diket efter Musks antisemitpostande
För snart två månader sedan ingick FKA Twitter ett exklusivt samarbete med Paris Hilton – eller mer formellt med Hiltons medieboalg 11:11 – som innehöll exklusivt innehåll och intäktsdelning. Det fick X-VD:n Linda Yaccarino att välkomna ”the queen of pop culture, music, business and TV” (vilket nog bara hon tycker när vi skriver år 2023). Spola fram klockan till idag och… samarbetet har sladdat av banan. 11:11 drar tillbaka sin kampanj från X.
Vad är det då som har hänt de här två månaderna som fått Hilton och hennes kompisar att dra ur pluggen? Ungefär samma sak som fått ett antal andra stora annonsörer att strypa X-annonseringskranen: Musk har fått antisemitfeeling och dessutom stämt en ideell organisation för att de avslöjat att det finns nynasistiskt innehåll på X. Ja, det var kanske inte förvånande för någon – men organisationen Media Matters avslöjade att innehållet fanns där det inte borde finnas: intill annonser från stora annonsörer.
Det återstår att se om 11:11 bara har dragit tillbaka en specifik kampanj eller om hela samarbetet nu är satt på paus. Ja, eller om 11:11 tycker att den potentiella varumärkesskadan kan bli så stor att de helt enkelt bryter samarbetet med X helt.
X loses Paris Hilton’s 11:11 Media partnership in latest brand pull-out | TechCrunch
Following the advertiser exodus from X, formerly Twitter, over concerns about antisemitic content on the site, X has lost another high-profile brand
X-länkar får rubriker igen
En lite oväntad kursändring: rubriker är on igen. Åtminstone på X.
Tidigare i år så slutade X visa länkrubriker när någon delade en artikel på plattformen. Istället visades bara bilden och huvuddomänen som artikeln fanns på. Anledning? ”Förbättrad estetik”. Courtesy of Elon, förstås.
Men nu FKA twittrar samme Elon ut att rubrikerna ska börja visas igen. Fast den här gången ovanpå bilden, istället för som tidigare under bilden.
Vi vet ännu inte hur det här kommer att se ut i praktiken, eller när det kommer. Men spontant känns det som att det här kan slut med att det kan se rätt mycket hej kom och hjälp mig ut om man inte rubriksätter precis som X har gjort när de testar funktionen. Men det är en annan historia.
Vi kan oavsett konstatera att det inte föll särskilt väl ut att ta bort rubrikerna. Jag misstänker att det kan ha varit en kombination av flera saker som övertalade Musk att delvis återställa den tidigare funktionaliteten.
Saker som att det klickades mindre utan rubriker, att publicister delade mindre därför att de inte tyckte att det blev bra utan rubrik för kontext och att folk helt enkelt missbrukade avsaknaden av rubrik. Att man alltså skrev lite vad som helst i den FKA tweet som delningen fanns i, utan förankring i vad som faktiskt stod i artikeln.
Elon Musk says X will show headlines on the platform again | TechCrunch
Elon Musk said that X, formerly Twitter, will start showing headlines in preview cards with URLs on the platform again.
Vi vänder oss fortfarande till FKA Twitter när det händer något
En rätt bra påminnelse: alla nya Twitter-alternativ till trots. Och alla andra sociala plattformar, för den delen. En stor del av helgens Open AI-drama utspelade sig på FKA Twitter.
Elon Musk må göra allt han kan för att damma X i backen för gott. Så pass att han aktivt sabbar alla försök från VD:n Linda Yaccarino att täppa till de läckande hålen för att sedan försöka vända skutan. Men det är fortfarande till FKA Twitter som vi vänder oss när det händer något.
Instagram Threads missed a moment to shine, as OpenAI’s drama took place on X | TechCrunch
Instagram Threads missed its moment to truly challenge X, this weekend’s OpenAI scandal indicates. Over the past few days, as news spread about the
Strömmade medier
Så lite betalar Spotify i avgift för Google Play
Att Spotify har specialavtal med såväl Apple som Google är i sig inte nytt. Att Spotify har varit en av dem som har kritiserat appbutikernas avgifter mest högljutt i kombination med att såväl Apple som Google har insett att det är viktigt med musik för användarna har gett effekt. Men nu har vi för första gången fått veta exakt hur lite som Spotify betalar.
Och det är varken 30 % eller 15 % som det handlar om. Enligt vittnesmål från en Google-representant i den rättegång som just nu pågår i USA mot Google så är Spotifys avgift nere på 4 %. Bra mycket lägre än vad jag trodde den skulle vara.
Vi kan nog anta att ungefär samma nivå gäller för Appstore. Vilket gör att Spotify har en nära nog helt unik gräddfil. Det kan säkert finnas en och annan som är stor och viktig nog för de båda mobilekosystemen att de har lyckats förhandla sig till något liknande, men de tjänsterna kan nog räknas på ena handens fingrar.
De här uppgifterna slår både mot Google och Spotify. Mot Google därför att det ännu en gång visar hur Google kan rigga sin spelplan bäst de vill, med helt olika villkor för olika företag – utan transparens kring det. Något som säkerligen även EU kommer vara nyfikna på att titta närmare på.
Men också Spotify. Därför att det gör strömningsjättens stämningar och anmälningar mot Apple och Google får lite mindre tyngd när de visar sig att de har kunnat köpa sig till VIP-logen samtidigt som de klagar på hur höga appavgifterna är. Visst gäller deras klagomål i princip fortfarande – att Google och Apple har betalmonopol i sina respektive ekosystem – men det gör Spotifys krav lite mindre altruistiska. Inte minst som att Spotify håller på med ungefär samma upplägg själva via musiktjänsten.
A secret Google deal let Spotify completely bypass Android’s app store fees
The Epic v. Google trial has shed light on a secret deal that cuts Spotify’s in-app purchase commissions to 0 or 4 percent on Android.