Kategorier
AI - Artificiell intelligens Allmänt digitalt AR/VR Detaljhandel/e-handel Ekonomi och finans IoT - internet of things Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 17 2024 – del 2

Shein senaste företag att drabbas av de hårdaste EU-reglerna. Apple släpper AI-språkmodeller som kan köras i iPhones. Meta uppdaterar sina smarta glasögon. Google går med i tvåbiljonerklubben.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Detaljhandel/e-handel

Shein senaste företag att drabbas av de hårdaste EU-reglerna

Digital service act, den ena av EU:s två stora techlagar som har sjösatts fullt ut i år, har nu ett par månader på nacken. När arbetet med att få ordning på lagen var avklarat började EU sedan titta på vilka andra sajter som borde omfattas. Framförallt omfattas av de allra hårdaste reglerna.

Efter att för ett par veckor sedan ha bestämt sig för att några porrsajter nu klassas som Very large online platforms så har EU nu landat i att det även gäller för den kinesiska snabbmodehandlaren Shein.

Med sina 108 miljoner användare varje månad i EU så ligger Shein långt över minimigränsen för att slippa klassas just som en Very large online plattform (10 % av EU:s befolkning, vilket just nu innebär ca 45 miljoner).

Det innebär att Shein, som fjärde e-handlare ut efter Amazon, Aliepxress och Zalando, nu drabbas av de hårdaste kraven i DSA. Och därmed också kan åka på de största bötesbeloppen. För Shein innebär det bland annat att de nu måste vara mer transparenta kring rekommendationsalgoritmer och får ännu fler ögon på sig kopplat till så kallade ”dark patterns” (alltså design som försöker stressa eller lura konsumenter att göra saker som de egentligen inte hade tänkt göra).

Det betyder också att Shein nu åker på hårdare krav att hålla olagligt material borta från produktkatalogen och ge konsumenter bättre möjligheter att anmäla (potentiella) olagligheter som de stöter på.

China’s fast-fashion app Shein will face tougher EU tech rules

Europe tightens scrutiny of China-based tech companies.

 

Strömmade medier

Apple godkänner inte Spotifys appuppdatering med länk till extern prenumerationssida

Apple och Spotify fortsätter att tjafsa. Senast ut är att musiktjänsten fick nej på en uppdatering av sin app. Anledningen? Den innehöll en länk till en prenumerationssida hos Spotify och information om att användare kan prenumera där.

Apple har alltså sagt nej till precis något som EU, via sin nya plattformslag Digital markets act, ska gå med på.

Men Apple är som vanligt Apple och det Apple har satt som eget villkor för att detta ska tillåtas är att Spotify godkänner Appstores ”Music Streaming Services Entitlement”-avtal.

Så varför vill Spotify inte göra det? Därför att avtalet kräver att de musiktjänster som har skrivit under måste dela 27 % av alla intäkter med Apple – även om en tjänst inte använder Apples betallösning. Det räcker med att en prenumeration ”initieras” via iOS-appen för att Apple ska vilja ha pengar.

Inte förvånande så tycker Spotify att det är helt uppåt väggarna. Och jag misstänker att även EU kommer att ha… åsikter om det kravet.

Spotify Says Apple Not Approving EU Updates, Breaking EU Law

Spotify says Apple has continually rejected the latest version of its app that includes in-app pricing info for European users.

 

AI – artificiell intelligens

Apple släpper AI-språkmodeller som kan köras i iPhones

Så har Apple gett sig in i AI-racet. Nu släpper företaget den egna språkmodellen OpenELM. Som kommer i fyra smaker. Eller åtta, beroende på hur man räknar.

Okej, det är inte det första steget Apple tar på AI-området som vi definierar det numer. Men det är det enskilt största.

Det gör också att vi får ännu en smått obegriplig förkortning att slänga oss med. Som utskriven blir lång som en arm: Open-source Efficient Language Models.

OpenELM kommer alltså i fyra storlekar, som spänner från 270 miljoner till 3 miljarder träningsdatapunkter. Var och en kommer sedan i två olika versioner. Vilket är… betydligt färre än de andra stora modellerna. Llama 3, den senaste versionen av Metas motsvarighet som släpptes förra veckan, är i storlekarna 8 respektive 70 miljarder.

Men så är Apples modeller specifikt gjorda för att kunna köras lokalt. Som i en iPhone. Utan att börja skyffla data kors och tvärs över internet. Något som är helt i linje med Apples sturska integritetshållning. Men som också gör att AI-botar baserade på dem blir snabbare och förmodligen strömsnålare.

