Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier, Sök/SEO, Detaljhandel/e-handel
- Del 2: Strömmade medier, AI – artificiell intelligens, IoT – internet of things, AR/VR
- Del 4: Metas och Apples kvartalsrapporter Q4 2023
Mobilt
Apple iOS 18 kommer att bli en av de största iOS-uppdateringarna någonsin
Om inget extremt oförutsett händer så kommer Apple traditionsenligt at anordna sin årliga utvecklarkonferens WWDC i början av juni. Med andra ord Apples stora mjukvaruevent, där uppdateringar av företagets olika tjänster presenteras. Här återfinns förstås de olika operativsystemen under Apple-paraplyet. Inte minst iOS. Och iOS 18 kommer att bli en ”enormt stor” uppdatering.
Faktum är att det kan bli en av de största iOS-uppdateringarna någonsin. Där de flesta förväntar sig få hör ordet ”AI” en massa gånger. Ja, eller AI har under sina presentationer under förra året gjort det till sin grej att INTE säga just ”AI” en massa gånger. Eller alls. Because Apple.
Men oavsett vad Apple väljer att kalla inte-AI-men-AI-grejerna som kommer så verkar konsensus vara att Siri får en rejäl AI-smartnessuppdatering. Kort sagt att Apple ska bjuda på en one-more-thing-presentation som alla förväntar sig att Apple ska göra varje gång. Istället för de tråkminiatyruppdateringar som de har bjudit på mest det senaste årtiondet eller så.
Och min tanke när jag hör ”enormt stor” iOS-uppdatering? Att iOS 19 och iOS 20 kommer att bestå av ”stabiliseringar”. Kort sagt en massa tråkminiatyruppdateringar för att rätta till alla buggar som följde med när Apple fokuserade på att leverera one-more-jättehäftig-thing.
Apple’s iOS 18 will be absolutely huge, report claims
Apple’s upcoming iOS 18 will be one of the biggest iOS updates in Apple’s history, new report claims.
EU står för 7 % av Apples globala Appstore-intäkter
Hej hopp. Apple delar skarpa siffror om specifikt Appstore-omsättningen i EU. Och svaret är att EU står för 7 % av företagets globala intäkter.
Det är givetvis en ren slump att Apple går ut med det här precis efter att de presenterat vilka ändringar de har gjort för att följa Digital markets act, som börjar gälla i mars. Där just Appstore-upplägget var den centrala delen, med saker som att Apple kommer att tillåta externa betallösningar i iOS-appar och att iOS-appar får installeras från andra ställen än bara Appstore.
Och ungefär alla hatade Apples förändringar. Nästan lite så. Vi kan med andra ord anta att Apple kommer att bli anmälda så att de sjunger om det därför att företag, privatpersoner och organisationer tycker att Apple har gjort för lite för att leva upp till intentionerna i lagstiftningen. Och det är inte ens säkert att EU kommer att köpa Apples upplägg rakt av, utan kommer att kräva ytterligare förändringar.
(Vilket jag tror att Apple utgår ifrån. Och att Apple ser på det här som ett första bud där de har en acceptnivå som ligger lägre när det kommer till exempelvis Appstore-avgifterna.)
Så vad tror jag att Apple vill säga med sitt sifferutspel? ”Titta vad liten andel av våra intäkter som kommer från EU. Ni måste inte hålla på och lägga en massa tid på att ändra Appstore och hur vi tjänar pengar här. Nu köper ni vårt upplägg och så går vi vidare i livet.”
Apple says EU represents 7% of global App Store revenue | TechCrunch
Apple said during Q1 2024 earnings call that the EU market represents 7% of its global App Store revenues.
Apple och Nokia dominerar listan över de mest sålda mobilmodellerna genom tiderna
Såååå… Nokia och Apple står alltså för 93 % av de 15 mest sålda mobilmodellerna genom tiderna? Ja, tydligen. Åtminstone enligt den här sammanställningen från Visual capitalist.