Artikeln har mer techande för den som vill veta mer om specifikationerna, men det mest intressanta här är att Apple överhuvudtaget börjar dela allt mer av sina AI-satsningar publikt. Om man så vill så börjar Apple nu bygga hype inför utvecklarkonferensen WWDC i början av juni, när Apple ska presentera vad som lite unisont ses som den största uppdateringen av iOS på länge. Förstås med förväntningar på en massa AI.

Även om vi nog ska hålla förväntningarna på en rimlig nivå.

Apple Releases Open Source AI Models That Run On-Device

Apple today released several open source large language models (LLMs) that are designed to run on-device rather than through cloud servers. Called…

Adobe rullar ut Firefly 3

Mer AI för Adobe. Den här gången är det bildskapar-AI:n Firefly som kliver upp en versionsnivå. Nummer tre är det som gäller numer.

Som alltid så har den blivit bättre, snabbare och vassare. Men det som förmodligen är den största nyheten för användare är att verktyget numer har fullständig Photoshop-integration. Man måste alltså inte längre gå via Firefly fristående app för att skapa bilder.

Adobe’s new Firefly model makes it easier to use Photoshop’s AI tools

Adobe is adding some new generative AI tools to its Photoshop creative software that aim to give users additional ways to control the designs they generate.

 

AR/VR

Meta öppnar Quests operativsystem för andra tillverkare

Ett rätt stort steg för Meta: De öppnar nu operativsystemet till sitt VR-set Quest för andra tillverkare.

På samma gång så döper Meta också om operativsystemt. Quest OS blir nu Meta Horizon OS, för att marknadsföra sitt varumärke och tjänsten tydligare när fler nu kan bygga hårdvara som baseras på Metas mjukvara.

Nu när alla har hundra procent fokus så känns VR säkerligen… lite mindre sexigt än när Meta gick och blev Meta. Även när Apple på sätt och vis har gett området en liten boost med sin blandverklighetsansiktsdator Vision Pro.

Men det är både helt i linje med vad Meta alltid har sagt om metaverset och en hyfsat stor omsvängning från Meta.

När Mark Zuckerberg först presenterade sin vision så hette det att Meta skulle behöva andra för att bygga metaverset. Men tanken var hyfsat uttalat att andra skulle bygga appar inuti Metas värld. Och i Metas prylar. Meta såg med andra ord sin chans att bli Apple, för metaverset.

Men det de nu gör är alltså att istället satsa på att bli Google. Att Meta visar att de gillar öppenhet, men behåller fortfarande kontrollen över operativet. Samtidigt så hoppas de att andra ska kunna driva på hela metaverseutvecklingen – och samtidigt ta ut licensavgifter för operativsystemet.

Och att Meta nu fördjupar sitt samarbete med Microsoft ytterligare visar att de båda är intresserade av att bygga allianser mot just Google och Apple på det här området.

Meta opens Quest OS to third parties, including ASUS and Lenovo

In a huge move for the mixed reality industry, Meta announced today that it’s opening the Quest’s operating system to third-party companies, allowing them to build headsets of their own.

Meta uppdaterar sina smarta glasögon

Lagom till det att solen och våren till sist (förhoppningsvis) kommer passar Meta på att uppdatera sitt smarta solglasögonsamarbete med Ray-Ban.

Den mest synliga förändringen är att glasögonen kommer i ytterligare en design, plus att de tidigare modellerna får några nya färger. Men det mest intressanta är förstås på insidan.

Det minsta tillägget är att enheten får stöd för Apple Music, vilket är lite oväntat med tanke på att Meta och Apple inte är… bästa kompisar. Metas Ray-Bans får även stöd för videosamtal via Messenger och WhatsApp och, det som får mest uppmärksamhet, en ny AI-funktion.

Det sistnämnda handlar om den funktion som Meta presenterade i slutet av förra året och som gör att du kan ta bilder med glasögonen och låta Metas AI svara vad det är du tittar på. Samma funktion som bland annat finns i Googles bildsök, alltså. Enligt Meta så ligger fokus på att bågarna kan känna igen kända platser och föremål, så det återstår att se hur bra de är på allmän bildigenkänning.

The Ray-Ban Meta Smart Glasses get video calling, Apple Music, and a new style

Meta announced several updates for the Ray-Ban Meta Smart Glasses. There are new cat-eye frames, Apple Music compatibility, video calling, and a multimodal AI rollout.

 

IoT – internet of things

Elon Musk gör en Mark Zuckerberg med Tesla

Så här långt i år är Teslas aktie en av de techaktier som har gått allra sämst. Motgång efter motgång har staplats på varandra, där mycket har handlat om att Tesla får allt hårdare konkurrens från kinesiska biltillverkare. Något som visade sig extremt tydligt i Teslas kvartalsrapport för Q1 2024.

Där visade det sig att Teslas nettovinst kollapsade 50 % jämfört med motsvarande period förra året.

Men Elon Musk har en plan! För att vända den utvecklingen så presenterade han en ”ny vision” för Tesla i samband med rapporten. Tesla ska nu gå all in på att ta fram ”en flotta AI-baserade robottaxibilar”. Bestående av befintliga Teslor, som kan tjäna pengar åt sina ägare genom att åka omkring och skjutsa folk utan förare när bilen annars bara står still, och ”cybercabs”. Den nya robottaximodell som Tesla kommer att presentera 8 augusti (det är åtminstone det som Musk gick ut med i förra veckan – och förmodligen därmed skapade panik i hela företaget).

Elon Musk gör med andra ord en Mark Zuckerberg. Vill att vi ska titta åt ett helt annat håll och glömma företagets problem med kärnverksamheten.

Och det gillade marknaden! Trots att rapporten egentligen var en rätt tråkig historia för Tesla-aktieägarna så rusade aktien. Robottaxibilar är the isht! Because robottaxibilar!

(Ja. Eventuellt kan marknaden också ha blivit glad över beskedet att Tesla nu också ska storsatsa på att ta fram en billigare Tesla-modell, just för att möta konkurrensen från Kina. Det kan också ha bidragit till det glada humöret. Eventuellt.)

Elon Musk Needs Robots, and He Needs Them Now

As Tesla struggles to sell cars, Elon Musk sold investors on a futuristic vision of robots and robotaxis.

 

Ekonomi och finans

Google går med i tvåbiljonerklubben

I veckan kunde Google hämta ut sitt medlemskort till en milt sagt exklusiv klubb: börsnoterade bolag med ett marknadsvärde över 2 biljoner dollar. Eller 2000 miljarder dollar. Eller 21 000 miljarder kronor.

Eller nära fyra gånger Sveriges samlade BNP.

Det som fick Google att rakteta iväg var kvartalsrapporten för årets tre första månader, där Google levererade bättre än vad marknaden hade förväntat sig. Plus att Google meddelade att de nu för första gången i bolagets över tjugoåriga historia kommer att ge utdelning till sina aktieägare, vilket säkerligen bidrag väldigt mycket till det glada börshumöret.

Det innebär att Google nu är det blott femte bolaget så här långt som har passerat den milstolpen. Apple, Microsoft, chiptillverkaren Nvidia och det statliga saudiska oljebolaget Aramco är de andra fyra. Av dessa har tre fortfarande kvar sitt medlemskort, eftersom Aramco, som nu puttas ned till en femteplats i marknadsvärdeslistan, slutade veckan precis under tvåbiljonerstrecket.

Ska vi vara riktigt petiga så är det inte första gången som Google kliver in i den här klubben. Google nådde två biljoner i börsvärde redan 2021, men det var bara en kort stund under en börsdag. Igår var första gången som Google låg över 2 biljoner dollar när börsen stängde, vilket generellt är den ”riktiga” definitionen på aktuellt marknadsvärde.

(Microsoft hade också en finfin börsvecka. De lämnade sin rapport samma dag som Google, vilket också resulterade i ett hopp upp för Microsoft-aktien. Det ledde i sin tur att Microsoft just nu är den enda medlemmen i den ännu mer exklusiva trebiljonerklubben. Det enda andra bolag som har varit med där, Apple, ligger just nu på 2,6 miljarder. Att se vad som händer när Apple släpper sin rapport nästa vecka.)

Google is officially a $2 trillion company

Alphabet is now valued at over $2 trillion, reaching that market cap despite existential threats to its business. It briefly crossed the $2T mark in 2021.

Snaps kvartalsrapport Q1 2024: de dagliga användarna ökar med 10 %

Få kvartalsrapporter är lika bipolära som Snaps. Det är rus eller ras som gäller. Och Q1 2024 var det dags att göra aktieägarna lite glada. Snap-aktien är just nu upp 25 % efter rapporten.

Det betyder att Snap under årets första tre månader omsatte 1,19 miljarder dollar. Upp 21 %. Vilket fortfarande är… en bit efter exempelvis Meta. Men det är en stadig uppgång oavsett.

Även vinsten trillade in bättre än väntat. Eller mindre dålig, beroende på hur man ser på det. Därför att vinsten är fortfarande en förlust. -350 miljoner dollar, att jämföra med -329 miljoner för ett kvartal sedan.