Ingen modell släppt efter 2021 har tydligen orkat sig in på listan, vilket visar att det trots allt finns en rätt lång försäljningssvans för Apples modeller. Strategin att de har behållit en äldre modell som ”budgtetmodell” när de har släppt en ny genration visar sig ha fungerat. Åtminstone sett till att hålla liv i försäljningen.
Men det är också väl värt att påminna sig om vilken mobilgigant Nokia var. Något som avspeglas inte minst av att 7 av mobilerna i listan är gamla hederliga ”dumtelefoner”. Eller i alla fall knapptelefoner.
Och det var inte slutsålt för Nokia när iPhonen klev in på scenen. Faktum är att de fortfarande säljer rätt många mobiler, även om det är långt efter de två stora jättarna Apple och Samsung. Inte minst i tillväxtländer. Nu pratar vi dock inte om Nokia-Nokia, eftersom de blev uppköpta av Microsoft 2014 som bara två år senare sålde det vidare till HMD Global, som numer säljer mobiler under Nokia-varumärket.
Men oavsett: rätt bra jobbat av ett gummidäcksföretag. Och, ännu en gång, en bra påminnelse hur snabbt det kan svänga och hur snabbt jättar kan falla. Microsoft tappade dessutom rejält fotfäste när mobiltåget gick, men borstade av dammet och återgick till det som de verkligen kunde. När de kryddade med AI under förra året så tog det ännu mer fart, vilket gjorde att Office-paketet stängde börsveckan i fredags inte bara med att vara världens högst värderade börsbolag – utan blev även det andra börsbolaget någonsin med en värdering över 3 biljoner dollar.
Nokia går i graven
Tidigare i veckan skrev jag om den sammanställning som visar att Apple och Nokia stod för 14 av de 15 mobiltelefonmodeller som har sålt mest i historien. Ironiskt nog så går Nokia i graven veckan efter.
Ja, typ.
Nokia missade som bekant helt smartphone-racet och köptes upp av Microsoft 2014. Bara två år senare så skyfflades varumärket vidare till finska HMD Global, som har fortsatt sälja Nokia-mobiler på licens.
Men nu har Nokia-varumärket försvunnit från HMD Globals sajt. De ska istället sälja mobiler under sitt eget varumärke framöver. Nokia försvinner alltså som mobiltelefonmärke en gång för alla. Kanske. Förmodligen. Nog.
Det är kort sagt nästan en händelse som känns som en tanke: Nokia, det varumärke som mer än något annat placerade mobiltelefon i händerna på människor över hela världen försvinner precis när den nuvarande mobilettan Appla precis släpper sin första helt nya produktfamilj sedan Apple Watch: ansiktsdatorn Apple Vision Pro.
Visst. Inte så att alla nu kommer att springa skrikande från sina mobiler och lägga 50 000 spänn på ett vardagsrumscyklop, men det är trots allt ännu ett tecken på att vi just nu är mitt i peak mobile. Och förmodligen redan har passerat den verkliga topptoppen.
Nokia Mobile Website Renamed to HMD: End of Nokia-Branded Phones?
HMD Global which produced Nokia-branded smartphones for the past long seven years, will sell its own line of HMD-branded devices soon. The latest move by the Finnish company is expected to mark an end to Nokia-branded smartphones. HMD is currently teasing its upcoming product portfolio offering a few clues on what you can next expect from HMD phones.
Ekonomi och finans
Meta-aktien slår nytt historiskt rekord
3 februari 2022 var ingen kul dag för Meta. Eller Metas aktieägare. Då slog Meta ett rekord som inget börsnoterat bolag vill inneha: det största aktieraset i pengar för en enskild amerikansk aktie under en enda börsdag. 232 miljarder dollar av Metas börsvärde försvann.
Raset berodde mycket på att Apples begränsning av spårning mellan iOS-appar hade börjat synas i Metas kvartalsrapport. Men det berodde framförallt på att Facebook för första gången i tjänstens och företagets artonåriga historia visade upp en minskning av dagliga användare.
Dagen när Facebook dog.
Men Meta verkar inte ha fått informationen om sin egen död. Under 2023 – året när det mesta var elände – så stod Meta för en imponerande aktieuppgång. En uppgång som kröntes i början av 2024 när Meta-aktien nådde ny all-time high-kurs. Någon vecka senare klev Meta åter in i biljondollarklubben, efter att bara ha gjort ett kort gästspel där 2021.
Och så igår, nästan på dagen exakt två år efter det att Meta och Facebook gick och dog, så dunkade Meta till med en kvartalsrapport som var rejält mycket bättre än förväntningarna. Och Meta-aktiens största endagsuppgång – såväl vad gäller procent som pengar.
Men inte bara det: Meta kunde därmed räkna hem ännu ett rekord. Exakt samma rekord som 2022. Fast tvärtom: den högsta endagsuppgången i pengar räknat för någon amerikansk aktie någonsin. Med en uppgång på över 20 % eller 197 miljarder dollar så susade Meta därmed förbi den förra ettan: Apple med sin uppgång på 190,9 miljarder. Som Apple stod för 10 november 2022.
Så med andra ord: Meta är numer alltså den aktie som har rasat OCH rusat mer än någon annan amerikansk aktie någonsin. Åtminstone sett till värdeökning i pengar.
https://finance.yahoo.com/news/meta-200-billion-surge-biggest-152002946.html
Amazon ger upp försöken att köpa iRobot
Efter att ha ha hängt med konkurrensmyndigheter ända sedan uppköpet blev offentligt så kastar Amazon nu in handduken. Amazon ger upp sina försök att köpa robotdammsugarföretaget iRobot.
Ganska direkt efter det att nyheten landade så flaggade konkurrensmyndigheten i Storbritannien om att de sannolikt skulle ha åsikter om köpet, rent konkurrensmässigt. Men det som till sist fällde affären var när EU uttryckte samma tveksamhet.
Det senaste som hördes om affären var att Amazon hade fått ett datum när de senast skulle gå ut med vilka eftergifter de kunde tänka sig för att göra EU på gott humör. Det datumet kom och gick. Och nu har alltså svaret kommit indirekt.
Runt 1,7 miljarder dollar var Amazon beredda att betala för att kunna dammsuga våra hem (förmodligen mest på data). Men nu kan iRobots ägare se sig i stjärnorna efter de pengarna. De 94 miljoner som iRoot nu får som plåster på såren lindrar nog föga.
De lindrar dessutom så pass lite att iRobot direkt gick ut med att de nu kommer att kapa en tredjedel av sina anställda. Plus att iRobots kombinerade styrelseordförande och VD Colin Angle får gå.
Vad händer nu? Ja, det är en bra fråga. Men tydligen ska iRobot ha gått 500 miljoner dollar i förlust sedan 2021, vilket är… en del. Att företaget nu kapar en stor del av personalstyrkan lär bara hjälpa en del. Vi kan nog anta att iRobot kommer att jaga nya friare väldigt intensivt nu.
Som dessutom lär få betala betydligt mindre än det Amazon bjöd.
https://techcrunch.com/2024/01/29/irobot-and-amazon-call-it-quits-terminate-acquisition-agreement/?5
Googles kvartalsrapport Q4 2023: sämre annonsomsättning än väntat
Ikväll var det dags för två av världens tyngsta techbolag att visa upp siffrorna för förra kvartalet. Och de går lite åt motsatta håll aktiemässigt nu. Microsoft slog förväntningarna och belönades först med en uppgång runt 4 %, men ligger nu och guppar nära noll. Reaktionen på Googles rapport var lite mer konsekvent: ned, ned, ned.
Anledningen stavas sämre annonsomsättning än väntat. Vilket till största del är… väldigt stor del av Googles omsättning överlag (ja, eller moderbolaget Alphabet som om vi ska vara formella var de som kom med rapporten).
Omsättning och vinst
Googles omsättning tickade in på 86,3 miljarder dollar och helåret landade på 307,4 miljarder. Vilket inte är… ingenting. 13 respektive 9 % upp jämfört med motsvarande perioder 2022.
Vinsten för kvartalet summerades till 20,7 miljarder för kvartalet och 73,8 miljarder för helåret. Upp med respektabla 52 respektive 23 procent.
Båda dessa siffror var bättre än väntat. Men alltså ändå inte bättre än väntat. Because hur aktiemarknaden fungerar.
Omsättning nedbruten per segment
Bryter vi ned siffrorna på de olika intäktsområdena Q4 så får vi:
- Annonsering: 59 miljarder dollar (+11 %)
- Prenumerationstjänster och hårdvara: 10,8 miljarder (+23 %)
- Google Cloud: 9,2 miljarder (+26 %)
- Other bets (saker som självkörande bilar): 657 miljoner (+190 %)
Annonseringen drar förstås in mest pengar, men har som synes svagast tillväxt. Omvänt för förlustbarnet Other bets. Som fortsätter blöda pengar, även om de blöder lite mindre än ett år tidigare. Google Cloud och annonseringen/tjänsterna är de delar som går med vinst.
Tittar vi sedan på de olika annonsprodukterna så såg omsättningssiffrorna ut så här:
- Google sök ”och annat”: 48 miljarder (+12,6 %)
- Youtube: 9,2 miljarder (+15 %)
- Googles annonsnätverk: 8,3 miljarder (-2,3 %)
Annonsnätverket är alltså sorgebarnet i samlingen. Och Youtube fortsätter att repa sig efter att ha snubblat rejält ekonomiskt för några kvartal sedan. Och växer åter snabbare än sökannonserna.
Glädjande för Google är att TAC, trafikanskaffningskostnaderna, fortsätter att ticka på nedåt. Från 22 % Q4 2022 till 21,5 % förra kvartalet. TAC är det som Google betalar andra för att driva trafik till Googles tjänster där Google sedan kan visa annonser (enskilt största posten är de jättemånga pengar som Google betalar Apple för att fortsätta vara förvald sökmotor hos Apple).
Google betalar alltså allt mindre för att kunna tjäna pengar på sin annonsverksamhet. En liten, men nog så viktig förändring för Google.
Alphabet stock tumbles after company misses expectations on Google ad revenue
Alphabet reported Q4 earnings after the bell.
Googles prenumerationstjänster omsatte 15 miljarder dollar 2023
Vad gör man om några siffror inte ser så bra ut? Titta vilken fin fågel här borta någon helt annanstans!
Igår kom Google med sin kvartalsrapport för Q4 och även om den slog förväntningarna så kom annonsintäkterna in sämre än väntat. Som av en händelse börjar Google då dela siffror som vi sällan får ta del av: hur det går för Googles prenumerationsverksamhet.
Googles olika prenumerationspaket – som Youtube Premium och Music samt Google One – omsatte under förra året totalt 15 miljarder dollar. En femdubbling sedan 2019. Även en produkt som Youtube TV ska tuffa på ”bra”. Och att Google specifikt lyfter just den visar att även Google allt mer satsar på den stora skärmen.
Google bryter däremot (förstås) inte ned prenumerationssiffrorna per tjänst. Inte heller hur många prenumeranter de har. Vilket säkerligen till stor del beror på att det finns mindre roliga saker där. På samma sätt ingen slump att den enda användarsiffran de gick ut med var att Google One numer ligger nära 100 miljoner. Senaste siffran för Youtube Premium var 80 miljoner i slutet av 2022 och vi kan anta att den kanske inte har växt jättemycket sedan dess. Lär oavsett ligga under 100 miljoner.
Däremot kan vi konstatera att Youtube (också förstås) fortfarande mest drar in pengar på annonser. Youtube-annonserna omsatte totalt strax över 9 miljarder dollar bara under förra kvartalet. Så de prenumerationsintäkter som trillar in för den plattformen ligger fortfarande rätt långt efter.
Men visst är det oavsett välkommet för Google att prenumerationssidan växer. Även om den totalt står för typ… under 5 % av den totala omsättningen…
YouTube and Google Subscription Services Hit $15 Billion in 2023 Revenue
Alphabet’s subscription services — including YouTube Premium, YouTube Music and YouTube TV — generated $15 billion in revenue in 2023.
Apple har 12 miljoner Card-kunder som fick 1 miljard dollar i bonusar förra året
Kors i taket. Skarpa, officiella siffror från Apple. Om Apple Card, företagets kreditkort, närmare bestämt.
12 milljoner. Så många amerikaner har nu ett Apple-kreditkort. Och de skrapade ihop 1 miljard bonusdollar under 2023. Det är så mycket som Card-kunderna fick i cashback.
”Den överlägsna” majoriteten av alla Cark-kunder har valt att få sin cashback autoinsatt på Apples eget, Card-kopplade sparkonto. Runt två tredjedelar av alla användare har dessutom satt in pengar från andra håll på sparkontot, som numer är uppe i en ränta på 4,5 procent.
Det är intressant timing att Apple går ut med den här informationen bara två dagar innan det är dags för företaget att visa upp siffrorna för det fjärde kvartalet förra året. Analytikerkonsensus verkar vara att Apple kommer att visa upp sämre siffror än föregående år, så frågan blir mest hur mycket sämre. Ja, åtminstone när det kommer till hårdvaruförsäljningen – framförallt iPhonen.
Men den mest intressanta frågan är hur det har gått för det som numer är Apples viktigaste område framåt: tjänsterna och annonseringen.
Apple Card Users Earned More Than $1 Billion in Daily Cash Last Year
Apple Card has over 12 million users in the United States, with card holders earning more than $1 billion in Daily Cash rewards in 2023, Apple…
Övrigt
Apple kommer inte tillåta externa appbutiker för iPad
Jamen det är klart att Apple ska vara Apple. I början av mars är det dags för Digital markets act att börja gälla, vilket kommer att innebära stora förändringar för Appstore och iOS. Saker som att Apple kommer att tvingas tillåta externa appbutiker, så att det går att installera från andra ställen än Appstore, att konkurrerande webbläsare inte måste gå via Safaris teknik och att utvecklare kan använda andra betallösningar för appar än Apples egen.
Men det ser ut som att det här inte kommer att gälla för iPad. Eller Apple TV. Eller Apple Watch. Där kommer man fortfarande bara ha ett enda ställe att gå till för att installera appar.
Egentligen inte så konstigt, eftersom Digital markets act – precis som Digital services act – handlar om plattformar och tjänster och inte företag. Med andra ord: EU bestämmer plattform för plattform om de är tillräckligt stora och dominerande för att omfattas. Det gör att Google har en lång rad tjänster som var och en individuellt omfattas, på samma sätt som att Facebook och Instagram separat omfattas av lagarna.
iOS var given för Digital markets act, som reglerar de tjänster som alla i praktiken måste gå via för att överhuvudtaget kunna använda internet. Men de övriga tre av Apples operativ är inte tillräckligt stora för att nå upp till gränsen för att drabbas av Digital markets act – så därför kan Apple fortsätta med sina helt stängda ekosystem för dessa. (I Macen kan man redan installera från andra ställen än Apple, så det operativet berörs inte av de nya lagarna när det gäller det.)
Och för Apple är det nog extra intressant att just iPad OS fortsatt kommer vara ”Apple-exklusivt”. Därför att iPad-apparna fungerar också, rätt mycket rakt av, för Vision OS. Alltså operativsystemet som driver Apples helt nya ansiktsdatorenhet Vision Pro – som börjar säljas nästa vecka. Vi kan lugnt anta att Vision OS heller inte kommer att öppnas för andra appbutiker.
En utmaning har varit att många av de största tjänsterna, som Netflix och Spotify, inte kommer att ta fram Vision Pro-appar. Och heller inte tillåta att företagens iPad-appar installeras där. Istället är det webbversionerna som gäller. I just det fallet hade det eventuellt kunna gynna Apple med så många sätt som möjligt att installera appar. Men i det fallet lär Apple prioritera kontroll över bredd.
Apple Won’t Allow You to Use Third-Party App Stores on iPad: Here’s Why
Apple won't add support for third-party app marketplaces on iPad, unlike iOS. Ahead of the EU's DMA deadline, the iPhone maker will introduce major changes to how iOS works, but these changes won't make their way to iPadOS. Similarly, third-party browser engines will only be supported on iOS in the EU.
Google kommer att begränsa sin tredjepartskakeersättare till grupper om max fem sajter för publicister
I år kommer tredjepartskakan till sist gå i graven, efter att lång och trogen tjänst under större delen av internets existens. Då följer Google Apples exempel och börjar blocka tredjepartskakan i sin webbläsare. Och när de två företagen bestämmer att en teknik är död, ja då är tekniken död.
Men exakt hur Privay Sandbox, Googles tänkta ersättare till tredjepartskakan, kommer att fungera i praktiken återstår att se. Men nu får vi lite mer info kring hur det kommer att fungera för publicister. Eller rättare sagt en av begränsningarna som kommer att gälla där.
Enligt Press Gazette så kommer Google att begränsa delning av läsardata till max fem sajter. Eller rättare sagt: publicister som har fler än fem sajter måste dela in sina sajter i grupper om fem – och data kan sedan delas mellan dessa fem. Men sajter i två olika femgrupper kan inte dela den här informationen.
Nu har de flesta inte fem sajter, så det gäller sannolikt främst de riktigt stora. Men det kan också drabba exempelvis publicister som har flera lokala titlar i ett land.
Vad det här innebär är alltså att Google kommer att se på de fem som ”interna” sajter, om man så vill. Men däremot får en publicist inte följa läsare som hoppar mellan olika titlar. Ja, om de inte tillhör samma femgrupp.
Frågan är förstås om Google kommer att stanna vid bara publicister eller om det kan komma att drabba företag och organisationer överlag.
Google plans to limit reader data sharing for publishers to groups of five sites
Google Related Website Sets plan for Sandbox cookie replacement could curb ability of publishers to compete with online advertising.
Substack lägger till stöd för betalningar i svensk valuta
Det har stormat… en del kring nyhetsbrevsplattformen Substack senaste månaden eller så. Saker som huruvida det är rätt eller fel att tillåta nynazistiska nyhetsbrev i relation till vilket som är det bästa sättet att motarbeta den typen av strömningar. Och vilken ansvar Substack som plattform egentligen har.
Men i skuggan av det här fortsätter vardagen för Substack. Som att ta fram nya funktioner. Senat ut är att Substack nu lägger fler sätt att betala inom EU. De lägger dessutom till stöd för 13 nya valutor – och svensk krona är ett av dem.
Dessutom lägger Substack också till en inställning som gör att man kan välja vilket språk som ska vara det förvalda för nyhetsbrev och för tjänsten i sig. Här är det dock bara en handfull språk utom engelska man har att välja på och svenska är inte ett av dem.
Substack introduces new payment methods for international markets | TechCrunch
Newsletter publishing company Substack is introducing new tools for international writers and audiences, including local payment methods, support for more
Apple lanserar nytt tangentbord för samiska
Lite kul. Apple släpper ett nytt tangenbord för sina olika operativsystem: samiska.
Apple lanserar tangentbord för samiska språk
Senaste nytt * Snabba nyheter från Aftonbladet
Japan skrotar kravet att vissa officiella handlingar måste lämnas in på diskett
Alltså. Det går verkligen utför precis överallt.
(Hälften av alla som läser det här: åååå, nostalgi! Andra halvan: huh?)
Japan will no longer require floppy disks for submitting some official documents
Japan will no longer force businesses to put data on floppy disks when they submit certain official documents.
Nu går det att spela Doom i en bakterie
Kan man spela Doom i en bakterie? Klar man kan spela Doom i en bakterie.
Add bacteria to the list of things that can run Doom
Frame rate would be even worse than the original, though. MUCH worse