Tittar vi sedan på antalet dagliga användare så är den nya totalen 422 miljoner. 39 miljoner fler än för ett år sedan, eller 10 % upp. Vi har ingen säker aning om hur det går för Instagram (eller ens Facebook från och med Metas Q1-rapport). Vi vet inte heller hur det går med TikTok.

Men en uppgång på 10 % lär stå sig bra i konkurrensen. Särskilt som vi pratar om det mest aktiva användarsegmentet, de som är inne minst en gång varje dag och därmed ser på annonser minst en gång om dagen.

Dessutom fortsätter Snapchats prenumerationssiffror att öka. Jämfört med för ett år sedan så handlade det om en tredubbling. Det är nu över 9 miljoner användare på plattformen som betalar för Snapchat+.

Snap Stock Soars On Strong Q1 Revenue & Outlook As Daily Active Users Hit 422 Million

Snap revenue jumped more than anticipated and daily actives users hit 422 million for the March quarter, driving the shares up 26% after hours.

Spotify firar 18 år med nytt rekordkvartal

I år fyller Spotify 18 år. Det firar företaget med att slå till med ett rekordkvartal.

När Spotify idag kom med sin kvartalsrapport för årets första tre månader så kunde Daniel Ek och kompani konstatera att Spotify omsatte 3,89 miljarder euro. Upp 20 % jämfört med för ett år sedan, men snäppet sämre än Q4 2023.

När det kommer till vinsten så var det omvända. Q1 2024 gick bättre än Q4 2023. Rejält mycket bättre. Spotify vände en förlust på 80 miljoner euro till en vinst på 180 miljoner euro. Och det var dessutom den högsta kvartalsvinst som Spotify har skrapat ihop under sina 18 år.

Men trots rekordet så var vinsten snäppet sämre än vad marknaden hade räknat med. Det gäller även antalet nya prenumeranter.

Spotify har nu totalt 615 miljoner användare, upp från 602 miljoner i slutet av 2023. Eller 19 % fler än för ett år sedan.  239 miljoner av dem är numer betalande.

Spotify Earnings Report Reveals Q1 2024 Profitability

In a newly released earnings report, Spotify disclosed double-digit subscriber growth and almost $180 million in profitability for Q1 2024.

 

Övrigt

Digital 2024 – senaste upplagan av rapporten kring den globala användningen av internet och sociala medier

Så är det den tiden på året när Datareportal och företagen bakom siffrorna att presentera ännu en mastodontrapport över den globala användningen av internet och sociala medier. Den här gången en genomgång av de första tre månaderna 2024.

Och i den 450-sidiga rapporten får vi vet att… nej, jag har faktiskt inte hunnit gå igenom den. Men här nedan finns den i sin helhet. Håll ögonen efter sammanfattningar av den på LinkedIn och andra ställen.

Digital 2024 April Global Statshot Report – DataReportal – Global Digital Insights

Everything you need to know about the world’s evolving digital behaviours in April 2024. Top Stories this quarter include a momentous milestone for internet use, rich insights into social media platform preferences, and the truth about what Gen Z is really doing online.

Apple presenterar nya iPads 7 maj

Nytt produktevent från Apple. 7 maj är det dags för iPhone-tillverkaren att presentera nyheter inom ett annat produktsegment: iPads.

Ja, det är åtminstone vad konsensus just nu är. Med tanke på hur länge sedan Apple senast uppdaterade iPaden så är det milt sagt hög tid. Det gick så långt att det förra året började komma spekulation om huruvida Apple tänkte låta iPad gå i pension.

Med tanke på att en bild om evenemanget visar en stiliserad penna – och att Tim Cook uppmanar oss att ”pencil us in” så kan vi nog utgå från att det även blir en ny Apple Pencil. Sist men inte minst så ryktas det också om ett nytt tangentbord.

Det återstår att se hur det blir, men det är redan nu en intressant händelse.

De senaste två åren så har Apple fokuserat på två event: mjukvarukonferensen WWDC på våren och iPhone-presentationen på hösten. Övrig hårdvara har presenterats lite hipp som happ. Och Apple har allt mer släppt ny hårdvara genom att… bara uppdatera Apple Store. Utan någon presentation eller event.

Det visar med andra ord sannolikt på två saker: dels att Apple verkligen vill visa att de inte har gett upp på iPaden och dels påminna världen om att de har andra hårdvaruprylar än bara iPhonen. Och att det sistnämnda sammanfaller med uppgifter om att Apple har drabbats av allt hårdare motvind i Kina när det kommer till just iPhone-försäljningen.

Apple Event on May 7 Has Six Artistic Logos as Tim Cook Hints at New Apple Pencil

Apple is promoting its upcoming ”Let loose” event using six artistic logos amid the expectation that a new Apple Pencil is to be announced. …


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *